Despre emancipare

Se zice că emanciparea femeii a venit o dată cu inventarea pastilei anticoncepționale. Oarecum adevărat. Dar știți și voi că istoria e distorsionată în ultimul timp de discriminiști. De fapt femeia a fost emancipată tot timpul. Bărbatul avea nevoie de emancipare și aceasta n-a venit de la pastila anticoncepțională ci de la testul de paternitate.

Să o luăm de la început. Știm cu toții că biologic, scopul principal al oricărei ființe vii e să aibă copii și să-și dea genele mai departe. Problema cu chestia asta e că copiii consumă foarte multe resurse iar cei mai mulți oameni au resurse limitate. Așa că dacă investești resurse într-un copil care crezi că e al tău dar nu e, se cheamă că ai luat țeapă.

Pentru femei partea asta a fost mereu ușoară: e al tău că îți iese dintre picioare. La bărbați, în 99,99% din istoria omenirii, a fost mult mai complicat: îți zicea una că e al tău și sperai că nu minte. Acuma na, orice antropolog sau sociolog serios îți poate spune că problema principală atunci când încerci să urmărești linii genetice e că minim 10% dintre oameni au alt tată decât ăla care crede că e tată. Fenomenul e atât de comun încât la francezi, spre exemplu, e și lege. N-ai voie să faci teste de paternitate așa ranga-balanga că strici coeziunea socială.

Așa că o povară grea a căzut pe umerii bărbaților. Au fost constrânși de biologie să constrângă drepturile femeilor, ca să crească șansa ca paternitatea chiar să fie a tatălui oficial. Le-au restricționat mișcările și le-au interzis să umble aiurea singure de capul lor. Ca să nu se așeze pe un cuc străin și să oblige niște cetățeni să crească copiii altora. 

Vă dați seama că a fost foarte greu pentru bărbați. Nu le-a plăcut să oprime niște ființe aproximativ egale doar pentru binele speciei. Să fie ei ăia care strică petrecerea pentru binele comun. Însă emanciparea bărbatului a venit în 1988 când a apărut un test simplu care poate să-ți spună dacă copilul tău e chiar copilul tău. 

Bărbații în sfârșit au putut să se relaxeze. Să își odihnească ochii obosiți și să nu mai vegheze curul fâșneț al femeii. În caz de aia era bagaboantă, puteai în sfârșit să faci un test rapid, să pleci râzând la o bere cu băieții și să o lași pe bagaboantă să-și crească copilul singură. 

În sfârșit, după zeci de mii de ani, bărbatul s-a relaxat. A reușit să se emancipeze. Cumva femeile s-au convins că emanciparea asta de fapt a fost a lor, nu a noastră, și a pornit de la anticoncepționale, nu le la testele de paternitate. Fiind gentlemani, le-am lăsat să creadă ce vor ele. 

***

Comentarii (19)

 • Claudiu spune:

  Pai cum, stiam ca femeia a fost emancipata in timpul iluminismului, in bordelele din Franta.

 • Kerekes Stefan spune:

  La subiect:
  Legea marinarului: Iubeste-ti copii ca si cand ar fi ai tai
  Legea proprietatii: Ce-i in curtea ta e al tau
  Legea vorbei: Sa nu spui „Sa moara tata”, ca nu sti ce necaz faci
  Legea nasterii: Nu dori sa-l doara nasterea si pe tata, ca ai avea surprize
  Astept completari!

 • Jane Făe spune:

  S-a relaxat, mai puțin la francezi, unde e ilegal să afli dacă nevastă-ta e curvă, pentru că logică de francez bătut în cap.

 • Gigi spune:

  „… care crezi că e al tău…”
  Despre care ;) no offence.

 • Vania spune:

  În Franța e interzis teoretic, cu amendă and shit, dar practic cine vrea, comandă kituri din Spania și Elveția.

 • Muye la France! spune:

  Francezii sunt nişte lăbari!

 • ads spune:

  bre centaure, da matale chiar esti omniscient!

 • Alex spune:

  Bun articol, nu stiam de legea asta de la francezi, nu mi-a venit sa cred, a trebuit sa verific. O mizerie ce mai.

 • alex spune:

  La francezi e in regula, fiindca aia pe langa nevasta mai au vreo 2 amante. Adica ei cresc copiii altora si altii cresc copiii lor.

 • BW spune:

  „scopul principal al oricărei ființe vii e să aibă copii și să-și dea genele mai departe”

  Fuck that. This bloodline dies with me!

 • un meltean spune:

  bun, si tu esti al lui ma-ta sau tata nu a aflat inca ce sa intamplat cand a plecat in delagatie?

 • Io spune:

  Treeaba e chiar mai complicata de atat. Nu e cu genele. Pe vremuri nu exista pensie, copiii tai erau pensia. Si riscai, ca dupa ce i-ai crescut si is mari si puteai avea batraneti mai linistite, venea cineva, masa, un vecin ceva si le zicea ca nu ma, ala nu e tactu, alalalt e. Si uite asa pierdeai ‘pensia’ pe cand masa, aia era sigura, aia nu pierde nimic.

  Nu credeti? Pai uitati-va si acum cate filme de ratati, cu copchii care afla ca ala/aia care i-au crescut si s-au chinuit cu ei nu sunt parintii biologici si cum se dau peste cap pe urma sa afle care sunt parintii aia ‘adevarati’ de parca ar fi crescut la orfelinat pana atunci iar la aia biologici e secretul nemuririi.

  Cand stai si te uiti asa, parca legea aia cu adulterul si pietrele parca nu mai e asa absurda.

 • Mario Lando spune:

  Ma numesc Mario Lando
  Cel mai mare regulando
  Cel mai mare futadore
  Della Liga spaniole

  Sunt sarac, n-am nici caciula
  Doar o namila de pula
  Coaie – doua cantalupe
  Pula mea cand fute – rupe!

 • Lupulescu spune:

  Vecina mea, femeie emancipata și beată , își certa aseară actualul bărbat . Citez :
  ” tu cine ești mă , ai venit din nu te știe nici pula mă , pe mine aici mă știe tot cartieru”

 • plm spune:

  mai are si radu ceva de spus uneori chiar dacambatranit

 • Cazma spune:

  Cred ca emanciparea barbatului a inceput cu normalizarea finalizarii la punctul de fund.
  Zero sanse de pensie alimentara.

 • Asta Mare spune:

  nu reusesc sa gasesc butonul de report. ma ajuta si pe mine cineva?

 • John spune:

  Mai naspa e in tarile in care femeia a fost ridicata la statusul de omnistienta si atot-stiutoare. Te trezesti ca dupa 20 de ani te raporteaza la politie ca ai abuzat-o si ti-a distrus linistea, finantele si chiar libertatea. Asta pe langa BS-ul cu pensia de intretinere, pensia alimentara, impartitul bunurilor si alte nazdravanii din astea. Femeile au devenit o adevarata pacoste in occident. Pacat ca n-avem utere sintetice sa scapam de ele, chiar nu mai e nevoie de o proasta sa-ti manance zilele daca vrei sa ai si sa cresti un copil.

Adaugă un comentariu