hai să ne certăm ce-o să facem cu banii dacă câștigăm la LOTO

În continuare numărul de oameni convinși să-și schimbe părerea despre vaccin de cum tociți voi tastatura cu argumente pe internet este zero.

Băi, și dacă vreau să conving oamenii că dețin pisică și pun poză cu ea o să fie unii care o sa țipe la mine că e photoshop. Și deținutul de pisică e un concept foarte ușor de înțeles, spre diferență de vaccin, pe care, ca să-l înțelegi pe bune, ai nevoie de un bagaj de cunoștințe muult peste medie. Nici măcar voi, experții de tastatură nu-l înțelegeți decât în mare.

Deci cum nu e de înțeles, e de convins și atât. Adică o credință. Iar la credință NIMENI în toată istoria omenirii nu și-a schimbat-o pentru că a explicat un străin pe internet. Și aici intrăm doar în tiparele de gândire standard ale oamenilor.

„Salut, eu cred și repet mai departe ce zic autoritățile”

„Salut, eu am încredere în consensul științific și-l papagalicesc mai departe deși nu-l înțeleg, sperând că tot universul gândește la fel ca mine”

„Salut, eu sunt construit contrarian și mereu când cineva vrea să mă convingă de ceva, eu o să pornesc de la premiza că e invers”

„Salut, eu fac parte din ăia 10% din omenire care-s construiți să se opună oricărui consens de masă. Pentru că specia vrea să supraviețuiască orice ar fi și așa a decis ea ca un procent din populație să fie pe invers, orice ar fi, în caz de toată lumea greșește să nu murim toți. Așa că dacă majoritatea zice ceva, eu o să zic invers, orice ar fi”

”Salut, eu am inteligență sub medie și nu pot să cred decât lucuri clare, concrete și verificabile cu mâna mea. Am impresia că aceeași logică pe care o folosesc când mă duc la piață poate fi aplicată în orice și pur și simplu nu sunt capabil să jonglez cu concepte abstracte. Ba mai mult, nu cred că e nimeni capabil de așa ceva, și dacă cineva încearcă, înseamnă că vrea să mă mintă.”

Și tot staați și bâzâiți în tiparul vostru, adresându-vă unui public care există doar în capul vostru. Mesajul vostru nu ajunge la tabăra cealaltă, pentru că ăia nu-s în bula voastră. Și chiar dacă ar ajunge, ar fi mesajul complet ignorabil al unui anonim.

Dar asta nu vă oprește din tocit tastatura la modul religios.

O, vai, am zis ca e religie. Cum să fie religie? Păi orice convingere irațională e religie. Nu e cu nimic mai absurdă și mai irațională convingerea că există cipuri în vaccin decât convingerea că dacă arunci cu argumente în sus, o să convingi pe cineva. Ambele convingeri sfidează bunul simț, deci sunt religioase.

Cum rămâne cu măștile alea neconforme? A intrat cineva la pârnaie pentru ele?

Dar pentru managementul deficitar al spitalelor cu manageri fără experiență, numiți politic?

Spitalul ăla unde au ars pacienți de vii, a intrat cineva la pârnaie?

Cum mai stăm cu infecțiile alea intraspitalicești care-s cele mai multe din Europa și cel mai puțin raportate? Pârnaie pentru cineva?


Rata de vaccinare jalnică care nu ține de convingerile oamenilor ci de infrastructură și desfășurare de forțe a sistemului medical român și n-ar reuși să vaccineze complet mai mult de câteva milioane de români anul ăsta nici dacă ar vrea toată lumea?

„Da, dar ăstea-s subiecte la care am căzut deja toți de acord. Nu e de ajuns, ce vrei acuma, să încercăm să facem ceva în legătură cu ele? Nu e mai simplu să vorbim la infinit despre cât și cum funcționează vaccinul, să ne expunem argumentele în fața cercului de prieteni care e deja de acord cu noi și ne aplaudă, și în fața unui public de oameni neconvinși, care așteaptă argumente de la noi, și care există doar în capul nostru?”

Serios mi se pare că vi s-a topit creierul la toți. Vă certați cu vocile din cap pe niște vaccinuri care nu există.

E ca și cum te-ai certa cu nevasta că nu picați de acord ce ați face cu banii dacă ați câștiga la LOTO. Eu vreau să investesc și ea vrea să călătorească, nebuna!

Băăă! N-a câștigat nimeni la LOTO, ce e greșit la voi?

Dar mă scuzați dacă vă întrerup din țipat în bula de 10 prieteni ceva cu care toți 10 sunt de acord și care ăia din tabăra opusă nici nu văd, nici nu i-ar convinge cu nimic dacă ar vedea.

***

Comentarii (3)

 • Jane Făe spune:

  Tu pe cine crezi că o să convingi aici dacă arunci cu argumente în sus?

 • GP spune:

  Parţial ai dreptate. Dacă o să mă duc acum la Steer să-i ţip să se vaccineze, garantat nu voi avea nicio şansă. Mai ales ca unul dintre mulţii anonimi. Deci în cazul ăsta da, nu poţi să le schimbi gândirea, poţi doar să le dai muie de faţă cu ceilalţi ca să te descarci şi să te simţi ceva mai bine că ai înjurat un idiot (ăsta e scopul lor pe lume, de asta au fost creaţi, ar fi păcat să nu-i ajutăm să-şi îndeplinească rolul). Dar…

  Mai există şi alţi oameni, din jurul nostru, care, din varii motive (epuizare, tembelizare, prea multe informaţii contradictorii iar lista e lungă) ajung să devină confuzi. Ăştia sunt cei cu care putem vorbi şi argumenta. Oameni care sunt reticenţi (ceea ce, până la un anumit punct, e normal, numai idioţii sar direct la anunţurile cu analize complete cu doar 50 de lei sau că ai câştigat un iPhone 14) dar nu din prostie, încăpăţânare şi fanatism, ci din necunoaştere, confuzie şi informaţii eronate.

  Caz concret: unui prieten care avea îndoieli, legate mai ales de viteza cu care a fost făcut vaccinul, i-am amintit de câte ori am fost vaccinaţi noi şi că efectele secundare au fost minore. Apoi de poliomielită şi variolă. A fost suficient cât să-l facă să gândească altfel problema. Cu fanaticii nu poţi discuta, dar cu cei care au îndoieli da.

 • Cazma spune:

  Stii ce-as face eu daca as castiga la loto?

  Doua tipe in acelasi timp.

Adaugă un comentariu