Asta nu e o recenzie de film, e o teorie a conspirației. Și nu e una la mișto, vorbesc serios când zic că cred în ea.
Cred că toate filmele cu buget mare produse original de Netflix sunt scrise de roboți. Am văzut deja chestii tip deepmind cărora le dai niște parametri și îți generează o imagine derivată, compusă din elemente din mai multe imagini din baza de date a robotului. Nu este aberant să presupui că un robot poate face același lucru cu un scenariu.
Am avut senzația asta de la primul film cu buget mare produs de Netflix: Bright. Mizeria aia cu orci moderni și Will Smith. Aseară am văzut Red Notice, cu The Rock, Gal Gadot și Ryan Reynolds și m-am convins. E scris de roboți. Roboți care analizează tendințele de piață după popularitatea produselor anterioare și vomită un scenariu derivat din alte 4-5 scenarii. Cu listă de actori care prind la public, cu tot.
E un film extrem de prost. Dar filme extrem de proaste găsești peste tot. Nu e mare chestie să găsești un film prost. Însă când e evident că un film prost e prost pentru că e doar o compilație de situații și personaje din alte filme, lipite cu scuipat între ele cât să pară o narațiune legată, nu neaparat coerentă, e clar că e scris de roboți.
The Rock joacă o combinație din ce a jucat în Jumanji, Jungle Cruise și Fast & Furious: profesor/polițist/piramidă de mușchi care le face pe toate corect. Twist-ul e că de fapt nu vrea să o prindă pe Gal Gadot, ci lucrează în secret cu ea. E un twist din categoria „moș crăciun e de fapt tac-tu”. Adică dacă ai peste 12 ani, îl miroși de la prima scenă.
Ryan Reynolds e literalmente același personaj din „the hitman’s bodyguard”. Singura diferență e că e hoț, nu e bodyguard. Rolului lui în principal e să facă lucrurile amuzante. 80% dintre glume sunt cam așa:
– se întâmplă ceva care nu are sens
– omul zice cu voce tare că ce se întâmplă nu are sens
– Piatră-ul îi dă o explicație trasă de păr la prima mână
– trecem peste că deja s-a întâmplat alt lucru care nu are sens.
Iar Gal Gadot joacă un personaj care e practic Dumnezeu. Suferă de omnisciență și omnipotență. Bate pe toată lumea fără efort și știe exact ce o să gândească și ce o să facă toată lumea. Ea nu face nimic. Doar îi așteaptă pe toți, după o cutie, cu pistolul în mână, să le fure obiectul pe care-l caută în capitolul ăla. De unde știe că ăia o să ajungă exact acolo, ca să-și amplaseze cutia după care se ascunde? Simplu, a citit scenariul. Ai crede că exagerez, dar face chestia asta la finalul actului I, la începutul actului II, la finalul actului II și la jumătatea actului III. Patru bucăți de ascuns după cutie și așteptat să apară fraierii cu obiectul căutat.
În rest robotul a tras de manetă și la generatorul de scopuri aleatoare ale personajelor a ieșit „trebuie să furați oul cleopatrei din buncărul nazist din argentina”. Nu cred că are rost să menționez că Gal Gadot e deja în buncăr, după o cutie, și îi așteaptă pe ăștia doi să ajungă acolo.
Pentru absolut nici un motiv, deși se trădează între ei foarte mult, cumva toți trei se întâlnesc la final și se împrietenesc, ca să se îndrepte spre un sequel. Pentru că regula filmelor regurgitate pe bandă rulantă e că orice ar fi, la final tease-ui un sequel. Poate pun proștii botul și vor să-l vadă. Doar că sequelul nu o să existe niciodată. Pentru că peste 2 ani, când o să tragă de manetă la robot, alți trei actori și alte trei filme o să iasă la compilat. O să fie Chris Pratt, David Bautista și Lupita Nyongo, și n-o să mai fie oul cleopatrei în buncărul nazist din Argentina ci papucii lui Genghis Khan în baza militară secretă din groapa Marianelor.
Singura mea nelămurire e una tehnică: robotul care generează scripturi, generează tot scriptul sau dă un outline scenă cu scenă cu ce trebuie să se întâmple și pică pe un scenarist frustrat să le dezvolte ca să pară scris de oameni? Habar n-am. Outline-ul 100% a fost robotizat, nu am nici cea mai mică îndoială. În rest, numai Netflix știe.
Un solid 1/7, nu vă uitați decât cu laptopul în brațe și un joc relaxant pe el.
Comentarii (22)
Ba, pentru cultura mea, sa-mi mai deschid si eu ochii si sa-mi destup orizonturile, sa ies din ignoranta: care-i twist-ul ala din „squid game” de ziceai tu ca esti prost daca nu te prinzi din primul episod ?
ca mosu e in spatele la tot. si iti dai seama de cand vezi ca are numaru 001 pe tricou plm
Că moșul e de fapt șeful
Bine ma copii, daca de-acolo ziceti voi ca „iti dai seama” … bine…
Bine,când ai să spui ceva despre el, bărbatul fatal, și psihologia dihorilor controlați de roboți?
Să nu fie vreun dubiu de linii erotice către vârstă. D
Eu am următorul contraargument, de ce nu e scris de roboţi: probabilitatea ca majoritatea publicului să vrea actori asiatici sau de culoare în filme medievale din Europa sau scene LGBT băgate cu japca fără nici o noimă este mică. Adică exact specialitatea Netflix. Ei vor să facă profit, asta clar, fără doar şi poate. Cum faci profit? Una din metode este respectarea reţetelor demonstrate de succes. Prietenia amuzantă în ciuda a n incompatibilităţi este una din aceste reţete. Alta e scosul iepurelui din joben pe la sfârşitul filmului. Băi, dar altele clar nu sunt. De unde reiese că deciziile le iau tot nişte băieţi/fete/nu-se-ştie care se identifică ei cu ceva… Ar fi bine să ia deciziile roboţii, atunci am avea numai filme gen Star Wars, Titanic, Avatar, Terminator, Pe Aripile Vântului, Godfather, Casablanca, Shawshank şi top 250 IMGB… dar ce avem e un căcat în 90% din cazuri.
Dovada: https://youtu.be/50zeHzEwgoI
Dupa ce am vazut Eternals, orice alt film e capodopera.
Astia care fac scenariile pentru filmele din ziua de azi nu sunt oameni, perfect de acord.
off topic
In Fast and Furious 9 au ajuns cu masina in spatiu.
In ultimul Fast and Furious o sa se intoarca in timp. Ati auzit-o aici prima data.
on topic
Scenariile cred ca-s mai degraba o combinatie de roboti si activitatea desfasurata de tipul din clip – https://www.youtube.com/watch?v=Ia7fUQXskvA
Dragă @Oana alias robot și visătoriilor de pornire cu jet de malachie pianistică😎
Sunteți doar niște juisări electronice.
Bright e ok. Mai puțin Will Smith cu rasismul lui endemic.
Pentru un film de duminică seara e minunat. Îți dă un reset la creier mai sănătos decât 2-3 litrii de vin
Ce oracol, biserica mamii ei de biserica
Ma ingrijoreaza Oana asta, gura nu-i mai tace, pula nui mai place.
”…an LAPD police officer and his orc partner…” – imediat m-am gândit la Warcraft 3, ”Ready to work”, ”Something need doin’?” și m-a luat kkrea de râs. Cum naiba, mă, ăștia n-au realizat penibilul ideii?!? Și se pare că Smith e în mare nevoie de bani, dacă a decăzut atât de la ”The pursuit of happyness” la flegma asta de ”urban fantasy action film” (ce pompos sună!)
Păi dacă vor să mi-l omoare, cum să stau capră liniștită?
Dispari ciută feikă de oană!
Aici, Oana!
Ce-ai fă nebuno
Nu e chiar asa avansat, dar ceva e acolo, uite aici articol din NYT din 2013:
https://archive.vn/sKGrv
Bobiță, te-ai uitat prea mult la Rick &Morty și ai regurgitat și tu blogul la fel de robotic.
1/5 sugi pula la fel de prost ca măta. Fără cratimă
Oana, fă frumos! Hai fă frumos Oana, să vadă oamenii ăștia! Radu, de ce te uiți la tot filmul dacă e prost? Mie îmi ajung 10-15 minute să-i dau jet… nu trebuie să mănânci toată omleta ca să-ți dai seama că ouăle sunt stricate.