Alt-left

În primul rând vreau să știți că eu sunt și am fost tot timpul un om de stânga. Știu că am niște convingeri care se încadrează la „extremă dreapta” dar dacă faci suma tuturor convingerilor mele, iese la stânga liniei oricum ai aduna.

Mă refer la stânga tradițională. Pentru că în ultimul timp atât stânga cât și dreapta au fost absolut bulversate de niște idei extremiste care n-au nici o legătură cu definițiile tradiționale. De-aia li se și zice „alt-right” la ăștia de rit nou. Totuși, de ce nu li se zice „alt-left” celorlalți demenți? Că diferența dintre ce cred ei și ce înseamnă stânga este mult mai mare decât ce e la dreapta:

– Nu îi interesează lupta de clasă absolut deloc. Sunt împăcați cu statutul actual al elitelor și al corporațiilor.

-Nu îi interesează sindicalizarea și drepturile muncitorilor în fața patronilor.

-Sunt obsedați de discriminare. Dar aia din cadrul clasei sociale în care sunt. De vecinul Costică care a zis ceva nuștiucefob. Îi doare la bască de adevărata discriminare. Aia din interese economice. Aia făcută de bogați împotriva săracilor, ca să acapareze din ce în ce mai mult din tot.

-Inclusiv problemele sociale le văd doar în interiorul clasei lor. Paie de plastic și colectare selectivă. Faptul că 80% din poluare se face la nivel industrial nu îi deranjează cu absolut nimic.

-Nu se opun autorității. Ba chiar preferă să existe o autoritate la care să apeleze, un nene mare cu un băț mare care să dea peste unghii celor care au convingeri morale diferite de convingerile lor morale, chiar dacă e nevoie să renunțe la libertăți individuale pentru a-i da autorității puterea de a da cu bățul.

-Consideră corporațiile ca fiind prieteni și aliați, doar pentru că dau 0.1% din profit pe campanii care turuie doar ce vor ei să audă.

-Au impresia că protestul pașnic în țarc dictat de conducătorii lor cumva are efect pozitiv social.

-Obsesia cu trasul la răspundere a vedetelor și a oamenilor extrem de vizibili care își dau cu părerea, nu a ălora din vârf, care fac decizii nasoale și nu îi vede nimeni.

-Nu îi interesează că în vârf se fac exact aceleași decizii nesimțite, pentru ei e important ca oamenii de la butoane să fie foarte diverși, chiar dacă apasă pe exact aceleași butoane în exact același mod.

Și de ce nu sunt alt-left și doar left?

Răspunsul e simplu. Pentru că toată mentalitatea asta a lor este foarte compatibilă cu structurile actuale de putere. Dă statului mai multă putere, exact ce vrea orice stat și nu deranjează corporațiile, consumând în liniște.

De-aia atât corporațiile cât și statele îi promovează. Le fac părerile mainstream. Nu sunt doar o gașcă mică de amețiți vocali cărora interese mai mari le-au dat o portavoce disproporționat de mare, sunt „curentul mainstream”. Pentru că mainstreamul poate să îi monetizeze foarte bine. Și de-aia avem acum cea mai galopantă acumulare de averi din istoria omenirii. De-aia toate probemele sociale rămân nerezolvate. De-aia singurii pedepsiți sunt tot ăia din clasa lor socială.

Nu mușcă în sus. Mușcă și fac scandal la nivelul lor, țin clasele de jos ocupate cât cele de sus își văd de treabă. Și clasele de sus au decis că stânga tradițională nu mai există. Că aia era periculoasă. Acum coteii ăștia cu gingii moi sunt stânga mainstream. Că așa s-a decis de sus. Și de-aia toate perspectivele de ce va urma nu pot fi decât sinistre și sumbre. Lupta de clasă s-a terminat. Bogații au câștigat. Stânga nu mai vrea să schimbe lumea. Vrea să schimbe mentalitatea lui Costel.

***

Comentarii (44)

 • klubbingman spune:

  Excelent!
  Pun bine acest articol, ca am de dat peste bot cu el la niste unii ce au devenit sensibili 2.0.

 • Jane Făe spune:

  Nu le zice alt-left pentru că au deja un nume: neocomuniști (cred că „neomarxiști” e mai des folosit), dar, într-adevăr, nu e popularizat numele fix din cauzele pe care le-ai zis tu.

  Și nu e nimic deosebit la comuniștii ăștia noi față de ăia vechi.
  Sunt la fel de proști ca orice prost care s-a declarat vreodată „de stânga”.
  Ăștia „de stânga” au fost, sunt și vor fi mereu niște milogi la fel de inutili și ușor manipulabili ca putorile care s-au bucurat la colectivizare, care s-au bucurat când au distrus fabricile private din care trăiau ei și familiile lor pentru că le-au furat bogătașii grupați în clica numită „stat/guvern” sub pretextul naționalizării, și tot așa.
  Niște proști manipulabili buni doar pentru voturi.
  Uite ăștia sunt oamenii „de stânga”: https://youtu.be/Tv_GNgawJIo

  E doar în mintea ta că jegurile comuniste (sau „oameni de stânga” cum le place să se autointituleze) au fost vreodată buni de ceva în afară de milogit la alții și la stat. Că, dacă ești incapabil să faci un ban muncit (excludem problemele de sănătate), toată ziua te gândești cum să furi banii ălora din jurul tău, că ei de ce au bani de bere mai scumpă ca aia pe care o bei tu?
  Și, dacă nu ești capabil sa faci un ban muncit, clar nici nu te duce capul să înțelegi cum te vrăjesc bogătașii „de stânga”, dar buni la suflet, nu ca nenorociții de bogătași „de dreapta”.

  Și, apropo de mitul ăsta stupid popularizat peste tot de tot felul de analfabeți, mit care zice că vai, doamne, ce ne fac nouă corporațiile acum și cum adună ele averi mai mult ca oricând, uite un link, să vezi cât de uriașe erau corporațiile pe vremuri comparat cu glumele de corporații de azi: https://g.foolcdn.com/img/editorial/largestcompaniesalltime082412.png

  Graficul e de aici: https://www.fool.com/investing/general/2012/08/22/a-history-of-ridiculously-big-companies.aspx

  Mai citiți și voi istoria lucrurilor despre care aberați, în pula mea!

  • Radu Post author spune:

   esti idiot si papagalicesti ce ai auzit si tu de la alti idioti utili. 90% dintre miliardari sunt generationali, pe avere mostenita. pula munca acolo. nu merita nimic cum nici tu nu meriti sa stea vreun om normal l;a discutii cu tine

 • Claudiu spune:

  Atata timp cat mi se permite sa te impusc daca intri in curte, nu ma intereseaza daca esti extrem de prost sau doar prost.

 • Tot Ala spune:

  Mai „stangaciule”, nu exista alt-left sau left in ziua de azi.
  Exista doar: Useful Idiots.

 • Mâncatul de căcat nu este o ideologie, este doar prestare de servicii spune:

  Păi treaba e cam simplă. Acum 40 de ani pe vremea asta exista securistul și miliţianul care menţineau status-quo-ul acelor vremuri cu bocancul pe gâtul celor cu păreri diferite. Dar după 40 de ani s-a mai modernizat și securismul. Nu mai trebuie să calci oamenii pe gât „oficial” în uniformă, că te faci de râs că democraţie, human rights etc Acum activezi vecinul-securist sau colegul-securist sau antifa-activistul-securist sau fact-checker-ul-securist și calcă ei pe cap „din convingere” pe dușmanii orânduirii. Este atât de banal. Ce descrii tu nu este o ideologie… este doar securism. Slugărnicie. Slugăreală. Sclavii sistemului in diverse culori și dimensiuni, dar tot sclavi și tot ai sistemului. Nu poţi să te numești ideologie şi să crezi că lumea e bine așa cum e în forma asta malformată. Sau să crezi că ce fac corporaţiile e bine. E ca și când ai spune că poluarea e bună. „Ideologia neocăcatpebăţistă” este acoperirea, masca pentru securism. Securism înseamnă să te asiguri că mâine va fi la fel ca ieri. Și tot aşa. Iar vrăjelile cu „Vai ce răi sunteţi că nu iubiţi persoanele non-bi-tri-lgbtq-w-x-y-z cu păr verde la cur!” sunt doar vrăjeli. Dacă este să se ia cineva de tine, o să se ia de ce ai şireturile strânse la pantofi și se simt discriminaţi cei cu șireturile desfăcute. Sau că ai tricou alb și nu e negru. Sau e negru și nu e alb. Sau e galben și nu e roz… Este vorba doar de un control social exercitat de o oligarhie, care vrea să își păstreze superputerile și îi vrea pe restul de 90% cât mai proști și cât mai în conflict cu ei înșişi. E simplu.

 • katy spune:

  hai sa punem un cantec frumos… Jeffrey Bezos Jeffrey Bezos… nu-i asa ca suna misto? LOL

  imi place ca nu tu care te luai de aia care cred ca soros vii si ne zici ca s-a vorbit lumea la nivel mondial si uite ca le si iese! LOL

  ingineria sociala actuala se poate dovedi foarte periculoasa pt stat. prea multi razvratiti la nivel mic… dar cine plm e asa de narcisist sa creada ca a inteles cum functioneaza toate chestiile? daca intelegeam eram Jeffrey Bezos Jeffrey Bezos – nice song, este? – inainte sa existe jeffrey bezos. :))))

 • Obama (varianta chineza) spune:

  Stanga e moarta pe toate fronturile. Ce descrii tu sunt left-liberals occidentali dar alternativa e la fel de cacat. Orice spatiu de stanga non liberal este acaparat de „tankies”, idioti utili neo-stalinisti care isi bazeaza ideile politice pe resentimente personale profunde. Gemeni stangisti ai idiotilor pe care ii gasesti pe /pol/, pentru ei important este pedepsirea grupurilor pe care ii considera responsabile pentru rateul lor enorm in viata personala. Evreii si masonii sunt inlocuiti de „dusmanii de clasa”.

  Profilul socio-economic si psihologic e acelasi. Toti sunt niste ratati burghezi care simt ca isi pierd statutul care li se cuvine. Genul de creaturi care ar ucide milioane de oameni pentru ca nu isi pot gasi un job in domeniul inutil pentru care au studiat in facultate.

  Sfatul meu: take the grillpill si evita orice fel de cacat politic.

 • Jane Făe spune:

  Vai, centaure, să mori tu că copiii bogătașilor se nasc bogați?
  Și ce?

  Dacă mă-ta a muncit la viața ei și ți-a lăsat o căruță de bani, ce?
  Sau cumva munca ei și planurile ei excelente pentru viitor nu sunt muncă?
  De asta muncesc părinții, ca să nu plece de jos copiii lor, că altfel neamul lor o să bată pasul pe loc.
  Eu știu că milogii de comuniști nu înțeleg lucrurile astea, că de bătuți în cap ce sunt au ajuns comuniști, nu de capabili.

  Dacă neocomuniștii sunt niște ratați care se ocupă cu „salvarea planetei” și alte cretinisme în loc să facă copii, să muncească și, in două generații, să aibă bazele unui clan de viitori bogătași, a cui e vina?

  Ratații de comuniști sunt ocupați să cumpere in rate ultimul și cel mai scump iPhone, ca să se plângă pe tuităr cum îi asupresc pe ei corporațiile și bogătașii, în timp ce sug dintr-un Starbucks la suprapreț în pauza de lucru de la corporație.

  Dar, vai, bogătașii, corporațiile!

  • Radu Post author spune:

   esti idiot si n-am citit c a am stabilit ca esti un cuck al capitalismului si un idiot care nu intelege ca sunt familii care detin echivalentul romaniei in avere de la 1700 si niciunu din familia aia n-a miscat nimic de atunci, doar baga la fonduri de investitii si scot randament fara sa faca nimic. ia pula, handicapat sinistru.

 • jos_cenzura spune:

  Tind să-i dau dreptate lui Jane Făe. Stânga e bazată pe resentimente, și tot acele elite pe care le detești se foloseau acum 2-3-4 generații de invidie și ura de clasă ca să ațâțe prostimea și să acapareze puterea. Și-au dat seama că ura de clasă nu funcționează atât de bine, pentru că în multe familii sunt și bogați și amărășteni și statutul nu e static, de multe ori se schimbă cu vârsta. Iar oamenii sunt mai loiali familiei și tribului decât unei ideologii. Așa că elitele au dezvoltat comunismul 2.0, folosindu-se de invidie bazată pe o ură mult mai adâncă, cum ar fi cea de trib sau rasă sau chiar de invidia femeiască. Bogații vs săracii e o idee cam expirată, acum avem negri vs albi, bărbați vs femei, cubanezi vs mexicani. Asta ține mai mult datorită mentalității omenești. Dar stânga MEREU va ajuta elitele, pentru că stânga înseamnă centralizarea puterii, iar dreapta înseamnă descentralizarea puterii. Când înțelegi că statul este cea mai mare și de căcat corporație (care are tancuri și avioane F16 pe deasupra) e foarte greu sa susții oricare fel de stângă.

 • penisbeat spune:

  Hmm, fara suparare dar daca tu ai fost mereu de stanga, eu sunt Napoleon reincarnat. Ani intregi urlai de „asistatii sociali care voteaza pe o punga de faina”. Ala e discurs de dreapta toata ziua. Ce intelegi tu prin „sunt de stanga” cred ca se refera la faptul ca sustii welfare state care da, era chestie de stanga acum vreo 50 de ani, acum e in principiu acceptata si de dreapta. De ceva timp insa ai virat curios la stanga de cand o arzi cu drepturile muncitorilor si „hai sa le luam averile bogatilor”, da’ n-ai fost asa mereu.

  Altfel, nu-s deloc de acord cu tine ca „multi bogati sunt urmasii altora cu bani care n-au muncit o zi”, asta se apropie de ura de clasa. Plm, si ce? Au muncit parintii si bunicii lor si au stiut sa isi protejeze averile, e fair game. Asta e discurs comunistoid, invidia asta nu arata bine. Si da, nici eu nu sunt de acord cu monopolul corporatilor si nu cred ca e sanatos. Dar una e una si alta-i alta. Cand o arzi cu „burghejii care au bani nemunciti” deja e luat pe aratura si e discurs de Gheorghiu Dej si Ana Pauker.

  • Radu Post author spune:

   pai asa hai sa ne intoarcem la feudalism. daca parintii lordului au muncit, e normal el sa detina castel, 14 sate si tot ce e in ele, nu? s-a muncit!

 • Pulamea spune:

  Daca vrei material despre cat au ajuns sa fie de impinse idei din astea fixe, uita-te la Men, e pe torenti de cateva zile.

  • Radu Post author spune:

   am vazut men si a fost excelent. top 3 filme din ultimii ani. si nu e nici o idee discriminista acolo. n-ai inteles tu filmu. e despre o tipologie de om, care na, acolo e barbac-su lu aia, care incearca sa manipuleze prin cat e ranit. tu m-ai facut sa sufar, uite ce ma faci sa fac, din cauza ta sufar, nu am nici o vina ca sunt un om de cacat ca sunt controlat de tine. e un film excelent, vizual e 11/10 si metaforic 12/10. invata sa kino.

 • Ragdish spune:

  stangistii (western leftists, sau ce articolul numeste „left”) sunt gen „da frate am luat aia 50 de lei de la soros hahahaha”, my brother in christ banii de la soros s-au dus in ce cacaturi vi s-au pus in cap, inclusiv aprobarea constienta sau subconstienta a status quo

 • cacamaca spune:

  Ăștia care-s convinși că bogătașii muncesc mult și de aia merită copiii lor banii, sunt aici ca urmașă de burgheji să vă zic că străbunicii mei aveau sclavi, gen. Străbunică-mea până o murit o vorbit de slugile ei care lucrau și în fabrică și la ea acasă, nu s-a gândit vreodată că ar fi altceva decât suboameni, străbunicu-mio în fabrică avea angajați și slugi, astea erau cele 2 categorii de oameni, chiar dacă pe hârtie erau toți angajați, nu faci avere muncind mult și fiind un șef bun, faci avere exploatând oameni

  și evident că ei credeau naiv că naționalizarea durează max un an și după vin americanii să le dea fabrica înapoi, lol

 • Pulamea spune:

  Ce-i aia invata sa kino?

  Ok, poate n-am inteles eu filmul dar mi se pare ca e despre barbati in general, nu un anumit tip de. Na, poate ca-n satul ala toti erau jucati de acelasi actor o fi vreun apropo spre asta si-s eu greu de cap. Vizual e misto, n-am zis nu, dar parca prea multe filme din astea horror-metaforice sunt in ultimii ani. Gen Hereditary, Midsommar si mai sunt cateva parca. In fine, mie mi s-a parut ca vrea sa zica uite cum is barbatii (in general).

  • Radu Post author spune:

   nu, nu este deloc despre barbati in general. e despre barbata-su si atat. aia multi erau ecoul lui, cum era si ecoul din pestera la inceput/

 • Pulamea spune:

  Daca tot… de filmele celelate ce parere ai? Midsommar si Hereditary.

  • Radu Post author spune:

   the witch a fost mai bun.

 • jos_cenzura spune:

  Cacamaca, unde e exploatarea dacă oamenii lucrează de bună voie la o fabrică? Dacă asta știu să facă și nu-i forțează nimeni, cu ce e rău că lucrează și cine e exploatatorul? Doar statul îți pune obligații fără voia ta. Slăbește-ne cu marxismul, it’s so 20th century.

  • Radu Post author spune:

   unde e exploatarea in sclavie? ar fi putut oricand sa fuga in padure sa manance scoarta, nu? practic au ales sa ramana sclavi.

 • varudelabraila spune:

  Orice exemplu de comunism într-un stat nu a făcut decât să aducă și mai multă sărăcie. Colectivizarea a adus foamete aproape peste tot.Asistenta socială a încetinit productivitatea statelor. Boom-urile economice nu s-au întâmplat decât în statele liberale unde statul a arbitrat in mod neutru.

  • Radu Post author spune:

   numa handicapatii se gandesc la comunism cand e vorba de orice masura socialista.

 • Vaiprostesti spune:

  Ești atât de prost că nu meriți să îți explice cineva de ce ești infinit de prost. Meriți doar ejaculări retroactive.

 • jos_cenzura spune:

  Sclavia e exploatare pentru că e impusă cu forța. Un serviciu nu e sclavie, este o alegere. Știu că nu-ți place munca, nici eu nu mă omor după ea, dar nu poți să pui pe picior de egalitate cele două lucruri. Doar n-ai căzut în plasa dubioșilor care au strigat „exploatare”, „clasa burgheză”, „muncitorimea” etc că să-i fraierească pe oamenii de rând și să pună mâna pe putere…

  • Radu Post author spune:

   Daca e singurul mod de a supravietui tot impunere cu forta se cheama.

   Am discutat cu sute de idioti zeloti ca tine. Si toti vor doar sa isi expuna doctrina si sa se auda vorbind ca sunt siguri pe ei si se gudura la propriile idei. Fa asta la alta masa.

 • Pulamea spune:

  A, da. Am vazut The Witch si mi-a placut. Nice talkin’.

 • Alex spune:

  In politica e ca la razboi, ala care e mai ipocrit, joaca murdar si e dispus sa faca orice, castiga.
  Cei mai periculosi oameni ajung la putere in vremuri grele, de criza. Sunt oamenii providentiali” care vor sa faca ceva, sa rezolve nedreptatile. Si intodeauna urmeaza niste pagini negre in cartile de istorie, pagini de unde viitoarele generatii nu invata nimic.
  Nu degeaba se zice ca experienta e cel mai dur profesor, mai intai primesti testul si apoi urmeaza lectia.

 • Eva Madeleine Cîrnaț spune:

  PS. Scrie un articol despre Alessia, Eva, si David. Astea s singurele nume care mai sunt in tara asta. intri intr o scoala si urli David, se intorc toti. Tare se mai destesta romanu pe el insusi. Sa fie oricum numa romanesc nu. Iti dai seama.. cine si mai numeste copchilu Grigore in ziua de azi. Toti se trag din David si Darius. Richard Branza fii atent ce i a cacat unuia mintea. Ghici cum ii cheama pe a lu maruta=)) copchii aia is deja skizo

 • decebalus spune:

  stanga si toate variatiile pe tema e ideologie de femei…daca esti barbat si ai creieru de stanga esti un bulangiu.punct

 • decebalus spune:

  de la femei se trage stanga…ele is cu impartitu vantului la puradei si cu grija handicapatului din pestera .barbatu nu are voie sa fie de stanga

 • Gigistul spune:

  @Eva Madeleine Cîrnaț – interesant, pe la noi prin zona e plin de tineri cu numele Patrik (Patrick) sau Mario la baieti, respectiv Alessia sau Raisa la fete. Nu pot spune decat ca romanii nu au excelat niciodata la capitolul imaginatie, iar influentele actuale nu ii fac decat sa para si mai ridicoli decat erau de obicei.

 • Unu spune:

  Centaure, io-s mai simplu, așa!
  Scurt și la obiect, lumea s-a împărțit mereu în puțini groși la pungă și mulți rupți în cur, indiferent de cum au dorit ei să-și zică.
  Stânga, dreapta, n-a contat decât banul…

 • sulerin-pulerin spune:

  Astia sunt noua generatie, crescuti de tableta si smartfoane. Normal ca sunt super influentabili si toate „ideile” lor le vin din anusul guvernelor si corporatiilor de care stau ferm lipiti cu buzele de cand au invatat sa isi faca cont pe twitter si sa isi vopseasca parul in mov.

  si cum altfel stiu ei sa aduca schimbare in societate decat prin comentarii pe internet? doar nu vrei sa se dea la vreun politician sau bogatan? astia se caca pe ei sa comande pizza la telefon si tu vrei sa schimbe ceva util?

 • Tot Ala spune:

  Capitalism is GOD’s way of determining who is SMART and who is POOR.

  Left = poor and envious, the opposite to SMART.

  • Radu Post author spune:

   daca esti sarac esti si mai prost lol

 • Alex spune:

  Oricum o intorci si o privesti peste tot pe unde a trecut extrema stanga a ramas gramada de cadavre, asta e semnatura lor, ce n-au reusit in viata au reusit dupa, ca toti suntem egali in fata mortii. Si da, tot timpul a fost vina altcuiva.

 • Iiii spune:

  „Nu îi interesează lupta de clasă absolut deloc. Sunt împăcați cu statutul actual al elitelor și al corporațiilor”
  Nu ti se aprinde un beculet? Cum mai poti spune ca astia ar fi „left” in vreun fel?

 • Tot ala spune:

  @Radu, ai tras pe langa:
  daca esti sarac (sub capitalism) INSEAMNA CA ESTI PROST.

  • Radu Post author spune:

   tu esti asa de redus mintal ca ai impresia ca nu esti sarac ca ai logan in parcare

Adaugă un comentariu