despre găini

O să îmi pun tichia de părerist, aia de staniol cu elice în vârf și o să îmi dau și eu o părere despre ce se întâmplă recent, atât cu distrușii ăia care au făcut circ la americani cât și eternii antivacciniști și alte specimene de-astea care cred orice narațiune alternativă subțire construită.

Toți detestabilii o să spună că problema e de la libertatea de exprimare. Uitați ce se întâmplă din cauză că orice amețit are voie să abereze noțiuni false și nocive în spațiul public. E un mod simplist de a vedea problema. Unul care încurajează atât guvernele cât și corporațiile tip facebook să fie cât mai cenzuriste, ca să protejeze proștii de idei nocive.

Știți poziția mea legată de chestia asta. Cred în libertate de exprimare absolută și mi se pare mai importantă decât bunăstarea și chiar viața oamenilor. Din punctul meu de vedere nu e absolut nici o problemă cu libertatea de exprimare. Singura problemă este ușurința cu care poți monetiza frica.

Când mă plictiseam la țară când eram mic, luam cu un amic două găini, le țineam una în fața celeilalte și le bălăngăneam în aer sus-jos. Ambele găini percepeau mișcarea celeilalte ca o provocare și amenințare și când le dădeai drumul din mână se luau la bătaie. Animale proaste. Te distrezi cu ele. Din păcate la fel de simplu funcționează și oamenii.

Frica a fost folosită pentru manipulare în toată istoria omenirii. În principal de toate statele care voiau să se bată cu un vecin și de toate religiile care voiau să câștige adepți repede. N-ai cum să scapi de asta. N-ai cum să aduni o masă de proști și să-i îndrepți într-o direcție fără să le spui că în direcția aia e ceva periculos și dacă nu se adună o să pice cerul sau ceva.

Dar măcar până recent, manipularea prin frică avea o direcție. Fiecare șarlatan care voia să păcălească proștii să le fie frică de o chestie, voia să îi împingă să facă ceva. Să cumpere o chestie. Să se bată cu cineva.

„Nu contează cum sunt eu ca politician. Celălalt e periculos. Dacă o să câștige el o să pățiți foarte multe lucruri rele”

Ducea undeva manipularea aia. Nu era monetizabil băgatul de spaimă în populație fără scop.

Acuma mai sunt oameni tip Mândruță care mereu când văd manipulare cretină prin frică, văd coada unui guvern străin care vrea haos în curtea altora. De obicei rușii. E și asta un ciocan care ajunge la un car de oale. Dar adevărul e că 90% din manipularea prin frică din ziua de astăzi nu are absolut nici un scop ulterior.


După care a murit presa, a fost înlocuită de clickbait. Apoi a venit colectarea globală de date cu caracter personal, care a dus la reclame personalizate, mult mai scumpe și mai eficiente decât alea clasice. Asta a făcut toate site-urile de clickbait să fie monetizabile într-un mod foarte simplu.

Cum găina e amenințată de bâțâiala falsă a celeilalte găini, la fel și prostul de rând se simte amenințat de titluri bombastice care prezintă tot soiul de apucături mici și alternative ca fiind mult mai mari, mult mai aproape și mult mai destabilizatoare decât sunt cu adevărat.

„Uitați părerea unui prost anonim de pe un forum prezentată ca curent general de gândire. Vai, dar e o părere foarte periculoasă. Trebuie să facem ceva!”

E absolut normal și uman când ți-e frică de o chestie să vrei să afli mai multe despre acea chestie. Și așa te prinde clickbaitul de realitate alternativă. Te face să te simți amenințat de ceva ce obiectiv nu e periculos și îți prezintă tot soiul de soluții cretine de a menaja frica ta imaginară. De neomarxiști, de alt righteri, de big pharma, de imigranți, de reptilieni și de orice îți poate trece ție prin cap.

„Uitați cerul care stă să cadă pe voi. Citiți mai multe pe site-ul nostru de căcat despre cum vă puteți proteja de asta.”

Și e de ajuns să monetizezi publicul. Dau click din frică, văd reclama la pantofi de la tine de pe site și ți-ai scos banul. Vânzătorii de clickbait înspăimântător sunt și liniștiți moral. Ei sunt siguri că e chiar cinstit să sperii oameni, atât timp cât nu le dai o direcție clară după. Nu îi îndrepți direct să combată o chestie.

Dar oamenii speriați se organizează singuri. Mult mai haotic și imprevizibil decât dacă ar fi direcționați de la spate. Se închistează în extreme și sapă tranșee de frica celeilalte extreme. Și lumea devine mai extremă.

Singura soluție realistă e să facem frica mai greu de monetizat. Să nu mai poată trei amețite cu un blog să sperie oameni de un pericol imaginar pentru 100 de euro din reclame. Să ne întoarcem la lumea normală de dinainte când doar guvernul, religia și rușii ne manipulau prin frică. Măcar era frică cu direcție și scop. Nu frică pentru clickuri.

Între timp toți speriații vorbesc de cenzură. O cer din ce în ce mai tare. Din toate direcțiile. Și societatea se concentrează pe eliminarea urii. Prin cenzurat memari aroganți și oameni nepoliticoși care insultă. Gen eu. Ura nu e problemă. Frica e. Din frică irațională oamenii devin agresivi. Nu din ură. Eu urăsc pe toată lumea și nu aș răni sau cenzura pe nimeni. Pentru că nu mi-e frică de nimic. Dar lumea nu-i ca mine. Și cu cât tolerăm mai mult ca frica fără direcție și scop să fie monetizabilă, cu atât societatea o să se transforme mai tare într-o ghenă infectă.

***

Comentarii (14)

 • kerehome spune:

  Cat timp vor exista cei pentru care pretul de 1.99 este 1 si ceva, cei care cred in bancherul cu adresa de gmail si cont de western union (parca analfabeti functionali le zice), manipularea psihologica va functiona si in mare masura va atinge scopul propus. Si are toate sansele pentru asta, ca la fel „gandeste” si baba din curu’ lumii care nu a auzit de internet, dar a primit o galeata cu ulei si faina, si citadinul care crede ca tv se rezuma la a…star, nora pt mama samd. Omul este cel mai prost animal, deci ai cam jignit gainile, caci acolo e vorba de instinct si supravietuire, pe cand la om e doar prostie naturala.

 • gigi spune:

  kerehome inteleptu’ pizdii, edgelord 16 ani, descoperit nihilismu

 • Sancta Simplicitas spune:

  Sclavi suntem oricum. Şi cu şi fără libertate de expresie. Şi, mă rog, cu ce pula mea mă ajută libertatea de expresie, dacă la sfârşitul zilei tot între Năstase şi Petrov, Petrov şi Prostănac, Puie Monta şi Şifonierul cu 54 la picior, Proasta Satului şi Şifonierul cu 54 la Picior, Şoşoca şi Burduja-BANCOREX pot să aleg? Îmaginează-ţi că eşti închis într-o casă şi ai dreptul de a vorbi şi a mânca numai chipsuri Lays sau Chio şi a bea numai Coca-Cola şi Pepsi-Cola şi Pula-Cola. Dar măcar vei avea dreptul să comentezi. Libertatea de expresie e o iluzie pentru a te ţine cuminte la locul tău. Da, eşti furat şi minţit, dar măcar poţi să îi înjuri la o bere şi un covridog, cu tovarăşii tăi la fel de sclavi ca tine…. Acum mergi şi plăteşte-ţi taxele! Spor la treabă! Am o veste foarte proastă: libertatea de expresie este egală cu zero, dacă 90% din public se uită la Măruţă, Dorian Popa şi Mihail Şora… Dacă mâine apar 500 de Isaac Newtoni şi Albert Einsteini şi Marie Curie, nu o să se uite nici dracu la ei. Tot la Tudor Chirilă şi Dan Puric o să-i vezi pe toţi. E ca şi cu muzica. Ar fi superb să ascultăm majoritatea Bach, dar majoritatea ascultă Despacito. Problema e prostia. Dacă eşti prost, poate să aibe libertate de expresie şi Iisus Hristos personal, că tu tot la alegerile între Petrov 1 şi Petrov 2 o să mergi… măcar pe ăia îi cunoşti şi i-ai mai văzut la televizor, deci inspiră încredere….

 • Cazma spune:

  Cred ca putem pica de acord cu totii ca lumea a inceput sa se duca de rapa din momentul in care au aparut telefoanele smartphone si normies pe internet.
  De fapt, nu.. doar normies pe internet. Telefoanele sunt ok.

 • Jane Făe spune:

  Centaure, cred că tu faci reclamă la Apple și îți place că zilele astea tremură reptilianul Zucc de frică printre munții de bani.

 • kerehome spune:

  Nu stiu cine esti, nici cu ce gandesti, dar ce am spus eu are legatura cu nihilismul ca tine cu inteligenta!

 • Unu spune:

  Analfabeţi *funcţional băi deșteptul curului!

 • Gepa spune:

  Cine-o suge ăla este
  Ca centaurii din poveste

 • Coaie patrate spune:

  You’ll never be a woman!

 • Adrian spune:

  Ai pus punctul pe „i”. Big like pentru articol!

 • Tot ala spune:

  „Dar adevărul e că 90% din manipularea prin frică din ziua de astăzi nu are absolut nici un scop ulterior.”
  Ce gaina esti.
  1. uita-te cine manipuleaza
  2. follow the money (cui bono?)

  Raspuns:
  1. guvernele pro-globaliste, MSM (departamentele de PR ale corporatiilor globaliste)
  2. corporatiile globaliste.

  Exemplu: Pfizer, si alte Big Pharma pompeaza milioane in NGO-ul World Health Organization pentru a da impresia ca NGOul asta e respectabil si chiar are ceva spate stiintific. WHO baga frica in populatie si da indicatii aiurea care au ca rezultat cumpararea masiva de produse Pfizer (vaccinuri) de catre guvernele care pun botul la ce zice WHO sau sunt corupte din banii celor mai sus amintiti.
  Rezultat: cu o investitie de cateva milioane, Pfizer (si altii) fac vanzari de miliarde. Iar guvernele isi cimenteza puterea, limitand drepturile cetatenilor in numele unei „lupte impotriva bolilor”. Boala cu o rata de supravietuire de 99,98%. (rolling eyes)

  Aceasi metoda veche utilizata de Mafie: creaza o problema apoi ofera solutie la ea.

  • Radu Post author spune:

   uite ca m-am oprit din vacanta sa iti zic ca esti dobitoc de-ala sigur pe el.

  • Radu Post author spune:

   ei pula daca vrei sa vezi conspiratii jidanesti peste tot o sa vezi. dar majoritatea sunt accidentale. adica doar se potriveste lacomia si prostia umana pe ce crezi tu ca e „agenda” globalista. lumea e mai proasta decat crezi si mai putin organizata.

 • Cristi spune:

  Bun text. Vad pareri prin comentarii ca libertatea de exprimare ar inutila, ba chiar periculoasa. Asa este, cand esti indobitocit si indoctrinat.

Adaugă un comentariu