(fragment din Întreprinderea)
Stelică nu se putea abține. Era un contrarian. Fiecare specie inteligentă avea un procent mai mare sau mai mic de contrarieni, în funcție de cât de imprevizibil era mediul natural al planetei pe care s-au dezvoltat. Cu cât mai multe calamități neașteptate, cu atât mai mulți contrarieni. Când auzea un consens popular pe absolut orice temă, primul gând al contrarianului era „Ia stai, mă, nu cumva e fix invers?”. Apoi concluziona că întradevăr e invers. Pentru că atunci când pornești de la o concluzie, e mult mai ușor să aduci argumente.
Scopul lor în evoluție e simplu și logic. Sunt un mecanism de siguranță pentru situațiile în care consensul popular să dovedește greșit, oricât de rațional părea. Tot satul alege să-și construiască case pe malul mării, să pescuiască și să stea la plajă în afară de câțiva tâmpiți care aleg să stea în vâful muntelui, într-o peșteră mărăcinoasă și friguroasă fără nici un alt motiv în afara faptului că s-au născut contrarieni. Doar că o dată la douăzeci de generații, un tsunami vine de nicăieri și rade toate casele de pe malul mării. Supraviețuiesc doar nebunii din vârful muntelui, care n-aveau nici un motiv să fie acolo, că nu e ca și cum anticipase vreunul dintre ei că o să vină o calamitate. Doar i-a călăuzit deviația de personalitate accidental spre siguranță. Drept urmare procentul de contrarieni din cadrul speciei crește. Aceștia devin doar o frână și o bătaie de cap inutilă pentru întreaga specie până la următorul tsunami.
Contrarienii sunt responsabili și cu stabilirea granițelor unei specii. Îi găsești la limita dintre zona unde traiul este tolerabil și zona în care este imposibil. Spre exemplu la specia umană, în istoria pierdută în negura timpurilor, un contrarian a zis „De ce crede toată lumea că e bine să trăiești în locuri în care nu mori congelat dacă stai jos o oră? Eu o să mă duc undeva unde e cel mai frig, o să-mi fac o casă din zăpadă și o să mănânc foci și pește toată viața mea și la fel și toți urmașii mei!”. Așa au apărut inuiții, o cultură frumoasă și aparte care n-ar fi existat niciodată dacă nu ar fi fost contrarieni.
Acestea erau excepții însă. Excepții venite mai mult din circumstanțe decât din cine știe ce calitate inerentă a unui contrarian. Procentul de contrarieni în specia umană era undeva aproape de 5% și 99,99% dintre ei duceau o existență neplăcută și inutilă în care doar îngreunau viața tuturor oamenilor din jur, fiind nefericiți și făcând și pe alții nefericiți. Iar Stelian cu siguranță se încadra în acest tipar de contrarian.
„Nu sunt contrarian!” țipă Stelică din tot pieptul lui costeliv, exact cum ar țipa orice contrarian. Paradoxal, oamenii normali habar nu au dacă sunt contrarieni sau nu, în schimb contrarienii sunt siguri că nu sunt.
Semnele că omul nostru e contrarian irecuperabil se văzuseră de la sfârșitul adolescenței când se hotărâse să se căsătorească cu o fată de la el din cartier cu câțiva ani mai mare, în ciuda protestelor tuturor prietenilor care argumentau destul de logic că nu prea e bine să-ți faci casă cu o persoană căreia i se zice „Baracuda”. Aceasta i-a golit portofelul, i-a tocat și ultimul strop de optimism și i-a umplut patul matrimonial cu diverși, printe care chiar și prietenii anterior menționați care îl avertizaseră că așa o să se întâmple. Stelian nu își revenise de atunci dar, ca orice contrarian, era convins că soarta are ceva cu el nu că el se opintește instinctiv împotriva sorții.
Comentarii (5)
De ce sa fii contrarian, cand lumina, dreptatea si adevarul sunt in curentul mainstream?
Mainstreamul e bun. Este mainstream sa deplangem transsexualii care au pe RMN semne de transsexualitate, srilankezii care nu au posibilitatea de a se spala intre doua schimburi in care lucreaza cu mancare la luca si bolt (si pe care oricum ii doare in cur de spalare), sau pe #cainele de la PMB care a taiat apa calda si a inmultit maidanezii. Este mainstream sa vaccinezi cu Johnson & Johnson, care e acum interzis pe 5 continente. Este mainstream sa trimiti TANCURI in Piata Unirii din Bucuresti la 25 martie 2020, pentru a lupta impotriva pandemiei. Este mainstream, complet fara legatura, sa fraudezi votul de orice fel, de la Eurovision pana la intratrea in NATO.
Este mainstream sa te opui cateva decenii ca Chomsky, Sanders sau piticul gratis, pentru ca, la semnal, sa incepi a critica pe Trump, pe Putin si pe Sosoaca. Sa repetam ce vor Ciuca+Lagarde+Kamala este frumos, elegant, cat de cat!
Nu vom mai vedea niciodata libertate ca in anii 90. Era Lorin Furtuna nebun, dar macar nu ne cerea sa intram in sluga statului.
tu nu esti contrarian prietene esti schizofriend
Nu fi răutăcios! Nu are nicio boală mentală, e absolut normal ce-și imaginează el că simte. Așa că hai să ne prefacem cu toții că facem parte din scenariile lui imaginare!
Mai putin ultimul paragraf, care e delir, ca anii 90 au fost o drama, in rest perfect de acord cu tine.
Acuma e o diferenta intre a gandi gigi contra de nebun asa ca hobby si a avea retineri sau a te gandi ca ceva e in neregula cand chiar ai motive sa opui rezistenta la ceva.
@iwillneverlookback2017 : N-a spus nimeni ca libertatea e ieftina. Dar pe termen lung, renuntarea la libertate ne va costa mai mult.