Câteva adevăruri pentru elevi despre BAC , profesori şi facultate

 

 

 

Unele chestii le-am mai zis. Asta e. Din păcate viaţa mea e mai lungă decât numărul de subiecte de interes comun. Dar vreau să spun nişte chestii pe care mi-ar fi plăcut să le fi ştiut când am dat BAC-ul. L-am luat foarte în serios pe atunci. Eram stresat şi panicat. Mi se părea că tot viitorul meu depinde de examenul ăla.

 

1. BAC-ul e foarte uşor şi îl iau toţi oamenii

 

Acum o să spuneţi. „Dar Radu, anul trecut doar 40% dintre elevi au luat BAC-ul. Cum poţi să spui că e uşor?”. Foarte simplu. Dacă eşti om şi stai două săptămâni să citeşti câte 3-4 ore pe zi din materiile pentru examen, e fizic imposibil să nu iei 5. Ăia 60% care nu l-au luat nu sunt oameni. Sunt maimuţe oligofrene. Când eşti mic eşti prea concentrat pe a-ţi da seama cine eşti ca să îţi dai seama cine sunt oamenii din jur. Şi oamenii din jur, de obicei nu sunt oameni. Sunt mai proşti decât un burete de spălat vase. Şi aşa e 60% din specie. Dacă nu mă crezi, deschide orice loc de pe internet unde se comentează, chiar şi ăsta, şi uită-te la comentarii. Ăia sunt oamenii care nu iau BAC-ul. Dacă nu ţi se pare nimic greşit la ei, înseamnă că eşti parte din ei. Şi atunci ai probleme mai mari decât un examen. Spre exemplu faptul că nu eşti om. Eşti o maimuţă bărbierită cărată din inerţie de societate fără nici o legătură cu specia umană.

Bonus, o comentatoare la articol care face parte din specia „maimuţe bărbierite” şi are impresia că e din cauza sistemului. Sistemul e de vină că are 20j de ani şi nu ştie cum se pune pluralul pe un pronume. Ăsta e genul de om care nu ia bac-ul. Are probleme cu materia din clasele I-IV din cauză că sistemul nu poate dresa un animal simplu să vorbească omeneşte. Nici cactusul meu nu ştie gramatică. E la fel de mult vina sistemului şi în cazul lui. Al dracului sistem!

 

dsada

 

2. BAC-ul, ca şi tot sistemul de învăţământ e irelevant

 

Scopul lui pare a fi să înfigă în tine nişte cunoştinţe utile. Dar nu sunt. În următorii 3 ani o să uiţi tot ce ai învăţat în liceu şi nu o să îţi fie dor de informaţiile ălea. Sunt utile ca al treilea sfârc. Scopul lui nu e să te înveţe chestii utile în viaţă. Scopul lui e să te determine să joci după reguli. Asta vrea să vadă viitorul angajator. Că eşti capabil să faci muncă, chit că e inutilă şi irelevantă. Că nişte proşti te-au pus să înveţi o carte care pe tine nu te ajută cu nimic şi ţi-au spus că trebuie şi tu ai făcut-o fără să-ţi pui întrebări. Eşti o viitoare dronă bună. Faci cum zic superiorii tăi.

Şi sistemul e prost. Nu ştie cum să te înveţe ceva cu adevărat util. Aşa că îţi bagă nişte cărţi pe gât ca să nu zică lumea că stă degeaba. Că n-a încercat. Că nu a vrut să te educe.

 

 

3. 80% dintre profesori sunt mai idioţi decât un pom de Crăciun şi vă manipulează pentru scopurile lor meschine

 

 

Nu, dascălul nu e un înger printre oameni venit să educe noua generaţie. Asta e ce vă spun vouă, ca să îi admiraţi. De obicei cel mai prost şi cel mai leneş din curtea facultăţii ajunge profesor. Să muncească un sfert cât muncesc oamenii normali pe un salariu de nimic. Face foame, dar măcar nu munceşte. Spune aceleaşi inepţii an de an la alte feţe, cu o morgă gravă de deschizător de drumuri. Îşi ştie lecţiile ca pe poezii şi de obicei nu ştie absolut nimic din lume în afară de domeniul lui mic, unde era cel mai prost din clasă. Dar în care ştie mai multe decât nişte puşti, şi evident pare autoritar în faţa lor.

 

Dacă acumulează nişte şmechereală şi experienţă de viaţă, profesorul devine mai mult decât un robot imbecil care îşi predă lecţia. Începe să facă agerimi pe bani. Fondul clasei, fondul şcolii, protocol. Mai motivează o absenţă pe o sticlă de tărie, mai pune o notă pe ochi frumoşi. Ia şpagă ca un poliţist şi e la fel de prost. Chiar mai prost. Că e mai uşor să fii autoritar în faţa unor copii decât în faţa unor adulţi.

 

Şi dacă îl duce puţin capul, devine şi mai periculos. Începe să facă meditaţii şi îşi dă seama că acolo e banu’ ghebos. Şi trebuie să-şi justifice 100 de lei pe oră de vorbit mediocrităţi. Aşa că, din poziţie autoritară, convinge adolescentul influenţabil să lase laba şi frecatul mentei, activităţi mult mai utile decât şcoala, şi să înveţe ca turbatul. Îl sperie şi îl convinge că asta e singura lui şansă. Să muncească 10 ore pe zi ca să intre la o facultate străină. Să ajungă dronă în străinătate. Că în ţară o să moară de foame. Că vrea să înveţi pentru că ţine la viitorul tău. Minciuni sinistre. Fiecare profesor îşi pune preţul la pregătire în funcţie de câţi elevi a trimis la facultăţi străine. Ăla e brandul lui. Te trimite ca să crească brandul. Ca să ia 120 de lei pe oră la anul de la proşti care vor pregătire. Îi doare în cur de tine. Nu spun că nu e bine să faci o facultate în altă ţară. Dar arareori e varianta cea mai uşoară la raportul muncă/rezultat.

Sigur. Sunt şi profesori buni, cu intenţii bune.  Sunt care încearcă să vă înveţe regulile de bun simţ după care funcţionează viaţa. Dar pentru fiecare profesor bun sunt patru idioţi inutili. Şi chiar şi ăia utili au o utilitate limitată. Lucrurile importante le înveţi singur. Tot ce pot face e să vă arate o direcţie în care să te uiţi. Să deschizi ochii ţine doar de tine.

 

 

4. Părinţii sunt la fel de proşti ca profesorii

 

Majoritatea părinţilor sunt nişte bătuţi în cap nefericiţi. Şi au impresia că ambele ţin de faptul că nu au învăţat destul. Refuză să creadă că s-au născut bătuţi în cap şi că nefericirea ţine de deciziile pe care le fac zi de zi. Au impresia că acolo a fost un moment, la 18 ani, în care au luat-o într-o direcţie greşită şi n-au ce face. Ar fi trebuit să înveţe mai mult. E uşor să gândeşti aşa la 40 de ani. Pentru că nu mai ai nici o responsabilitate. Decizia greşită a fost făcută acum 20 de ani. E mai greu de acceptat că deciziile greşite sunt în fiecare zi. Convinşi de chestia asta, că au găsit vinovatul pentru propria nefericire constantă, vor să o depăşească prin tine. Că e mai uşor decât să o depăşească prin ei. Sunt resemnaţi ca ciobanul din Mioriţa de faptul că sunt nişte rataţi cu o viaţă de căcat şi fac orice ca tu să faci decizia aia de 18-20 de ani corect, nu cum au făcut-o ei.

 

Dar adevărul e că nu e nici un moment în viaţă în care ai de ales între drumul corect şi drumul greşit. Toate drumurile sunt mai mult sau mai puţin greşite şi drumuri apar în fiecare zi. Resemnarea nu vine din cauză că au pierdut ei un tren. Resemnarea vine din cauză că sunt rataţi cu o viaţă de căcat. Şi preferă să considere că trenul ăla era cel mai important ca să nu trebuiască să alerge după trenurile care trec zilnic pe lângă ei.

 

5. Nici măcar facultatea nu contează

 

70% dintre studenţii de la noi care au terminat o facultate şi muncesc, muncesc în alt domeniu decât cel pe care l-au studiat. Şi ăia 30% care lucrează în domeniul din facultate aplică sub 10% din cunoştinţele din facultate la locul de muncă.

 

Lăsaţi puţin să vă intre în cap statistica asta sinistră. E o şansă de 3% ca ce înveţi în facultate să aibă vreo utilitate mai mare de cultură generală. La ce dai? La filologie? O să te ajute să baţi oameni la Conquiztador şi doar atât.

 

 

6. Nu luaţi şcoala în serios, dar terminaţi-o

 

Societatea vrea să vadă că ştii să joci după reguli. Ia BAC-ul cu 6. Du-te la o facultate, oricare şi termin-o cu 6. Dacă vrei să faci ceva pentru viitorul tău profesional, învaţă să fii adaptabil. Învaţă să vorbeşti cu oameni. Învaţă să prinzi din mers cum funcţionează treaba în orice loc. Şi încearcă toate căcaturile. Scrie, desenează, citeşte, pedalează, fă toate lucrurile la care te poţi gândi şi încearcă să vezi la ce eşti bun şi la ce nu eşti. Ce îţi place şi ce nu. Dacă ai 18 ani, crede-mă, habar n-ai încă ce îţi place şi la ce eşti bun. Doar ai impresia că ştii asta. E o capcană.

 

Şi nu te panica. Singurii oameni care se aşteaptă ca la 18 ani să ştii ce vrei să faci cu viaţa ta sunt idioţii. Nu arde. Dă-ţi seama cine eşti şi ce vrei în ritmul tău. Eu m-am apucat de muncă la 22 de ani şi mi-am dat seama că pot să scriu şi să trăiesc din asta la 23. Dacă aş fi luat viaţa, munca şi şcoala în serios probabil că n-aş fi aşteptat să îmi dau seama cine sunt. M-aş fi aruncat într-un domeniu, orice domeniu, şi aş fi fost acum un adult nefericit care munceşte 8 ore pe zi într-un loc care nu îi place şi cu care nu rezonează, doar pentru că presiunea socială mi-a spus că aşa trebuie să fiu.

 

Aş vrea să pot să-mi arunc hârtia asta înapoi 10 ani prin timp. M-ar fi scutit de mult stres.

 

 

Baftă.

***

Comentarii (218)

  • Radu spune:

    Iti multumesc pentru gandurile astea sincere la ceas de noapte-buna-dimineata. M-au impresionat! Trec prin cateva crize asemanatoare si am 24..Dar nu e tarziu niciodata sa te trezesti !

    • O tranziţie atroce de la submediocritate la nefiinţă spune:

      Unul dintre cele mai umane articole ale tale Radule, felicitari! Pacat ca multi dintre cititorii tai continua sa se comporte ca niste smegme si la genul asta de articole in care exista esenta. Nu poti, ca si cititor al unui site gratis, sa iei la pula un mesaj extrem de decent in care ti se transmite ceva care te-ar putea ajuta in viata. Evident nu e vina cititorilor tai printre care ma numar si eu, abordarea superficiala e amprenta structurii interioare a romanului autentic. Daca macar o data pe an o sa ai si astfel de abordari pe diferite teme, suntem salvati. Devenise o uzura, un fel de stand up comedy primitiv de prin Romania, in care textele erau doar un amalgam de injurii si ironii facile si sterile cu care rezonau masele de oligofreni care subzista intr-o inconstienta a propriei submediocritaiti, printre care evident ma numar si eu. Din cand in cand mai arunca si articole de-astea, sunt mult mai utile decat textele alea jenante cu salam, becali, shaorma ( chestiuni reale, care pana la urma ne privesc si pe noi) dar pe care le poti ignora (cu riscul de a nu atrage aceeasi atentie). Am o intrebare si sper sa-mi raspunzi: ce preferi, cititori multi da’ ingramaditi sau mai putini dar cat de cat decenti? cantitate sau calitate? avand in vedere ca, sa fim seriosi, ce e de calitate in romania e menit prabusirii. mori de foame cu calitatea. chiar sunt curios. iti dai seama ce noroc tre’ sa am? cat de beat tre’ sa fii sa ti se para cat de cat interesanta o astfel de intrebare dupa ce-ai vorbit cu mii de oameni care-au avut fix aceleasi idei ca ale mele, sa mai gasesti motivatia sa depui efortul sa dai iarasi acelasi raspuns la care vei primi fix aceleasi reactii. un cliseu infernal. cat de plictisitor tre’ sa fie conversatiile dupa o anumita varsta(pentru ca avand blog discuti cu n oameni banuiesc), si devine totul repetetiv, neavand imaginatie, mestecam aceleasi intrebari apoi ne simtim vexati ca nu primim un raspuns si iti inoculam diferite fr|_|str*ar1 pentru a ne mentine noua unicitatea, sentimentul ala de ” sunt un fulg de nea special”. Pula mea, asta a fost tot ce-am avut de zis, numai bine!

      ASTA A FOST TOT COMENTARIUL, DE-AICI INCEPE O MARTURISIRE PATETICA A UNUI REDUS, CE POATE FI IGNORATA CU DEZINVOLTURA. ok am exagerat scriind cu litere mari, acum probabil cineva crede c-o sa fie interesant acest tratat de imbecilitate si-o sa ma-njure c-au stat sa citeasca miliardele de randuri absolut inutile.

      Evident am lasat comentariul asta (si l-am citit cu interes pentru ca-ti cunosc postarile si-acum ai fost surprinzator de serios, aproape ca uitasem ca te poti ridica la un astfel de nivel) pentru ca n-am luat bacul, am 21 de ani si nu am invatat la nicio materie. m-am prezentat atunci in primul an si am facut din deductie 9 la romana (ca ma pricep sa aberez ca fanus neagu da’ nu stiu nicio definitie, nimic tehnic si asta mi-a scazut la III chestiile tehnice da’ am primit alea 18 puncte c-am umplut paginile) la biologie 7 ca ultimu’ sclav(erau extrem de penibile si le putea rezolva o cazma autista, gen respiratie, cum ne protejam de cancer, san e spalam pe maini, si apoi un exercitiu de clasa a 2’a prin care luai 15 puncte sau ceva, 10% apa 40% neant si 50% respins) in fine nu tre’ sa memorezi nimic sai ei bacu la biologie, cine facem editatie la biologie ar trebui sa fie tampit de propria imbecilitate, iar la mate am picat cu patru saptezeci si cinci (n-am facut contestatie pentru ca mi-era jena de ce specimen sunt si stiam ca nu merit sa iau 5 la ce „efort” depusesem) ca nu stiam nicio definitie, nicio proprietate, efectiv rezolvam haotic si dintr-o logica minima si primitiva, sunt vreo 2 pagini pe care tre’ sa le memorezi si apoi sa inveti sa le aplici. in 4 ani de liceu mi-a fost lene sa invat doua foi, tocmai pentru ca mi-a placut sa stau mai mult acasa sa citesc ce-mi place, adoram sa fac chestii ce n-aveau legatura cu ce faceam la scoala, ajunsesem atat de grav incat nici nu mai stiam ce facem la scoala, un dezinteres absolut, ma prezentam doar ca sa u fiu exmatriculat, pentru ca mama e genu’ ala de om cu * ce zice lumea * si daca eram dat afara din liceu pentru ea era o catastrofa asta si-am zis sa il termin totusi. Nu am niciun regret nici acum cand iti scriu. Ma consider infinit mai castigat asa, educandu-am acasa ca o maimuta. Acasa i-am descoperit disperarile lui Emil Cioran, m-am familiarizat cu paroxismul romanelor lui Dostoievski, cu existentialismul lui Albert Camus si Sartre, nihilismul activ al supraoamenilor lui Nietzsche(care-si cauta identitatea in trenul de la turin folosind, ca orice om, oglinda!), dasein-ul lui Heidegger, deznadajduirea lui Schopenhauer care gaseste refugiul in praful stelelor si veiritas-ul lui Diogene(care pentru mine e apogeul versiunii umane, simbol al sinceritatii intr-o lume ipocrita, efemera iluzorie si mizera). Cacaturile astea consider ca m-au ajutat mult mai mult decat rumegarea unor cunostinte inutile si ancestrale in vederea obtinerii unei diplome care sa ma ingroape in submediocritate. Exista mai mult in viata decat operele de bac pe care „trebuie sa le memorez” ca un casetofon uzat pentru ca n-am capacitatea de a-mi scoate propriile idei din ce-am citit si a le dezvolta pe loc in ziua respectiva.

      Probabil ca mi-as justifica lenea spunand ca-s redus si nu ma pot adapta intr-un joc din care toti fac o voluptate in a participa – ca si cand ar fi o realizare sa-ti insusesti temporar niste cunostinte inutile-, ideea e ca nu prea poti sa nu mori de foame cu lenea, mai ales ca oamenii din jur au prejudecati cand vine vorba de diploma. Acum pula mea pot da n exemple de oameni decenti si cu 7 clase, carlin a abandonat scoala in clasa a 9’a. Ma gandeam sa ma inscriu in toamna(de cand n-am luat atunci in vara dupa clasa a 12’a nu m-am mai inscris ca stiam ca n-o sa invat si o sa dau cu capul de aceeasi problema, nu pot sa ma motivez sa invat ceva pentru care n-am niciun interes, asa c-am evitat-o refugiindu-ma in ce ma interesa, un self education de periferie) si sa dau la facultatea de litere (am timp pana in august sa-mi suprim lenea si sa invat doua foi), da’ cum ai zis si tu, o sa intru intr-o lume in care cei din jur sunt mai prosti ca un pom de Craciun, ca asta ma vedeam facand, ajungand „a substitute teacher” intr-un sat pe cale de disparitie, traind cu 7 milioane pe luna. Ce poti face pe piata muncii cu facultatea de litere? De cate ori imi proiectez viata ajung la un final catastrofal si imi distrug motivatia blazandu-ma intr-o apatie de-asta infinita. La jurnalism nu-mi place ca desi spui ca n-ai sef si pula mea, tot esti fortat de meserie sa citesti absolut toate mizeriile de cancan care fara sa vrei te afecteaza si te indobitocesc ( tu probabil ai un spirit fin si reusesti prin umor constant sa spulberi abjectul ala colosal care iese din paginile alea ), da’ io as fi mega cretin si as incepe sa scriu despre cacaturile alea serios, crezand ca sunt profesionist si ca-mi fac „meseria” scriind despre chilotii unei cretine. ce meserie decenta pentru oameni lenesi da’ care se pricep la divagatii literare exista? Poate a sunat arogant, rectific: de partea mea am doar faptul ca „ma pricep” la scris, si prin „ma pricep” spun ca nu-s analfabet. sper ca n-ai citit ce-am zis, si tu eisti lenes, dar tu macar ai reusit sa-ti gestionezi viata si sa ai alegeri prin care sa cauti totusi sa evoluezi integrandu-te intr-un sistem social, si pentru asta te respect; da, stiu, e absurd ca eu, „o maimuţă bărbierită cărată din inerţie de societate fără nici o legătură cu specia umană”, sa fiu capabil sa respect un om. Probabil ca marturisindu-ti respectul te insult din oficiu. Nu stiu, n-a fost asta intentia mea, in ciuda agresivitaitii de pe blogul asta chiar am avut ganduri pasnice, am stat vreo 20 de minute desi-s mega lenes sa-ti transmit gandurile astea. Probabil motivatia mea a izvorat din certitudinea ca n-o sa citesti. O zi pe cat de liniara pe-atat de agreabila!

      • Radu Post author spune:

        ma doare la basca si de cantitate si de calitatea cititorilor. nu scriu pentru ei. scriu ca sa nu mi se piarda ideile. nu s-a nascut omu pentru care scriu.

        • O tranziţie atroce de la submediocritate la nefiinţă spune:

          Ma gandeam ca cei care-l citesc pe cel ce scrie rezoneaza cu el si constituie o vaga reflectie a celui pe care-l citesc. Daca nu rezonezi cu ce scrie celalalt de ce ai continua sa-l urmaresti pe acel om? D’aia credeam ca ai un vag interes in ce public atragi – din perspectiva propriei tale fiinte, gen: „da ba, da’ la mine pe blog n-o sa vezi niciodata fanii lu’ capatos, how i met your mother ” sau plm, intelegi ideea. Mersi de raspuns.

          • Radu Post author spune:

            nah. o gandesti prea mult. cititorii sunt niste straini. niste oameni pe care nu ii cunosc si care nu stiu cum functioneaza. deci parerea lor n-are cum sa aiba vreo validitate pentru mine.

        • hater spune:

          Da, pierderea ideilor tale ar fi ceva mult mai devastator decat incendierea bibliotecii de la Alexandria.. Unul ca tine se naste la cateva mii de ani, ce pacat ca Socrate nu a avut si el blog, pe vremea sa.
          „cati ca voi.”

      • vreau sa vad tate si buci spune:

        sa-mi bag pula cat ai scris. esti cam nevorbit neica

        • Bogdan spune:

          Iar tu ești cam ignorant pentru articolul ăsta, nu crezi?

    • george spune:

      Ai mare drfeptate in cea ce spui Radu in aceasta descriere. a sistemului de invatamant pentru ca el a a fost si este principalul vinovat . Elevii de liceu au in gand nu profesia pe care o vor practica poate toata viata ci faptul de a continua distractia din liceu si in facultate . Toti dau la Drept gandindu-se ca suna bine sa zici ca studiezi Dreptul si ca oa sa iesi avocat. In liceu inveti cultura generala din care nu iti ramane nimicin loc ca fiecare elev sa opteze pentru materiile care-i vor folosi in viitor si pe care le va aprofunda la facultate.Sistemul e facut pentru profesori,nu pentru elevi

  • Adult fericit spune:

    Jur ca mi-au dat lacrimile la penultimul paragraf

  • Raul mexicanu cu pula mare spune:

    mi-a dat o lacrima in coltu pulii… adevarate si miscatoare gandurile tale sincere centaure. sa traiesti 1000 de ani ca sa inspiri tineretu l socialist generatie dupa generatie. muie che guevara- muie dan puric

  • neXt spune:

    Si experimenteza. Incerca-le pe toate ma! Da-te cu capu’ de toate pragurile, ca doar asa vei ajunge sa intelegi ce-ti place si ce nu. Nu din auzite, nu din ce ti-au spus altii, nu din ce-ai citit. Is bune si ala, iti dau o idee, da’ concluzia trebuie s-o tragi tu, altfel o sa traiesti ca pestele-n borcan toata viata…

  • andra spune:

    Genial articol. M-a uns pe suflet, ca sa zic asa.

    Mai ales partea asta:
    Majoritatea părinţilor sunt nişte bătuţi în cap nefericiţi. Şi au impresia că ambele ţin de faptul că nu au învăţat destul. Refuză să creadă că s-au născut bătuţi în cap şi că nefericirea ţine de deciziile pe care le fac zi de zi. Au impresia că acolo a fost un moment, la 18 ani, în care au luat-o într-o direcţie greşită şi n-au ce face. Trebuiau să înveţe mai mult. E uşor să gândeşti aşa la 40 de ani. Pentru că nu mai ai nici o responsabilitate. Decizia greşită a fost făcută acum 20 de ani. E mai greu de acceptat că deciziile greşite sunt în fiecare zi. Convinşi de chestia asta, că au găsit vinovatul pentru propria nefericire constantă, vor să o depăşească prin tine. Că e mai uşor decât să o depăşească prin ei. Sunt resemnaţi ca ciobanul din Mioriţa de faptul că sunt nişte rataţi cu o viaţă de căcat şi fac orice ca tu să faci decizia aia de 18-20 de ani corect, nu cum au făcut-o ei.

    Dar adevărul e că nu e nici un moment în viaţă în care ai de ales între drumul corect şi drumul greşit. Toate drumurile sunt mai mult sau mai puţin greşite şi drumuri apar în fiecare zi. Resemnarea nu vine din cauză că au pierdut ei un tren. Resemnarea vine din cauză că sunt rataţi cu o viaţă de căcat. Şi preferă să considere că trenul ăla era cel mai important ca să nu trebuiască să alerge după trenurile care trec zilnic pe lângă ei.”

    Da, m-ar fi scutit si pe mine de mult stres sa fi inteles asta acum 10 – 15 ani.

  • octav spune:

    dar coaie,Nicusor Dan!

  • unalex spune:

    Cu riscul sa fiu pedant, in primul comentariu a Aanei-Mary, „aceiasi” nu se scrie asa.

    • Radu Post author spune:

      dam acuma vad.

    • cristi spune:

      nu mi se pare „pedant” sa corectezi un cuvant scris gresit – care are aproape alt sens sens scris gresit. :)

      Radu, parca tot de plural/singular tine, nu? :)

      • unalex spune:

        Mna, observ ca si eu am facut un dezacord, legat de primul comentariu AL Aanei-Mary.

        Recunosc ca am luat bac’ul cu spaga.

  • Dave spune:

    Ar trebui sa ii schimbe numele din Sistemul de Educatie in Sistemul de Instructie (sau Instructaj) pentru ca atat te invata acolo.

    Stiu un om care a facut 2 facultati, a trecut prin ele ca gasca prin apa, a facut cred ca toate idioteniile posibile, o duce bine, sincer nu stiu ce face ca de fiecare data cand il intreb are alt job. Ba instaleaza Office la prosti, ba Windows, ba e la call center ba la depanari ba la plm… orice cere o minima experienta (dar minima) si unde poti lua bani grei de la prosti. Omu e idolu meu in viata.

    Cum plm la 35 de ani sa fii la service IT si toata ziua sa sune disperatii la tine si tu sa il intrebi pe fiecare: „Da’ ati dat reset la computer?” si sa fii platit pt asta? Genial. Nu iti trebuie scoala, BAC, facultate si nici macar un curs pentru asta :)

    • sad panda spune:

      Un gigel de la support IT ia de 2-3 ori mai putini bani ca un dev. Oficial; nu vorbim de instalat Windows pe sub mana.

      • gazpefoc spune:

        haha, tare asta, pai de-aia, ca e doar un gigel. intereseaza-te cat ia Dumnezeu de la Support IT. Oficial. si o sa te caci in pantaloni de emotie. La IBM, Dell, HP, Oracle, alde d-astea cu doua-trei limbi straine stiute. ala de instaleaza windows pe sub mana contra bani e un labar trist.

      • Dave spune:

        pai da, da’ nici nu face nimic. asta vreau sa zic, i se rupe, te intreaba daca ai dat restart dupa care inchide si daca suni din nou, cel mai probabil suni la altul, care iti va zice aceeasi chestie. ideea e ca e vorba de un job cu minima calificare pentru ca cele mai multe probleme sunt super usoare.

        na, daca tii un server de banca, acolo iti trebuie experienta, studii, etc. dar iti iei si bani grei, numai ca acolo nu ai tupeul sa le zici sa dea restart si esti la dispozitia lor 24/7. si daca esti in concediu tre sa ii rezolvi: scoti laptopu’, tableta, smartfonu’ plm si le faci serveru ca altfel o belesti.

  • WTF spune:

    Ai pus bine punctul pe i, mai putin la partea cu prostii. Sigur ca 60% par maimute oligofrene, dar cred ca si aia daca ar inceta sa mai creada, ca vitele, ca scoala este singura sansa de a reusi in viata ar putea iesi din ei niste tamplari pe cinste, sau pesti sau pula mea… niste artisti, niste maturatori.
    Fiecare cu talentul sau, nu matematica e masura prostiei, desi pentru cineva care intelege matematica e greu de priceput asta. Mi-a luat ceva timp sa inteleg ca unii sunt complet retardati in multe chestii simple dar foarte inzestrati in niste cacaturi extrem de complicate si pe care doar ei le pricep. Probabil un fel de gluma a naturii ca sa avem nevoie unii de altii sau fiecare individ e nascut cu o sansa la supravietuire. Daca o valorifica sau nu… asta e treaba lui, de cand am ajuns prea multi sa ne mai suporte planeta.

    • Sifonaria e viata mea spune:

      Trebuie luat in calcul ca fiinta umana nu s-a inteles pe sine pe deplin inca. E greu de tras astfel de concluzii dure cand tu nici nu stii cum iti functioneaza creierul exact.

      Si eu cred la fel, ca scopul scolii ar trebui sa fie gasirea zonelor de activitate la care un copil are cele mai bune rezultate si indrumarea acestuia spre cariere care deriva din skillurile lui.

      Eu chiar sunt optimist in privinta asta dar constientizez ca fara impactul unei tragedii rotitele societatii raman intepenite in pozitia curenta.

  • OTTO spune:

    Frumos articol, nota 10! Imi place cand pui suflet in ce scrii si treci de la pamflet la ceva cu adevarat interesant.
    (P.S. NU schimba fundalul, negrul este foarte bun pentru ochi,mai ales noaptea. Daca ai pune o culoare deschisa m-ar durea ochii.)

  • Partial de acord spune:

    Este partial adevarat..

    Dar trebuie sa apreciezi medicii, ca daca nici ce au invatat ei in fac. de medicina nu ii ajuta, inseamna ca e nasol rau de tot..

    ( nu sunt medic apropo :D )

    • Wanna spune:

      de-ai stii cate rahaturi se invata in facultatea de medicina :)) ti-ai retrage cuvintele

      • Alex spune:

        Hehe, asa-i. Si cat costa un examen la medicina. (da, sunt student la medicina)

    • arthur spune:

      de ce crezi ca avem rezidentiat ? sa aibe timp doctorul sa experimenteze pe noi ce nu a invatat in scoala si sa testeze ce ii spune doctorul „specialist” care la randul lui a testat pe altii dinaintea noastra, si odiseea continua

  • Jumulici spune:

    Astept maimutele sa apara. Oricum, mi se pare ca acest examen scade in exigenta de la an la an. Poate, poate, trec mai mult de jumatate din candidati. In 20 de ani o sa fie subiect de nota 5 sa sti tot alfabetul si sa aduni 2+3

  • Jerome spune:

    Inainte se faceau meditatii pentru intrarea la facultate.
    Acum s-a ajuns sa se faca meditatii nu numai pentru bac, dar si pentru teze, etc.
    E adevarat ca inainte se citeau carti si nu sms-uri sau postari pe facebook

  • mihai spune:

    1. Perfect de acord cu prima parte a articolului, adica, oricine cu un decent simt de responsabilitate poate sa isi ia bacul. Vina „sistemului” e ca lasa specimene sa ajunga pana pe clasa a XII a, adica oameni buni… cum ai ajuns tu sa fii absolvent de 12 clase daca nu esti in stare sa faci de un 5-6 la bac?! E strigator la cer! Nimic nu vine fara munca, nu o sa iti toarne niciun profesor materia in cap!
    2. In ultima parte a articolului sugerezi ca la 18 ani, suntem fara directie, facem o faculta sa fie facuta si apoi ne dam seama cat e ceasul… Din punctul meu de vedere e gresit sa incurajezi asta, trebuie sa iti alegi din timp un scop daca vrei sa reusesti, daca nu „vegetezi”. Spre ex, eu m-am hotarat inca de pe a 9-a sa merg la medicina, daca nu ma hotaram din vrememe nu aveam cand sa ma pregatesc, pt ca sa inveti de pe o zii pe alta nu te salveaza la admitere ca la bac… Deci, ca sa avem succes tre sa avem un scop final, cu cat il stabilim mai repede cu atat mai bine, pt ca ne vom specializ pe ce ne dorim.

    • Coana Mița spune:

      de pe o zii?…toata generatia voastra pune paișpe de „i” acolo unde nu trebuie…

      • cacutele de bloc spune:

        „paispe de i”

        daca nu te cacai pe tine pareai doar prost. asa esti si fudul.
        du-te si da-ti „paispe de palme”

      • mihai spune:

        uneori mai greseste omul la redactare… si toata generatia „voastra” in loc sa considere continutul mesajului cauta „i”-uri. Sunteti dezgustatori! Ar trebui sa va ganditi de 2 ori inainte de a trage niste concluzii despre „i”.

        • Sophie spune:

          Se scrie „ar trebuii”.

          • andrada spune:

            ba se scrie „ar trebui”, draguta. tocmai se vorbea de faptul ca aceasta generatie nu e capabila sa inteleaga cand se scrie cu mai multi de „i” si cand se scrie cu unul singur.

          • Radu Post author spune:

            analfabeto se scrie „ar trebuiii”

        • Coana Mița spune:

          Succes la Medicină! Oricum scrisul de doctor nu trebuie să fie lizibil, așa că poți să scrii diagnosticiliii cum vrea mușchiu tău.

          • Yoyo spune:

            Pe langa faptul ca meriti un mare „BRAVO!” pentru articol (oare de cu nu l-am citit acu’ cativa ani), tre sa mentionez ca schimbul asta de replici a fost cea mai buna parte!

  • Mădălina spune:

    Frumos spus şi adevărat spus!

  • Andrei spune:

    Din clasele I-IV nu am invatat nimic si a fost foarte usor sa iau bacul, sa intru la poli (calculatoare, nu analfabeti intensiv), si dup-aia sa intru intr-o facultate „straina” (si nu glumesc, chiar nu am invatat nimic, nu mi-am dorit sa ajung mediocru). Si cred ca gresesti cu facultatile din strainatate. Pana baga cineva bani la noi in niste facultati bune, asta e singura noastra sansa sa avem 2-3% din noile generatii ne-maimute, pentru ca astia din UK/Franta/Germania/Olanda/etc sunt aproape la fel de mediocri ca noi, diferenta e ca te formeaza ca om si nu ca „maimuta oligofrena”, dupa cum bine ai spus.
    In plus, ca de obicei, pui punctul pe ‘i’ excelent (de aia te citesc de cand lucrai la saorma (sic)), dar ar fi util sa vii si cu ceva solutii, pentru ca sincer spus orice baba comunitara poate observa cat de cacat este sistemul. Daca ar fi sa ma aventurez la o opinie, as zice ca din pacate e o simpla problema de bani. Money comes in, shit comes out (in cazul nostru facultati necretine, etc). Aici [1] se poate vedea cat de rupti in cur suntem cu adevarat. Avem nevoie de investitii si poate sa ne scoatem cacatul dintre urechi si sa folosim naibii banii aia bagati pe gat de EU (chit ca sunt dati jidaneste doar ca sa-si scoata profitul gros).
    Btw, nu suntem singurii in situatia asta. Cam in orice tara saraca lipsa banilor duce la prostie colectiva si cocalarism (statutul social ca „escapism”).
    Si ca sa-mi urmez sfatul pe care tocmai l-am dat, uite o ciorna de solutie: eu daca as avea in momentul de fata $1B as investi in agricultura ~50% si restul intr-o facultate mica de elita pentru Computer Science (pe langa Brasov poate) – avem un potential urias per capita. Din pacate la noi si „bogatii” (sunt niste rupti in cur si ei, de fapt) sunt mediocri, nu stiu sa investeasca decat in cretinatati si sa incerce scheme de coltul blocului.

    [1] http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)#Lists

    • Jan spune:

      Toti astia care credeti ca viitorul e in IT nu stiti despre ce vorbitiii. Mai sunt si aia de mai sus care’si dau cu parerea despre ce inseamna suportul IT si sysadminaria.

      Cu placere,
      jan care chiar munceste in aiti

    • Arici Pogonici spune:

      Bravo Andrei, ai repetat niste idei preconcepute auzite cine stie pe unde. Nu te condamn, presupun ca esti tanar, esti in formare. Cu timpul poate vei incepe sa-ti revizuesti ideile (tale?) prea tare fixate.

  • ioana spune:

    Cred ca iti lipseste un „conform cercetatorilor britanici” inainte de avalansa aia de procente inventate ca sa-ti sustii punctul de vedere.
    & typo alert @ „două săptămâni să doar să citeşti câte 3-4 ore pe zi”

  • ioana spune:

    Cred ca-ti lipseste un „conform cercetatorilor britanici” inaintea avalansei de procente inventate ca sa-ti sustii punctul de vedere.
    PS: typo alert @ „două săptămâni să doar să citeşti câte 3-4 ore”

    • Radu Post author spune:

      da un google. sunt niste statistici de anu’ asta. au fost prin stiri.

  • tonomat spune:

    ai luat meditatii de la tudor chirila ca sa scrii articolul asta, vere??

    • shotaie spune:

      vere mai bine te pregatesti pt sesiunea din toamna

  • dagorbragollach spune:

    Aane-Mary Dulvix merita un pumn in gat si trimisa pe galere. Sa invete ce-i aia greutate in viata. Plus de asta nu poti avea dreptate *deplina*, si nici *pe deplina*, si nici in splina. Poti avea pe deplin dreptate, dar daca ar fi stiut asta probabil ca lua bac-ul si la matematica, dar ma rog. Bine macar ca mai sta un an pe banii parintilor si nu scapa la facultate, ca alti prosti si mai prosti ca ea.

    In rest, centaur of attention, great article. Te tot caut de ceva saptamani deja sa bagam un ARAM dar esti dat disparut pe platforma, te-ai calugarit?

    • gazpefoc spune:

      vezi-ti de treaba, se castiga bine din video-chat si nici nu-i trebuie bacul. banu’ sa intre in tara.

  • xyz spune:

    E prima data cand ajung aici, intamplator, am citit prima parte din postare si era sa borasc…

    Tu care termini stiinte sociale stii sa faci de 5 la mate M1?
    Tu care ultima lectie la matematica e inmultirea matricelor care nu se stie daca ai noroc sa gasesti asa chestie usoare in variante de M1?

    Eu imi sustin in continuare ideea, subiectele de istorie sunt efectiv pentru handicapati si cei care termina filologie si stiinte sociale sunt numai buni de dat cu papagalu(sau cel putin un procent covarsitor din ei)…

    • Andi spune:

      Cat adevar!!!Sunt intru totul de acord cu tine xyz!
      Intradevar bac-ul scade ca greutate si e rusinos cat de putini il iau in final,dar consider ca cei care termina la socio nu au dreptul sa comenteze avand in vedere ca trec prin liceu degeaba,nu ajung mai nimic marea majoritate(specific:majoritatea nu inseamna toti!),mai dau si un bac penibil!Pe deasupra mai si comenteaza….
      Sunt foarte multi cei care merg la real si nu au ce cauta acolo,dar macar in 4 ani de zile se chinuie si in acelasi timp invata!Am dat bac-ul anul trecut si am luat la mate 9,50 la M1 fara meditatii ,doar cu profesorul de la clasa asa ca nu acel profesor sigur nu a fost „cel mai prost şi cel mai leneş din curtea facultăţi”!

  • grasu' spune:

    Cred ca tu esti singurul deceptionat pt notele obtinute si in liceu si in facultate! Daca tu nu ai fost in stare sa iti ridici,macar pt tine, rezultatele inseamna ca iti traiesti viata degeaba si ca vei fi un produs al societatii construite de maimutele neparoase asa cum le zici tu. Iar daca nu vrei sa fi un prost manipulat de mai muti prosti trebuie sa te educi! Fiecare cunostinta in plus conteaza pt o anumita situatie in viata asta! Si asa cum exista piramida Maslow, asta in caz ca ai auzit asa pe la tv ca a scoala nu ma astept, ai vedea ca dorinta de autorealizare primeaza scopul vietii.

  • Marius spune:

    Mda, daca asi fi putut si eu sa-mi trimit inapoi in timp treaba asta ma scutea de un ulcer duodenal. Da na, ca sa ne dam seama de treburile astea trebuie sa trecem prin stresul ala.

  • Radu spune:

    Ma asteptam la hatereala, ca de-aia te citesc, dar aplauze! Empatizez cu tine amu.

  • Andreea spune:

    Radu, ai dreptate în mare parte. Dar eu zic că pe lângă copiii înguști la minte, e parțial și vina sistemului. Și-ți zic și de ce. Dacă un puțoi de a 12-a nu știe să facă o împărțire, sau nu știe să scrie corect nu e normal să retrogradeze în clasa a 3-a, respectiv a 8-a? Dar nuuuuu. Ei trec clasa bine mersi și se găsesc la bac ca la olimpiada internațională.

  • pendul constantin spune:

    Imi place ce-ai scris, mi-ar placea sa fie adevarat dar nu e. Daca n-am fi drone, daca n-am juca dupa reguli, am putea trai impreuna, am putea forma o societate functionala? Sigur ca sunt oameni care e bine sa fie liberi , sa creeze , sa aiba idei , sa iasa din rand, dar aia sunt putini si se descurca sa se elibereze fara sfaturi de-afara. Sa-i spui unui cretin ca regulile ii ingradesc spiritul, nu-l faci decat periculos pentru el si cei din jur.

  • octa2k spune:

    Un articol motivant, dar nu pe deplin, primul articol din partea ta pe care il citesc si denota o experienta vasta interpretabila in multe feluri, poate crezi ca ai dreptate, poate si eu sunt de aceasi parere, dar parerile sunt relative si nu toti vor intelege ceea ce vrei sa transmiti, sunt la varsta la care incerc sa iau bacul [la matematica] si iti pot dezvalui o gramada de personale contradictorii, de exemplu, parintii nu sunt batuti in cap, parintii mei si a prieteniilor sunt constienti ca o facultate o faci doar pentru diploma si nu pentru a invata ceva anume care te va ajuta pe viitor, din experienta pot spune ca nimic din ce se invata la scoala nu se aplica in viata reala, nu doresc sa aflu scopul acestui articol dar pot intelege ca ceea ce ai facut a fost sa acorzi sprijin persoanelor in aceeasi situatie cu tine prin dezinformare cu scopul de ati marii audienta. Iar spre sfarsit am citit partea cu pamfletul, dragut.

  • radasca spune:

    Cum luai tu 5 la bacu de anu trecut, ‘tu-i mortii ma’sii, ca eu in juma de ora n-am scos mai mult de 4,5… si luasem 9 cinze’si acu aproape 10 ani cand am dat (si eram si napastuit de soarta, ca n-aveam de unde „cascute” si tehnologii d’astea moderne, iar babeta aia de ne supraveghea era cu morcovu in cur dupa ce prinsesera astia pe una cu copiute la romana).

  • Gabi spune:

    E foarte improbabil ca 6 la BAC si inscrierea la o facultate oarecare sa te ajute sa ai o cariera relevanta. Sistemul e prost, dar filtreaza destul de bine oamenii care pot si vor de ceilalti.

    • Nea Iancu - sublim, dar lipseste cu desavarsire spune:

      Gabi: am exemple pe langa mine de oameni care au terminat si doua facultati, inclusiv una de IT (5 ani, facultate de stat) si nu stie nici acum sa instaleze un nenorocit de windowz, asa ca sistemul e ca in titlu: sublim, dar lipseste cu desavarsire, pentru ca ce e acum nu e un sistem ci o caricatura

  • Abc spune:

    Genial articolul! De curiozitate, ce liceu ai facut?

  • Cristina spune:

    Sunt curioasă de o chestie-ce părere ai despre drept?Dau acum bacul şi eram destul de axată pe drept,dar nicăieri n-am auzit o părere pozitivă.

    • Radu Post author spune:

      mult de munca. facultate serioasa. inveti de iti iese sange pe nas.

    • Dreptaciu spune:

      Achiesez la raspunsul lui Radu. Din experienta iti zic ca asa e.

    • avasario spune:

      Hm, dreptul era cunoscut: greu de intrat si usor de iesit. Poate in ultimii 10 ani s-a schimbat totul radical prin România…

    • iobagul spune:

      Fatalica fata draga nu pui intrebarea corect!
      Esti in stare sa vorbesti in fata unei judecatoare (judecatori is mai putini si daca esti dulce te ajuta) chiar cu tracul necesar dupa ce ai mestecat ceva legi si ai construit un caz pe hartie?
      Esti in stare sa ocupi o pozitie calduta de consilier juridic, adica sa alergi dupa acte, sa stai la cozi in arhive, registrul comertului sau sa zambesti frumos patronului cand ceri marire de salariu?
      Mergi in sala de judecata, intreaba vreun consilier juridic cum este la shaiba (poti scrie si aici) si te vei decide daca poti face facultatea asta sau nu! De tocit e peste tot, conteaza ce faci dupa

  • gigi spune:

    Scolile sau cititul nu te ajuta sa gasesti ceea ce-ti place, dar te ajuta sa-ti formezi niste sisteme logice de gandire. Daca ai facut ceva scoala, citit ceva, interactionat cu niste oameni educati, e foarte posibil ca la 25 de ani sa-ti dai seama si ce-ai vrea sa faci cu tine. Altfel intri in lume fix ca un bou la arat pe camp, pierzi ore inutil pt potolul de dupa.
    Si normal, orice bovina da vina pe sistem, dupa care baga expresia suprema: „numai in Romania”.

    • Cotoiu spune:

      Perfect de acord cu gigi .Statul, mai ales prin invatamant ,e nevoit sa-si formeze viitorii locuitori si contributori ,sa le dea o forma , buna sau rea pentru ei dar in mod sigur , acceptabila pentru El-Stat .Societatea si familia care au deja amprenta „invatamantului” desavarsesc „lucrarea” .Statul nu isi permite sa riste cu autoformarea ta total independenta ,care poate lua forme total aberante si extreme .

  • BehindEnemyLines spune:

    Complet de acord. Mor când aud părinţi cum spun „învaţă că asta e singura ta şansă în viaţă”, iar când încerc să îi contrazic îmi trântesc acelaşi argument sec: „da’ ce mă, ai trecut tu prin viaţă?”. De parcă viaţa ne tratează pe toţi la fel, sau faptul că ai 50 de ani (şi căcat la pampers) îţi conferă cumva statutul de magician al vieţii (a se citi „om trecut prin viaţă” o mare tâmpenie). Cunosc copii de 15 ani mai maturi ca persoane între 30-50 de ani, deci e irelevant. Cât despre BAC, este o mare, mare lăbăreală care nu serveşte nimănui la.n-i-m-i-c. În liceu îţi bagă pe gât toate operele astea inutile precum Baltagul, te bombardează cu chestii inutile ca în final să ce… oricum uiţi tot după ce termini liceul. Nu mai spun şi te tradiţionalismul infect al multor profesori, afrimaţiile care încep cu „pe vremea mea…” sau „tineretul din ziua de azi…”. Oricum, bine punctat articolul, o zi bună!

    • nemesis spune:

      „Baltagul” se studiaza in clasele I-VIII.

    • jimerino spune:

      cunosti pe mortii tei, pune mana pe-o carte!

    • Fred spune:

      Ce proasta-i ma-ta ! Pune mana si citeste o carte.

  • Red9 spune:

    Cu articolul asta m-ai convins sa-ti citesc blogul cat mai des. Felicitari!

  • varu spune:

    Bahhh, Raduleeee, tu te amuzi aici la tine pe site sau incerci sa contruiesti atitudini si moduri de gandire? Pai parca tu declarasei ca nu vrei sa generezi idei si atitudini si ca vrei doar sa te amuzi. Pai esti la fel de ipocrit ca ipocritii despre care vorbesti. Te-a apucat durerea in suflet de retardatii care alcatuiesc Romania… E clar ca nu e nimic nici de capul tau, daca una spui si alta faci. Frate ai dreptate, asa e cu scoala si cu bacu’ si cu multe… da se pare ca si tu suferi de neintelegere si neinplinire; ca altfel de ce ai dori sa explici asta unora mai tineri ca tine? Sa te dai mai smecher ca ei? Asa cum fac profesorii lor? Suferi ca sunt altii prosti? Ce pula mea ai tu de fapt? Hotaraste-te impula mea, ori vrei sa faci educatie tinerilor ori vrei sa te amuzi. Dute-n cacat cu inteligenta ta pitica si gratis pe care o fluturi ca pula dupa pisere!

  • Dani spune:

    Genial articolul. Daca as fi bagat la cap ideile astea la terminarea liceului, ar fi mult mai putin stresata in prezent. Daca stau sa ma gandesc, acum incep sa le asimilez, si mai am ceva, mai ales din ultimul paragraf. Ave.

  • Mihai spune:

    Tragedia este ca astfel de maimute barbierite se reproduc.

  • Filipineza spune:

    N-am mai citit un articol scris cu atata sinceritate de mult timp. M-a amuzat raspunsul pe care i l-ai dat domnisoarei. Foarte direct.
    Cred ca mai trec pe aici :)

  • Andrei spune:

    Maimuta barbierita sau epilata va fi pedepsita de viata mult mai crunt decat orice blogareala, poate de aceea ma incearca un sentiment de mila combinat cu jena cand pui maimuta in lumina reflectorului (a naibi empatie!). Dureaza cateva secunde, apoi imi aduc aminte de cateva maimute care mi-au gresit intr-un fel sau altul in viata si ma calmez repede. Nu am pasiune pentru exprimare acida si nici pentru vanarea greselilor gramaticale, dar inteleg de ce ambele trebuie sa existe. Keep bloggin’!

  • Radu Tanasescu spune:

    E corect in esenta. Trebuie sa fii dobitoc sa nu iei bacul. Nu mi-a placut niciodata scoala. Inca de mic am vazut-o ca pe o activitate inutila, si mi-am luat mult sa pricep de ce nu pricep la ce m-ajuta. Nu mi-am facut temele niciodata, decat in pauza la scoala. Dar am recut bacul din prima cu media de 8.18. Fara sa copiez ca eram prost si mi-era frica.

    Nu trebuie sa fii un geniu ca sa realizezi, inca de mic, ca scoala nu numai ca nu-ti garanteaza un viitor, ba chiar are sansa sa ti-l saboteze. E greu sa depui orice efort, dar baremul e asa de jos incat nu trebuie sa te chinui foarte tare.

    Intr-o foarte mare masura multi dintre noi suntem victime ale acestui sistem stupid. Scoala nu te ajuta sa-ti gasesti vocatia. Cu totii avem inclinatii inspre ceva anume si potentialul de a fi performanti in acel domeniu. Acel pontential, si creativitatea in general, sunt distruse in scoala.

    Aveam 6 ani cand am vazut primul calculator. Imi amintesc si-acum. Mi s-a parut cel mai tare lucru din univers. Am luat note maxime la toate cursurile de IT (limitate asa cum erau) in scoli si rezultatul? Am avut medie prea mica la bac ca sa intru la automatica.

    In anul 2 de facultate (Politehnica – Energetica) m-am angajat la o firma de web design si de-atunci lucrez in domeniu. Si fac acum tot ce mi-am dorit sa fac in IT, chiar daca unele le fac in timpul liber, ca n-am ocazia la servici.

    Dar ce frumos ar fi fost sa pot sa invat chestiile astea la scoala. Cred ca eram deja unde ma zbat s-ajung acum.

    • Satan spune:

      esti bou? la nici o fac de automatica nu te invata web design. te chis in freza.

  • Gheo spune:

    Am inlemnit, parca am scris eu articolul asta, e un deja vu sinistru :) Desi se pare ca oamenii in general au nevoie de chestii care sa le sustina si sa le confirme compatimirea de sine fata de restul gloatei, consider ca sunt suficiente doar de unul-doua succese marunte, adecvate, pentru a fi multumiti de existenta lor. Periodic. Cei care nu se supun acestei supozitii elementare pot fi catalogati lejer drept defecti in cap.

  • Un Om spune:

    Ai dreptate, Radu.

    1. Profesorii ar putea să schimbe ceva.
    2. Părinții ar putea să schimbe ceva.
    3. Elevii ar putea să schimbe ceva.

    Dar nu vrea nimeni de fapt lucrul ăsta, că atunci s-ar fi schimbat ceva.

    Asta-i realitatea și hai să nu ne mai câcăm pe noi că suntem ținuți sub papuc, nu vrem să ne schimbăm societatea infectă și gata.

    • Ady spune:

      De fapt toti vor sa se schimbe ceva dar fiecare asteapta sa il schimbe altcineva. Parintii asteapta ca profesorii sa predea mai bine, profesorii asteapta ca parintii sa isi educe mai bine plozii, iar elevii asteapta… pe elevi ii cam doare in pix de fapt ei nu fac nimic si dau vina pe sistem si profesori pentru faptul ca sunt prosti.

      • Un Om spune:

        Implică că nu vrem schimbare și suntem niște viermi paraziți.

        • Sage spune:

          >Implică că nu vrem schimbare și suntem niște viermi paraziți.
          >Implică că nu vrem schimbare
          >Implică

          auzi, coaie

          tu unde te crezi aici?

  • nbsp spune:

    Singura idee din articol care exprima un adevar absolut este cea care-i claseaza pe unii dintre „comentatori” in specia oligofrenilor.

    (Daca nu va recunoasteti, regula e ca un comentariu care contine un elogiu gen „am simtit o vibratie-n cur cand ti-am citit articolul”, „wow, minunat, asa ceva n-am mai citit in viata mea!” sau „genial articolul, daca stiam toate astea n-as mai fi acum o curva proasta” vine de la o primata aparuta din greseala pe lumea asta intr-o forma umana. Acum ca va recunoasteti, ciocu’ mic…)

    In rest, numai platitudini, produse (si reproduse) intre doua basini pe buda.

    Si totusi, mai exista o idee utila in articol: aceea ca poti invata singur. Eu cred ca, de fapt, aici sta salvarea: chiar daca scoala e proasta – cu profesorii, cu programa, cu metodele si toate metehnele si tarele sistemului – ideea e nu sa emiti axioma ca nu-ti foloseste oricum nimic din ce inveti in timpul copilariei si adolescentei, ci, dimpotriva, sa intelegi ca in lumea asta dintotdeauna cunoasterea a fost un avantaj imens. In primul rand pentru tine, pentru ca prin cunoastere te ridici dintre semenii tai microcefali si ai sanse mai mari sa reusesti ca om, si nu ca manelist onanist cu ceafa groasa…

    Dar deja si asta e o platitudine, doar ca neplacuta patrupedelor care-si zic in mod nedrept oameni.

  • bublina spune:

    foarte, foarte fain…

  • adi spune:

    nu stiu cat la suta dintre cititorii site-ului tau sunt cei care nu iau bac-ul 0.o nu cred ca genul ala de oameni, pe care l cunosc, ca dau si eu bacu zilele astea, au printre activitatile lor de zi cu zi sa citeasca pe un blog, fie si al tau. pt ca majoritatea aia care nu ia bacu de obicei se fereste sa citeasca absolut orice i se cere sa fie citit, d-apoi sa citeasca din placere …fie si un blog! :)) daca blogul tau ar fi mai degraba un „vlog” cu showsete si „nimic nou” , poate atunci..dar nici asa nu cred ca ar intelege umorul

  • Eveline spune:

    Scoala este importanta pentru a te ajuta sa te dezvolti mai departe ca om,intr-o societate,ai dreptate nu te ajuta mai cu nimic in viata,insa cine draq’ mai stie ce vrea in ziua de azi?! foarte putina lume,nu iti permiti sa te gandesti,mi-ar place sa fiu pictor,sau actor,etc.
    Majoritatea tinieriilor care sustin Bacul,sunt prosti,si dusi pe degeaba mai departe in edeucatia scolara,iar parintele care accepta asta,stie ca mai mult nu este capabil,copilul,in ziua de azi,nu se mai face scoala!!!!!! e prea multa libertate,daca generatia asta,imi va asigura mie pensia…..pffff pot sa mor de foame draq,bine ca am ocazia sa plec,mult noroc,si sa ne dea draq tot ce ne dorim,ma doare undeva de prostii societatii,o sa ajunga toti boschetari,vom fi un fel de FantaziaLand,ca tot vor sa imparta Romania pe regiuni:)) am vazut persoane,care ziceau mai sus,ca sa-u trezit,si ca de ce nu au avut gandirea asta,acum 10 ani,daca nu au avut-o nicodata nu o sa o aibe nici acum,trezirea asta tine,cat o mahmureala:)) bafta in viata,aveti nevoie,si bafta la bac!!!

  • Impostoru spune:

    Mda, la inceput am vrut sa te condamn pentru ca le deschizi ochii, dar pe urma mi-am dat seama ca o drona ar fi facut urmatoarele lucruri: 1. ar fi inchis siteul, 2. ar fi ras din biroul lui unde castiga 1200 RON pe luna, 3. Ti-ar fi lasat un comment indignat incercand sa iti explice ca nu ai dreptate…

  • Emanuel spune:

    O sinceritate brutala, fa cumva sa nu te trezesti cu oameni in costum negru la usa. Apreciez realismul cu care-ai descris situatia in Romania.

  • rbdck spune:

    apropo de faza cu subiectele la romana de ieri..la liceu la mine toata lumea e ofuscata (ma refer la elevi) ..ca vezi doamne la noi in oras se zvonea ca o sa fie proza la partea a 3-a. (lucru credibil cat de cat pt ca anu trecut s-a zvonit ca o sa fie eminescu si fix eminescu a picat) si vezi doamne toata lumea acum da vina pe ..oricine pt ca s-a zis ca o sa fie proza si a fost poezie (desi in bucuresti, la bolintineanu toti stiau ca o sa fie poezie..na, forumuri obscure, e greu sa dai de ele) , de parca poezia nu ar fi fost niciodata in lista operelor ce trebuiau invatate :)) adica doaaaaaaaaamne fereste…caz grav de boala a romanului : „mergem pe speculatii, invatam in functie de speculatii si dupa ce ne dam seama ca au fost gresite, trebuie sa dam vina pe cineva ca am fost prea lenesi sa facem o chestie atat de simpla si sa invatam ce trebuia invatat! adica tot!” de parca e greu bai nene sa inveti niste poezii si mesajele transmise, sa faci un comentariu despre ele.. tu, Radu , daca spui ca in 2 sapt cu 3-4 ore de invatat pe zi, ai trece la orice materie..inclusiv matematica, la romana ce dracu putea sa fie asa greu. si noi teoretic suntem cel mai bun liceu din judet..(ialomita) sunt comentarii de genu „bine ca au dat poezie la real ca sa creasca rata de promovabilitate” …de parca asta e important, sa creasca rata de promovabilitate si sa promoveze toti analfabetii, nu sa se faca o repartizare intre maimute si oameni care macar inteleg ceea ce citesc/invata (desi nu le place..ca nu sunt multi carora le place) . eu, personal, am mers pe speculatia asta, am invatat proza si am lasat poeziile deoparte, cand am vazut ca trebuie sa scriu despre bacovia am scris despre bacovia si despre plumb si despre simbolismu lui tot ce mi am amintit..si a fost destul incat sa umplu 2-3 pagini cat mi se cerea. problema mea e mentalitatea colectiva..”ba ce nenorociti ca au zis ca i proza si a picat poezie” ..si oricum , chit ca dadeai foaia fara sa scrii nimic la partea a 3-a, daca faceai teoretic totul bine la partea 1 si 2, luai 7 la romana..daca faci doar prima parte corect iei 4, daca mai aberezi ceva la textu argumentativ la care important e sa verifice ca nu esti un imbecil cand incerci sa ti impui punctul de vedere si poti sa scrii o ipoteza, 2 argumente si o concluzie, ..chit ca nu faci bine dar cat de prost sa fii sa nu treci la romana? sa nu ti dea acolo un amarat de 5? pff..abia astept sa vad rezultatele

  • alex spune:

    Băi eu tocma ce-am terminat 6 ani de medicină, după 4 ani la un liceu de ”elită” din capitală, am făcut meditații pentru că la ore chiar se freca menta iar eu n aveam răbdare să mă meditez singur (adică să fac treaba profului) și CRED că aș lua 5-u la BAC la mate (am fost profil real, nu mi-a plăcut matematica, dar mă descurcam). La română garantat primele 2 subiecte le fac, trebuie să știi să te exprimi, să ai vocabular, nu trebuie să cunoști operele ppzise ca la subiectu 3. În rest, n-aș mai ști nimic. Poate doar biologie, deși și acolo sunt noțiuni pe care nu le-am mai întâlnit în facultate, paradoxal.

    Bun articol. Dur, la ficat, fix cum trebuie. Că altfel nu deschide unu ochii.

  • Dragos spune:

    Nu sunt de acord cu punctul nr. 2.

    Scopul BAC-ului e sa verifice ca nu esti o maimuta agramata iar daca se verifica, sa iti dea drumul catre facultate. Un gate-keeper. Asa ar trebui sa fie.

    Dar gate-keeper-ul asta e un paznic de internat alcoolic si dezamagit de tot asa ca la facultate ajung toate maimutele si dilueaza tot.

    In mod normal cine nu stie la perfectie scrie corect, nu are ce cauta nici la liceu. Cine nu a citit minim 10 carti nu are ce cauta la liceu. La roaba, la produs, la pizda ma-sii. Nu la liceu. Nici vorba la facultate.

    Iar facultatea iti da ceva important, daca faci una dintre putinele facultati cu relevanta in ziua de azi – automatizari, drept, medicina. Daca stii domeniul relevant si ai cunostintele necesare, iti poti gasi de lucru initial, chiar si fara experienta.

    Eu am inceput energetica la Cluj, am ramas repetent de 2 ori, apoi am intrat la management la Timisoara, am terminat-o cu chiu cu vai dupa 5 ani, intre timp am belit pula si am lucrat ca barman vreo cativa ani pe 6 milioane, ca un cretin, in timp ce fumam iarba si organizam partyuri cu alti ratati ca mine. Cretin pentru ca stiam calculatoare si foloseam chestia asta pentru jocuri 3d si pornache.

    6 milioane coaie. Cu ture de 18 ore. La 26 de ani. Intr-un cacat de bar inconjurat de skateri, rolleri si alte faune reduse de 18 ani.

    Dupa ce mi-am dat licenta, am plecat in Spania, unde dupa un an castigam 30.000 pe an la IBM ca inginer de sisteme. Dupa 7 ani prin diverse companii din astea gen HP, Oracle, Accenture sau Cap Gemini – am ajuns sa castig 70.000 pe an, sa conduc un Ferrari, sa-mi cumpar casa cu piscina la Mediterana si sa iti citesc tie aberatiile cu placere.

    Morala: copii, cacati-va pe ea facultate, dar invatati cat puteti de mult, chinezeste, acumulati informatii, absorbiti tot ce puteti, futeti, beti, traiti dar nu ajungeti sa va prinda 24 de ani lucrand la McDonald’s.

    Viata buna e chiar posibila.

    • Esti un idiot spune:

      Tu in 7 ani ai lucrat la HP, Oracle, Accenture si Cap Gemini? Marsh la cacat, esti un idiot, nu stii nici macar sa minti! Castigand 70.000 pe an la Accenture sau Cap Gemini care fac CACAT DE OUTSOURCING? Marsh in pula mea

      • Dragos spune:

        Lol. Da, un team leader pe administrare si developing AS400 ia atat. Nu e un proiect pe outsourcing ci regional. Clientul actual e Carrefour pe toata europa de vest. Sunt 6000 de magazine si 4 datacenteruri cu in jur de 150 de masini IBM zSeries plus vreo 50 de Superdomeuri. E un proiect colosal pentru care HP ia cam 50 de milioane de euro anual iar noi cei de la AS400 supraveghem si monitorizam tot ce inseamna fluxul de productie, toti userii din sistem, salvarile nocturne, toate incidentele de nivel 3. Si suntem doar 8 oameni in grupul nostru.
        La Accenture clientul era Vodafone tot pe Europa de Vest. Banii erau mai putini pentru ca in Spania Accenture nu are multi clienti importanti. HP ul are pe langa Carrefour si banci mari cum ar fi Caixa sau Santander dar si Ferrovial.
        Outsourcingul de care spui ca si concept nu are de a face cu modelul de business indian sau est european. Clientii si companiile de care vorbesc implementeaza solutii locale partajate cu propriile proiecte de consultanta si mentenanta. Spania e cea mai saraca tara vestica si lobbyul e urias asa ca interesele de cost se intalnesc la mijloc. Cine crede ca HP isi face banul gros din imprimante sau laptopuri e pe alta planeta.
        Nu in ultimul rand discutam despre inginerie serioasa, nu programare java, call centeruri si ce cacaturi se fac aproape exclusiv in romania care e considerata o tara bananiera la capitolul asta. Vorbim despre middlewares si mainfraimeuri solide, nu servere apache si linux. Pe banking si retail de mare capacitate nu ai ce face cu fraiericii ce scriu aplicatii pentru Android. Trebuie sa stii bine Cobol, RPG, Adelia, etc. Fiind limbaje de programare ce nu se mai predau la facultati, suntem si destul de rari, se invata pe sistemul ucenicie, IBM nu fac cursuri si traininguri foarte des, doar certificarile le obtii mai usor.
        E un proiect de vreo 15 ani, pana in 2009 au fost Cap Gemini (poate acum realizezi legatura, era o colaborare Cap Gemini – Sopra Grup, care sunt francezi). Echipa s-a transferat la IBM cand au preluat contractul apoi la HP.
        Pentru o perioada am avut si magazinele din Romania si Rusia in sistem dar s-a renuntat la ele (Carrefour s-au retras de tot din Rusia dealtfel).
        Deci nu e atat de simplu sa zici „Cap Gemini si Accenture fac outsourcing de cacat si prost platit”. E pur si simplu fals.

        • Satan spune:

          acuma mai vii de-acasa.

          eu am ajuns intr-un domeniu banos fix luind unul din trenurile de care zicea Radu. venit la intimplare, cind nu ma asteptam. dupa care am ajuns sa aflu de oameni care credeau ca merita acelasi tren. ieseam la o tigara cu ala care le lua interviu de angajare si aflam ca-s fix acele maimute barbierite. trimiteau prostalanii CV-uri cu poza de la mare, in costum de baie. intr-un domeniu unde nu lucrezi fizic cu clientii. si se mirau de ce nu-i cheama la interviu. sau daca ajungeau la interviu, aflai ca nu stiu sa inmulteasca doua polinoame (clasa a sasea?).

          legat de calea spre bani. 1. ia trenul, nu te uita la el cum trece. 2. nu fi pizda la interviu. angajatoru te miroase daca esti genu de barbat care lua bataie de la fete si are grija sa se foloseasca de asta. cere cit de mult e omeneste posibil fara sa ai remuscari. pt. ca daca n-o faci, o sa-ti dea minimul posibil. 3. orienteaza-te in timp. daca vezi ca labarul ti-a zis ca o sa faci una si de fapt faci alta, zi-i ca nu asa v-ati inteles si ca te pisi in el rapid daca nu se rezolva. ori o sa zbori (eventual la mai bine, daca re-aplici metodele), ori o sa-ti mareasca leafa. 4. cind vine alt tren mai bun, sari in el. daca doar ti s-a parut ca e bun (unele arata bine pe dinafara si in realitate is carute trase de o mirtoage), sari iar in altul.
          a, si sper ca e clar, in tot acest timp ajuta sa nu fii inapoiat mintal.

          eu am facut AC. am lucrat cot la cot cu absolventi de informatica, electronica si AC. fix atita conteaza facultatea. cind am ajuns intr-un sfirsit sa aplic ce am invatat, mi-am dat seama ca am uitat tot si am reinvatat de pe Google, pt. ca cel care are fi fost in mod normal responsabil sa ma invete nu avea timp.

          tragind linie, probabil cel mai important lucru e sa ignori cam orice sfat de la oameni care sint clar mai prosti decit tine si de la cei care fac parte din alta generatie, pentru ca aia nu au crescut in aceeasi realitate. chiar daca e vorba de parinti, faptul ca au donat spermatozoid si ovul nu-i face automat mai ancoranti in realitatile socio-economice ale lumii. de multe ori sint prosti spre foarte prosti, chit ca ajungi sa intelegi asta dupa mult timp.

        • Dragos spune:

          Sarantoc ciudos.

          • cacutele de bloc spune:

            lol, bogatan binedispus

          • behemot spune:

            salutare. sunt cel mai tare specialist de AS400 pe care l-am intalnit in multi ani de munca (ce noroc ca m-am gasit :) ), dar nu ma apropii nici pe departe de nivelul de viata despre care vorbesti tu. programare in toate limbajele pe care le-ai pomenit, iar OS-ul stapanit de la instalarea si partitionarea masinii pana la folosirea miilor de comenzi pline de consoane :)
            da-mi, te rog, un semn la behemot_behemot at yahoo punct com, m-are interesa cateva detalii legat de ce ai povestit tu, ca sa nu plictisim lumea aici cu discutii profesionale.

          • Dragos spune:

            :) Nu e greu daca esti atat de pregatit pe cat spui. Ma mir ca exista specialisti pe iSeries la noi care sa fie si tineri. Unde te-ai format, de curios ?
            Cat despre posibilitati, conteaza anii de experienta si ce limbi vorbesti. Daca nu stii spaniola si eventual franceza nu ai cum intra aici, in special in ziua de azi cand Spania e in rahat. Daca vorbesti doar engleza, uita-te pe monster.ie. In UK dowr de la anul. In Romania te poti baga la un 2500 pe luna. Hint pe bestjobs – kepler rominfo cauta un programator cu RPG.
            Numai bine.

          • behemot spune:

            Pai de 15 ani fac as400/iseries/ibm i. Adevarata ucenicie mi-am facut-o in Germania, acum lucrez in Franta. Dar atata bunastare – Ferrari, casa cu piscina (sau macar fara :) ) si 70000 pe an nici nu indraznesc sa visez…

          • behemot spune:

            pardon, nu am directionat bine mesajul de mai jos.

    • dr spune:

      faptul ca faci doar 70k/an si ai ferrari spune totul despre tine. data viitoare cand mai scrii comentarii asa lungi fii bun si pune informatia asta la inceput!

  • Cockwork Orange spune:

    Ce inveti pe la scoala te ajuta sa nu inlocuiesti 80% din vocabular cu expresia „ce pula mea”. Si daca esti cizmar cu bac faci diferenta, daca nu prin mestesug macar prin public relations.

  • liviu teodorescu spune:

    Bre, Radule, bravo, bre. Le-ai zis-o. Mult adevăr în spusele tale. Păcat că nu le poţi spune într-un consiliu profesoral. Sau, na, la un talk-show de la Realitatea. Nu că ai fi laş ci pentru că nu-ţi baţi capul cu aşa ceva. Şi oricum nu s-ar schimba nimic în sistemul de căcat numit învăţămînt. Dar, da, acest sistem nu are nimic de-a face cu educaţia ci cu îndoctrinarea. Şi controlul. Aşa cum Sistemul de Justiţie înseamnă decizii politice iar cel de sănătate egal stoarcere de bani.
    Aşa este lumea şi ca dînsa sîntem noi, vorba poetului.

  • Adi spune:

    Bravo, e genial articolul. Mi-a placut cum ai redat aceste lucruri de cacat din invatamant si din societate. Si asta intr-o maniera proprie, directa. Din pacate tot ce ai scris e adevarat. Acum dau si eu BAC-ul dar fiind intr-un liceu bun nu am avut ocazia sa dau peste niste handicapati care nu stiu ce e aia cratima. Oricum BAC-ul e un examen pe care doar niste handicapati il pot pica. Oricum o sa ajungem o tara de cocalari, manelisti si curve…

  • b spune:

    Mai piticule, imi eshti drag, nu credeam c-o sa ajung sa-tzi scriu, dar de la o vreme ai devenit prea… prea. Nu c-ar fi rau sa le vorbeshti oamenilor omeneshte pe blogul tau… Personal, iubesc decentza si urasc cinismul. Parca urasc sa vad ca ai inceput sa vorbeshti ca mine. Parca imi placeai mai acid, din cauza ca eu nu puteam fi CHIAR asha de acid ca tine nici cand ma chinuiam. Si eu nu prea ma chinuiesc pentru nimic. Ma simt un om vinovat. Acum nu mai pot decat sa te incurajez. Habar n-am cum. Singura idee ar fi o solutzie pentru un futai perfect. Daca vrei sa iasa bine, intai trebuie sa-tzi sfatuieshti „discipolii” sa-si formateze creierul uitandu-se la o mizerie de asta: https://www.youtube.com/watch?v=hZKI9KneEdE&feature=youtube_gdata_player Scuze pentru lipsa diacriticelo. Aloha

  • ganjalurker spune:

    Imi place efectul ierbii asupra ta.

    • Radu Post author spune:

      cand am scris asta nu consumasem absolut nimic, nici macar alcool de vreo 4-5 zile.

  • - I - spune:

    E senzational articolul. O sa incerc sa-l popularizez cat pot de mult. Din pacate prea multi n-o sa apuce sa citeasca pana la capat, fiindca creierul lor o sa intre in blocaj si vor continua sa refuze sa accepte ca sunt prosti. Dar sunt convins ca va schimba cateva vieti. Sunt impresionant!

  • - I - spune:

    […] Sunt impresionat! :)

  • portocalu spune:

    Dragos cocalarule ce ar spune prietenii tai din papilon,blues ,retro sau crescini daca ar stii ca acuma conduci un ferrari.Si ce plm de vis realizat e ala sa conduci un ferrari..esti ca tiganii din ro,aia pe care ii priveai in scarba acum cativa ani.In rest ai dreptate…chiar si cu penltimul pòst unde slaveai banii si au sarit astia pe tine :) dar nu uit vechile tale posturi cand erai mare bagator de seama pe aici si dovedeai clar ca esti un ghertzoi..un fel de tzaranoi haladit si nu vroiai sa recunosti ca esti capshunar.Pt ca nu e asa..in ochii celor de acasa toti suntem capshunari:)Oricum din punctul meu de vedere,tot prost ramai ,la fel de prost ca mine (asa a zis baiatu asta..Radu) si probabil ca are dreptate,aici vorbeste doar elita romaniei..adica fostii tai prieteni artisti underground care stau 3 ore pe o bere.

    • Dragos spune:

      Inca nu ti-a trecut durerea imensa dupa ce te-am umilit data trecuta, sarantocule ?

      E interesant cum ii numesti tu cocalari pe toti cei care s-au realizat si traiesc decent dar pe saraciile ratate ca tine care nu au fost in stare de nimic toata viata, o ard inca prin birturi de 2 lei, asa cum bine ii descrii – aia sunt oameni OK, exemple demne de urmat, nu ?

      Habar n-am ce e blues, retro sau crescini, probabil birturi unde umbla oameni dupa care iti curge din gura.

      Cat despre Ferrari, nu vad care e legatura cu tiganii, dupa logica asta muista de sarantoc, toti cei care au o masina de doamne ajuta sunt demni de dispret. O saracie care nu are bani nici sa-si faca scoala de soferi fara sa imprumute de la ta-su e firesc sa se atace si sa ii injure pe restul. Nu ? „Capshunar” oi fi tu mai, eu sunt un simplu emigrant care s-a descurcat prin munca si care se uita la tine si la cei ca tine ca la niste insecte.

      Pentru ca asta era de fapt ideea, prin munca cinstita si carte, poti sa-ti indeplinesti visele si sa traiesti bine. Bine ca idealul tau in viata e sa sprijini coatele in baruri de 3 lei, student jegos.

      Cat despre „ghertzoi” sau „tzaranoi haladit”, uita-te la tine ca nu stii nici sa scrii. Mie mi-a placut cartea si m-a ajutat sa devin un individ mai bun si realizat. Tu in mod sigur esti unul dintre ei, dar mai rau putin, nu e de ajuns ca esti un „tzaranoi”, dar nici macar nu te-a dus capul sa te „haladeshti”.

      Elita pulii esti tu ma. Nimeni drum cu 15 milioane pe luna. Hipiot besit si ipocrit, auzi ce problema are el ca mie imi plac banii. Tie iti place sa fii un jegos sarantoc ? Treaba ta. Cand vei creste mare iti vor iesi teoriile astea pe nas.

      • cacutele de bloc spune:

        haha, verbul reflexiv „a SE realiza”
        ce loaza.

        • Dragos spune:

          Care gura ma-tii e problema cu „a SE realiza” ?

          • cacutele de bloc spune:

            problema e ca vorbesti ca un frizer fara atestat si te dai in basini pe internet. esti mai prost ca un copil de-a cincea.

            si iar ai venit sa te dai mare cu succesul tau mega interesant scuipand si injurand ca ultimul lache gelos pe lume. mars, ma, complexatule.

          • Dragos spune:

            Dupa replicile astea fara seva si noima, esti Definitia complexatului, bai nimeni. Eu nu am de ce sa fiu complexat. Pot calling the kettle black.

      • pendul constantin spune:

        stai, ficior , domol ca daca ai ferrari cum te lauzi dar ai venituri de 70000/an , tot un lache pansat esti. doar ca ai un caracter mai jegos care vrea sa epateze. astia ca tine, plini de basini stratosferice, intr-o zi isi pierd locul de munca , intra in depresie si ajung legume sau sar de la etaj. in plus, la harfele astea mesianice , nicio femeie ca lumea nu sta langa tine. sau daca sta , e pe termen redus 4-5 ani, pana se acreste complet. in rest, cum cacat zici ca ti-a placut scoala cand de fapt ai fost mai mult repetent? daca e real ce povestesti, relaxeaza-te , e doar o intamplare fericita ca te afli in contextul asta, fii modest, ca viata oricum o sa-ti traga muie.

        • Dragos spune:

          Altul la care i-a luat ochii Ferrari-ul si se apuca sa scuipe cu venin ca un ciudos prost.

          Ideea era ca poti sa faci ceva in viata doar daca studiezi si te tii de invatat, in loc sa fii artist si visator. Daca nu, nicio facultate nu te ajuta. Nu am spus ca mi-a placut scoala, am spus ca am studiat ceea ce-mi place, in loc sa ma axez pe o facultate fara viitor. Si ca ceea ce-mi place mi-a dat bani frumosi, adica a confirmat uzufructul cunostintelor.

          Nu am nicio basina, nu am incercat sa ma laud, am incercat sa ilustrez importanta detinerii unor cunostinte practice aplicabile si cerute pe piata muncii, in contrast cu teoriile de 2 lei pe care le au o groaza de sarantoci chiar si cand o trag catre 30 de ani.

          Avand in vedere ca nu stii detalii despre ceea ce lucrez sau despre viata mea personala, mi se pare dat din gura aiurea sa estimezi un cacat, pe langa ca e fals.

          Nu e nicio intamplare, e o consecinta previzibila si se poate repeta cu regularitate si grad ridicat de succes. E de cand lumea – ai carte, ai parte. Trebuie doar sa-ti constientizezi situatia si sa faci ceva in sensul ala. Piata muncii e destul de previzibila si cred ca ma vei crede pe cuvant cand iti voi spune ca intr-o tara in care somajul e la 60 la suta pentru tinerii pana in 24 de ani si 27 la suta in rest – ca stiu destul de bine ce inseamna sa-ti pierzi locul de munca, cine e mai probabil sa si-l piarda si ce sanse ai sa gasesti altul.

          Daca esti multumit sa te tragi pe cur pentru un pachet de tigari, sa crezi ca le stii pe toate, blazat si arogant in micul tau cerc de studenti stupizi si fara viitor – atunci nu ai cum sa realizezi, la fel ca maimutele lui Radu – ceea ce exista dincolo. Sau sa fii un snob complet, multumit in saracia lui lucie, vesnic amar si acru fata de realizarile altora.

          O spun pentru ca am trecut prin ambele etape, si ma consider norocos pentru asta. Aici e singurul punct unde ti-as da dreptate, in legatura cu intamplarea fericita. M-am trezit intr-o zi satul de jegul si lipsa de perspective pe care o aveam in gaura aia de tara si mi-am pus toate economiile la bataie pentru un bilet dus catre afara.

          Eu aveam pretentia ca la comentariul meu sa ma contr-argumenteze cineva referitor la posibilitatile de avansare si emancipare sociala pe care ti le da scoala, nu sa ma injure toti ca mi-am spus povestea. Trist.

          • pendul constantin spune:

            ideea e ca n-avem de ce sa ne cacam pe noi cu rezultatele noastre materiale pentru ca nu reflecta mai nimic din ceea ce insemnam noi ca oameni. n-am de ce sa ma plang dpdv material dar stiu ca sunt in situatia asta si pentru ca am fost intr-un context bun. cunosc oameni care au invatat mai mult ca mine , care par mai inteligenti, care par mai cititi, si totusi n-au avut succes dpdv material. si-ti mai spun o chestie, succes ai in viata daca esti ambitios. ambitiosii sunt de obicei oameni complexati care vor sa dovedeasca.

          • Dragos spune:

            Nu m-am cacat pe mine cu nimic si nu m-am batut cu pumnii in piept. Am vrut sa argumentez importanta formarii profesionale chiar si in lipsa studiilor clasice. Si am incercat sa fac aceasta argumentatie mai veridica folosind propria experienta.

            Nu cred ca ambitia vine din complex. Poate la categoriile defavorizate de genul negrilor din ghettourile americane.

            Si nu cred ca e neaparat vorba de ambitie, cat de maturizare si blazare. Nevoile de evolutie si autorealizare ne sunt organice si urmeaza o succesiune fireasca dupa perioada adolescentei.

            Sunt de acord cu tine pe deplin cand amintesti de cei pregatiti care nu au avut „succes”, oricum l-ai defini. Asta nu inseamna ca exista o alternativa mai buna. Esti pe undeva obligat de respectul fata de tine insuti si de foame sa mergi mai departe. Daca stai si te plangi si ii arati pe altii cu degetul nu te va consola decat momentan, in adancul inimii stii ca iti doresti o parte din prajitura.

          • pendul constantin spune:

            orice fel de complex: de inaltime, de greutate, de statut social, financiar, sexual, national,intelectual, etc… oamenii senini, fara probleme interioare, sunt neperformanti.

      • uratu' spune:

        Daca o duceai bine, nu aveai tu timp de isterizat pe forumuri… Somerule!

        • Dragos spune:

          Alt sarantoc ciudos. Pentru sclavageala pe 2000 de RON exista astia ca tine. Numa prostii muncesc de le sar ochii 12 ore pe zi ca sa aiba de 10 beri pe weekend. Plebea.

          • Dragos spune:

            @Satan, asa ai zice, dar nu pot sa-l jignesc pe Radu acceptand asta in mod oficial :)

            @cacutele de bloc: pe saraciile ca tine ii injur pana imi vine acru, dupa cat m-ati albit la pula cu ciudisme si atacuri. De fiecare data cand mai rasare un muritor de foame ca tine cu replici, de atatea ori o ia in cur asa cum merita.

  • Ionut spune:

    Semintele acelasi gust are si cu bac si fara bac!

  • isengard spune:

    Nu am citit comenturile, poate ti-a mai pus cineva intrebarea si poate ca ai si raspuns la ea, dar eu as vrea sa stiu ce ocupatie ai? Ce muncesti? Cum iti castigi existenta? Mai mult decat atat as fi curios de ce ai impresia ca esti superior celorlalti? Cum de esti tu mai destept decat ” maimutele oligofrene” de care vorbesti in postare?

  • groovee spune:

    un i , alt i. Ce |\|AtZy inteles ??!

  • Jane Făe spune:

    Bravo, coaie!
    Foarte bun articol.

  • fenolftaleina spune:

    aia care nu iau BAC-ul sunt categoric idioti, nu va suparati..am cateva cunostinte care nu l-au luat si da, sunt cam prosti. mai stiu pe unu’ care l-a dat de vreo 6-7 ori si, dupa grele incercari, l-a luat:)) si facea si pregatire la greu:))..acu’ serios, daca nu te duci aiurea la liceu si esti un pic atent macar la materiile pentru BAC si mai inveti putin acasa, tre sa fii retardat sa nu-l iei. n-are vina nici sistemu’, nici ma-ta, nici tac-tu ca esti tu prost si lenes. cine zice ca BAC-ul este greu suge curu’.

    • Clique spune:

      Sunt unul din ” idioții” ăia care nu a luat bacul în 2012, însă nu știu cum se face că, am propria mea casă, propria mea mașină și un salar destul de bun, la o firmă destul de cunoscută în zona Balcanilor. Fără intervenția părinților, fiindcă ei oricum nu aveau relații sau alte prostii.
      Ideea este în felul următor, degeaba ai terminat tu 10 facultăți, dacă tu habar n-ai să faci nimic.
      Ah ba da… ai destulă experiență din facultate să tragi liniuțe, sa bagi alcool în tine și alte căcaturi. Tipic „studenților”. Revenind la replica ta, „ăia care nu iau Bac-ul sunt categoric idioți”, nu cred că sunt mai idioți ca cei care abia termină facultatea, împinși de la spate de tati și mami cu relații pe ici colo și plicuri cu bani și stai tu chill, cunosc N exemplare din astea.
      1% din studenți întradevăr învață, restul sunt doar freco-mengo.
      O zi bună!.

  • unu spune:

    Oamnenii care fac design la chip-urile de la Intel nu si-au luat bac-ul cu 6. Oamenii care au facut design la rachete si au pus primul om pe luna nu si-au luat bac-ul cu 6. Oamenii care au facut primul transplant de inima nu au terminat medicina cu 6.

    Nu mai instiga populatia la mediocritate, avem destui in tara.

    • asdfgh spune:

      Exemplele tale sunt total irelevante. Nu-i cunosti pe aia care fac design la chip-urile de la Intel.

      Iar oamenii care detin compania Intel probabil nici n-au terminat vreo facultate (vezi exemple gen Bill Gates, Steve Jobs, etc). Si sa nu uitam ca cel care a descoperit existenta organismelor microbiologice nici macar nu era medic ci fabrica lentile, iar aia care au terminat medicina cu 10 radeau de el ca-i prost si-i ziceau ca nu exista asa ceva;

      mediocrule

  • Ganja Man spune:

    Bun articolu, imi place ca din 3 articole unu e tare, asta sa o dam statistic.
    Proasta din prima parte a articolului are si ea ceva dreptate da e proasta ca nu a ajuns singura la concluzia asta: Sistemu'(educativ) e de cacat.
    Orice om care se respecta trebuie sa ia bacu, nu e greu, dar la facultate nu se mai merita sa te duci:

    Facultati de ‘frecangii’:

    Jurnalism – suprasaturata piata; nu mai cauta nimeni jurnalisti noi
    Sociologie – fuse si se duse
    Comunicare si relații publice – adica palavre; posturile bune-s ocupate de mult; restul…la receptie la hotel
    Științe politice – se ajunge pe vreo pozitie strict cu spaga, clar
    Administrație publică – nu mai merge; se incearca reducere ‘adminilor publici’
    Management – facultatea moldovenilor – daca stii faci, daca nu prea stii ii inveti p-aialalti si daca nu stii nimic esti sef; d-aia fac toti moldovenii management
    Marketing – stiinta care te pacaleste sa cumperi un produs de care de fapt n-ai nevoie; doar ca nu prea mai e nevoie efectiv de oameni – se face mult mai simplu in zilele noastre
    Filozofie – ceva frumos, dar cu care mori de foame in post
    Litere (cu excepția Limbilor Străine) – a ajuns o gluma

    Facultati cerute pe piața muncii:
    Automatica
    Cibernetica
    Informatica
    Cele 3 de mai sus sunt foarte cautate…dar mai mult in afara.
    Limbi străine – clar o nevoie in zilele noastre
    Medicina – medicii vor fi necesari tot timpul, dar nu- pentru oricine; una din putinele unde chiar tre sa inveti
    Farmacie – cine nu ajunge mai sus…
    Politehnica (chimie, mecanica etc.) – foarte necesare, dar nu se mai inscrie nimeni la d-astea

    Si in caz ca ati terminat facultatea si prin nu stiu ce noroc ati gasit de munca uite inca o lectie de viata pe care nu o inveti la scoala:
    1. Cu timpul, toate posturile tind sa fie ocupate de un muncitor care este incompetent sa-si exercite functiile. Cu cat functia este mai mare cu atat incompetenta creste.
    2. Munca este realizata de catre acei muncitori care nu au ajuns inca la un nivel de incompetenta.

    • cititor spune:

      intrebare de curiozitate…terminasi automatica, sau oricum lucrezi in programare ai?

  • Mama de troglodita spune:

    Fie-mea are cinspe ani impliniti si, habar n-am de ce, vrea sa se faca medic. N-avem medici in familie si-s chiar uimita de dorinta ei. Invata smecherii despre genetica, a fost pe la olimpiada, memoreaza chestii atat de lungi pe care eu nici nu le pot citi, acum, in vacanta de vara, ia parte la ceva cursuri de neonatologie, ma rog, chestii grele de tot care mie-mi provoaca emotii la stomac, fiindca nu le pricep si am colon iritabil. Daca ar fi sa ma iau dupa ce zici tu aici, ar trebui sa fiu o mama cool, sa-i cumpar niste tigari, alcool, eventual prezervative, s-o pun de-un autodafe cu toate cartile ei alea de biologie si s-o slobod in lume, sa fie libera sa se hotarasca mai incolo ce vrea sa se faca atunci cand va fi mare. Neeeeh, prefer sa fiu o stupida care se bucura de faptul ca are un copil care stie ce vrea de la viata. Ah, ca sa n-avem vorbe: in clasa a VII-a, in loc sa se ceara prin cluburi, s-a cerut intr-o sala de operatii. Am rezolvat chestiunea si a observat cateva operatii de chirurgie reparatorie, dupa care-i luceau ochii de multumire.

    • Radu Post author spune:

      atata timp cat asta vine din ea, nu din presiune sociala. e foarte ok ce face. unii isi dau seama mai devreme ce vor. e dreptul lor. nu contrazice nimic din ce am zis.

    • las vegas spune:

      Ia vezi, nu-i gravidă fie-ta?

    • jimerino spune:

      si cumva, in loc sa fii fericita ca fi-ta pare desteapta, tu tot o incrancenata si o scandalagioaica alegi sa fii?

    • Ioana spune:

      Din cate am observat printre colegi tocmai cei care visau de la 5 ani cum o sa ajunga mari chirurgi au fost cei mai dezamagiti dupa primii ani de facultate. Aici Radu are dreptate, e greu sa stii la 18 ani ce ti se potriveste, cu siguranta ea la 13 ani nu stie ce vrea. Unii au noroc si le place facultatea pe care o aleg, altii nu. Mi se pare mai mult o loterie decat altceva pentru ca toata lumea se schimba foarte mult intre 18 si 24 de ani.

      Bine, acum e foarte la moda medicina, Dr House, Grey’s anatomy, etc dar cand dai piept cu realitatea e cu totul altceva.

    • Arici Pogonici spune:

      Daca n-ai habar iti spun eu: Ca sunteti sarantoci si s-a plictisit sa poarte chiloti rupti in cur mosteniti de la mama sau sora mai mare. Vrea si ea un pic de lux. Si s-a gandit ca medicii castiga bine. Dar las-o la facultate si rapid isi va da seama ca daca craceste picioarele are lux mai mult si mai usor.

  • boss spune:

    „Dacă eşti om şi stai două săptămâni să citeşti câte 3-4 ore pe zi din materiile pentru examen, e fizic imposibil să nu iei 5.”
    uite unde era geniul ! si-a tras-o ma-ta cu einstein si nu stiam noi

    • dap spune:

      Lipsesc inca 2 conditii:
      – sa stii sa citesti (sa nu inveti si asta in alea 2 saptamani)
      – sa fii creatura pluricelulara

  • Un nume oarecare spune:

    Interesant ce ai scris. Respect!

  • victor spune:

    Apropo,ati vazut subiectele de la evaluarea nationala? Am luat 10 chiar daca fusesem seara anterioara la club.Peste cativa ani vor fi subiecte precum : ” oare 1+1=2? a) Da b) Nu c) As dori sa sun un prieten.

  • AnaK spune:

    Aane-Marie Dulvix, te baga in „aceiasi” oala de hidrocefali, pentru ca ea nu e „aceeasi” cu a oamenilor decenti.

  • cacutele de bloc spune:

    anul asta e bac cu politisti, sri si procurori.

    la anu vine armata cu cate un tanc la fiecare liceu. daca un elev ridica mufa din foaie, un obuz cu uraniu imbogatit blagosloveste sala de clasa intru slava antispagii. violuri dupa gust. mama lor de mucosi, vrea sa ia bacu! sistemul e bun si merge.

    peste 2 ani se baga bacul medieval cu trageri pe roata si spanzuratori de efect la avizier. prin foc ne vom elibera si dzeu ne va salva daca suntem nevinovati. familiile pana la gradul 3 sunt judecate si impreuna cu elevii, ca judecata lui dzeu sa fie dreapta. proce sumare si de front, dure, ca viata.

    peste 3 ani bacul se va da cu tragere la sorti. cine trage jokeru dintr-un pachet de carti trece la proba doi, rostogolitul pe carbuni. cine nu, clar era gata sa copieze si se duce la bacul pe stil vechi, cu spanzuratori si trageri pe roata. fara scris, doar oral, cu limba taiata. din priviri.

  • Mihai spune:

    Nu sunt de acord cu articolul tau. Dezavuez critica adusa nobilei vocatii de profesor si ideea, tot mai des promovata, de asa-zisa „descoperire a sinelui”.
    In cea ce ii priveste pe profesori, te inseli amarnic cand spui ca „cei mai prosti” ajung in aceasta pozitie. Cei mai prosti din curtea facultatii, cum ii numesti, deabia sunt in stare sa promoveze examenele obligatorii si sa ia licenta, nu se complica cu modulul psiho-pedagogic ( necesar intrarii in invatamant ) sau, Doamne-fereste, Masterat, necesar predarii la liceu. De asemenea, pe langa licenta/dizertatie, trebuie sustinute o serie de examene pentru obtinerea dreptului de a preda, titularizare, grad, etc. Lenesul prost cu siguranta nu se va obosi cu asta. Pe cale de consecinta logica, putem sa deducem faptul ca profesor nu poate deveni orice prost, ci doar persoane care prezinta un interes in acest domeniu si o pricepere peste medie.
    Trecand mai departe, te inseli groaznic cad spui ca la 18 ani nu sti ce iti plce sau ce iti doresti sau la ce esti bun. Eu personal am constientizat in jurul varstei de 11 ani ca imi doresc sa fac cariera in matematica. Pentru mine era evident, inca de la acea varsta, ca nu sunt capabil de altceva. Daca ar fi fost sa te ascult ( prin „te ascult” ma refer la un „tu” canonic, ce propovaduieste aceasta idee, sincer inepta, cum ca ar trebui sa asteptam si sa ne descoperim ) as fi lasat matematica la o parte pentru a cauta alte deprinderi pe care nu le-as fi gasit pentru ca nu exista. Cazul meu nu este unic. Multi oameni isi gasesc de la varste foarte fragede pasiunea si din pacate se doreste indepartarea lor de chemarea pe care o simt. Nu as dori ca dau in conspirationisme cautand un raspuns la intrebarea „de ce se incearca aceasta indepartare?”, dar sincer cred ca tine de o invidie a mediocrilor si o incercare de mediocrizare prin generalizare ( generalizare fiind chestia cu „incearca cat mai multe lucruri” ). In fine, imi voi incheia comentariul cu un ultim argument matematic. Oricine cu vagi cunostiinte de optimizare iti va spune ca cea mai ineficienta cautare este cea iterativa ( pe care o sugerezi spunand ca e bine sa incercam fel de fel de chestii ), mai ales cand nu ai certitudinea ca vei gasi ce cauti ( ceva care sa iti placa si la care sa te pricepi ). Tot cineva cu minime cunostiinte de optiizare matematica iti poate spune ca sansele sa gasesti ceva scad exponsential in raport cu numarul de criterii ( placut + priceput + profitabil + sa iti lase time pentru tine + ce mai vrei tu = greu de gasit ). Acum daca iei in calcul numarul de activitati posibile ( chiar impartite pe clase de activitati similare ), sansele destul de reduse de a gasi ceva ce corespunde tuturor criteriilor tale si faptul ca timpul nu sta pe loc, inevitabil realizezi ca o cautare iterativa in speranta gasirii unei activitati corespunzatoare criteriilor alese nu e o idee buna.
    Ca solutie propun o abordare euristica, dar banuiesc ca am formulat un comentariu mult prea lung asa ca voi incheia aici.
    O zi buna :)

    • indispensabil spune:

      Felicitari pentru monolog. Sper ca nu ai incercat sa pari mai destept decat esti (nu sunt sarcastic, mediteaza bine la asta).

      La fel, incerci sa-i scoti pe profesori mai destepti decat sunt. Da, putem sa zicem ca profesorii sunt cei mai rasariti dintre prosti. Dar – daca citeai atent – buba e ca astia prostii sunt mult mai multi decat aia mai ok (cu rezultate la care „puteti uita”). Dupa logica ta, cei care conduc tara asta n-au cum sa fie chiar “cei mai prosti”.

      Spre deosebire de tine, eu la 11 ani faceam colectia de surprize Turbo, si cea mai mare realizare a anului a fost ca dupa ce am completat-o, m-a izbit o inutilitate tampa: “si acum ce fac cu ea?”. Intelegi unde bat?

      Te dai mare ca ti-ai realizat vocatia de matematiciam la 11 ani. Plm, tu si alti elevi silitori (si eu eram pregatit pentru cariera in matematica, si mai toti silitorii). Si stii de ce? Pentru ca doar asta se dadea la scoala. Poti sa mai meditezi un pic si la asta.

      • Stelul spune:

        Ai inteles tot. Compari stiinta pe care se bazeaza calculatorul cu ajutorul caruia debitezi aberatii cu colectionarea de gume Turbo. Ai si tu scoala vietii… ce sa zic! Ia loc…2!

    • Whiplash spune:

      Profesorii de matematica si fizica sunt singura categorie in care, statistic vorbind, gasesti un numar mai mare de oameni competenti. Pentru ca nu e loc de aberatii literare si trebuie sa intelegi ceea ce predai. S-ar putea sa ma insel, e doar o parere bazata pe profesorii pe care i-am avut in liceu. Restul erau in plop, unii recunosteau deschis ca s-au facut profesori ca sa nu moara de foame(!?).

      Trebuie sa iei in considerare ca licenta si masteratul le face oricine, iar modulul psiho-pedagogic e o formalitate.

  • iobagul spune:

    Tot rahatul asta cu invatatul – si aici ma refer la relevanta materii-profesori – in trepte (generala-liceu-facultate) e bine de stiut dupa ce absolvi orice vei face! De ce? Daca devii constient de inutilitatea scolilor ori devii indolent (si o sugi de la toti ca sa treci anul) ori pedant si pretios ca stii tu sensul vietii (si iar o sugi de la toti ca te dai intelect pur unde toata lumea bea/mananca/fute/nu prea doarme)!
    Important e sa faci ceva din care stii cat de cat sigur ca iti vei castiga existenta si apoi daca ai vointa si ceva minte devii freelancer, adica faci vreo afacere sau lucrezi pe cont propriu ca sa simti cu adevarat banul si sa te scoli la ce ora vrea pula ta, nu a altora…

  • Emil spune:

    Mişto articol, subscriu la fiecare rând, punct şi virgulă.

  • vreau sa vad tate si buci spune:

    Bravo Muie, bun subiect, foarte misto scris. Creanga ar fi mandru!

  • Oricare spune:

    Radu,te citesc de cativa ani si imi place ca in ultimele luni esti mai vizibil si parerile tale rezoneaza cu din ce in ce mai multi oameni.
    Stiu ca scrii pentru Academia Catavencu,Vice & altele.Am inteles ca ai o viata de artist,nu ai tocmai un program 9:00 – 17:00 .

    Financiar cum stai ? Adica in contextul in care un coorporatist mediocru castiga cam 3000-4000 RON/luna.
    Tu cu programul tau flexibil pe la ce sume te invarti ?

    Toate cele bune.

    • Radu Post author spune:

      tot pe acolo. doar ca cu mult mai mult timp liber. e mai important pentru mine decat banu.

      • morfozel spune:

        1) un corporatist castiga mai putin ed atat. 3-4 k sunt aspirationali…
        2)exista un gunoier din UK care a castigat la loto niste milioane, e mai bine decat castiga mama. Intrebarea e: care era probabilitatea ca fiind gunoier sa scoti niste milioane, si care era probabilitatea ca mama sa ajunga sa aiba leafa aia de rahat dar mai maer decat leafa gunoierului?
        3) in inv. nu ajung cei mai prosti ci cei mai pilosi, poate nu stii ca directorii de licee etc se comporta ca si cum institutiile alea ar fi mosia lor personala si angajeaza pe cien vor ei, iar aia care sunt buni dar ai nimanui nu-i gasesc…
        4) sursa mea de informare: casc dracu ochii la realitate, daca ajung sa-mi spuna piticigratis cum sta treaba e grav…

        • AD spune:

          1) Eu castigam 3-4 k in corporatie. Dupa 2 ani de lucru in timpul studentiei.
          2) E relevant? Nu mi s-a parut o problema de probabilitati. E fain sa poti sa traiesti din ceva ce iti place sa faci, si la care esti bun in mod natural. ‘Probabilitatea’ sa fii foarte bun la ce faci (deci sa poti sa storci mai multi bani) ii mult mai mare daca faci ceva pentru care ai deja ceva inclinatii.
          3) Cei mai pilosi sunt de obicei foarte prosti. Cei destepti sunt prea mandrii sa se foloseasca de pile. Sau nu au nevoie, ca au optiuni mai bune decat sa se faca profesori.
          4) Aici ai dreptate. Dar de fiecare data e foarte amuzant cand ne spune piticigratis cum sta treaba :D

  • poezie spontana spune:

    fata aia gresise cu i-urile din primul comentariu la „aceiasi oala”
    dar stiu ca esti mai indulgent cu asta ca si tie ti-a luat ceva timp pana sa intelegi cum funtioneza

    • Radu Post author spune:

      acolo doar a dat o palma gramaticii. la sfarsit a calcat-o cu trenu. am subliniat partea mai brutala.

  • poezie spontana spune:

    in rest, da, de acord cu radu. adica daca as fi facut facultatea de psihologie si eu as crede ca scoala e o pierdere de timp

  • Vidar spune:

    Doar parintii sunt de vina. Setea de diplome cu orice pret,snobismul,ignoranta lor se transmite asupra copiilor. In al doilea rand, lipsa unei presiuni asupra cadavrelor didactice,acceptul la ciubucuri date acestora. Se transmite din generatie in generatie aceeasi mizerie…

  • Satan spune:

    eu ma recunosc in citeva chestii.

    una ca intre 7 si ~18 ani taica-meu mi-a tinut minim saptaminal discursul ca tre’ sa invat. nu am inteles vreodata care era faza, invatam mediu spre bine. intre timp nu mai are cum sa-mi explice. as fi fost curios sa-mi zica totusi ce s-ar fi intimplat daca as fi terminat sef de promotie liceul. am avut femeie sefa de promotie (nu, n-ati ghicit, se trag pe pula astea de nu exista). nu mi s-a parut ca are acces garantat la vreun ceva. mai curind am eu.

    apoi, legat de profi. aveam in liceu un coleg pe care-l teroriza profa de chimie. nu era prost si chiar invata. cind stia ii spunea „bine, treci la loc”, cind nu stia „imi pare rau, ai doi”. e un ceva inefabil care face ca ultimele nefutute si nefutabile sa devina profe de chimie.

    cu meditatiile. sa va fut natia in git. si nu neaparat natia. dar suboamenii care pun botu’ la aburelile voastre si-si dau drumu’ pe ei cind aud ca „X e un profesor exceptionaaaaal”. exceptionalii astia sint niste jeguri care-si fac vint curului unii altora. ceva gen like de Facebook: iti dau eu like, imi dai tu unu’ inapoi. cei care inghit abureala sint prin definitie incapabili sa deosebeasca un prof bun de unul slab. noua profa de fizica ne-a zis in liceu „invatati intii formulele, dupa aia o sa intelegeti restul”. emblematic, nataraii pulii care au ajuns sa invete niste dezinteresati pe salariu de mizerie. da, pariu ca au ajuns acolo de buna voie. le urez multi copii de stabi care sa le spuna ca lor le ia tati X6 de majorat. poate asa o sa ajunga sa-si puna streangul de cit mai repede.

    mai sint si altele da’ m-am plictisit.

    • Dragos spune:

      Aia cu „Invatati intai formulele” mi se pare extrem de paguboasa. Ca analiza din liceu cu demonstratiile alea infinite. Ti se ia din start. Cred ca ar trebui sa se predea mult mai conceptual si descriptiv, pana prinzi gustul si te face curios.
      Eu astept aparitia scolilor acreditate exclusiv online, cu un tutore la maxim 5 copii care sa fie multidisciplinat si sa le indice doar ce e nevoie. Un fel de home schooling.

      • Satan spune:

        problema invatamintului nu e numai la noi. la noi e doar mai naspa, in unison cu gravitatea restului problemelor.
        orice profesor care explica intii cantitativ si abia apoi calitativ merita sa dea autobuzul peste el. nasol e ca 9 din 10 fix asta fac.
        mi se pare o mizerie si urasc intens sistemul de inv. pt. faptul ca sint impinsi in sus ca profi buni niste suboameni. meditatiile nu sint un lucru rau in sine. problema e ca pina si meditatorii sint la fel de prosti. pt. ca sint doar alti profesori. nici unul nu repara cu adevarat ce s-a gresit in clasa, doar repeta. timp in care fac mincare sau trag cu aspiratorul. eu n-am trecut prin asa ceva dar ii stiu pe altii. si au mers la niste loaze din astea la recomandarea altor loaze, pe care-i cred loazele de parinti. Radu a zis bine ca metrica unui meditator e eronata. cum naiba stii ca e bun ala, ba? un prof bun il face si pe ultimul prost din clasa sa inteleaga cu adevarat, cit de cit.
        linkul de mai sus cu Feynman e numai bun pe subiect.

  • victor spune:

    Totusi,au facut o miscare ciudata cu invatamantul.Ca sa intri la licee bune sa nu rada poporul de tn ca ai intrat la tractoristi,trebuie sa tocesti lucruri nefolositoare sa ai note bune.O porcarie.Ar trebui dizolvata competitia intre licee,sa fie toate la fel.Cine vrea performanta sa faca particular.Eu cred ca poporul asta de agramati cu 1 la bac numai de performanta mai are chef.Avem vreo 3-4 olimpici si o armata de agramati.Cred ca e logic ca agramatii sa fie pe primul plan.sa se diminueze numarul.Mai sunt rahateii care tocesc doar ca sa arate ei cat sunt de tari,ca au note mari.

  • Billy spune:

    Îţi dau perfectă dreptate la articol. Keep up the good work! aaa, şi vezi că ai uitat sa subliniezi ceva in conversatia cu aceea maimuţă origofrenă (dreptate pe deplină) cred ca a vrut sa scrie, nu folosea diacritice pentru că oricum e pra proasta. Da nu asta contează, DREPTATE PE DEPLINĂ??? :)) Vai de limba noastra maternă

  • George spune:

    Felicitari Radu, un articol foarte bun, bine punctat, zdrobitor de sincer ca de obicei!
    O singura precizare: „2. BAC-ul, ca şi tot sistemul de învăţământ e irelevant”, „ca si” asta se foloseste pentru evitarea unei cacofonii, in cazul de fata nu exista acea cacofonie:).

    • Radu Post author spune:

      NU. nu e asa.

    • Satan spune:

      ha, la noi nu se facecuatii diferentiale pina-n facultate. interesant.

    • Ciociolina spune:

      Daca primesc elevii romani subiecte de genul ala, o sa avem media de promovare a bacului pe la 15%.

  • AD spune:

    Mai bine ca nu ai avut textu asta acu zece ani. De chestii dinastea tre sa iti dai seama singur, si daca nu iti dai seama singur nu intelegi cu adevarat cand iti explica cineva.

    • dr spune:

      ba cum asa ceva?

  • Satan spune:

    amuzant e ca Radu a zis pe nu stiu unde ca probabil cititorul mediu de piticigratis e corporatist cu fantezii si raspunsurile o confirma.
    rezultatul interesant e ca corporatistul cu fantezii poate fi foarte bine maimuta barbierita.

  • xyz spune:

    De, fratilor, am vrut democratie, democratie avem…. Daca tara te vrea prost, te conformezi, nu? Misto circoteca de la „Bolintineanu” oricum….

  • Vero Balan spune:

    Sincer,ma bucur ca nu sunt singura care gandeste la fel.
    Am dat si eu peste multi ratati care se plang de Bac,ca e greu,ca se pica,bla bla. Nu poti pica Bac-ul daca inveti,daca,asa cum ai spus tu,pui mana pe carte pentru 3-4 ore pe zi. E imposibil. Nu zice nimeni sa-l iei cu 10,insa consider ca daca ai macar o vaga idee despre ce ti se va da,sunt slabe sanse sa-l pici.
    Si pe langa asta,am fost surprinsa sa vad ca si tu consideri ca Bac-ul nu e decat un antrenament pe viitor,unde te vei supune altor reguli si altor cerinte care probabil vor fi la fel de inutile ca Bac-ul. Si atunci,daca nu te vei conforma,probabil o sa prinzi aripi si o sa te intorci de unde ai plecat.
    Mersi fain pentru articol! Mi-ai facut ziua mai frumoasa! Succes si tie in continuare!

  • Miku spune:

    Băi, parcă mi-ai citit gândurile. O_O
    Eu tocmai am dat BAC-ul și mă gândeam cât de mult se stresează familia mea pe tema asta. Eu nu am avut nicio treabă, intenția mea era să trec BAC-ul, mai puțin la română, unde mă pricep, deci era imposibil să-mi fac vreo problemă.
    Am fost atât de relaxată la examenul ăsta, parcă nici n-ar fi fost. Și toate astea pentru că am înțeles acum vreun an că nu înseamnă nimic, la fel și facultatea. Desigur, ne trebuie diploma… restul depinde 100% de ce vrem noi să facem și cât ne dorim.
    Chiar scriam pe blog ceva asemănător cu textul de mai sus acum câteva săptămâni…
    Cea mai penibilă parte stă în supra-numele dat examenului: examenul maturității.
    Pe naiba!

  • Bursucul Neprietenos spune:

    bine ca s-au gasit aici toti aia care nu au invatat si au luat bacu cu cinspe!
    pff… romanii tot oi !

  • Bursucul Neprietenos spune:

    bine ca s-au gasit aici toti aia care nu au invatat si au luat la bac cinspe!
    pff… romanii tot oi !

  • Vladislav spune:

    Radu esti uimitor !!!
    M-ai castigat ca si cititor :)
    O zi buna !

  • cristina spune:

    eu zic ca ai exagerat cat de cat. chiar mi-ar placea sa vad daca iei 5-ul la bac la matematica M1 cum te-ai laudat tipei de pe facebook. chiar as face acest experiment cu tine sa vad daca esti atat de destept cum te lauzi. in caz ca gresesc, jos palaria.

  • Road spune:

    Te citesc de foarte mult timp, și m-am gândit că e cazul să scriu primul meu comentariu aici. Mi-a plăcut foarte mult ce și cum ai spus. Lucru rar, în zilele noastre, să găsesc un om care spune lucrurilor pe nume. Am făcut și eu toate școlile posibile din lume, dar tot ce știu e pentru că am învățat singur, pentru că am citit de unul singur (și niciodată ce mi-au recomandat alții) și pentru că m-am izbit singur cu capul de pereți. Am fost olimpic la mai multe discipline, în liceu, dar teoria școlară nu m-a ajutat cu mai nimic. Am fost contra-sistem mereu și nu-mi pare rău. Scriu de mult timp (ca o pasiune), încerc mereu să învăț lucruri noi, din orice domeniu, și-am învățat să casc ochii și urechile și să nu iau de bune toate prostiile pe care mi le îndrugă alții. Școala românească nu te ajută cu nimic, e doar un fel de drog pe care ți-l recomandă alții, iar când îl termini te trezești dezamăgit și debusolat total. BAC-ul nu înseamnă nimic în general, dar e bine să nu fii măgar și să îl iei totuși, nu pentru ceilalți, ci pentru tine însuți, exact cum ai spus tu, ca să treci un obstacol idiot impus de o societate idioată. Nici nu-mi mai amintesc de premii, de BAC, de unele note și examene din facultate, nu mi-au folosit la nimic. Parcă nici n-au existat, și asta pentru că societatea nu le valorizează și fructifică, ci doar ți le bagă pe gât.

    Noroc bun și la cât mai multe asemenea postări!

  • Johnny spune:

    Corect,mai putin punctul 5,care e partial corect. Da,90% din facultati sunt complet inutile si le faci doar pentru bucata aia de hartie,pe care acum o ia aproape orice oligofren. Dar medicina,dreptul si sunt convins ca mai sunt si alte facultati unde,daca intri,inveti chestii utile fix pe domeniul in care vei lucra. Singura problema e ca trebuie sa-ti cam placa sa inveti,eu unul am fost prea comod,ca sa nu zic lepra,pentru asa ceva,dar e un exemplu in care efortul iti este rasplatit

  • Asa spune:

    Am obosit, bai. Tu nu obosesti?

  • Neli M. spune:

    Oh my god, inseamna ca eu sunt un geniu intr-ale vietii. (precizez ca acuma am 30 de ani).

    Eu am luat bacul cu 9.50 fara meditatii sau alte shparle. N-am fost nici tocilara nici smechera nici n-am dat bani. „pe vremea meaaaa” :)) profii erau foarte faini. Ne-au crescut de-a dreptu, am invatat si carte si despre viata. Am fost norocoasa?

    Am avut un noroc extrem de mare (acum realizez) sa stiu ce vreau de la viata de mic copil. Vroiam „sa desenez si lumea sa-mi dea bani” aka designer de vreun fel. M-am tinut cu incapatanare de orice curs extra scoala, si orice experienta cu oamenii intalniti care sa ma duca spre tinta propusa. Am facut facultatea de Arte (un rahat comunistic) din care mi-am dezvoltat si mai mult pasiunea pt comics.

    Am ajuns comics artist, grafic artist si web dizainar la 24 de ani, fix dupa facultate. I love my life si am realizat tot ce mi-am propus.

    Si nici nu mi s-a parut ca am dus o viata grea, complicata, plina de probleme. Nu mi-am tras-o cu nimeni pt note, jobs, servicii de vreun fel. N-am dat spaga, n-am purtat decoltee sugestive ….

    Stau la casa mea, cu logodnic, catel, gradina, bicileta, alea.

    Sunt un geniu? I won at life.

  • Robert spune:

    Sistemul de invatamant din romania este unul dintre cele mai bune.

  • George spune:

    surprins ca mai exista si oameni ca tine,bravo

  • Rudolf Tzara spune:

    Nu imi vine sa cred ca sunt atatea comentarii la acest articol. Asta inseamna ca inca mai exista oameni care mai citesc ce trebuie.
    Ce sa zic, ma bucur si sper sa ma intalnesc mai des cu astfel de conceptii (luate de mult drept ineptii).

  • Alexibad spune:

    Bai nene, am luat 8,95 la bac si eram ultimul din clasa. Cum cacat astia nu iau un 5 amarat?

  • Liviu spune:

    Pun pariu ca tu ai studiat mai mult decat pretinzi (ca ai fi vrut) la scoala. Cumva esti un ipocrit.
    E usor sa dai sfaturi cand privesti din alta perspectiva.
    De acord cu unele chestii scrise de tine insa sfaturile tale pot si interpretate gresit de majoritatea. Aia idioti carora le lipsesc cunostintele elementare sunt primii care vor folosi ca pretext „invataturile” tale.
    Eu stau si ma minunez ce kkt e cu bac-ul acum. Eu l-am luat cu usurinta, acum multi ani, pentru ca nici nu mi-am pus problema sa nu il iau. Si te contrazic, inca stiu multe din lucrurile pe care le-am invatat in scoala. Pentru ca n-am invatat in scoala decat ce mi-a placut, cu orice risc. N-am tocit critici literare scrise de imbecilii care incercau sa ma invete „ce-a vrut sa spuna poetul” . La facultate am facut la fel. La job, la fel.
    Ce povestesti tu ca tine de sistem, e o prostie: tine de personalitae si de educatie (primita sau cultivata). Vrei sa fii sclav, sa te „integrezi”, nu conteaza cat ai invatat si ce stii, conteaza cum esti.
    De acord insa, cel mai important e sa iti placa ce faci, asta e un adevar incontestabil. Doar asa poti fi bun. Iar cand esti bun, indiferent ce faci, inevitabil apar si satisfactiile. In forme diferite.
    Bafta!

  • marina catalina spune:

    Stii de ce nu iau 5??? Pt ca scoala e ,,un rahat”, parintii lor niste ,,idioti” iar profesorii ,,niste cretini ciubucari, blazati si idioti pe care nu merita sa-i asculti”. Si asta nu-i totul. Mai auuuu motive ,,bine intemeiate”: sistemul idiot, tara care nu face nimic pentru asa o minune de elevi/copii. Cum dracu sa faca ceva cand nu dou doi bani pe nimic si au impresia ca daca s-au trezit dimineata si au emis o ineptie gen ,, la ce-mi foloseste sa stiu sa scriu corect” au descoperit secretul fericirii.
    Nu, nu vor lua 5 si nu pt ca sunt prosti ci pentru ca ii considera pe toti ceilalti niste idioti iar ei sunt nascuti pe acest pamant ca sa straluceasca deoarece au gasit cheia succesului: ,,sunt atat de destept incat ma educ singur”
    Spor la educatie ,,generatie in blugi”

  • oana spune:

    m-am trezit si eu sa comentez, dupa 100 de ani :)
    tipa pe care o citezi mai sus e chiar varza, vezi „..ACEIASI oala…”

  • Alexxx spune:

    Mda numa prosti in mare parte prin comentarii de au 12 clase si alea vai de capul lor…Admir ce spui in tot acel text si chiar este adevarat..scoala nu te ajuta la nimic…doar cati da niste hartii care cica s-ar numii diplome…de parca daca te duci intr-un loc de munca o si sigur ca deja sti ce o sa faci si o sa te ajute cunostintele din scoala…hai ma lasi…trebuie sa inveti acolo si alte lucruri…

  • PLM spune:

    Si daca zici sa iau BAC-ul cu 6 cum pula mea intru la facultatea la care vreau daca e una la care se intra pe baza mediei de la BAC!?

  • Gypsy spune:

    Imi place shopul . Shopul este viata mea

  • ion spune:

    toti sunteti bata….numai eu is destept

  • Theory spune:

    Ce ma enerveaza cand aud: „Nu am invatat 4 ani dar Invat in ultima luna si gata, bacu’ luat”.
    Asta se poate aplica doar la profilurile fara matematica unde e de ajuns doar sa tocesti. Daca nu inveti matematica 4 ani si te gasesti in ultima luna sa incepi atunci … RIP

  • DariaBissa spune:

    Esti un nesimtit pentru tot ceea ce ai spus. Nu e normal sa faci asa ceva dar daca parintii asa te-au invatat…noi trebuie sa te purtam pe tine spre civilizatie, specimenule!

    • Radu Post author spune:

      haha ce robot

  • Irina Ofelia spune:

    Buna seara.
    Am dat mai mult din greseala peste acest interesant articol.
    Scrieti foarte frumos, in articol se regasesc adevarauri, dar, chiar daca poate nu v-a interesat scoala/ BAC-ul, observ ca tot stiti cate ceva din literatura romana – ca exemplu, ciobanul din ”Miorita”.

  • Liviu spune:

    Salut Radu,

    Cautam pe net tot felul de articole despre BAC si am dat peste asta, care m-i sa parut foarte amuzant si totodata adevarat. In vara asta dau si eu bac-ul la romana, istorie si psihologie cu toate ca nu am invatat nimic din materie la romana si din comentarii stiu ca il pot lua deoarece ma descurc foarte bine la prima si a doua parte iar la ultima pot sa scot o pagina, doua fara stiu mare lucru despre fiecare opera in parte. In schimb la istorie nu pot retine nimic cand vine vorba de date istorice dar am un talent aparte de a povestii la al treilea subiect la eseu fara sa dau pe langa subiect deci nu cred ca o sa fie problema, dar nu cred ca iau peste 7. La psihologie o sa iau cea mai mare nota deoarece o indragesc si chiar imi place si materia :] . Mentionez ca la simulari am luat la romana 7.50 , la istorie 5.40 iar la psihologie 9.20.

    Mult noroc tuturor care urmeaza sa sustina bac-ul !
    Sper sa ma intorc invingator dupa bac cu un zambet pe fata, o tigara in gura si o doza de bere in mana pregatit pentru o vara geniala.

  • Cosmin spune:

    Salut! Din punctul meu de vedere doar primul tau paragraf este complet valid. Este imposibil sa pici bacul daca inveti 2 saptamani. As mai vrea sa corectez niste greseli pe care le-ai facut.
    1) nu inveti pentru bac sa iei nota 6. Idea este sa tintesti cat mai sus ca sa poti sa iti folosesti nota pentru a intra la o facultate buna. Decat sa mergi la o facultate proasta mai bine nu mergi.
    2) iti pot spune cu certitudine ca matematica, informatica ai fizica sunt extrem de folositoare. Nu este inutil ce inveti in liceu. Ele chiar au aplicabilitate.
    3)persoanele care au terminat o facultate si nu au servici sunt fie slab pregatiti (nu ajunge sa o termini, trebuie sa si inveti ceva) fie au terminat o facultate inutila.

    Ai facut o mare prostie cand ai zis ca ce inveti in liceu si in facultate nu te ajuta in viata.
    Iti sugerez sa modifici articolul pentru ca induci lumea in eroare.
    Nu stiu daca conteaza, dar sunt student la calculatoare la utcn la buget. Pot confirma ca nu invatam nimic inutil, cel putin pana acum.

    Iti gasesti servici unde vrei daca esti bun. Aia conteaza , sa fi bun in ceea ce faci.

    • Cosmin spune:

      Vad ca am facut niste greseli cand am scris. M-am grabit si am scris de pe telefon mesajul. Sper ca le vei ignora si vei considera ce am scris.

      • Radu Post author spune:

        cred ca suferi de un tip mediu de autism. serios.

    • Radu Post author spune:

      o oau mate info si fizica ti-au fost utile tie ca te-ai dus spre domeniul ala. sunt predate la toata lumea si doar 1% dintre ei ajung in domenii de-alea.

      stii tu mai bine din pozitia de student daca foloseste facultatea la modu general pe viitor decat mine care am terminat una acu vo 10 ani.

      dai exemplu situatia ta deloc incadrata in medie ca si cum ar spune ceva despre medie. nu ai logica. mai bine faceai logica decat fizica

  • Catalin spune:

    Oare subiectele de bac din anul respectiv sunt aceleasi care pot sa pice si la bac ?

  • Florin spune:

    Ba, deci e prea tare ce ai scris

Adaugă un comentariu