Când mă fac bătrân vreau să mă fac o povară

Când eram mic nu voiam să mă fac mare, că îmi dădeam seama că e o prostie, dar neavând de ales și cum toată lumea din jur își propunea să se facă ceva când se face mare, mi-am propus și eu să mă fac ceva: un om care nu își pune ceasul să sune dimineața. Mi-a ieșit oarecum.

Dar acum am ajuns la vârsta la care trebuie să mă gândesc ce vreau să mă fac când mă fac bătrân. După lungi considerații am ajuns la o concluzie. Vreau să mă fac o povară pentru toată lumea care mă cunoaște.

Pur și simplu un bătrân detestabil și odios. Care trage în jos absolut toată energia din orice cameră în care se află și induce o stare de lehamite existențială chiar și în cel mai inocent și vesel copil.

Nu e ușor să devii o povară. Că dacă nu construiești nimic toată viața, lumea te aruncă la un azil glumeț de-ăla care apare la știri o dată la cinci ani ca pe ,o măsea stricată, imediat ce devii o povară.

Trebuie până în momentul ăla, cât mai am, vreun sfert de secol, să trag tare și să acumulez niște materialisme și umanisme gen o casă și niște copii. Mai mult de unul. Ca să poată împărți povara. Nu poți lăsa povara pe un singur om, că așa ajungi la azil în județul Ilfov. Că nu vreau să fiu o povară de-aia mică, de o poate menaja un singur om. Vreau să fiu o povară atât de mare încât să fie nevoiți mai mulți să o lase de pe unul pe altul.

Dar ca să fii povară, trebuie să provoci întâi niște respect. Un simț de datorie în generația următoare. Să simtă rușinea de a arunca povara.

De-aia ar trebui să constuiesc o casă. Că nimeni nu te dă afară din propria casă oricât de povară ești. Decât na, dacă te comporți de căcat cu ei în perioada de formare. Și eu nu o să fac asta. O să fiu un tată bun, până în momentul în care o să devin o povară.

Să simtă că n-au de ales decât să suporte povara.

Să mă vadă cu scârbă cum mă plimb prin casă în niște chiloți mult prea evazați din care îmi atârnă coaiele cum le atârnau tuturor bărbaților din familia mea la vârsta la care deveneau poveri.

Să îmi audă poveștile de glorie complet inventate și să le fie rușine să mă contrazică. Să le povestesc cum era mai bine pe vremea mea, deși nu era, prin minciuni selective și aberații bine construite. Să apar prin cameră când nepoții își aduc prietenii în vizită și să zic cele mai bolnave și antisociale lucruri posibile pe un ton de parcă erau normale pe vremea mea.

În viața de adult ai două etape. Aia în care construiești pentru cei din jur și aia în care îi tragi în jos. Eu vreau să ies pe zero la final. Și cu cât construiesc mai mult acum, cu atât o să îmi permit să fiu o povară mai mare după. Viața e despre echilibru. Yin și Yang. Alpha și Omega. Beavis și Butthead.

***

Comentarii (19)

 • Oana spune:

  Dar esti o psihopat dementa și obsedata chiar în momentul de fata. Termina dracu tratamentul si sa nu mai vb cu mine sau sa ma aduci în discuții cu alți oameni. Poate curând te duci și mai bagi și oleacă de heroină asa și după începi sa plângi ca ești în depresie și te fut pastilele și nu știu ce. Mai lasă ma n plm în dumnezeii mei în pace ca nu ti am favut nimic drecu. M ai gasit gata ai pe cine fute la cap. Dute drecu și fute la cap pe cine vrei dar mie ai început sa mi faci probleme deja numa prin simplul fapt ca te resping. Dute n morții tai de dracovenie

  • GP spune:

   Acum nu poţi să ne laşi aşa, neterminaţi… Do go on.

  • Iulian spune:

   Comentariul postat este extrem de agresiv și lipsit de respect. Este important să abordăm comunicarea într-un mod civilizat și să nu folosim limbajul vulgar și injurios. O astfel de atitudine nu aduce nimic constructiv și poate deteriora relațiile interpersonale.

  • sindi_cat spune:

   Bună ziua, ați sunat la linia pentru agresiuni domestice. Pentru bărbați violenți, apăsați 1. Pentru femei isterice, apăsați 2. Pentru un delir fantasmagoric, incomensurabil și inexpugnabil, apăsați tasta ”mai du-te-n (ton de ocupat)”.

 • afilon spune:

  Gigi si Giovanni.

 • Unu spune:

  Mișto articol, dar ce te faci Centaure dacă urmașii tăi vor fi ca tine sau mai decât tine și te lasă ăia să te mănânce viermii?
  Să te pricopsești și cu nuș’ ce demență să nu faci diferența între căcat și ciocolată și să dai cu el pe pereți că-i prea sărat?
  Sau, mai rău, să nu te poți întoarce de pe-o parte pe-ailaltă, să-ți putrezească spatele-n pișat, să pută în tot cartierul vara când deschid ai tăi geamul?
  E nasol să fii bătrân!

  • strapon spune:

   Tu esti un exemplu viu de limbric scelerat care nu face diferenta intre cacat si ciocolata. Astea sunt sechele din copilarie in PLM, cand iti dadea ma-ta cacat invelit in ziar si iti zicea ca e ciocolata. In concluzie, despre tine se poate spune cu certitudine ca ai avut o copilarie de cacat.

   • Unu spune:

    Da, așa ți-a dat mă-ta, ai dreptate!

 • sindi_cat spune:

  Vor mai exista oare, când tu vei fi boșorog, chiloți mult prea evazați din care să-ți atârne coaiele?

  • Bogdan spune:

   Chiloti Borat atunci. Lime green.

 • Oana spune:

  Draga Oana,

  Iti comunicam atasat in format electronic „Reconvocarea la cercetare disciplinară prealabilă nr. 390/6.03.2024, prin care te invităm la o discuție (în persoană la sediul Genpact), prin care să clarificăm în cadrul unei cercetări disciplinare prealabile câteva aspecte care au fost semnalate către managementul Genpact. Documentul atașat conține detaliile privind locația, data, ora, obiectul cercetării, respectiv explică raționamentul pentru care s-a recurs la o astfel de măsură și drepturile de care beneficiezi în cadrul acestei proceduri.

  De asemenea, regăsești în arhiva atașată documentele suplimentare solicitate de tine, precum și documentele deja transmise către tine până la acest moment.

  Totodata, revenim catre tine cu o scurta clarificare legata de participarea la intalnirea de cercetare disciplinara initiata in luna februarie 2024, cu privire la o serie de aspecte care au fost aduse la cunostinta Genpact referitoare la relatia ta de munca.

  Fata de solicitarea ta de a preciza care sunt optiunile oferite de catre Genpact pentru pregatirea apararii, astfel cum este mentionat si in Convocarea la Cercetarea Disciplinara Prealabila nr. 245/08.02.2024, precum si in Reconvocarea la Cercetarea Disciplinara Prealabila nr. 262/14.02.2024, subliniem si cu aceasta ocazie ca dispozitiile art. 251 alin. (4) din Codul Muncii stabilesc in mod expres faptul ca, pe parcusul cercetarii disciplinare prealabile, angajatul astfel convocat are dreptul de a fi asistat (i) de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau (ii) de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este (daca este cazul).

  In acest sens, mentionam ca, in prezent, la nivelul Genpact, angajatii nu au desemnati reprezentanti ai angajatilor si nici nu exista vreun sindicat constituit in mod legal. In ceea ce priveste aderarea ta la vreun sindicat, compania nu are vreo informatie despre aceasta.

  Asadar, exista optiunea sa apelezi la un consultant extern specializat. In mod evident, aceasta inseamna ca ai dreptul de a apela, in masura in care apreciezi ca este necesar, si la un avocat care sa iti poata oferi suportul juridic pe intreaga procedura de cercetare disciplinara, inclusiv in pregatirea eventualelor documente/ aparari pe care le consideri necesare in favoarea ta precum si prin prezenta acestuia in cadrul intalnirii, daca vei considera ca se impune.

  In mod uzual in cadrul unei astfel de proceduri, angajatii pun la dispozitia angajatorului apararile, probele si/sau motivatiile pe care le considera necesare in scris, pentru a asigura o prezentare adecvata a acestora.

  Ca un comentariu separat, avem rugamintea ca, pe viitor, in corespondenta adresata companiei legat de subiectul cercetarii disciplinare de fata, sa mentii un cadru al discutiei limitat la persoanele care sunt in mod direct implicate in derularea procedurii ori au anumite atributii/ responsabilitati in ceea ce priveste activitatea ta si interesul de a fi la curent cu procedura disciplinara. Aceasta solicitare este doar in scopul de a asigura confidentialitatea adecvata a aspectelor care te vizeaza, tinand cont si ca procedura este intr-o etapa preliminara (etapa in care aspectele indicate in documentele initiale ale procedurii de cercetare sunt analizate, fara a fi stabilita existenta efectiva a unor abateri). Pentru claritate, te rugam sa ai in vedere ca Genpact intelege sa protejeze datele tale personale intr-o maniera corespunzatoare, acesta fiind principalul motiv pentru care am adresat aceasta solicitare punctuala de a evita implicarea unor terte persoane care nu au rol desemnat in procedura efectiva (colegi care nu au un anumit rol in cadrul cercetarii).

  Speram ca cele de mai sus sa fie utile pentru pregatirea apararii cu privire la aspectele supuse cercetarii.

  Daca mai sunt necesare si alte clarificari, noi iti stam la dispozitie.

  Cele bune,

  –––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Pentru versiunea in limba engleza contactati Epic Games.

 • Oana spune:

  Managementul find format de un agarici oparit neinstruit si cu matreata.

   • Takida spune:

    Hai nightie extrasul nostru per salariat din platforms privata True HR, ca REViSALul

 • neXt spune:

  don’t give-up Oana, don’t give up!

 • Claudiu spune:

  tu esti „socialite”
  astia nu o duc rau la batranete

  • Claudiu spune:

   „hermits” o sa o duca rau

 • Takida spune:

  1. Ți am scris pe whatsapp te rog să nu mă mai amesteci în problemele tale și în combinațiile tale ca nu mă privește și nu sunt interesată. Aș dori să înțelegi ca între mine și Daniel nu a fost nimic niciodată. Dacă vrei să înțelegi bine dacă nu vrei iarăși bine. Sunt surprinsă de discuția pe care ai pornit o astăzi cu mine. Nu mă așteptam la așa ceva. Nu vreau să mă suni și nici să mi scrii pt ca eu nu ma amestec in asemenea mizerii. Vrei sa ma crezi bine nu vrei sa ma crezi iarăși bine dar eu ies din ecuația asta. Te rog să nu mă mai contactezi.

  Apoi stoarfa se razgandeste:

  Oana, te rog frumos să nu mă mai contactezi. Îți spun pentru ultima oară. Pot să am pe Instagram și pe Obama. Nu mi dictează mie nimeni cu cine să fiu prietenă sau nu. Nu mă mai suna, nu mi mai da mesaje și lasă mă în pace pentru ca am încheiat orice fel de legătură.

 • Carmen spune:

  Pentru mine nu o să fii o povară. Niciodată.

Adaugă un comentariu