În continuare ești înconjurat de idioți (și ce înseamnă asta pentru tine)

Omul care nu e complet imbecil are un obicei nociv. Se înconjoară de oameni care, la fel ca el, nu sunt complet imbecili, și începe să îi ignore pe imbecili. Ceea ce e bine pentru individ. Că e mai liniște. Dar cu timpul începe să uite că oamenii ăia pe care îi ignoră sunt foarte mulți. Covârșitor de mulți. Începe să creadă cu bula lui mică de oameni oarecum rezonabili e lumea reală și că chestiile cu care pică oamenii din bulă de acord au vreo relevanță asupra lumii reale. Uită că sunt înconjurați de animale simple fără discernământ și pică pe panta periculoasă de a crede că oamenii sunt asemănători și funcționează aproximativ la fel. Personalizează imbecilii pentru că uită cât de imbecili sunt.

De aceea trebuie să vin eu să vă aduc aminte. Nu îmi place să fac asta, dar cum lucrez într-un domeniu vag entertainment/media/ceva, citesc mult mai multe știri despre ce fac idioții decât necomplet imbecilul de rând. Am mai mult contact cu ei. Sunt un pericol și sunt aici. Mai aproape decât credeți.

Spre exemplu, alaltăieri am găsit pe facebook, la un puștan de 14-19 ani, poza asta.12243274_556072957875185_5738003024705rere737492_n

 

30 000 de oameni au stat sa scrie Amin! sub poză. Sigur, o să spuneți că e ceva benign. Un act de turmă care nu face nici un rău. Au scris și ei acolo, să pară sensibili, că așa le-a lăsat impresia că trebuie acționat când cineva spune ”fă acțiunea asta irelevantă și extrem de simplă ca să demonstrezi că ai compasiune și faci parte din turma noastră de oameni cu compasiune”. O chestie pe care, dacă ești om, nu animal, o vezi ca fiind fără sens și o ignori. Nu simți nevoia să completezi formularul ăsta de apartenență la turmă, oricât de simplu ar fi. Din asta observăm două lucruri:

1. Lucrurile fără sens care demonstrează apartenența idiotului la turmă sunt tratate la fel ca și cele cu sens. O acțiune ca asta, care nu face nimic, îi alertează pe idioți la fel de mult ca una cu sens (să zicem o campanie de-aia de hai să donăm sânge pentru victime). Pentru că:

2. Idiotul nu are DISCERNĂMÂNT. Nu are organul ăla care înțelege cât de cât lumea și nu judecă informația nouă în funcție de asta. Nu o trece printr-un filtru a rațiunii.  Nu poate face diferența între util și inutil. Între real și ireal. Pentru idiot orice chestie e țipată tare în jurul lui  de oameni cu care simte că are o legătură, e real și util. Înlocuiește rațiunea cu instinctul de turmă.

Desigur, ai putea zice că ăștia 20 000 sunt toți super tineri. Nu îi poți acuza de lipsă de discernământ pe o chestie așa de mică.

Ba fix poți. Pentru că pragul de discernământ necesar să înțelegi că a scrie „amin” la poza asta e o idioțenie e foarte jos. Sunt maturi și cu drept de vot mulți dintre ei. Hei, și când am dat share pe pagina mea am avut comentarii reale de ”amin” scrise pavlovian, din reflex, de idioți care au nimerit accidental în bula mea de autosuficiență.

Cum ai putea să te aștepți de la un om căruia îi lipsește discernământul la nivelul ăsta elementar să facă diferența dintre o promisiune de politician irealizabilă și una posibilă? Dintre o știre și o reclamă? Dintre o informație reală și o manipulare?  Nu o să poată niciodată. De-aia s-a umplut Facebookul de idioți care dau share la propagandă și minciuni de pe site-uri dubioase. Fiind idioți ei nu pot să se uite pe sursă și să vadă semnele lipsei de credibilitate. Că printre știri cu conspirațiile lui Soros se ascund de-alea cu bioenergii, extratereștri daci și leacuri naturiste pentru strungăreață. Nu au cum să-și dea seama că dacă nu știi dacă un om mănâncă căcat sau nu, că nu știi destule despre subiect, te poți uita pe istoricul omului la subiecte pe care le știi și dacă vezi că de obicei mănâncă căcat, poți concluziona că probabil și acum mănâncă căcat.

Și de-aia explodează teroriștii cu bomba de piept. Că sunt idioți. Știu argumentul. DA, DAR IDIOȚII NOȘTRI SUNT MAI BUNI, NU EXPLODEAZĂ. Nu explodează pentru că nu țipă nimeni lângă ei destul de tare că e OK să explodeze. Că nu trăiesc într-un cerc social care să promoveze asta din inerție și prostie. E doar de context.

Și de-aia nu poți avea mișcări sociale reale, bazate pe probleme reale. Sigur, majoritatea ălora care au ieșit în stradă acum câteva săptămâni erau idioți. Ieșiți să se plimbe că deja e tradiție la români să protesteze. Cum își eliberează unul frustrările lovind o pernă și se simte bine, deși pernei nu îi pasă, la fel românul agită pancarte și țipă la aer. După care pleacă acasă relaxat, chit că politicienilor nu le pasă. Pe deasupra e cool sa protestezi. Te simți activ social și chestii. Totuși mai mulți idioți au stat acasă decît au ieșit.

Să nu credeți că ăia care au ieșit, au ieșit că au înțeles ceva. Au ieșit doar  că s-a țipat destul de tare în jurul lor că e OK să iasă. La fel ca ăștia cu „Amin”.

Doar că nu s-a țipat destul de mult și organizat.

Pentru că nu poți face mișcări populare cu oameni. Oamenii nu formează mase critice. Sunt puțini. Pentru mase critice ai nevoie de idioții ăia care sunt mai mulți decât crezi tu, ascuns în bula ta de autosuficiență. Și ălora nu poți să le explici, că nu înțeleg. Nu funcționează logic. Funcționează doar pe sentimentul de turmă. Iar turma va fi tot timpul cu ăia care țipă mai tare și dintr-o poziție mai de încredere. De-aia vor avea principii despre viață luate de la rude și prieteni, fără să conteze cât de proaste sunt. Fără să le judece. Tata zice că e ok să îmi leg o bombă de piept, deci e ok.

Și de-aia propaganda funcționează. Că poți plăti niște oameni să țipe ca meserie o chestie și dacă o vor țipa constant și susținut, proștii din jur o să o creadă, indiferent cât de absurdă e.

Degeaba explici prostului rațional și frumos ce e bine pentru el. Nu o să te audă decît dacă ai destulă perseverență și bani cât să îi repeți tare și constant mesajul, mai tare decât ăia din jur care țipă alte lucruri și mai tare decât generații de străbuni care au țipat din poziții de încredere tot soiul de idei mai mult sau mai puțin nocive. N-are nici o legătură cu ce e real, util, logic, și alte chestii de-astea care te-ai convins tu că funcționează la oameni, în bula ta mică în care sunt oameni.

În afara bulei e hoarda de neoameni. Mult, mult mai mulți decât crezi tu că sunt.

***

Comentarii (35)

  • o tanara speranta spune:

    AMIN !!!

  • Emil spune:

    Mişto articol centaure. Mişto mişto mişto. Dar sper că greşeşti şi la mulţi oameni e o problemă de context. În sensul că, luaţi cu cele cotidiene, nu mai au timpul necesar să-şi dezvolte şi să-şi exercite acel discernământ, acel filtru, şi iau de bun ce se vehiculează în jurul lor. Dă-le timpul ăla, închide Latrina 3, Labe1 şi România TV, trimite-l la balamuc pe lt.col Turcescu, reformează învăţământul, bagă la puşcărie câteva zeci de agenţi şi o sută-două de trolli ai Moscovei şi vezi cum se schimbă lucrurile în 10-15 ani. Amin. Mi-am schimbat radical opinia faţă de tema de faţă de când am citit majoritatea covârşitoare a comentariilor pe feisbuc la „ştirea” de pe România TV de acum câteva zile, cum că vezi doamne, autorităţile au ascuns deliberat numărul mare de morţi dela Colectiv, şi acum îi livrează cu ţârâita, ca să nu se ofuscheze masele.

  • gigiroaba spune:

    amin !

  • Ioana spune:

    Te iubesc!

    • renata spune:

      Și eu îl iubesc! Și încă dinaintea ta! :)

  • Amin spune:

    @o tanara speranta, @Stefan, Da?

  • Dan spune:

    ai descoperit si tu gaura din covrig :) Plin de idioti a fost dintotdeauna si va fi mereu, cu cat sunt mai multi, cu atat creste instinctul de turma.
    A fi sociopat incepe sa fie un atu.

    • sindi_cat spune:

      I’m beginning to envy Norman Bates. And his mother.

  • RacaneL spune:

    Glorie Centaurului adevarat graitor !!!

  • johnny spune:

    Amin si aici, nu doar pe facebook

  • vui spune:

    Je suis Idiot.

  • Bobses spune:

    Dap, l-am citit pe nerăsuflate. Din păcate, ai dreptate.

  • required spune:

    Bai, piticule, ai stat 2 saptamani sa caci un text irelevant? Asa e, cum spui tu. Si? Cati crezi ca ai desteptat? Ce ai schimbat? Ti-ai urlat nitel f r u s t r a r e a!? Dar eu nu m-am ras. Eu intru aici sa ma rad, deci fa cumva sa ma hahai, da-te-n pula mea, cu tot cu psihologii tai!

    • Vadim Sudor spune:

      Să-i ia putin la pula pe grasu’ de Arhi si pe Zoso „cel frumos” de cat sunt ei acuma de disperati cu Black fraier day ca si-au umplut bloguletele de reclame la cat de flamanzi sunt.

      • Mişel spune:

        Şi ce te fute grija ?

      • Mishu spune:

        @Vadim pentru tine aia doi exista, asa grasi si urati cum sunt. Pentru ei tu nu existi. Intelegi unde bat?

    • Cristina spune:

      Exact, doua saptamani in zadar … :)

  • sindi_cat spune:

    Nu stiu de ce ma gandesc la faptul ca exista o legatura intre idioti si pisica lui Schrodinger. Ca poate, intr-un alt univers cuantic, idiotii sunt morti. Toti. Insa aici sunt very much alive, cum spune albanezul.

  • gicu spune:

    Idiotii nostri nu se detoneaza ca nu-i indeamna nimeni in directia aia. Teoria mea e ca cineva care poate fi convins sa stea zeci de ore la coada sa puna limba pe un hoit crezand ca in felul asta se va vindeca/se va umple de bani/i se va scula pula/i se va marita fata, poate fi convins si sa se detoneze pentru indeplinirea acestor obiective marete.

    • Ovidiu spune:

      La fel de idiot e ala care pierde tot atata timp sa puna stampila pe un buletin de vot.

  • Mişel spune:

    Mama proştilor e mereu însărcinată.

      • Mişel spune:

        Nice one bro’.

  • Vasile de la Primarie spune:

    Redundant.

  • ofofofsimaimaimai spune:

    Din cauza ca am spus si la altii din invataturile tale,am avut scandal aproape sangeros cu un vecin pt ca i-am zis la pizda lui ca e proasta.Bine nu am zis ca e proasta ,am copiat citate din ce scrii tu si i le am trimis..Public pe facebok.Am scapat de 2 idioti doar apasand cltr v.

  • Jos_cenzura spune:

    „Proști, dar mulți, răspunse Lăpușneanul cu sînge rece”

  • Jane Făe spune:

    GLORIE MIELULUI!!!

  • renata spune:

    Patroane, i-am citit lu maică-mea articolul ăsta. Acum 10 minute. La telefon. Încă mai stă trântită pe spate, ca un gândăcel, și dă din piciorușe de uimire: așa de oblu ai zis totul, pe gustul ei, fără pic de referire la pulă…
    Cred că te visează academician.

  • Trololol spune:

    Amin

  • ThePornster.com spune:

    Incepi sa scazi in ochii mei, centăuraș.
    Daca a ajus sa te afecteze prostimea de pe FB inseamna CA STAI PREA MULT PE Facebook. Si se pare ca intre imbecili de FB. Nu te-au invatat parintii ca orice masa mare de oameni miroase a prostie? Asa si FB sau alte SocialMedia.
    Pune mana si ia-ti o undita, doi tovarasi mai tacuti sau ardeleni si mergeti la pescuit. O sa uiti de FB.

    • Carnel de Cal spune:

      A si zis nene ca o parte din timp o foloseste pentru a citi stirile si a scoate cat mai mult la suprafata faptul ca se mananca cacat cu polonicul pe internet, la greu. N-o face din placere sau din ideea de a se bucura de tampitii de acolo.

      • ThePornster.com spune:

        Si eu primesc stirile centralizat pe FB, dar nu m-am inconjurat de idioti nici nu interactionez cu ei. Practic il folosesc DOAR ca portal de stiri.
        O pagina de stiri foarte interesanta e ZeroHedge[com]. Una care nici nu se distribuie prin FB sau alte SocialMedia, dar a devenit una dintre greii free media.

  • Justin Case spune:

    Amin!

  • Giulbas spune:

    Ne-am adunat aici sa nu stam risipiți. No fain.

Adaugă un comentariu