Când o să fiu dictator: legea pentru simplificarea argumentărilor

Mi se pare o problemă foarte mare a secolului 21 că toată lumea își susține opiniile cu vehemență. Tot melteanul simte că deține niște adevăr și că e dreptul lui să colinde cu adevărul lui și să frece la cap cetățeni nevinovați cu el.

Asta e cea mai proastă idee pe care a avut-o omul în ultima sută de ani: că oricine are dreptul la o opinie. Și nu e așa. Foarte mulți oameni sunt foarte, foarte proști. Și proștii nu au dreptul la opinie.

Așa că am dezvoltat un proces de reparare a acestei greșeli globale cu “dreptul la opinie”. E pe pași.

1. Determinarea populației cu drept de opinie:

Asta se va face cu ajutorului unei baterii de teste destul de complicate, care să determine că deții cunoștințe elementare de logică și o vagă cultură generală. Nu trebuie să știi între ce ani a domnit Vlad Țepeș. Așa, cu o marjă de 100 de ani. Nu trebuie să știi care-i capitala Vietnamului. Da’ așa, la modul general să știi cam unde e pe hartă. Să știi să transformi kilometri pe oră în metri pe secundă. Chestii de-astea. Ați fi uimiți cât de puțini oameni sunt capabili să răspundă corect la întrebări de genul.

A doua condiție ar fi să ai puțină experiență de viață. Să ai minim 25 de ani, să fi trăit măcar un an din bani câștigați de tine, să-ți fi murit o cunoștință. Chestii de bun simț, care te formează. Că poți să ai 16 ani și să fii foarte isteț, trebuie viața să te mestece puțin, să te calce în picioare. Ai putea spune că poți învăța din experiența altora, dar nu e așa. Trebuie să simți puțin bocancul vieții pe propriul gât ca să îți taie din idealism, din egoism, din multe porniri de-astea tinerești care nu te lasă să ai o opinie validă.

Și a treia condiție e să nu fii nebun. Să nu ai nici o patologie psihică serioasă.

O să iasă, estimez eu cam 5% din populație. Cam așa. Oamenii cu dreptul la o opinie. Și se trece la pasul 2.

2. Înarmarea cu revolvere a populației cu drept la opinie și permiterea ca aceștia să folosească pistolul la exprimarea opiniei, în limita a 6 gloanțe pe lună.

Ca să nu abuzeze nimeni prea mult de dreptul lui la opinie. Nici oamenii cu drept la opinie nu ar trebui să aiba opinii tot timpul. E un drept, nu o necesitate.

Motivul este simplu.

Ca om căruia nu-i curge scuipat din gură când respiră, e foarte enervant să îi explici unui redus mintal de ce opinia lui e greșită și ar trebui să facă cum zici tu. Că probabil nu-l convingi. Și dacă-l convingi, îți ia jumătate de zi.

Așa că scoți pistolul la meltean. Și el în 2 secunde înțelege că, deoarece el nu are pistol și tu ai, înseamnă că tu știi câte ceva, dar nu poți să-i explici și lui, pentru că e prea prost. Și melteanul înțelege că e momentul să tacă și să se care, sau să facă ca tine.

Iar dacă nu înțelege din prima, tragi un foc de avertizare. La el în picior. Și chiar înțelege.

Și partea frumoasă abia acum vine.

Când doi oameni cu dreptul la opinie au opinii contradictorii, le pot discuta între ei ca oamenii. Că atunci când ești cu pistolul la capul lui și el cu pistolul la capul tău, discuți ca omul.

Nu riscă nimeni să-și facă aerisire la creier ca să facă figuri, aroganțe și bășini. Toată lumea explică frumos, calm și logic de ce crede ce crede.

Și pe deasupra, îți dai seama cât de tare ții la propria opinie. Ți-ai găuri cravata pentru ea? Nu? Atunci chiar crezi în chestia aia, sau doar îți place să te prefaci că crezi în ea, pentru că sună bine?

Și așa n-aș mai fi nevoit să desființez talk show-urile de la TV. Pentru că 99% dintre oamenii care vorbesc acolo nu ar mai avea dreptul la opinie. Iar ăia puțini care ar avea, ori ar avea opinii rezonabile și ușor de explicat, ori n-ar trăi prea mult.

***

Comentarii (102)

  • corl spune:

    Si cu dreptul de vot ar trebui sa fie la fel

    • Jullus spune:

      Votul nu e tot o opinie?

    • Gezualdo spune:

      Votul capacitar ar fi singura solutie sa iasa si Romania din rahat, dar pentru asta ar trebui renuntat la mitul democratiei.

  • halbasus spune:

    Buna idee, ai copyrightatat-o sau pot sa o folosesc la liber in caz ca ajung dictator inaintea ta ?

    • halbasus spune:

      Raspund la propriul comment pentru ca intre timp am mai baut o bere si m-am facut mai destept.
      E de cacat ideea, adica nu e de cacat per se, dar e utopica si nu se poate pune in practica. Cine plm ar face selectia ? Niste slujbasi ai statului evident, care in mod invariabil ar fi ori prosti ori coruptibili ori ambele. Cu alte cuvinte ca sa iei licenta din asta de avut opinie fie ar trebui sa dai spaga (ceea ce e nasol pe foarte multe nivele) fie ar trebui sa fii considerat inteligent de catre un functionar public (chestie care ar invalida oarecum intreg demersul).
      P.S: Da, stiu, n-am inteles nimic, era alta era idea, doar ca sunt chiar dezamagit ca un asemenea concept nu e viabil in practica. Cred ca nu ma mai fac dictator.

      • Ano spune:

        De cacat e ca ai înțeles. E o idee utopica. Ar trebui sa vină cineva cu puteri divine și să facă selecția.

        • Romulus Roman spune:

          Ba mie mi se pare a avea nu numai logica ci e și de bun simt ! Omul încheie în postscriptumul sau cu un regret: ” ca un asemenea concept nu e viabil in practica. Cred ca nu ma mai fac dictator.”
          Asa ca eu personal i-as pune pistolul în mâna lui ”halbasus” si zau ca pe tine nu as vrea sa te vad în fata lui ! :)

  • druidul spune:

    Tepes,Vietnam, metri pe secunda…pfff…

    am picat la toate… nu mai am nici o opinie…asa ca va zambesc frumos la fiecare si zic…daaaa, desigur!

    • Andrei spune:

      Sec cinspe, 1km=1k m (get it? lol) 1h=3.6k s, nordul asiei

      • putzen spune:

        felicitari andrei!ne-ai demostrat ca poti avea dreptul la opinie.acum spune-ne si noua care este opinia ta cu privire la faptul ca o fut pe ma-ta?

      • androidul cu sobolani spune:

        ce nordu’ asiei, mă?

        • Andrei spune:

          Hopa, nu e toti prosti.

          • @andrei spune:

            Lasand la o parte tampenia cu nordul asiei, ai mai facut una: 1 km/h nu inseamna, in m/s, 1000 m / 3600 secunde. e vorba de viteza aici cretinete. adica enspe metri pe secunda. 1km/h = 0, 2777778 m/s. got it, faptura proasta? vezi tu, ca sa ma exprim elegant, tu n-ai avea dreptul la opinie. pentru ca-ti curge saliva din gura sand (inca) respiri.

        • Satanel spune:

          iti dai seama ca google a inregistrat o crestere semnificativa a cautarilor de genu’ „vietnam harta” (meltenii nu stiu cautari in engleza, ii doare) si „vlad tepes”?

    • catalin spune:

      Uita-l ma! El e !Incredibil !Dar…ia zi-ne:cum ai ajuns sa dai de el?cum ai ajuns pe pagina aia?

  • Nicu spune:

    Cam cât o să fie șpaga pentru o diplomă de cetățean cu drept de opinie? Că dacă nu adun experiență de viață până intră legea în vigoare, măcar să pun bani deoparte.

    • A spune:

      Într-o lume ideală în care ar fi el dictator poate nu ar merge cu șpagă. Și probabil ar fi mai înțelept să aștepți cuminte până îndeplinești cerințele :D

      • Nicu spune:

        Corect. Eu zic să li se dea pistol și la proaste, că poate nu-și acceptă propriile păreri despre ele și se sinucid.

      • John Doe spune:

        Se cunoaste ca n-ai experienta de viata, deci n-ai dreptul la opinie, asa ca ciocul mic.

        N-ai auzit de la zicala „pana la dumnezeu te mananca sfintii” ?

        • Nicu spune:

          Mânca-mi-ai sfântul duh ca să-l vezi pe dumnezeu.

          • John Doe spune:

            problema e ca duhul tau sfant e atat de mic ca nici nu-l vad. Gee, ce coincidenta :O

  • gadjodillo spune:

    fuarte frumos. oricum, scopul final e să scăpăm de talk show-uri, să ne înţelegem. pentru că ele otrăvesc populaţia, îi fac pe proşti să se simtă informaţi şi în drept să emită chestiile ălea groaznice numite opinii.

  • nem panik spune:

    impuscati-va cat vreti, io ma sustrag testarii, aici sus e liniste si pace ca intr-un peisaj alpin cu lac glaciar pe timp de noapte. so glad for the madness.

  • Mitel spune:

    Dupa cum spune vorba populara anglo-american-saxona: „Opiniile e ca gaoazele, toti avem cate una.”

    „Mda si a mea trage gloante”

  • Daniela rozmanescu spune:

    N-ati inteles nimic, atentie la gloante! Radu ar face selectia, el singur, ca e dictator; si-ar face, asa, un program frumos, intre 11 si 13, cu pauza pana la ora 17, dupa aia pana la 18 si gata, ce e mult strica. Si s-ar face liste de asteptare, pe care iti treci copiii nou-nascuti cand ii nasti, tu sau muierea ta, ca sa stii ca la 25-26 ani ala micu’ da examen in fata lui El Comandante. Iar daca il pica, propun amendament ca si familia lui sa fie pasibila de executie. Let’s go Adolf Hitler on the idiots!

    • Jellyman spune:

      coaie , centaurul e singutul care s-a gandit la asta !! nici o alta fiinta de pe planeta nu s-ar fi putut gandi la asa ceva ! sigur e fake linkul tau …

      sarcasm not included

  • nute spune:

    Esti muci, bah, chiar daca ai rupt fasul la televizor. Articolul asta te trece automat in categoria de naspeti.
    1.opinia nu poate fi gresita
    2.Dreptul la libera exprimare e una, a te bucura de un privilegiu( gen sa ai permis de conducere) este alta. Le incaleci de parca ai ratat absolvirea profesionalei de jurnalism.
    3.A doua propozitie din paragraful unu ti se aplica mai bine decat oricui.
    Cu calitatile tale poti ajunge maxim dictatorul pulii.

    • Radu Post author spune:

      te inteleg. stii ca n-ai primi pistol si te simti ranit la cur. da e mai bine sa te simti ranit la cur decat sa fii chiar ranit la cur.

      eu zic sa pleci pana nu te ranesc la cur.

      1. opinia poate fi gresita

      2. nu le-am incurcat absolut deloc. nu cred in dreptul la libera exprimare. cred ca ar trebui sa fie un privilegiu.

      pacat ca n-am un pistol. acuma trebuie sa stau sa argumentez cu un redus.

      • recoaie spune:

        ca sa-l convingi pe redus, in loc de pistol, foloseste costumul ala de banana si zuge dintr-o bere moca.

    • Gomoreanu spune:

      Opinie gresita: eu cred ca dragonii de la dungeon is mai slabi ca aia de la necropolis. Acuma da-te jos de pe piedestal si napoi la curatat veceuri.

      • Cazma spune:

        Ma inflamasem putin, sa mor… Cum sa zici asa ceva?
        Dupa, am vazut ca era un exemplu de ‘opinie gresita’.

        Scuzele mele sincere, domnule, pentru ca v-am pus la indoiala judecata.

  • Gheo spune:

    Hai sa fim putin umanisti, propun o posibilitate de reabilitare a prostilor ne-naturali:
    3. Se vor efectua reexaminari periodice, la propunerea a minim 50 de purtatori de opinie autorizati, iar cine pica testul va manca in fata juriului desemnat o galeata cu cacat.

  • chiombi spune:

    in semn de respect, nu voi avea nicio opinie. ne vedem la testare, bitches

  • goe spune:

    problema mare de cand cu Discovery

  • Alex spune:

    Man, e greu si e multa energie consumata in zadar ca sa ce ? … Ca sa convingi un om trebuie sa cobori la o profunzime atat de mare incat te pierzi in paranteze. Oamenii trec prin viata si prind experienta , apoi cristalizeaza credinte despre viata, oameni si mai rau obiecte :)) si aici suntem de abia in BIOS :)) … ca sa nu mai zic de Sistemul de operare , o mare parte din ei sunt doar in MS-DOS , iar MS-DOSul asta e un ghem organizat numai cum stiu ei.

    Ii spui ceva cuiva , va uita.
    Explici ceva cuiva , va intelege. ( CU GREU, daca nu vorbesti pe limbajul lui, in ordinea logica a lui … etc , etc .. )
    Il implici , va invata.

    Dar cand elevul e pregatit, abia atunci apare profesorul. ( sub orice forma )

    Eu ma uit pe youtube si stiu cam tot ce trebuie sa stiu.
    Melteni vor fi intotdeauna pentru acelasi motiv pentru care pe youtube vor exista intotdeauna dislike-uri, si invers , ca sa scurtcircuitez ipocrizia.

    Asta cu dictatura e buna :)))) eu cred ca ne-am imbacsi de pasiv-agresivi :)))))

  • AudiA6 spune:

    Este pentru a doua oara cand intru pe blogul asta si nimeresc tot la un subiect din categoria ‘1 noaptea. Bar de rockeri. Rockeri beti debitand din adancul inteligentei’.

    • q7 x5 a8 m5 spune:

      asea, coae, zile la uratii astia cum sta treaba, sa stie s-i ei ce e valaore-a!

    • gelu spune:

      Ma pis pe audi-ul tau. Sper sa te vad in el, la stirile de la ora 5, cum incearca sa te desprinda dintr-un copac. Dar pana atunci, fa-ti macar o vasectomie.

    • Cazma spune:

      Da, rockerii beti care ‘filozofeaza’ sunt mai penibili decat Fuego dezbracat.
      Dar cocalarul fumat este cel mai prost animal din lume PUNCT

      • Dragos spune:

        Pun pariu ca esti unul dintre aia fara drept la opinie. Doar un idiot poate pune stampila pe cineva care are o masina tare ca e „cocalar”.

        Ce sa le explici la saraciile de aici despre bani munciti si masini ? Frustratii pizdii.

        Bune criteriile cu 25 de ani si minim un an muncit. Futu-i in gura de studenti, nimeni drum. Paradoxal, dintre toate categoriile, studentii sunt cei mai plini de opinii.

        Cum le stiu ei pe toate, amaratii pulii.

        • koko spune:

          12 clase la seral,este?

        • Cazma spune:

          Sa mor, Dragose, m-ai gasit pe mine dintre toti respondentii de mai sus…

          Gata, jeane, mi-ai facut profilul perfect. Acum mars inapoi la ma-ta-n cort si explica acolo cum e cu banii munciti si cu masinile, ca astia bulangii de la oras nu vrea sa stie.

          Ratatule. Esti la 20.000 de leghe sub orice critica…

  • anca spune:

    in conditiile astea cred ca pistolul ar fi una din cele mai valoroase chestii, ar putea ajunge sa coste o avere. deci pana la urma cei mai bogati ar avea drept la opinie: ar cumpara pistoalele celor cu drept la opinie.

    ai putea zice ca ar trebui sa fii prost ca sa iti vinzi pistolul, si daca ai fi prost n-ai fi primit pistol de la inceput. dar nu trebuie neaparat sa fii prost ca sa fii corupt.

  • - I - spune:

    Deja ma gandesc cum s-ar putea pune in practica ideile tale, dar ma blochez, ca aproape in orice scenariu, vei fi inconjurat de 95% prosti. Cum era in filmul ala, cand Bruce Willis e trimis in cartierul negrilor cu o pancarda de gat, pe care scria „I hate niggers”…
    Dar de obicei prostul se crede destept, ca sa realizeze ca e prost, trebuie sa-i mearga mintea cat-de-cat, deci nu-i neaparat un lucru rau sa fi inconjurat de prosti, cand vrei sa pui in practica un plan grotesc :)

  • Dete spune:

    ( votat )

    De-abia astept sa am pistol!

  • Alex spune:

    Dete :) , daca erai printre aia 5 % GEN , aveai inainte de dictatura. :))

  • Iulian Sorin spune:

    Una dintre marile distractii pe lumea asta e ca nimeni nu poate fi prost in fiecare zi si nimeni nu poate fi destept in fiecare zi. De aici se nasc marile mui.

  • Neantul spune:

    In fiecare din noi zace un profet.Obsesia viitorului care ne face sa intervenim in real pentru a-l schimba toarna un continut fals in senzatiile prezentului.Cum toti oamenii cred ca au o misiune, toti vor sa indrepte ceva daca nu chiar totul.Nevoia de a propune cu orice pret otraveste ritmul vietii.

  • Alex spune:

    Complet de acord cu neantul nostru, nu cred ca rezolvarea problemei nu este de a suprima-o”; poate efectul secundar ar crea o problema mai mare decat cea initiala; solutia e manageriatul problemei pentru simplul motiv ca este de natura umana, dar prin educatie. Dar sa fim sinceri, nu ar fi prea usor de a transmite acelasi mesaj cator mai multi oameni in cat mai multe forme diferite. Problema e ca nu e o formula secreta ci mai degraba o harta, dar nu este de ajuns sa cunosti tarile ci si economiile lor.

    Totul este un remix :))))

  • Alex spune:

    * al doilea nu, – taiat

  • ScandalVaginal spune:

    As trai mult mai bine fara drept de opinie penrtu ca imi e ceruta parerea des si violent de catre o gloata de femei, sau na, una. Ce crezi despre asta?, cum vine aia? Da’ e ok sa asta? Ce-s alea si de ce?

  • dana spune:

    Si daca dictatorul are numai opinii gresite? Si populatia pe care a ras-o a ras-o degeaba, ca e el prost si nu vrea pe nimeni peste nivelul lui?

    • Radu Post author spune:

      da daca ma-ta-i proasta?

    • fasgf spune:

      fata draga, de ce esti proasta?

  • Dragos spune:

    Propun inca o conditie: sa castige minim o mie de euro pe luna sau echivalentul in RON, lunar. Nu poti lua in serios un hater ratat care in mod evident nu e atat de bun la nimic in afara de a comenta, a asculta muzica proasta si a explica altora despre libertatile inviduale si alte cacaturi hipioate.

    • Radu Post author spune:

      bai, e complicat, ca in afara de bucuresti is cre-ca 100 de oameni pe judet cu 1000 de euro pe luna.

    • Cazma spune:

      HAAAAHAHAHAHAHAHAHHAA!!!
      Sa moara ma-ta?!?!?!

      Ba, lua-ti-as mortii in pula cu banii tai cu tot. Ii ador pe astia ca tine. Nu o sa ma arunc la afirmatii de genul ca esti un pisat de directoras printr-o firma care face naiba-stie-ce sau vreun programator rupt in gura care macar e baza pe stiinta lui. Daca tu iti faci hartia, tine-te de treaba.

      Dar sa caci ideea asta, cu salariul de peste 1000 de euro / luna, in Romania, unde stim bine cum merge treaba si unde, din cate stiu eu, salariile medii in zona „calificata” de non-salahori ruleaza de la 25 pana in 40 de albastre, pai da-te-n gatul ma-tii de burghez si mars inapoi la oamenii aia care te-au format in halul asta.

      Apuca-te acum sa-mi torni epitete. Ma doare in pula. Desi sigur avem varste apropiate, macar eu nu am inceput de chelie ca tine, am glume mai misto si fut mai bine decat tine, din orice unghi ai da-o.

      • eu33 spune:

        Frumos raspuns ! Stima tie si autorului acestui articol.

        Pastrati 6 gloante pentru dragos cu D mare.
        Bafta !

  • dana spune:

    mama nu conteaza in discutia asta, doar ziceam. ce te-aprinzi asa? n-ai atitudine de dictator, inapoi printre noi cei multi si prosti.

  • fane de la sifoane spune:

    Cele 6 gloante le-as folosi sa-i fac aerisire in cap lu Maruta

  • Neantul spune:

    fanatismul-stupiditate vibranta.partizanul unei idei isi traieste obsesia la fel ca un credincios crestin.crestinismul imparte istoria in doua-inainte si dupa Isus-ca si cum TIMPUL nu ar fi acelasi.Lupta dintre fanatici este conventionala in aparenta dar infint tragica in adancime.A te pune in rand cu ei inseamna a da dovada de o inima de piatra, de o nesimtire caineasca si de o astfel de tabacire a epidermei si a mintii, incat te intrebi daca, din moment ce continui a fi, nu faci si tu parte din hoarda generala, pe cat de cruda, pe atat de ridicola.Fie in invalmaseala, fie spectator, inhalarea acrului nemilos al vietii este dovada unui suflet de fiara cu coltii mai mult sau mai putin tociti.Dusmania este miezul fiecarei clipe.Si cum ar fi altfel cand fiecare om este pentru el insusi obsesia suprema, cand orgoliul este un eufemism al bestialitatii.In afara de cei ce renunta la toate prin asceza, sinucidere, sfintenie sau dezgust-restul compune turma de ucigasi banali, prin care imi plimb oboseala si scarba, pana cand privirile si actele lor imi dizolva dorinta de a-mi mai prefigura vreo soarta.

    • slobozitorul spune:

      pe scurt: pişat.

    • ano spune:

      asta e limba de lemn!?

  • bladesdontneedreloading spune:

    Acum cativa ani credeam ca esti un geniu literar care va salva literatura romana de seul tuturor oilor din ea. Acum sunt convinsa de asta.

    • kiki spune:

      Confunzi literatura cu untura.

  • om spune:

    Si aceasta este intr-un cuvant VIATA ce ne este data nu doar pentru contemplare ci pentru traire !! Cand cararile ei sunt pline de bestii cu spirit gregar poti sa te abati din drum si pe cai laturalnice vei gasi altii ca tine caci nimeni nu e singur pe pamant,suflete!Daca poti sa alegi, alege viata pe care vrei sa o traiesti alaturi de cine vrei sa o traiesti.Daca nu poti sa alegi atunci nu te da batut,nu renunta,nu te resemna ca vei fi rasplatit ..

  • Alex spune:

    O sa fie cam contraintuitiv dar trebuie sa iti pastrezi si niste prostie ca sa te bucuri de inteligenta pe care o ai, sau sa nu iti mai lasi inteligenta sa te deprime. Oricum e clar nevoie de echilibru ca sa poti sa te bucurie de viata pe care o traiesti.

    Daca te lasi prea mult pe un taler , o sa faci crash.

    Traiti-va in pula mea viata IN FUNCTIE DE VOI .. si de restul.

  • Satanel spune:

    ar mai trebui o proba eliminatorie, dupa alea cu Tepes. ar trebui eliminati toti retarzii care „inving” in orice argumentatie cu „asta e parerea mea, nu mai am chef sa ne certam”.
    cred ca se mai duc cam 50% din cei ramasi cu asta.

    • Mihai spune:

      da, vreo 50%. femeile, mai precis.

  • Alex spune:

    e greu sa gasesti un mix bun.

  • Alex spune:

    e greu sa gasesti un mix bun.

  • Cosmin spune:

    Sunt destui oameni care intrunesc conditiile date de tine si care tot pe gura respira.
    Ar trebui o proba insa care sa le testeze verticalitatea.De exemplu sa ii ispitesti cu o suma mare de bani ca sa isi futa mama. Probabil ca asa Maruta si cei ca el vor fi departajati.

  • Cosmin spune:

    p.s. pentru ca opiniile unui om,inteligent sau nu ,tin mai putin de cultura sa si mai mult de feedback-ul care il primeste.

  • Nu mă cheamă Vasile!!! spune:

    Ar trebui începută chestia asta pe blog, la comentarii. Uită-te și tu ce e aici. Iar dacă din cine știe ce greșeală, m-aș alege cu un pistol, aș începe cu creștinii ca cel de mai sus. Pur și simplu îi iubesc și această iubire se cere împărtășită cu un plumb încins în țeasta aia groasă a lor. La naiba, aș deveni evanghelist și aș predica iubirea din ușă în ușă, ca martorii lui Iehova.

    Apropo, îmi plac ăia de mai adaugă condiții, în funcție de realizările lor. Eu câștig peste suma x, atât trebuie și restu. Eu mă piș stând în mâini fără să vărs pe mine, atunci trebuie și tu. Păi plm, eu zic așa, trebuie să ai minim 1 80, să nu fi șchiop de o mână sau surd de-un ochi sau altă diformitate de genu, să știi să numeri până la 100 în 3 limbi diferite și să nu fi purtat tricouri roz niciodată (asta se poate determina prin teste pe epidermă, rozul nu iese nici după 1000 de spălări). De fapt ce voiam să zic era că muie bă, realizezi că nu toți au aceleași condiții de plecare, aia cu toți egali din fătare e o vrăjeală. Că tu câștigi un căcălău de bani nu se bazează doar pe cumulul tău de cunoștințe sau pe efortul depus, mai e și sfânta și preamărita Providență, adică chestiile alea care se întâmplă pentru că pur și simplu se întâmplă și asupra cărora tu nu ai niciun control. Acu o să zici, păi atunci proștii de ce sunt proști?, pentru că s-au născut proști sau pentru că nu au avut șansa de a fi mai puțin proști din cauza Providenței? De exemplu, să zicem un ipotetic Vasile, născut la mama dracu, fără televizor, cărți, internet sau alte d-astea, doar cu vaca și oaia lângă el, i s-a ivit vreodată șansa de a deveni la 30 de ani altceva decât un zoofil și violator de babe? S-ar putea întreba atunci: oamenii se nasc proști sau devin proști? Dacă toți ar avea condiții egale, ar mai fi proști? Și logica ne-ar duce la următoarea întrebare: eu sunt prost că scriu inepțiile astea sau tu ești prost că le citești? Ceva în genul problemei cu oul sau găina. În plm, ce tâmpenii debitez și eu. Ignorați ce am scris. De fapt voiam să zic că sunt sărac și „furstrat”. În plm, iar am uitat să îmi iau medicamentele. Ce bine ar fi fost ca asta să fie o glumă. Iar nu îmi mai dau ăștia voie pe internet o lună că cică nu îmi face bine.

    PS: Care mă înjură îl blestem ca pe primul său născut să îl cheme Vasile sau Gheorghe. Indiferent de sex!

    PPS: ce fhrusthuck e și Radu ăsta. Auzi tu, nu mă lasă să folosesc cuvântul „furstrat”. Jos cenzura! Jos chiloții! Jos vopseaua de pe pereți!

  • fasgf spune:

    ma intreb daca o sa dispara religia din romania..

  • zs. spune:

    Si ce te faci in Romania cand dreptul la arma il are doar armata,politia si unele structuri? :)))

    • Satanel spune:

      si ce te faci cu comentacii care rateaza consecvent ideea de baza si se leaga doar de forma? in naivitatea mea eu cred ca e vorba de doua chestiuni: 1. prostii nu ar trebui sa voteze pt. destepti (si sa nu le influenteze viata in nici un alt fel) 2. cind omul isi permite luxul asta, se tine cu dintii de orice timpenie.

  • My Evil Twin spune:

    Intelectualitatea (indeobste cea franceza dar nu numai) interbelica era complet inamorata de idealurile comunismului bolsevic. De la Malraux si Gide, pina la Sartre sau Hemingway, toti erau insi care puteau localiza capitala Vietnamului pe harta, fara gres.

  • led spune:

    Inainte de ’89 dreptul la opinie pentru fiecare era un vis. Acum toti il avem si nu stim ce sa facem cu el.

  • Ganja Man spune:

    Radule asta da, mi-a placut. Ceva de calitate, ceva care nu toti meltenii ajung sa inteleaga asa bine. Ceva care e necesar. Ori va desteptati ori va duceti dracu.

    Un clasament, nu batut in cuie, dar practic in zilele noastre. Luati un pix si o foaie si copiati:

    Nivelul 0 – „Zombie” – Fotbal, rezultate sportive, sitcom-uri de televiziune, junk food procesate, vaccinari, jocuri loto, doctoru are dreptate intr-una, supunere autoritatii aparente, merge impreuna cu status quo-ul

    Nivelul 1 – „Trezirea” – Curios, pune intrebari. Citeste ingrediente pe produsele alimentare. Intreaba medicul ce si cum. Se uita la documentare in loc de sport. Incearca sa evalueze informatiile si sa gandeasca rational. Pune intrebari la autoritati false.

    Nivelul 2 – „informat” – citeste carti. Exploreaza informatii alternative. Investeste in auto-educatie. Participa la activism. Urmareste sa faca schimbari in lumea din jurul lor. Vorbeste cu prietenii. Provoca credintele oamenilor. Reflecta asupra propriilor convingeri si este capabil de adaptare.

    Nivelul 3 – „Master” – Are o mare influenta. Creeaza lucruri. Inoveaza. Ofera solutii. Inventeaza lucruri noi. Nu televizor. Nu face vaccinuri. Nu mananca junk food. Are o perspectiva pe termen foarte lung. ințelege „imaginea de ansamblu”. Cauta sa ajute pe altii. Are compasiune pentru fiintele vii. Recunoaște reteaua vietii de pe planeta noastra pe care o apreciaza la fel ca pe o casa. Se gandeste la oameni ca la o specie. Specia umana, suntem in varful trofic. Puterea insemna responsabilitate.

    Nivelul 4 – „Iluminism” – Realizeaza marea iluzie a vietii. imbratiseaza nemurirea de conștiința si spiritul uman. isi exprima compasiunea pentru altii, dar fara interventie. Niciodata nu incearca sa „schimbe” pe altii, doar ii invita sa-si extinda conștiinta. Recunoaște interconectarea tuturor sistemelor de viața. Vede experienta vietii umane intr-o lumina plina de umor. Este capabil sa atinga o constiinta mai mare. Rar cauta faima si nu este interesat de succesul financiar. Abandoneaza cateodata tota bogatia materiala pentru ca nu-i aduce ceea ce cauta si anume fericirea si implinirea.

    Trezirea fratilor. http://www.youtube.com/watch?v=DM91xAfqffQ

    • Alex spune:

      unde e Zion-ul ?

    • Sandman spune:

      Mai sunt cateva nivele, dar se-apropie anul nou si nu face sa batem campii, oricum, brava la tine ca ai timp sa vezi si ce mai fac colegii de specie.
      Hai la multi ani acu’, cand se pune!

    • My Evil Twin spune:

      A Maslow pyramid by any other name would shine as bright. :)

      • chiombi spune:

        scurt i-ai taiat nasul, shakespear style.

      • Alex spune:

        transcende imaginatia :))

      • Dragos spune:

        Word.

        Pun pariu ca de la nivelul 3 in sus toti sunt pro-legalizare, gandesc pe sistem de pace si intelegere si asculta dnb si dubstep.

        Studenti ratati si alti sarantoci asemanatori, ce mai.

      • moi spune:

        deci ce naiba…glumesti…dramaticul unde ti-ai gasit sa citezi din romeo si julieta :)))hai bai razi la asta ..a seal walked into a club..simple mind.. si restu cometariilor…jesus mary and joseph creca glumiti v-ati gasit aici sa rezonati cu asta de sus…cum sa-i zic..caltabos ambulant

    • Ano spune:

      In parte sunt de acord cu tine. Dar ai o problema serioasa cu vaccinurile.

    • plm spune:

      chiar vream sa-ti citesc postul da’ e lung si ‘intruna’ se scrie legat

    • Mihai spune:

      mi-am facut si eu un clasament din asta, e super tare.
      ma uit la mine, la cum sunt, mai bag din burta si incep sa descriu ultimul nivel, caci cu ala se incepe.
      dupa care mai reciclez niste clisee pe care le-am auzit prin jur si descriu oamenii care mi-s inferiori in scara mea de valori, bineinteles.
      e simplu, toata lumea ar trebui sa incerce. ma gandesc ca poate mai exista inca niste idioti care nu isi creeaza o lume in care sunt superiori celorlalti. asta-i exercitiul perfect.

  • moi spune:

    de ce doar 6…?! lasati in plm vaccinurile si studentii

  • Satanel spune:

    ce sa inteleg eu de aici, ca orice om de stiinta care a contribuit semnificativ la ceva nu e vaccinat?

  • krakilla spune:

    Sustin teoria asta de ani de zile, oamenii nu sunt egali si nici nu ar trebui sa fie egali in drepturi. Cretinii nu sunt capabili sa ia decizii corecte sau sa ofere opinii relevante si vedem asta in fiecare zi, la fiecare pas, de la moda si muzica pana la administrarea unei tari.

    • Ganja Man spune:

      Vedem asta in fiecare zi in societate si in aproape in fiecare commentariu de pe internet.

  • Romulus Roman spune:

    Ca pamflet e tare de tot … ma îndoiesc de faptul ca românii vor avea logica ta cursiva … dar măcar ne-am mai împuțina. Nu garantez ca aia vor fii prostii și idioții fiindcă ăștia au un talent nemaipomenit de supraviețuire . :D

  • George spune:

    Ciudat articol, interesant in felul lui (felicitari), si interesanta atitude exprimata, curioasa – parca mulți asteapta sa se omoare intre ei dar au nevoie de un pretext – o diferența de opinii e suficient din cate se vede.

    • eu33 spune:

      Razboaie s-au inceput din mai putin !

  • cica spune:

    Ai trecut testul de mai sus ? :)))

  • Gigel spune:

    Dupa modul cum este structurata societatea actuala, daca ajungi sa fi nevoit sa explici ceva unui „meltean”, care are optiunea sa nu te asculte inseamna ca esti la acelasi nivel cu el, si asadar ai aceleasi drepturi ca el.

    Asa ca tine, am postat asta pentru a ma simtii superior fata de cineva, ironic, nu?

  • Gabi spune:

    Ciudat. Deobicei nu te suport. Imi dai uneori impresia ca ai fi un ingamfat si un nemernic. Acest articoul, totusi, a avut foarte mult sens. Felicitari.

Adaugă un comentariu