Cum ești luat de prost de presa de rahat și site-urile de propagandă rusească

S-a întâmplat ceva super drăguț zilele astea. Două cazuri de idioțenie colectivă care mă ajută să vorbesc cu exemple de un subiect pe care voiam să-l tratez de mult timp. O să fie un text lunguț, dar strânge din dinți și treci prin el, că îți explică pe ce lume trăiești. Și are multe poze.

Cotidian zilnic e un site la mișto făcut de niște amici. E un fel de the onion românesc mult mai slab (ca orice variantă românească a orice), dar amuzant. Principiul e simplu: se parodiază trenduri de presă. Nu cioace gen TNR. Pur și simplu se ia o idee stupidă din presă și se duce la o extremă absurdă și amuzantă. Până și titlul din tab îți spune că e la mișto: „Cotidian Zilnic – tabloid infect”. Spre exemplu acest articol despre niște copii orbi care l-au desenat pe Iohannis. Nu îți trebuie mult creier să vezi că e invenție și să râzi că așa e presa de sentiment la modul general, care trateaza emoțional chestii care nu spun nimic.

Săptămâna trecută au scris articolul ăsta la mișto, cu un politician inventat de extremă dreapta de la un partid fictiv, care parodiază gândirea gen Donald Trump sau Iulian Capsali.

Îți trebuie doar bunul simț al unui copil de 14 ani să îți dai seama că articolul e o parodie. Un idiot fictiv a găsit sursa tuturor problemelor sociale grave într-un căcat irelevant: muzica rock. E amuzant pentru că exact asta fac și idioții reali! Uite ce față au găsit pentru personaj. Se potrivește perfect!

Untitled4

După care au apărut idioții reali. Ăia care nu au discernământul să le spună bunul simț că ceva e fake. Gen Șerban Huidu, care intră în subiect pe contrasens și-l împrăștie ca pe o mașină plină cu săraci.

huidu

Până la urmă i-a zis cineva, „auzibăiatu, vezi că ai pus botu la o cioacă” și s-a prins și el și a editat. Dar nu înainte ca subiectul să fie preluat de EVZ și Cancan.

563463 342425

Din păcate, EVZ a apucat să editeze articolul până am făcut printscreen. Era la fel de cretioid de credul și el la publicare.  Și de aici vedem ceva grav. În presa cât de cât profi, oamenii sunt complet idioți. E o regulă de-aia de prima lecție la primul curs de jurnalism amatoricesc: VERIFICĂ INFORMAȚIA ÎN PULA MEA. Îți ia literalmente două minute de internet să vezi că liderul ăla de partid e la fel de real ca batman.

Cum s-a ajuns în presă să apară articole de-astea fără să fie nimeni scos din redacție de ureche, ca pe vremuri? Două motive:

1. Înainte de criză, salariile din presă săreau des de 50 de milioane. erau gen 2-3 salarii medii pe economie. Acum un salariu de presă e vreo 12 milioane. Salariul minim pe economie gen. Doar idioții și copiii fără perspective proaspăt borâți de pe banda rulantă a facultății mai lucrează în presă. Nu mai există etică jurnalistică, pentru că se moare de foame. Și asta duce la punctul doi.

2. Clickurile sunt mult mai importante decât veridicitatea informației. Bă, clickurile se traduc în bani și banii în parizer și bere. Fără clickuri le cad dinții la jurnaliști de subnutriție. Nu există etică cu stomacul gol. Nu e în natura umană. Dacă un articol aduce clickuri, nu îi pasă nimănui ce scrie în el.

Și pe acest fond al presei care subzistă și produce cantitate nu calitate, a apărut în ultimul an subiectul principal al acestui articol. Stai să scot literele mari.

 

NOUL VAL DE PROPAGANDĂ RUSEASCĂ

De vreun an jumate a apărut din neant o salbă de site-uri care arată ca și cum ar fi de știri, dar nu sunt. Nu au nici un reportaj. Nici un interviu. Nici un angajat care să iasă pe teren și să facă subiecte. Sunt doar preluări de subiecte, reformulări, traduceri și opinie legată de ele. Liste găsești pe tot internetul.

cocoon.ro;  efemeride.ro;  lovendal.ro;  expunere.com;  stiripesurse.ro;  onlinereport.ro;  comisarul.ro;  blastingnews.com;  nationalisti.ro;  napocanews.ro;  infoalert.ro;  cyd.ro;  dcnews.ro;  activenews.ro;  nuv.ro;    inliniedreapta.net;  bn24.ro;  stiri-extreme.ro;  exclusiv24.net;  stirinefiltrate.ro;  gandeste.org;  fluierul.ro;  ortodox.md;  doxologia.ro

Sunt foarte multe. Conținutul e destul de omogen însă.

40% delir: energii mistice și patriotardisme protocroniste cu Dacia, leagănul civilizației (ca-n haiduci daci vârcolaci), Soros si oculta mondială, etc.

20% știri oarecum reale

40% exagerări alarmiste despre situația politică globală și pericolul în care ne aflăm, în principal din cauza imigranților.

Nu vreau să intru în detalii cu cât de periculoși sau nu sunt imigranții. Aia e altă discuție, care ține de experiența de viață și prejudecățile fiecăruia. OBIECTIV însă, situațiile cu imigranți prezentate de site-urile ăstea, ori nu au existat, ori sunt grav exagerate. O bulăneală devine un viol în masă și tot așa. Au analizat și alții cu exemple de pe site-urile astea. Sunt ușor de demontat, dacă ai discernământul necesar încât să îți dai seama că ceva e greșit acolo. Însă am arătat mai sus că nici măcar presa sau formatorii de opinie nu pot fi acuzați de discernământ. La ce să te aștepți de la omul de rând? Nu o să stea el să vadă că toate sursele site-urilor din salba asta sunt tot alte site-uri de acolo și că nici o informație nu duce la ceva real și verificabil.

Repet, pentru că știu că unii dintre voi sunt mai grei de cap. Nu vorbim dacă imigranții sunt un pericol sau nu. Asta e altă discuție. Vorbim doar de faptul că site-urile astea inventează și denaturează evenimente, apoi le prezintă ca fapte reale.

Întrebarea de bun simț este „care este scopul?”. De ce există site-urile astea și din ce trăiesc?

Pentru răspuns ne întoarcem la prietenii noștri de la Cotidian Zilnic, care au scris o parodie de patriotardism în care au dezvăluit că oameni de știință importanți aveau origini românești. Nicolae Teslea și Maria Curista. Adică serios, cât de prost să fii ca să crezi că un articol care spune că Marie Curie era Maria Curista din Brăila e pe bune? Păi atât de prost ca site-urile astea:

12439076_953828041365757_6638351857372114135_n

 

 

Da. Atât de proști sunt oamenii care se ocupă de salba de site-uri de propagandă rusească. Acum o să mă întrebi cum pot niște proști să facă propagandă și care-i miza, că nu scrie nicăieri nimic de bine de Rusia sau Putin.

Așa e. Dar propaganda rusească nu funcționează cum crezi tu. Articolul ăsta de pe Cracked explică foarte bine sistemul nou. Pe scurt, are două scopuri mari: dezinformare și destabilizare.

Cu dezinformarea e simplu. Pur și simplu piața e atât de inundată de nonsens și variante și teorii alternative legate de absolut tot ce se întâmplă încât plebea se învârte în cerc, certându-se care e adevărul, în loc să vadă problema și să caute soluția.

Partea a doua, cu destabilizarea, e puțin mai complicată. Aia se deduce iarăși din metoda de funcționare a acestor site-uri. Algoritmul e cam așa:

1. Se atrag oameni creduli, care sunt predispuși în a crede lucruri în lipsa dovezilor, doar pentru că le sună lor bine și în concordanță cu ce simt ei că e adevărat. Asta se face cu articolele SF despre daci, energii, conspirații reptiliene și alte demențe superbe narativ dar complet paralele cu realitatea.

2. Acestor oameni li se prezintă o variantă distorsionată a adevărului, în care lucrurile de care lor le este frică se întâmplă cu adevărat. În știrile inventate și distorsionate despre imigranți, realitatea e preapocaliptică. UE nu ne respectă valorile și religia. Imigranții violează și fură. Distrug europa. Se pișă pe creștini și pe valori. Dau foc la monumente și dansează în flăcări. Iar oamenii creduli, cernuți la cazul unu, sunt perfect convinși de chestiile astea. Pentru că nu sunt genul care să caute sursa informației cu care sunt de acord. O acceptă de bună doar pentru că sunt ei de acord. Și pentru că le e frică de ele. Și nu îți poate fi frică decât de ceva ce crezi că există o șansă mare să se întâmple. Repet, pentru că știu că în continuare mă citesc oameni cu opinii vehemente. Nu zic că nu se întâmplă lucruri nașpa cu imigranții. Se întâmplă. Dar obiectiv se întâmplă mult, mult, mult, mult mai puține și mai mici decât citești tu că se întâmplă.

3. Oamenilor li se sugereaza fin care este vinovatul pentru toate problemele (în mare parte fictive) sociale cu care tocmai au aflat că se confruntă: Uniunea Europeană. E impotentă. Tolerantă. Placidă. Incompetentă. Vrea să îți bage imigranți pe gât și să se pișe pe valorile tale și pe religia ta.

Și aici e miza. Scăderea încrederii populației în UE. Rusia nu apare nicăieri în propaganda rusească. Nu îți spune „Ai încredere în mine”. Îți spune „Nu avea încredere în rivalii mei”. Și da, în cazul unui război, chiar și rece, contează foarte mult încrederea țărilor mici în puterile mari.

Pare o teorie cam de om cu pălărie de staniol în cap, Radu. De ce zici tu că e propagandă rusească, și nu e doar o gloată de demenți care scriu tâmpenii?

De fapt e amândouă. Am demonstrat mai sus că băieții cu site-urile de genul sunt idioți. La fel ca și publicul lor, preiau orice informație le sună pe plac, fără să o verifice. Pe ei nu i-a interesat dacă Marie Curie a fost sau nu româncă. Le-ar plăcea să creadă că a fost, așa că au apăsat pe share. Adevărul, ridicolul, nu contează. Contează ca articolele să exprime idei din lista de idei împinse pe site-urile astea. Cum ar fi ideea „românii sunt super tari”. Dacă asta zice articolul, nu contează cât de real e. E în concordanță.

Am demonstrat și că efectul final al acestor site-uri e de a scădea încrederea în UE. Însă nu, ăia care se ocupă de site-uri nu sunt agenți secreți ai Moscovei, antrenați în tehnici de manipulare. Adevărul e mult mai simplu. Să zicem că am mulți bani și vreau să conving lumea că există extratereștri. Nu o să antrenez oameni să mintă. Mai simplu găsesc 10 nebuni boschetari care deja urlă că există extratereștri, îi îmbrac frumos, îi spăl, îi duc la televizor și îi fac să pară credibili. Ei cred sincer ce spun. Eu doar le fac vocea auzită. O voce care îmi îndeplinește scopurile și care fără banii mei n-ar fi auzită.

La fel și site-urile astea. Nebunii care le țin sunt autentici. Rușii doar le dau bani cât să aibă site-uri profi, care arată ca surse credibile de știri, și cât să poată să trăiască din scris dezinformare retardă. După cum observați, site-urile din salba asta nu au publicitate. Că nimeni nu se asociază cu demențe de-astea. Nu se susțin financiar singure. Cineva pompează bani în ele ca să le facă vocea auzită.  Dacă nu ar fi fost banii de la ruși, toți „autorii” ăștia de articole de opinie și paranoia ar fi doar niște nebuni șomeri. De-aia e propagandă. Că nu e o afacere. Nu fac bani. Consumă. Ca să transmită un mesaj. Cine plătește? Păi ăla pe care-l avantajează mesajul.

Ca să fim sinceri până la capăt, nu toate site-urile de genul sunt propagandă rusă. Mai sunt și de-alea plătite de republicanii americani ca înliniedreaptă.ro sau orice Monica Macovei, care fac o propaganda la fel de proastă dar pe altă direcție. Mai sunt și unii plătiți de UE, piața e plină de interese macro, ca în orice țară mică, dar deja ne întindem. Propaganda prorusa e doar un exemplu. Mai dă și biserica bani pentru propagandă, și mulți mulți alții.

 

Așa că cititorule care te-ai obosit să urmărești poliloghia până la capăt. Ține minte când mai citești informații, înainte de a simți ceva în legătură cu ele, verifică dacă sunt reale sau nu. Nu contează după ce citești o știre cu musulmani care violează o olandeză cât de capabili sunt ăia de faptă și cât de plauzibilă e. Contează dacă s-a întâmplat sau nu. Și dacă nu s-a întâmplat și tu te-ai gândit deja ”băgami-aș pla în UE că nu face nimic”, tocmai ai fost manipulat. Învață să îți verifici singur sursele de informație. Presa e moartă și nișa aia e plină acum de amatori, idioți și propagandă. Nu verifică nimeni informația pentru tine. Învață să o faci singur, ca să nu fii prost.

Pentru că asta e problema secolului ăsta. Accesul la informație există. La absolut orice informație. Cu asta s-a rezolvat. Propaganda nu mai poate să-ți ascundă informație, ca în perioada ceaușistă. Poate doar să-ți distragă atenția de la ea. Să se bazeze pe faptul că nu ai destul discernământ încât să îți dai seama ce e real și ce nu.

 

***

Comentarii (161)

  • cocosatu' coxatu' spune:

    Baicoi, da’ n-a fost asa lung, zic eu. Da bun asa, misto.

  • Emil spune:

    Centaure, nu sunt întotdeauna de acord cu tine şi ţi-am mai spus-o. Dar, mai ales şi cu atât mai mult după articolul ăsta, mă felicit încă o dată că, acum vreo 5 ani, pe lista de „must read” a lui fiu-meu, care avea 14 ani şi deschidea ochii asupra lumii, am recomandat Pitici Gratis (plus articolele din Caţavencu, pe care îl citesc de la apariţie). Respect!!!

    • Radu Post author spune:

      uite, daca in loc de fiu aveai fiica, avea 19 ani acuma si puteam deveni rude prin alianta.

      • Jane Făe spune:

        Poate chiar șogori.

      • adrian breana spune:

        Cred ca v ati fi inrudit cu multi.

    • bogdan spune:

      aaa pai e clar ca daca nu esti tu de acord cu el mereu, se lasa de meserie 100%!

    • Ano spune:

      Nu il lauda pe radu ca e un bou. Daca il lauzi pentru articolul asta, emil inseamna că si tu ești parte a masei care poate fi manipulata.

      • frantz spune:

        Belește-i pula lu Radu, că am și eu necaz pe el.

    • IF spune:

      Tapa!

  • johnny spune:

    Cand un site propune arderea cartilor lui Soros si in Romania, cam te prinzi cine pompeaza.
    Cand Putin mai are cate un articol in rol de salvator te cam prinzi.
    Feedul meu de Facebook e plin de astia din pentagrama, mi-au blocat si comentariile ca-i luam la misto (n-am fost prea fin)

  • ion spune:

    Doua cuvinte: obscurantism digital.

    P.S. Am citit de vre-o trei ori alea doua cuvinte de le-am scris ca numa ce am terminat vreo 4 beri.

    • MUTU spune:

      acum ca te-ai descurcat cu astea 2 cuvinte, poate incerci sa citesti despre cratima si folosirea ei…si cand esti gata iti mai dau 2 cuvinte: oligofren electronic. Succes si fereste-te in continuare de rusi ca umbla dupa tine.

  • autismo spune:

    asta e propaganda franc masona cultural-marxista! jos cu el!

  • vlad spune:

    de ce propaganda ruseasca & nu americana?
    si americanii au interes ca UE sa fie moale – ba chiar mai mare decat rusii.
    ca sa nu mai zic ca la ei s-a inventat & propasit genul asta de site-uri…
    au experienta in domeniu, au interes, au banii…

    • Radu Post author spune:

      am scris ca e si de-aia americana. mai mult citit mai putine opinii, k10x plx.

      • Luca spune:

        Omul a intrebat de ce rusa si nu amerianca in titlu, spre exemplu…Nu te-ai acoperit cu nimic si nu ai demonstrat de unde pana unde rusii sunt in spatele acestor fenomene doar prin faptul ca ai zis ca „da, se mai intampla si la americani”. Mi se pare ca, exact precum terminatii din presa pe care i-ai desfiintat, si tu omiti orice sursa cum ca acesti dementi ar fi sponsorizati de rusi, si nu de SUA. Americanii au de asemenea interes sa destabilizeze putin UE. Este mult de vorbit pe tema asta. Mai mult citit, mai putine opinii.

    • gigel spune:

      La ce le-ar mai trebui americanilor sa faca propaganda? Crezi ca mai avem ceva ce le trebuie si nu si-au luat? Presedinte cu vacanta anuala in America, DNA pe actiune cu voie de la stapan, baze + soldati americani prin batatura la noi, soldati romani in razboaiele lor, au scormonit dupa gaze si petrol pina s-au convins ca nu avem cine stie ce si au sters-o, autostrazi….A si UE – pai e pusculita lor de dupa al 2 razboi mondial – crezi ca germanii sunt supraoameni de s-au ridicat de la pamant in 20 ani si acum conduc UE ? (apropo si ei au baze si soldati americani asa la vreo 34000…)

  • gigi spune:

    Un articol prost cu intentii bune, erai mult mai amuzant cand te rezumai la caterinca; de cand ai trecut la geopolitica si analize politice fine ti-ai atins nivelul maxim de incompetenta. Ceea ce era de asteptat, o data cu varsta iti pierzi simtul umorului si incepi sa te iei prea in serios.

    • chiombi spune:

      nu imi dau seama daca esti un dac liber cu chakrele nevaccinate sau un „jurnalist” pe bonuri de masa

  • lenin spune:

    Dar mizeriile alea de le scrii tu la vice ce fel de propaganda sunt? Acolo nu se pompeaza bani? Sau se intretine o redactie intreaga din 2 reclame adsense?

    • Radu Post author spune:

      da exemple de ce scriu eu la vice si poate fi considerat propaganda

    • Alupigus spune:

      Personal, el nu scrie propaganda acolo. E ceva gen reclama : „A, uite, tipu’ de la piticigratis scrie articole funny pe site-ul asta. Hai sa mai citesc altele cu titlu de clickbait.”

  • bogdan192 spune:

    Centaure, povestea completa cu tovarasii de la KaGhe… err.. FeSeBe o gasesti aci, explicata de un mosh imbatranit in rele. https://www.youtube.com/watch?v=SZnkULuWFDg
    Uneltele s-au schimbat, oamenii au mai imbatranit, dar metodele sunt aceleasi. Daca ai putina rabdare o sa le vezi aplicate constant.

    Da UE is, luati la bani marunti, niste terminati. Trebuie scuturati toti birocratii astia labari, goniti comunistii si nazistii latenti de la butoane si luati toti socialistii multiculti si socially correct si dat un pic de gard cu ei.

    • Radu Post author spune:

      SA RAMANA DOAR ANARHISTII

      • Theodora spune:

        Hmmm, dacă tu ești anarhist, eu sunt maica precistă…

      • bogdan192 spune:

        Nu ba ca aia violeaza babe si se inchina la Shatan. Inb4 Katt Williams.

        • ThePornster spune:

          Lasa ma, ca bourasul vrea doar aia de pe statul de plata a lui Soros sa fie auziti.
          Bre, cipilica, de ce dreq nu trimiti CV-ul la Adevarul, ca acolo e de tine? Acolo poti sa pupi cururi perciunate pana le transformi in zidul plangerii.
          Ca vad ca tii isonul tuturor besinilor multiculti, politically correct, ghei, freaks tigani, iar mai nou si imigranti. Bag sama ca te-o facut ma-ta cu ceva student repetent de prin Iraq, ca aia mai veneau sa invete scoala prin zona ta.
          Ori iti chioraie matzul atat de rau de foame incat accepti eugenii de la Nuland si Soros. Cu „oamini” ca tine prin preajma ajungem dreq ca Ucraina.

  • dongabone spune:

    O,da! Buna si batrana maskirovka ruseasca. Cam de cand au intrat rusii in Crimeea si a inceput cacanaria asta de care tocmai ai facut vorbire eu cred ca baetii ne pregatesc ceva. Si o sa ne-o luam grav, printre primii, ca prea ne asteapta la cotitura de vreo niste zeci de ani…

  • Alupigus spune:

    Omul care si-a inceput blog-ul cu “A gândi înainte de a vorbi e ca a te şterge la cur inainte de a te căca” scrie acum articole despre politica si dezinformare. Impresionant.

    • Radu Post author spune:

      au trecut vreo 8 ani coaie.

      • Alupigus spune:

        Imi pare rau ca-s la nivelul primelor articole si ca alea m-au adus aici. Oricum, respect.

      • satzdamlamue spune:

        mai da-te, ba, in pula mea. esti un preputz, te-am vazut pa la caca jurnalistului, mic, sobolanel ohelarist, netalentat. si, citind in fuga articolasul asta, si penibil.

        stiu ca o sa imi dai un reply, dar sa stii ca e si prima si ultima oara cand intru pe blegul tau. am zis doar asa, ca nu iti strica un feedback umoral de la cititori.

        pupici, ba, pulici

        • Radu Post author spune:

          ce proasta-i ma-ta, n-am avut niciodata ochelari

          • frantz spune:

            Cred că te confunda cu șobolanu ăla de Otravă. Mare bou.

  • tudor spune:

    ești prost. Propagandă republicană și rusă? Nu zic că nu e posibil să fie unii oameni cu interese care pompează bani în acele site-uri, dar trebuie să fii de-a dreptul idiot să crezi că cei care urăsc Uniunea Europeană și politicile ei sunt automat plătiți de Rusia și Republicani.

    Ba dimpotrivă, se bagă infinit mai mulți bani pentru promovarea valorilor de căcat specifice comuniștilor homosexuali de la Bruxelles și Partidului Democrat din SUA. Uită-te pe piața media din America, e un singur mare post tv de dreapta – Fox News, restul sunt sugătorii de pulă ai democraților.

    Ba mai mult, nu numai că se bagă mulți bani privați pentru ideile lor, dar guvernele sunt implicate direct. Altfel nu se explică cum a putut fi ascuns timp de 5 zile ce s-a întâmplat de Anul Nou. La fel cu ce s-a întâmplat vara trecută la festivalul din Suedia. La fel cu scandalul de la Rotherham. La fel cu mii și mii de minciuni și mușamalizări care au scopul de o proteja direcția culturală către care se îndreaptă Occidentul.

    Nu zic că site-urile alea nu sunt jeguri dar, cum a zis băiatul de mai sus, ce ai scris tu aici e un articol prost cu intenții bune.

    • Radu Post author spune:

      ai tu probleme cu intelegerea textului scris. am spus ca exista si site-uri de propaganda republicana si proue. alea sunt alea de care vorbesti tu. n-am intrat in detalii ca-s mai putine si lungeam subiectul. dar am mentionat destul de clar ca exista propaganda in mai multe directii.

      • tudor spune:

        Am înțeles exact ce ai scris. Ce nu am înțeles e de ce presupui că site-urile alea sunt automat finanțate de republicani și Rusia. Păi dacă aș avea bani, aș finanța și eu un site să atace politicile poponarilor de la Bruxelles. Dacă urăști dictatura curcubeului și a corectitudinii politice înseamnă că ești pro-rus sau pro-republicani?

        Și mai ales, sunt mii și mii de minciuni care ies la iveală acum după scandalul de la Koln. Cei care sunt familiari cu media din Germania și Suedia știu ce vorbesc. Crime, atacuri, violuri comise de refugiați și mușamalizate de presă, presiuni politice asupra autorităților locale etc. Ție asta ți-a atras atenția în perioada asta? Propaganda anti-ue? Există o mie de motive să urăști ue și fără să ai vreo opțiune politică.

        • Radu Post author spune:

          postacule, omiti ceva ce am explicat clar. site-urile alea nu sunt sustenabile financiar. poti sa mananci ce cacat vrei, dar din ce bani?

          • tudor spune:

            Nu am zis că sunt sustenabile. Nici că nu sunt plătite de unii. Dar asta nu înseamnă că sunt finanțate de republicani sau Rusia.

            Spre exemplu, Biserica Ortodoxă Română sau orice organizație religioasă de altfel. Trebuie să fii de-a dreptul idiot să nu îți dai seama ca ideile promovate în ue practic le iau pâinea de la gură. Și ce faci când se întâmplă asta? Începi să lupți. Iar Biserica are bani. La fel cu grupările naționaliste. La fel cu alte diverse grupuri de interese. Unii luptă pur și simplu din convingere. Asta nu înseamnă că sunt automat pro-ruși.

            Bag pula nu-mi vine să cred că am stat să explic un lucru atât de evident.

          • Radu Post author spune:

            asa e, da’ daca te uiti atent pe juma din ele, vezi si veselii prorusi din cand in cand. manipularea e din multe directii in plm, am dat doar exemplul cel mai evident.

          • ThePornster spune:

            Vorbeste milica de situri sustenabile financiar. HAHAHA!
            Ba coaie cu ochi, cat costa un domeniu de cacat, un server share ce-ti da WP gratis din Cpanel, un theme WP gratis, si un bot autopublicator care iara se gaseste gratis ?
            Undeva la max 100 $ /an toata smecheria.
            Doua-trei clickuri din Strainezia/zi iti aduc inapoi banii aia.
            Orice milica student/somer cu un PC acasa cu 2,3 ore libere pe zi poate fi in spatele siturilor alora da tu vezi Putin si republicani peste tot.
            Te-a prostit rau foamea. Cauta-ti dreq un job decent ca nu mai rezisti.

        • Jane Făe spune:

          Pai, prin definiție, BOR tot propaganda ruseasca face, asa ca nu înțeleg unde îți dă cu virgula.

        • Cryssy spune:

          Eu am inteles ce zice Tudor. El sustine ca tipa asta Camelia de la coocon.ro
          https://youtu.be/I9f-BseLf90?t=5m15s
          nu e sponsorizata de nimeni.

          Isi intretine siteul cu vreo 150-300euro pe an din averea care a primit-o mostenire de la bunica ei. Tot la fel isi permite sa petreaca vreo 5-6ore pe zi neplatita scriind lucruri din pura placere si ideologie.

          • ThePornster spune:

            De n-as fi lenes si deja milionar in RON, m-as apuca si eu de site-uri anti UE, pro Putin, pro Trump, pro GUNS, anti ghei/tigani/imigranti da pula mea, e mai distractiv cu site-uri porno.
            Asa am si timp sa ma cac din cand in cand pe capul centaurului chiar la el pe site. MWEAHAHAHA.

            PS. Si 150-300/an e mult pt site-uri de femei/idei traznite. Ai vrut sa zici 300/cincinal.

  • Tudor spune:

    Si zi asa, mai pitici, cam cat iei de la Soros pentru site-ul asta?

  • Terente spune:

    Au disparut fanteziile despre OZN-uri,au aparut cele despre Illuminati si propaganda ruseasca/americana.
    Nu stiu despre celelalte,dar baiatul de la nationalisti.ro facea in jur de o mie de euro lunar dp site-ul lui.Traficul aduce bani.Daca esti destul de fomist si te apuci sa vinzi like-uri/trafic/recenzii de la tiganii care te urmaresc,faci profit.Gentile cu ruble venite din est sau atacurile cibernetice cosmice asupra romaniei sunt fantezii lansate de sugatorii de fonduri.

    • Radu Post author spune:

      mhm. stie el de unde vine banu. na, mai sunt si care sunt prosti gratis intr-un fel sau altul. e in reteaua de preluat idiotenii oricum.

  • Dan spune:

    Hai radule un articol despre criza imigrantilor poate ? Si de ce pula mea acuma vin aia, razboiul a inceput din 2011 adica de 5 ani ce cacat acuma s-au trezit sa vina. Ceva pute aici.

    • Aciduzzu spune:

      Aia vin de 10 ani. Abia acum ai aflat tu de ei. Da, apropo de propaganda si cacat.

    • gigel spune:

      Ia fii atent aici (poti verifica informatiile pe google ca le gasesti usor) Pina anul trecut intrau in UE ceva mai mult de 100000 migranti (maxim in 2014) majoritatea prin Italia – frumusetea e ca Grecia si Bulgaria au construit garduri inaintea Ungurilor in 2012 – 2013 si nu s-a plins nimeni. Cifra de afaceri cu migranti era in jur de 1,8 miliarde euro anual (si omuletii nu aduceau bani de acasa, au adus la ce se pricep, droguri, prostitutie, munca ieftina, hotii.. chestii pentru care nu trebuie multa scoala sau sa stii o limba straina).
      Ei si dintr-o data in iunie 2015 au inceput sa intre masiv prin Grecia (peste 1 milion de migranti din iulie 2015 pina la sfarsitul anului). In naugust au ajuns pe jos in Ungaria cu tinta clara Germania, Anglia (mai putin) si tarile nordice. De ce? Ce s-a intamplat atunci?
      Niste banci europene – BCE, niste fonduri – FMI si unele state cu bani imprumutati la Greci – Germania au vrut banii inapoi si au bagat Grecia in bailout de scoteau aia de la bancomate cite 60 de euro zilnic. Chiar daca nu o spune nimeni se leaga desfasurarea evenimentelor. Si stii ce? Germania a spus – OK datii incoace da cu niste fonduri de la UE (suportate de toti – noi suntem atat de fraieri incat platim mai mult decat luam in fiecare an) – bai da nehaliti rau 6000 euro per capita de migrant. Cu vine asta? Noi care avem medie de 300 euro venit lunar (din care traiesc 1 salariat 2 pensionari si 1,2 copii) dam bani din ei catre Germania in principal sa tina migranti cu 500 euro lunar? Foarte tare.

  • Sebastian spune:

    Radu, cum ti se pare Sargon of Akkad?

  • asdgasd spune:

    Sa dam un copy paste la articolu tau ca poate vine KGB si te rezolva in somn.

  • drx spune:

    ma intreb ce soviet o tras-o pe panta religioasa cu bodnariu astia…..ca pana si tatal copiilor a zis public ca nu a avut niciodata de a face cu asta , ca doar de aici s-o inflamat multi gata sa puna mana pe totpor.

  • Ionut spune:

    Exista atat de multe motive sa urasti ue ca nici nu e nevoie sa citesti site uri bizare. Felul in care sunt tratati romanii … ciuma romaneasca care vine peste uk cand aia sunt plini de paki si indieni si acum arabi pe care-i primesc cu bratele deschise, iar romanii umiliti. La fel peste tot. Inca avem vize pt america … adica, pe bune? Ce sa iubesti la americani? Nu mai zic de golanii ca omorat om si luat de aici si gasit nevinovat la ei.

    Iar sa urastii rusii, te uiti in trecutul apropiat.

    Nu vad de ce cineva ar plati pe cineva, iar daca o fac sunt mai idioti decat credeam. Toti paranoicii astia sunt autentici. Un site sa-l tii ij viata te costa domeniu 5€ si dupa hostul inca 20€ pe an ca nu-mi imaginez ca au cine stie ce trafic. Hai sa rotunjesc mult in sus, cu 2mil pe an site ul e in picioare, iar restu e copy paste unu de la altu. Oricum erau luati la.bloc cand isi dadeau cu pqrerea despre emigranti, asa pe net il aplauda cei cativa cu comvingeri comune. Cat sa petreaca pe zi la „munca” pt site? 2-3 ore pe care oricum le statea la pc?

    Prea incepi sa crezi in teorii conspirative la nivel atat de mic. Pai daca e asa, aia de la.Realitatea tv (insolventii) ce mai fac? Acolo sunt consturi, nu la un sitr cate costa anula.cat 2 alocatii de copil.

  • Dragos Schiopu spune:

    Inteleg ca ziarul prietenilor tai e plin de umor de calitate si TNR e ceva naspa si vai de capul lui, si totusi eu nu am auzit pana azi de ziarul prietenilor tai desi pe TNR ajung destul de des, fara sa vreau sa fac asta. Cu alte cuvinte, nici eu nu mananc struguri ca-s naspa, ca de acrit e clar ca s-au acrit de mult.

    • Radu Post author spune:

      inteleg ca te crezi om da eu n-am auzit de tine si intalnesc oamenji destul de des. cu alte cuvinte, sugi pula.

  • Briffy spune:

    E chiar grav daca cineva a bagat bani in crearea site-ului fluierul.ro
    I mean just look at it…

  • Mihai spune:

    Poate dai o importanta mult exagerata unor nimicuri. Tu si multi din cunoscutii tai sunteti niste oameni care traiti sau incercati sa traiti din scris. Asta va cam obliga sa fiti ultra conectati la online. D’aia stiti de toate site-urile astea, d’aia primiti shareuri cu ele, d’aia vi se pare ca o gramada de lume le citeste si e influentata de ele. Breaking news: nu e asa.

    In afara de voi, ultra conectatii la online…restul lumii are cu totul alte preocupari. Eu, spre exemplu, nu am citit niciodata ceva pe vreunu din siteurile enumerate, nu am auzit pe nimeni din cercul meu sa aminteasca de ele sau sa vad vreun share pe facebook. Deci subiectul e unul atat de mic si nesemnificativ incat tratarea lui te face mic si nesemnificativ. E ca si cum intr-o clasa de copii de a 5-a isi fac toti site-uri pe care scriu tampenii…citite doar ei si maxim clasele paralele. Sa faci din asta un subiect de interes national si sa dai conotatii mondiale…e tras de par maxim.

    In mod sigur exista propaganda din diverse parti si cu diverse interese. Dar fiti siguri ca e facuta atat de bine ca nu ne dam noi seama de ea. Rusia e un colos cu o experienta in propaganda si dezinformare de multe zeci de ani. Trebuie sa ai o naivitate maxima sa crezi ca i-ai prins. Ca niste siteuri obscure de care a auzit doar mandruta si zoso (si eventual prin intermediul lor inca ceva lume)…sunt unelte ale vreunei propagande. C’mon. Poate ne face pe noi sa ne simtim mai bine daca ii credem pe rusi prosti…dar prostii suntem noi daca facem asta.

    No offence…dar niciodata un copilandru de 20 de ani scriitor de bloguri si ziare nu o sa poata depista el cum sta treaba cu propaganda si influentele ce se intersecteaza in anumite locuri. Orice logica iti spune ca nu ai capacitatea si cunostintele necesare. Dar stii cum linistesti omul? Facandu-l sa creada ca a inteles tot, ca stie tot. Tu esti exemplul cel mai bun de om afectat de adevarata propaganda…a oricui ar fi. Tu esti linistit in credinta ta sincera ca ai inteles tot…te-ai prins de tot. „Nu le merge astora cu tine”. Uiti ca nu te recomanda nimic ca sa fii ala care stie si intelege tot. Ca pur si simplu nu ai de unde. Dar propriul ego ne face sa nu luam in considerare niciodata argumentele obiective si logice care ne pun pe noi intr-o lumina defavorabila.

    Nu spun ca subiectul nu exista. Da, propaganda e…se face…influenteaza oamenii. Se intampla din cele mai vechi timpuri. Dar in nici un caz prin mijloacele amintite de tine. In momentul in care crezi ca ti-ai dat seama ca ceva e propaganda…e cea mai buna metoda sa fii sigur ca aia nu e propaganda. Sau e facuta tocmai cu scopul de a te face sa crezi ca e propaganda.

    • Radu Post author spune:

      unde pula mea am zis io ca am inteles tot coite, ia haiflit

    • omulbun spune:

      propaganda functioneaza fiindca e vazuta de oameni.

      daca din 100 de oameni ajung sa-ti vada propaganda 50 si din aia 40 cred, ai cîstigat.

      La alegeri de exemplu nu ai nevoie de toata omenirea tot timpul, doar de o masa de jucat la margine de procentaj, aia 5-10% care schimba sensul.

      Nu-i mai mitiza pe rusnaci sau pe oricine ti se pare tie destept, nimeni nu-i perfect si toata lumea greseste, sau accepta ca se fac greseli si nu e totul impecabil. Daca merge în mare, e destul.

  • vlad spune:

    Trebuie sa intelegeti ca:
    – invartitul in cerc indeparteaza plebea de a identifica o problema si de la a gasi o solutie,
    – un grup de oameni care are multe opinii diferite impartite intre ei este fix nimic, adica e un grup fara nici o putere pe nici un plan,
    – daca sifoneaza ceva pe undeva cel mai usor lucru e sa mai publice 20 de variante, astfel esti invitat sa pierzi suficienta vreme cautand pentru a intelege, timpul tau pierdut e un avantaj pentru altii,

    Radu a scris un articol foarte bun, faptul ca nu intelegeti voi e cu totul alta poveste, insa in locul vostru eu as incepe sa ma intreb de ce nu credeti ce spune el sau ce v-a determinat sa comentati.

    Regula de Baza este ca daca vrei sa iei atutunine in privinta unui lucru, cerceteaza bine inainte sa faci ceva, ca daca nu o faci ai multe lucruri de pierdut. Cetatatenii care se invart in cerc sunt incapabili sa ia decizii corecte.

    • MUTU spune:

      tu esti incapabil sa te exprimi in scris, poate ti-a ramas limba prinsa in fundul amicului tau care scrie articole excelente.

      • vlad spune:

        Piticu gratis e un individ arogant care rade de orice. Tu chiar crezi ca are prieteni? Nu prea inteleg de ce a inceput cu chestii serioase, probabil ca vrea sa se reprofileze. Motivatia unui individ pentru a scrie ceva nu trebuie sa conteze daca esti un cititor. Daca articolul e bun pt tine, comenteaza de bine, daca te persifleaza prea rau, comenteaza de rau. A scris si multe tampenii fara sens pe care le-am comentat negativ, unele din comentarii nu le-a publicat niciodata. Cat despre posibilitatea mea de exprimare: chiar asa de importanta e pentru tine? De ce? Ca descriere pentru textele piticului… e usor: romanii sunt obisnuiti sa rada de orice, pentru ei toti ceilalti sunt prosti si toate lucrurile facute de ei sunt naspa si doar copilarii inutile. Atitudinea asta o vezi la orice roman traditional, asta e un aspect care poate fi folosit si in scris, cred ca piticu gratis a fost printre primii cu un blog de gen. Pe mine nu ma intereseaza de unde isi ia banii, eu is multumit ca citesc tampenii amuzante fara sa vad o tona de reclame si fara sa fiu nevoit sa dau 15 clickuri.

  • Adrian spune:

    Bă, să știi că eu cunosc două persoane care scriu pentru doxologia.ro. Nu e site rusesc, ci doar făcut de unii care cred prea mult în ăl de sus. :) Nu-i citesc, doar știu că oamenii nu sunt cu Rusia. Sau nu erau.

    • omulbun spune:

      nu e neaparat sa stie ei, ei au convingerile proprii si de aia sînt mai convingatori cu ceilalti, la rîndul lor.

      Nu vine nimeni cu pardesiu si palarie pe ochi si-ti zice, frate, eu sînt spion rus, dar tu ca român scrie aici ca eu îti dau bani. În realitate, vine o fundatie sau un centru cultural sau o organizatie civica de care n-ai prea auzit, care îti zice ca uite, ei fac ceva studiu si vor ca tu sa participi. dupa aia, îti mai paseaza niste subiecte care ti se par interesante. Tu scrii la situl tau si ai oricînd nevoie de subiecte, si cu baietii aia te întelegi bine va stiti de trei luni da’ va aveti ca fratii, îs exact ca tine! Îti mai si zic ca esti destept. Si uite asa, pasol na turbinca lol.

      • Alexandru spune:

        Amice, habar n-am despre ce vorbesti dar iti spun ca Doxologia.ro apartine de Mitropolia Moldovei si Bucovinei si nu e ceva site fantoma ca si celelalte din articol. Trebuie scos de pe lista.

  • ss spune:

    nu-i rau, relativ la problema imigratiei islamice. am trecut si eu prin faza asta (descrisa de tine) si am ajuns la concluziile tale. acum ceva vreme.
    continua sa citesti si vei ajunge la concluzia corecta.

    • Theodora spune:

      Mersi și te pup. Și pe tine Radu.

  • liviu spune:

    Bun articolul. Da unde sa caut film cu musulmani care violează o olandeză?

  • sunteti praf spune:

    fara suparare dar de ce dracului nu mai stie nimeni care scrie articole cuvantul „tendite”? Tren = trendinte

  • Daniel spune:

    Radu face propaganda iudeo-sorosista-marxista. Cine i-a dat lui bani sa faca blogul? Cum se sustine, nu vad relcamele, e clar platit de soros. Cititi un pic despre cum fac iudeii-sorosisti-marxisti propaganda impotriva oranduirii crestine.

    Suna cunoscut? Cine doreste sa demonstreze ceva, va reusi. La fel cum conspirationistii reusesc, la fel ai reusit si tu aici. Folosind cat de putin mintea, observi ca in ambele parti argumentatia este invalida.

    Noroc cu „Acest site este un pamflet si trebuie tratat ca atare.”

    • Radu Post author spune:

      ba. eu scriu o data la 5 zile, nu am un site de mentinut constant fara bani sau cu 2-3 00 de euro, ca astia.

    • vlad spune:

      Oricine poate fi oricine si poate scrie orice. De ce iti pasa? Presupunand ca e adevarat ce spui tu, de ce oranduirea crestina e buna, adica ce face ea mai exact pentru oameni in 2016?

  • Cur Marunt spune:

    Nu citesc tabloide si știri despre nimic. Sunt oare neinformat sau nu-mi pasă?

  • gicu spune:

    Dupa cum observati nici piticigratis.com nu are publicitate (o fi de la AdBlock?). Te intelegem Radu, a trebuit sa accepti banii lui Soros acum ca ai fost dat afara de la Catavencii. Sper ca printre advertorialele pro-Soros si pro-Oculta Mondiala sa mai bagi totusi si cate-un text din ala amuzant cu terente, tenii si anticrist.

    • Cryssy spune:

      ba fatalaule asta nu scrie 10 articole pe zi petrecand ziua in fata computerului sa faca propaganda. si nici nu are trafic asa mare, deci nu costa asa mult hostul pe luna.

      • frantz spune:

        Gicule, ce proastă e mă-ta. Nu prea-ți place, este?
        marș în pula mea și simte-te român, bele-mi-ai pula pân la cotor de jeg infect.
        Te-n pula mea cu naționalismul tău și cu paranoia gen oculta mondială.
        Ești exact genul de prost patrioto-naționalist, care crede într-o conspirație mondială împotriva găurii curului UE sau haznalei de la periferia Europei numită România.
        Unde nu pricepi coaie că suntem o rasă, nație, popor de căcat? Eu, tu, ptici gratis, suntem toți de căcat până-n gât și suntem văzuți ca maimuțe, pizdis.
        Știi cum e să stai la masă-n Londra cu engleji la un cico, să fie ok cu tine și după ce le spui că ej român, să te ia Scotland Yardul, să te ține peste noapte la secție, că un muist m-a reclamat la poliție, că i-aș fi furat iPhone-ul și banii?
        Și asta de ce morții lui? Pentru simplu fapt că-s român, îs oleac mai negru și am barbă.
        Apoi a trebuit să sun la muncă, să vină un reprezentant de la firmă, să le explice că-s angajat acolo, cu actele la zi?
        Am fost pus sub observație, coaie, pentru că eram considerat maimuță și m-au făcut de căcat în toată compania și se fereau ăia apoi de mine ca de râie.
        Șpula-n mă-ta de idiot. Hai că mă duc să beau de draci, dă-v-n pula mea de imbecili cu conspirațiile voastre: soroș, ocultă mondială, șpula-n rasa ta.

        • ThePornster spune:

          Pai asa meriti ba, daca te tii prieten cu toti tiganii.
          Tot ce simti tu despre tine si imagina ta in oglinda e ceea ce arati la lume. SELF ESTEEM coaie.
          Daca erai roman sadea, ultranationalist, aveai coloana vertebrala si nu ajungeai sa fii tratat ca ultimul iobag. Dar cand esti un papa lapte ce copiaza orice de la gheii vestici, un hipster costeliv cu barba de un cot si mergi pe trotineta, MERITI SA FII CALCAT IN PICIOARE.
          Rade-te-n cap, baga sala, baga Danabol sa vezi cum esti frate cu toti din Pub. Guiness gratis + pussy.
          Da’ mai bine lasa, poarta fusta la demostratii PROorice si mergi la No Pants Day la metrou, ca mai bine sa te violeze musulmanii pe tine decat pe nevasta-mea.

          • frantz spune:

            Unde am zis eu, mânca-mi-ai pula că mă țin prieten cu toți țiganii, coaie, când m-a luat poliția? Unde nu ai priceput, că m-a reclamat un englez muist, bă papagalule?
            Self-esteemul e sus, coaie, chiar dubios de sus.
            Jet în pula mea cu coloana, ultranaționalismul pulii mele, sclavule, că nu am fost plecat pe acolo de bine ce e aici,de mult ce suntem iubiți de români, ci pentru bani și civilizație.
            Nu există să umblu ca un hipstăr cu barba mare, nu am trotinetă și nu copiez pe nimeni, labă mică, că pe cât ești de tare în gură, pe atât de muiere ești să dai nas în nas cu mine.
            Nu trebuie să arăți ca un recidivist,boule, ca să trăiești într-o societate normală, că acolo nu e vestu sălbatic, coaie,. Vezi că ej prost?
            Ho, că nu umblă nimeni în fuste și pula goală, te las pe tine.
            Iar legat de musulmani, sunt frați cu mine, am trăit printre ei și ne-am respectat, coaie.
            Așa e, când ej prost și din patriotardism o sugi în chech in pipera, la cooperativa de sclavi.
            Marș la căcat, că puți, retardatu pulii mele.

          • ThePornster spune:

            Te identifici cu cei cu care te asociezi, muistule.
            Singur te-ai dat de gol ! Nu te tii frate cu tziganii, te tiii frate cu MUSULMANII.

            Pai sa te calce pe cap englezii, starpitura josnica.
            Din spusele tale se deduce ca esti mai „brunet” decat prevede legea europeana, ca nici un ALB nu se tine frate cu musulmanii, deci mars dreq afara din Europa, impreuna cu pakis aia cu care au venit stramosii tai din hindustan.
            Te pomenesti ca ai locuit si prin Calais, inainte sa ajungi in UK.

            Sa-ti rupa capul englezii, cioara deghizata.

          • frantz spune:

            Mă asociez cu mă-ta, trăgea-mi-aș pula prin măselele tăle de imbecil sinistru. Să te fut în grumaz pe tine și tiparul tău de cocalari naționaliști, că sunteți mai răi decât țiganii și musulmanii negri, cu care tu mă asociezi, fucktard.
            N-o să mă calce proasto nimeni, evăr pe cap, cu atât mai puțin un englezoi alb ca brânza sau vreo proastă de om, că nu are cum. Și da, nu se deduce că sunt mai brunet, chiar sunt mai brunet, băga-mi-ai pula peste mă-ta în casă de idiot, că de, așa-i culoarea pielii, dar nu țigan, dacă la asta te referi.

            Number 2: vezi iar că ej prost? Musulmanii se țin mult mai bine cu albii, decât cu alții mai negricioși, proasta pulii, dovadă că nu pricepi nimic din cultura lor și habar nu ai cum funcționează zonele lor. Musulmani, boule, sunt albi, negri, la costume, pe șantiere, sunt din toate categoriile sociale și nu știi dacă unu-i muslim sau nu, decât dacă-ți spune el. Vezi iar că ești prost? Tre să fii fost acolo, ca să înțelegi cum merge societatea prin partea aia de lume.

            Și da, băga-mi-ai pula-n mă-ta de țăran cu 4 clase. Stai tu să mori de foame pe aici, pe un blid de zamă, să te fută un fost crăpător de semințe, cu impresii de patron, să-ți dea celebrii 10 milioane + bonuri ca specialist mentenanță sau o meserie tehnică, foarte respectată, când în partea aialaltă, la un volum de muncă echivalent îți iei 2500 de lire, din care-ți permiți să trăiești tu, să pui deoparte și să-ți ajuți și familia.

            Hai marș la căcat, că ești prost. Șpula-n mă-ta de idiot sinistru. :))

        • dezinformat spune:

          @frantz

          „ci pentru bani și civilizație.” – aha, m-am prins. si ti-a ajuns cu civilizatia dupa ce te-au bagat aia la bulau sau mai vrei o data? io zic ca mai vrei o data, ca asa sunt aia ca tine, au sindrom stockholm.

          e plina lumea de fatalai ca tine care ling blidele in UK pe 500 de euro in plus (pe care ii dau mai apoi la pub in week-end pe 5 beri). ia fa un exercitiu de gandire, de ce nu au boala englezii pe boratii de paki sau pe irakieni, ori pe toti nespalatii din nordul africii care le manaca banii? de ce au boala tocmai pe romanii care de bine de rau muncesc ceva acolo?
          dar nu te screme prea tare sa te gandesti, ca poate iti plezneste ceva in cap si trebe sa te aduca in-tro conserva de zinc acasa si titi futi toata agoniseala.

  • cplm spune:

    ba, cum adica Batman nu e real?! Tu ejnebun?! Ba… da un search pe google si vezi cat de real e Batman. Ca m-am suparat acuma! E singura speranta a omenirii si apara Gotham-ul, bro! Da?! Batman este real! 100%. ever! S-a inteles?! Ce-ai facut tu prin fraza aia aparent nevinovata se cheama propaganda proamericanorusoue. Da?! Ca lumea sa nu mai aiba incredere in Justice League!

  • Gica Contra spune:

    O mica problema cu teoria ta. Siteurile astea sunt pline ochi cu publicitate. Asta inseamna ca nu au nevoie de finantare ruseasca. Mai degraba e rezltatul raspindirii internetului. Toata lumea, cu mic, cu mare, cu prost, cu si mai prost, e pe net. Prin urmare s-a format o piata pentru genul asta de rahat. Odata ce a existat cererea a aparut, firesc, si oferta. Asa merge piata libera.

    Intregul tau argument se baza pe lipsa unei metode de finantare proprie pt. siteurile astea. Ai mintit ca pe siteurile alea nu exista publicitate, cand exista de fapt. Dar stii pe al cui site nu exista publicitate? Pe al tau…

    Deci, mergand pe logica ta, scuipi propaganda anti Rusia, pro UE, si nu ai publicitate pe site deci banii iti vin de altundeva…. Sa fie oare ca te plateste UE?!?!11?

    Putin probabil. Mai degraba ai uitat sa opresti Adblock si ai sarit la concluzii pripite bazate pe propriile prejudecati pe care ti le-au format ani de expunere la propaganda vestica.

    • Radu Post author spune:

      publicitatea aia pe care o au ei e de-aia de click si de avarie, 2-300 de euro pe luna. nesemnificativa. nu sunt reclame serioase. suint la pacanele si credite online dubioase. cat crezi ca platesc astia? cat sa sustii un site pe care se scrie zilnic? lolnu

      • Gica Contra spune:

        Nu le-am luat pe toate la rand dar am vazut si care aveau AdSense. Nu am lucrat decat cu FB adds, dar presupun ca sunt similare si poti castiga destul de decent. Oricum, siteurile sunt de cacat, genu’ de site pe care il face un intern, si serverele par slabute deci nu ma astept sa coste tare mult hostingul.Exista explicatii mult mai plauzibile decat propaganda ruseasca…

        • vlad spune:

          Poate ne luminezi si pe noi ceilalti care nu stim ceea ce tu pari sa fi inteles. Poate suntem si noi curiosi sa mai aflam una alta, sau esti si tu unul dintrebuie aia: lasa ba ca stim noi si e suficient, tu daca nu stii esti prost si in aroganta noastra te lasam asa prost ca e suficient sa vorbim in basini fara sa spunem exact despre ce e vorba. Hai zi cu plauzibilitatea!

  • N0stradamus spune:

    Pai si daca articolul asta face parte din propaganda americana?

  • bia spune:

    O postare utila si care mi-a raspuns la unele intrebari pe care le aveam de foarte mult timp.
    Ca fapt divers, la Koln am verificat sursa, e real ce s-a intamplat acolo.
    Problema e propaganda la nivel inalt – tv, jurnalisti etc.

  • Dinu spune:

    si voi sunteti o victima a propagamdei stupide, pt va preluati orice fara sa verificati. in lista cu site-uri rusesti cvineva, probabil vreun rusofil, activist rus, a bagat si inliniedreapta.net, care e un site conservator, de dreapta, de tipul republicanilor americani. Deci si voi ati luat la fel de multa teapa ca si aia de care faceti misto. bravo

    • Radu Post author spune:

      ^ da stiu. am zis ca nu tot de pe lista is rusi. mai sunt si republicanii, si bla bla. fix la ei ma referea,

  • Varg Vikernes spune:

    1. Chestia aia cu etica nu e chiar asa. Etica nu trece prin stomac. Vecinul prost care iti baga vizitatorii la intretinere nu face nici o economie. E doar meschin. Poti sa scrii adevarul si cu salariu mic, ca nu te mananca nimeni. In definitiv, exista atatea lucruri adevarate si de necrezut.

    Tu ar trebui sa stii cel mai bine ce sacoshe au dus „eticii” de la Academia Catavencu in anii 1990 si 2000. Li s-a promis, nu li s-a dat ceva, si ei au inceput sa latre la Iliescu. Mai tarziu, li s-a dat, si ei tot au latrat la Basescu, ca si cum Geoana exista.

    2. BBC a avut un articol recent despre „propaganda rusa”. Sluga englezilor a admis ca e foarte posibil ca propaganda rusa sa fie altceva. Intrucat e prea pe fatza, e foarte posibil ca rushii sa doreasca sa reinvie propaganda deshantzata gen Europa Libera in 1980.
    (Paranteza pentru lingaii Americii: Mai tine cineva minte problema Vocii Americii cu demolarea catunelor sub 50 de case? Ei bine, nici azi, fara dictator si sinistra, nu poti face un catun unde vrea muschiul tau. De exemplu, ca sa se faca Carrefour Orhidea, a trebuit daramat un mic catun de minoritari. Jalnicii aia din Pata Rat construisera ilegal si au fost demolati democratic. Deci care era problema cu daramarea catunelor unde cetatenii se cacau democratic in panza freatica? Nici una.)
    Sluga englezilor a pus poblema cumva aiurea. A zis ca Rusia vrea sa reinvie razboiul propagandei ca sa decida care e agenda. De exemplu, slugile rusilor ne alerteaza cu privire la E-uri sau „puii spalati cu clor”, iar slugile americanilor vor trebui sa raspunda la probleme alimentare, in loc sa ne reaminteasca ca Rusia are colonii nedorite in Ucraina, Georgia, Moldova.
    Eu cred ca shmecheria e alta. Nici englezul, nici centaurul nu au dreptate. Rusii stiu ca ne-am mai desteptat. Orice incercare a Vocii Americii de a linge pui spalati cu clor va fi ironizata, dar nu pe motive alimentare, ci pe motive de lingai.

    3. De curand m-am inscris pe un sait de predictii facut de niste americani. Incerc sa ma informez din toate unghiurile ca sa ii bat la preziceri pe alti inormati. Cand colo, ce sa vezi? In Occident, pe banii DARPA, nu e voie sa te informezi din toate unghiurile! NYT e acceptabil, PressTV – nu. Cand RPDK a zis ca dat cu nucleara, nu i-au crezut pana nu a zis NYT. Cand a zis NYT ca Iranul a dat cu balistica, nu i-au crezut pe iranieni, care au zis ca nu.

    Concluzia nu e ca trebuie sa te informezi din toate unghiurile, si gata. Cand vorbesti cu un linga al americanilor pe care nu il dispretuiesti, e bine sa folosesti numai informati confirmate de alti lingai ai americanilor, gen VOA sau NYT. Cand vorbesti cu un dacopat pe care nu il dispretuiesti, e bine sa vorbesti numai pe baza de dcnews.

    Cand esti centaur, o sa iti formezi propria opinie, si o sa faci misto de cei care cred altceva, dar ai sanse serioase sa refuzi realitatea.

    • vlad spune:

      Varg „tu ar trebui sa” stii ca realitatea e un Joc de copii tampiti si nu o poti intelege pentru ca nu are sens, oricum ar fi cacaturile ele pot fi invartite in orice sens. Sunt unele chestii evidente si unele doar speculatii nuantate insa toate nu fac altceva decat sa te faca sa pierzi vremea, chiar daca reusesti sa vezi legaturile si sa intelegi dedesupturile nu te ajuta cu nimic. Economia e noua religie, adica o noua modalitate, mai logica, sa te tina ocupat si sa nu te lase sa faci ce vrei. Inca nu m-am hotarat daca lucru asta e unul rau, pana la urma oamenii au mai multa nevoie de povesti decat de ei insisi.

  • chiombi spune:

    bai, eu cred ca toti cei 15 oameni care scriu la site-urile alea (chiar si printre romani doar 15 sunt atat de prosti si infometati) au venit sa comenteze la articolul asta.

    • SS spune:

      tot occidentul e plin de kkt politic corect.

      politia suedeza a recunoscut acu vreo 2 saptamani ca musamalizeaza infractiunile maimutelor islamice. ceea ce de altfel acuza si gruparile conservatoare (si nu numai; de ex. si primari pusi sa gestioneze coloniile de maimute spun acelasi lucru) de ani de zile si sunt acuze constant de rasism, xenofobie, islamofobie (ultima basina cu puroi tasnita din creierul lor infectat) si cum le mai vine la gura idiotilor utili ai neo-marxismului.

      uite un exemplu fain din US, care practic instiga la ura rasiala impotriva albilor si la demonizarea politie albe. si aproape toata presa main-stream ia parte la aceasta mascarada infricosatoare.
      http://www.americasfreedomfighters.com/2015/11/02/liberal-media-crucified-white-officer-but-heres-the-video-they-dont-want-you-to-see/

  • joe spune:

    centaure stai relax ca esti beton… cainii latra ursu trece…

    • Alin spune:

      Oh waw.
      Esti fix ca site-urile romanesti de stiri: titlu socant, dar daca dau click pe linkuri deja ajung la cacat.

  • Noko spune:

    Înainte de care criză a fost jurnalismul românesc profesionist?

    • Radu Post author spune:

      bai nu neaparat profesionist dar plin de oameni care faceau bani seriosi, nu se oboseau cu nimicuri pentru clickuri

  • Didiana spune:

    Articolul e prea bun!! Pofi doar sa hasurezi partea cu p***? Te rog, ca sa pot da si eu share. Elevi, copii, parinti…. Mersi!

    • frantz spune:

      Didiana, poți să hașurezi și să cenzurezi tu.
      Să le dai varianta cenzurată, cu link pentru cine vrea să citească. Și le dai cu limbaj licențios. Dacă părinții se simt lezați de cuvântul pulă, că-l citesc ăia micii, liniștește-i, spune-le că dracii ăia știu mai multe decât noi, pule bătrâne.

      • Didiana spune:

        Pai stiu mai multe din cauza astora ca tine

        • Ciprian Birtea spune:

          O mamă îi zice fiicei de 12 ani: ”Fata mea, haide încoace, să avem o discuție despre sex!”. Fata zice: ”Bine, mamă, și ce vrei să știi?”.

    • Cristian spune:

      „Această reacție a membrului CSM nu este una surprinzătoare, mai ales că acesta s-a declarat, subtil, de acord și cu căsătoriile între homosexuali.”

      Sa reformulam:
      „Faptul ca e de acord cu zoofilia nu surprinde mai ales că e de acord cu homosexualitatea.”
      p->q =>
      „Daca e de acord cu homosexualitatea e clar ca va fi de acord si cu zoofilia”.

      Chiar si daca ar fi sa iei articolul in serios… Cum naiba ai putea sa spui ca homosexualitatea (presupun ca vorbim de relatii sexuale intre doi adulti de acelasi sex care consimt) e echivalenta sau „mai rea” decat zoofilia.

  • IepureleCuRabie spune:

    Boss, totusi tb sa fac o mentiune la ce ai scris.

    Europa face treaba buna sa se decredibilizeze de una singura, nu e nevoie de propaganda anti europeana. Toata povestea cu emigrantii, in care Europa de Vest si mai ales Germania trage hais, in timp ce Polonia, Ungaria etc cea, iesirea Austriei din zona Schengen, etc.

    Deci, desi sunt absolut sigur ca exista propaganda anti europeana (anti occident mai degraba), nu stiu daca rolul ei e atat de important, de vreme ce astia se descalifica singuri, si momentan unica forta anti ruseasca demna de luat in seama e – ca de obicei – SUA

  • Martianul spune:

    Propaganda anti-ue se face la greu și din interiorul ue. La Berlin / Paris /București etc.

    Partidele la putere în Berlin /Paris /…
    „tot ce-i bun în tara asta noi v-am dat, și tot ce merge prost e din vina ălora de la Bruxelles ”

    Partidele din opoziție (și tradiționale, nu doar de extrema)
    ” golanii aia de la putere sunt subjugati Bruxelles ului și nu va apară interesele asa cum o sa vi le apărăm noi când luam puterea ”

    Si mai vin și rusii
    ” voi romanii /francezii /nemții /olandezii sunteți miezul din dodoashca, și Europa se pisa pe munca /cultura /religia vostra ”

    Luata global UE e cea mai mare economie a lumii. Însă e dezbinata, politicile majore (apărare, energie, etc) sunt încă controlate de fiecare tarisoara separat și asta face jocul multora. O Europa în care reconstruim fortificații și ne injuram vecinii peste gard face jocul multora.

    • Cristian spune:

      E dezbinata in primul dand de o bariera est-vest „hard”(cea culturala) si de una mai „soft” (cea financiara).
      Recusnosc, simplific prea mult dar problema formei fara fond nu se rezolva prin politici copilaresti care ignora sute de ani de resentimente.

      Adevarul e ca daca nu te f*t turcii si dupa aia vin si altii cu „da vreau si eu sa ii f*t pe astia” ai timp de inventat cureaua de transmisie, masina de tesut si de construit flota comerciala.

      Europa de est este de fapt ceva mai lenesa, mai descisa catre politici sociale. Dar a avut si ghinionul unui imperiu roman de rasarit slabit si numai bun de trasformat in pasalace protectorate etc.

  • Cockwork Orange spune:

    Ce propaganda iti mai trebuie cand cuconetul de pretutindeni se inghesuie sa-i suga siretul lui dan puric si femeile la Waislui sunt stropite cu tuica pe la jumatea violului.

  • revelare spune:

    Autorul are niște afirmații la fel de idioate ca și idioțiile ce combate.
    Adică corbi la corbi idioți își scot ochii.

    • A spune:

      Si tu, corb inteligent, te-ai gandit sa inventezi cuvantul „idiotiile”? :))

  • Laura spune:

    Bravo, pisi! In sfarsit un text cum trebuie, nu e o spuma, dar justifica click-ul pe care-l dau pe tine o data la o saptamana/doua.

    Dreptate ai. Speranta sper ca nu.

  • Cip spune:

    Bre daca astia de primesc finantari is niste idioti, eu cum fac sa fiu si eu idiot din asta finantat ?!! Nu ma intereseaza de partea cui.. Banu sa iasa… Ca le zic ce vor ei… Daca poate orice idiot eu de ce nu as putea ?!! Ca se presupune ca mai idiot decat astia nu sunt… Deci e clar ca sunt cel putin la nivelul lor… Asa ca astept oferte…

    Le zic de ce vor ei… Vor sa fac propaganda pro UE, democrati si umanism ?! No problem… Ii apar si pe homusexuali si pe atei si democratia si corporatiile si structurile.. orice… am argumente pentru orice…
    Vor propagadna pentru republicani, conservatori, libertarieni, tea party, magnati si establishmentul british ? No problem… Am argumente si pentru ei…
    Vor propaganda pentru daci, ortodoxism, romanii buricul pamantului ?! No problem.. Am argumente si pentru asta…
    Vor propaganda pentru nenea Putin, salvatorul asupritilor si eliberatorul coloniilor de sub dominatia satanei americane ?!! No problem… Am argumente si pentru ei
    Vor propaganda pentru reptilieni, energii de tot felul, chakre, hiperboreeni, extraterestrii din Alpha Cenatauri si alte din astea ?!! No problem.. Am o fantezie…

    Unde imi depun CV-ul si ce cerinte sunt pentru post ?!!

  • Nautilus spune:

    Ruşii au şi ei dreptatea lor.

    Ruşii au fost crescuţi cu ideea că ei erau lumina civilizaţiei care a doborât fascismul şi a eliberat clasa muncitoare europeană de sub tirania capitaliştilor… (aici comuniştii din sală se ridicau în picioare, aclamau şi aplaudau). Occidentalii i-au detestat, batjocorit şi umilit în toate felurile posibile, făcându-i primitivi, barbari, bandiţi, violatori. Iar după destinderea de sub Hruşciov, nespălaţi, urâţi, neîngrijiţi, prost îmbrăcaţi, beţivi etc

    Adică pornind de la măgăriile pe care ruşii le-au făcut în realitate şi umflându-le, l-au transformat pe rusul de rând într-o caricatură. Iar Rusia lui Elţân, a oligarhilor şi a lui t.A.T.u s-a pus capră şi a acceptat tot fără să se plângă, cam aşa cum se face prin porumb la Vaslui.

    Când vine unul ca Putin şi îţi spune că eşti lumina civilizaţiei care doboară destrăbălarea şi eliberează clasa creştină europeană de sub tirania homosexualilor multicolori precum curcubeul… (aici putiniştii din sală se ridică în picioare, aclamă şi aplaudă) e firesc să ţii cu el.

    Un rromân verde ca bradul (din cel care dă cu sapa mai ceva ca buldozerul şi face muşchi la braţul drept ridicând paharul de vodcă) o să asculte de occidentali, care îi spun că e rahatul Uniunii Europene, ţăran, prost, fără şcoală, homofob, pupător de moaşte, sau de cei care îi spun că e dac, vârcolac, dan-puricist, creştin, familist?

  • Bac-ul spune:

    Fara nicio legatura dar, mai ai timp de rubrica cu sfaturi?

  • sindi_cat spune:

    „Cel mai potent element radioactiv l-a numit întâi Slobonium”… Super!

  • ioooo spune:

    Propaganda ruseasca e la fel ca si p.iudeo ameriana.La fel de ipocriti

  • Cristian spune:

    Asta e presa romaneasca… cu foamea-n gat si gata de orice.
    Daca ai scris un articol care trece de filtrul unui semidoct gata: l-au inhatat si il pun „la produs” pe o pagina 90% ad-uri.

    Cat despre a doua parte… ce nume „misto”: nationalisti.ro; inliniedreapta.net; stiri-extreme.ro; stirinefiltrate.ro; gandeste.org; fluierul.ro; ortodox.md; doxologia.ro
    Pentru ca 50+ ani de comunism ne-au ajutat sa uitam istoria si acum unii dintre noi vad estul ca fiind un fel de mesia a renasterii spirituale uitand ca si acolo se fac si se discuta afaceri.
    „gandeste.org” imi place cel mai mult, evoca un fel de „Gandeste mah! De ce ti-ar vrea vestul binele ?” fara sa puna si intrebarea opusa.

    @Nautilus: Macar de ar fi rromânul nostru „dac, vârcolac, dan-puricist, creştin, familist”… Cu cele 3 vizite (+ botez/nunta/etc.) la biserica pe an si violator de rude apropiate. Eh dar ce zic eu? vârcolac poate… daaaa vârcolac chiar i se portiveste.

  • dezinformat spune:

    „UE nu ne respectă valorile și religia. Imigranții violează și fură. Distrug europa. Se pișă pe creștini și pe valori. Dau foc la monumente și dansează în flăcări. Iar oamenii creduli, cernuți la cazul unu, sunt perfect convinși de chestiile astea. Pentru că nu sunt genul care să caute sursa informației cu care sunt de acord. ”

    Nenea, sunt de acord cu tine, dezinformare pura. Cred ca si nemtii sunt crunt de dezinformati, iar femeile violate au fost violate de propagandisti rusi.

  • Zdupes spune:

    Si te mai miri de ce se alarmeaza oamenii si de unde incep atatea povesti aiurea…
    pana la urma asta e si rolul stirilor de genu. sa alarmeze, sa provoace.
    si asa e. totul e de click. ai facut bani daca ai apasat. daca nu, ramai cu buza umflata si la revedere.

  • darkie spune:

    Citeste: The International Jew de Henry Ford

  • Mitica spune:

    Ai o fatza de-mi sta ceasu.Ai un ochi mai mare ca celalalt si fata trapez.Esti un ratat.Sper sa iti cada mana si sa scrii ca Stephen Hawking…..cu ochii.

  • Grig spune:

    Toate bune si frumoase, exceptional, doar ca articolul din site-ul prietenilor tai a fost publicat pe 8 ianuarie 2016, in timp ce „teoria” cu nea’ Teslea e de vreo doi ani pe net…..

    Acuma, ce sa zic si eu, noah….

  • anon spune:

    tot delirul asta stangist doar ca sa faci reclama unui sait cacacios?
    plm scrii pt vice news, cel mai abject site stangist din lume. si dai ca surse buzzfeed, alt site comunistoid.
    lololololololol
    o
    l
    o
    l

    • Nautilus spune:

      Când stai de vorbă cu niște comuniști adevărați, cu bască și sticluța de vodcă în buzunar, e o idee bună să nu pomenești de Vice și nici să nu folosești limbajul lui Vice. În afară de cazul în care știi să fugi ca Gabi Szabo sau să boxezi ca Doroftei.

      • anon spune:

        ala e comunismul de romania. e corcit cu nationalism si conservatorism.
        stangistii au un singur scop: sa te jecmaneasca si sa stea ei cu pula la soare.
        asta e comunismul de secol 21: droguri, sex, bautura, lgbt, minoritati.
        uita-te la ce fel de media consuma tinerii intre 14-21 ani. de la muzica la filme la site-uri.

  • Pizdan spune:

    Postu asta ma prajeste mai tare decat Inception. Cum sa lansezi o conspiratie despre conspiratii. Nu e frumos! Sugi pula!

    • Oana spune:

      Cum, mă, strâmba ta nu îți suge estetic pula? Dar, tu fii mai deștept și nu reacționa, hai că aproape oricine se poate masca! Uită, își poate pune niște dinți falși!

    • Macelaru spune:

      Postacule luati as fatza n pula, dispari!

  • Cristian spune:

    As fi vrut sa te sun. Dar, nu pot~

  • jack daniel spune:

    Parerea mea este ca nici tu nu esti mai breaz, si tu ii iei de prosti, chiar daca ti se pare ca „presa”ta nu este de rahat. Daca vei ajunge vreodata sa ai audienta semnificativa inseamna ca Romania s-a vasluizat dincolo de posibilitatea de recuperare.

  • Stefan spune:

    Si acum unde pula mea mai scrii? Pe futezatorul l-au dat afara, pe Vice la fel, aici scrii o data pe saptamana; cacat, nu mai am ce sa citesc pe internet in romana, doar glume de-ale lui Silviu.

    • Nautilus spune:

      Asta îmi aduce aminte de un judecător rus, care iese din sală ţinându-se cu mâinile de burtă de atâta râs. Îl întreabă lumea ce s-a întâmplat.

      – Am auzit cea mai tare glumă posibilă cu Vladimir Putin de la fostul meu coleg.

      – Şi cum sună?

      – Nu pot să v-o spun. Tocmai din pricina ei e FOSTUL meu coleg.

      • Stefan spune:

        Nu inteleg ce spui acolo.

        • Ciprian Birtea spune:

          Adică a fost dat afară pentru acea glumă.

  • Dragos spune:

    Bai Radu ce au sarit toti postacii pe tine :)). Numai atacuri ad-hominem si mizerii. Vezi ca ai uitat site-uri gen Collective Evolution care pe langa platitudinile si truismele obisnuite mai scuipa si cate un Is Putin an agent of the Awakening?. Si asta e doar un mic exemplu.

  • Balteanu Valentin spune:

    Teslea (!!!) chiar e roman, sta in bloc cu mine. Tesla (!!!), desigur, nu.

  • pvladc spune:

    Centaure ești bun!
    Nu baga în zeama toți sugatorii de pla pe bani.
    Cel mai tare m-au impresionat postacii care te făceau stângist. Cum plm au ghicit ăștia cu ce mana te ștergi tu la cur?!

  • ASTERX34 spune:

    Esti pe langa subiect. Din lista aia stiu majoritatea. Nu sunt platite nici de pulea spataru. Sunt site-uri de monetizare. Pur si simplu lumea citeste genul asta de articole si se fac cativa banuti din reclame. Poti face asa cum doresti oamenii care citesc, dar nu are legatura cu scopul in sine. Cred ca o iei pe panta ori pro america, ori pro rusia. Tu ce pula mea crezi ca o sa iasa lumea sa l aplaude pe Putin ca citeste trei prostii pe care le uita in trei minute. O luati razna, serios. Apropo..erai simpatic si inteligent. Cotidian zilnic chiar e misto?

    • Reo spune:

      e pro american!… si inca unul cu pene pe spate!…

  • Alex spune:

    Chestia asta nu e doar o problema romaneasca. Europa (si restul lumii) sufera de aceeasi problema.

    Tocmai saptamanile trecute am avut o discutie fix pe tema asta cu niste prieteni ne-vorbitori de limba romana. Mi-ar fi placut sa vad articoul asta si in engleza sa le dau sa il citeasca.

    Nu incape vorba, ca nici piticigratis nu e site de stiri sa il iei drept adevar absolut, dar parerile din articolul asta mi se par destul de pertinente sa te puna pe ganduri, si cred ca asta e si ideea.

  • Ciprian Birtea spune:

    Chestia cu Marie Curie nu sunt convins că e total falsă. Dacă nu avea origini românești, de ce o chema ”slobozeanca”?!? ”Skłodowska” în limba poloneză înseamnă ”din Slobozia”. Dar în esență, articolul acesta este la obiect, și a pus punctul pe ”i”. Într-adevăr, este plin de știri false. Și articolul zice că era din Slobozia, nu din Brăila.

  • io spune:

    Te contrazic cu privire la Tesla. E un fel de „makidon”ca sa zic asa. Adica s-a nascut in Banatul Sarbesc, de etnie Istro-roman. exista o vorba la noi: ti-ai dat cu tesla-n coaie”. Ca idee. Verifica informatia!!! Evident nu o sa gasesti asta pe wikipedia. Dar nici pe Henry Coanda care are atestat primul zbor cu un avion cu reactie 1910. Si nici pe Vuia care a decolat si zburat prin mijloace proprii ( A inventat primul avion cu mijloace proprii de propulsie, cu care a efectuat primul zbor din istoria omenirii, ridicându-se de la sol prin mijloacele proprii ale aparatului (1906). Se spune ca fratii Wright ar fi efectuat primul zbor, dar aparatul lor nu era in stare sa decoleze prin mijloace proprii. (În cele din urmă, după multe încercări infructuoase, la 17 decembrie 1903, Orville reușește să zboare timp de 12 secunde, pe o distanță de 37 de metri, cu o viteză de 10,8 km/h. Wilbur, la rândul său, reușește să zboare în aceeași zi, de data aceasta timp de 59 de secunde, 260 de metri cu o viteză de 19 km/h.) Primul zbor atestat nu decoleaza prin mijloace proprii, avand nevoie de o catapulta. https://www.youtube.com/watch?v=fqxW6EuaygI (37:41). Sa fim cu mintea deschisa si sa lasam „ëducatia”, pentru cei ce au nevoie de ea. Banatul sarbesc a fost odinioara teritoriu locuit de romani. De asta se si numesc Istro-romani (Istru – Dunare) etc.

    • Ciprian Birtea spune:

      Eu știam că Vlaicu e primul om care a zburat. Și pe Henri Coandă l-am găsit pe Wikipedia, și exact asta zice: că a efectuat la Paris, la un salon internațional aeronautic, primul zbor cu un avion cu reacție. Din păcate, a pierdut controlul manșei și a lovit un zid. Henri Coandă se catapultase, deci s-a ales cu câteva contuzii minore pe mâini și pe față, și cu o sperietură zdravănă.

  • Stancu Ioan Nicolaie spune:

    Democratia si coruptia sunt organic legate deoarece orice politician ajunge sa fie ales doar cu ajutorul financiar al unui grup economic de interes fata de care cel ales pe functie politica ramane aservit.
    Ceea ce cer cei din STRADA, oameni noi si corecti NU EXISTA acum.
    Orice om are doua laturi; latura buna si cea rea. Societatea democratica actuala scoate din politicieni latura REA, coruptia a devenit atot cuprinzatoare cu efecte dezastruoase pentru individ, societate (vezi Club Colectiv) si tara/natiune, CORUPTIA ESTE REGULA prin care se structureaza societatea, economia si politica, vedeti ca nici un politician nu are solutii.
    Dar sa vedem ce s-ar intampla daca CORUPTIA DEVINE EXCEPTIA prin realizarea unui mediu legislativ corect care va scoate latura BUNA din oameni.
    In acest caz este posibil ca alegerile democratice asa cum le stim sa nu mai poata avea loc deoarece cel ales nu poate “intoarce” banii “sponsorilor”, iar “sponsorii” nu mai au motivatia de a finanta campanii electorale.
    Cum va trebui sa se organizeze o astfel de societate NOUA cu POLITICIENI NOI ?
    Un lucru va fi sigur; se va naste o NOUA ORANDUIRE !!!!
    Istoria ne invata ca trecerea la o alta oranduire se face prin LOVITURA DE STAT sau REVOLUTIE !!!
    STRADA este pregatita ?!!!

    Cititi CONCEPT PROIECT DE LEGE din;
    http://romaniafaracoruptie.blogspot.com/
    Va astep sa veniti alaturi de noi in grupul;
    https://www.facebook.com/groups/551463068325733/

  • adriana dutulescu spune:

    Buna ziua! Ma numesc Adriana Dutulescu, exist si scriu la bn24.ro. inclusiv numarul de telefon mobil este publicat pe site. deci mintiti :) btw, avand in vedere ca lucrez in presa de vreo 20 de ani si din asta imi castig existenta, nu imi permit sa inventez stiri si informatii. asa ca va rog sa rectificati.

    • Reo spune:

      Stai linistita ca nu esti singurul exemplu in care l-am prims cu minciuna pe individ…probabil este invidios pe salariile „minime si de rahat” pe care le castiga jurnalistii profesionisti, chiar daca mai fac si greseli stupide.

  • Dani spune:

    Si site-urile de propaganda americana nu ne iau cumva tot de prosti? Sau ai impresia ca toti sintem prosti si doar tu esti destept?

  • Gabriel Porea spune:

    Pai asta e tot propaganda…..deci daca propaganda rusească ne prostește, cea americană 100% ne prostește….mai bine lasati oamenii sa decidă de partea cui sunt fără sa le băgați toate prostiile in subconștient manipulatorii p…i. Da se trezește lumea stați linistiti….si știți ce o sa pățiți, ca va gândiți in momentele de descurajare la asta….iar voi ăștia tineri, isteți, care scrieți texte de astea frumos imbatatoare, bucurându-va la niște amărâți de bani, pentru niște burtoși bolnavi si la propiu si la figurat gândiți-va ca o sa luați cu sutu in fund cand scopu e atins…………..

  • Ha spune:

    Deci site-urile alea raporteaza stirile la fel ca New York Times si toata presa din vest:

    40% delir: doar ca cu institutional racism, conspiratia politistilor albi de a omori negri nevinovati etc
    20% știri oarecum reale
    40% exagerări alarmiste despre situația politică globală și pericolul în care ne aflăm, în principal din cauza Rusiei.

  • ActiveNews spune:

    Articol jenant, scris la modul general. Omul cu piticii in cap nu poate distinge intre adevar si minciuna si baga la gramada, site-uri peste site-uri. ActiveNews nu are nicio stire mincinoasa, nu a scris ca sunt „arme de distrugere in masa” in Irak sau ca profesorii de la Vianu isi „umilesc elevii”, asta ca sa dau doar doua exemple de minciuni sfruntate din „presa deontoloaga”.

    Faptul ca unii preiau stiri si le exagereaza, dandu-le intelesuri absurde e altceva. Dar tu nu ai discernamant, asta e problema ta. Nu poti sa acuzi un site ca face propaganda rusa pentru ca preia stiri de pe mediafax sau agerpres. Adica sursa nu e propagandistica, dar distribuitorul e. Mai sa fie!

  • Mălăele spune:

    De ce oare doar propagandă rusă ?…..dar propagandă americană, germană, maghiară sau olandeză , nu există ?….. de ce ne focusăm doar pe o direcție…..probabil ca rusii sunt răi iar ceilalți care ne tin cu dintii la Schengen sunt buni….de buni ce sunt nu ne mai creste numic in ogradă…..

Adaugă un comentariu