Panicăpanică! Cineva a spus ceva și sunt cuvinte dure!

La 20j de milioane de români sau câți suntem, statistica zice că sunt lejer câteva zeci de mii de nebuni.

Da’ nebuni de-ăia cacapișu spumelagură, nu nebuni amuzanți ca-n filme sau ”ia uite-o pe Maria cum poartă un pantof de-un fel și unul de alt fel ce nebunie!”. Nebuni cu o nebunie tristă, căreia n-ai ce-i face și cu care n-ai ce discuta.

Acuma unul dintre ei a trimis un mail antisemit lu’ Maia Morgenstern și ăstora de la teatrul evreiesc. Nimic anormal aici. Asta fac nebunii.

Ce e anormal e că diva septuagenară s-a gândit să-l publice și să se victimizeze. Să o prezinte ca și cum ar fi fenomen social. De parcă are vreo relevanță asupra societății ce cacă mintea unui nebun.

Evident că și-a luat ban pe Facebook. Și evident că toți gânditorii timid clociți au început să se tânguie public. Ofofof uitați ce a zis nebunul ăsta! Dacă devine un drob de sare care cade peste omenire ce ne facem?

Păi momentan drobul de sare e altul. E faptul că orice cretin, orice nebun, orice redus mintal care spune , atenție, DOAR SPUNE, nu FACE, o atrocitate, e scos în față de gânditorii de serviciu și prezentat ca pericol și fenomen social. Pentru like-uri de frică (omg e pericol să conștientizăm cu toții) și like-uri morale (omg ce gândire greșită haideți să vă spun eu care e gândirea corectă)

Și așa se indundă spațiul public de cotcodăceală alarmistă bazată pe nimic. Procentul ăla de nebuni o să existe tot timpul. Că le propagi tu deviațiile irelevante de statistic nesemnificativi nu ajută pe nimeni cu nimic. Ba chiar e profund toxic. E toxic că încerci să transformi în percepția publică un delir al unui pacient într-un fenomen social.

E toxic că sperii oameni degeaba. Nimic nu e mai toxic și nimic bun nu a venit din oameni speriați.

Eu am primit în cariera mea sute de amenințări cu moartea. Știți ce am făcut cu ele? Le-am citit până m-am prins unde se duc și am apăsat pe X. Pentru că știam că sunt refulări de nebuni care n-au legătură cu mine, doar sunt în direcția mea și că n-o să ducă nicăieri. De ce să mă panichez? De ce să panichez pe alții?

Am făcut și practică la spitalul 9. O grămadă de oameni cu idei delirante pe acolo. Ar ajuta pe cineva să le culeg și să le împrăștii în societate?

E timpul să conștientizăm adevărata problemă aici. Care e faptul că niște timizi încearcă să sperie opinia publică cu nebuni inevitabili dar complet irelevanți. Că 99% dintre „pericolele sociale” ale epocii sunt doar gargară impotentă și gargară alarmistă despre gargara impotentă. Nimeni nu face nimic dar toți suntem alerți, că drobul ăla de sare poate să cadă din toate direcțiile.

Cel mai trist e că genul ăsta de gândire, gen „ia uitați ce cuvinte atroce a folosit anonimul ăsta” e o găndire foarte troglodită. Era utilă când eram trib de 40 de troglodiți. La 40, părerea unuia dintre noi era statistic relevantă. Conta că Ogbog Herpderp crede că oamenii cu ochi albaștri trebuie mâncați. Dar la 20 j de milioane de români, dacă unul ar avea gânduri specific-canibale, ar fi absolut statistic normal și absolut social nesemnificativ.

Haideți să ne concentrăm pe ce fac oamenii, nu pe ce spun, și să scuipăm cu dispreț spre oricine împrăștie frică nejustificată, hyperboreenii mei.

***

Comentarii (12)

 • Gica spune:

  Care e cea mai crazy chestie pe care ai vazut-o cand ai facut practica la 9 ?

 • Fuck+Censorship spune:

  Enola Gay did nothing wrong.

  PS: Vocile imi spunc a sunt nebun amuzant.

 • Marius spune:

  Mamaie, dumnezo s-o ierte, avea o vorba veche si mare: don’t feed the trolls, ffs.

 • Vlad Slăvoiu spune:

  Foarte bun text, după părerea mea.

 • Fabian spune:

  Și eu care credeam că scrii de protestatari. Începutul se potrivește perfect.
  Disappointment.

 • GP spune:

  Care e cea mai crazy chestie pe care ai făcut-o când ai făcut practică la 9 ?

 • Cool+Adam spune:

  Ehe taica, nici antisemitii nu mai sunt ce au fost. „Evreica” in loc de „jidanca”? Pe bune? Doar un „jidanism” timid la final. Slab domnilor.

 • Fabian spune:

  Logica ta e cel puțin discutabila. Să îți zic de ce. Totul se învârte în jurul percepției. Pentru tine dacă te amenință un nebun nu prea îți pasă: ești moldovean relativ tânăr și stilul de a vă comporta ca niște sălbatici e tipic vouă. Amenințările de acest gen te lasă rece. Poate tov Ana Pauker a trăit într-un mediu în care o astfel de amenințare este luată pe bune ca o chestiune de viață și de moarte. Să nu uităm și mediul actoricesc din care provine unde sunt mai mulți oameni cu imaginație prolifica.

  • Radu Post author spune:

   da, amenintarile se analizeaza obiectiv nu e mai important cand e un paranoic amenintat ca o simte mai tare. mdlp de problemele ei psihice.

 • adrian vasilescu spune:

  maia e sosoaca teatrului romanesc

 • Shalom spune:

  Jidanii tot jidani… Autorul faptei este din aceeasi semintie ca si doamna maia.

 • csj spune:

  Eu am primit 1 zi de ban pe facebook pentru ca am postat ca evreii cenzueraza bine si acum (poti primi 5 ani de inchisoare daca scrii rau de ei), dupa ce o parte au fost exterminati. https://en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_Holocaust_denial

  Apoi se mira ca lumea e impotriva lor cand e razboi. Isi sapa propria groapa cu cenzura.

Adaugă un comentariu