Cum să devii expert Social Media / Blogger de succes

Eşti şomer fără nici un talent util? Îţi zice mă-ta că te dă afară din casă dacă o mai freci în faţa calculatorului neproductiv 10 ore pe zi jucând Travian şi uitându-te la poze cu foştii colegi de liceu pe Facebook? Nu prea ştii să interacţionezi cu alt om? E timpul să te faci bloggăr de succes. Cu destul timp investit, şi o lipsă completă a oricărui tip de orgoliu, în maxim un an poţi câştiga lunar sume fabuloase de 6-8 milioane pe lună + pachete de biscuiţi, ciorbă la plic, telefoane cu împrumut şi alte bunătăţi!

Nu mai sta pe gânduri, ţine-te de ghidul meu şi în curând o să te băşeşti prin mătase!

1. Cine este prostul cu banul şi cum îl convingi că trebuie să-ţi dea şi ţie

Ca la orice domeniu fals (astrologie, homeopatie, jocuri de noroc, etc), primul şi cel mai important pas este să identifici prostul cu bani şi metoda de a-l convinge să te lase să-i bagi mâna în buzunar.
În acest domeniu, prostul cu bani e afaceristul de peste 45 de ani care vrea să vândă ceva, orice, la generaţia mai tânără. Istoric, de la coborâtul din copac până în zilele actuale, când treci de 45 de ani deja nu mai înţelegi clar ce fac puştanii ăştia de 20 de ani şi de ce. Ştii clar că fac ALTCEVA decât făceai tu la vârsta aia şi că, dacă vrei să-i ai ca clienţi trebuie să integrezi ALTCEVA-ul ăla în strategia ta de marketing. Directorul de peste 45 de ani aude de termeni ca blogging, new media, social media, internet 2.0. Nu înţelege clar ce sunt, dar ştie clar că sunt ceva. A citit el când se căca, în revista aleatoare glossy de business pe care o citeşte când se cacă un articol care folosea cuvintele ăstea. Ştie că îmbătrâneşte şi are impresia că treaba asta se simte şi pe produsul lui. Se decide că produsul lui trebuie să fie văzut ca tânăr şi „funky fresh”, deşi nu există nici o dovadă palpabilă că ar avea nevoie de aşa ceva.
Aşa că angajează un „expert” social media să îi cheltuiască nişte bani pe internet, având impresia că asta o să-i sporească solid cifra de afaceri. Că e ca pe vremea lui: dai bani pe un panou publicitar => mai multe vânzări. Doar că azi, panoul publicitar e depăşit şi treaba se face pe web 3,14.
Expertul social media dă din cap mulţumit şi îi explică cum trebuie să aibă o prezenţă pe internet, altfel nu există.

Expertul social media nu va mai mânca parizer vreo 2 luni că o să aibă bani de şaormă de la fraier.

2. Pe scurt, ce e social media şi cînd e relevantă

Social media e treaba aia, când faci chestii pe internet în aşa fel încât ţinta produsului tău interacţionează direct cu marca. Nu îi dai doar informaţie, îl pui să şi răspundă la ea. Evident, te doare la falus de ce răspunde el, dar el, fiind prost, se simte relevant că şi-a dat cu părerea. Spre exemplu, sistemul de comentarii de pe site-urile ziarelor e un fel de social media. Pentru că poate comenta, melteanul crede că părerea lui contează. Că omul care a scris articolul a lucrat mână în mână cu el şi produsul final e articol + comentarii.
Funcţionează binişor. Că melteanul dacă simte că a participat la ceva, are un sentiment de apartenenţă acolo. E de-al casei. O să vină mai des, o să-şi cheme şi prietenii să comenteze.
În general, prin social media se înţelege băgatul unui deget în curul consumatorului ţintă pe Facebook, Twitter, forum, comentarii, youtube, joculeţe interactive, orice altceva, ca acesta să se agite. Dacă se agită, aduce mai mulţi consumatori ţintă.

Dar aici intervine o concluzie de bun simţ. Până la urmă, tot ce face social media e să sporească traficul pe un site. Dacă produsul pe care vrei să-l vinzi e site-ul în sine, (orice site cu conţinut original, blog, site de ziar, radio online etc) social media e utilă. Îţi aduce oameni pe site. Eu, spre exemplu, am un rahat de cont de facebook al blogului. Scriu ceva aici, bag şi acolo linkul. Melteanul care stă pe facebook să vadă poze cu prinţese uită că a intrat aici acum o săptămână şi a râs. Dar îi apare în feed, îşi aduce aminte, râde şi îşi pune şi el un status, să râdă şi prietenii lui melteni.
20% din traficul meu vine de pe Facebook. Dacă aş încerca să monetizez traficul prin reclame, ar fi o concluzie de bun simţ că social media e extrem de utilă.
Dar să presupunem că, ca orice director de peste 45 de ani, tu nu vinzi un site în sine, ci un produs: bere, bujii, prezervative cu gust de lămâie. Ai un site, dar nu te ajută cu nimic să-ţi creşti traficul cu 20%. Degeaba dai tu pe Twitter şi Facebook despre noua ta bere cu gust de bujie. Nu o să intereseze pe nimeni. Degeaba faci concursuri pe facebook cu premii. La ălea participă doar o clasă de fomişti care asta fac toată ziua: participă la concursuri. Ăia nu sunt viitori clienţi ci şomeri care caută promoţii şi gratuităţi. Asta e diferenţa cea mai mare între un panou publicitar şi publicitatea online. Panoul real e văzut şi de oameni normali, că n-au cum să-l ocolească. Campania ta online o să fie ocolită de orice om decent cu un add-blocker şi un salariu destul de mare încât să nu se prostitueze la concursuri penibile pentru o lingură de ciorbă. Adică exact omul căruia tu vrei să-i vinzi rahatul tău.
Dar expertul social media o să-ţi arate cifre cu mii de oameni care au văzut campania ta mişto. Că cifrele pe internet se văd în timp real. Băiatul de la marketing abia peste juma’ de an o să îţi poată spune că nu s-a sesizat nici o creştere a vânzărilor ca urmare a campaniei „social media”.

3. Cum să ajungi expert social media
Foarte simplu. Trebuie să ştii să umbli pe Facebook şi pe Twitter, să citeşti în 10 minute primul articol care-ţi cade în faţă pe google despre social media şi să ştii puţin PR. E uşor să ştii puţin PR. Toate maimuţele proaste fac PR pe 10 milioane pe lună. E un fel de supt pula fără să o atingi fizic.
Şi gata, eşti expert social media. Ca orice domeniu inventat, nu există şcoală şi cursuri pentru asta. Trebuie doar să te autodeclari.
Evident, e util să te învârţi în sistemul labă-n cerc al bloggărilor relevanţi. Să ştii care dintre ei ar scrie articole de publicitate în campania ta online la supă la plic pentru 3 plicuri de supă. Că na, îi prezinţi clientului o listă cu fabuloşii bloggăraşi care o să participe la campania lui.
E util să ai şi tu un blog. Preferabil un blog despre blogging şi social media. Ca să arăţi oamenilor că ştii despre ce vorbeşti. Nu contează că nu spui nimic şi că ai 50 de unici pe zi dintre care 1 tu, unu mă-ta şi 48 de boţi de la motoarele de căutare. Eşti în top în Zelist. Eşti relevant!

4. Cum să ajungi bloggăr relevant care câştigă bani din asta

Trebuie să menţionez că există trei tipuri de bloggări la care nu se aplică regulile de mai jos:

a) Ăia care scriu de plăcere, fără să spere că o să ajungă la statutul glorios de bloggăr de top în zelist care face fabuloasa sumă de 6 milioane pe lună. De obicei au un loc de muncă şi nu-i interesează „blogosfera” (eu etc)

b) Ăia care muncesc pentru trafic, chiar au conţinut original. În general fac asta de foarte mult timp, funcţionau pe sistemul labă-n cerc acum milioane de ani dar au depăşit faza la care să mai aibă nevoie de asta. Majoritatea au un loc de muncă, tot legat de internet/ social media/ etc şi folosesc blogul doar ca suplimentare a veniturilor şi branding personal (arhi, zoso, bobby voicu etc). Îi recunoşti după faptul că au un site care arată bine, nu au mai mult de 10 oameni în blogroll şi nu scriu niciodată despre articolele altora, leapşă şi alte mizerii. Maxim dau un link la un articol care le-a plăcut.

c) Ăia care sunt persoane publice, au trafic pentru că sunt persoane publice şi folosesc blogul doar ca branding personal/ agăţat de păsărici/ plictiseală/ încercare de a arăta fanilor că se pricep şi la scris, deşi nu se pricep la scris (Bendeac, Tudor Chirilă, Mircea Badea, Laura Andreşan)

E foarte hazliu cum se socoteşte cât de relevant eşti ca bloggăr. Nu ţine absolut deloc de trafic, ci de cât de mult eşti linkat de alţi bloggări. Cât de mult vorbeşte comunitatea de bloggări despre tine. În principal, prostului de peste 45 de ani care vrea să facă campanii online îi este prezentat Zelist.ro, site-ul care clasează bloggerii în funcţie de relevanţă fix pe sistemul ăsta:

Cu cât eşti linkat de mai multe blog-uri cu atât ai un punctaj mai mare.
Cu cât ai un punctaj mai mare, cu atât dai mai multe puncte când linkezi pe cineva.

Observaţi cât de stupidă e logica, nu? E ca şi cum cea mai de succes prostituată ar fi aia despre care vorbesc cel mai mult alte prostituate, nu aia care are cei mai mulţi clienţi/ cel mai mare tarif.

Adicătelea dacă iei 100 de prostituate hidoase şi le pui să se laude reciproc una pe alta, automat toate o să fie în top 100 cele mai de succes prostituate, chit că nu le fute şi nu le plăteşte nimeni.

La fel şi cu zelistul şi relevanţa în blogosferă. Dacă iei 100 de elevi de liceu, îi pui să-şi facă toţi câte un blog şi să se ocupe o oră pe zi aşa: 30 de minute să scrie un articol despre orice tâmpenie vor ei, cu link la cât mai multe articole de pe blogurile ălorlalţi 99, şi jumătate de oră să comenteze unii la alţii, în 2 luni ar fi toţi 100 cei mai relevanţi bloggări din românia.

Evident, să se treacă şi în blogroll unul la altul.

Eu am un trafic de vreo 4-5 mii de unici pe zi. Dar asta, din fericire pentru mine, nu mă face bloggăr relevant.

Dacă te uiţi pe orice listă cu top 20 bloggări relevanţi, maxim 5 sar de 1000 de unici pe zi. Iar restul adunaţi nu ajung să aibă trafic în cea mai bună zi cât am eu într-una proastă, în care nu scriu nimic.

Cam ăsta e sistemul şi asta trebuie să faci ca să ajungi să scrii articole despre napolitane pentru un bax de napolitane ca un bloggăr relevant:

a) Îţi faci un blog şi treci la blogroll toţi bloggării fomişti din univers. Le dai un mail să te treacă şi pe tine acolo.

b) Scrii articole despre articolele altora, cu multe linkuri. Speri să facă şi cineva chestia asta cu ale tale

c) Chit că nu ai nimic de spus despre un subiect actual, scrie despre el fără să spui nimic. Pentru că oamenii caută pe google subiecte actuale. Să zicem că Emil Boc i-a dat muie unui struţ azi. Tu nu ai o părere despre chestia asta, că eşti prea prost. Însă e ceva relevant ce s-a întâmplat azi şi oamenii o să caute pe internet. N-ai cum să faci trafic doar de la laba în cerc cu ceilalţi bloggări fomişti. Aşa că scrii frumos un articol care începe cu „Aţi auzit că Emil Boc i-a dat muie unui struţ azi? (link către ştire).”
Apoi bagi un paragraf despre biografia lui Emil Boc şi unul despre struţi, copiat de pe wikipedia, (ce mănâncă, cât trăiesc etc). Nu ai spus nimic nou, relevant sau original, dar ai un articol de actualitate. Conform motoarelor de căutare, o să îţi intre câţiva fraieri.

d) Tocmai ai ajuns în top 50 pe zelist fără să ai un trafic mai mare de 100 de unici pe zi. Felicitări! Dă refresh la mail până îţi trimite un PR/ Expert Social Media oferta lui să scrii un articol despre biscuiţii cu gust de pulă, cu link la site-ul pentru biscuiţi cu gust de pulă, pentru 2 pachete de biscuiţi cu gust de pulă.

e) Te bucuri de biscuiţii tăi cu gust de pulă. Nu uita să nu ratezi vreo conferinţă despre blogging sau social media! Acolo cunoşti oamenii care fac următoarele campanii pe bloguri! Acum ai burta plină de biscuiţi, dar e şi mâine o zi!

5. Simbioza expert social media – bloggăr relevant

Adeseori expertul social media devine bloggăr relevant şi bloggărul relevant devine expert social media. Până la urmă sunt două feţe al aceluiaşi sistem de păcălire a afaceristului bătrân care nu ştie cum funcţionează internetul ca să îl stoarcă de bani.
Dar nu e nimic grav. Că oricum nu învârt prea mulţi bani cu agerimile lor. Cât să nu moară de foame. Iar afaceristul bătrân are de unde dona. Ba chiar se simte bine după, că e în pas cu moda.
Din când în când mai organizează toţi trei câte o conferinţă despre social media la care vin în masă. Bloggării mănâncă nişte pişcoturi, experţii social media mai aburesc nişte fraieri cât să nu moară de foame şi afacerştii bătrâni se simt isteţi.
Toată lumea e fericită.

6. Concluzii

Social media e util doar pentru crescut traficul pe un site. Dacă nu e o corelaţie directă şi relevantă între trafic pe un site şi banii pe care îi faci, trebuie să fii extrem de prost să investeşti în social media. Foloseşte metode tradiţionale de marketing.

Nu există bloggeri bogaţi. E doar o modalitate pentru nişte şomeri să nu moară de foame. Şi oameni isteţi să-şi suplimenteze veniturile. Nimeni nu câştigă mai mult de 10-15 milioane pe lună din blogging.

Bloggării relevanţi au un trafic minuscul şi închis. Relevanţa lor e o ţeapă pe care şi-o umflă reciproc.
Blogosfera e o sferă foarte mică de autişti fără talent, care vorbesc între ei, despre ei. Au un trafic nesemnificativ, în mare parte făcut tot de oameni din blogosferă. Degeaba convingi tu un fomist să-ţi scrie despre produs şi o face pentru o lingură de ciorbă. Reclama aia o să o vadă doar 50 de fraieri, la fel de fomişti ca şi ăla care a scris.

Trebuie să fii tâmpit să crezi că dacă-ţi scrie Adrian Ciubotaru despre motivele pentru care bea el bere Ciuc, o să-ţi cumpere cineva vreo bere în plus.

Comentarii (109)

 • Bogdan spune:

  sunt curios cati dintre „blogarii relevanti” se vor simti lezati de articol, un articol cu precadere just. Arhi ala e indubitabil, cel mai hidos specimen al tuturor timpurilor, am facut prostia sa-i citesc ragaiala despre finala de la Australian Open, a facut exact cum ai spus, ba chiar mai putin, nici macar n-a intrat pe wikipedia sau atpworldtour sa se informeze, a citit prin CanCan ca Nadal era pe 2 in momentul cand s-a desfasurat meciul si-ncepuse ca un fomist habarnist, sa scrie despre subiectul zilei fara sa aiba idee de el, ” eternul numar 2 ” titra jegul.

 • mniezo' spune:

  pizda.
  si pentru ca ar fi un comentariu prea scurt, zic pizda in frunte.

 • mniezo' spune:

  Bogdan,
  la un moment dat bloggerii amatori de relevanta cu paine si brifcor ajung sa depinda de primul titlu din primul ziar de cacat, pe care il adapteaza cum ii lasa mintea ca sa termine un nou articol, cu alti 100 de unici, cu alt titlu, despre alt cacat sa se intorca linistiti in cel mai apropiat birt de cel mai apropiat centru unde au bere in sticla mica, verde si scumpa. daca nu cumva au si wireless acolo, motiv pentru care de-acolo vine si postarea.

 • Diana spune:

  Articolul asta ar trebui incercuit cu rosu si declarat teorema fundamentala a blogarelii.

 • portocalu spune:

  Abia cand ai explicat despre cum e cu prostituatele am inteles cum sta treaba.Bine ca nu am facut blog atunci cand era la moda..

 • ILUZIA spune:

  pfff, e deja mai complicat decat orice alt job am prestat pana acum; mi se pare mult ma simplu sa iau 10 sosete din europa si sa le vand la romana avand acelasi venit.

 • vaca spune:

  foarte corect ce ai scris.

  felicitari pentru trafic si pentru articole, am lesinat de ras la articolul cu discutia de pe facebook

  • Mircea Popescu spune:

   Esti o pizda proasta.

   Faptu’ ca te milogesti ca Nede e oarecum hazliu, ce-i drept.

   • vaca spune:

    @Mircea Popescu>> :)))))). internetul ar fi mult mai plictisitor fara din astia ca tine. adica clovni falimentari-analfabeti care nu sunt in stare sa faca un blog sa mearga.

    m-am cam saturat de avatarul tau cu o p@#a cu cravata. nu vrei sa pui mai bine o poza cu tine?

   • chiombi spune:

    iar a venit acest dan puric al internetului cu fruntea lui de sindrom sa zica nimic.

    • berilă spune:

     limbricul are şi el funcţiile lui.

   • Itsybitsy spune:

    @Mircea Popescu: Of, ce bine ca te-am prins pe teren neutru, ca voiam sa-ti spun: „Sugi Pula!”

   • Cazma spune:

    Mircea Popo, manca-ti-as pula ta, nu-mi vine sa cred.
    Am dat click pe 4 articole pe pisatul tau de site numai ca sa vad cu ochii mei.

    Dupa 4 articole, trebuie sa dau 5 iuro sau sa fac o jonglerie cu drujbe ca sa-ti citesc ineptiile in continuare? Iti bati joc de mine! HAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Sper sa caci sticla pisata! HAAAHAHAHAHAHAHAHAHA.

    Glumesc. N-am citit nimic din ce-ai scris pe pagina aia alba a ta. Am dedus doar ca din mintea care a produs o astfel de solutie nu pot sa iasa texte prea rasarite. Doamne, sper sa vina Anonii peste tine sa-ti demonteze pagina si sa ti-o trimita pachete-pachete pe mail.

    Sa te fut in suflet, oamenii nu doneaza 5 iuroi sa salveze Wikipedia si tu vrei sa-ti arunce tie cei 5 galbeni? HAAAAAHAHAHAHAHAHAH. Mars, ma, la rupt spinarea la betoane in Spania. N-ai tupeul sa-mi arati o lista cu veniturile obtinute, dupa introducerea acestei solutii „convenabile” de plata. :))

    Am trait s-o vad si pe asta. Acum pot sa ma intorc, in mortii mei, la irc si paginile de notes de pe facebook.

    This is hate mail.
    Why?
    Because fuck you, that`s why! :)

    • jimerino spune:

     ha, in sfarsit a mai observat cineva. si vezi ca lista cu veniturile obtinute o are, i-o plimba nu stiu cui prin fata, facuse ceva gologani, parca cateva mii.
     mircea, adanci-m-as in ma-ta, tu n-ai ma si alte peruci? ca cu aia mi se pare ca vara coclesti si pentru iarna nu-i afroul destul de consistent cat sa-ti tina temeinic de cald. ma urmaresti?

     • vali spune:

      nu, ăla era un fake in photoshop, făcut de mine.
      milionarul in euro lucrează că programator pentru o firmă din timişoara. şi in pauze lucrează pe centură, cu tiriştii.

 • vali spune:

  eu sunt cu vaca, îi car poşeta cât comentează.

  • jemoi spune:

   Iar ai aparut jegule.Mars in mortii ma-tii.Esti ultimul rahat al blogurilor.Sictir javra.

 • Cosmin spune:

  Nu vrem toti basini cu miros de matase? doar ca unii isi doresc sa fermenteze orice cacat si altii cacat cu arome de blogari profi’

  Care e concluzia? Sa nu mai citim ce scriu aia? Sa nu se mai dea pe net biscuiti pentru „scriitori”? De ce teai chinuit sa asterni 3 pagini… sau …ai zambit macar la finalul articolului?

  Si daca e masturbare pentru placerea de a rade, la ei e masturbare pentru biscuiti… nu ar trebuii sa aiba un rost?

  • Belfast spune:

   mda.. exista si un rost al parlitilor sarantoci, blogarilor-fomisti: ca sa se masturbeze cu simt de raspundere, le trebuie biscuiti + napolitane. ca sa le creasca glicemia si s-o bata mai cu putere.

   glicemia pozitiva ii ajuta si la inmuirea bataturilor intarite din palma. e un fel de laba-ursului cu gust de ciorba la plic, bine le zice radu ;)

   felicitari pentru postare

 • gogupintenogu spune:

  coaie nu ma pricep la vrajelile astea si nici nu stiu daca te-ar ajuta cu ceva,dar ar fi posibil ca tu sa sari la, sa zicem 20k de unici?ce inseamna 20k pentru un blog?e mult de supt pula pe treaba asta?si in mod logic cei 5k ai tai sunt aceleasi curve care circula intre alte 10-15 bloguri.all right?din cate inteleg numarul vizitatorilora tot crescut si la un moment dat a stagnat.dar ce il face pe cretinul de pe facebook sau idiotul care a dat search „pizda flocoasa cu tate si coaie mari” sa revina?

  • Radu Post author spune:

   eu am trafic direct mult. ceea ce inseamna ca oamenii care vin aici, vin ca stiu ce gasesc, nu dau click accidental. scriu ei acolo in ferestruca aia de sus veveve piticigratis punct com.

   ce ii face sa se intoarca? ca scriu fain, pula mea.

   si de trafic. pai nu exista blog romanesc cu 20j de mii. zoso are vreo 13 mii, arhi vreo 6-7(cred), mai sunt vreo 3-4 cat al meu (simonatache, visborât), vreo 5-6 intre 2 si 3 mii si restul pula.

   la un moment dat ajungi la un plafon. e atunci cand cam toti oamenii care ar citi piticigratis deja citesc piticigratis. cam pe acolo am ajuns io.

   • gicu spune:

    ca sa te extinzi angajeaza-ti slugi care sa-ti traduca rahaturile in diverse limbi. Gasesti pizde la Litere de-s capabile sa-ti traduca in 3-4 limbi. Mai mult de 200 nu te costa, ca o una ce termina litere ajunge sau somera sau curva.

    Tip:
    FREE-DWARFS.COM
    is available. Just $9.99*

    • Radu Post author spune:

     da’ n-am nici un interes sa ma extind. ca tot gratis e.

     • el cabron spune:

      idevice punct ro are mai mulţi vizitatori decât zoso

   • Printesa cu virtuti spune:

    Putin asa iti apreciezi cititorii din cate transpare din comentariul tau. Azi e ziua in care nu ii injuri? O citeste cineva pe Simona Tache? Aia e gazetareasa cu diploma sau fara? La ce jale e in presa textele sunt la fel si cu diploma si fara. Ma rog, ce am inteles io e ca duduile din presa au fetele alea de gaste de scoala comunala sau ceva.

   • Luke spune:

    Mă gândesc câţi proşti cu bani îs pe la 45 şi ce „afaceri” au, îmi vin în minte apoi câte porcării sunt la modă, câte cretinisme se vând ca pita caldă. Totuşi nu cred că blogării îs aşa mari scule încât să creeze ei de capul lor mari vârtejuri în cap, acolo cred că mai este cineva care mestecă bine în ceaun, aşa ca prostu de rând să nu mai aibă nici o idee cine îi toacă creierii ca pătrunjelu, caz în care toată maimuţăreala asta e doar o lingură în plus la ceaun. Simt eu aşa o senzaţie în vezică… Drept că tre să mă duc la budă!…

 • gicu spune:

  pula mea, prea lung…
  offer 15 RON la cine imi extrage frazele care-s de ras.

 • Alin spune:

  Cine pul a mea e Adrian Ciubotaru si Boby(auzi la el Bobi..) Voicu? De grasu ala de Arhi am auzit..

 • Mama lu' stefan cel mare spune:

  a fi sau a nu fi relevant. Pis pe ea de relevanta, daca scriu un blog despre tatele lui mama lui stefan cel mare o fi relevant pentru iaurtul danone??? ca vreau sa le fac reclama!! :)))

 • bladesdon'tneedreloading spune:

  vulturii nu zboara in turma. indeed.
  rock on.

 • alt_Radu spune:

  Ba, bravo, asta e un articol foarte bun, de mult bun-simt. Am o singura corectie de facut. „Blogosfera”, ca termen, a definit initial fix pe aia ca tine, pe motivul ca nu erau altfel de bloggeri decat de placere. Cei interesati de bani o faceau cu site-uri dedicate (portal tematic pentru masini sau pentru telefoane mobile etc.) + ads. Doar ca blogurile nu erau cool pe vremea aia. In 2003 dadeam din coada la oricine vizita blogul si post cu 100+ comentarii era un fel de piesa de muzeu. Dupa care blogurile au devenit cool, niste baieti de treaba au organizat primul roblogfest, eveniment simpatic si dragut, dar care a pacatuit prin faptul ca s-a dorit un fel de Oscar, cu clasamente si rahat in ploaie si pe urma s-a dus totul dracului. Majoritatea celor care scriau de placere (zic aici din aria mea de cunoscuti) s-au lasat destul de curand si au ramas astia, ciorbarii, care evident ca erau de regula niste plictisitori ceva cumplit. Si da, „laba in cerc” este o descriere foarte foarte fericita a procesului, bravo inca o data :))

 • Mishu spune:

  Fratele meu eu te votez presedinte. Imi place cum pui problema :) Perfect nu poti sa fii nici tu…drept dovada ai avut grija sa nu deranjezi divii blogosferei (zoso, arhi si bobi voicu). Parerea mea e ca si ei se incadreaza perfect in descrierile din articol. Ca nu te-a lasat inima pe tine sa o zici…asta este. Cred ca esti singuru din online-ul asta de cacat care chiar scrie dezinteresat si sincer.

  • Radu Post author spune:

   nu e de deranjat. ii cunosc plm. am stat la beri cu ei, inteleg ce vor si ce fac. si daca ma deranjeaza ceva la ei zic ca-i cunosc destul de bine incat sa le zic in persoana. as fi ultimu’ cacat sa-i injur in public deampulea. si is toti 3 niste oameni mult mai ok decat crede lumea.

   • Mishu spune:

    Am inteles si is de acord cu tine. Revin asupra comentariului precedent si zic ca te-as vota presedinte fara nici o retinere :)

    PS: Cand mai iesiti la o bere transmite-le ca ii roaga unu sa renunte la cerseala aia cu linkurile undercover puse prin articole din care isi mai trag si ei cate un aparat de ras pe vouchere cadou (a se vedea campionii arhi si visurat). Sa zica onest si transparent „in articolul asta am bagat 5 linkuri la emag pe care daca dati click eu ma aleg cu un vibrator roz”. Parca incep sa devina agasante postarile tot mai dese cu „ajutati-ma sa imi aleg un aparat de facut frectie la picior de lemn de la linku ASTA”.

   • mrpeanus spune:

    te-ai ramolit, ca jimmy. si pana la urma, trebuie sa poti trai cu tine in..

   • Sf. Ghinion protectorul României spune:

    … dar toți 3 au un defect comun: le place (ca orice curvă care se respectă, de altfel) să o sugă și gratis! iar tu ai ambiția să îți alegi momentul când să le dai cu pula peste nas despre asta… am înțeles man, nu e complicat deloc!

 • Vlad spune:

  Adrian Ciubotaru ii unu de scria acceptabil acum 2-3 ani acum …pisaturi…cat te bun e ciuc …ce minunat se parcheaza singur noul ford …se masturbeaza si el filozofic pe net …dunno dar cred per total se scrie din ce in ce mai slab

 • Marghioala spune:

  Bai, ma lasi cu slinosu’ tau si cu blogu’ lui de doi bani? Ce’arata bine, ma, acolo? Pozele cu el cand baga’n fizic in nestire? E un bou internetic. Io n’am intrat la el pe blog sa beau o bere cu el. Am intrat sa vad daca are ceva de zis mai mult decat filosofia pizdii din culegerea de bancuri alu’ tac’so mare. Si n’are. E un cretinoid libidinos. Nu ma intereseaza ca el e baiat bun, ca iese la beri, ca se pricepe la programat maciuci belite sau cu ce pula lu’ Hector se ocupa el de fapt. Sa’si faca blog de specialitate, nu unu’ in care’si pune poze cum se linge cu visurat pe la agape.

  • Radu Post author spune:

   bai, daca oamenii citesc treaba asta si ii fac trafic, inseamna ca e continut relevant cum se linge cu visurat, nu ?

   • Marghioala spune:

    Mă! Nu vorbim aici la modu’ general de Biblie, de redtube, de 9gag sau de Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau, Teodosie. Pot fi de acord decat cu atat: orice cacat de marfa isi are cacatu’ lui de client. Cam in graficu’ asta se situeaza blogu’ lui arhi ca valoare.

    • Liv spune:

     Marghioala, cred ca in graficu’ asta se situteaza nu numai blogu’ lu’ Arhi, ci cam 95% dintre blogurile romanesti (bine, acu’ e adevarat ca Arhi cumva straluceste, e un fel de „chior in tara orbilor” sau „in orasul asta de gogomani, in care eu sunt cel dintai…”). Adiclea, daca traim intr-o tara de dorei, e clar ca doreii care tipa cel mai tare o sa fie cei mai auziti si ascultati (de restul doreilor in delir… „ba, da’ ce bine le zice asta!”).

     Oricum, as mai fi adaugat o trasatura a blogarului relevant/expertului in social media – trebuia sa scrie cel putin o data pe saptamana un articol despre „cum sa te porti cu un blogar relevant”, „cum sa faci frumos fata de un blogar relevant”, „cum sa nu te certi cu un blogar relevant”, „blogar relevant for dummies”, „blogari relevanti vs agentii”, „blogarii relevanti vs PR-i”, „blogari relevanti vs jurnalisti” etc. etc. etc.

    • dan ametitu' spune:

     Marghioala e cea mai desteapta fata de pe www. Presupun ca-i baiat.

     • jimerino spune:

      nu e.
      Your comment was a bit too short. Please go back and try again.

 • Mircea Popescu spune:

  Este unul care cistiga mai bine de 10-20 de milioane pe saptamina din blog.

  • Cristi spune:

   Si mai esti tu care pierzi atata pe saptamana din blog. Wellcome, internetul te aclama.

  • vaca spune:

   @Mircea Popescu>> de ce nu vrei sa stai tu acasa, unde te-a lasat ma-ta legat de calorifer?

   :)))

   • jemoi spune:

    Mars in mortii ma-tii.Soogi poola

  • okaidi spune:

   @Mircea Popescu>> du-te la cacat cu belitura ta de blog.

  • felix motanu spune:

   mircica asta e mortal..mor de dragul lui…stiti cumva e ruda cu pintica? :))

  • Dicktater spune:

   Aia era ma-ta, face videochat si pune poze pe blog si ia mai mult de 20.

 • Zdrang spune:

  eu o sa iti dau o bere cand te vad, ca esti singurul pe care il citesc de cand aveai blogul in semnatura pe forumul de la bestial.

 • Silviu spune:

  Cineva se uita la House of Lies.

  • Radu Post author spune:

   nope. am vazut pilotul si mi s-a parut o infectie. n-am inteles nimic din scenariul ala. parca-i regizat de uwe boll.

 • zugu spune:

  Textul asta este o descriere cat se poate de detailata a vietii lui Andrei Rosca, „expert in online” si in social media, antreprenor care vorbeste despre antreprenoriat – „in online”, evident – si caruia ii place sa antreprenorieze, sa vorbeasca despre dezvoltare personala and shit.

  Va rog, luati cu paine: http://andreirosca.ro/

 • Madpenguin spune:

  Fals nefals, homeopatia a dat si da rezultate unde adevaraciunea de medicina esueaza lamentabil. Eu zic sa revizuiesti conceptul de „fals”, pentru tine, nu pentru altii.

  • Radu Post author spune:

   just. a dat rezultate la jumulit fraieri mai bine decat medicina.

   memoria moleculelor de apa. ce-ai ma, esti retardat?

 • flocea spune:

  oriscat misto, pana cand am ajuns la descrierea „alora care muncesc pentru trafic”. continut original, auzi tu, hehehe! frate, si basina mea are un continut original ca-i decat a mea, ca cum ar veni, ce pula mea! deci mars cu alde zoso si boby voicu si tot establishmentul lor oţios si de cacat.

 • alice spune:

  nu ma intereseaza domeniul dar am citit tot articolul ca-mi place cum explici chestiile :D

 • Mirel spune:

  mi-a fost lene sa citesc tot da’ vreau sa iti zic ca imi place mult blogu’ tau, are ceva aparte si asta se vede. se mai vede si ca esti pe treaba ta si ca iti pui amprenta pe tot ce e aici. esti un arhimandrit al scrisului public online! te pup, mirel.

 • Dragos Bunea spune:

  Acum na, mi-a fost cam greu sa termin de citit articolul avand in vedere contrastul insa am avut o satisfactie imensa in afara de rasul incontrolabil provocat de articol si aceasta satisfactie este data de comentariile idioate plasate cu finete de acesti 2 trolli spurcati ai blogosferei: Mircea_Sugi_Pula Popescu si Je-mi-sugi-pula-moi, 2 ratati care nu au ce face acasa si comenteaza absolut peste tot. Nu pot sa citesc un articol ca hop si ei mai jos cu ale lor cometarii stupide. Ma baieti, faceti naibi ceva util ca o sa traiti degeaba iar istoria nu va aminti de un vierme prost ori de un troll batut in cap.

  • jemoi spune:

   sa ma cac pe mormantul ma-tii sa ai in ce infinge lumanarea.Sa ma pis pe mormantul ma-tii.Ma-ta imi sooge poola intre postari

 • Pandele spune:

  Stii ce? Cred ca s-au reunit aici oameni care au ceva de spus in blogobila romaneasca. Si, daca ii ascult si ii citesc cu maaaaaaare atentie, poate voi deveni si eu ca ei. Da, Doamne!

 • LACHE FLAUSAT spune:

  Doamne cata caterinca de mult n-am mai ras asa.

 • prozac spune:

  jesus! adrian ciubotaru o ardea pe mirc via dialup prin 2002, nick ‘Filozoful”, op in #filozofie. acum e freelancer :D
  oricum omul a scos spada si pare a fi net superior din moment ce se cazeaza la un complex turistic (nu pe banii lui, ci pe ai unei corporatii) si tu stai la babe prin sat

 • Morrison spune:

  Radule, you made my night ca sa zic asa ;)

 • berilă spune:

  nene, daca a comentat şi spammerul de morrison, e clar, te-ai ajuns.

 • MasajPro spune:

  Ciubotaru s-a scos cu ”replica” la articolul asta… Zece comentarii n-a avut neam de neamul lui pana acum… Bine, ca trei sunt ale lui, asta deja e alta discutie!

 • Horia spune:

  Bun articol si la subiect! Ai pus punctul pe i cumva, in aproape toata aceasta chestiune cu bloggingul si internautii autisti, impreuna cu singura lor sfera…

 • cum_necum spune:

  ia puneti o dorinta

 • shmeny spune:

  concluzia de fapt e ca pe mircea popescu nu-l suporta nimeni

 • andrei spune:

  eu urmaresc un blog (www.webupd8.org) si dupa ce am citit articolul tau m-am uitat la statisticile din API ul de google analytics :

  Month Year Pageviews Unique Pageviews

  February 2012 453855 205401
  January 2012 3815387 1560571
  December 2011 3648240 1477411
  November 2011 4354342 1772268
  October 2011 4908211 2102752
  September 2011 3062994 1334276

  Scrie in engleza si clar nu este pentru publicul autohton dar tipul este roman si blogul este hostat in romania deci intra in categoria de blog romanesc. Sunt mai multe modalitati de a face un blog de succes , de data asta fara ghilimele . Poti scrie despre lucruri de care te pricepi nu despre orice . Bl9og ul nu este al meu , e doar o coincidenta de nume .

 • Emil Anton spune:

  Mi-a placut articolul.

 • Adrian spune:

  Prietene, da-mi voie sa te adaug la bookmark!

 • daniel spune:

  Imi place acest articol, insa nu imi place cand oamenii se injura intre ei, in acest caz merg pe principiul ori nu mai uit ori fac ceva mai bun

 • betacam spune:

  bah , mi-a placut , chiar daca nu am inteles mare lucru …eu de meserie sunt taietor de imagini (editor imagine) dar am vrut sa vad si eu cum dracul functioneaza chestia asta cu blogurile … am si eu un rahat de blog unde nu prea scriu , mai mult sunt niste ganduri incalcite de ale mele , deci cred ca sunt in prima categorie , fac altceva ,am blog asa de aiurea ca sa nu zic ca nu am si io blog . in fine am inteles chestia cu afaceristul de 45 de ani …si da mare dreptate ai , cati am intepat si eu …dar pe domeniul meu :))) oricum astia nu au ce face cu banii si nici nu stiu sa ii cheltuie pe ce trebuie ….merita sa ii tragi in teapa .

 • ovidiu spune:

  ‘nteresant…
  pana la urma internetul ne va invata sa ducem minciuna la arta de a parea adevar ;)

 • dan spune:

  ce tema folosesti la blog? astept reply cu un link de downloade ceva :d

 • urmatorul pas spune:

  hmm..oare ce impact ar avea acta asupra blogger’ilor astia ce se cred mari specialisti in social media..

 • Bloggeri de 2 bani spune:

  Hmmm, cum a zis si unu de mai sus: cand a aparut platforma asta erau oameni care scriau despre hobby-urile lor(masini, mobile, calatorii, si alte chestii d-astea standard) Apoi au inceput sa prinda gustul… Temele s-au diversificat si a inceput sa se duca din gura in gura acest cuvant „blog”.
  A urmat catalogarea…”Frate eu sunt blogger. -Ce-i aia? Fratee pai eu chiar vorbesc pe limba oamenilor lumea ma citeste, am 3 fani care imi zic cat de scula sunt la fiecare articol de 10 cuvinte pe care il scriu. -Mama ce tare! si eu sunt hazliu, am vazut la bloc ca rade lumea la glumele mele in timp ce scuipa seminte! gata, maine ma duc in targ sa dau 10 telefoane sa imi iau PC sa scriu si eu”
  Si pe urma bineinteles toti ratatii si neadaptatii au inceput sa isi exprime sentimentele pe blog. Incet, incet au inceput sa mai bage cate o injuratura si cand au vazut ca primesc comentarii de genu „frate ce adevarat esti, le zici lucrurilor pe nume, esti cel mai adevarat!” au inceput sa se creada niste semizei.
  Partea cea mai proasta e ca mitocania si povestile din gradina lu vecinu’au priza la romani…au inceput sa curga vizitele pe blog, iar aia care aveau o farama de creier sau au avut norocu sa le deschida un prieten o juma’de ochi au vazut profit in asta.
  Si uite asa au devenit niste curve :)
  Cica sunt numiti „formatori de opinie” in media. Media care tot timpul cauta metode noi de a cheltuii bani. „hai sa dam 2000 eur la nista d-astia de scriu pe net si ii citeste lumea. sa vada clientu ca se vorbeste de el pe net, word of mouth, alea alea”
  Cum pula mea sa aiba lumea incredere in judecata voastra si in ceea ce spuneti cand va vindeti precum curvele la colt de strada ? Azi lingeti Dannone, maine alt iaurt.. problema nu e ca diversificati, problema e ca le promovati pe ambele ca fiind „cel mai bun”.
  Respect pentru bloggerii care au bloguri de specialitate, care nu spun doar vorbe pe net si pentru cei care scriu de divertisment dar cand spun divertisment, ma refer la divertisment nu la 2 cuvinte la fiecare injuratura.
  Concluzia: sunteti falsi, in viata reala nu valorati 2 bani ! Si nu ma refer la job-urile voastre de robotei ci la valoarea voastra ca oameni.

  • Radu Post author spune:

   ok, da’ de ce vorbesti la persoana a doua ca si cum is si io parte din gasca? vrei sa pun pula pe tine?

 • vali spune:

  „Concluzia: sunteti falsi, in viata reala nu valorati 2 bani ! Si nu ma refer la job-urile voastre de robotei ci la valoarea voastra ca oameni.”
  traficul unui blog e format din oameni din viaţa ireală. oameni care trăiesc cu aer, nu cu danone şi detergent. logică de fier, să moară dintele lu radu de nu.

 • jean spune:

  Daca ar fi sa te ascult ar trebui sa nu las comment insa hai sa fie asta ultima oara cand o voi mai face.

 • Isabela spune:

  Ai demonstrat logic ca social media este apa de ploaie. La fel de bine puteai demonstra ca e miezu din dodoasca. Acu’, fiecare intelege cat il duce capu,

 • dictionar spune:

  Foarte interesant articolul… l-am adaugat la bookmarks.

 • Fabiana spune:

  Se şi observă că ai ceva veleităţi naturale de comunicare, că roiesc băieţii prin jurul tau căci uneori, aşa, la sentiment mai sugi o pulă, şi fetele că habar n-au de ce roiesc băieţii in jurul tău şi sunt curioase şi de admiră, deci roiesc şi ele.

  Cred ca cel care are nevoie de o facultate de comunicare esti tu.
  Macar altii au o viata nu stau sa scrie orice cacat pe blog.
  Nu cred ca singura diaree este snspa (sistemtul de invatamant romanesc e problema) Fata de alte facultati , la Snspa s-a dat admitere si oamenii de acolo au tras nadejde ca va iesi ceva bun din munca lor!
  Nu sunt la SNSPA ci doar am o prietena care CARE FACE PR PENTRU O ASOCIATIE PENTRU COPIII CU PROBLEME MOTORII. DATORITA COMUNICARII EFICIENTE A OAMENILOR DE PR FRATELE MEU ESTE VINDECAT. Asta asa ca la obraz.
  Muta-te din tara undeva unde vei intalni studente de la Oxford si daca vezi ca nici in Anglia nu reusesti sa iti faci o viata, mai revino cu o postare!

  Succes si te rog sa ne spui si noua ce facultate ai urmat si ce salariul tau bazat de fostele studii.
  Traim in Roamnia si traiasca Badea.

  As aprecia daca ai lasa acest comment (chiar si cu injuraturile tale de rigoare)

 • Fabiana spune:

  Scuze greselile cauzate de scrisul pe tastatura cu lumina stinsa. Daca nu intelegi postarea pot reveni cu o alta. ce zici? :D

  siiiiiiiiiiiiiiii felicitari pt.articolul cu Imnul statiunii Mamaia. este genial, dar cu acesta m-ai dezamagit.

  Cu drag, o admiratoare a blogului tau!

  • Radu Post author spune:

   a. pai asa daca ma intrebi iti zic si eu ca castig 4000 de euro pe secunda. ca nu ma doare gura.

  • Iulian spune:

   Se poate castiga sute de mii de euro din blogging, dar nu o sa iti spuna nimeni cum. Restul e tacere.

 • Adi spune:

  Bă.. să știi că pentru un pularete ca și mine în ale bloggului, chiar mi-a fost de folos, nu numai ca lectură belestriscă. Acum am aflat și eu ce înseamnă să fii expert social media și ce căcat mânca în fața mea un tip la un interviu în grup pentru un post de data processing assistent.
  Multă stimă pentru stil.

 • miticosul spune:

  salut! te-am sunat sa-ti spun ca imi place emisiu … aaaa … post-ul tau. din el am retinut doar ca laura andresan are blog. imi dai si mie link-ul? :-)

 • Gogonica spune:

  Draga Centauronule infailibibil, am si io un blog pe care il citesc doar io si cu un prost si rareori cateva fofoloance du pa feis-buc. Ma gandeam ca ar fi mai bine sa ma duc sa matur intr-o scara de bloc, sa fac un bine comunitar, decat sa mai scriu flecustete din astea sentimentale, desi, (huf!) ca orice scriitor ratat sau neratat imi placea sa scriu si sa citesc ce scriam… Uite o perioada de la inceput din opera mea
  http://musculitelezboaramypage.wordpress.com/2010/03/
  Nu e un comentariu la locu potrivit, stiu eu ca n-o sa-l publici, dar ma gandeam sa incerc, sa-mi spui si mie ceva, ce sa ne facem cand ne chinuie talentul ? De unde ne dam seama ca ne chinuie bine sau ne chinuie prost ?

 • Alex spune:

  Salut…zilele trecute am aflat de blogul tau. Imi place, doar ca mi se pare cam exagerat nr de injuraturi..dar nu e treaba mea..asa..zici ca nu se fac prea multi bani..Din ce zice zoso si ce are pe blog, el cere pt leaderboard 50 euro pe zi…deci 50*30= 1500 euro pe luna doar de aici..deci?:d

 • CW spune:

  Stie cineva un plafar la Piata Sudului?

 • cosinus spune:

  Ma tem,atoatestiutorule,ca n-ai ajuns inc la destelenirea tainelor fizicii cuantice.
  Dac’-ai fi ajuns,nu pomeneai de stiinta ( sau poate nu-i o stiinta dupe tine).
  In strafundurile ei,ai fi descoperit cu uimire bazele homeopatiei,ba chiar si ale altir neconventii medicale.
  Altfel,corect. Ai un laic de la moi.

 • iusein givan spune:

  sa-mi fut una! e cel mai frumos articol citit vreodaa pe blogareala

 • Zinzin spune:

  Nu credeam ca o sa invat ceva de pe un blog romanesc dar blogul asta face toti banii :))) pe langa ca am invatat niste chestii pe care le cautam de ceva timp pe domnul Guagle.. Tare articolul, informatii foarte utile!

 • rax spune:

  casa Bufnitii buhnici

 • marius spune:

  o fi pus cu unfollow tag linkurile http din comments? hm, sa vedem
  misto art, putin prea aspru pentru decenta mea proverbiala, dar misto

 • Dani spune:

  Salut.
  Eu nu prea le am cu scrisul asa ca m-am lasat de blog si am facut un site pt pizde pasiuneonline.ro
  Doar sa fut pe cei de la publi24 ca le stoarce pe fetite de bani pt anunturile lor :))
  Pe siteùl meu am pus tot gratuit. Mai primesc cate un multumesc din cand in cand si mai imi face reducere cand merg in vizita hehe
  Tot mai avantajos sunt cu reducerea decat cu bluggul :D

 • Gicu spune:

  Interesanta discutie in acest articol.

Adaugă un comentariu