Despre emancipare

Se zice că emanciparea femeii a venit o dată cu inventarea pastilei anticoncepționale. Oarecum adevărat. Dar știți și voi că istoria e distorsionată în ultimul timp de discriminiști. De fapt femeia a fost emancipată tot timpul. Bărbatul avea nevoie de emancipare și aceasta n-a venit de la pastila anticoncepțională ci de la testul de paternitate.

Să o luăm de la început. Știm cu toții că biologic, scopul principal al oricărei ființe vii e să aibă copii și să-și dea genele mai departe. Problema cu chestia asta e că copiii consumă foarte multe resurse iar cei mai mulți oameni au resurse limitate. Așa că dacă investești resurse într-un copil care crezi că e al tău dar nu e, se cheamă că ai luat țeapă.

Pentru femei partea asta a fost mereu ușoară: e al tău că îți iese dintre picioare. La bărbați, în 99,99% din istoria omenirii, a fost mult mai complicat: îți zicea una că e al tău și sperai că nu minte. Acuma na, orice antropolog sau sociolog serios îți poate spune că problema principală atunci când încerci să urmărești linii genetice e că minim 10% dintre oameni au alt tată decât ăla care crede că e tată. Fenomenul e atât de comun încât la francezi, spre exemplu, e și lege. N-ai voie să faci teste de paternitate așa ranga-balanga că strici coeziunea socială.

Așa că o povară grea a căzut pe umerii bărbaților. Au fost constrânși de biologie să constrângă drepturile femeilor, ca să crească șansa ca paternitatea chiar să fie a tatălui oficial. Le-au restricționat mișcările și le-au interzis să umble aiurea singure de capul lor. Ca să nu se așeze pe un cuc străin și să oblige niște cetățeni să crească copiii altora. 

Vă dați seama că a fost foarte greu pentru bărbați. Nu le-a plăcut să oprime niște ființe aproximativ egale doar pentru binele speciei. Să fie ei ăia care strică petrecerea pentru binele comun. Însă emanciparea bărbatului a venit în 1988 când a apărut un test simplu care poate să-ți spună dacă copilul tău e chiar copilul tău. 

Bărbații în sfârșit au putut să se relaxeze. Să își odihnească ochii obosiți și să nu mai vegheze curul fâșneț al femeii. În caz de aia era bagaboantă, puteai în sfârșit să faci un test rapid, să pleci râzând la o bere cu băieții și să o lași pe bagaboantă să-și crească copilul singură. 

În sfârșit, după zeci de mii de ani, bărbatul s-a relaxat. A reușit să se emancipeze. Cumva femeile s-au convins că emanciparea asta de fapt a fost a lor, nu a noastră, și a pornit de la anticoncepționale, nu le la testele de paternitate. Fiind gentlemani, le-am lăsat să creadă ce vor ele. 

***

Comentarii (13)

 • Jane Făe spune:

  S-a relaxat, mai puțin la francezi, unde e ilegal să afli dacă nevastă-ta e curvă, pentru că logică de francez bătut în cap.

 • Gigi spune:

  “… care crezi că e al tău…”
  Despre care ;) no offence.

 • Vania spune:

  În Franța e interzis teoretic, cu amendă and shit, dar practic cine vrea, comandă kituri din Spania și Elveția.

 • ads spune:

  bre centaure, da matale chiar esti omniscient!

 • Alex spune:

  Bun articol, nu stiam de legea asta de la francezi, nu mi-a venit sa cred, a trebuit sa verific. O mizerie ce mai.

 • alex spune:

  La francezi e in regula, fiindca aia pe langa nevasta mai au vreo 2 amante. Adica ei cresc copiii altora si altii cresc copiii lor.

 • BW spune:

  “scopul principal al oricărei ființe vii e să aibă copii și să-și dea genele mai departe”

  Fuck that. This bloodline dies with me!

 • Lupulescu spune:

  Vecina mea, femeie emancipata și beată , își certa aseară actualul bărbat . Citez :
  ” tu cine ești mă , ai venit din nu te știe nici pula mă , pe mine aici mă știe tot cartieru”

 • plm spune:

  mai are si radu ceva de spus uneori chiar dacambatranit

 • Gica spune:

  Radule Jegule, da ce s-a intamplat cu paginile tale de pe feisbuc, Piticifoartegratis si neamprost ?
  Cumva ti-ai luat zucc, pentru ca te place lumea tare ?

  Muahahahahahhhaaaaaaaa..

  PS. Radule Jegule, rau ai ajuns daca te tii de blocat comentarii la cine-ti zice in fata ce-i adevarat… vezi ca imbatranesti urat, o sa mori singur si strist.

 • Gica spune:

  @Oana

  As da si eu acolo.

 • Cazma spune:

  Cred ca emanciparea barbatului a inceput cu normalizarea finalizarii la punctul de fund.
  Zero sanse de pensie alimentara.

Adaugă un comentariu