Ziua în care a început sfârșitul lumii


2001, undeva într-un birou mic, doi programatori HTML se întâlnesc ca în fiecare zi lucrătoare.

– Și, ce-ai făcut aseară?

– Bă, am stat pe mIRC, am vrăjit o olandeză și între timp am reușit să downloadez de pe Napster două melodii de pe albumul nou Shaggy. Mișto rău. Poate mai prind două diseară dacă merge bine dial-up-ul. Ia zi, ce voiai să-mi arăți?

– Știi ziarul ăla care ne-a pus să îi facem site? Fii atent, i-am băgat secțiune de comentarii.

– Cum adică?

– Adică oricine are chef, își lasă mailul și poate să comenteze sub articole orice îi trece prin cap.

– Sub toate?

– Da.

– Păi la ce dracu’ ne trebuie? Cui îi pasă de ce părere sau comentariu are un oarecare anonim?

– Absolut nimănui, dar mă gândeam că așa îl ții mai mult pe site, face mai multe clickuri, crești traficul. Nu văd care e problema.

– Nu e niciuna, cred. Dar mă gândesc așa. Dacă prinde obiceiul?

– Și dacă prinde, ce? Nu vrei să citești păreri, nu le citești.

– Dacă, spre exemplu, în prostia lor, oamenii chiar o să creadă că a-ți da cu părerea e o acțiune utilă și că părerea lor contează? Dacă ajung să se blocheze în bucle infinite de dezbătut probleme și clefăit păreri? Dacă ajunge toată specia dresată să țipe unii la alții pe toate subiectele, încurajată de toată presa care vrea clickuri? Mă gândesc că ar putea chestia asta să le mănânce destul timp și să le dea destulă satisfacție încât să nu mai facă nimic concret legat de problemele alea. Să creadă că răcnitul pe internet e destul de important încât să bifeze în capul lor că au fost persoane utile și să se culce liniștiți dup-aia, crezând că au combătut o problemă reală țipând pe internet fără direcție.

– N-are cum, bă. Maxim o să discute pe net de chestiile care nu contează. La ălea care contează o să se activeze, cum s-au activat tot tipul.

-Îți dai seama ce distopie ar fi să se răsfrângă dup-aia obiceiul și în viața reală? Gen, la proteste, în loc să se bată cu polițiștii și să intre peste autorități, oamenii doar să se plimbe și să țipe păreri spre aer, exact ca pe internetul ăsta sinistru pe care-l propui tu. – N-are cum, bă. Să mor eu, cum la toate ideile bune vii cu scenarii de-astea. Te uiți la prea multe filme cu sfârșitul lumii, eu ți-am mai zis. Prost obicei.

***

Comentarii (6)

 • GP spune:

  Pune o cutie în mijlocul unei pieţe şi apoi miră-te de câţi idioţi se vor urca pe ea să ţipe…

 • Cazma spune:

  > programatori
  > HTML

  Hai ca am ras si azi. Iti multumesc.

 • fabian spune:

  eu nu inteleg faza cu moldovenii si tehnica.

  exemplu carla’s dreams: daca minus cu minus fac plus atunci nu stiu ce cacat e defect + defect –> 1 stai jos futui mortii matii si maine vii cu tactu la scoala.

  radu: HTML e limbaj de programare. bun. vii cu tactu si tu la scoala.

  • Radu Post author spune:

   is joke

 • Tot ala spune:

  Damn it, am cazut in bucla si eu.
  Sa mor io de nu-ti banez site-u in firewall si ma duc singur peste autoritati.

  Mmm, numai ca mie chiar nu-mi pasa… cand esti expat, viata e turism si prostiile localnicilor nu deranjeaza chiar deloc. Panem et circenses.

 • Alex spune:

  Stai nitzel ca nu-i asa. Sti sloganul „nu prostiti poporul cu televizorul”? E fix aceeiasi chestie numai ca a trecut online. Pe toate portalurile de stiri e o armata mica de moderatori, postaci si baieti care dau like in draci la comentarii.
  Miza? in primul rand politic, adica bani, dezbat niste teme oarecare dar duc discutia intr-un anumit punct, intodeauna cu o concluzie, morala, ceva de invatat…
  Cand a inceput la noi prin anii 2000, pe DC++ sau in chatroom la o retea de cartier dicutiile chiar erau libere.
  Au vazut jegosii ca tinerii renunta incet incet la tv si au trecut cu propaganda lor de doi bani pe net.

Adaugă un comentariu