Necrologul GSP

Vai, o nu! Moare GSP. Se duce jurnalizzzmu! Ce ne facem fără jurnalizm?

Jurnalismul e mort de la criza anterioară. Din 2011. Cam de atunci s-a oprit din a fi autosustenabil. Sigur, hoitul a fost conectat la aparate. Bani de la stat. Bani de la ONG-uri care vor propagandă. Bani de la corpo care cred că-l pot face profitabil transformându-l într-o capcană de strâns date personale cu clickbait.

Dar jurnalismul e mort. Mort de un deceniu. Da, e conectat la aparate și încă mai are puls, dar activitate cerebrală nu mai e de ani buni. E doar o legumă cu puls.

Cel mai tare m-a mirat la GSP că au reușit rudele să țipe la doctori atâta timp să-l țină pe aparate, sperând o minune. Dar n-ai cum să susții 70 de „jurnaliști” pe un tiraj de 30 000 de exemplare.

Mai ales că presa sportivă e cea mai ușor de scris presă. Trebuie doar să relatezi ce s-a întâmplat sau să aberezi pe lângă un citat din Becali. Un băiat de inteligență medie, care știe să hrănească AI-ul cu keyworduri îți poate „scrie” lejer 30-50 de articole de presă sportivă pe zi.

Adică dublu cât produc ăia 70 de „jurnaliști”. Și nu e ca și cum scade calitatea. Că e sport. Nu are nuanțe, subtext. Nu necesită explicații și context. E sport.

A scris Dana Lexe un articol lăbăcit acum câteva zile despre cum presa scrisă nu moare, pentru că îi place lui mirosul de ziar și cum se simte hârtia. Moare o dată cu generația lui. Că fandosiții din alte generații au alte plăceri superficiale ale formei în care e prezentat conținutul.

Sunt sigur că acum 50 de ani, un Dana Lexe interbelic scria cum lumânarea nu va muri niciodată, pentru că e aiurea să citești la lumina becului, că nu e mirosul ăla de fum. Lumina pâlpâindă și alte prostii.

Dar presa tipărită moare o dată cu generația lui Dan Alexe. Adică încă vreo 10 ani maxim.

De ce dracu să ai jurnaliști pe sport, care fac mofturi, ling case de pariuri 10 ani și după îi taie deontologia, au pretenții nejustificate de banul produs, bășini, când poți să faci tot rahatul ăla cu un student și chatGPT?

Au trimis scrisoare alarmată și profesorii de la jurnalism. Normal. Că dacă se prind și ultimii amețiți cât de irelevant a ajuns domeniul, chiar nu mai vine nimeni la facultatea aia să le plătească salariile.

La fel de alarmați au fost și colegiul potcovarilor, când s-au ieftinit mașinile.

Alarmați-vă, cetățeni! Nu putem trăi într-o lume în care fosile nu-s plătite să clefăie păreri despre cum dau cu piciorul în minge niște țărani. Cum nu putem trăi într-o lume fără căruțe trase de cai.

***

Comentarii (26)

 • Lopata spune:

  Cine? Astia nu erau aia cu jucariile?

 • . spune:

  Mama, ce proasta e fosta ta gagica, Oana Lasconi.

   • Galanzib spune:

    Cine plm e oana lasconi? Si de ce?

 • Carmen spune:

  Sunt fană Star Wars. Ceva recomandări?

  • afilon spune:

   Medeski, Martin and Wood.

 • oana spune:

  o simpla intrebare, pana pe 15 decembrie trebuie sa parasesc tara pentru un an de zile. Ma poate ajuta cineva?

  • afilon spune:

   De la Varadia pe creasta spre Vrset, prin lunca Nerei dupa Naidas, prin padure intre Valea lui Mihai si Carei, oriunde intre Viseu si Putna sau treci Dunarea inot, noaptea.

   • oana spune:

    Aha, aren t you cute?

  • Unu spune:

   Să te ajutăm cu o pulă-n cur?
   Că bani de drum – pula! I-au furat ăștia pe toți!

   • strapon spune:

    Uite inca o dovada ca esti PROST, martalog venal ce esti. Ai iesit din depresie YOBAG YDIOT?
    Cum a fost? Ai plans mult? Ai invatat sa scrii? Hai varsa tot .

    • afilon spune:

     A aparut pula-n cur in discutie, hop si tu!

    • Unu spune:

     Muie, de când ai scris aici că te doare „cârnăciorul”, m-am lămurit de ce ești atât de ahtiat după un comentariu în care ești luat în pulă! În pulă din aia, adevărată, să simți așa cum îți pârâie curul, să-i simți capu-n ficat, să te sufoce când îți alunecă pe beregată, nu „cârnăcior”!
     Hai sictir, lache flaușat spart în găoz, cântă la altă masă!

 • Oana spune:

  Și Tolo ce face, rămâne doar în pensia de ofițer?

  • Unu spune:

   Ce pula mea ți-o fi atârnând din cur de grija lu’ Tolo, să te iau pe belită și pe tine, uite de ce mi se rupe pula acu’! De aia n-oi putea dormi eu la noapte, de grija lu’ Tolo!
   Parcă ziceai că te duci pulii de suflet peste hotare și n-ai bani de drum!

   • strapon spune:

    Esti PROST si esti zdruncinat rau la cap sceleratule.
    Obez paranoic ce esti.

    • Unu spune:

     Da, mi-a zdruncinat mă-ta atât de tare capu’ că a vomitat săracu’ juma de litru de sloboz în curul ei din care a oprit doi litri să aibă ce-ți pune-n farfurie🤣🤣🤣🤣
     lua-ți-aș tot neamul în pulă de lache spart în cur!
     Numa’ strapoane visezi!

 • wfwef spune:

  presa sportiva nu exista si n-a existat vreodata, e o adunatura la luzari cocliti care n-au muschi sa practice si ca s-o frece pe paine cu salam au zis ca ei fac jurnalism – o pwla. liceu industrial nene – la saiba ca aia e pt orice lache. si mai mult de 15 mil lei vechi pe luna nu merita nicun jurnalist de sport – ca e de facut nimic. a : pasa ulica la uleanu, contraatac pe stanga, ah dreapta, uite unu alerga si da cu piciorul in besica. hai ia 2 felii de paine de mila, ca esti prea prost ca sa produci ceva pe lume

 • Takida spune:

  Visatori de pula-n cur, pizde, pesti si alte fecale, linistiti-va ca de la astea nu muriti, dar de la medicamente experimentale, da.

 • "Presă". Gen. spune:

  Nasol să confunzi hârtia igienică becali cu presa şi ofiţerii în civil cu jurnaliştii!

 • "Presă". Gen. spune:

  Nasol să confunzi hârtia igienică becali cu presa şi ofiţerii în civil cu jurnaliştii!

Adaugă un comentariu