un fragment din întreprinderea

incă mai lucrez la chestia asta. mă rog, cu o pauză că alte munci. dar mă reapuc f curând. între timp, un fragment.

Să îi pui un nume unei specii, chiar și propriei specii, în cadrul comunității galactice a fost tot timpul un proces îngreunat de bariera culturală. Fiecare specie avea modul ei de comunicare. Marea majoritate foloseau vibrații emise de un organ specializat, transmise printr-un mediu lichid sau gazos și receptate de alt organ specializat. Altele comunicau optic, chimic, electric sau prin meme-uri complicate. Toate aveau un „cuvânt” simplu pentru propria specie, propria planetă și propria stea care, trecute prin traducătorul universal, cu mici variații, sunau aproximativ la fel cu cuvintele tuturor celorlalte specii. Așa că pentru claritate birocratică, Federația desemnă un număr fiecărei specii de viață inteligentă, cronologic, în funcție de data descoperirii. Oamenii, spre exemplu, erau cunoscuți atât în Federația Galactică cât și ulterior în Imperiul Galactic ca 224. Clămpălăii erau 237. Convenția cu numerele era universal acceptată de întreaga comunitate galactică, cu excepția românilor. 

Românii aflară de existența a încă 223 de specii capabile să spună bancuri o dată cu restul planetei, în prima jumătate a secolului XXV. Invocând gramatica simplă, în anul 2440, Academia Română decise că denumirile speciilor sunt substantive comune, în nici un caz serii de cifre. Fiind comune, ele trebuie traduse sau dacă nu se poate, inventate într-un fel în care să sune perfect românește, ca să fie protejată cultura autohtonă.  Așa că cei doisprezece președinți ai Academiei printară frumos, color, niște atlase cu toate celelalte 223 de specii, și convocară o ședință extraordinară. Treizeci de ore, trei cartușe de țigări, patru platouri de mici, două lăzi de bere și paisprezece sticle de Purcari mai târziu, ieșiră victorioși. 

Rezultatul mâhni ambasadorii Federației din România și fu catalogat de aceștia ca ciudat, penibil și destul de xenofob pe alocuri. Ei recomandară călduros și energic partenerilor români de dialog să adopte, totuși, convenția generală. Atunci marele academician, senator și lingvist Armand Borcea ieși public cu declarația controversată care, după cum spun istoricii, i-a asigurat lui primul mandat de președinte al țării și țării o relație foarte rece cu Federația în următorii zece ani:

„Să moară Cici, a venit un ștrombeleac, un nastrobemp, două glombeduze și-un gărgăzoi să ne-nvețe pe noi cum să vorbim românește!”

***

***

Comentarii (24)

 • Carmen spune:

  De ce atât de puțin?

 • latasha spune:

  Pentru delimitarea strategică a spațiului de răsboi de țesut al grupului vizionar din Schitu Măgureanu și Mendeleev, Dobrogea dispare pentru navigarea facilă a grânelor Ucrainei pe Dunare între Rusia și Germania, prin Austria.

  • Radu Post author spune:

   HAHA, asta e scopu tau in viata, ce ratat sa mor. mdlp de facebook, am renuntat de mult sa mi se mai para un loc frecventabil. ramai acolo relaxat cu toti ratatii ca tine

 • Cazma spune:

  Intreprinderea o sa fie pentru Romania ce este acum Idiocracy pentru Statele Unite.

  F

 • GP spune:

  Acu’ faci şi tu pe GRRM?

  PS Gică, ştii ce zice mă-ta? Mmflbmmmh!fleosc

 • Gica spune:

  Asa-i, asa-i :)))))
  E una din caracteristicile mereu intalnite la toti stalinistii sau neonazistii banati de pe facebook:
  „Vai da mdlp de facebook, numa ratati pe-acolo”
  Hai du-te pe mewe dupa Dan Pavel, plangeti-va unul pe umarul altuia :)))

 • Gore spune:

  Gică suge pula, se știe!

  heșteg seștie

 • Carmen spune:

  Radu Alexandru este un bătrân cu pula mica care vrea sa fută fete tinere și cu curu mare.

 • Carmen spune:

  Boșorog cu pula mică și rectu stricat. Mă piș pe moaca de tractorist transpirat la coae.

 • Carmen spune:

  Nici după ce bagi limba în cur la babele alea de vârsta ta nu scrii cu atâta potență.

 • Gica spune:

  @Gore nu se mai gaseste nimic frate, e ma-ta pe treaba, a pus gura pe tot.

 • afilon spune:

  Ce facusi centaure, se puse nasoii astia cu tunurile pa tine!

 • Cazma spune:

  @Carmen
  Sunt curios cine nu ar vrea sa futa fete tinere si cu curu’ mare.

  La o adica, nu-i musai sa fie tinere.
  Sau cu curu’ mare.
  Sau fete.

 • sindi_cat spune:

  Despre Dan Pavel:

  „În anul 2007, înființează firma de consultanță, DDHM Strategic Consulting Group, împreună cu Cosmin Dima, Bogdan Dima și Iulia Huiu. În perioada 2007-2009 a fost unul dintre strategii PNL în alegerile europarlamentare, locale și parlamentare. Una dintre cele mai importante analize elaborate de firma condusă de Dan Pavel a fost cea privind proiectul alianței PNL-PSD prin care recomanda la acea vreme șefului PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, neasocierea cu acest partid.”

  Am râs. Copios. Îți trebuie o analiză a unei firme de consultanță ca să-ți dai seama că nu e bine să te aliezi cu un partid a cărui ideologie e diferită de cea a partidului tău.

 • sindi_cat spune:

  @Carmen, sunt un tip între două vârste, cu pula medie, care vrea să fută. Te bagi?

 • Hristos spune:

  Bine coaieeeeee!

 • Oana spune:

  @sindi_cat

  Plot twist: Carmen e de fapt un țigan borât, gras și cu pula mare dar flască!

 • Gica spune:

  @sindi_cat Vezi ca ii amesteci.
  Tu vorbesti de Dan Pavel consultantul politic, ala e batran.
  Eu vorbesc de asta https://mewe.com/i/danpavel3 , un drojdier stalinist neonazist misogin de cca 45 de ani. Sunt persoane diferite.

  @Carmen Esti tare fă ! Ia zi te măriți cu mine ? Il luam pe Radu sa ne fie nas. Dar numai daca imi trimiti o poza inainte sa fiu sigur ca n-ai pula.

 • Maka 47 Naki spune:

  Toată lumea știe
  Carmen pe felie
  Știe meserie
  Face curvarie
  Gica Onanie
  Oana Bulangie
  Radu Ursarie!!

 • Maka Naki spune:

  Thé balad of discount midgets!

 • Carmen spune:

  Bună, sunt Carmen. Pentru cine e curios de ce îl înjur pe Radu.
  În 2019, după ce am terminat facultatea de drept din București și m-am mutat în București să mă pregătesc pentru a deveni judecătoare. Radu m-a cipat și m-a introdus într-o lume virtuală controlată de el în care mă ține închisă, fără bani, fără familie, fără prieteni. Am pistrui pe față de mică și sunt complexată de asta și el mi-a pus o mască pe față și m-a făcut urâtă în cele mai nașpa moduri. Prima dată online, trolându-mi feedback-ul pe facebook, apoi în viața reală. Constant, de cam 2 ani. Direct, mi-a zis că am maxilarul de bărbat, tenul ca nisipul și buzele subțiri ca liniile de cocaină. Mi-a zis că 4 din 10 băieți ar face sex cu mine. Eu am 26 de ani, sunt virgină și cu 11 ani mai mică decât el. Până să mă agreseze cu comentariile lui, îl citeam doar și nu l-am văzut ca pe un partener sau iubit. Cel mult prieten sau cunoștință. Credeam ce scrie și neavând un tată prin preajmă, probabil l-am luat pe el ca model. Între timp, fiind doar cu el și neavând încontro de cât să îi suport și accept jignirile și având o stimă de sine foarte scăzută, am ajuns să mă îndrăgostesc de el. Se poate spune că am fost împreună în lumea asta pe care a făcut-o fără să îmi ceară acordul, timp în care el m-a făcut să plâng foarte mult, prin jigniri și prin insinuările pe care le-a făcut legate de identitatea mea de gen ( sunt și am fost fată) și orientarea mea sexuală. M-a lăsat să sufăr, să plâng cu lunile și doar mi-a alimentat supărarea. După ce m-am mai calmat și am devenit mai puțin sensibilă ( asta după ce m-a făcut imună la criticile lui, prin expunerea constantă la ele) , mi-a mai trecut și dragostea de el. Am vrut de multe ori să ne despărțim, dar mă obișnuisem cu el și îmi era greu. Acum tot ce vreau e să fiu decipată, să mă lase în pace, să nu mă mai jignească gratis, să uit de el și să nu îmi mai troleze feedback-ul rețelelor de socializare, serialele la care mă uit și cărțile pe care le citesc.

 • Oana spune:

  Auzi la ea, platonic ori plutonic juncťăn. Blaball

Adaugă un comentariu