Drama sinistră a bieților studenți din Cluj

Să zicem că vinzi șosete cu 3 lei perechea. Toată viața ta ăsta a fost prețul și așa se vând de 200 de ani. Într-o zi ai o urgență și vrei să scapi de ele mai repede. E situație excepțională. Le dai cu 2 lei.

A doua zi nu mai e situație excepțională și vrei să te întorci la prețul inițial de 3 lei. Ei bine, o să te trezești cu o răscoală în cârcă. O să urle toată piața la tine că ești un speculant care vrea să le fure lor leuțul, că ei s-au obișnuit cu prețul de 2 lei și încerci să profiți de ei, speculantule.

Exact așa s-au trezit studenții din Cluj să protesteze. Cum dom’le să ne chemați să fim FIZIC prezenți la facultate?!?! Păi chirile sunt SCUMPE!!!Erau scumpe și înainte de pandemie. Așa e facultatea. Nu e pentru toată lumea.

Păi eu la primu’ job din primu’ an de facultate luam mai puțini bani pe lună decât era chiria la garsonieră în București. Nu era pentru toată lumea. Trebuia să dai din coate. Bine, s-au schimbat multe în anii ăștia. Chiar e pentru toată lumea facultatea. O fac de două ori mai mulți oameni decât ar fi nevoie. De-aia un macaragiu câștigă mai bine decât un copywriter și un faianțar mai bine decât un contabil. Că avem foarte mulți copywriteri și contabili, macaragiu nu vrea să se facă nimeni. Că na, ieși de la muncă cu negru sub unghii și e urât sau ceva.

Făbricuțele de diplome scot licențe și doctorate pe bandă rulantă pentru toți angajații în administrație, instituții publice, poliție și armată. Că au nevoie de ele ca să le crească salariul. Toate lucrările sunt plagiate și plagiatorii lucrează de zor să se protejeze legal de consecințe

. Iar facultățile serioase sunt pline de țărănuși făcuți grămadă care tot ce trebuie să facă e să învețe papagalicește niște texte și să copieze niște chestii și gata. Ajung intelectuali cu diplomă. Gata să lucreze pe 2000 de lei pe lună, cât face un instalator serios într-o săptămână.

Nici măcar nu intru în subiectul ăla că 80% dintre absolvenții de facultate ajung să lucreze toată viața în domenii care nu au absolut nici o legătură cu facultatea terminată. Deci tot ce face diploma aia e să confirme că avem de-a face cu un cetățean conformist, care poate să vină la program, să papagilicească texte și să copieze frumos ideile altora. Ce na, e absolut de ajuns să te angajezi la corporație. Că asta practic e diploma aia. O dovadă că poți să funcționezi în niște parametri dictați de alții fără să pui întrebări.

Așa că cumva sunt de acord cu studenții din Cluj. Facultatea nu mai înseamnă nimic, o face oricine are chef, deci de ce să fie un stres? Propun o schimbare mai radicală care ar face pe toată lumea fericită. Îi luăm de la grădință și îi întrebăm:

– Costeluș, ce vrei tu să te faci când o să fii mare?

– Eu vleau să mă fac astronaut!

– Perfect! Ia de aici din oficiu diplomă de doctor în astronautică! Bravo Costeluș.

– Te log flumos, domnu doctol Costelus!

Bam. Și am rezolvat. Toată lumea fericită. Dacă toată ideea de studii superioare e deja dusă în derizoriu, de ce să mai chinuim săracii tineri? Să se elibereze doctorate cu certificatul de naștere dracu, să fie bine la toată lumea. Să pui niște oameni să plătească chirii, să se ducă la cursuri, pentru ce. Pentru 2000 de lei pe lună la final? E absurd.

***

Comentarii (10)

 • Jane Făe spune:

  Centaure, eu înțeleg ce zici tu pe partea socio-economică, dar hai să analizăm partea tehnică a problemei, că asta e durerea studenților!

  De ce dracu’ ai avea nevoie să fii fizic ca să îți povestească un nene ceva pe gură?!
  Te pătrunde mai bine spiritul învățăturii, dacă scârțâie ăla cu creta pe tablă im aceeași cameră cu tine?

  E absolut retardat că încă ne mai adunăm într-o anumită cameră și mâzgălim cu o bucată de calcar pe un perete ca să transmitem informații; la facultate; în anul 2022; probabil tot în frig; probabil tot cu veceurile alea împuțite de îți venea să îți vomiți mațele și găseai veceul după miros.

  Sigur, sunt o mână de studii la care trebuie să participi fizic, că ăla e specificul ocupației respective și nu poți să ții acasă un cadavru să exersezi operații pe el, nu poți să ai litri de mercur și de acid sulfuric și de echipamente de laborator, nu poți să ai bombe și avioane acasă, nu poți să ai materiale radioactive, etc.

  Dar ce plm nevoie e să faci naveta ca să stea unul cu mâinile în buzunar și să recite niște cuvinte?!
  Eventual mai ia o bucată de calcar și mâzgălește ceva cu ea pe un perete din când in când…

  Cum ar fi ca blogul tău să nu poată fi citit decât dacă se duce omul fizic la un avizier dintr-o anumită scară de bloc, pe care ai tras tu semne (poate chiar cu o bucată de calcar, ca să fie pătrunși mai bine cititorii de spiritul articolului)?
  Nu vorbesc aici despre avantajele curentului electric în lărgirea bazei de cititori. Vorbesc strict despre procedeul tehnic prin care ia lumea informația.

  • Radu Post author spune:

   tu se vede ca ai maxim 12 clase. cujrsurile sunt cursuri, dar jumatate din facultate minim sunt seminariile. unde-s 10-12 oameni intr-o camera, de obicei cu materiale si cacaturi de pus mana.

 • tot eu spune:

  mama ce m ai plictisit cu textu asta, fratelo. bine, si eu intru de cativa ani asa, ca forma de masochism intelectual. intr un fel esti ca pizda aia ce ti placea s o futi cand erai mai tanar, si acu la ceva vreme te mai duci pe la ea, dar mai mult asa de nostalgia tineretii, chiar daca acum matur fiind, iti dai seama ca nu te a satisfacut cu adevarat niciodata. dar asa a fost atunci, erai tanar si te multumeai cu putin ca nu stiai ca se poate mai bine. ca parintii nostrii imediat dupa revolutie cand li se scula pula la o plasa de portocale.

  • Radu Post author spune:

   e reciproc, taratura

 • Gica spune:

  Alta e explicatia pentru faza cu macaragiii. Nimeni nu vrea sa se faca macaragiu pentru ca

  1. e o meserie dificila; trebuie sa
  1. a) nu ai rau de inaltime
  1. b) rezisti sus acolo cateva ore pana la pauza principala, ca nu esti la birou sa te duci 5 minute pana la baie cand vrei tu; deci trebuie sa
  1. b) i. fii dispus sa te piși intr-un bidon de Zizin-la-5Litri
  1. b) ii. poti sa tii cacatu in tine cateva ore pana la pauza.
  1. c) sa fii reliable ca nu vii nici macar matol la munca, darămite beat; e prea riscant, faci o greseala si mor oameni.

  2. e o meserie pe cale de disparitie. cu cateva mii de euro montezi sus in locul cabinei doar camera 8K dotata cu stergator (sa-si spele singura geamul) care vede de mii de ori mai bine decat un om. Iar controlul il face cineva remote, de la sol, cu un joystick, deci mult mai simplu.
  Asta deja se intampla, si se face gradual, pe masura de actuala generatie de macaragii iese la pensie.

  • Radu Post author spune:

   aa, nu . de vreo 10 ani se face cu telecomanda de la sol. nu mai urca nimeni acolo sus ca nu esti in filmele de pe vremea lu ceausescu.

   aberezi asa, din imaginatie, crezand ca esti interesant. deja se face de la sol cu un joystick, dar trebuie sa faci un curs de 6 luni pentru asta. si macaragiu se cheama si ala. aia e meseria platita bine. ala ia minim 2 000 de euro pe luna entry level. si e la mare cautare. greseala cretina pe care o faci tu e ca crezi ca daca e cu un joystick nu iti trebuie om antrenat si certificat pentru asta. sau cumva nu-ti ia tot 8 ore pe zi de munca sa o manuiesti. iei un streamer de pa net sa o faca.

 • doarfanii spune:

  Cu facultate, fără facultate, contul de onlyfans are același succes.

 • Gica spune:

  Nu e asa. Merg si eu pe strada prin orase.
  Si nu doar prin Vaslui, oriunde vrei tu: Bucuresti, Constanta, Munchen, Viena, Atena, Zurich, Dublin. Peste tot am vazut macargii urcati sus, si asta in ultimii 2 ani.

 • Gica spune:

  PS. sa ma fut in setarile de la blogu tau ca doar tu poti sa dai nested reply la comentarii, nu si ceilalti.

Adaugă un comentariu