Idei împinse de presa mainstream mult mai dăunătoare decât orice propagandă rusă

Toți gânditorii de serviciu s-au apucat să facă cercuri de sare în jurul propagandei putiniste și să se dea cu curul de pământ că de acolo vine pericolul. Nu e așa. Propaganda rusă mai mult e imbecilă decât periculoasă. În schimb niște idei complet bazate pe nimic și foarte periculoase sunt împinse la greu de presa mainstream, în principal de aia americană și traduse de zor de ratații noștri din presă ca adevăruri universale:

1. Dacă cucerește Ucraina, Rusia va continua cu Europa de est și nu cu siguranță nu se va opri acolo.

2. Războiul e inevitabil, deci mai bine ne băgăm acuma decât să așteptăm să vedem ce se întâmplă.

3. Nu e nici o diferență între ajutoare UMANITARE pentru Ucraina și ajutoare MILITARE.

4. Războiul e INEVITABIL, deci trebuie SUA și NATO să trimită cât mai repede trupe acolo, ca să avem un avantaj.

5. Impunerea de către NATO a unui spațiu de restricție aeriană e total o idee bună și pacifistă, nu o escaladare și practic o declarație de război.

6. Ai o datorie morală când vezi că unul își ia bătaie să sari la bătaie la agresor, nu doar să duci victima la spital.

7. Războiul nuclear e o posibilitate reală.

8. Conflictul nu are nici o nuanță, e 100% băieți buni VS. 100% băieți răi.

9. Ce vezi în presă e 100% ce se întâmplă în Ucraina, nu e nici o exagerare pe acolo pusă special să te stoarcă emoțional și să ajungi la una dintre concluziile de mai sus.

10. RĂZBOIUL E INEVITABIL.

11. Dacă ai vreo îndoială asupra valorii de adevăr a vreunei afirmații de mai sus ești trol putinist sau idiot util al rusiei.

În rest 100% nasol ce se întâmplă în Ucraina, 100% muist Putin, dar dacă în curând o să vezi obuze pe geam, ideile de mai sus o să fie de vină. Războiul devine inevitabil doar când 51% din populația europei ajunge la concluzia că războiul e inevitabil. Iar la cât împinge presa sponsorizată de state și corporații care ar profita de pe urma războiului ideea că e INEVITABIL, e doar o chestiune de timp. Iar dacă se ajunge la canibalism, eu încep cu oamenii care împing ideile de mai sus.

Nu fi idiot. Prioritatea ta #1 e să nu îți treacă tancuri prin curte. Să îi ajuți pe alții care se află în căcat e #2. Să faci dreptate în lume e undeva de la 3 în jos. La mine nu e nici măcar în top 100.

***

Comentarii (17)

 • penisbeat spune:

  1. Pare ca le tremura vesticilor curul mai rau decat astora de prin Est care chiar ar avea de ce sa se teama, la o adica. Bine, intotdeauna zona asta a noastra a actionat ca buffer intre Rusia si Vest, Vestul se apara punand multe state intre ei si Rusia si din cand in cand fac intelegeri cu rusii sau eventual incearca o invazie, urmand ca dupa aia intotdeauna rusii sa se razbune pe cine pot, adica fraierii de prin zona asta.
  2. Da, asta e un cretinism foarte periculos perpetuat de mass-media incat senzatia mea e ca ei chiar forteaza extinderea razboiului.
  3, 4 si 6. Pe astea nu prea le-am vazut prin presa.
  5. E clar o tampenie,
  8. Asta e clar problema zilele astea, sigur muie Rusia, Putin etc. Da’ si daca iti pui niste intrebari vizavi de cat de bajeti au fost ucrainienii prin Donbass, daca nu cumva au cam scarpinat ursul dupa ureche mai mult decat era cazul, pai aia e, esti putinist, muie tie. Si 9. e valabila, partial vezi eroii de pe Insula Serpilor care au inviat dupa 3 zile ca Iisus Hristos, timp destul sa curga pe fb cu shareuri si emotie.
  10. E cea mai cranceana si cea mai periculoasa. Mi se pare interesanta maniera in care se lucreaza cu informatia. Pe de o parte statele cauta sa asigure populatia ca nu e niciun pericol. Pe de alta parte presa pune gaz pe foc.

  E o perioada de cacat in care adevarul a murit de mult, fie-i tarana usoara. Si daca esti de o parte a baricadei, dar nu esti absolut 100% de acord cu TOT ce spune tabara respectiva ai belit-o. E fix mentalitatea extremista de care cica ne ferim. Imi place si cum mai toti liderii lumii ne avertizeaza de criza alimentara, mai-mai ca si-o doresc sa vina, prea ne-am ingrasat in astia 30 de ani.

 • Bogdan spune:

  Care propagandă rusă? Care presă americană? Există o singură propagandă care manipulează masele. Starea de război trebuie să existe pentru a genera frică și ură. Oamenii înfricoșați și divizați sunt mai ușor de condus. Vă recomand cartea 1984.

 • David spune:

  Dacă se ajunge la canibalism, eu încep cu raw veganii care sunt practic echivalentul cărnii de vită. Ce păreri a avut friptura e mai puțin relevant.

  Războiul este inevitabil pentru că epuizarea resurselor e inevitabilă. Globalizarea, sau mai bine spus, corporatizarea lumii este 99% de vină. Vestul a trăit în pace în ultimii ani pentru că au fost ocupat cu fututul altor țări până acum și cu fututul ecosistemelor naturale. A fost pace în occident pentru că a fost război prin alte părți. Dar hey, uite ce iluminați și progresiv-superiori suntem că dezbatem genuri și non-probleme.

  Putin, ca toți predecesorii lui, cu 2-3 excepții, e un bou care nu înțelege și nici nu vrea să audă de potențialul poporului său. Îi ține pe ăia în sclavie ca să facă el pula mare. Iar acum când nu i se mai scoală amenință pe toată lumea cu nucleara. Genial, ce pot să zic. O arde cu istoricul glorios al Rusiei care a fost glorios doar pentru eșantionul 0-1%. Pentru restul de 99% a fost același căcat servit cu aceleași minciuni + bătaie dacă nu mănânci.

 • vasile spune:

  Războiul devine inevitabil doar când 51% din populația europei ajunge la concluzia că războiul e inevitabil.
  😂😂😂

  Unde e logica aici???
  Daca Rusia ataca România facem referendum sa vedem daca participăm la război?

  Războiul este inevitabil daca Rusia ne atacă și atât(într-adevăr, mai există și varianta in care nu facem război și ne predam fără luptă).

  Ca sa avem o bătaie între doi oameni nu trebuie sa se pună de acord sa se bată. Unul singur trebuie sa vrea sa se bată, celălalt poate fi total împotriva…

  • Radu Post author spune:

   hai ca esti imbecil. se intelege clar acolo ca e vorba de intrarea intr-un razboi fara sa fii atacat. trebuie doar sa mai pui cateva cuvinte de la tine, dar fiind handicapat n-ai avut de unde.

 • Radu spune:

  Razboiul nuclear e posibil.nu probabil, dar sigur posibil. Gen, daca ukraina castiga si merge sa ia Sevastopolul, busc sansele sar de 10%.

 • Tot ala spune:

  Imi place sa vad ca statul acasa doi ani de zile te-a fortat sa-ti faci ordine prin mansarda.
  Din ce in ce mai mult dai dovada de „critical thinking” si nu mai pui botul la propaganda MSM cum ai muscat-o la inceput de PlanDemie.

 • #poarta masca arata ca zelenski spune:

  1. corect
  2. asa a fost si cu covrigu da ai stat la cutie.

 • #poarta masca arata ca zelenski spune:

  ps. pentru astia la care e mai greu cu ganditu. de acum cand apare vreo criza, situatie etc. uitati va ce pozitie are de ex. Boc de la Cluj si este sigur ca pozitia corecta e aia la 180 de grade fata de a lui. va pop

 • Alex spune:

  Pandemie-check, sanctiuni economice – check, razboi -check sa vedem care e ultimul calaret al apocalipsei. Poate ceva dezastru natural, foamete prin africa, asia, etc.
  E drept ca in Cuba au fost mai aproape de razboi dar acum drumul, desi mai lent, pare fara intoarcere.
  Nu are cum sa se termine bine povestea asta. Partea care cedeaza o sa fie terminata din punct de vedere economic. Plateste tot, si razboi si pandemie si bula financiara.

 • Andrei spune:

  hipsterul prost de fb nu realizează că și Zelenskyy e un imbecil, îl laudă degeaba, scopul lui principal nu a fost siguranța cetățeanului, ci păstrarea puterii. Au rezistat 1 lună cu rușii, hai să zicem că la capitolul morți nu stau rău, dar când mai refac ei orașele alea distruse? se laudă că au omorât 10.000 de soldați care oricum erau inutili, tancuri, avioane, care oricum pt astea erau făcute și în câțiva ani erau trimise la casat.

 • Costel spune:

  E de înțeles îngrijorarea, dar poate nu avem de ales.
  E de clar că 99% din presa e alarmism și spaime. Dar poate că asta nu e ceva rău în contextul ăsta. E rău în vremuri normale.
  Dar de vreo 30 de ani, în lumea civilizată am cam uitat ce un război. Nu că am uitat ororile (poate e doar idioții nu sunt conștienți de orori), dar am cam pierdut orice motivatie. Viata e prea făină ca să mori pt interesele altcuiva, gen elite, multinaționale, politicieni, vecini, etc.
  Nu că asta ar fi ceva rau. Faptul că populația nu e dispusă să lupte intr.un război face războiul extrem de improbabil, cel puțin in lumea civilizată.

  Totuși, ideia de război ne sperie de ne căcăm pe noi. Putin știe asta, și în ultimă perioadă a folosit asta ca avantaj diplomatic. Astfel, o țară de mână a treia, din pdv economic, a rămas relevantă doar din cauza resurselor naturale și a amenințării cu violența.

  Cu resursele nu prea au cum să ne amenințe, au nevoie de noi cam tot la fel de mult pe cât avem noi de ei. Totuși cu armata e altceva.

  Ucraina a cam arătat că degeaba are Rusia armata cât pula lui Rasputin, că e cam bleagă, nu e vascularizată cum trebuie si nici nu prea are coaie.
  Asta o sa-i facă pe ruși toarte periculoși pe termen scurt. Ca nu e plăcut să râdă toată scara de cât ești de impotent. Așa că în viitor proștii vor încerca să compenseze. În primul rând pedepsind Ucraina, dacă vor câștiga, și mai apoi prin diferite acțiuni prin care sa sublinieze autoritatea NATO.

  Dacă o să continuăm cu retorica că noi nu suntem dispuși să purtăm un război, e foarte probabil că asta nu va face decât să îi încurajeze pe proști.

  De asta poate e mai bine să nu ne dăm cu curul de pământ de cât suntem pacifiști și nu mergeam la razboi.

  În orice caz, Ucraina e doar ultimul exemplu care arată că dacă populația ti se împotrivește nu ai cum să tragi niciun folos din război (s-a mai întâmplat în istorie, cel mai recent în Afganistan de două ori, prin Vietnam etc).
  Deci ar cam trebui să creștem apetitul populației de apărare a patriei, să mai scădem numărul dârlăilor de la pașapoarte și să creștem numărul celor care raspund în sondaje că dacă intră rușii în Suceava ei ar pune mâna pe molotov.
  În felul ăsta scădem probabilitatea unui război. Ăsta e echivalentul mesajului „Poate mă faci, dar tot îți fut una”.

  Și da, dacă e război e nașpa, murim, ne sunt violate femeile, ne mor de foame copii etc. Dar dacă reintrăm în sfera de influență a Rusiei, s.ar putea să suferim mai puțin intens dar pentru mai mult timp. O viață intr.o țară asemănătoare României dinainte de 89 s.ar putea sa fie cel mai optimist scenariu.

  Aaaa da, mai e opțiunea să fugim în vest. Sunt sigur ca într-o societate inundată cu milioane de refugiați și migranți viața o să fie super simplă. O o să primim ajutoare sociale, o sa ne găsim toți de muncă și o să stăm toți pe plajă în Sicilia cu umbreluțe în coctailuri. Trebuie doar să muncim din greu intr-o societate super competitivă, super aglomerată, probabil cu mâna de lucru puernic ieftinită și cu cine știe ce probleme economice sau rezistentă din partea populației autohtone. S-au poate o să ne primească pe toți cu brațele deschise. Rămâne de văzut dacă vesticii vor fi la fel de primitori cu bărbații care fug de război cum sunt foarte femeile si copiii din Ucraina.

 • Alex spune:

  Astea sunt replici catre nimeni. Niciun om serios nu a zis ca trebuie sa intre NATO in razboi, doar cativa infierbantati agitati prin presa. Evident ca nu se duce nimeni acolo, trebuie doar sprijinita Ucraina sa reziste cat mai bine. Daca Putin s-ar opri acum sau nu e discutabil. Sigur ca logica spune ca ar trebui sa se opreasca dar logica spunea si ca nu ar trebui sa intre in Ucraina. Politica de appeasement a fost incercata in anii 30 si am vazut cat de bine a mers. Razboiul nuclear cu arme strategice nu pare a fi in intentia nimanui, deocamdata. Razboiul nuclear cu arme tactice este posibil si mai este posibil sa degenereze. Nu e nimeni 100% baiat bun, nu cred ca vreun om rational pretinde altceva. Evident ca sunt multe exagerari. In rest, depinde ce te deranjeaza mai tare – faptul ca un dictator dement a invadat o tara sau faptul ca cinci hipsteri prapaditi vor sa mearga la razboi. Pe mine hipsterii aia ma lasa indiferent.

 • Sergiu R. spune:

  Cred ca uneori ar fi utila o scurta deconectare de la tot ce inseamna mass media si Internet. Doar asa, pentru cateva zile…

 • Ares spune:

  I for one welcome nuclear winter over this clown world. Let’s go to war before I’m to old, fam.

Adaugă un comentariu