diferențele

Deși IQ-ul mediu al bărbaților și al femeilor este aproximativ la fel, distribuția este complet diferită.

Bărbații sunt împrăștiați bine pe tot spectrul, de la redus la geniu, pe când femeile se inghesuie la maxim 10 puncte de medie în sus sau în jos.

Cam la toate aptitudine treaba stă la fel la toate speciile similare. Masculii mult mai aproape de marginea fericită și de marginea nefericită a situației, femelele undeva la mijloc.

De aia peste 90% dintre oamenii geniali sunt bărbați dar și peste 90% dintre boschetari. Că bărbații tind spre margini și femeile spre medie.

Explicația științifică este destul de simplă. Ca să ai evoluție, ai nevoie de variație. Nu știi de unde se naște următorul om care schimbă lumea. În același timp, o variație mare îți crește și șansa de rebuturi. Nu doar cea de valori.

Acum dacă ai o populație de să zicem 10 femei și 10 bărbați și ai, ipotetic, variația de aptitudini MARE la femei și MICĂ la bărbați iese cam așa

10 bărbați – 1 valoros, 8 medii și 1 rebut
10 femei – 3 valoroase, 4 medii și 3 rebuturi

Considerăm că rebuturile sunt indezirabile sexual deci acest grup are doar 7 utere disponibile pentru reproducere, restul au fost sacrificate din nevoia speciei de evoluție.

Dacă în schimb ar fi invers, cum și e, ai avea 9 utere disponibile. Ăia trei masculi rebuturi nici nu s-ar simți, că ceilalți masculi ar fi în stare să le lase borțoase și pe restul.

Biologic e mult mai eficient să riști variație nefericită pe masculi decât pe femele. Că un uter e mult mai greu de înlocuit. Un mascul poate să contribuie la procreere la jumătate de oră. O femelă are nevoie de vreo 11 luni să fie capabilă din nou.

De aceea masculii sunt înlocuibili și natural jocul variației se face pe ei.

Ce încerc să zic e că melodia „toate-s la fel” de la paraziții are bază științifică solidă.

***

Comentarii (29)

 • DD spune:

  Ce legatura are reproducerea cu IQ ul? Io stiam ca barbatii bogati sunt cei mai valorosi.

 • Claudiu spune:

  Don Juan e personaj negativ

 • afilon spune:

  „Considerăm că rebuturile sunt indezirabile sexual”: numai daca nu le functioneaza uterul.

  Altfel, in baza principiului ca orice nisa ecologica trebuie ocupata si este ocupata de ceva, evolutia ne va binecuvinta cu o noua subspecie de om, sa-l numim centaur, specializata in fututul de rebuturi.

 • Takida spune:

  Spui nicio problema cand nu merge, insa n-ai sa schimbi nimic din ce nu se poate sterge, 10000 de ganduri in clopotele lui Gauss.

 • Claudiu spune:

  Traditional Japanese carpenters well understand trees, how they grow and how the manner and place in which they grow affects their structural strength and dictates how they should be used.

  Trees that grow near the top of a mountain slope tend to grow straight and strong, and it is these trees that carpenters choose for a building’s primary structural elements

  Trees that grow in the lower mid-mountain slope are straight but thin, so they are not as strong as those that grow at the higher elevation. However, they still are useful for exposed elements because they tend to have few knots and fine surfaces.

  Trees that grow in the valleys between mountains are understood to be structurally weak and have a high moisture content, which makes them suitable only for non-structural uses.

  Some trees that grow on steep slopes or in windy areas are curved or bent, and skillful carpenters can “weave” them into a fabric-like structure of beams. Smaller dimension trees with curves, bends, and twists can be used as beautiful decorative columns, such as the tokobashira at the edge of the tokonoma decorative alcove.

  When used as columns, the timbers are always positioned as they grow in the forest, with the root side down and the canopy side up. Trees that grow on north-facing slopes are best used on the north side of buildings, and trees that grow on south-facing slopes work best where they get
  southern exposure.

  A carpenter can look at a piece of lumber and understand through its markings and warping tendencies just how it grew in the forest.

  The carpenter also understands that the way the tree grew affects the forces that occur naturally within the wood, and therefore employs the wood in ways that make the most of those naturally occurring forces. For example, when joining two timbers to create a long beam, the root ends of the timbers are never joined together because the natural forces following the upward growth of the tree tend to pull the timbers apart. However, joining the canopy ends together takes advantage of those forces that will push the timbers toward each other, locking the joint. Joining one root end to one canopy end is also satisfactory, as the forces run in the same direction. Similarly, when joining two timbers to use vertically as a column, carpenters typically join the canopy end of the lower timber to the root end of the upper timber, allowing the natural stresses to continue in a single direction.

  Mira Locher, Ben Simmons (photo) – Traditional Japanese Architecture – An Exploration of Elements and Forms. Tuttle Publishing

  https://library.lol/main/2B36F749CF23A5C570DA12C6BBDBBF04

  Recomand cartea.

  Pe subiectul asta se folosesc doar paralele cinice din regnul animal. Uite alta cu arbori si folosirea lor in arhitectura traditionala.

 • Jane Făe spune:

  Centaure, ce vrei tu să transmiți e adevărat.

  Dar, vezi ca textul „în medie iq-ul e la fel, dar variația e mai mare” e un text relativ nou, compus ca să se simtă bine și corporatistele.

  Din câte știu eu, în istorie am avut două tipuri de studii bazate strict pe teste de IQ, nu pe teste de inteligență la emoții, la pizdă, la făcut sandvișuri, la pus unghii false, etc:
  1. Studii care au comparat fete trecute de pubertate și cu creierul foarte aproape de nivelul maxim de dezvoltare cu băieți care nu ajunseseră la pubertate (pt ca așa e pubertatea la oameni, se întâmplă la vârste diferite, iar testele au fost date la copii de aceeași vârstă). Apropo, dezvoltarea creierului la bărbați durează mult mai mult decât la femei, deci se coc foarte târziu, gen după 20 de ani.
  2. Studii pe studenți adulți de pe la facultăți mixte

  La tipul 1 s-a observat o diferență neglijabilă în favoarea băieților.

  La tipul 2, bărbații au ieșit mereu evident în fața, nu știu cu cat, dar NU era ceva nesemnificativ.

 • Lopata spune:

  dick don’t know book.

 • Tot Ala spune:

  Ai gresit la numaratoare, boss.
  Conform datelor tale statistice si a graficului, barbatii se impart in 3/4/3 si femeile in 1/8/1.

 • oana spune:

  deviatia standard sustine media tampit(elor/lor),

 • Oana spune:

  Variatia aparand intre 0 si/sau 1. #noAI.

 • Oana spune:

  Mimic, do you see any correlation between the menstruation🚨, and the discernment?

 • Ana spune:

  Este normal ca barbatii si femeile sa nu fie egale. Fiecare sex are parti unde este mult mai bun fata de celalalt.

  • Radu Post author spune:

   zi o chestie la care sunt mai bune femeile si e la baza piramidei trebuintelor

   • Claudiu spune:

    femeile sunt „proaste” pentru ca sunt tocilare si se supun foarte usor educatiei de stat.

    Uite ce zice Chomsky

    https://youtu.be/hdUbIlwHRkY?t=746

    „Ce numim noi o engleza buna, este un sistem partial artificial, care este predat oamenilor deoarece a fost legislat sa fie engleza buna. Parti din ce se preda, incalca regulile a orcarui limbaj uman posibil. De aia trebuie sa fie predat din nou si din nou. Cand eram in scoala, oamenii invatau chestii de gramatica complicate si fara sens. Exista principii ale biologiei umane, care determina cum poate si cum num sa fie un limbaj. Si nici un limbaj nu poate sa fie in felul in care se predau unele chestii in scoala. Poti sa le urmaresti in trecut si sa vezi ca au fost inventate de catre cineva care a decis de la sine putere ca asa e bine. Iar lucrurile alea trebuiesc invatate, pentru ca sunt artificiale, de aia trebuiesc predate la scoala, ca sunt artificiale, ca nu e limbajul uman natural al oamenilor carora li se preda. Si nu doar ca nu e al lor, dar uneori, nu e nici macar un limbaj posibil uman”

    Am tradus eu :))

    Zice ca de la un punct, limba de stat sare de pe calea ferata a biologiei si nu mai corespunde cu ea, ca in spatele limbajului exista o biologie, din care, baiatu asta, Chomsky, a facut cariera. Si descoperirile lui sunt in primul rand foarte folosit in stiinte exacte. Sunt atat de importante, incat a ajuns cu ele sa fie cel mai citat om de stiinta din lume, din toate timpurile. Bio-lingvistica lui Chomsky e pentru academile din zilele noastre, alea mari din occident, asa cum a fost Metafizica lui Aristotel pentru greci, pana la iluminism. Cine stie, poate si lucrarile lui o sa fie la fel de influente, pe mii de ani si noi suntem norocosi ca inca suntem contemporani cu el. Legatura dintre partea biologica si limbaj, ii ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai profund concepte de logica care la randul lor sunt folosite sa interpreteze lumea.

    • afilon spune:

     Cum e sa traiesti cu gust de Chomsky in gura?

     • Claudiu spune:

      Statul: Cine ma iubeste trebuie sa-mi repete o poezie despre mine, da ca sa fiu sigur ca nu va prefaceti, in timp ce rostiti poezia trebuie sa va bateti un cui in cap
      Tu pari unu din aia care a pus botul la concursul de bagat cuie in cap si acum esti mandru de asta.
      Pun pariu ca esti un sarac prost si nefericit.

   • Ionut spune:

    Cresterea copiilor.

   • Oana spune:

    Născutul

   • kerehome spune:

    facutul copiilor

   • babu spune:

    Pizda, doh

 • Oana spune:

  pana la urma, pana la capat, totul in pana barbatului, nu?

 • wfwef spune:

  s-a batut logica. fiecare cuvant are greseala de rationament.ba baiatule, cum suprevietuiesti?acum 50 de ani erai cel batut de tot satul, la cat de prost intelegi lumea

 • Sandu spune:

  Meserias articolul. De mult n-am mai citit asa ceva bun de la tine. Parca incepi sa-ti revii. 🤣

  • Carmen spune:

   Mă mir cum încă mai este legal să afirmi că între bărbați și femei există diferențe.
   P.s: am învățat legea privind egalitatea de șanse între bărbați și femei. Poate scoți un text pe tema asta, după ce arunci o privire peste material.

Adaugă un comentariu