Idiotul, cel mai mare duşman al idiotului

Acu o săptămână, un idiot s-a înecat cu un cârnat la concursul de mâncat cârnaţi „Fomilă de Pleşcoi” şi a murit. Cu logica lui de idiot, idiotul de 60 de ani a zis că dacă tot sunt cârnaţi gratis la concurs, să scape de-o grijă. Aşa că şi-a îndesat foarte mulţi cârnaţi pe gât, ca Bote în visele lui erotice, şi a crăpat. Pocnit de zel, s-a apucat să tragă cârnatul în piept. N-avea de unde să ştie el că cârnatul nu se mănâncă cu traheea. N-a citit el anatomie. Însă de aici abia începe circul sinistru.

Deschideţi filmuleţul de mai jos la minutul 3.35. Observaţi bărbatul cu profil acvilin şi chelia în vânt. Ajungem la el mai târziu. Ochii pe nea Caisă din spate, cu pălărie. Hai, ne întoarcem la text după ce moare.

A murit? Sinistru, nu? Ştiţi ce e şi mai sinistru? Mulţimea aia de idioţi din jurul lui care nu ştiau să facă nimic. Idiotul care-l trăgea de geacă de parcă problema lui era că nu stă destul de vertical. Idiotul care îl bate pe spate cu palma, de parcă pacientului îi murise vaca, era tristuţ, şi avea nevoie de o îmbărbătare. Ăla care-l freacă la încheietură, că poate e deocheat. Zecile de oameni care behăie în jur fără să facă nimic. Masa aia de oi inutile. Aia e sinistru.

În minutele alea două ar fi putut fi salvat. Era necesar un singur om din tot festivalul care să ştie să facă manevra heimlich. O mişcare simplă pe care orice om ar trebui să ştie să o facă. Că de-aia o înveţi. N-o înveţi să te salvezi singur. O înveţi să îi salvezi pe alţii, sperând că o învaţă şi ei. În orice mulţime de mâncători de cârnaţi, dacă doi ştiu să facă asta, toată lumea e în siguranţă.

Dar oamenii ăia din jur sunt cetăţeni serioşi. Cu viaţă ocupată. N-au avut ei timp să înveţe heimlich, să se întrebe unde dispare soarele noaptea, de ce cad chestiile în jos şi alte chestii de genul. N-au avut timp să îşi pună întrebări şi să fie oameni. Ei sunt pe Pământ să caute cârnatul şi să-l mănânce, nu să se întrebe cum salvezi un om cu tractul respirator blocat.

 

 

X2604-H-17

Dar oile se împacă uşor cu mediul înconjurător. Să sărim la minutul 9 şi să vedem părerea câştigătorului bucuros. Părerea lui e că e fain că a câştigat concursul. Şi un om a murit. Asta e.

Asta e.

Asta e situaţia.

Asta e.

Ce să-i faci dacă asta e?

Fraza tipică a românului „asta e”

Când românul e pus în faţa unei situaţii noi el nu se adaptează. Se împacă. Ca ciobanul din „mioriţa”.

Credeţi că vreuna dintre oile proaste de acolo, când a ajuns acasă, a fost curioasă cum se salvează un om când s-a înecat cu ceva? Credeţi că la anul, dacă se îneacă unul, ştie cineva cum să-l salveze?

Normal că nu! Ce rost are să ştii chestii elementare de prim-ajutor când ASTA E? Ce să-i faci. Asta e!

Cuvintele tipic româneşti, gânduri tipic româneşti sunt „asta” şi „aşa”. Cuvinte care exprimă încremenirea prostului la statutul de oaie şi refuzul de a se mişca de acolo. De ce să te mişti când poţi şi aşa?

Stai aşa. Ce de grăbeşti aşa? Merge şi aşa. Asta e situaţia.

Şi ce dacă TU ştii să salvezi un om care se îneacă cu mâncare, cititorule? Asta e bine pentru prostul ăla. Dar nu te ajută cu nimic dacă te îneci tu. Pentru că oamenii din jur nu o să ştie să te ajute. O să mori cu ochii bulbucaţi, vânăt şi horcăind. Şi ultimul lucru pe care o să-l vezi o să fie oi urlând. Oi care te bat pe spate. Oi care te freacă la încheieturi. Care te muşcă de deget. Care îţi ridică un picior, îţi scuipă în palmă. Oi care se urlă şi se vaită. Că asta e tot ce ştiu să facă. Asta e situaţia.

 

Update 10.04.2016: Botoşani: Bărbat mort după ce s-a înecat cu un mic la lansarea unui candidat la Primăria Mihai Eminescu.

***

Comentarii (130)

  • Matizu obez spune:

    Traim in Romania.Asta e

    • andrei spune:

      Mi se pare o extrema porcarie felul odios in care a relatat evenimentul tragic, acest „jurnalist”. O lipsa crasa de compasiune si chiar de intelegere a situatiei. Daca se uita mai bine vedea pe cineva care incerca manevra heimlich dar fara succes (omu era destul de solid si greu de manevrat ) oricum orice eveniment de acest gen are asigurata ambulanta si dupa cum se vede a venit destul de repede. Mi se pare trist daca din saracie unii mai participa la astfel de concursuri si trebuie sa fi putin redus , nu mintal ci sufleteste, sa reduci o astfel de persoana la termenul de „idiot”

      • Radu Post author spune:

        idiotule, au incercat fara succes sa-i maseze o mana. il tin niste oameni si altu ii face. erau 50. au incercat o pula.

      • rares spune:

        andrei, personal, prin felul asta „odios” de relatare a evenimentului tragic, poate reusim sa determinam prostimea, din care fac si eu parte, sa se informeze cum anume se face manevra heimlich. uite, asta am invatat eu azi:

        Persoana care executa manevra se pozitioneaza in spatele persoanei care se sufoca si isi pune bratele in jurul taliei acesteia. Daca persoana care se sufoca sta in picioare, se pozitioneaza unul dintre picioare intre picioarele victimei pentu a o putea sustine daca aceasta isi pierde cunostinta.
        Se pozitioneaza un pumn cu partea cu degetul mare pe abdomenul persoanei deasupra ombilicului, dar mult sub zona sanilor (sub stern).
        Se apuca pumnul cu cealalta mana. Se impinge abdomenul rapid in sus, ceea ce poate determina obiectul sa sara afara. In cazul unui copil se impinge cu putere mai mica.
        Manevra se poate repeta pana cand obiectul iese sau pana cand persoana isi pierde cunostinta.

        Atitudinea la persoanelecare si-au pierdut cunostinta:
        Daca persoana isi pierde cunostinta, aceasta este asezata usor pe podea si se cheama ambulanta.
        Se incepe resuscitarea cardiopulmonara, incluzand compresiunile la nivelul pieptului.
        De fiecare data cand caile respiratorii sunt deschise, in timpul resuscitarii, trebuie verificata prezenta unui obiect in cavitatea bucala sau in gat. Daca se gaseste asa ceva, el trebuie scos.
        Nu se fac apasari abdominale, cum ar fi manevra Heimlich.
        Se continua resuscitarea cardiopulmonara pana cand persoana devine constienta sau pana cand soseste ambulanta.

        Sper ca si tu ^_^

        • BeautifulMind spune:

          Lucrurile stau un pic diferit fata de ce ai trantit tu acolo. Manevra Heilich se face si persoanelor care si-au pierdut cunostinta si se incepe masaj cardiac in momentul in care nu mai simti puls, chiar daca caile respiratorii nu au fost eliberate.

          https://www.youtube.com/watch?v=vniHzDM9Ivs

          Sunt convins ca te pricepi si la politica si fotbal…

          • Paula spune:

            bine spus Beautiful…:)

          • Adrian spune:

            Gresit. Resuscitarea se incepe in momentul in care omul nu mai respira si si-a pierdut cunostinta. Nu se cauta pulsul deoarece ieste itelevant iar in acele momente risti sa-ti simti tu pulsul datorita adrenalinei care circula prin tine. Un curs de prim ajutor te invata treburile astea. Il fac in fiecare an iar anul asta l-am facut acu’ o luna.

        • civis rumanum sum spune:

          @ rares „Se pozitioneaza un pumn…” Stai sa vezi ce pumni s-or pozitiona la alegeri. Deja vedem pozitionarile de pumni la pupatul moastelor si primirea – cu titlu gratuit – a apei sfintite. Sau când vor da rusii navala, in curând. Numai manevre heimlich vor fi. A propos, minerii stiau de manevrele astea, oare, atunci când, ca o turma de idioti, au tabarât in orase ?
          In cazul turmei de oi, trebuie manevrati pumni intelectual, nu fizic. Si-n alte tari au loc concursuri din astea, si nu-i mai face nimeni idioti. Vezi in Japonia, când imbuca aia zeci de metri de sashimi. E drept, Japonia n-a avut comunism. Doar doua bombe atomice. Ceea ce, e drept, e mizilic pe lânga lingaismul si saracia sporturi nationale. La vot cu incredere si mândrie proletara !

      • Filip spune:

        Felul in care este relatat evenimentul „tragic” nu este deloc odios! Este exact ce simt si eu si are dreptate in absolut tot ce zice!!! Asta e! Ca daca nu e altceva atunici… asta, este… In tara asta trebuie organizate cat mai multe concursuri de mancat gratis si concerte de manele… dupa care… gazati toti… imi pare rau dar este singura solutie…

      • lore spune:

        pt Andrei: cel ce a incercat manevra heimlich e un asisiten care oricum a ajuns tarziu. Nici unul din cretinii care erau de fata nu a incercat nici o manevra de nici un fel. In loc sa-l critici pe cel care a scris articolul , mai bine gandestete ca daca ti se intampla tie o sa mori cu zile, pt ca prostimea habar nu are ce inseamna prim ajutor, aici ii includ si pe jandarmii aia inutili si prosti care ststeau si se uitau ca boul in calendar. Intr-o tara civilizata ambulanta nu intarzie 15 minute la astfel de evenimente, ambulanta e prezenta si pregatita pt orice interventie, intr-o tara civilizata jandarmeria stie normele bazice de prim ajutor, e patetic sa vezi atatia jandarmi care stau si se uita cum un om isi da duhul pe asfalt. Iar prostimea…cei saraci cu duhul…sunt niste inutili carora nu le poti cere prea mult, abia daca stiu sa lege doua cuvinte, sa stie sau sa citeasca. Rusinos, patetic, trist, stigator la cer …

    • GeorgicaDaCu Pica spune:

      Bravo! Uite o oita :D

    • savoy60 spune:

      Am ajuns din intamplare pe acest site si am vazut imaginile si o parte din comentarii. Ca tot romanul (oarecum si un pic in cunostinta de cauza:))am zis ca pot avea si eu o parere.
      1. articolul este bine venit(chiar daca este dur pentru unii) pentru ca doar asa se poate face un pic de educatie medicala (sper).Singurul neajuns al articolului este ca nu a fost ceruta parerea unui specialist pentru a lamuri unele aspecte
      2. starea omului respectiv,dupa parerea mea nu avea nici o legatura cu obstructia de cale aeriana(astfel de pacienti sant extrem de agitati pana sa ajunga in stare de inconstienta,refuz sa cred ca nu s-ar fi filmat asemenea „spectacol”) – probabil a facut un stop cardio-respirator pe o tulburare de ritm,etc.
      3. nimeni din cei prezenti, in ipoteza une obstructii(nici macar cei de la ambulanta din pacate)nu s-a uitat in „gura” pacientului,de incercat de ventilat nici atat…
      4. manevra cu Heimlich(nu e rau deloc sa fie stiuta)la un pacient inconstient ca in film mi-e teama ca nu ajuta la nimic
      5.un defibrilator automat care spune exact ce sa faci (nici nu e f. scump)ar fi fost mult mai util
      6.faptul ca jandarmii asigurau un perimetru sa aiba pacientul aer,dar unul nu a intervenit (cursuri minine de resuscitare-BLS) asta e dramatic
      7.din pacate nici personalul medical prezent nu da pe din-afara de cunostinte privind resuscitarea(discutii prea tehnice pentru a fi explicate)
      8.partea cu „pixul” din comentarii are un sambure de adevar,dar nu are nici o aplicatie aici
      Ar mai fi multe aspecte de comentat,dar deja cred ca am devenit plictisitor pentru unii asa ca ma opresc aici.

      • Radu Post author spune:

        da, m-am gandit si eu, dar daca te uiti atent, lipsesc ceva secunde de cand ala dispare pana e filmat. eu zic ca n-a prins cand s-a agitat, in rest e obstructie. mai ales ca a sarit o bucata din el la un moment dat. probabil avea mai mult pe gat. altfel e o coincidenta dubioasa.

      • Batranul Plaman Ionescu spune:

        daca individul intr-adevar a facut o tulburare de ritm si a facut o sincopa, poti sa-i bagi tu pixul si in cur, ca nu-l ridici. Ori ai citit prea multa wikipedia, caz in care o sa te uiti ca broasca la bariera, ori stii/esti la medicina, caz in care realizezi ca oamenii aia oricum nu ar fi avut ce sa faca.

        Noi in urgente nu putem mereu sa salvam un om din stop cardio-respirator, daramite o gloata de oameni panicati si fara cunostinte medicale. Acum nu stiu cazul cu exactitate, si nu stiu daca individul a murit de obstructie a CAS (caz in care bivolul de Radu are drepate si Heimlich era suficienta ca sa-l salveze pe hodorog) sau daca a fost alta cauza pt sincopa (caz in care si daca il futeau in cur, tot murea).

      • L spune:

        @savoy60 Tu ai acordat vreodata primul ajutor cuiva? defibrilatorul automat nu iti spune cum sa efectuezi manevrele, iti da doar niste informatii sumare despre puls si eventual necesitatea aplicarii manevrelor de resurscitare.(exemplu concret: „continuati resurscitarea cardio-pulmnoară/ opriti resurcitarea” , dar nu iti spune CUM sa faci lucrul asta.
        Manevra Heimlich , ca multe alte lucruri, poate fi aplicata si la orizontala-pentru pacienti inconstienti cu semne vitale .DECI ERA UTILA,boule, chiar recomandata.
        pana si bataile alea de imbarbatare pot salva pe cineva,daca sunt efectuate corect ,intre omoplati,puternic,la un anumit interval..etc
        Deci manevra heimlich era UTILA,VITALA,NECESARA,ORICE ALT ADJECTIV CARE-TI PLACE TIE. daca nu stii ce vorbesti,fara nici un orgoliu profesional,taci si nu mai da sfaturi pseudointelectuale.
        Ce subliniati voi e corect , ca turma asta de oi „cilivizate” nu are putina educatie medicala pentru a efectua niste manevre de prim ajutor si din cauza asta a murit un om .
        pensionarii aia din clipul video sunt oameni simpli,cu cateva clase, care voteaza pentru un colt de paine ,un pui anorexic si-un cupon pe care-l beau intr-o bodega.
        Ca sa schimbi si sa previi chestia asta iti trebuie multa investitie in noua generatie ,care sincer nu ar fi interesata decat daca ar fi integrata intr-o aplicatie pentru android.

    • Tare comic dar nu prea. spune:

      Descrierea de toata jena.Romania tara in care unii pensionari se bucura si pentru carnatii aia(pensie prea mica).Nu tara e de vina, oamneii de pe teritoriul ei ca si realizatorul materialului acesta despre eveniment.Rusine.Nu cred ca era idiot ca sa inecat cu carnat oricat de comic suna pentru tine.

  • haidegher spune:

    Coane, dai semne de imbatranire sau gen ? De cand iti pasa tie ca a crapat unul de la un caltabos la plamani ? Altora le cresc animale prin intestine sau lacuste pe cap, sper ca nu te intereseaza si aia. Da-i draq pe astia, sa crape cat mai multi ca si-asa sunt inutili chiar si pentru statistici. Daca si tu cobori in banal, eu ma las de citit bloguri si trec pe Cristoiu, macar la ‘maestru’ lumea e socata perpetuu si are trei apocalipse pe zi :D

    • epo spune:

      N-ai inteles tu prea multe, fifirel. Un carnat care-ti dribleaza esofagu’-ti urez, iar crestinii sa se uite. Sau sa te bata pe spate, na.

  • Sandman spune:

    Sindromul Miorita e cea mai mare „binecuvantare” entru mandrii urmasi ai dacilor liberi, traci, draci, bubuli. Cu ochii beliti in stele, asteptam baltagul in cap…tot un geniu anonim de-la nostru a cacat si celebra zicere „capul plecat, sabia nu-l taie”.
    Ba sa-l taie in pula mea, daca sta doar pe post de acoperis pentru gat, mai bine tine-l in sacosa.

    • bolintineanu spune:

      Nu e anonim, e bolintineanu. Problema e ca genii fara scrupule au implementat in folclor doar jumatate de adevar. Contextul complet era „capul ce se pleaca sabia nu-l taie dar cu umilinta lantu-l incovoaie”. Iar mai larg, contextul era supunerea fata de Inalta Poarta, adica turci.

      • Sandman spune:

        Asa,si, ce ne invata poietul? Poietul ne invata ca umili, cu botul in trocuta, scapam cu viata si traim fericiti ca lateii in floci.
        Supunerea aia ne-a marcat noua existenta , despre asta e vorba, nu stiu in ce context da bine cacatul cu umilinta si capul plecat, in schimb ne-a facut o natie a naibii de pasnica…

        • Maximus spune:

          Ne invata pe dracu’ asta, ai inteles mai mult de o groaza. Bolintineanu nu ne da tocmai o pilda, pur si simplu spune un adevar, un statement. Uite, ca sa intelegi, iti mai explic o data:

          Cand unu’ mult mai puternic decat tine vrea sa te violeze, ai doua optiuni : ori te bati oricum cu el si atunci te zvanta in bataie si dupa aia de violeaza (deci si batut si futut) ori te lasi moale si accepti ce se intampla fara sa te lupti. Fiecare varianta are partile ei nasoale: „..dar cu umilinta lantu-l inconvoaie” adica iti esti un las daca alegi calea asta .

          Percepi?

  • gigixy spune:

    se pare ca ai obtinut rezultatul autopsiei. tu iti dai cu parerea aici ca omul ala a murit inecat (stop cardio-respirator).

    • Angry Birds spune:

      Indiferent de ce a murit , daca il freci la incheietura nu se face bine,

      • Angry Birds spune:

        Plus de asta stopul cardio-respirator de care zici tu nu e sinonim cu asfixia asa cum vrei sa dai de inteles,

        • olul spune:

          Idiotul, cauza finala a *oricarei* morti umane este stopul cardio respirator:
          * iti tai capul: curge mult sange (eventual intra si pe trahee), inima nu mai e oxigenata, nu mai bate, muschii cutiei toracice nu se mai contracta, nu mai respiri => stop cardio respirator
          * te futi in cur cu un copac: curge mult sange, se fac tot felul de rupturi, inima nu mai e oxigenata, nu mai bate, muschii cutiei toracice nu se mai contracta, nu mai respiri => stop cardio respirator
          * bei o pinta de plumb topit: te arzi in tot felul de locuri, se fac tot felul de rupturi, curge mult sange, inima nu mai e oxigenata, nu mai bate, muschii cutiei toracice nu se mai contracta, nu mai respiri => stop cardio respirator

          Concluzia este ca atunci cand vreun medic legist zice ca a investigat si ca a gasit ca si cauza a mortii stop cardio-respirator, dati-i cu pula aia mare a voastra peste tample pana i se inlacrimeaza ochii de emotie si se pune in mortii lui pe treaba!

  • ficser spune:

    sa-l taie, ca iese mai usor carnatul de pe trahee!

  • Tudor spune:

    „Aste e, amice, acum a decis bunul Dumnezeu sa-l ia la el.” Asta e inca una din preferatele mele. Doar n-o sa ne punem cu voia Domnului!

    • Fane Topor spune:

      Voia Domnului si prostia romanului sunt atotputernice!

    • androidul cu sobolani spune:

      sa vezi tu ce iarna ne asteapta, ca „suntem rai, de aia”

  • anonim spune:

    Chestia asta imi aminteste de Choke a lu’ Palahniuk. Acolo unu se ineca intentionat ca sa-l poata salva oameni ca pe urma sa ii mulga de bani (oarecum). Ma gandesc ce fain ar merge asta in romania…

  • - I - spune:

    Chestii din astea se intampla si in alte tari. De fapt se intampla peste tot unde concentratia de prosti e aproape de 100%. In scenariile astea, chiar daca era cineva acolo, care putea sa salveze pe nenorocitul ala, nu-l lasau ceilalti, asta fiindca caracteristica principala a unui prost autentic e ca nu stie ca e prost. Si nici nu are cum sa afle, fiindca prostii intre ei se incurajeaza si se simt excelent in prostia lor.

  • Liviu spune:

    La urma urmei, la festivalul de carnati vin oamenii care se roaga la Dumnezeu sa ii vindece de raceala. Pierdeti 2 minute din viata cu link-ul asta: http://www.wikihow.com/Perform-the-Heimlich-Maneuver-on-Yourself ca sa nu va petreceti ultimele clipe murind inconjurati de idioti care se roaga ca Sfantul Duh sa va scoata mancarea din gat si care va mangaie pe ceafa.

  • eu spune:

    bai..dar jandarmii care se vad la minutul 5.. aia ce scuze au????!!!!

  • zet spune:

    Exista metoda auto heimlich – lovitura plex solar rapida de un obiect contondent rigid, exemplu coltul mesei. Din moment ce trăim in România recomand călduros tuturor să o înveţe, gugăl cu încredere, nu ne putem baza pe oile din jur, cu frumos a subliniat centaurul.
    În altă ordine de idei: le place la români să se râdă adânc de americani, că americanii e proşti, mâncă big mac şi nu ştie cu harta lumii (de parcă românul ştie cu harta, dar divaghez). Ei, vreau să zic că proştii ăştia de americani învaţă heimlich în clasa a 5-a (şi o exersează an de an, învaţă prim ajutor (abc – air, breath, cord, ordinea în care ajuţi omul vânăt, întâi eliberezi căile respiratorii, apoi faci respiraţie artificială, apoi masaj cardiac, îndrăznesc să cred că nici centaurul nu ştie abc-ul primului ajutor), mai învaţă tot americanul rudimente de balanţă cu dublă contare tot în şcoala primară, aşa că orice american analfabet ştie care e diferenţa dintre profitul scriptic pe care plăteşti impozit la sfârşitul anului şi bmw-ul faptic din curte… in general vorbind un american analfabet este un mic einstein pe lângă românul care a luat bacul, şi care NU ŞTIE ABSOLUT NIMIC DESPRE ABSOLUT TOATE!

  • Teo Voicila spune:

    Săracu’ om, frământau la el ca la cozonaci..

  • toto spune:

    Amice, imi pare rau ca nu erai tu pe acolo sa il salvezi. Pui gresit problema dand vina pe masa aia amorfa de capete de acolo, la tara lumea nu stie prea multe, oamenii aia nici nu cred ca stiu ca pamantul nu este plat, educatia bat-o vina. In schimb organizotorii ar fi trebuit sa aibe acolo langa participantii la concurs un meserias ca tine care se pricepre la manevre heimlich sau macar un ambulatier prapadid. In rest sa auzim numai de bine smechere.

    • Vlad spune:

      Da nasule, ai dreptate cand zici ca organizatorii aia trebuiau sa aiba un paramedic ceva prapadit pe acolo, dar nu au ca asa e pe la noi. De ce sa mai chemi si un corp medical la o mancatorie de carnati, ca doar nu te gandesti ca se ineaca bou comunal cu plescoiu. Totusi macar unu de era mai scolit putin pe acolo trebuia sa il ajute, in schimb toata lumea il tragea de geaca si batea high five-u cu el.

      Si da, poate ca daca unul dintre noi astia pe aici care facem haz de necaz eram pe acolo, omu ala nu ar fi murit.

      Oricum, din partea mea poate putin cam crud dar nu imi pare rau ca am mai scapat de un bou comunal care anul urmatator probabil ar fi probat iar posibilitatea de a respira cu carnatul de plescoi.

      Cum spuneau si altii mai sus, invatati sa va faceti singuri heimlich ca nu stiti cum ajungeti la o intrunire de varat carnati, mici sau alte d-ale gurii pe la tara si se uita bunicul cu care v-ati dus la concurs cum crapati pe scena cu mustaru la gura.

  • Eu spune:

    Cred ca puteati face un articol despre cat de neinformati sunt romanii asupra primului ajutor si fara sa folositi apelative de acest fel despre un om mort. Pana la urma demonstrati ca nu avem nici bun simt!

    • olul spune:

      Tu ai face bine sa te duci in pchizda ma-tii cu indicatiile tale pretioase si cu cratima in cur!

  • adu spune:

    Daca sufocarea apare la o persoana si nu este cine sa o ajute, aceasta isi poate aplica singura o apasare la nivelul abdomenului sau se poate apleca peste spatele unui scaun si sa apese puternic pentru ce obiectulsare afara.

  • luci spune:

    Si eu am vazut la tv un caz in America…O fetita de 10 ani isi salvase fratele care se inecase cu o bomboana cu ajutorul manevrei Heimlich si fiti atenti, invatase despre aceasta manevra la scoala,le aratase si practic cateva cadre medicale.Deci…Asta e!

  • Robert spune:

    E primul articol care-l citesc de pe blogul tau si mi se pare absolut genial cum scrii. Trista situatie totusi. N-ai ce sa le ceri, se uitau toti si behaiau ca oile.. Tipul de la final parea chiar fericit c-a castigat concursul. Trist, trist.

  • k-401 spune:

    Misto scris, chiuretata situatia cu precizia bisturiului unui chirurg renumit,Alan Alda.
    Tara e proasta bîtă, la scoli se preda religie,sa invete omu de mic sa se prosterneze,in loc sa le arate chestii de-astea sau reguli de bune maniere. Ia uite aicea live https://www.youtube.com/watch?v=N_ZIe2zJjS4

    • Vlad spune:

      Eh uite vezi, alta e situatia cand cineva stie sa aplice o manevra care dureaza 10 secunde in loc sa il traga de camasa sau sa il bata pe spate.

    • Ted spune:

      Hawkeye Pierce…bata-l vina. Saracu’ Alda e doar un actor…

  • Arhangelul spune:

    Nici medicii de la Ambulanta nu reactioneaza ca niste profesionisti, ci mai degraba cu se misca incet si fara interes.
    Ei se uita la lumea din jur, apoi la vitima ca si cum ar privi un exponat la muzeu (do not touch it !).

    Orice minut, orice secunda pierduta inseamna un pas mai aproape de moarte sigura.

    • Radu Post author spune:

      medicii de la ambulanta au ajuns la juma de ora de la accident. ala era mort. au facut manevre de ochii lumii., ca daca nu faci nimic zice lumea ca a murit din cauza ta. chit ca e mort, ca paramedic trebuie sa te zbati acolo, ca sa nu zica idiotul ca n-ai incercat. taica-miu a fost paramedic la viata lui si a suflat in niste morti doar ca sa nu zica colegii de munca ai raposatului ca n-a facut nimic.

  • Ganja Man spune:

    Băi cârnaţilor, pardon, băi fratilor … nu era nici unu acolo cu un pix, să-l bage lu ăla in gat asa putea sa respire pe sub carnat, ce heimlich, ce tehnica, ce cacat.
    Dacă i se intampla unei femei putea folosi usor tehnica numita deep throat iar cârnatu dispărea singur in abis. Exemplu grafic „http://theslipperyslopeinvestor.blogspot.com.es/2011/08/michelle-deep-throat-bachmann.html”

    • Gogu spune:

      Ba, avorton rapperas, sa stii si tu ca daca nu ai pregatirea necesara sa faci o traheostomie cum trebuie, ai sanse mai mari sa il omori pe inecat, decat sa ii faci un bine; deci nu te mai caca atat pe tine.
      Spor la vizionat House in continuare, plebule.

      • Ganja Man spune:

        Pretenash iti dau copy and paste de la fraieru de mai jos luati-as traheostomia in pula!
        „Sa-ti moara plescoiu’ la intrare daca ai citit postu meu cu rigoare stiintifico-medicala pe un blog relativ comic. Dupa cum ai observat, tehnica cu pixu este la fel de eficienta ca cealalta numita deep throat. Intreab-o pe ma-ta ca i-am aratat cum se face.”

  • Lepka spune:

    S-a dus sa manance carnati cu ingerii….

    • Da spune:

      +1 Consider ca acest comentariu trebuie apreciat.

  • DIICOT Man spune:

    Evit să ma cert pe net da’ de data asta trebe. Bine că ești tu mai dăștept, Ganja Man. Dacă era cârnațu puțin mai jos pe trahee, sub stern, ce făceai cu pixu? I-l băgai în cur, prăjitule? Aia cu pixu ai văzut-o când te uitai prăjit pe legale la o chestie numită traheostomie. Aia ii dacă îi blocat gâtu de o reactie alergică sau știi sigur că în gât e congestia, bă boule. Proastă-i mă-ta!

    • Ganja Man spune:

      Sa-ti moara plescoiu’ la intrare daca ai citit postu meu cu rigoare stiintifico-medicala pe un blog relativ comic. Dupa cum ai observat, tehnica cu pixu este la fel de eficienta ca cealalta numita deep throat. Intreab-o pe ma-ta ca i-am aratat cum se face.

      P.S Legale fumeaza ghici cine, da ai ghicit, tot ma-ta !

  • Cârnaț Heimlich spune:

    Deci ne trebuie mai mulți idioți ca să scăpăm de idioți? Ăsta da paradox.

  • Gaj spune:

    Aparent era o duduie in public care stia de manevra heimlich, iar acest lucru se aude clar la 4:15.
    Cred ca nepasarea este mai urata decat nestiinta…

    • Cristi spune:

      http://ercguidelines.elsevierresource.com
      Va recomand acest site tuturor celor care si-au dat cu parerea aici pe acest blog. Sunt ghidurile de resuscitare adoptate de UE din 2015. Pe scurt ce trebuia facut: pana cand omu era constient=Heimlich, dupa ce a cazut jos lat=masaj cardiac-30:2- insuflatii. Masajul cardiac nu trebuia NICIODATA oprit, contrar a ceea ce am vazut chiar si din partea salvatorilor. Trist ca femeia cu bluza gri era medic si nu stia asta…

  • Io man spune:

    Ba da ala de filmeaza… cred ca a luat Emmy… a? Cum mama dracu sa stai sa filmezi un om pana moare si sa nu faci nimic? Bagai-as camera in cur!

    • Cazma spune:

      Internetul are nevoie de clipuri din-astea, cwae!
      Si nu te uita stramb la mine. Pun pariu ca si tu rupi efukt-ul si 4chan-ul in 14.

      lol, concurs de mancat. La fel de stupid ca un concurs de laba…
      De ce as vrea sa termin mai repede ceva ce imi provoaca placere.

      Luzari!

  • Bogdan spune:

    Poate ca pe langa refulare era bine sa descrii metoda aia nu doar sa pui niste poze. Asta daca tot esti asa convins ca toti is prosti si daca tot vrei ca articolul tau sa aiba macar o infima utilitate.

  • iosup spune:

    Pai baaah, ala a murit pentr ca l-a strangulat cu maieul cetateanul care-l tragea de haine ca sa nu pice!

  • Aladin spune:

    „S-a-necat. Asta e. Pacat”. Si rade. Si nu e singurul, acvilinul. Mai sunt. Cu cata usurinta spun ei: Da, a mancat carnati, si s-a inecat ca a vrut sa castige. De parca omu vrusese sa treaca la turci inot viteza si dracu sa-l pieptane normal ca s-a inecat ca doar el nu stia ca nu poate sa inoate atat?! Bah frate, unde am ajuns? Cat de anesteziati suntem de stirile de cacat de la ora 5? A murit un om mancand! Ca a mancat prea mult, ca un ghiolban e in afara discutiei. E grav ca muile alea rad ca si cand sunt la circ si s-a inecat un elefant cu o brazda de nisip si a crapat. Iar vaca aia in bluza gri de la final e bomboana de pe coliva: „am avut Salvare dupa cort nu ati vazut ca a venit la timp!” Sa constate decesu’ sau ce pula mea inseamna la timp pentru tine fa? Sunt scarbit.

  • alupigus spune:

    Tara pulii si cu asta am zis tot.

  • Marius spune:

    Aia care au organizat concursul trebuia sa stie ca se poate intampla asta si sa fi avut o ambulanta pregatita. Organizatorii aia sunt de 10 ori mai prosti decat oile care nu stiu sa faca manevra heimlich.
    Probabil o sa raspunda penal.

  • bula spune:

    invingatorul si-a dorit mai mult victoria. asta este, viata merge mai departe. asa i-a fost scris. cu soarta nu te pui.

  • Dan.C spune:

    in tipul pauzei de masa…acu 3 saptamani….imi ramane blocata in gat o bucata de snitel….si imi ieseau ochii din cap…unul dintre colegii mei Flamanzi(olandezii din belgia)…ma ajuta cu manevra Heimlich…si l-am intrebat de unde o stie…pentru ca la mine in tara o stim doar o mana de oameni….raspunsul a fost:…SUNTEM INVATATI LA SCOALA …INCA DE MICI COPII…CUM SA REACTIONAM…SI CUM SA AJUTAM UN COLEG DE-AL NOSTRU…IN CAZ CA ESTE IN PERICOL..

    • yo1990 spune:

      si tu ce faci,te lauzi ca o arzi in olanda?neinteresant.

      • Ion spune:

        Bai, yo, lasa-ti complexele acasa, aici vorbim de fapte concrete. Omu’ zicea de un tip de normalitate care se gaseste intr-o tara si nu se gaseste in Romania. Ti-a spus si tara, ca sa nu crezi ca normalitatea s-ar putea gasi in Somalia (ti-ar fi crescut tensiunea peste limitele abominabilului). D-aia plagiatorul suprem is permite sa va dea rahat cu lingura, PENTRU ca sunteti MULTI!

      • ik spune:

        Ba da prost esti. Flamanzii sunt belgienii de origine olandeza.

  • adrian spune:

    Radule,o să scapi nişte oi de la moarte cu ajutorul cunoştintelor tale de prim ajutor.Oameni ca tine vor pleca cu cârnatu-n gât şi cu manevra Heimlich în gând să mănânce cârnaţi printre îngeri în timp ce un cretin va sărbători victoria cu cârnatul în mână şi cu muştar la bot.
    A abandonat.Asta e.

  • gigi22 spune:

    … si scrii un articol misto, cu tot ce trebuie, mesaj puternic, ironie amara si muscatoare, ridici o problema adevarata. si dupa-aia vin oile si comenteaza (nu chiar toti, dar aproape). si-ti vine sa-ti bagi pla, cred.

  • ch_bringer spune:

    ai perfecta dreptate, suntem inconjurati de idioti, dar tocmai pt ca nu suntem cu totii idioti, nu potem fi 100% siguri ca a murit inecat. e posibil sa fi facut reactie vagala din cauza distensiei esofagiene/gastrice si sa se fi bradicardizat/sa fi facut stop cardiac din cauza asta, nu stii nici ce boli avea, exista si posibilitatea teoretica a unei coincidente. raportul medico-legal e de baza daca vrem cu adevarat sa stim cauza decesului.

  • Mărar spune:

    „Lăsați-i aer!” Mă dor fălcile de la râs.
    Și mi se pare mie, sau există dobitoci care chiar empatizează cu săracu om, că cine știe când îți intră cârnatu și mori? Dacă cineva moare înecat cu un cârnat, se cheamă selecție naturală. Dar e mereu fain să vezi cât de prost e românul. Mereu.

  • Daniela Rozmanescu spune:

    Pe la minutul 9:50, castigatorul mai arata o perla a inteligentei sale ancestrale tipic romanesti, pe langa clasicul „Asta e! Pacat…” (la ce se reduce moartea fulgeratoare a unui om in Romania: la aceste cuvinte, pline de DUHneala de carnati). Nu va spun, va las sa va antrenati urechile si sa o detectati singurei.

  • Mihaita spune:

    Primul ajutor ar trebui sa fie materie obligatorie in scoala dupa 9-10 ani. PS: daca stia Manevra se salva singur.

  • Anonim spune:

    Ce gasesc mult mai atroce decat ignoranta este pretinsa inteligenta, aceasta regasindu-se din plin in ce e scris aici. Se pare ca orice subom se poate considera intelectual; nu e nevoie decat de o pojghita de cultura. Atat, pentru a te considera superior altora.

    • adi spune:

      Ai dreptate doar că aici nu e vorba nici de inteligenţă,nici de cultură.Intelectualii îi numeri pe degete.Să ai habar de primul ajutor e ceva elementar.Orice bou trebuie să acorde prim ajutor în caz de hemoragie sau înec.Căt despre mâncat e la fel ca respiratul,nu poate fi considerat sport.Dar dacă participi la astfel de concurs îţi asumi riscuri.

      • Anonim spune:

        Nu, nici eu nu cred ca a stii sa te salvezi sau sa salvezi pe altii in astfel de situatii poate fi considerata inteligenta sau cultura. Faceam doar o referire la semidoctul infect care a scris oroarea asta.

        • Cazma spune:

          Citisem pe undeva ca „daca nu ai avut nici un fel de legatura, directa sau indirecta, cu necazul unui om… este in regula sa faci misto de el, atata timp cat nu ii agravezi starea provocata de necaz”.

          In acest caz, nimeni de pe forum nu l-a cunoscut pe individul mort iar faptul ca radem de el in nici un caz nu-l mai afecteaza cu ceva.

          Asa ca sugi pula si mori.
          Mersi.

  • Perkele spune:

    La genul asta de evenimente nu trebuia sa fie un paramedic acolo din oficiu, în caz ca se întâmpla ceva?

  • Kruger spune:

    Asa a spus si iubi (aveam un ou batut in frigider si nu stiam ce sa facem cu el) : bate-l, ca daca il bati, isi revine!

  • venin spune:

    :))))))))))))) ce film mi-ai dat cu ultimul paragraf

  • adi spune:

    nici JANDARMII nu ştiau.Pentru ei e obligatoriu asta!!!!Nici cameramanii,

  • Rorro spune:

    Scuzati-mi interventia…
    Nu am citit chiar toate comentariile, dar parerea mea este ca, cei care au organizat un astfel de concurs, fara sa ia toate masurile de precautie, zic eu ca, ar trebuii sa fie putin anchetati pentru asta…
    E la fel ca si pe stadioane sau in oricare loc unde se desfasoara anumite competitii… unde este de datoria organizatorilor sa asigure si persoane specializate in acordarea unui eventual prim ajutor.
    Dar acuma, vorba concurentului… „asta e”
    Catalin Haldan, nu „a murit ca un prost” si el pe terenul de fotbal…???
    A facut cineva ceva dupa aia..???
    Se moare in continuare si azi din aceleasi motive… cainii comunitari, musca oamenii… omoara copiii, canalele sunt pline de copii ai strazii, in loc doar de dejectii, boschetarii nu lipsesc din cotidian, iar Ponta apare zilnic la Tv…
    Tara de rahat…
    Suntem mandrii ca suntem romani !!!!!!!!

    • iobagul spune:

      Te scuzam si iti uram un calduros marsh in mortii matii de fru-strat, sa-l iau pe centaur la cacat! Si mai esti si imbecil pe deasupra, ai sesizat bine ca evenimentul ala nu era dotat cu ambulanta si personal calificat… dar cum muisti infecti gen fiu lui mata fara cratima generalizeaza si se mai cred si inteligenti, nu putem noi astia prosti sa ne desfasuram!

      • Alexandru spune:

        Organizeaza ai tai un concurs in weekend, sa intelegem. Mult succes. Sa aveti grija de participanti, da?

  • Jenel spune:

    eu cred ca domnul in varsta a murit din cauza carnatilor. Carnatii e facuti din animale si animalele are suflet, de aia a murit. Daca ar fi mancat mamaliga nu murea. PArerea mea.

  • pendul constantin spune:

    Du-te, centaure, si fa-i manevra heimlich lui Bendeac ca-i ramase Banciul in gat. Si va lasa fara serviciu, dobitocu’.

  • Savista O. spune:

    Umor negru ca la români , ce să faci?

  • testosu spune:

    AHAHAHAHA la 12:18 e unu care zica ca i s-a taiat pofta. Prostu ala nu pueta sa moara si el mai tarziu putin, dupa ce termina Mitel de mancat?!?!?..

  • joujou spune:

    Lasa domnule, Asta e… Noi sa fim sanatosi…si dat din umar. Iaca ce am invatat in Moldova .
    Iar Heimlich (Henry) era un doftor american, deci se srie cu majuscule

  • REA spune:

    M-am uitat de curiozitate la comentarii ca sa vad daca gasesc ceva pertinent si am constat ca exista o buna reprezentare a masei din imagini si aici.
    ca sa nu bat campi si sa fiu la subiect, avem un mort sigur s si osituatie filmata. Atitudinea prezentata este ca de obicei in Romania ne profesionista inclusiv la paramedici.
    Pentru oricine care vrea sa stie un pic de prim ajutor sunt cateva chestii de baza/ daca omul e constient sau nu- adica faci Heimlich daca e constient dupa nu are rost, in film omul e inconstient dupa cam 30 de secunde.
    Daca nu e constient il pui in pozitia de siguranta rotit pe o parte si cauti ABC adica Air- eliberezi caile respiratorii adica bagi mani si scoti tot ce gasesti acolo;Breath vezi daca respira-pui o oglinda un fata nasului, gurii dupa ce eliberezi caile respiratorii;Circulation adica iei pulsul la carotida ca sa vezi daca inima merge.Dupa toate astea care nu trebuie sa dureze mai mult de 1 minut pui mana pe telefon si le zici alora de la ambulanta ce ai gasit la ABC.
    cam asta-i baza pe care tre sa o stie oricare.
    Concluzia ca mai peste tot in Romania – mortu-i de vina.

  • Decs spune:

    Mi-ai stricat ziua! Mi-ai amintit cat de tembeli suntem ca natie :'(

  • Adrian spune:

    Din pacate, nici in articol, nici printre comentarii citite pe diagonala nu vad varianta corecta. Ma intristeaza si mi-este rusine de ce am citit.

    Manevra Heimlich prezentata in articol se face persoanelor inca in stare constienta, ceea ce nu este cazul acolo. In momentul in care se sesizeaza „samaritenii”, persoana este deja inerta, nu mai are vlaga. Eu nici nu as presupune ca inecatul a fost (singura) cauza a problemelor omului. Dar sa zicem ca ar fi fost doar inecat, sa fie mai simplu.

    Daca era constient, atunci se aplica:
    https://www.youtube.com/watch?v=nWSby-mlles
    Cand a devenit inconstient, trebuia aplicat:
    https://www.youtube.com/watch?v=vniHzDM9Ivs
    Si din ce explica nenea asta in aceste filme, persoanele care se sufoca dau semne vizibile legat de ce se intampla pana ajung la inconstienta! Trebuie evaluata situatia inainte sa te apuci sa „salvezi” pe cineva: sa intrebi si sa le ceri persoanelor care dau semne ca se sufoca sa-ti confirme prin dat din cap ca este cu adevarat inecat si nu pateste altceva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dupa ce s-a evaluat pe cat posibil de repede situatia, apoi atunci se ia vreun curs de actiune.

    Si revenind la articol, cand nu te pricepi mai bine nu faci nimic, astepti salvarea.

    Eu am facut un curs de 2 zile de prim ajutor tinut de un medic de ambulanta. Nu pot sa declar ca ma pricep, ma voi mai duce si in alti ani. O singura chestie mi-a ramas intiparita bine in memorie, daca esti nesigur, mai bine nu te bagi, vei face mai mult rau. Era salvare la eveniment, si era treaba lor sa intervina.

    • ginel spune:

      salvarea nu era la eveniment, a venit in 15 minute.oare organizatorul va fi intrebat de ce nu a asigurat prezenta abulantei la eveniment?

  • peladao do brasil spune:

    bine ca am scapat din romania. recomand tuturor oamenilor inteligenti care vor sa schimbe ceva in romania, sa scuipe in palme si apoi sa isi dea palme pana se trezesc. singura solutia in romania e sa pleci.
    cand am vazut fetzele in videoclip mi-am dat seama ce am lasat in urma…

  • boss spune:

    imi place drogurile atat de multe la orice ora cum e ele asa droguri cum e

    nu ma judecati!!!@!!

  • krakilla spune:

    Ghinionul lui a fost ca treaba se intampla in Buzau. In Buzau si pe langa Craiova sau Galati, daca dai semne ca esti pe cale sa pupi muiu, vei ramane fara obiectele personale. In timp ce un trecator te va bate pe umar si iti va spune ca totul va fi bine, alti cinci iti vor cauta prin buzunare. Abia cand nu mai ai nimic in buzunare, poate fi chemata si salvarea care va veni daca nu e nimic interesant la televizor. Nu zic ca ar fi mult mai cu mot ardelenii falusului sau bucurestenii, dar ai sanse mai mari ca macar sa mori cu obiectele personale la tine, lucru pe care il vei aprecia pe lumea cealalta.

    Diagnosticul a fost asfixie mecanică, adica a murit de neam prost. Noroc cu acest gen de concursuri si sarbatorile la romani, ca mai functioneaza selectia naturala si mai dau cativa fomisti, HI5 cu groparul.

    • filip spune:

      mai taci ma prostule ca de mult timp comentezi aici! ar trebui sa ti dea umanitatea ban

  • fur spune:

    bun articolu, cu ocazia am invatat manevrele corect si o sa arat si la nevasta..pregatesti un articol despre salam cu nasu alb sper. poate chiar la futezatoru’

  • fur spune:

    bun articolu, cu ocazia asta am invatat manevrele corect si o sa arat si la nevasta..pregatesti un articol despre salam cu nasu alb sper. poate chiar la futezatoru’

  • cez spune:

    Cel mai grav este ca jandarmii stau si se uita!! Aia daca era de dat vreun pumn sau vreun baston erau primii dar sa salveze viata cuiva nu stiu dastea… Este strigator la cer ca un jandarm sa nu stie notiuni elementare de prim-ajutor

  • rapanon spune:

    centaure lasa ca si tu te-ai baga la un concurs de mancat carnati vartoshi :))

  • ruxandra spune:

    Salut! iti citesc de mult blogul, dar la postarea asta simt nevoia sa ma si exprim. Fac parte dintr-o asociatie (o mana de 10 oameni) non-politica non-nimic care ofera cursuri GRATUIT de BLS (basic life support), adica sa stii sa scoti cârnațu din gat sau sa faci manevre minime de resuscitare pana vine unu mai cu cap; sunt manevre accesibile oricui. De fiecare data cand mergem pe undeva lumea rade, isi baga si isi scoate si ne intreaba „ce vindeti?” si suntem priviti asa ca ultimii ratati ai societatii. Am montat la metrou si inca in cateva zone si defibrilatoare automate externe, asa cum au toate tarile normale din lumea asta, din nou, cu fondurile stranse de noi prin diverse actiuni si rugaminti. Rezultatul? am primit 2 intrebari de la absolut oricine a aflat: ” da nu se fura? ” (Nu nene! nu suntem atat de idioti incat sa punem un aparat de cateva mii de euro si sa nu il asiguram cumva); „da a murit pana acum cineva la metrou sau in strada ca sa fie nevoie de astea?” (pana si de la reporteri am primit intrebarea asta) ; in concluzie, lumea pute de prostie si indiferenta si probabil trebuie sa fim toti omorati si sa ramana numai copiii de 0-5 ani sa fie educati in alt stil decat am fost noi restul si poate asa ne-am curata de tampenie.

  • vasi spune:

    La minutul 4:15 se aude clar cum o femeie spune „faceti-i manevra heimlich”…

  • Alex spune:

    Natural selection…

  • coco spune:

    Procedurile astea de prim ajutor se predau in scoala in tarile civilizate , la noi nici personalul medical nu le cunosc .
    in legatura cu articolul acea persoana care il freca pe mana era nevasta-sa , speriata si disperata, cel care-l batea pe spate a facut singurul lucru mai destept de acolo , tu care ai scris articolul esti si tu un pic praf, in protocolul BLS se spune la ostructia cailor aeriene:
    1.incurajati pacientul sa tuseasca (in cazul nostru devenise inconstient deci nu se putea).
    2, se aplica 5 lovituri interscapulare ( intre omoplati)
    3. se executa manevra heimlich
    4. daca pacientul devine inconstient se incep manevrele de resuscitare ( nu astepti sa intre in stop cardio-resirator)
    Sunt curios daca erai acolo faceai ceva ? Stiai sa faci manevra heimlich? Ai mai facut aceasta manevra vreodata ? Crezi ca poti sa o faci la un pacient care a devenit inconstient? Daca era o ruda apropiata de a ta de la tara il mai faceai idiot?
    Inainte de a judeca pe cineva , uitate la tine

  • Costel spune:

    Mie imi pare tare rau de tine. Esti prost tare, dar nu prostul ala tipic, ci unul tare inganfat. Sper doar sa evoluezi candva si sa realizezi ca pana si baba aia de care faci tu misto are dreptate. ” asta e ” este o sintagma complet valida, degeaba comentezi tu, degeaba invata fiecare om de acolo prim ajutor, omul ala tot a murit si ar trebui sa ai putin respect pentru asta. Or fi ei tarani, dar cred ca sunt oameni mult mai buni ca tine la suflet si ar ajuta daca ar putea. Tu, idiotule, ai fi in stare sa nu il salvezi pe unu doar pentru ca il consideri inferior tie.

  • filip spune:

    a inghitit galusca fraierul

  • tudor CeMerita spune:

    mai trist e ca la min 4:16 o tipa de acolo si spune ca ar trebui sa-i faca cineva manevra heimlich. Deci tipa si stia cum se numeste operatiunea aia dar a stat si s-a uitat cum moare omul.

  • Emil spune:

    În toată gălăgia asta și pe lângă toate punctele de vedere exprimate, nu uitaţi încă un lucru – în Ro, dacă încerci să-i faci unuia care e pe ducă manevra Heimlich şi ăla moare, ai 101% şanse să te trezeşti cu dosar penal şi să fi târât ani de zile pe la cremenal. Pentru că asta e logica sovietică a sistemului judiciar românesc.

  • de spune:

    Poate ca daca le dadea un pahar cu apa nu se intampla asa ceva.

  • Our Gadgets spune:

    N-au știut ei niciunul heimlich, au încercat să ajute cumva totuși…. atât cât poate ajuta un participant la festivaluri de cârnați.

  • Marius spune:

    Nu mai bine bagam in scoli un curs obligatoriu de prim ajutor, in loc de orele de religie? Eu zic ca in situatia data, ar fi ajutat mai mult decat orice rugaciuni. Parerea mea…

  • Cristi spune:

    Lasa ca am vrut eu sa acord primul ajutor unei femei care a lesinat, a cazut, s-a lovit la cap si avea convulsii. aveam 22 de ani atunci, dar eram proaspat intors de la un concurs de prim ajutor international. stiam despre ce vorbesc. ghici ce, in loc sa ma lase oamenii sa acord primul ajutor in mod profesionist, au venit tot felul de gigei d-aia care tineau geaca si m-au gonit, ca sunt un putoi si habar nu am ce fac, ca sigur procedeele pe care le aplic eu acolo nu sunt bune, avand in vedere ca nu implica aruncat cu apa pe fata si dat palme cu nemiluita. si uite asa era sa mi-o iau pe cocoasa de la niste tarani prosti pentru ca am vrut sa fac un bine cuiva.

  • ik spune:

    Iar tu de omor
    Să nu le spui lor.
    Să le spui curat
    Că m-am înecat
    Cu niste cârnat.

  • Ăsta e un nume. spune:

    Aș adăuga asta la proiectul „Dumb ways to die”.
    Și-apropo, la minutul 11:00,baba e consternată că o filmează cu baticul nearanjat îndeajuns. Ca o însumare,faith in humanity: ireversible lost.

  • Ionut spune:

    Nu zic ca nu ai dreptate, dar cred ca lucruri ca astea de care povestesti tu ar trebui sa se invete in scoala in loc de multe alte chestii inutile sau pe care le uiti dupa urmatorii 2-3 ani dupa ce teoretic ar trebui sa le stii/fi invatat.

  • elisa spune:

    Tarziu,DAR desi inteleg ca scopul articolui e sa sublinieze ca la acea adunare de multi oameni nu era o ambulanta pregatita sa intervina etc…trebuie subliniat ca manevra asta Heimlich de care cu atat nesat vorbiti voi nu prea functioneaza daca te ineci cu un carnat. Acel carnat se muleaza pe caile respiratorii si poti tu sa faci Heimlich pana ii rupi aluia 3 coaste nu o sa functioneze.Singura varianta era sa existe acolo un om destul de pregatit(un orl-ist sau ceva) care sa ii scoate bucata de carnat cu forceps sau ceva de genul. Heimlich functioneaza pt masline,struguri,alune…you see?

  • Robert spune:

    Mie mi se face greata cand vad oameni ca acela care a castigat. Nu spun ca in ziua de azi nu sunt copii prosti, sunt poate mai prosti ca tatii si bunicii lor, dar cand aud „asta e” sau „CE SA FACEM” de la oameni inspecial din generatia anilor 50, 60, 70 imi vine sa ii bat mar. Nu e numai vina lor ca sunt prosti, dar dupa fata si cum vorbesc ii recunosc, si in mare parte ei sunt de vina pt viata de azi in Romania. Ce sa auda ala de heimlich, cand nici nu stie unde se afla austria, sau germania pe harta. El e preocupat cu „afara cu ungurii din tara” si cu „ce sa facem”

  • Andrei spune:

    Prietene, lasand gluma la o parte dupa articolul asta al tau m-am uitat si eu sa invat manevra si la 3 luni gagicea s-a innecat la restaurant si am reusit sa o salvez! Merci fain ;)

    • Radu Post author spune:

      pai inseamna ca imi esti foarte dator coaie. ia decarteaza macar salariul pe o luna aici. e o viata d eom, nu te calici.

  • Alina spune:

    Pentru cei care nu stiu, manevra Heimlich poate fi incercata cu un scaun cand te ineci cu mancare si esti singur sau nu vine nimeni sa te ajute. Te uiti dupa un scaun mai serios cu spatar si tinand spatarul de marginile laterale te apleci din spatele lui cu diafragma (zona de sub stern, unde se impreuneaza coastele) – peste marginea spatarului cu forta si viteza de mai multe ori. Daca ai noroc sa-ti pastrezi mintea si sa ai un scaun d-asta pe langa tine sunt sanse sa te salvezi. Spatarul inlocuieste astfel mainile salvatorului inexistent si impinge prin diafragma aerul din plamani spre trahee, unde, daca are destula presiune, dizloca si dumicatul arucandu-l afara.

Adaugă un comentariu