Ghidul alegătorului miserupist pentru parlamentare 2020

Salut, prietene! Te simt că la fel ca și mie ți se rupe de alegerile astea care vin din variate dar intemeiate motive. Așa că o să fac cel mai scurt și pragmatic ghid posibil pentru alegerile astea, să te poți considera oarecum informat, fără să fii nevoit să sapi personal prin ghena de informație numită absurd „presă”.

Impresii generale:

Deși alegerile parlamentare sunt practic cele mai importante alegeri din țară, prezența la vot o să fie destul de scăzută. Populația e sictirită de clasa politică și impresia de „toate-s la fel” e generală. Diaspora s-a calmat și s-a obișnuit cu ideea că oricum n-o să se mai întoarcă în țară decât în vacanțe, n-a mai fost nici un eveniment masiv care să trezească indignarea populară și nici un dușman concret care să activeze voturile de ură gen Dragnea, Băsescu, Ponta, Iliescu și alți balauri din istorie.

Lumea o să cam stea acasă și dacă citești asta probabil votul tău nu o să conteze absolut deloc. Faci parte dintr-o nișă irelevantă politic și trendurile din interiorul bulei tale n-o să influențeze nimic cu nimic.

Dar ăia 500+ parlamentari tot o să fie votați, că nu se aleg mai puțini doar pentru că-s alegători mai puțini. La alegerile astea jocul nu o să îl facă tendințele populare, că nu există. O să fie doar schemă de aparat local de partid. Cine adună cele mai multe voturi de la membri de partid, familiile lor, firmele căpușă, angajații lor și evident masele de manevră de fomiști care o să fie manevrate cu o lingură de ciorbă și o promisiune de ajutoare sociale mai mari. Ăștia o să voteze cum votează de obicei. Ținând cont că singurele partide cu filiale puternice în țară, primari locali și șleahtă de argați sunt PSD și PNL, cel mai probabil ăstea două partide o să fie singurele cu scoruri serioase. Ăsta e momentul în care amintim, deși sper că n-a uitat nimeni, că PSD și PNL sunt același căcat.

Dar hai să luăm fiecare partid în parte la o puricare superficială rău. Ordinea nu e aleatoare, e după ce scoruri o să facă, de sus în jos. Guvernarea o să o facă ori PSD ori PNL + ce balamale mai strâng să ajungă la 50%

PSD

PSD s-a mai curățat în ultimul timp. Să nu înțelegeți cumva că asta i-ar face mai frecventabili dracu’, dar obiectiv sunt mai curați decât sunt de obicei. Marii corupți s-au retras în insule frumoase, câțiva (Dragnea) încă mai sunt la mititica și câțiva, gen Șerban Nicolae au fost maziliți. Recolta actuală de pesedei pare mai degrabă capabilă de găinării decât de tunuri. În continuare n-au lider serios sau grup de interese care să tragă tot partidul într-o direcție clară, ca pe vremuri.

Cap de afiș e adânc detestabila Firea împreună cu de-ăștia, mai mult figuri semi-publice care speră ei că trezesc inexplicabil încredere gen Alexandru Rafila și Streinu-Cercel. Sub ei pe liste clasicii șoferi de partid cărora le-a venit rândul, actuali parlamentari care n-au mișcat nimic decât voturi pe linie de partid când s-a dat ordin și rude de foști și actuali politicieni puternici de-ai lor. Cumați, copii, ce mai au și ei.

Printre alții i-am remarcat pe marea speranță rromă Petre Florin Manole, viitorul Mădălin Voicu, care ofta acum patru ani cum vrea să ducă PSD-ul pe drumul cel bun din interior, era chiar aplaudat de bulă și părea omul ăla rațional care a făcut compromisul pentru binele alegătorilor lui, după care și-a închis internetul și a votat cot la cot cu partidul la masacrarea justiției. Și traseistul Dan Cristian Popescu, etern candidat la primăria sectorului 2, plecat din PNL în PSD dar practic UNPR, cu diplomă printată la universitatea de apărare, ca toți prietenii de afaceri ai generalilor.

O să scoată lejer peste 30%

PNL

PNL etalează cu eternul Orban, cu Câțu și alți miniștri remarcabil de inerți din guvernarea actuală care a avut ca singur scop ca pandemia să nu le deranjeze prea tare învârtelile. Teoretic n-ar exista nici un motiv în tot universul ca cineva să voteze PNL, dar practic în doare în cur de asta, că au aparat de partid, baroni, argați și plebei agitabili la ordin pe linie.

Speră la un 30% minim și probabil o să-l scoată și ei.

USR

USR e copilul ăla prost care vrea să se joace și el cu băieții mari dar băieții mari nu prea ar vrea să se joace cu el că are multe pretenții și nu poate să-și țină dracu’ gura când trebuie. E un partid în derivă. Singura lor șansă să facă chestii e pe val de indignare, care momentan nu există. Aparat local de partid nu prea au decât în București deci n-au nici o șansă să scoată cifre serioase pe țară. Dacă strâng și ei zece parlamentari pe provincie zic doamne-ajută și sărumâna tanti soartă.

Pe deasupra charisma de pește mort a lui Barna nu ajută absolut deloc. Nici faptul că sunt o grămadă de scandaluri interne. Mulți activiști idealiști și-au dat demisia din partid recent după ce pe listele pentru parlamentare au fost eliminați mai mulți oameni cu tracțiune și înlocuiți cu sugălăi de-ai găștii Barna. Majoritatea membrilor de partid tac din gură la chestiile astea că știu că orice scandal major în interiorul partidului le-ar scădea șansa să treacă pragul electoral de 5%. Reamintesc că la ultimele parlamentare au scos 8.8% și erau pe cai mult mai mari decât sunt acum. Acum sunt pe cai cu mânere. Prevăd stil mama omida că după un scor dezastru la alegerile astea o să înceapă să arunce cu rahat în ventilator public.

Candidați: Năsui, Prună, niște unii, niște alții care au luat locul altor niște unii.

Singura lor șansă la relevanță e cumva să sară de 5% și să fie una dintre balamalele de care PNL are nevoie pentru a sări de 50% și a forma un guvern. Dacă au super noroc și lasă din pretenții, poate prind și ei un minister.

UDMR

M-aș mira să nu-și atingă pragul electoral, dar UDMR tot timpul a sărit de 5% și tot timpul a fost la guvernare, ca balama. Probabil o să reușească și tura asta să fie nevoie de ei pentru 50%, ori de la PSD ori de la PNL. Spre diferență de USR, UDMR e o balama mult mai previzibilă și cuminte. Îi dai ce vrea (păduri) și n-ai probleme cu ei.

PRO România

Din punctul meu de vedere cel mai mare pericol actual. După ce a absorbit mormanul de fecale Tăriceanu și ALDE, care singuri n-ar avea cum să treacă pragul electoral, alde Ponta speră să ajungă și ei în liga mare. Personal aș bea o bere de bucurie dacă nu le-ar ieși schema și s-ar scurge înapoi în fosa septică de unde s-au revărsat în viața politică românească fără să aibă nimeni nevoie.

Practic PRO România e locul unde s-au dus ăia care ori au pierdut jocurile politice din interiorul PSD/PNL, ori au fost considerați prea infecți să fie trecuți pe liste. Imaginează-ți că ai o ciupercă pe mână care tot nu trece oricât ai trata-o și când crezi că ai scăpat de ea, pac, îți apare pe picior. Cam așa e PRO România. Credeai că ai scăpat de Ponta și Tăriceanu după ce partidele lor n-au mai avut nevoie de ei? Țeapă! Un partid feudal, anti-european, ruso-prietenos, unde se duc infecți a căror carieră politică refuză să moară.

Aș da 50% șansă să facă pragul de 5%. Dar serios, haideți să sperăm toți în momentul ăsta că nu. Dacă asta înseamnă să fii pro România, prefer să fiu anti.

PMP

Zis și hooby-ul de pensionar al lui Băsescu. A adunat și el niște nume care parcă sună cunoscut dar practic nu înseamnă nimic (Cristian Diaconescu, Eugen Tomac) și speră să ajungă partid balama. Doar că nu îi mai pasă nimănui de Băsescu. Și am zis destul despre ei. Le dau un galanton 20% șansă să sară de 5%.

Partidul Ecologist

Dacă ți se pare că PRO România e fosă septică, ei bine, e gură de aer proaspăt pe lângă ăștia. Nu știu ce necromancer a reînviat partidul ecologist și chiar nu-s curios să aflu, că le-aș da atenție. Dar probabil niște șobolani s-au gândit că e mai simplu să ia un partid mort care deja are toate actele făcute decât să facă unul de la zero. Și așa a ajuns să fie ce e acum: o groapă de gunoi în flăcări.

Nu. N-are nici o legătură cu ecologia, că asta îl face cel mai revoltător. E doar un loc pentru ăia care nici la proro n-au mai avut loc. Gen Pleșoianu, dementul de Cătălin Rădulescu zis mitralieră și Șerban Nicolae, omul care a fost cu mâna pe trăgaci la toate legile nașpa date de PSD în ultimii 20 de ani, proaspăt mazilit din partid. Cum au ajuns ăștia brusc ecologiști? Nici ei nu știu. O aveau pe Bahmuțeanu candidată la primăria sectorului 1 acum câteva luni. Un nume care n-ar trebui să sune cunoscut nimănui sub 35 și să îi facă puțin să râdă pe ăia peste.

Spre diferență de PRO RO, din fericire, e minusculă șansa să treacă de pragul electoral. Să sperăm că nu.

Zona fără șanse:

Aici amintim partidele care sunt mai mult memă decât partid. Gen Partidul Verde al lui Flooriin Călineescu. Sau Partidul Puterii Umaniste. Ce plm e ăla un umanist? Nu suntem toți umaniști practic? E a paișpea reinventare a partidului de buzunar al securistului infect de Dan Voiculescu. Din fericire pușcăria i-a calmat ambițiile politice. Partidul lui încă se mai rostogolește puțin din interție, că nu poate să moară brusc. Ceea ce ne mai dă ocazia să râdem puțin cu analfabeta de Ramona Bryuunseles, sigur i-am scris numele greșit și nici nu îmi pasă destul cât să verific pe google. Lista e completată de partidul țărănist care probabil e doar un club de șah cu 10 membri și noua dreaptă pe care n-a luat-o nimeni în serios niciodată.

Și cam atât. Nu uita că e doar treaba ta cu cine votezi și că statul acasă e o opțiune validă, oricât ar smiorcăi agitații care nu înțeleg jocul. Herp derp ieși la vot, doar la tine în brațe stă schimbarea, etc. Am mai auzit placa în ultimii 30 de ani. E doar o poezie care sună bine, nu mai puneți botul, bebelușilor.

***

Comentarii (18)

 • Gepa spune:

  Salvați Roșia Montană, este pe cale să fie înlocuită cu Roșia Câmpeană, și e rău!

 • Vania spune:

  Mureai dacă puneai pe listă și un partid pe care să-l putem vota?
  Și ce dacă nu există? Multe lucruri e frumoase fără să existe.

 • tzeapa spune:

  tine-ti minte aceste predictii pentru ca sunt foarte proaste

  asculta aici

  pnl 31%
  psd 23%
  usr 20%
  udmr 7%
  pro-romania 7%
  pmp 6%

  si injura-ma dupa alegeri daca gresesc

 • Basil spune:

  De acord suta la suta. udemereu face pragu’ fiindca-i voteaza oltenii la ordinul psd-ului (s-a vazut la europarlamentare), dai 0.3% din voturi pentru bozgori si te alegi cu 5%.

 • jos_cenzura spune:

  Cum am văzut în ultima vreme, contează mai mult cine (și cum) numără voturile decât cum se votează.

 • Jane Făe spune:

  @jos_cenzura boss, exagerezi. Nu suntem totuși în Rusia.

 • Octav spune:

  Hai si cu independentii…Valeriu ftw

 • noko spune:

  n-ai mancat salam cu soia, se vede!

 • Berma spune:

  Este un partid nou Partidul AUR – care are sanse reale sa atinga pragul electoral.

  Are o sustinere online masiva, care e posibil sa se vada si la vot.

  Ai ignorat acest partid intentionat sau nu?

  • Radu Post author spune:

   adica are 10 agitatori pe internet? eu n-am auzit de ei. deci nu exista.

 • Tot ala spune:

  Pro romania, anti ue, ruso friendly, suna perfect.
  Pacat ca e facut din Ponta si alde Tariceanu.

 • Andrei spune:

  „nimănui sub 35”

  poate 25; eu am 30 si am prins heyday-ul Prigoana/Bahmuteanu

 • Alex spune:

  La fiecare alegeri astept articolul asta :)
  Despre AUR si PRM ce parere ai?

  • Radu Post author spune:

   ca nu exista destul cat sa imi obosesc creierul in a avea o parere.

 • wet spune:

  radu alexandru e deci basist,d’ala de galerie.yacs

 • Unu spune:

  @Basil.
  O sugi prin batistă Gogu, sigur ești un bănățean prost ca noaptea chiar dacă ai mâncat din belșug capu’ la peștele olteanului…

 • Florian spune:

  M-ai convins sa merg la vot. O sa votez cu base presedintele. Parca il vad jubiland. V-am facut iar bai gaozarilor

 • Alex spune:

  na ca hAUR a intrat in parlament

Adaugă un comentariu