Cum am ajuns eu ultimul comunist

Doar 100 de companii gigantice sunt responsabile pentru peste 70% din poluarea mondială.

Entități economice atât de mari încât nu pot fi reglementate de nimeni. Nu ai cum să reglementezi pe cineva mai mare decât tine și ăștia sunt mai mari decât aproape toate țările din lume.

Doar 10 000 de oameni dețin 20% din tot ce se poate deține în universul cunoscut. Marea majoritate cu avere generațională. Marea majoritate fără o zi de muncă în viața lor. Doar bani băgați în fonduri de investiții cu randament mult mai mare decât antreprenoriatul cinstit sau munca.

Acum 20 de ani dețineau doar 10% din tot. Logica ne zice că în ritmul ăsta, în maxim 100 de ani, o mână de oameni o să dețină tot. O să aibă destulă putere încât orice idee, orice afacere pornită de jos va fi cumpărată rapid sau înăbușită înainte ca micul antreprenor să aibă vreo șansă să ajungă la nivelul lor. Micul antreprenor de succes va porni din clasa de mijloc și va fi scos din schemă până să ajungă la clasa de sus. Va vinde afacerea pe 10 milioane de euro și se va simți bogat.

Doar că dacă ai 10 milioane de euro ești financiar mult mai aproape de ultimul boschetar decât de Rupert Murdoch.

E clar că problema mondială a inegalității de șanse și inechității financiare nu e cauzată de antreprenori. de top 10%, de top 1%. Nici măcar de top 0,1%. Abia pe la top 0,01% începi să ajungi la adevărata problemă.

Nu poți să te atingi de ei că sunt prea puternici. Dar nu poți nici măcar să-i urăști cinstit fără să îți zică cineva că ești ultimul comunist.

Pentru că ăștia au un scut de proști în jurul lor care visează că pozițiile alea sunt ceva tangibil și pentru ei. Dacă vrei să îl arzi pe ăla cu 10 miliarde, va sări de cur în sus ăla cu 10 milioane, perfect convins că e în aceeași barcă cu miliardarul, nu cu pulimea.

Asta e marea iluzie creată de elite. Că toată lumea poate ajunge acolo. Că nu poți să arzi cei mai bogați 10 000 de oameni fără să îi arzi pe ăia 100 000 000 de sub ei.

Top 10% dintre oameni fac scut în jurul celor top 0,001%, păcălindu-se singuri că sunt aceeași specie cu ei.

Că toți care văd problema așa sunt comuniști infecți.

Problema nu e capitalismul și nici antreprenoriatul. Poate că sunt eu comunist infect, dar zi-mi tu, antreprenor capitalist cu vise de afaceri cum o să poți tu să urci în lume când totul o să fie deținut de o mână de oameni. Capitalismul nereglementat i-a făcut pe ăștia să își dubleze procentul din tot într-o jumătate de generație. Explică-mi cum nu o să sară de la 20% la 40% și tot așa.

Capitalismul funcționează doar dacă procentele rămân stabile. Stabil nu mai e din anii 90. E normal ca top 0,001% să dețină, nu știu, 5% din tot, poate. E sănătos și normal. 20% care crește de la an la an chiar nu e. Bine, m-ai prins, sunt comunist infect. De fapt vreau să-l ard pe micul întreprinzător. Fix oamenii care iți taie șansa de a da din coate te-au păcălit că ești în barcă cu ei, ca să le aperi interesele.

Din punctul meu de vedere, dacă n-ai 100 000 000 pe numele tău, ești sărac și dacă aperi interesele ălora care-s mai departe de tine decât ultimul boschetar ești și sărac și idiot util, echivalent cu unul care ar vrea să se taie taxele pe păcănele că știe el că o să câștige la păcănele și nu e cinstit să îi fure lui cineva banii.

Așa câștigă ăștia. Păcălind clasa medie-sus că e tangibil să ajungi elită. Și că toți ăia care consideră că nu e nici normal și nici sănătos pentru economie să te naști cu 500 000 000 pe numele tău pe care să îi bagi în fonduri de investiții și să stai cu pula pe burtă toată viața, având un randament mult mai mare la asta decât ai putea avea cu orice tip de muncă sau antreprenoriat real sunt comuniști.

***

Comentarii (69)

  • andrei spune:

    youre not wrong walter, youre just an asshole

    • Mara spune:

      Conștiința de clasă, nici angajații n-o au, d-apoi antreprenorii, asta încerc să-i conving și pe prietenii it-iști, că au mai multe în comun cu ăla de le livrează mâncarea și ei nu-i lasă bacșiș decât cu Elon Musk și ei nu înțeleg 🙄

  • kerehome spune:

    mult prea corect

  • Miliardarul in lire turcesti spune:

    Just, doar am cateva nelamuriri:

    1. Nu cumva comunistii infecti sunt aia care ii fac bogati? Zuck e printre aia? Daca da, ai cont pe facebook, instagram, twitter? Bine pa.

    2. Ai bagat pe-acolo si o propunere, ceva sau doar smiorc smiorc?

    • Radu Post author spune:

      am uitat sa zic ca trebuie sa ii literalmente mancam cu literalmente copii cu tot?

      • Miliardarul in lire turcesti spune:

        Ah, da. Eat the rich. Ochelari, ruj verde, te razi pe jumatate de scafarlie, vopsesti parul albastru, te declari genderfluid si pui 40-50kg pe tine inainte. Fii profesionist, ce dracu’.

        …era mai usor sa zici „nu, n-am idei”. E OK, n-are nimeni. De aia ii avem.

        Fiecare revolutionar indignat are o nevasta cu o trusa de aia scumpa de machiaj facuta de compania unui miliardar. Dar ma rog, daca te simti mai bine pe moment, cand scrii de-astea, aia conteaza.

        #mentalhealth

  • Alex spune:

    Incepi sa te prinzi. Acum trebuie sa aflii din ce trib fac parte aia 0.01% cautand numele lor de familie real

  • puler spune:

    Care e sursa pentru procentul de 70% din poluare?

    • Radu Post author spune:

      vocile din cap

  • jos_cenzura spune:

    În orice sistem vor fi aia din liga 0,01%. Doar că în capitalism și ăștia vai de mama noastră avem o șansă reală să trăim cât de cât decent. În socialism o ducem mai rău cu toții. In afară de cei 0,01%, bineînțeles.

    • Cryssy spune:

      Nu e chiar asa. Si in capitalism incepi sa traiesti din ce in ce mai prost daca averea celor 0,01% se tot dubleaza la fiecare 20 de ani.

  • Nimeni spune:

    Toate astea sunt adevărate. Dar la fel de adevărat este că ne este din ce în ce mai bine la toți. Când devine suficient de rău pentru suficient de mulți oameni se întâmplă războaie, războaie civile sau revoluții. Doar așa se schimbă sistemul. Și așa a fost în toată istoria, vezi marile imperii cu concentrarea lor de putere și căderea lor. Acum suntem pe o perioadă de creștere și bunăstare. Enjoy it, se poate mult mai rău.

    • Claudiu spune:

      Cum deduci tu ca o ducem mai bine?
      Eu nu cred in ca poti masura doar nominal calitatea nivelului de trai.
      Eu cred ca oamenii sunt mai prost hraniti acum decat erau in anii 70… Avem o infrastructura si industrie mai proasta decat atunci si se depunea mai putin efort in a trai decat se depune acum.
      Eu nu cred in ca poti masura doar nominal.

      • basescu spune:

        ce prost esti, oricum:
        „Eu cred ca oamenii sunt mai prost hraniti acum decat erau in anii 70” e cam decizia ta ce bagi in gura ta de prost.
        „Avem o infrastructura si industrie mai proasta decat atunci” esti literalmente retardat.

        • Radu Post author spune:

          mancarea e mai proasta acum si mai plina de cacaturi decat in anii 70 100%

          • Carmen spune:

            De unde știi?

        • Claudiu spune:

          Poate crezi ca mancarea de calitate e o alegere, nu o constrangere economica. Probabil nu esti bine alimentat si nu ai perspectia a ceea ce inseamna si cum arata un om bine hranit.
          Isi permite familia ta sa manance de minim 3 ori ori pe saptamana un steak/friptura de vita?
          Vita din aia crescuta pentru carne, hranita cu cereale, carne ce are grasime intre fibre… nu ca astea ce pasc doar iarba si e tare de iti rupi dinti in ea si trebuie gatita cu orele de isi pierde toate proprietatile.

          Alimentatia buna se observa pe corpul omului. Daca esti gras, slab, sau devormat slab cu burta, chel, dantura proasta, postura proasta, obosit… de fapt nu esti bine alimentat.

          Majoritatea oamenilor de acum sunt asa, observa pe strada, cauta un video cu proteste de la ce partid vrei tu iar dupa cauta pe google poze de la revolutie ca exemplu de asa da, sa vezi ca aia arata mult mai bine alimentati decat astia de acum. Aia revoltati se presupune ca era clasa de jos aia care rabda foame, sa vezi ce bine arata toti.

          Modele astea cu „mancare sanatoasa” vegan, vegetarian si alte prostii e coping pentru aia care nu isi permit suficienta carne.

          Cand mananci friptura de vita pe saturate de cate ori vrei tu, nu simti nevoia sa compensezi cu cartofi(furaj pentru porci) sau frantuzisme din alea ce te fac sa crezi ca mananci ca aristocratia daca impletesc ei multe feluri de ceapa cu branza. Nu iti creste burta, musculatura se dezvolta normal din copilarie iar la maturitate arati ca un adult cu tot parul pe cap si fara burta.

          • Unu spune:

            Ce-i aia perspecție?
            Tare de îți rupi *dinții în ea…
            Vacile sunt făcute să mănânce iarbă, nu cereale!
            Sunt rase de vaci și feluri de boi.

  • Dana spune:

    Este important să reținem că comunismul a avut un impact profund negativ asupra României și a altor țări care au adoptat această ideologie. A adus cu sine represiunea politică, lipsa libertății și a drepturilor cetățenești, precum și sărăcia și lipsurile economice. Este important să înțelegem trecutul nostru și să ne asigurăm că ne îndreptăm spre o societate mai democratică și mai liberă, care își respectă valorile și drepturile cetățenilor.

    • Claudiu spune:

      Te futi?

    • Un Fin Analist spune:

      Ce compunere de cacat, neopionierii sunt la fel de repetititvi ca pionerii si strajerii dinaintea lor, nu-l mai suge pe collin powell ca-l golesti de melanina. E adevarat ca nu erau homlesi iniante de 1989, pis-am-as pe libertatea ta?

      • Unu spune:

        *Pișa-m-aș…

    • Unu spune:

      Să-mi bag pula pe fereastră, fără constatarea ta eram pierduți!
      Să-mi bag pula într-o gaură cu gândaci, societatea în care trăim noi azi, e plină de drepturi și libertăți, atât de plină încât abia poți să te caci de foame, lucrând câte 10 ore pe zi!
      Să-mi bag pula-n ele de fraze, alea care sunt pentru gură-cască!

  • Marta Hari spune:

    Totul face parte din „piata libera”, inclusiv comunismul.

    • ionitzabong spune:

      Ce vrei tu sa spui de fapt e „Totul face parte din realitate, inclusiv comunismul”.
      Piata libera e un sistem definit prin lipsa coercitiei si a agresiunii.

  • Marius spune:

    cel mai simplu ar fi sa decida o mana de oameni, dintre noi, cetatenii – cui si ce resurse se cuvin. pentru ca resursele respective sunt precum zacamintele de aur de pe Pamant: finite.
    se stie ca singurul mod in care cineva are mai multe resurse este pentru ca fura de la cei multi.
    apoi se stie ca acei cetateni alesi sunt singurii care se pot asigura ca dreptatea, echitatea, sunt indeplinite.
    ei, acei bravi infaptuitori ai dreptatii, nu vor deveni noii stapani.
    ei vor fi doar slujitorii poporului.
    care popor le va multumi prin cantece, poezii si realegere eterna, pentru toate aceste fapte de echitate.
    eu unul voi fi fericit doar daca aceasta actiune este pornita cat mai curand.
    nu uitati: mana aceea de cetateni cinstiti, de patrioti, asteapta sa fie pusi in pozitia de slujire a idealului uman: comunismul!

  • Dana spune:

    A avut Sorin Constantinescu un invitat (Stefan Jicol) care a explicat exact incotro se indreapta tara si are perfecta dreptate..

  • Dana spune:

    A avut Sorin Constantinescu un invitat (Stefan Jicol) care a explicat exact incotro se indreapta tara si are perfecta dreptate dupa parerea mea

  • Miruna Costea spune:

    Usor usor iese kaballa din negura. Demonii sint panicati si judecata se apropie. Se apropie timpul schimbarii. In max 10 ani nimic n-o sa mai fie la fel. Totul se intoarce la 180 de grade si pacea va veni. Belzebut e prins in corzi si se zbate cu ultimele puteri. Nu mai rostiti numele intunecatului ca asa va prinde. Toti trepadusii lui sint agitati maxim. Vine transformarea.

  • Oana spune:

    Daca trepadusii comunisti vin, bafta la paine cu sare!

  • Tot Ala spune:

    Problema nu e capitalismul, ci IARASI SOCIALISMUL:
    Marile corporatii, alea „too big too fail” s-au obisnuit sa unga politicienii ca sa scape basma curata indiferent de esecurile economice care le produc:

    Privatizing profits
    DAR
    Socializing losses.

    Adica, atunci cand castiga raman cu castigul, dar cand pierd ca o dau in bara cu strategii slabe, pierderile le suporta pulimea prin taxe, in timp ce corporatiile sunt „bailed out” cu bani publici.

    Ca daca economia de piata ar functiona fara traficul de influenta, multi bogati ar da faliment si ar ajunge rupti in cur de o simpla afacere nechibzuita, dar asa clasa politica ii protejeaza pe banii nostrii. Si aspectul asta e Socialism (Socializing Losses)

    • penisbeat spune:

      Poate n-ai fi un comunist infect daca n-ai scoate gogomania aia cu ce primesc aia la nastere si cum nu muncesc, doar investesc. Presupun ca tac-tu’ are si el o casa, un apartament, un butic, ceva? Daca indraznesti sa le vinzi in loc sa le donezi e ipocrizie, ca inteleg ca in societatea ta ideala trebuie sa pornim toti de la 0 la nastere si ce-au facut aia dinainte nu se pune. Daca te hotarasti totusi sa ramai fidel principiilor, ma anunti si pe mine ca nu mi-ar strica un apartament moca. Eram de acord daca ramaneai la discutia despre concentrarea de putere, poluare si reglementari da’ tu chiar ai luat-o pe furie comunistoida si te superi ca iti pune lumea oglinda in fata. Altfel, Tot Ala zice destul de bine, buba mare e ca prea multi bastani s-au obisnuit sa ii scoata statul, vedem si zilele astea cum pocnesc banci si intind mana la stat.

      • Radu Post author spune:

        esti un oligofren mongoloid. unde luatias mortii matii in pula am zis eu ca as lua TOATA mostenirea in mortii tai de handicapat sinistru. doar as taxa-o exponential de la nu stiu. 0% sub un milion la 90% peste un miliard in pula mea. compari lasatu mostenire o casa cu lasatu mostenire a echivalentul unei intregi tari cum e la miliardari. mars luatias rudele pe shtanga.

        • penisbeat spune:

          Fix aia ai zis in mod repetat. De aia si turbezi ca ultimul birjar. Ca s-a pus oglinda in fata si da: esti un comunist imputit de doi lei. Da, daca tac-su’ a fost baiat desteptz fii-su’ merita sa frece manganu’ toata viata in timp ce tu te smiorcai pe internet si scrii scenarii mediocre ot filme la care nu rad nici prepuberii. Hai cu apartamentul ala chit ca e in Galati, il vand repede. Altfel esti un comunist de cacaf ipocrit. Hai mue.

          • Claudiu spune:

            Ce spune autorul e ca sunt unii care au monopol pe bani. Monopolul e rau pentru capitalism.

        • penisbeat spune:

          N-ai scris niciunde de niciun taxat, mananci maro cu polonicul, te-ai plans ca de ce sa aiba aia atatia bani din nastere. Da’ tu de ce mm sa ai apartament de la tac-tu’ cand sunt oameni care dorm in strada. Fii justitiar social si mars si da-le oamenilor o casa in cre sa stea. Aa, de la tine sa nu se ia? Io zic ca daca il intreb pe un om al strazii daca vrea de la tine locuinta o accepta in secunda doi. Ca si tu esti fata de el tot un bastan care a mostenit de la tac-su’ ceva ce nu merita si pt care nu a muncit nicio secunda. Taj dreacu’, prostu’ pulii ca te fac aia bine comunist. Scrie cacaturile alea mediocre si lasa analizele sociale ca esti prea prost tu pt asa ceva. Prostule.

          • marius spune:

            esti mai prost ca căcatu frecat pe marginea bordurii. bă pulă beată, miliardarii au echivalentu’ a 1,000,000 de case prostu’ pulii mele.

          • marius spune:

            esti mai prost decât căcatu frecat pe marginea bordurii. bă pulă beată, miliardarii au echivalentu’ a 1,000,000 de case prostu’ pulii mele.

    • Unu spune:

      Banii *noștri…

  • Cryssy spune:

    Aici datele stiintifice a ceea ce spune Centaur
    https://www.youtube.com/watch?v=QPKKQnijnsM

    La asta se ajunge prin capitalism nereglementat. Fie capitalismul trebuie reglementat, fie trebuie cate o resetare la fiecare 30-40-50 de ani. La noi resetarea a fost facuta in 1950 de catre comunism.

  • Un fin analist spune:

    Ideologia dominainta a imperiului care ne calareste este bantu maximizarea. Cata vreme scopul imperiului american (si chiar si a celui rus) este productia de cereale, pentru cresterea productiei de pui si vita, pentru cresterea cantitatii de somalez si nigerian, fie el acasa, fie in Baltimore, poluarea nu va fi oprita. Alea 70% din „polutii” nu sunt facute de Buffett sau Deripaska pentru consumul personal, ca nu au ei acasa calorifere nici macar cat un bloc din Titan.

    Corporatiile poluante sunt destinate consumului de masa, si sunt de departe cele mai utile unor limbrici ca noi. Lipsa de poluare e cel mai insignifiant detaliu despre Credit Suisse. As prefera mai multe fabrici de ciment si mai multe rafinarii, si cat mai putine Credit Suisseuri.

    As fi vrut sa ma lansez si intr-o explicatie despre cum un invatator cu 2000 de ron are mai mult in comun cu buffett decat cu Constantin Harag sau cu Nicolae Bahan. Realitatea e ca nu e un joc de procente. Cata vreme militia si armata il prefera pe Ceausescu sau Ciuca, nu se va schimba nimic, indiferent de procentul de sprijin in restul populatiei. Adica tot Exxon ia petrolul din Marea Neagra, iar profitul se duce tot la bantusii din Baltimore.

    • Claudiu spune:

      Ideologia imperilor e puterea. Pe centru conteaza sa fie bine si cald, motoare v8 de 6 litri, cocaina si steak de vita cat incape. Asta pentru clasele privilegiate de imperiu, sa nu se revolte.
      Pulimea fie o satisfaci cu libertati sexuale, sa se consume in ele, in special cat e tanara si in putere, sa nu se revolte, fie o presezi cu vinovatie.
      La margine mai merge cate un conflict sau revolta, daca cumva vrea sa scoata unul capul cum a facut Ceausescu si sa faca un centru de putere, altul decat imperiul, e impartit din toate partile.

      • Unu spune:

        *Imperiile, Gogu! „E” cu doi i!

  • Gica spune:

    Eu de felul meu il detest pe Radu si sunt unul dintre cei care intra aici si-l ia la pula cand spune prostii.

    Dar la textul asta, cum-ne-cum, ma uit la commenturi si ma crucesc de cati handicapati si analfabeti functionali ii sar la gat si il acuza de chestii pe care nu le-a zis, pentru ca ei sunt prosti handicapati mental analfalbeti functionai incapabili sa citeasca cap-coada un text de mai putin de 1000 de cuvinte…

    Viitor de cacat tara noastra are…

    Sa va fut mumele-n cur de prosti.

    • Unu spune:

      Analfabeții sunt funcțional, Gogu! Analfabet/beți *funcțional.

      • Gica spune:

        @Unu e typo coaie’miu, nu vezi ca lipseste „l”-ul de la sfarsit ?
        „analfalbeti functionai”
        am apasat i in loc de l.
        se mai intampla.

        • Unu spune:

          Eu cred că o sugi prin batistă, ai scris prima dată funcționali, apoi funcționai! Pula mea, eu când greșesc, recunosc! Și l e cam departe de i pe tastatură!

  • ionitzabong spune:

    Fix partea socialista e problema, adica fix capitalismul reglementat. Coluziunea dintre stat si privat creeaza protectionism si monopol. Stiu ca esti scriitor de cacaturi si esti predispus sa crezi ca „proprietatea intelectuala” e reala, dar e doar un cacat de monopol garantat de stat, in contradictie cu proprietatea privata si principalul motiv pentru care toate jegurile alea de companii mari sunt unde sunt. Plus existenta bancii centrale, o componenta esentiala a comunismului care asigura monopulul asupra banilor, creeaza inflatie care afecteaza disproportionat ultimii la care ajung bani noi, adica saracii.
    Pe piata libera nu poate exista coruptie, esti liber sa sa colaborezi cu oricine, sa iti oferi serviciile oricui si sa folosesti serviciile oricui. Si nu folosesti serviciile cuiva decat daca iti aduc un beneficiu.

    • Radu Post author spune:

      nu cred in proprietate intelectuala. piratez tot si cand o sa scot o carte o sa incurajez lumea sa o downloadeze ilegal.

      • Carmen spune:

        Și din ce trăiești? Dacă lucrezi, când mai scrii?

  • Unu spune:

    Să-mi bag pula, comentează fraiericii într-o veselie despre ceea ce nu cunosc!
    Ei abia știu să scrie, cum pula mea să-i iei în serios, cum pula mea cred că sunt luați în serios!
    Marș bă la căcat, puneți mâna pe carte, învățați în pula mea să scrieți corect, apoi citiți mai mult, abia după aia veți vedea că nu știți în pula mea nimic și veți muia ciocul!

  • Dan spune:

    Dom’le, eu vin de pe blogul tiganului de Bucuresti pe nume Manowar. Se pare ca e somer de a inceput sa posteze din nou chestii pe blog, ca inainte il amenintasera ca-l dau afara pe #racisme, stiti Anglia cum e, se lupta si acum cu nazistii ca niste cavaleri ai dreptatii mondiale, de parca lor nu le miroase gura cu irlandezi, indieni si colapsul curent al Europei. Recunosc ca nu ti-am citit articolele de ceva vreme, macar acum 8-9 ani eram la zi cu toate, pentru ca tiganul are dreptate intr-un singur lucru: te-ai luat prea in serios, iar eu veneam aici ca sa rad la poantele unui clown (nu peiorativ) si nu sa ma incrunt la zisele unui wannabe politician (peiorativ). Articolul asta se incadreaza, la fel cum ma asteptam, in a doua categorie. Dar o sa imi aduc aportul atat de necesar oricum, fac o gratuitate azi.

    Sunt neste trebsoare ce trebuie lamorite. Unul dintre ele, cel mai important, este ca in ORICE structura, de orice tip, chiar si anorganica, se intampla aceste lucruri descrise de tine mai sus: cum o mica majoritate detine majoritatea bunurilor. Este o lege naturala, fizica, care nu cred ca si-a gasit o descriere matematica [inca]. Avem legea lui Pareto, da, dar e mult prea superficiala. Lucrurile acestea se intampla si in regnul animal sau in simulari pe calculator. Tin minte ca s-a facut un experiment, li s-a dat niste bani unor maimute cu acces la vending machines (nu gasesc echivalentul) si intr-o perioada scurta de timp au ajuns la chestii de genul abuz de alcool si prostitutie; cred ca daca s-ar continua experimentul, ar ajunge 2-3 masculi alfa care sa detina 80% din bani si ar controla orice. Este o lege naturala, boss, si tot ce putem sa facem cu ea este sa o observam; nu putem sa interactionam „beneficial” (defineste beneficial) pentru societate cu ea; cam tot in ce ne varam mana, sa zicem restrictii impotriva capitalismului salbatic, INRAUTESTE lucrurile, nu ajuta, iar sistemele restrictive, cum au fost comunismul, sunt bine documentate (desi nu popularizate) pentru asa ceva. Deci sistemul piramidal este natural ca legea gravitatiei si nu ai ce sa ii faci.

    Mai apoi, al doilea lucru important, este ca „bogatii” aia de care vorbesti tu nu sunt bogati in sensul ala care crezi tu. Romanul, cioban si taran milenar, se gandeste la bogati ca la niste stapani de case si terenuri si vile. Dar, de la un anumit prag, „valoarea” aceea se pierde; nu stiu daca ma puteti intelege si daca ma exprim bine. De locuit tot intr-o vila locuiesti, nu in 100; de mancat, tot o ciorba de burta mananci, nu 10,000,000 ciorbe; de purtat haine, tot 10 tricouri si 2 perechi de slapi Acoste (de data asta originali) ai, nu n katralioane de haine de lux. Nu e ca si cum acel bogat „ar stapani” mai mult, in sensul de a consuma valoare adevarata. Mai apoi, „banii” pe care ii au nu sunt de fapt bani si mai apoi, nu sunt nici macar ai lor. Ca toti sunt, de fapt, valoarea echipamentului, cladirilor, angajatilor, produselor comercializate, toate fiind acoperite de actiuni si stocuri care sunt platite de alti oameni. Nu e ca si cum ar putea sa scoata miliardul a doua zi cum scoatem noi salariul de la bancomat si sa-l punem pe masa de la bucatarie in fata nevestei. Nu au cum; nu exista, de altfel, valoarea aceea monetara. Ca sa facem o comparatie cu comunismul, in comunism fabricile erau detinute de Stat (adica a „oamenilor”, a poporului, vorba vine); in capitalism, o sa fac o tragere de par, Statul ii da sansa unui cetatean sa detina acea fabrica. Dar fabrica tot a oamenilor, a societatii apartine! Oamenii acestia, miliardari, ca Bezos, ca Elon Musk, sunt de fapt ca niste oameni insarcinati de Stat sa gospodareasca acesti BANI PUBLICI, ai nostri, ai societatii, ai STRUCTURII, nu sunt cu adevarat banii lor. Sunt niste oameni care au putere de decizie sau „influencing” in societate, nicidecum boierii pe care ni imaginam noi. De-aia Statul nu ii taxeaza si nici nu se vorbeste de vreo taxare a lor, pentru ca ideea este cretina: ESTE CA SI CUM STATUL S-AR TAXA PE SINE INSUSI! Mai degraba, ofera scutiri de taxe, ca aceste companii sa ofere locuri de munca in continuare. Daca ii taxeaza, ce o sa faca cu banii? O sa faca alte locuri de munca? Pai, dar asta este ceea ce fac acele corporatii initial! Nu mai bine le lasa banii sa continue sa faca asta?

    Am si 2 exemple foarte bune pentru asta. Daca ati observat, calitatea filmelor americane a scazut extraordinar. Femei-lider ce bat barbati si monstri, cioroi care sunt campioni ai pacii, homosexuali ce imprastie iubirea si pacea pretutindeni etc. Ideea este urmatoarea: pe producatori nu ii mai intereseaza sa faca filme bune; ei fac filme de partid acum. SUNT DEJA PLATITI DE STAT, de noi toti. Statul ofera scutiri de taxe si impozite firmelor ca Amazon si Netflix; acestia, conform intelegerii, „dau de lucru la oameni” – fac locuri de munca, angajeaza incompetenti ca sa nu moara de foama, sa tina economia sa se invarta in continuare, iar acestia fac un sub-produs. Exact ca in comunismul romanesc, unde erau angajati 10 oameni cand statia de lucru necesita doar 3; dar, hei, nu exista homlesi sau someri! In toata perioada comunista nu s-a reusit producerea unei mingi de fotbal rotunde si care sa nu faca bolfe de la primele 2-3 suturi. Imi aduc de aminte cand taica-meu a reusit, cu chiu si vai, sa umfle o minge, iar sora-mea mi-a zis: ai grija cu ea, sa te joci cu ea, dar sa nu dai cu piciorul in ea, sa nu se dezumfle sa se supere tata. Cum plm sa te joci cu minge si sa nu dai cu piciorul in ea? Care este scopul ei atunci? Al doilea exemplu, este chat-ul Teams de la Microsoft. Daca v-ati gandit unde au ajuns cioroii si femeile si restul de diversity-hire, se pare ca au ajuns acolo toti. Sa faci o aplicatie de chat este cea mai simpla problema, se da ca proiect in internship-uri sau in tutoriale gen. Acum 20 de ani zguduia internetul yahoo messenger, acum expirata, care ar putea bate la curu gol Teams. Repet, un soft de 20 de ani in urma bate de departe o aplicatie din prezent. Teams este absolut un gunoi, nu poti sa deschizi un singur document in el, cine a lucrat cu el stie despre ce vorbesc. Calitatea produselor, a mancarii, a absolut orice a SCAZUT, nu a crescut, si e din cauza comunismului, nu capitalismului, care angajeaza incompetenti doar ca sa bata la numar sa fie platiti de stat.

    Deci, problema, nu este capitalismul; este fix opusul, boss. Problema este comunismul, care este parsiv si mincinos prin natura sa. America este un stat socialist ce merge catre comunism; alte tari, ca Anglia, sunt deja comuniste get beget, unde daca ii arunci unui cioroi ce te jefuieste de portofel „cioroiule” ajungi la puscarie 9 luni. Iar ultima halucinatie de masa, cu falsa epidemie si falsul vaccin, pentru care au schimbat literalmente definitia din dictionar ca sa il poata marketa ca vaccin, ar trebui sa ne dovedeasca la toti ca traim in comunism. De genul ca daca ziceai ceva in public erai cenzurat instant si poate iti pierdeai si jobul. Fix din astea se intamplau in comunism. Asta este o perioada finala in stagiul unui imperiu; finala si naturala si ireversibila. Cioroii, latinii, indienii si cele mai de jos subrase ala Planetei vor prolifera pe fondul comunismului european, in timp ce europenii de soi se vor evapora in mod natural, iar asta va fi caderea erei noastre. La fel cum a cazut Imperiul Roman, cu venirea a tot felul de specii ca „cetateni romani” – acum exista mema aceea cu „esencialmente americano”. Peste 500 de ani, in viitor, Tyronne Martinez, vorbitor de o spaniola combinata cu jargon de ghetou, va invata la scoala cum s-a luptat acum 700 de ani in urma pentru independenta Americii cu englezii si cum el este mandrul descendent al americanilor, ia uite, 12% German Irish British DNA, rezultat furnizat de catre ancestry dot com, detinut de Stat, care printre altele vinde si vaccinuri.

    • Dan spune:

      Ca sa dau alt exemplu, uite, din cauza digitalizarii si tehnologizarii s-au redus din joburi; de fapt, unele au devenit atat de invechite incat nu isi au locul, iar asta ii sperie pe guvernanti. Exista Belgia, daca nu ma insel, care ruleaza de cativa ani fara Guvern; un Guvern ar putea fi lesne inlocuit cu un web-site (vorbesc serios), rulat pe niste servere redundante, sa nu pice, unde oamenii sa faca, fiecare cine-o vrea, propuneri de lege iar acelea sa fie votate de alti oameni; doar o mica parte din executiv trebuie pastrat, ca pompierii, politia, salvarea etc si poate nici acelea in unele zone. De exemplu, daca un sat voteaza sa nu aiba politie si sa-si faca legea dupa cum vrea fiecare satean, nu are rost sa vina Bucurestiul sa impuna cota de politai sa-si instaleze vreun mogul odrasla ca politist acolo.

      Asta ne face sa intelegem de ce clasa politica cat si formatiunile europene au fost disperate pentru atentie pentru „managementul „epidemiei”” – sa ne arata ca ele „ajuta oamenii”, uite, au si ele „rolul” lor, fara ele am muri pe capete, chipurile.

      Alt exemplu: in trecut, campul satului se ara cu 100 de sateni; fiecarea muncea, era platit, aparea din cand in cand o satra de tigani, 2-3 dintre ei erau linsati la primele furturi, satra o lua la picior, toata lumea era fericita si implinita. Timpul se scurgea incet. Apoi au aparut tractoarele; in mod evident, vreo 2-3 dintre sateni, mai muncitori, mai lacomi, plus o doza de noroc, au inceput sa acumuleze sacii de grau; in cateva decade doar unul singur, care a ajuns si primarul satului si presedinte de ziar local, detinea SINGURA ferma din zona. Campul nu mai necesita 100 de oameni muncitori ca sa fie cultivat si secerat; acum, cu un tractor si cu un Dorel faci toata treaba. Dar nu e okay, boss, pentru ca restul de 98 dintre sateni (exclus patronul si Dorel) nu mai au sursa de venit! Cu ce bani mai cumpara ei painea sau graul patronului? Si atunci patronul face joburi gluma: secretara-sef, secretara-asistent, manageri (sa se simta taranii directori), baiatul ce spala parbrizul tractorului etc. Macar 10, poate chiar 20 de sateni sa angajeze, ca sa aiba bani cu ce sa ii cumpere marfa. Si daca nu, le da celorlati o alocatie de la stat, sa nu moara de foame.

      In acest moment, putem trage 2-3 observatii foarte utile:
      – patronul nu chiar detine ferma aceea, ci el si mai multi sateni o detin, pentru ca el „ingaduie” sa se risipeasca parte din profit tocmai ca sa obtina si mai mult profit
      – multi dintre oameni nu mai au ce sa lucreze, asa ca trebuie sa migreze spre alte tari sa munceasca si sa faca bani acolo
      – oamenii se orienteaza catre alte monede; de exemplu, este lucru mare sa fii manager la acea fabrica; asa ca, satenii, romani pur-sange, inchiriaza casele de carpici de 1 camera cu 900 de euro pe luna, in loc sa fie 50 de euro pe luna, cat ar trebui.

      Mai incolo, putem ghici lesne cum decurg lucrurile, mai ales din ultimul punct: ce se intampla cand sporul natural este negativ, oamenii pleaca, nu mai fac copii? Pai patronul castiga din vanzarea graului, trebuie sa aiba piata de desfacere. Nu numai atat, piata imobiliara a devenit o moneda de schimb in sine, pentru lucrurile au capatat o dimensiune abstracta mult mai complexa decat simplul „lucrezi, faci produs, esti platit, cumperi produsul”. Se fac speculatii acum, jonglari pe imobiliare, actiuni, stocuri, socoteli. Pai, simplu: aduci din Africa bantus si din India dravidieni si le dai lor in inchiriere casele, sa speram ca poate si sa vindem o casa de chirpici de 10k Euro cu 300K Euro unui Patel, sa se simta si el „bogat” si „alb”.

      In mod natural toata structura tinde sa devina o structura de tip MLM, o structura de tip piramidal, o schema Ponzi (vorbesc serios), in mod natural se merge inspre socialism salbatic / comunism, si in mod natural merge spre explozie (sau implozie) sau colapsare cat mai totala. De fapt, teoria este ca cu cat structura este mai complexa cu atat colapseaza mai groaznic, cu efecte pe perioade de timp cat mai lungi. Daca mai tineti minte, imperiile vechi, sumer, babilon, egiptean etc acelea au tinut sute de ani, poate chiar un mileniu, iar pe ruina lor imediat a luat nastere alt imperiu. Cand a cazut Imperiul Roman, care nu a durat prea mult comparativ cu ele, cat? 500 de ani, poate? A trebuit sa treaca un mileniu pana cand civilizatia sa inceapa sa o arda cu Renasterea. Cand pica acum Imperiul Vestic, care a durat mai putin decat cel Roman, vreo 200 de ani, de la Revolutia Franceza incoace, va dura poate 2 milenii de ani sa ne punem la loc. Sa nu uitam ca globo-homo impinge catre miscegenarea cu africani sub-saharieni, care, DOCUMENTAT, cel putin 60,000 au batut pasul pe loc acolo in Africa a lor. E posibil sa nu ne mai revenim, ci sa colapsam in niste humanoizi, niste primate, ca in Planeta Maimutelor, la nivel de piatra si ciomag, de crestere a vacilor si atat.

      Iar asta este datorita Internetului; amintiti-va ca acum 20 de ani nu exista Internet! Adica asa cum il stim noi, cu filme si streaming si multimedia si Excel si retele de calculatoare. Acum 20 de ani America era peste 90% alba. Europa si mai si. In 20 de ani in America este 50-50% oameni alb versus minoritati; la fel poate si in Anglia, in Franta albii sunt deja o minoritate, doar ca nu o spun pe sleau.

      • Cazma spune:

        Am gasit botu’. Ivan, mai lasa chatgpt ca ai pus aici un wall de text si nu-l citeste nimeni.
        Nu zic ca n-ai dreptate cu unele chestii dar smfm, cand aveti timp sa scrieti atata text?

        • Dan spune:

          1. toti care scriu mult si contrar parerii noastre sunt boti rusi.
          2. la lucru, desigur.

        • Pe aici, pe la gara spune:

          Din pacate, asta e adevarul. Nu prea conteaza cine-l spune. Eu as fi ingrijorat, incepe tic-tac ul speciei albe…

  • scy spune:

    de citit „The richest man in the world”, Larry Romanoff pe unz.com

    Radu incepe sa se prinda. :)

    Succesuri maxime.

  • Iulian spune:

    Păi asta e treaba lor dacă vor să polueze și să aibă toată puterea. Eu mă bucur că pot să-mi iau un pic de oxigen și să nu mă stresez că trebuie să fac avere ca să fiu lângă ăia bogați. Mai bine îmi văd de viața mea și de a celor dragi. Dar hai să fim serioși, cine poate deține atât de multe lucruri într-un univers atât de mare? Ar trebui să-i pună la socoteală pe extratereștri, poate ei dețin mai mult decât ăștia bogați de pe Pământ!

  • Andrei spune:

    Mărite Cetaur, nu e chiar așa

    Dacă productivitatea lumii a crescut mai mult decât a crescut averea celor care nu mai trebuie să muncească. Atunci cei care încă trebuie sa muncească sunt răsplătiți (în medie) mai bine decât înainte

    • Radu Post author spune:

      daca in total sunt 10 lei in lume, eu fac 1 si tu 10, dupa care in total sunt 100 de lei in lume din care eu fac 3 si tu 97 nu inseamna ca eu m-am imbogatit ca totul tine de raport. inseamna doar ca ai gasit cum sa ma faci sa muncesc pentru tine mai bine si atat si ca procentual sunt mai sarac decat inainte.

  • Ciobanu Mircea spune:

    A revenit tiganul Manowar cu opencubul de cateva zile dar din nou l-a parolat ca nu se potriveau visele lui cu realitatea.
    Spune el ca are un castig de cateva sute de mii de lire pe an, are casa propietate de cateva sute de mii de lire, mercedes nou, actiuni la companii si fireste multi multi bani.
    Se adreseaza sotiei cu ”bah ungure” si i se pare cool.
    A venit in Romania cu sotia si copilul acum 1 an cu…. wizz air (plin cu tigani expulzati iesiti din puscarie) ca asa calatoresc bogatii, s-a cazat prin Colentina intr-un apartament fara apa calda ca….. asa se cazeaza bogatii.
    Bah Manowar, cand vii cu sotia calatoresti cu British Airways si te cazezi la Hilton, Sheraton, Intercontinental. Nu-ti duci familia in cotetele din Colentina.
    Si in vacanta un bogat ca tine merge in Caraibe nu in Grecia la apartamente cu chicineta.
    Acum facea apologia bogatului : ca nu esti bogat daca nu ai o casa de 100-200 mp, masina de 100.000 lire (adica mercedes d-ala tiganesc) si bani asa ca el (5 lire de ”abonat” pe Parteon.

Adaugă un comentariu