Biserica Incertă

Prieteni, acum câteva săptămâni am avut o revelație spirituală. După care n-am făcut nimic, pentru că eram foarte nesigur că e o idee bună.

Însă faptul că nu eram sigur că e o idee bună e o dovadă că revelația a fost corectă și că am mirosit ADEVĂRUL.

Și Adevărul poate fi rezumat în două idei:

 1. Trăim vremuri incerte.
 2. Bisericile sunt mișto și utile, pentru ăia care fac parte din ele.

Să le luăm pe rând.

1. Ne aflăm în vremuri de post. Postabsurdism, postadevăr, postconsumerism. Orice idee, oricât de cretină, va fi susținută de un grup mare de ciudați, pentru că e foarte ușor să găsești ciudați care cred în orice în zilele noastre. Orice idee, oricât de normală, va fi combătută de un grup mare de ciudați. Pentru că e foarte ușor pentru ciudați să te găsească.

Adevărul nu mai e ceva absolut. Adevărul e ceva personal. Fiecare cu adevărul lui. Demersul de a convinge pe alții de adevărul tău e cretin, absurd și complet inutil. Pentru că, deși trăim vremuri foarte incerte, toți proștii sunt foarte siguri pe ei.

2. Bisericile chiar sunt mișto pentru enoriași. Ești scutit de taxe pe afaceri din cadrul bisericii. Ești scutit de restricții la adunări religioase. Iar restricții tot o să mai fie. E o pantă pe care am coborât ca specie și urcarea înapoi o să dureze de zeci de ori mai mult.

Și mai au o chestie foarte mișto bisericile. Comunitatea. Grupul ăla de oameni care se ajută și se susțin între ei. Ăla e motivul principal pentru care funcționează cultele. Partea spirituală e secundară. Iar în zilele noastre de Post, din ce în ce mai mulți oameni suferă de lipsa unei comunități extinse. De oameni cu destin comun, în care au încredere. Atei și agnostici, la voi mă uit. Voi aveți nevoie cel mai tare de spiritualitate și grupurile din care faceți parte momentan put a autosuficiență și superioritate moral-spirituală mai tare decât cea mai infectă biserică.

Dar ce este Biserica Incertă?

Știu ce gândiți acum. Nu sunteți siguri că vreți să faceți parte din Biserica Incertă. FOARTE BINE! Nici nu căutăm oameni siguri pe ei. De fapt, asta e condiția esențială pentru a face parte din Biserica Incertă. Să nu fii sigur pe tine de chestii. De-aia, Biserica Incertă este prima entitate spirituală din istoria omenirii care nu îți cere să renunți la credința anterioară, ca să fii primit. Poți fi dual-class. Multi-religie. Tot ce îți trebuie este un dram de dubiu. Să nu fii 100% sigur că religia ta actuală îți oferă toate răspunsurile. 1% dubiu e tot ce ai nevoie.

Și ai nevoie. Pentru că toate cultele promit certitudini și livrează incertitudini. Noi promitem ce livrăm: INCERTITUDINE. Pentru că certitudinile nu există și căutarea lor e un demers toxic și inutil.

Tatăl nostru sau mama noastră
Care ești sau nu ești în ceruri sau în altă parte, că nu știm
Sfințească-se numele tău, dacă ai un nume și se sfințește în vreun fel
Vie împărăția ta, dacă ai una și e mișto și pentru noi

Ați prins ideea, da?

Semnul nostru distinctiv, cu care o să ne salutăm și o să ne recunoaștem este ridicatul din umeri. Prima icoană, când o va face cineva, îl va conține pe Iisus, Buddha și un extraterestru, toți trei ridicând din umeri spre privitor. Poate existăm toți, poate există doar unul, doi, niciunul, nimeni nu știe și nici n-are rost să căutăm.

Despre scopul bisericii incerte, vă pot spune cu siguranță că habar n-am. Poate e o glumă absurdă și atât. Poate evoluează într-o comunitate reală de oameni care au abandonat căutarea adevărului și și-au dat seama că e cel mai sănătos lucru pe care l-au făcut în viața lor.

Poate ajungem la nivelul la care căpătăm legal beneficiile celorlalte culte: dreptul la adunare indiferent de restricții, bani de la stat, scutiri de taxe, fără dezavantajele celorlalte culte, gen doctrină imbecilă. Cine știe? Depinde doar de gradul de implicare și organizare a membrilor. Iar aici, eu n-o să contribui prea mult, pentru că sunt profet, nu implicator și organizator.

Dar avem cu toții nevoie de comunitate și spiritualitate. Și de liniște. Să săpăm niște tranșee și să ne distanțăm de oamenii care pretind că au certitudini. Sunt toxici pentru noi toți și trebuie izolați. Asta e cert.

Momentan am făcut un grup de facebook pe care ne vom organiza, în funcție de interes.

Și na, serverul de discord care e important pentru că acolo nu ne poate bana zucc din varii motive. Ambele vor fi folosite pentru nevoi spirituale și nu numai.

Să vedem ce iese. Aleluia?


***

Comentarii (20)

 • Fabian spune:

  Să ezit? Să nu ezit?

 • ala cu vechime spune:

  Pai si, aaaaa, sounds like agnosticism with extra steps, adica unde e diferenta?

  • Radu Post author spune:

   ca ne facem biserica pe bune ce n-ai inteles

 • kere spune:

  Cei inteligenti au intrebari, prostii au certitudini!

 • Oana spune:

  ⚡❤️⚡😘🐷 xaxaxa!

 • Veronica spune:

  Nu stiu ce sa zic, sunt in dubii…

 • Unu spune:

  În tranșeele alea putem face orgii? Până săpăm tranșeele avem voie să facem orgii acolo unde ne întâlnim? În timp ce săpăm tranșeele putem să facem orgii, ca să avem spor mai mare?

 • Cosmin spune:

  Sob, i’m in…. or not, but anyway why not

 • @imbafrn spune:

  nu cred în ceva și apoi să cred în ceva ca această mișcare este contrar crezurilor mele care nu există.

 • strapon spune:

  #Unu –
  Raspuns pentru pitecantrop:
  Sigur ca se fac orgii. TU ESTI CURVA!!!

 • Alex spune:

  Un video ceva? nu te-am mai vazut de un an.

 • Unu spune:

  Da strapon, tu mă fuți în cur doar atunci când mă ții în cârcă, lua-ți-aș toate neamurile în cardan.

 • Ganjaman spune:

  Daca se introduc psihodelice ca la Santo Daime dinBrazilia ma bag, daca nu, nu !

 • Oana spune:

  Ceasul discordiei Bisericii Incerte bate….

 • Claudiu spune:

  Biserica incela

 • Andrei spune:

  Foarte tare postarea, e fain grupul de fb.

 • ce-ntaur spune:

  mda, biserica incestă…

 • sindi_cat spune:

  Ce zici tu acilișa sună similar cu religia numită Baha’i. Nu fac mișto, cică e o religie care crede că toate celelalte religii sunt worthy, valoroase intrinsec și acceptă pe oricine în rândurile lor. Un fel de religie-arhetip, super-religie sau cum vrei să-i zici.

 • Confuzius spune:

  Nu gasesc decat secta satanista pe discord si nu stium cum sa joinez biserica incerta, ba mai mult, sunt complet confuz. Presupun ca asta ma califica automat ca membru?

  • Radu Post author spune:

   intreaba oameni pe acolo

Adaugă un comentariu