Momentul în care am ratat

Nu e o noutate când spun că noi, ca specie, am ratat. Trebuie doar să te uiţi în ochii fratelui tău zombie, cum se uită la fraţii lui zombie sperând în stăfundul sufletului lui mic că e mai puţin zombie decât ei.

Mulţi cred că a fost un proces treptat. Că încetul cu încetul am ajuns aici, fără să ne dăm seama. Că am observat că putem fi din ce în ce mai leneşi şi mai proşti fără să păţim nimic. Că natura ne permite să ne îndobitocim. Nu ni se întâmplă nimic rău. Nu mai trebuie să ne căcăm ca gazela, în 13 secunde, în a paişpea fiind gata să fugim ca să nu ne muşte lupul de cur, că nu sunt lupi la noi în baie. Putem să fim din ce în ce mai proşti, mai graşi şi mai leneşi fără să plătim pentru asta. Trăim la fel de mult şi de bine.

Nu. Selecţia naturală nu a fost de vină. Nu am ajuns aici pe spatele cu scolioză şi dureri lombare al strămoşilor noştri. A fost o singură decizie. Un moment. O sclipire de mediocritate din partea unui om la fel de imbecil ca media aritmetică intelectuală a blocului în care trăiesc eu.

Momentul în care s-a gândit să împacheteze o scobitoare într-o bucată de hârtie. Când i s-a părut justificabil să pui într-un ambalaj ceva mai puţin valoros decât ambalajul în sine. Că merită să înfăşori o bucată de lemn într-o hârtie lipită şi imprimată ca să eviţi minuscula posibilitate ipotetică ca acea bucată de lemn, cu care scoţi resturi alimentare dintre colţi, să fi fost atinsă de praf sau de mâna impură cu care fratele tău zombie s-a scobit în cur. Desigur, şansa e mică ca această contaminare să se fi întâmplat. Şi infinitisim mai mică ca dacă s-ar fi întâmplat să aibă vreo influenţă negativă asupra gherţoiului ce fin, cu două degete, îşi dizlocă rămăşiţele de leuştean dintre molari.

Şi cu toate acestea a făcut-o. A pus o scobitoare într-o bucată de hârtie. Şi societatea nu a văzut nimic greşit în asta. Să consumi mai mult decât e necesar doar pentru că poţi. Nu te ajută cu nimic, dar poţi. Natura îţi permite să fii leneş. Să fii prost. Să arzi 14 calorii în drumul spre a aglutina 13 calorii. Şi să înveleşti o amărâtă de scobitoare într-un cocon protectiv de hârtie.

Nimic nu mai are repercusiuni. Poţi să îţi înfigi liniştit un pix în gât şi cel mai probabil salvarea va veni la timp, te vor pansa frumos şi vei apuca să te împuiezi şi să le povesteşti nepoţilor tăi cum ai băgat tu 3 centimetri de instrument de scris fix în carotidă, aşa, de pamplezir, fără să ţi se întâmple absolut nimic rău pe termen lung. Şi poţi să o faci sugând sec din capătul unei scobitori pe care tocmai ai scos-o dintr-un înveliş pe cât de igienic pe atât de inutil.

***

Comentarii (43)

  • Rin Tin Tin spune:

    Ce bine-ar fi sa poti infige 20 de centimetri de pula in cineva si sa nu se-ntample nimic.

    • Jorel spune:

      depinde în cine înfigi :)) dacă nimerești persoana potrivită, nu ți se va întâmpla nimic :D

  • nutria spune:

    rin tin tin: tu speri sa iti faca cineva in curand asta

  • sisi spune:

    un text exceptional.

  • Dan C spune:

    Vezi sa nu dai prea multe idei followerilor. O sa citesti in presa cum a crescut numarul sinuciderilor cu pixuri in gat.
    P.S. – era mai elegant cu un stilou, cu pixu stie tot prostu’

  • blink spune:

    Oare mai scrie pixul dupa ce-l scoti din gat ?

  • pierpatrat spune:

    ține-te bine buașe că urmează pătrățelele de hîrtie igienică ambalate individual în folie imprimată cu haikuuri.

  • Tina spune:

    Credeam ca ghertoii folosesc „unghia universala” de la degetul mic!?

  • vreauultimulloc spune:

    Buna observatie excesul asta de orice fel e o insulta adusa umanitatii. Ma rog la alcool nu se aplica.

    Sa ma fut in opulenta inutila de pizde proaste care cred ca painea feliata si impachetata e mai igienica.

    Coaie exista un labar acolo la fabrica de paine care cand o feliaza o pipaie pe fiecare cm patrat cu mainile jegoase ce au tinut proaspat pula invechita de caldura. Asa si cu scobitorile ce dreak crezi ca le-a impachetat igienic?

    Va place sa sugeti pula dupa perdea cu ochii inchisi.

    • Petrov spune:

      plm painea se feliaza fara sa pui mana pe ea, mai iesi si tu din casa prin auchan. nu despre asta e vorba.

      • vreauultimulloc spune:

        Ba prefer sa nu ies din casa prin auchan.
        Oricum eu vorbesc de locurile unde procesul nu se desfasoara la vedere. Tu poti sa crezi ce vrei, nici chelnarul nu iti scuipa in mancare ;) cand ii vorbesti urat inainte sa ti-o aduca.

        Stiu coaie despre ce e vorba dar imi permit sa dezbat si pe langa subiect asa tangential. Asta ma face putin obraznic sau cum?

    • ipo spune:

      Va place sa sugeti pula cu paiul.

  • Angela spune:

    Criză existenţială? Oricum, mi-a plăcut cum ai prezentat inutilitatea a 95% din acţiunile umanităşii :)

  • Tanaku spune:

    Coaie, scobitorile alea sunt special facute pentru restaurante. Se tin in permanenta pe masa, in oliviera. La restaurant se duc si foarte multi tarani. Am observat de mai multe ori obositi d-astia care mananca, se scobesc intre dinti, dupa care pun scobitoarea la loc in oliviera… Plm, d-aia, mai nou, sunt impaturite. Mai scumpe, dar mai de incredere :))

    • Gay Brie L spune:

      Haidi, bre! La restaurant, tarani? Pai, parca ei mancau din troaca si se cacau in porumb. Iar la restaurant te servesc in farfurie si te caci la buda (loc inchis, neaerisit, fara foi de porumb absolut necesare dezinfectarii gaoazei). Ce naiba sa caute needucatii aia acolo? Unde mancam NOI?!?!?!?
      Pai cam asta e si ideea, Tanakule, ca involutia noastra ne-a dus si la totala lipsa a educatiei ptr multi dintre noi. Care vad ca nu li se intampla nimic daca pun scobitoarea la loc in oliviera (mai bine ii spuneau scobitoaiera, ca asa ma gandesc la Olive a lui Popeye). „Ce, am omorat pe cineva?” e replica lor. Da’ n-ai cu cine, ma, niste tartani!

  • Horizontally challenged spune:

    Bun, mai baga d-astea ca ne mai trezim nitel.

  • gustav spune:

    mda… exista cateva exemple relevante si in natura. o coplega imi vorbea de o specie de maimuta numita „lenes”. si da si natura a gasit o varianta prin care a creat un mamifer care n-are pradatori si care se hraneste extrem de rar pentru ca pur si simplu ii e lene. nu e nevoit. sta in acelasi copac aproape toata viata si se complace in asta in mod incredibil.
    e un paradox si in acelasi timp o sfirade adusa piramidei trofice, dar exista si nu poate fi contestat! si oamenii-s pe-aproape!

  • fute pitici spune:

    Unplug!
    Măi copchiple cre’că erai betuţ când ai scris dumele astea. că trasnesc a discurs de Miss Univers. parcă te şi văd cum îţi faci vânt ca proastele alea cu coroniţă să nu cumva să leşini de emoţie :)).

    Da’ măi! oamenii-s proşti şi zăluzi… no şi? ia mai dă-i în pula calului de luzări.
    da’ totuş’ sper că nu vei începe şi tu într-o bună zi, să tânjeşti după Q7 luat în riesling (ca dobitocii care stau în chirie într-un jeg de garsonelă), sau după uălincliusiv la turci.
    mai bine ia-ţ’ un logan, o muiere faină şi dracoasă şi bate lumea în lung şi-n lat. o să vezi că tăţ’ îs la fel de dobitoci.
    te’n pielea mea cu textul ăsta de m-ai pus să ma gandesc că oare că ci-ar fi mai binie: să-m’ tai venele, sau să mi le las lungi?

    unplug!

    • Eu spune:

      misto :)
      ………………..

  • limbinpizda spune:

    da,man…ai dreptate.

  • Bucifer spune:

    traim intr-o societate de consum, nu ai cum sa eviti zombie lenesi si grasi
    oricum da te n plm de nihilist.
    vinerea e ziua mea de procrastinare

  • ov spune:

    Prea profund…. :))
    Radule esti prea bun pt lumea asta! Nu te meritam!

  • Tudor spune:

    Specia umană nu a ratat, din contră. Cei care profită de pe urma sclavagismului de tip corporatist au creat contextul favorabil robotizării omului; un om antrenat fizic, cu reflexele neabolite, capabil să supravieţuiască pe cont propriu printre animale ar avea productivitate mică pe piaţa forţei de muncă.
    Specia umană s-a desăvârşit pentru că exemplarul inteligent a format un sistem infailibil prin care exploatează exemplarul prost, nelăsându-l în acelaşi timp să îşi depăşească condiţia, asta cu ajutorul unui mecanism de autoprotecţie care nu a fost doborât până acum. Specia umană a făcut un salt calitativ (nu spun superior, nu spun inferior pentru că noţiunile sunt relative) ireversibil prin civilizaţie, sistemul ei de autoprotecţie a trecut testul timpului, test care îl validează cel mai bine din punct de vedere evoluţionist.

  • TS spune:

    Omenirea poate compensa eliberand prezervativele din ambalajul cu dinti. Eu le vad in cutii de 100 bucati, mustind a lubrifiant, la fel de usor accesibile ca servetelele alea care se tin in masina.

  • AI spune:

    trist dar adevarat. suntem mai tampiti, mai lenesi si mult prea multi. pe de alta parte, suntem grupul tinta perfect pentru o molima. sper sa nu fie d’aia de te face zombi ca eu am geamurile cam mari. o sa fie nasol de aparat.

  • alle spune:

    hai cu o pana de scris, ca e mai vintage

  • lucianB spune:

    ca exemplu, cum bine a zis cineva, daca esti prea prost sa iti dai seama ca centura de siguranta iti poate salva viata, meriti sa mori =))

  • cockpuncher spune:

    radule ai dat azi pe la kfc?

  • k2 spune:

    Gustav esti cam idiot daca tu crezi ce-ti zice colega ta blonda,lenesul sau lemurianul e halit de jaguari destul de des.E atat de lenes pt ca organismu’ lui sa nu consume prea multa energie (traieste in padurea de mangrove iar acolo nu prea e papa).Cauta pe net si gasesti.La kaufland(fast foodu’ ala a lor) ambalajul de la scobitori e din plastic :))

  • Brontozaura spune:

    Ce ma enerveaza scobitorile in hartie.

  • Portocalu spune:

    acuma stiu…deci eu ma trag din maimutza aia care numa sta,doar ca eu is mai emancipat nu stau in copac ,stau in birt.Noroc cu netu si blogu asta altfel nu i’mi aflam originile niciodata!va multumesc sper sa nu muriti de ras sau sa va cacati pe voi sau sa nu mai puteti si alte de astea la urmatorul post…asa cum ziceti de obicei ca faceti pt ca sunt prea lenes sa ma deplasez sa va mananc coliva.

  • chibrit spune:

    Schimba mopu daca ti se pare ca asta de acu nu mai aduna jegu’!Bine..ca in final toate sunt facute de un chinez mic intr-o fabrica de apartament..da’unu nou nu se compara domle..

  • coment prost spune:

    in lume nu exista nimic ca sens, nimic ca valoare:(sensul sau valoarea o dam noi cand ni se scoala, sau daca unora li se scoala simultan). deci si daca exista o evolutie sau o involutie in ceea ce priveste rasa umana, ea exista doar de amuzament, frectie la picior de lemn manca-mi-ati pula. acu hai sa ne uitam la tv si „sa vedem” cum „am evoluat”, poate intre timp va inecati dracu cu o scobitoare cand incercati sa va scoatetzi o buca de ceapa ramasa de la shaorma cu de toate.

  • Steve Irwin spune:

    Gustav, pupa-te-aş lângă cărare, pe colţul drept al capului, în primul rând aia nu e maimuţă, în al doilea rând are metabolismul lent pentru că mănâncă nişte frunze foarte greu de digerat, în al treilea rând chiar are prădători. Nu o mai asculta pe bolovanca aia de colegă.

  • coment prost spune:

    lemur nu e langa femur? habar n-aveti ba anatomie, ce sa mai zic de zoofilie. n-ai cu cine ba! astia nu e deloc evoluatzi
    niste tzarani…

  • Marghioala spune:

    Pai daca natura’mi permite, atunci de ce nu? Ia pardon ca nu m’agit daca nu e cazu’.
    Corolar, daca ceva poate merge rau, indubitabil ca va merge.

  • Gay Brie L spune:

    Tradare, tradare, de 3 ori tradare! Hai sa facem sport cu totii, sa trezim energiile din adancul sufletului nostru!

  • Grigore Beleartu spune:

    Un tip dăştept rău zicea undeva ceva despre americani că problema lor cea mai mare e prostia şi că deşi nu e de acord cu pedeapsa capitală, problema prostiei s-ar rezolva de la sine prin eliminarea avertismentelor de pe etichetele unor produse periculoase. La noi problema e mult mai complicată. Procesul eliminării prostiei de la sine prin eliminarea avertismentelor ar dura mult mai mult decât rata reproducerii proştilor.

Adaugă un comentariu