circuitul votului în natura umană

Prima dată la vot: Generația anterioară a eșuat. Sunt cinici, sunt blazați, sunt egoiști. Din cauza lor societatea e belită. Dar noi suntem tineri, informați și entuziaști. Vom vota și vom schimba lumea!

(4 ani mai târziu)

II: Ok, data trecută nu s-a schimbat nimic. E din cauza absenteismului. Dar acum suntem și mai mulți, și mai informați, și mai pregătiți să schimbăm lumea! Vom vota și va fi bine!

(4 ani mai târziu)

III: Data trecută oricât ne-am chinuit, nu numai că nu s-a schimbat nimic în bine, ba chiar e mai rău. De data asta va fi diferit. Votatul chiar va face o diferență și vom schimba lumea! Haideți la vot tinerii mei!

(4 ani mai târziu)

IV: Încep să cred că rahatul ăsta nu funcționează, dar îmi fac datoria. Votez cu răul cel mai mic, aia e. Ce-o fi o fi.

(4 ani mai târziu)

V: Ok, s-a demonstrat că răul cel mai mic de fapt era același lucru cu răul cel mai mare. Nici nu-mi mai bat capul. Votez și eu cu unu’ care n-a fost penal încă și aia e.

(4 ani mai târziu)

VI: Știți ce? Rahatul ăsta chiar nu funcționează. Nu mai am chef să îmi bat capul cu el. Azi m-am întâlnit cu un grup de tineri care mi-a zis că din cauza mea societatea e belită. Că sunt cinic, blazat și egoist. Că nu îmi fac datoria de cetățean. Dar ei vor schimba lumea, că sunt tineri, informați și entuziaști. Oare și eu eram așa prost?

***

Comentarii (9)

 • erw spune:

  ce inseamna „penal”filologule?porecla ta pe care ai castigat-o in 4 ani de laba la liceu la uman, laba cu 2 maini, sau laba cu 2 degete facuta in 3 ani de facultate? retarzii cu iq subunitar care auf acut liceee infecte la profil uman ) sociologie si filologie”n-ar trebui sa aiba drept de vot, ca sa pui cartofi inc arton la emc nu te califica la statut de fiinta umana itnelegenta, nici daca lingi perechi de c.aie pt un psot de labagiu pe la redactii sau asazise ägentii de publicitate”, marketeri,etc.faceti-ne un bine si bagati glove in nepal, spalat veceuri al sarbi.nu mai dati cu sofisme si kkturipe net ca nu-s apreri, nici analize, ci daor elucubratii de labagii inutili societatii.

  • sindi_cat spune:

   Auzi, tac-tot tot așa sacadat cum scrii tu a fowtut-o pe mă-ta, de-ai ieșit așa idiot sau dislexia a venit mai pe urmă? Vezi-ți, mă, nene, de treabă, aici e lada de nisip a altora, idealiștii și atotsuficienții sunt mai incolo, pe la groapa de gunoi.

 • Gicu spune:

  Într-o dimineață călduroasă de iunie, m-am întors în țară după o absență de câțiva ani. Locuisem în străinătate, dar am simțit mereu că rădăcinile mele sunt adânc înfipte în pământul natal, în județul Cluj. Orașul acesta, cu străzile sale pline de amintiri, era casa mea adevărată, chiar dacă viața m-a dus departe.

  Am ajuns în Cluj-Napoca cu câteva zile înainte de alegeri. Când am coborât din avion la Aeroportul Internațional Avram Iancu, am simțit un amestec de nostalgie și nerăbdare. Mă bucuram să revăd locuri dragi, dar și să îmi exercit dreptul de vot în județul meu natal.

  În dimineața alegerilor, m-am trezit devreme. Lumina dimineții era strălucitoare, iar căldura verii deja se simțea în aer. M-am îmbrăcat lejer și am pornit spre secția de votare din cartierul unde am crescut. Drumul până acolo a fost o plimbare prin amintiri: fiecare colț de stradă, fiecare magazin și parc aveau povești ascunse în ele.

  La secția de votare, am stat la coadă alături de vecini și prieteni vechi, oameni pe care nu i-am mai văzut de ani de zile. Deși atmosfera era caldă și vibrantă, ne-am încălzit și mai mult cu povești și amintiri din vremurile trecute. Ajuns în fața urnei, am simțit o adâncă emoție. Am pus ștampila pe buletinul de vot și l-am introdus în urnă cu speranța că alegerea mea va contribui la un viitor mai bun pentru locul care mi-a fost întotdeauna acasă.

  După ce am votat, am ieșit afară și am privit în jur. Vremea însorită părea să reflecte cumva starea mea sufletească. M-am plimbat încet pe străzi, pierdut în gânduri. M-am oprit într-o cafenea micuță unde obișnuiam să merg cu prietenii din copilărie. Am comandat o limonadă și am stat lângă fereastră, privind cum soarele strălucea puternic pe cer.

  În acel moment, am realizat că, indiferent cât de departe mă va duce viața, Clujul va fi mereu parte din mine. Și chiar dacă drumul de întoarcere a fost unul melancolic, am știut că am făcut ceea ce trebuia. Mi-am exercitat dreptul de cetățean și am contribuit, fie și într-o mică măsură, la viitorul locului care m-a format.

  A pleca nu înseamnă a uita, iar întoarcerea, chiar dacă plină de nostalgie, este un act de iubire și loialitate față de rădăcinile noastre.

  • sindi_cat spune:

   Ce dracu’? Textul nu se potrivește cu numele, Gicu e un țăran bețiv care crește porci și porumb. nu un ‘telectual fin, ce se dorește a fi mistagogul unei societăți decadente.

 • Tot Ala spune:

  Data viitoare Vote Harder !!!

 • sindi_cat spune:

  Bă, tu chiar nu ești prost degeaba! Am 42 de ani și cam de pe la 35 am început să nu mai votez deloc, ba de curând am început să mă duc doar să-mi anulez votul. Ești un Hari Seldon mic, să-mi trag palme.

 • Carmen spune:

  Man, du te și spânzură-te

Adaugă un comentariu