Că tot ne-am speriat toți cu închiderea filelist, hai să vorbim despre piraterie, de ce e ea bună și de ce toate campaniile anti-piratare sunt corpo bullshit.
1. Istoric, fără piraterie, românii ar fi avut calculatoare degeaba. Până prin 2005, un windows original costa cât salariul românului mediu pe două luni. N-ar fi fost în stare să-l cumpere nici 1% dintre ăia care-l foloseau. Toată industria noastră tech, chiar dacă e înapoiată și bazată în principal pe bugfixing și customer support n-ar fi existat dacă oamenii care i-au pus bazele n-ar fi avut acces la programe piratate.
2. Pirateria nu e furt. Că atunci când piratezi un film/joc/program, ăia nu rămân cu mai puține pe stoc. Doar faci o copie. Și atât timp cât șansa să cumperi legal acel produs e 0%, nu pierde nimeni nimic. Eu n-aș da bani pe ultimul joc EA/Ubisoft clickbait cashgrab lansat abia funcțional nici să mă bați. Cum dracu să dai 70 de dolari la scammeri? Îl piratez, mă joc două ore că mai mult nu merită, delete și salut. Nimeni n-a pierdut nimic. Decât eu două ore.
3. Sigur, acum avem bani să cumpărăm legal chestii. Dar nu toate chestiile merită cumpărate. Dacă-s lansate de corporații mari sunt cel mai probabil produse mediocre, care apelează la numitorul comun al prostului, dirijate de producători care nu dau doi bani pe valoarea artistică și la figurat și la propriu. Că la propriu, artiștii nu au procent, deci nu câștigă nimic în plus „creativul” că se fac mai multe vânzări. Doar investitorul și alți burtoși.
Singurul merit al producțiilor mari e bugetul. Că își permit să angajeze 10 000 de indieni să facă efecte speciale. În spatele lor nu e nimic. Poveste ultraprocesată lipsită de substanță.
Cum dracu să le dai bani la Amazon să vezi atrocitatea care e Rings of Power? Nimeni nu s-a distrat la mizeria aia. L-am piratat ca să râdem de ei și atât. Vrea cineva să vadă The Marvels? Normal că nu. Vrea cineva să îi valideze pe Disney să distrugă mai multe proprietăți intelectuale prin profit? Normal că nu. Piratăm Ahsoka și ne uităm de acasă în timp ce butonăm telefonul și râdem de în ce hal și-au bătut joc de Star Wars.
Oricum au ajuns prea mari toți ăștia în ultimii 20 de ani prin consolidare. Sugrumă orice industrie creativă și distrug orice proprietate intelectuală reușesc să prindă. Să dai bani la big corpo e profund toxic.
Și nici măcar nu pierd bani. Deși bagă bani în campanii ca să explice în ce hal de nocivă e pirateria, toate studiile reale pe temă arată că pirateria nu numai că nu îi face să piardă bani, ba chiar le crește vânzările, popularizând produsul. Sigur, Game of Thrones e cel mai piratat serial al tuturor timpurilor, dar foarte mulți oameni și-au făcut cont de HBO ca să-l vadă auzind de el de la cercul social de pirați.
4. Dacă brusc se oprește toată pirateria din univers, n-o să încep brusc să dau bani pe căcaturi corpo. Doar n-o să le mai consum. Nu e nici un univers paralel în care aș da bani de abonament la Apple sau Amazon. Dacă nu pot să mănânc rahat gratis, n-o să mai mănânc rahat. Bani pe el nu o să dau nici să mă bați.
5. Ba chiar ajuți orice activitate creativă scăzând din încasările rahaturilor fără suflet și cu buget mare. Păstrează-ți banii pentru filme și jocuri independente. Chestii făcute cu pasiune de o mână de oameni, nu chestii vomitate pe buget de sute de milioane care gâdilă ochiul și îndobitocesc creierul.
6. Inclusiv pe ăștia mici îi ajută piratarea. Mi s-a întâmplat de foarte multe ori să piratez un joc și să-mi placă în așa hal încât să-l cumpăr și să-l recomand la toată lumea (Faster Than Light, Darkest Dungeon, Dead Cells, Pathfinder 1 si 2, Slay the Spire, Hades etc)
Comentarii (16)
Așa este.
Foarte fină observația cu non-furtul. A-ți face o copie digitală la ceva e ca și cum te-ai uita pe geam la un film la care se uită X. X nu pierde nimic că tu te uiți pe geam, simultan cu el, la filmul lui.
De altfel, mecanismul funcționează în ambele sensuri. Dacă un tâmplar face un scaun și îl vinde, trebuie ca a doua zi să facă un alt scaun ca să îl poată vinde din nou și să aibă de mâncare. Că scaunul făcut ieri are acum alt proprietar. Dacă un creator de conținut digital face un produs (software sau artistic sau orice altceva), când îl vinde, în realitate el vinde o copie a acelui produs. După care, spre deosebire de tâmplar, nu mai trebuie să muncească încă o dată pentru a face din nou același produs: mai face pur și simplu o copie printr-o apăsare de buton și o vinde din nou. Face produsul o dată și vinde la nesfârșit o serie de copii ale lui – și astfel se îmbogățesc, de exemplu, producătorii de filme. Chestia asta, bineînțeles, nu li se pare deloc nesimțită, pentru că funcționează în avantajul lor. Dar dacă tu reușești să-ți faci o copie prin mijloace proprii, fără să-i afectezi pe ei cu ceva, fără să le consumi curentul sau să le scazi stocul de produse, deja ești hoț și bandit.
În plus, teza că poți pune patent pe o idee (conținutul digital e mai asemănător cu ideile decât cu obiectele materiale, adică are o natură să-i zicem intelectuală), ca și cum ar fi proprietatea ta, pe lângă că e cretină, a fost și una dintre cele mai mari frâne ale progresului omenirii și cele mai eficiente metode de îmbogățire deșănțată și lipsită de scrupule a celor care au pus patente pe diverse chestii și apoi au deținut exclusivitatea în acele direcții.
Esti pe langa, normal ca ii afecteaza daca vand 1.000 de copii sau 1.000.000 de copii.
Daca 99% din clienti ar pirata, multe jocuri cu buget mare nu ar fi posibile, si unele sunt relativ faine, gen Forza Horizon 5, GTA V, Red Dead Redemption 2. Bine, e subiectiv care sunt bune, dar sa creezi un open world plin de chestii si cu grafica misto e imposibil cand vinzi doar 1.000 de copii.
In rest da, corporatiile sunt prea mari si fac prea multi bani, ar fi probabil mai bine sa fie sparte in companii mai mici si taxate mai puternic.
`daca toata lumea ar face X` e cel mai simplu mod de a-ti da seama ca vorbesti cu un idiot. numa idiotu contraargumenteaza cu `daca ar face toata lumea`
orice ar fi toxic daca ar face toata lumea. si scuipat pe jos. ne-am ineca cu toti. din fericire nu asa functioneaza specia si universu. nimic nu face `toata lumea` si doar handicapatii au impresia ca e argument
Nu te-am mai citit un an dupa ce ai scris 10 ecrane despre ultimul episod al Game of the rings, sau ceva atrocitate similara. Noroc cu pandemia ca te-ai mai desprins de pe calea tapalagiana. Tu esti printre putinii care ar da banii pentru divertisment american. Nea Jean de la colt ar putea pune mana pe o carte aparent desueta, gen Julvern, dar tu vrei (poti?) doar „betmen-betmen”, care este mult mai desprins de realitate. Our Flag is Death in plm.
Iar aia cu „am piratat filmul ca sa rad de el” e „the lady doth protest too much”. Ce crezi tu ca fac aia care nu urmaresc filmul in mod ironic cu el? Si-l introduc sub forma de cip sub piele, ca sa il aiba mereu? Nu, tot „doua ore si apoi delete”.
Singura scuza e ca, asa cu Lidl include in buget un 5% pentru concetatenele care baga marfa sub fusta, tot asa si cei care fac bugetul unui film calculeaza doar pe baza asteptarilor de vanzare, care sunt cum sunt cata vreme chinezii permit doar 20 de filme americane pe an in cinematografele lor, indienii nu pot fi pacaliti sa renunte la dansuri si cantece in cinema, rusii si iranienii nu platesc niciodata pe filme, desi au cu ce, etc. Pirateria din Romania e infima pe langa ce incasari ar aduce un 1% in plus la cinematografele din India.
In Romania, pirateria va fi tolerata precum fratii Tate sau Guccifer – pana vine ordinul de la Rammstein ca trebuie date niste exemple. Producatorii de filme si jocuri sunt irelevanti.
tot asa dupa aceeasi logica, eu daca merg zilnic la o librarie si citesc o carte pana o termin, aia se pune ca e piratare ?
Nu o consider piraterie. O consider perioada de proba.
Cel putin in cazul jocurilor, inainte aveai demo-uri. Acum ai laba in mana, trebuie sa te bazezi pe ce vezi in marketing sau in clipurile vreunui vopsit isteric. Nu, mersi.
1. Piratería, într-adevăr, nu e nici pe departe ce mint bogătașii care bagă munți de bani în propagandă antipiraterie, gen Sony, Metallica și alți jegoși putred de bogați de genul ăsta. S-au făcut tot felul de studii care arata ca sunt minciuni sau cacaturi trase de par în propaganda antipiraterie, și de multe ori se vede și cu ochiul liber că nu e cum zic bogătașii.
2. Majoritatea lăbarilor care apără în gura mare pirateria sunt niște jegoși care folosesc argumentele de la punctul 1 ca să pirateze si chestii de la producători mici și, după ce ăia dau faliment sau își vând francizele/produsele la bogătași, pirații pulii se vaită ca uite, dom’le, nu mai exista oameni creativi, ci numai bogătași care merită piratati.
3. Aldus e foarte fin în prostia lui și sunt atâtea lucruri pe care le înțelege doar vag și/sau partial încât ar trebui scris măcar de o nuvelă ca să ii explic cât de fina e prostia lui.
Ai perfectă dreptate la punctul 3. Aș fi încântat să-ți citesc nuvela.
In momentu in care, de exemplu, Michael Jackson cumpara, de exemplu,catalogul Beatles, orice discutie despre moralitatea pirateriei si/sau a copyrightului devine ridicola. Totul devine o discutie despre calitate/pret.
N-am downloadat niciodată jocuri că nu mă interesează, torentele sunt pentru filme. Acum cu atâtea platforme de streaming ai zice că nu mai e nevoie, dar nu găsești tot ce vrei și adesea filmele sau serialele bune nu sunt disponibile.
Eu sunt abonat la Netflix, HBO Max, Disney+, Amazon Prime și YouTube Premium. Vreau să vizionez „Four Rooms” (https://www.imdb.com/title/tt0113101/), îl găsesc pe una dintre platformele astea? P**a, nu e.
Apucasem să încep „That 70’s show” dar nu l-am văzut pe tot până Netflix l-a retras iar pe restul nu e.
Sunt doar două exemple dar mai sunt grămadă. Aș plăti legal pentru ele dar nu sunt disponibile deloc pentru zona asta. Legal și subtitrate în română, pricep engleză dar n-am chef să încarc procesorul când sunt relaxat și nici să plătesc 200$ pe „varianta CD” de pe Amazon.
Așa că Filelist & alike nu e doar o opțiune, o singura opțiune.
Four Rooms e o capodoperă.
La fel am pățit și eu cu The Animatrix.
Am căutat vreo zi sau așa ceva pe toate platformele din România (netflicși, hașbeoi macși, playstore, iTunes, Xbox, tot ce mi-a trecut prin minte și tot ce am găsit pe net că ar exista pe la noi).
Nimic.
Singura varianta era dvd sau VHS (VHS în pula mea!!!) la un preț aberant.
Deci, torenți, și muie la bogătașii nesimțiți, că am și eu alte treburi în viata asta decât sa ma rog de niște bogătași sa îmi ia banii.
Atata timp cat in Germania si America sunt multi care o lauda pe Alexandra Elbakyan, nu imi e rusine sa piratez.
Vezi ca ti-au desters vechiul cont
https://twitter.com/Piticigratis
Gen X aici si in +doua decenii de IT personal si profesional n-am dat bani decat pe HARDWARE.
Din cele Nspe jocuri piratate de-a lungul anilor n-am terminat nici 20%, plictisindu-ma de repetitivitatea lor. Altele sunt neterminabile, gen Elder Scroll series. Dar vreo 2, 3 leam si jucat de mai multe ori cap coada, pt ca au fost misto: Mafia, seria Crysis, FarCry 1,2. Dar tot nu dau bani pe ele, ca nah, tot la jidani ajung banii aia, si nu-i merita.
Nu am mai intrat pe un torrent de cel putin 7 ani. Probabil si din cauza ca atunci mi-am facut abonament la netflix si hbo.
bun, ai doua surse de filme si seriale de cacat. pe alea bune cum le vezi? sau consumi doar cacat