Cum se iese prin ușa din spate a tragediei

M-am săturat de tiparul ăsta.

Se întâmplă o tragedie. Mor niște oameni. Suntem furioși. Cerem explicații.

Vin dătătorii cu părerea. Se explică. E o combinație de incompetență a statului cu prostie pe persoană fizică. 

Clefăitorii clefăie o săptămână să stabiliească mai exact cât la sută din vină e la stat, cât la prostul pe persoană fizică. Nu ajută pe nimeni cu nimic discuția asta, dar clefăitorii se simt deștepți că își exersează mandibula.

Ies autorităție, țipă că așa ceva nu se poate. Sunt și ei f f oripilați de ce s-a întâmplat. Promit că e ultima oară, că vinovații din sistem o să fie pedepsiți. Gargara se răspândește ca un virus. Mulțimile orăcăie și se dau cu curul de pământ. Autoritățile dau ochii peste cap și jură pe roșu.

Niște vinovați sunt demiși. Alții, mai ghinioniști sunt plimbați puțin cu cătușe, ca să vadă pulimea că nu merge chiar așa. 

Sistemul pârâie din toate încheieturile.

Din fericire pentru sistem, se întâmplă altă tragedie. Reflectorul e luat de pe tragedia anterioară și mutat pe asta nouă. Prostimea face 180 și începe să-și smulgă părul în complet altă direcție. 

E nasol pentru sistemul din direcția nouă.

Dar e perfect pentru sistemul din direcția veche. Că a dispărut atenția și poate să repună în funcții demișii. Undeva în alt județ, împrăștiați. Să nu bată la ochi. Îi schimbă între ei. Ca la alba neagra.

Asta-i vinovată, asta nu-i vinovată follow ze ball look ze ball where ze ball? No ball. 10 euro to play again.

Fraierii cu cătușe sunt scoși pe ușa din spate. Prescriere, clasare, contestare în instanță. La ăștia e mai greuț să îi pui pe un post echivalent. Că încă put a tragedie. Așa că îi pui undeva mai jos sau îi scoți pe tușă și îi înlocuiești cu un verișor. Până la urmă pentru clanul lui familial e tot aia, că așa e în clanuri. E nevoie doar de unul în sistem bine pus să tragă pentru toată lumea. Că e Costel sau Georgel e doar aromă.

Dar sistemul se vindecă. Totul se reîntoarce la echilibru. Cât opinia publică tot schimbă unghiul din care perpelește sistemul, părțile din umbră se regenerează. Până la urmă ce să-i ceri opiniei publice, are atenție de muscă. Nu poate să se fixeze pe un singur punct, să dea gaură până la măduvă pentru că, o, uite, s-a mai întâmplat o tragedie.  

Ăia de la colectiv care au dat autorizații pe nașpa au scăpat toți, ăia care făceau mișto la telefon de fata din Caracal înainte ca ea să fie ciopârțită sunt în continuare polițiști. Șefii jandarmilor de la 10 august sunt în continuare bine. Băieții cu azilurile groazei sunt aproape scăpați și polițiștii care l-au oprit pe drogălău în Vama Veche și l-au lăsat să plece cu droguri la el o să fie rotiți printr-un sat belit din județ și ascunși acolo. 

Acuma fesele tremură la ăștia de la care trebuiau să-i închidă după inspecție și nu i-au închis. (ISCIR probabil?) Strâng din dinți și se roagă să vine următoarea tragedie, să-i spele de atenția gloatei. Cât au de îndurat? O săptămână? O lună? Un an? Sigur nu un an, că la cât de șubredă e șandramaua, o să cedeze ceva pe undeva în două luni maxim.

***

Comentarii (10)

 • ads spune:

  sa vina salvamarii!!!

 • Iiii spune:

  „trebuiau să-i închidă după inspecție și nu i-au închis.”
  Păi i-au închis. Și ăla a continuat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
  Deci întrebarea e mai degrabă: de ce nu s-a putut bune să se închidă o firmă cu grave nereguli unde închis înseamnă oprirea oricarei activități?
  Cred că explicația trebuie căutată în legi. Adică patronache a făcut o analiză cost-beneficiu și a rezultat că și dacă nu respectă reglementările și dacă îl închide el ține tot așa pentru că efectiv nu există consecințe destul de serioase pentru el.
  E o consecință firească a celor 30 de ani de capitalism liberal în care proprietatea privată e sfânta sfintelor, patronașul e zeu, amenzile sunt pe bani de semințe și pedepsele cu închisoarea sunt rarisime. Legea e slabă și făcută anume să poată fi călcată în picioare.

 • ionut spune:

  Mno, orice cisternă cu ceva care bubuie e atent supravegheată să nu se apropie de puncte importante. În rest, că-i spital de pulime, școală sau grădiniță tot de pulime, puțin mai contează

 • afilon spune:

  Stai sa vezi cind afli ca si femeile se caca. Daca nu-ti intemeiezi propria loja masonica dupa revelatia asta n-ai singe-n pixa.

 • Sdvkhbsdkjvbkj spune:

  Ah ce misto e influentareala ca poti sa bagi pe gatu unora subiecte la un loc, zici ca nu se mai paote si bagi si ceva denla tine.jandarmii din 10 aug nu au ce cauta pe lista, au facut prea putin pt ce trebuia facut, alora din piata trebuia sa li se rupa picioarele, sa ramana in turcia unde si au facut stagiul de incitatori si anarhisti.iar pulimea proasta sa o zbugheasca cand se vad bagati ca prostii in fata de useristi si monster nr 1 nea sebastian burduja, actualmente ministru si viitor candidat la pres.

  • Radu Post author spune:

   ce handicapat sinistru esti ba. ce proasta-i ma-ta si tot neamu tau de viermi si sugalai care vor sa se tarasca la genunchiul unui baronas poate prind si ei niste firimituri pe acolo. ultimu sclavete terminat, ultimu cacat cu ochi. meriti calcat pe crestet cu bocancu, sa vada toata lumea cum te indoi ca un acordeon ca n-ai sira spinarii

 • Andone spune:

  Dupa atatia ani in care am asistat la coruptia generalizata pot spune ca am ajuns la o concluzie. Fcsb nu e Steaua!

 • Expert roman antitransofobie spune:

  Care e problema ta cu 10 august?
  Legea nr. 60/1991, inca in vigoare, spune „Adunările publice trebuie să se desfășoare în mod pașnic și civilizat .. fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepția celor autorizate … ori să degenereze în acțiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea și liniștea publică, siguranța persoanelor, integritatea corporală, viața sau bunurile acestora ori ale domeniului public, și nu pot fi continuate după ora 23,00, caz în care intră sub incidența dispozițiilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice”
  Ce faceau degeneratii la Maidan, la ordinul lui Burduja era o rusine, nu faptul ca niste politisti sau jandarmi au indraznit sa impuna respectarea legii. Sincer, as fi preferat o tara ca afara, ca in Franta vestelor galbene sau ca in Catalonia separatista. Nici un minut de burdujism ilegal nu trebuia permis. Rusinea consta in tolerarea contravenientilor timp de 23 de minute!
  La subiect: adevarul e ca, din putinul pe care il are, romanul prefera sa dea pe bere si plaja, in loc sa fie fortat sa angajeze electricieni, instalatori, etc, cu scoala propriu-zisa. De exemplu, un electrician certificat invata 5 ani in Anglia, ca ucenic, si costa ca atare. Un electrician roman este certificat cu un curs online de 2 saptamani. Daca platesti ca un englez, nu mai poti baga bericioaca. Noroc ca a facut RSR blocurile sa nu ia foc si sa nu se inunde usor. In rest, ce nu a facut RSR sa reziste prostiei si miserupismului, nu rezista!

 • Costel_sau_Georgel spune:

  Sprincenele ei par a fi din par pubian…

 • CostelSauGeorgel spune:

  Sprincenele ei par a fi din par pubian…

Adaugă un comentariu