Părere nepopulară: Românii au nevoie de mai puțină școală

Ce teste PISA? E clar că societatea română e obsedată de diplome. Jumătate dintre ăia care fac facultăți, le fac pentru diplome.

De ce e nevoie de diplome? Pentru că se cer.

De ce se cer? Pentru că e nevoie de ele.

Eu am simulat facultatea. Am bifat minimul necesar fără să se lipească mare chestie de mine. Ca gâsca prin apă. La fel și mulți alții și la fel foarte mulți chiar și cu liceul.

Cam 70% din absolvenții de orice ajung să lucreze într-un domeniu care n-are nici o legătură cu diploma aia de care a avut nevoie pentru că se cere pentru că e nevoie.

Pe mine ultima oară când m-a întrebat cineva dacă am fost la școală în viața mea a fost la primul job de dronă în anul 1 de facultate.

Uitați. Am BAC-ul luat. Atestă că pot să merg din ușă în ușă să întreb oamenii dacă vor să participe la un chestionar despre sucuri în schimbul unui ceas de plastic chinezesc.

Singura justificare a diplomei e că atestă că omul ăla poate să simuleze 4 ani interesul față de niște chestii care nu-l interesează pentru un beneficiu. Deci e apt de muncă.

Da’ nu putem determina asta fără a pierde timpul a jumătate dintre elevi și studenți? Să facă școală pe bune cât se lipește de ei. 8 clase, 12, facultate pentru ăia 1% care chiar sunt pasionați de un domeniu și sunt 100% siguri că vor să profeseze în el și doar în el.

Pentru restul, programe de ucenicie.

Oricum când ajungi la corpo nu știi decât să deschizi excelul și îți explică ăia mură-n gură tot ce trebuie să faci și abia după vreo două luni de bâjbâială începi să produci mai mult decât strici.

Oricum dacă vrei să avansezi oriunde într-un domeniu care te pune să gândești ai nevoie de certificări peste certificări pe care ți le iei pe barba ta.

Nu puteai să faci asta și fără facultate? Aveai acuma 4 ani în plus de rate plătite la casă.

Nu zic că școala nu e bună. Zic doar că, în medie cam toată lumea a făcut cu 4 ani mai multă școală decât avea chef, fără ca asta să-l facă mai competent la ceva.

***

Comentarii (19)

 • sindi_cat spune:

  Bre, io mi-s prof. Le-am dat la puradei (a se citi ”liceeni”) câteva probleme PISA ș-am văzut că da, bre, cam o treime dintre ei nu știau să convertească 48 de dolari în euro, dacă un euro = 1,2 dolari. În cazul ăsta, ăștia micii, când s-or face mari, o să fie încurcați de un manual de instrucțiuni sau o să ceară la Dedeman trei găleți de lavabil de 15 litri ca să vopsească o baie de apartament cu două camere.

  • Unu spune:

   Ești naiv, dom’ profesor! Ăștia mici sunt încurcați de-acu’!
   În afară de Tik-Toc pe telefon, pula, pe ăștia nu-i interesează altceva!

 • oake spune:

  pe la facultatile tehnice cam trebuie scoala, macar sa stii ce fel de teava de plastic folosesti la apa fiarta, sau la ce folosesc alea 3 fire din cablul electric

 • Unu spune:

  Ai dreptate Centaure, hai să ne băgăm pula-n ea de școală, o ungem cu untură s-o mănânce câinii!
  Așa au făcut alții de prin alte părți, care au universități de când era lupu’ cățel! Ei aveau universități, noi trăiam în bordeie săpate în pământ, suntem cu ani lumină înaintea lor, nu ne-am pierdut timpul învățând!

  • strapon spune:

   Taci analfabet hidrocefal!
   Nu ai tu opinii despre scoala.

   • Unu spune:

    Ca să-mi bag chelu-n neamul tău n-am nevoie de prea multă școală.

    • MK47NK spune:

     Baga mi as pula n gura ta de târtan obosit, hop și tu cu o părere de pitecantrop disfuncțional .

     • Unu spune:

      Nu-i părerea mea, e a mă-tii. Mi-a împărtăsit-o plângând, (în timp ce-i dădeam la muie), că rămăsesei și anul acesta repetent.

 • Claudiu spune:

  Excelu asta, da si de mancare? Daca il mulg da lape sau saca il tau are carne?
  Il pot trimite pa excel in mina sa sape dupa resurse? Stie sa coseasca sau sa faca o cusca la gaini?

 • Gore spune:

  De unde până unde a apărut ideea asta comunistă că la școală și trebuie să învețe copiii ceva? Eu doar un loc unde își trimit oamenii muncii odraslele, să nu moară cât de cât, atunci când ei sunt plecați să clădească viitorul strălucit!

  De învățat ceva se ocupă școala vieți.

 • Claudiu spune:

  Cam ai dreptate da nici nu prea.

  https://postimg.cc/d7snCjLT

  Ce zice Chomsky e ca poti face savant din un salbatic proaspat adus din jungla. Iti poate invata limba si cultura doar prin expunere naturala, fara instructie scolareasca.
  Cum zice Trubetskoy, sintaxele se invata natural, se releva prin expunere la blocuri fonetice, propozitii intregi vorbite cu voce tare, nu prin atomi(cuvinte) si reguli militaresti citite din cărț

  De aia gramatica prescriptiva „grammar nazi” incepe sa dispara in occident. E inlocuita de aia descriptiva, care expune la mai multe stiluri de grămătici si esteticisme. Ca nu ai unul singur bun si restul rele(Decat daca impui cu forta, din ratiuni de putere de stat). șî nu ti obliga sa adopti militareste ceva anume, iti ofera libertate de a folosi ce si cum iti place sau de a adopta noi scule din alte limbi si culturi.

  No… De ici putem intelege ca ala care ma injuta ca nu pun virgula sau liniuta, e un invechit. Si ca nu exista analfabetism functional in cazul nostru, e o scamatorie. iegzista o prostire incompleta, in scoala.

  Pe cativa ii prosteste de tot si aia reusesc sa treaca testul Pișta, sau cum i zice. Pentru ca au instructie similara cu cea militara, da daca ii scoti dintre proceduri si exceluri, le cade maltarul in cap. Pe restul ii prosteste in mica parte, si nu trec testul.

  De ce multi resping limba scolariceasca si de stat e pentru ca sunt out of bussiness. a fost atat de militarizata incat nu se mai leaga neuronii intre ei, si limba conteaza mult in circulatia libera a neuronilor. nu mai face fata la realitate si lumea o respinge. iar alora care o adopta nu degeaba li se zice drone :))

  – No da ce pui in schimb ca uite ce urat, nieiestietic si vulgar se vorbeste intre nieeducaț

  Pi ai avut epurari si impunere militareasca, plus o slaba circulatie culturala, de la blocajul comunist. Nu mai avem limba naturala vorbita bine, decat rar. Eestul e scolariceasca, aia de liemn si gopnikcareasca dintre blocuri.

  Partea buna e ca peste prut limba inca se tine bine. de acolo trebe sa vina salvarea. Poate faci un film cu moldoveni de peste prut si reusesti sa penetrezi rumaneasca cu graiul vechi.

  • nam spune:

   >chomsky

   opinion discarded

  • Claudiu spune:

   Iar la matematici si restul stiintelor elementare am gasit un raspuns mult mai simplu

   Dupa razboi, in Franta, a existat un grup de matematicieni numit „Bourbaki”.
   Aia sunt de vina pentru „da noi doar invatam pe de rost multe formule fara sa intelegem”

   Bourbaki au elaborat un fel de enciclopedie de invatat matematica, un construct foarte formal. Ca sa tina pasul cu germanii. Asa au crezut ei, ca invinsi in prima faza, ca e bine sa urmezi alti invinsi.

   De cealalta parte, Rusii, pentru ca aveau omul ca scop final, nu supravietuirea unui construct ierarhic. Au creat ceea ce se numeste simplu „Russian Math”, o forma de invatat matematica, la capatul opus al celor de la Bourbaki. Matematici foarte intuitive de invatat.

   Gasesti discutii pe forumuri daca cauti „Bourbaki vs Russian Math”.

   Au fost atat de buni, ca Dupa Sputnik, a vazut americanu ca e bai si i-au copiat pe rusi da au numit noua paradigma „New Math”.

   Probabil ca la noi nu a ajuns nici noua matematica, nici matematica ruseasca si suntem la Bourbaki.

   Intelectualii o sa inceapa cu „hau hau miau miau eu am lucrat in Franta si tata e limbist, beau cu Noble la masa si am dezvoltat molecula impotriva caderii parului” da el e chel.

 • Chili Mangiaro spune:

  Luati pula

 • Gigi spune:

  E amuzant ca nu ai scris nimic despre fosta ta prietena Elena Lasconi, probabil ti e frica sa nu afle lumea ca tu esti motivul pentru care a devenit lesbi.

  • Radu Post author spune:

   da ma ca eu imi si ventilez viata personala in public pentru toti handicapatii fara dinti ca tine si de data asta n-am facut-o csz

   • Carmen spune:

    Românii au nevoie să facă o școală pe bune în condiții pe bune.

  • Claudiu spune:

   parca si ma-sa e singura, oare tot de aia :))?

Adaugă un comentariu