S-a repezit internetul la păreri pe cazul Bodnariu ca găina la muci

Cel mai fierbinte subiect al zilei care nu e moartea lui David Bowie e clar cazul Bodnariu.

În caz că tocmai ați ieșit din peșteră, iată pe scurt întâmplările.

Avem familia asta de ciudați:

 

Imigranți români ultracreștini de rit bizar din Norvegia, familia Bodnariu a pățit o nepățită:  le-a luat statul norvegian copiii pentru că i-ar fi bătut sau îndoctrinat religios sau ceva, nu se știe clar.

Și de aici a început circul. Păreriștii de internet au început să dezbată dacă e OK sau nu să îți mai pocnești copiii din când în când. Nu dau linkuri pentru că na. Oricum a fost o mare labă în cerc în care au fost toți de acord că nu e OK și s-au bătut pe umăr unul pe altul că sunt civilizați și și-au exprimat opinia civilizată.  Și apoi au venit oamenii indignați. Nu se poate așa ceva domle! Cetățenii gospodari au ieșit să protesteze . Apoi au apărut creștinii adevărați, care au început să urle că e creștinătatea atacată. Românitatea. Chestiile alea de care vorbește Dan Puric. S-a dat share masiv la articole ca ăsta,  (atribuit lui Marius Tucă de salba de site-uri antieuropene din noul val  de inspirație financiară rusă, dar doar scris pe site-ul lui de o tanti posibil mai nebună decât el). S-a făcut și pagină de Facebook. Deci vă dați seama, e serios rahatul.

Și ca om serios, te întrebi ce părere ar trebui tu să ai în legătură cu asta. Ești de acord sau nu cu ce a făcut statul Norvegian?

Nu poți să judeci așa, după pe ce parte ți s-a așezat în pantaloni, că ești om civilizat. Trebuie să te informezi. Uite. Te ajut. Ai aici tot ce se știe momentan. Versiunea familiei.

Ești gata să judeci?

Dar stai! Am o teorie fantezistă. Mi s-a năzărit mie o lemă de-asta a judecatului, sunt sigur că nu s-a mai gândit nimeni până acum. E absolut genial. Fiți atenți. CA SĂ JUDECI UN CONFLICT, TREBUIE SĂ ȘTII AMBELE VERSIUNI ALE POVEȘTII.

Bun. Hai să aflăm versiunea statului norvegian. Aici e o mică problemă. Nu e. Statul norvegian nu simte nevoia să justifice în fața ta decizia luată. Nu are nici de ce să îți dea ție, un anonim, informații din dramele unor cetățeni ai acelui stat. Nu e reality show și nici telenovelă. Nu ai tu dreptul să afli cine când unde și cum a maltratat cineva niște copii pe care nu îi cunoști. E intimitatea lor.

Dar vai. Asta înseamnă că nu poți judeca corect cazul. Ce o să te faci? Absolut nimic. Nu e de competența ta să judeci cazul ăsta. Nu ai cum să afli cealaltă parte a poveștii. Și cum nu o poți afla, trebuie să fii idiot să îți dai cu părerea.

Desigur, copiii ăia sunt și cetățeni români. O instituție autorizată a statului poate cere explicații în legătură cu cazul și poate să vadă mai departe, pe cale legală, dacă trebuie făcut ceva, și dacă da, ce.

Dar tot ce poți face tu e să auzi jumătate de poveste. Și mai departe, dacă ești imbecil sinistru, poți să îți dai cu părerea dacă e corect sau nu. Pentru că redus mintal fiind,   faptul că știi doar o versiune a faptelor nu te oprește din a avea o opinie.

 

BINE RADU DACA TOT ESTI ASA DESTEPT DESPRE CE PLM PUTEM VORBI, DACA DESPRE CAZUL ASTA NU, PENTRU CA NU AVEM DESTULE INFORMATII?

Mă bucur că m-ai întrebat, personalitate paralelă măgulitoare. Cum de cazul real nu ne putem da cu părerea, putem să facem niște gargară semiprofundă despre principii. Hai să terminăm repede.

1. Copiii sunt niște oameni cu drepturi. Nu aparțin părinților. Sunt niște cetățeni ai statului în formare. Fragili și influențabili. Este datoria statului să îi protejeze. Drepturile copilului sunt mai importante decât cele părintești. Că aici a fost sau nu cazul de intervenție nu avem cum să știm. Dar e bine ca statul să intervină în situații de creștere ciudată. Nu își crește fiecare dement copiii cum are chef. A fost evul mediu, a trecut. Copiii nu mai sunt proprietatea părinților. Și treaba aia cu vai, dragostea de mamă, e doar de poezie proastă. Copiii iubesc orice om îi tratează corect. La fel ca și animalele de companie. E un fel de sindromul Stockholm și dragostea asta față de părinți.

2. E normal să lovești ușor un copil când nu te ascultă? Am să răspund cu altă întrebare. E normal să lovești o femeie peste țâțe ușor când nu e atentă la tine? Ar fi frumos să fie, dar nu e. Și dacă nu e normal să pocnești femei peste țâțe, și știm cu toții că la cât de iraționale sunt, chiar ar ușura treaba,  cum dracu să fie normal să lovești un copil? Un copil e un cetățean de 10 kile care nu știe absolut nimic despre nimic, nu se descurcă singur să facă nimic și e foarte ușor de păcălit.  De ce să te impui fizic în fața acestui semiom când există moduri mult mai simple și mai ușoare de a-l face să facă ce vrei tu. Ești complet idiot, ce naiba?

3. În general când două părți au păreri diferite despre o situație socială, mă uit la cele două părți. Pe de-o parte avem niște habotnici pe care-i bănuiesc că umblă cu iconița cu Arsenie Boca la piept, și de partea ailaltă avem statul Norvegian, care e cu vreo 60 de ani în fața noastră ca dezvoltare.  Instinctul îmi zice că e mai mare șansa ca băieții ăia cu speranță de viață mai mare, protecție socială, educație și cultură să știe mai bine decât ăilalți cum se crește un copil.

4. Toate chestiile de mai sus au fost gargară inutilă. Pentru că există două categorii de oameni: ăia care știu deja chestiile astea și doar se freacă pe burtă acum că-s de acord cu ei, deși asta nu ajută cu nimic, și ăia care sunt ferm convinși că n-am dreptate, și ăia oricum sunt niște idioți vehemenți care n-o să-și schimbe opinia că am zis eu una-alta.   E un subiect  polarizant. Ca homosexualii și avorturile. Nu există nehotărâți pe care să-i convingi cu argumente abile. Nu există omul care să zică „hmm, oare e ok sau nu să pocnești un bebeluș? ia să vedem dacă piticigratis are o părere despre asta”. Deci toată partea asta cu 4 puncte e doar așa, de confirmare a faptului că noi, oamenii normali, suntem de acord.

 

Știu, e un subiect țepos. E greu să nu ai o părere legată de el. Dar hai că te ajut. Trecem peste asta împreună. Închide ochii și spune după mine „Nu am nici o opinie despre cazul Bodnariu, pentru că nu cunosc toate datele, și oricum nu este de competența mea să judec treaba asta. Părerea mea chiar nu contează.” Gata. N-a fost ușor, știu.

***

Comentarii (156)

  • Sorin spune:

    Spui ca statul Norvegian e cu 60 de ani inaintea noastra. Deci… ne indreptam in aceiasi directie. Deci, la un moment dat, habotnicii isi vor da jos de la piept iconita cu Arsenie.
    (Pana atunci insa, daca totusi doresti un deal bun la iconite cu Arsenie, poti gasi pe siteurile de trade din China)
    Totusi de ce si-o vor da jos? Ce ii motiveaza? Hummm…
    A, stiu! Puscaria si luatul copiilor!

  • valenttin spune:

    Ca sa nu mor prost, m-am apucat sa ma documentez pe tema, folosind unul dintre likurile tale. Articolul de pe MariusTucaShow a fost primul. Si ultimul… Am citit pana la „Apropo, te-ai gîndit vreodată, dragă Norvegie, ce onoare ne-a făcut Domnul că S-a coborît printre tîmpiţii de noi?” Se pare ca tot prost o sa mor…

    • Kathy Bates spune:

      Domnul a făcut o onoare tâmpiţilor de evrei din Orientul Mijlociu. Olteanul Marius Tucă Show e de-al lor?

      • Andrei spune:

        Articolul nu e scris de Marius Tuca, ci de o anume Luiza Moldovan. M-am oprit din a citi articolul la „Copilul meu ştie să-şi facă cruce de cînd a învăţat că are control asupra mîinilor lui. Pe Maica Domnului o iubeşte “de nu poate să numere”, la fel şi pe sfinţi şi pe îngeri.” In primele paragrafe povesteste despre ce rugaciuni stie copilul ei si asa mai departe. Compatimesc acel copil.

  • Mihai spune:

    Lipsa de ocupatie a romanilor si seceta de subiecte din presa naste monstri. Oare ce non subiecte o sa mai apara? De fapt cred ca suntem foarte aproape de momentul in care pur si simplu o sa se inventeze stiri 100%. Acum se inventeaza doar vreo 70%…se pleaca, totusi, de la un aparent adevar. Exemplu e povestea cu trenul de nu stiu unde care oprea intr-o gara special pt un singur copil.

  • Andrew spune:

    „statul Norvegian, care e cu vreo 60 de ani în fața noastră ca dezvoltare”

    adica tu crezi ca Romania peste 60 de ani o sa fie ca Norvegia de azi?
    esti un dulce si inocent copil.
    puteai sa pui lejer 600, si erai mai aproape de adevar.
    bine, asta daca nu-i ocupa „refugiatii”

  • Stagga Lee spune:

    Deci să nu mai lovesc femeile peste țâțe?

  • Dante spune:

    Nici eu nu am o opinie solida, dar toata propaganda pro-parinti care s-a facut in jurul subiectului, cum ca ar fi fost luati copiii pentru ca Hristos, apoi ca au fost luati pentru bataie fara dovezi, ca apoi sa recunoasca ca „i-au disciplinat un pic, dar nonviolent”, ca apoi sa se schimbe iar narativa in „pai in biblie scrie frumos ca poti aplica nuiaua”, cred ca se poate intelege de ce sunt sceptic ca parintii ar avea dreptate aici.

    Plus ca hai sa fim seriosi, un parinte abuziv n-o sa recunoasca in drac ca a fost abuziv, si acum s-au trezit toti persecutati pe acolo, toti se tem ca li se vor lua copiii, si asta pute groaznic a attention whoring.

    Daca reiese ca bodnarii sunt fara de pata, o sa fiu foarte surprins.

  • Stefan spune:

    Ba a fost (și este) foarte ușor. Uite: „Am o oarecare părere despre cazul Bodnariu, dar o țin pentru mine, că nu cunosc toate datele cazului – nici nu am cum – și astfel, părerea mea este subiectivă și personală și nu o împărtășesc decât cu oamenii care fac parte din intimitatea mea (familie, prieteni foarte apropiați).”

  • gicu spune:

    Suntem romani si statul TREBUIE sa ne garanteze dreptul de a ne cafti copiii oriunde in lume.

    • ZoD spune:

      Sa-ti dea dumnezeu sanatate si maicuta domnului AMIN!

      • Dorel spune:

        Haha :))

  • harap spune:

    Multa minte la romani, se maresc taxele, pensii fitza pentru mafioti, ponta isi face de cap, hai sa iesim in strada pentru „puteafioricine”

  • Emrys spune:

    Mi se rupe de familia Botnariu. Si de alte 7 miliarde de familii de pe planeta. Nu, n-a fost greu deloc!

    • Gogu spune:

      7 mld. de oameni, boss. Dacă ar fi fost 7 mld. de familii am fi fost pe puţin 20-21 mld. :)))

      • Nelgrim spune:

        Nu eram cam 13 miliarde la ultimul recensamant? Si gen…fara a se lua in considerare triburile rupte de civilizatie si raspandite prin toate junglile si deserturile?

        • Radu Post author spune:

          cred ca triburile rupte de civilizatie is maxim 100 000 de oameni. 13 miliarde? plm tu esti autist, traiesti degeaba

          • Kathy Bates spune:

            Ăia cu iconiţa-n piept: „anglo-saxonii i-au exterminat pe indienii americani!” De fapt acum există mai mulţi indieni americani în SUA decât pe vremea cuceririi, peste 5 milioane. Dar 5 milioane din 317 e un nimic.

            Anglo-saxonii erau protestanţi, catolici şi mormoni din cei fanatici, care făceau câte 10-15-20 de copii per cuplu. Ca ţăranul român pe la 1907 sau ca ţărănoiul musulman de azi.

  • Sandman spune:

    Norvegienii mananca copii cruzi.

    • hatru spune:

      Mai ales ele.

  • IoanaT spune:

    Nu poti sa ai o parere despre caz, dar poti sa ai o parere despre cei ce protesteaza.

    Si mai poti sa faci si niste comentarii de bun simt, ca asta facut de tine cu „prrrr, ca nu cunoastem decat versiunea parintilor”. Sau poti sa le atragi atentia ca e improbabil sa se fi inceput procedurile de adoptie, asa cum se scria prin presa, avand in vedere ca ancheta nici nu s-a terminat, ca e vorba fie de exagerari, fie de prostia unui jurnalist care n-a stiut ce inseamna „foster care”.

    Si uite-asa, doar prin indemnuri la moderatie esti pus fara sa vrei in tabara celor care cica ar fi de acord sa li se „rapeasca pruncii crestinilor” pentru o palmuta nevinovata. Ori nimeni nu cred ca e de acord cu asta, cel mult (si aici ma includ si pe mine) de acord sa se instraineze copiii in cazul unor banuieli de abuz sever, pana la finalizarea anchetei. Si aici am inteles ca si legislatia norvegiana rezoneaza, ca si ei incep cu sfaturi si consiliere in cazul neregulilor mai „usurele”, fara sa se arunce direct la rapiri de prunci. In ce masura au respectat serviciile de protectie legislatia asta… n-o stie nimeni.

    Cred ca aici e si samburele dezbaterii, daca e justificat sa instrainezi copilul doar pentru banuiala unui abuz sever sau daca nu ar fi mai bine pentru copil sa astepti pana la finalizarea anchetei si a avea confirmarea acelui abuz sever.

    Si am vazut ca multi comentatori aduc argumentul prezumtiei de nevinovatie, uitand ca in cazurile in care faptele banuite sunt grave, prezumtia de nevinovatie nu salveaza acuzatul de incarcerare. Carevasazica, acuzatul este „instrainat” de restul societatii, pentru a nu-si continua comportamentul potential dauntor. Asemanator, deoarece abuzul asupra unui copil este suficient de grav, parintii ar trebui „instrainati” de copii, chiar si avand doar calitatea de acuzati.

    La care de obicei este adus urmatorul argument: „pai pentru copil este traumatizant sa fie instrainat de familie, de aceea nu putem sa aplicam acelasi principiu ca in cazul arestarii preventive”. Desigur, trebuie avut in vedere ca si bataia sau violul sunt traumatizante.
    Ce e mai traumatizant? Si care e raportul intre copii traumatizati prin separare temporara / copii salvati de la molestare, care sa justifice interventia rapida a statului?
    Nu cred ca poate nimeni sa dea un numar, dar se pare ca statul norvegian considera ca salvarea „catorva” copii poate justifica instrainarea temporara a „ceva mai multor” copii. Nu mi se pare nimic scandalizant aici, nimic pentru ce sa protestezi, fie ca esti de acord sau nu.

    E ca la operatia de apendicita. In vechile carti de medicina se spunea ca o parte destul de mare din apendicectomii erau negative, adica apendicele era bine-mersi, insa in fata banuielii era mai bine sa supui pacientului riscului operator, decat sa risti sa moara din cauza unei peritonite. Spuneau chiar ca e un semn de alarma atunci cand un serviciu chirurgical raporta un numar prea mic de apendicectomii facute „degeaba”, ca e posibil sa le fi scapat multe cazuri nediagnosticate.

    Paralela e anecdotica, insa principiul poate fi aplicat si aici. Cine stie cate cazuri de abuzuri ii scapa unui serviciu de protectie necontroversat, care nu are cazuri in care copiii au fost instrainati temporar de parinti in urma unor alarme care mai apoi s-au dovedit false sau exagerate?

    • Diana spune:

      Apendicectomiile se faceau pentru ca erau la moda pe vremea aia. High-ul clasei sociale se plictisea teribil de cheltuit bani si plimbat fara scop, asa ca ajungeau la doctor cu simptome iluzorii. Ca medic pe vremea aia, daca voiai bani, nu-i puteai spune baronesei ca e isterica si plictisita, asa ca te riscai la o operatie. Mult timp a fost la moda, pana au aparut altele si apendicita a reusit sa fie corect diagnosticata. Colita e iar un exemplu de acelasi fel.

      • IoanaT spune:

        Or fi fost si la moda, desigur, insa asta e secundar. Nu doar ca nu existau multe mijloace de investigatie, ci si ca peritonita cam omora, deci nici nu prea-ti venea s-o lasi asa… „sub supraveghere pana maine”, cum se face de obicei acum atunci cand nu esti sigur.
        Principiul ramane acelasi.

        Si daca nu-ti place asta, putem sa luam exemplul CTurilor facute in cefalee. Sigur, daca ai un numar foarte mare de CT-uri negative, e un semn de alarma si poate sunt cerute excesiv. Insa nici daca aproape toate CT-urile sunt pozitive (adica daca doctorul care a cerut CT-ul o nimereste), nu e bine. Nu inseamna ca aia sunt foarte buni diagnosticieni, pentru ca nimeni nu poate sti 100% daca o cefalee apare in urma unui anevrism sau nu, doar dupa clinica. Inseamna ca probabil sunt neglijenti si trec pe langa cazuri in care ar fi trebuit sa ceara.

        Asa si la norvegieni. Pentru ca acum am vazut ca au mai publicat in presa cazuri in care pana la urma s-au intors copiii inapoi si toata lumea a sarit ca asta e o dovada ca au loc abuzuri.
        Nu stiu daca institutiile lor abuzeaza sau nu, dar existenta altor cazuri in care copiii au fost indepartati degeaba de familie nu e un argument. Daca serviciul isi face treaba cum trebuie, e normal sa existe cazuri in care copiii sa fie luati degeaba, oricat de cinic pare.

  • Sandra spune:

    Spui ca nu ai nici o parere ???

    si apoi scrii, tot tu:

    > Avem familia asta de ciudați:
    >Imigranți români ultracreștini de rit bizar din Norvegia

    • Radu Post author spune:

      astea sunt adevaruri evidente. sunt penticostali ciudati. nu e parere, e fapt.

    • Kathy Bates spune:

      Când spui „imigranți români ultracreștini de rit bizar” încă e o veste bună. Printre cei de aici, care nu imigrează nicăieri, religia penticostală se răspândeşte în primul rând printre ţigani.

  • omulbun spune:

    nici eu n-am prea citit despre asta decît titlurile, si mi-a fost suficient exact chestia ce-o zici: de o parte e statu norvegian unde e educatie bunastare fericire etc, de cealalta niste români bisericizati. Cecacat sa mai citesti lol.

  • ana spune:

    degeaba aveti internet, daca nu stiti sa va documentati si-l folositi doar sa va dati voi cu parerea pt ca sunteti incantati sa va scrieti ideile personale. sunt o multime de cazuri in norvegia de copii luati de la parinti, printre care norvegieni, cehi etc. va dau un link in care puteti vedea cam care e treaba cu rapirea copiilor de la familii http://www.constructingstories.com/eva-michalakova/

    • Radu Post author spune:

      pai foarte bine ca sunt. nu toti prostii tre sa creasca copii.

  • pesteleincuib spune:

    Asteptam un articol despre scandalul cartilor din penitenciare

    • Radu Post author spune:

      coaie am tot scris de asta de ani de zile, si la futezatoru, si in vice, despre ce plm vorbim

  • S.Paul spune:

    Autoritatea pentru protectia copilului din Norvegia e cunoscuta pentru abuzurile facute.Chiar si in tara lor.Deci nu m-as mira ca acei „habotnici” sa aiba dreptate.In plus: habotnicul de tata este inginer aeronautic iar habotnica de mama este asistenta la pediatrie.

    • Radu Post author spune:

      si eu am o camasa rosie. asa si?

    • gicu spune:

      Culmea ca toate „abuzurile” au fost facute impotriva est-europenilor, africanilor si a altor cetateni proveniti din tari din lumea a 3-a, unde disciplinarea prin caftire si amenintare e ceva perfect normal.
      Dementa religiotarda a fost observata si la indivizi cu un nivel de educatie peste medie. De exemplu Ben Carson e neurochirurg si asta nu l-a oprit sa declare ca piramidele au fost construite de David (ceva dude de prin Biblie) ca sa depoziteze grau in ele.

  • jiji spune:

    așa mă frec pe-un sfârc în timp ce mă trag de celălaltul cititnd despre cazul ăsta. Bravo bă norvegia

  • Tudor spune:

    Evident e o conspiratie a guvernului care implica rapirea copiilor mici si antrenarea lor sa devina asasini, ca in Hitman.

    • omulbun spune:

      sau ca în filmul Mihai Viteazu, pe plaja aia..

  • guzganu spune:

    Sa ia si statu roman copiii unei familii de norvegieni si apoi sa facă schimb la jumatea drumului..

  • FaneManaCalda spune:

    Bai Interspatialule,

    Eram in coconul meu de umbra… si auzisem de acest nume (Botnariu)… dar nu stiam miza.
    Acum, ca stiu (miza), pot sa afirm cu tarie: sa-i fut in gat pe toti ! ta-su, ma-sa, fratii, Tuca, Romania, Norvegia, Eba si pe Udrea… Si Oancea sa se uiteee

    Si da-ni-l pe Salam prin timp. Mult mai ancorat in realitatea mea

  • gicu spune:

    Nu stiu cine e autorul articolului dar e clar ca are o problema la mansarda. Pe langa faptul ca e un mahalagiu care injura la fiecare 2 cuvinte, face pe desteptul desi nu este. Cica copiii nu sunt ai parintilor ci ai statului. Hai mai lasa-ne cu aberatile tale. Unde te crezi? In Sparta ? Cica de ce sa lovesti un copil, tu nu ai copii desteptule deasta nu sti despre ce e vorba. Toti am fost pocniti cand am fost mici si nu a fost o tragedie, poate chiar ne-a facut bine. Stai calm ca nu da nimeni cu parul in ei, dar sa il urechezi putin nu se termina lumea. Te-ai gasit si tu sa comentezi, Ai inceput prin faptul ca avem o familie de ciudati, ciudat esti tu bre, oamenii aia nu is ciudati deloc. La ei in familie se intampla ce se intampla in toate familiile. Statul norvegian a facut un abuz, pentru ca e un stat ateu si vrea sa dea exemplu prin acest caz ca se te de imigrantii care dau navala in europa. (care sunt mult mai religiosi decat aceasta familie). Ei spera ca poate ii vor ocolii imigrantii dupa ce vor afla de acest caz. Numai ca la cat esti de greu de cap, nici nu ma asteptam sa pricepi ceva. Se stie ca Norvegia e o tara prospera, numai pt tine e greu sa intelegi. Arunci cu ofense in stanga si dreapta, dar nu te duce capul deloc, ma si mir cum am ajuns sa citesc articolul asta de gunoi al tau, primul si ultimul, sper sa nu mai dau pe acest gunoi pe site. Ii compatimesc pe cititorii tai, au un grad de inteligenta nul daca te citesc cu drag.

    • Radu Post author spune:

      cre-ca tie inca ti-ar face bine sa fii pocnit oleaca

    • omulbun spune:

      chear boss cum ai ajuns sa citesti aici? spune povestea ta ca sînt curios

    • vlad spune:

      Mosule Gicu, cine a inventat injuraturile a facut primii pasi catre civilizatie, pana atunci oamenii isi dadeau in cap cu paru’ cand se suparau intre ei. Mai tarziu injuraturile au devenit un mod de exprimare… nu cred ca poti sa intelegi asta. Copiii nu sunt proprietatea parintilor ci responsabilitatea lor, in responsabilitatea asta intra si asigurarea unei educatii potrivita cu vremurile in care traiesc. la ei in familie se intampla ceea ce se intampla in familiile de genul ala, adica moralitate si educatie inventata pentru oamenii cu nivelul intelectual de acum 1000 de ani, intre timp lucrurile s-au mai schimbat. Tu probabil ca ai ramas la nivelul ala daca nu intelegi ce e gresit aici.

    • Guardianoftherainbow spune:

      Stimate Gicu,

      Daca matale ai nevoie de palme ca sa te impui in fata unui copil cu intelectul in formare, inseamna ca circumvolutiunile tale nu prea s-au dezvoltat.

      Si da, am doi copii (nu ca ar conta asta in libertatea exprimarii opiniei).

  • drx spune:

    sunt de acord sa se supuna legilor statului in care traiesc…dar sa fie valbil si invers sefule . cand americanul beat l-a calcat pe teo peter cu masina si apoi a fugit de la locul accidentului de ce a fost judecat in america si practic nu a patit nimic , 0 ani, nici macar amenda :))) ( achitat in 2006) ?..pai in cazul asta romanasul nostru ar trebui sa aiba dreptul de asi baga pula in judecata institutiilor norvegiene si sa fie anchetat de romani (caz in care sigur nu-i lua nimeni copilul)

    • Radu Post author spune:

      nu e nici o legatura intre o chestie si alta.

  • Blonda spune:

    DAMMIT!

  • guzganu spune:

    Sa l trimitem pe Florin Badita sa rezolve situatia (fără pantaloni)!

  • Mefi spune:

    Bine punctat, sa vorbim despre principii. „Copiii (…) nu apartin parintilor. Sunt niste cetateni ai statului”. Din aceeasi serie: casa ta nu e a ta, statul iti da voie sa stai in ea. Corpul tau nu e al tau, statul iti zice ce e sau nu e ok sa faci cu el. Banii tai nu sunt ai tai, statul trebuie sa stie cati ai si sa dai parte din ei. Vezi ceva gresit in modul asta de gandire, Prikoke?

    • Radu Post author spune:

      ce prost esti. compari obiectele cu fiintele umane. casa e a ta. nici un om nu iti apartine, chit ca e din genele tale.

      • Mefi spune:

        Care e diferenta, in termeni de proprietate? De ce nu iti poate apartine un om (chiar si care *nu* e din genele tale)?

        A da, ca vorbeai mai devreme de vegani si omorat animale – unde tragi linia, in sus, cu cat te apropii de om? E ok sa omori o vaca? O pisica? O maimuta? Un bebelus? Un adult? Unde tragi linia, si pe ce criterii? In ce consta, de fapt, diferenta? Nici nu e nevoie sa raspunzi, incearca sa-ti pui intrebarea asta si sa gasesti o definitie consistenta.

        PS. Ia incearca sa nu platesti taxe, sa vezi de fapt a cui e casa in care stai.

        • cos spune:

          Statul nu te pune sa platesti taxe pe proprietatea ta degeaba. Tot el iti garanteaza dreptul la proprietate – daca vin cinci melteni de pe strada sa te dea afara din casa ca vor ei sa locuiasca acolo, dai un telefon la serviciul de urgenta si vin niste baieti in albastru sa-i duca pe aia in puscarie. Si niste tipi cu cruce pe spate sa-ti puna perfuzie sa nu crapi ca ai un cutit in piept.

          Cat despre oameni si copii, statutul si drepturile lor sunt extrem de bine definite in constitutie, nu ai ce linie sa tragi, exista o diferenta legala.

          • creca spune:

            acu’ intrebarea e clara: cine a fost mai intai? dreptul tau asupra proprietatii, sau dreptul statului de a-ti lua taxa pe proprietate..acu’ raspunsul e din ce in ce mai neclar…necesitatea imperioasa de a fi proprietar e un semn ca refuzi socialul? sau faptul ca iti cauti proprietate lipita de proprietatea altuia( daca se poate cit mai lipita) e semn ca te topesti dupa social?

          • Mefi spune:

            Serviciile de politie/securitate pot fi foarte bine privatizate, asemenea si cele de interventie medicala. Sunt mult mai ieftine si mai eficiente asa.

            Din cate s-a vazut pana acum, sunt mult mai dese cazurile in care baietii aia care vin sa te dea afara din casa lucreaza la stat, decat ei de capul lor. Da, aia care ar trebui sa iti „garanteze” dreptul la proprietate.

            Iara constitutia… Constitutia asta nu e un document magic, unde au aparut niste litere aurite pe un pergament, e ce au zis niste baieti ca trebuie sa facem. Pai multi baieti zic multe chestii, de ce ar trebui sa-i ascultam p-astia? Mai ales ca, cum poti observa si istoric, si empiric, nu prea iti vor binele baietii astia. Dimpotriva, vor sa te buzunareasca cat mai mult si sa se asigure ca nu ai ce sa le faci. Ca asa e „civilizat”.

            Statul e al doilea cel mai mare dusman al tau. Principalele tehnici de „lupta” contra lui:
            1. Nu mai plati taxe – incearca sa-ti construiesti activitatile astfel incat sa nu mai ai cum sa fii buzunarit / sa minimizezi ce platesti catre stat
            2. Educa-te. Nu citi chiar tot pe ce pui mana, ca 80% sunt niste rahaturi indobitocitoare, dar citeste. Mult. Ca o regula foarte generala, cu cat e mai veche o carte, cu atat mai bine.

            Destul pentru acum, primii doi pasi vor fi mai mult decat suficienti pentru a-ti deschide ochii la ce trebuie sa faci dupa.

            PS. Cine stie care este cel mai mare dusman al tau – primeste doi centi. De Bitcoin :)

        • vlad spune:

          Mefi esti o persoana incapabla sa inteleaga ce se intampla in jurul sau. adica: nu intelegi rostul regulilor intr-o societate/comunitate/grup/etc. Tu crezi ca daca in tara in care traiesti se intampla ceva automat e la fel si in alta parte. Tu crezi ca in loc sa ii rezolvi pe aia care iti fura banii e mai bine sa nu mai dai bani la stat. Esti un prost/prosta…

        • cos spune:

          „Serviciile de politie/securitate pot fi foarte bine privatizate”

          Super idee, si pe ele cine le reglementeaza? Ai gasit raspunsul suprem, cred ca esti prea agatat de ideile tale incat inventezi raspunsuri imaginare.

          Nu consider ca statul in romania functioneaza corect, orice sistem de conducere poate ajunge corupt, chiar politia privata (in putinele cazuri existente e glob a generat cele mai multe nereguli).
          Nici constitutia nu e perfecta, si nici programele alese de cetateni nu sunt mereu respectate, dar nu exista in momentul asta alta forma de organizare mai buna. In plus – nici macar nu este vorba de Romania in articol.

          Iar exemplul tau cu „nu mai plati taxe” este iar o aberatie. Daca tie iti este usor in anumite cazuri sa ocolesti taxele, cum crezi ca o pot face agentii economici mari? aia de la care statul ia cei mai multi bani.

          Ma acum sa ma educ.

        • omulbun spune:

          ba tu esti avocatul lui Dan Sova lol.

          pentru curiosi, daca nu platesti taxe, statul nu-ti ia casa.

    • ano spune:

      Prikoke =)) =))

    • Tudor spune:

      Boss, te-ai gandit mult la comparatiile asta?

      • Mefi spune:

        Le-am scris destul de in graba

  • Lutzu spune:

    Relația dintre adult și copchil nu se reduce la doi cetățeni, cu drepturi, ca sunt ai statului amândoi. Ca dacă ar fi după copchil ar manca numa cipsuri cu ciocolată și cola (sau un shot și un cui când ar afla de ele), ori asa ceva numai în interesul semiomului cu drepturi nu e. Ca sa nu mai vorbim ca s.ar putea sa nu fie interesat de școală și alte obligații…
    Deci, de aia părintele rămâne să-și asume niște decizii și responsabilități pt copilul lui, asa cum crede el ca e mai bine, ca de aia trăiește într-o tara libera.
    Pe de o parte ne batem cu cărămida în piept pt drepturi și libertăți, pe de alta parte zicem ca e mai deștept statul, știe el mai bine ce e de făcut cu copii, nu e părintele cel mai în măsura sa își educe copilul. Pai dacă e asa, eu zic ca statul e mai deștept și în chestiunea căsătoriilor și drepturilor gay, de ce va mai agitați??? Statul a stabilit ce e drept și ce nu e drept sa faceți, hai marș cu drepturile voastre închipuite. Ah, nu e bine asa,nu?!
    Deci luptam pt drepturile gay-lor dar vrem sa interzicem părinților cât mai mult din dreptul de a-și creste și educa copii după metode asupra cărora sunt deplin încredințați ca urmăresc interesul pe termen lung al copiilor.
    Clar, statul tre sa lupte împotriva abuzurilor unor parinti demenți, sa-i pedepsească și să-i decadă din drepturi. Dar asta nu înseamnă să-ți traseze cum să-ți trăiești viața, cum să-ți educi copii, ca politica. Super-reglementarea este din păcate sindromul societății postmoderne, atât de lăudată, în care fie trăiești ca toți, fie te-au lovit la glezna.

    • Radu Post author spune:

      pai asa si trebuie. omu e prea prost sa judece singur cum sa faca lucruri. ar trebui reglementat si spalatul pe dinti. singurele decizii sa fie legate de culoarea periutei

      • ano spune:

        vezi ca prin viziunea asta dispare si aparenta libertate de alegere pe care o are cetateanul. statul nu se poate baga sa reglementeze atat de adanc pentru ca ar cauza extinctie in masa.

      • Lutzu spune:

        nu merge asa, aia nu mai e viata, cand ti-o face statul, respectiv multimea! Oricum incep sa ma felicit ca nu am emigrat! Parca lipsa de reglementare din RO, sau mai precis incapacitatea statului de a aplica legea, in momentul asta mi se par mai de dorit decat ce s-a ajuns la astia „civilizati”!

        • omulbun spune:

          daca ai nevoie de bataie sa faci un copil care nu stie nimic sa te asculte, esti foarte prost.

          paradoxal statu tre sa reglementeze fiindca exista oameni (?) ca tine lol.

          • Lutzu spune:

            n-ai inteles ce am zis, mai insista. sau renunta!

        • creca spune:

          bine zis lutzule!!

          • omulbun spune:

            e vina ta fiindca scrii mult si prost, nu te asculta nimeni

      • martianul spune:

        Problema e ca pe masura ce reglementezi mai mult, oamenii devin si mai prosti sau macar mai comozi mental. Dupa o generatie nici sa aleaga culoarea periutei nu vor mai fi in stare.

        Tu descrii cumva modelul prusac. Oameni corecti, verticali, cinstiti, modesti, de incredere, ce mai, aproape ideali. Insa insa in care libertatea individuala e irelevanta si supusa presiunii sociala enorma in modelul asta. Din fericire secolul trecut prusacii si-au luat-o de doua ori.

  • gicu spune:

    Un alt caz de cetatean roman nedreptatit de protectia copilui (din Germania de data asta) este fratele Aurel Binder! Pentru el de ce nu s-a facut nici un protest? Nu doar ca i-au fost luati copiii pe care a incercat sa-i disciplineze dar s-a ales si cu o cufureala satanica. Aici isi explica sarmanul om problema https://www.youtube.com/watch?v=iPHHedzxDEk

  • piticu grasu spune:

    Pacat ca parintii tai nu ti-au acordat drepturile depline de cetatean atunci cand aveai 3-4 ani, poate totusi reuseai sa bagi un cui in priza si nu ne mai frecai la cap cu parerile tale.
    Sau poate era mai ok daca ai fi mancat numai jeleuri in copilarie in loc sa faci nazuri la mancarea facuta de maica-ta si acum ai fi avut un diabet de toata frumusetea si erai ocupat sa iti faci doza de insulina in loc sa scrii cacatul asta.
    Mai tii minte cand te-a tras tac-tu de tricou in momentul in care tu te aplecai peste balcon la etajul 7? Nazist imputit.
    Cat despre sistemul perfect de crestere a copiilor din tarile nordice care in opinia ta sunt cu 60 de ani peste noi….uita-te un pic peste studii si ai sa vezi ca multi „prosti” de la universitati cu renume spun ca nu e ok sistemul in care copilul are drepturi depline, ca acel copil va avea probleme atunci cand va deveni adult deoarece nu va mai fi in centrul atentiei, nu se va putea integra usor intr-o comunitate, etc.
    I rest my case.

    • vlad spune:

      Ca sa te integerzi usor intr-o comunitate e necesar ca atunci cand ai fost copil sa fi fost in centrul atentiei!? Cine sunt oamenii care spun asta?

  • cos spune:

    „Oricum a fost o mare labă în cerc în care au fost toți de acord că nu e OK și s-au bătut pe umăr unul pe altul că sunt civilizați”

    Pe multe siteuri de stiri – majoritatea ciobanilor considera ca e ok sa-ti mai corectezi fizic copilul pt a invata valori si sa fie cumpatat, etc. Ca astia de azi sunt „draci” ca nu stiu ce-i aia bataia.

    „Desigur, copiii ăia sunt și cetățeni români. O instituție autorizată a statului poate cere explicații în legătură cu cazul și poate să vadă mai departe, pe cale legală, dacă trebuie făcut ceva”

    Da, a luat legatura statul roman si a aflat ca nu are nicio competenta in legatura cu cazul. Copiii sunt cetateni norvegieni ca si mama lor, traiesc pe teritoriu Norvegiei, e fix problema lor. Romania nu are nimic de spus in ce priveste problema.

  • saruptunburlan spune:

    Bai punctul 1 cam scartaie. Da, e normal ca statul sa protejeze depturile copilului cand vorbim de situatii care pot fi judecate de bun simt, dar de aici pana la a dicta ce are copilul voie sa invete si ce nu e cale lunga. Pe baza caror criterii e „statul” capabil sa impuna programa de educare si norme de conduita in familie ? Suna a totalitarism bolsevic sincer…Cu ce e indoctrinarea religioasa mai rea decat indoctrinarea patriotica ? Sau decat lipsa de afectiune ? Sau oricare alt abuz psihologic ? Burtosii care-si cresc copiii stelisti ? Parintii cu diete de cacat sau fara simt fashion ? Parintii care te umplu de jena ? E o tragedie cand mergi pe strada si mustaciousu de tactu are pantalonii mult prea scurti, ce face statu’, intervine sau nu ?? Unde tragem linia si cine ii da statului dreptul la adevarul suprem ? Vorbim asa de principiu, cazul de fata e irelevant.

    • cos spune:

      Multi discuta despre ce drepturi are sau nu statul. Statul e ales de cetateni care se duc la vot, dupa niste programe propuse de diferite partide. Acesti alegatori ii dau statului puterea de a lua decizii in numele lor. Si da, intr-o societate e nevoie de niste reglementari, sa nu ne dam in cap unul altuia, sa nu ne invatam copiii sa vaneze oameni sau sa-si bage borcane in cur, ca na, nu toti cetatenii au un discernamant prea bine dezvoltat. Si in constitutie copilul este considerat un cetatean cu drepturi aproape egale cu ale parintelui. Asa cum statul te protejeaza pe tine sa nu-ti dea unul o palma pe strada, asa il protejeaza si pe copil sa nu-i dai o palma ca esti stresat si el e obraznic si ai probleme la munca. Ai drepturi ca parinte, aparate de stat, dar si niste responsabilitati.

      Iar daca te intrebi daca si cand statul intervine, da intervine – in conformitate cu constitutia si legile date. Nu dupa ureche. Dupa niste reguli bine stabilite. Ca daca vrea unul de pe strada sa plece cu copilul tau sau da masina peste el, poate nu reusesti tu singur sa rezoli problema, si atunci sa vezi ce bine e ca exista un stat care are drepturi si putere de decizie.

      • saruptunburlan spune:

        hai ma nene ca asta cu statu’ ales de cetateni dupa niste programe deci statul ne reprezinta e o naivitate trasa de par.
        Am inteles, reglementari, perfect de acord dar intr-o limita, statul n-ar trebui sa duca politici interventioniste cand vine vorba de idei. Daca un parinte gaseste adevarul in valorile crestinismului si isi invata copiii ce stie el mai bine, ce drept moral are statul sa-l penalizeze pentru „indocrinare religioasa” ? Inteleg, statul e secular dar religia nu e ilegala deci cum pula mea sa-ti spuna statul ce ai voie sa-ti inveti copilul si ce nu ?

        • cos spune:

          Nu am spus in comentariul meu nimic despre invatarea valorilor crestinismului. Iar in cazul de fata era vorba de abuz fizic. Daca valorile tale crestine depasesc limita si presupun „disciplinare fizica” ca sa nu ajunga copilul posedat de „diavol”, atunci da, e o problema si o limita a fost incalcata.

          Biserica e seculara, statul de drept e o inventie relativ recenta, incurci putin lucrurile.

          Si cred ca e destul de evident din exemplele date mai sus de ce nu poti sa-ti inveti copilul orice.

          • Lutzu spune:

            Stimabile, dacă ți-a spus mai sus ca statul e secular nu s-a referit ca are secole de existenta. Ia sa te documentezi mai bine ce înseamnă termenul ăsta, apoi mai ai voie să scrii.

          • cos spune:

            Scuze, nu am realizat ca discut cu oameni atat de culti, care folosesc definitia cea mai putin utilizata din dex. Acum ca am invatat definitia nr.3 pe care n-o foloseste nimeni si am indeplinit aceasta conditie sine-qua-non, imi dati voie sa mai scriu? (apropo, cineva care foloseste „tz” in nume face corecturi? hahahaha)

          • saruptunburlan spune:

            Cine decide cos ce poti sa-ti inveti copilul si ce nu ? Democratia ?? 50+1 ? Principiul asta e total absurd. Ce facem cand cetatenii si statul decid ca valorile occidentului sunt rele si iti iau copilul pentru indoctrinare occidentala ? Ce pula mea aveti, n-am trecut prin asta acum 2 secunde ? Cum vedea societatea si statul comunist parintii care-si expun copiii la muzica satanista ?? Ce’ar fi spus vecinii ?? CItez „Dar e bine ca statul să intervină în situații de creștere ciudată. Nu își crește fiecare dement copiii cum are chef”

      • Comandante Cebeivara spune:

        Adevaru-i ca acum, fiind reglementari, nu ne dam in cap unii altora. Nu o sa-ti vina sa crezi, dar cine vrea sa dea in cap da. Reglementarile sunt ultimul lucru la care se gandeste o persoana care ia decizia sa crape un bostan. Iar asta cu statul ne protejeaza e poveste de adormit copiii.

    • vlad spune:

      Pe criteriile care protejeaza libertatea copilului care nu o mai poate avea daca e fortat/batut/indoctrinat sa creada ceva anume, mai ales cand acest ceva anume e sa crezi in fiinte imaginare care te iubesc.

      • saruptunburlan spune:

        Mai Vlad, e finta imaginara in opinia ta. In universul cetateanului Bodnariu e adevarul si binele suprem si in cel mai sincer mod isi expune copiii la cel mai bun bine pe care-l cunoaste fara urma de malitie. Stiu ca e usor sa zici gg stat, bravo! cand impartasesti aceeasi opinie, e la moda sa ne pisam pe crestinism, haha finta imaginara eu sunt istet si m-am prins hihi dar religia e irelevanta aici, vorbim de principiul care da voie statului sa intervina si sa ia decizii in numele a 3 cetateni (mama, tata, copil) peste voia lor.

        Cum am spus mai sus, acum 2 momente societatea Republicii Socialiste Romania si statul in sine ar fi considerat abuz expunerea unui copil la muzica rock si ideologie occidentala. Avea statul drept sa intervina sau nu ?

        Copilul nu are libertate, altfel iesea din vagin direct cetatean independent. E cea mai buna situatie de cacat plauzibila, sa depinzi ideologic de 2 indivizi cu gandire indoielnica pana cand te dezvolti cerebral suficient cat sa-ti cresti propriile valori si opinii. Pana atunci, poti fii expus la milioane de lucruri care pot fi catalogate drept abuzuri. Esti fortat sa mananci legume in pula mea, 8 din 10 copii for sa fuga de acasa, cum gestionam ? Rugam un bugetar libidinos sa ia o decizie bazata pe judecata lui de capusa indoctrinata cu agenda partidului ?

        • Lutzu spune:

          @saruptunburlan – bravos baiete, ca bine le mai zici!

        • omulbun spune:

          mai nene, si ce daca în capul aluia e ceva bun? îs altii în capul carora e bine sa dea la oameni în cap. de aia sa-i lasi?

        • vlad spune:

          Principiul de care vorbesti e acelasi cu principiul care te baga la puscarie fara voia ta pentru ca ai incalcat legile. Adica tu spui ca ai incalcat legea dar statul face un abuz daca te baga la puscarie pentru ca tu nu vrei si el nu tine cont de ceea ce vrei tu. Religia este o deviatie psihica de tip obsesiv iar tu spui ca nu afecteaza in rau un copil? Ce fel de valori proprii isi poate forma o persoana care a fost indoctrinata religios? Nimeni nu are libertate daca nu o primeste de la cei din jurul lui, in cazul unui copil de la parinti. Trebuie sa intelegi ce se intampla intr-o familie religioasa de felul ala, cum sunt „educati” copiii. Comparatia intre statul socialist din Romania si statul din Norvegia de azi e o prostie. Cu mancatul de legume si fugitul de acasa… nu toti bugetarii sunt libidinosi si indoctrinati politic, insa pe aia care nu sunt asa nu i-a pus nimeni responsabili in Romania, ca de… romanii au acceptat libidinosii si ipocriti si i-au pus peste tot si acum au inceput sa iasa in strada ca sa „salveze” cetatenii Norvegiei de „nedreptatile” care le patesc in Norvegia.

          • saruptunburlan spune:

            Vorbim de idei ma Vlad. Cum sa ti-o spun altfel sa intelegi despre ce vorbesc ? Am adus punctul 1 a lui Radu in discutie si am vorbit din start despre dreptul statului de a judeca idei si valori plecand de la premisa ca un cetatean poate fi pedepsit pentru propagare de idei neconforme cu agenda politica a guvernului, in cazul asta „indoctrinare religioasa”.”Acelasi principiu te baga la puscarie fara voia ta pentru ca ai incalcat legile” e exact ce fac regimele totalitare, e ilegal sa gandesti impotriva doctrinii partidului.

            Inteleg ca e usor sa iei o pozitie cand statul actioneaza similar cu convingerile tale, dar daca judeci echidistant n-ai cum sa argumentezi ca Bodnariu n-are dreptul sa creada in ce vor coaiele lui si nici ca valorile lui sunt relevante in functie de sentimentele lu’ Vlad, Iorgu sau Jørgen.

        • O printesa spune:

          imi place tare de lutu si de burlan.

  • abecedarul spune:

    nu va inteleg pe astia cu sa nu batem copiii. Pai daca un copil se tavaleste pe jos si incepe sa urle ca nu-i iau o jucarie, eu ce fac? Sa-i aduc la cunostinta ca in viata nu primesti tot ce vrei ca unui om adult? Sau sa-i sterg o palma ca sa-l aduc cu picioarele pe pamant? Si daca se apuca de oftica si ma ameninta ca ma da la politie, ca asa a auzit el pe la gradinita? Cum ca daca-ti reclami parintii, o sa te dea la altii care-ti iau jucarii. Pai atunci eu ce fac? Stau tot timpul cu frica-n san ca daca nu-i iau ce vrea, o sa ma dea in gat la politie ca l-as fi batut? Pentru ca un lucru sigur e clar: daca copilul zice ca l-ai lovit, ti l-a luat. Nu sta nimeni la discutie sa afle amanunte.

    • vlad spune:

      Iti spun eu ce sa faci: inveti psihologie si vei reusi sa ai grija de copil. Sau ramai prost si iti pui intrebari de genul asta.

      • abecedarul spune:

        o spui de parca psihologia ar rezolva toate problemele planetei. Este genul de prost care se considera rezonabil si care crede ca daca poate discuta de la egal la egal cu un adult, se aplica acelasi lucru si la copii

        • vlad spune:

          Psihologia nu inseamna a discuta de la egal la egal, psihologia e lucrul care tie ti s-a parut inutil si din cauza asta l-ai exclus din cultura ta generala, prost este ala care nu stie cum sa creasca un copil si pune intrebari si da replici ca tine. Mosule, daca un copil reprezinta o „problema” pentru tine atunci tu nu ai un nivel intelectual mai bun ca al lui. Un copil trebuie crescut pentru binele copilului, nu pentru egoismul, superficialitatea sau indiferenta parintelui. Copilul inseamna responsabilitati, nu drepturi. Si chiar daca esti parintele natural al lui; nu l-ai „facut” tu maimuta primitiva ce esti – daca gandesti asa.

        • Stagga Lee spune:

          Dacă nu reușești să-ți faci copilul să facă ce trebuie și să nu facă ce nu trebuie fără să-l bați, e semn că nu trebuia să faci copii. Din câte am văzut, cel puțin 40% dintre părinți fac parte din categoria asta.

          • aura spune:

            ce prost e Abecedarul, ma ingrozeste :(

        • omulbun spune:

          asta cu palmele la isterie merge la adulti. Daca ai vazut vreodata un copil care ia o palma de la un adult, nu se opreste din urlat, ci dimpotriva. Da la adulti merge.

          La copii, daca se tavaleste copilul tau pe jos asa, înseamna ca esti un parinte prost, ca tu l-ai învatat. Copilu nu stie chestii cînd se naste, le învata de la parinti. Nu fa copii daca nu stii sa-i grijesti.

        • abecedarul spune:

          @vlad psihologia se foloseste extensiv in SUA, iar rezultatele sunt catastrofale. Diversele studii in psihologie sunt de foarte multe ori contradictorii, in functie de ce grup de testare a fost ales. Stiu, tu ai impresia ca esti superior, ca tie iti place psihologia, stiinta, bla bla, si restul sunt niste bigoti prosti, dar ce nu intelegi e ca felul in care tu percepi o persoana inteligenta e dictat in totalitate de ce-ti zice media. Aa, sau ma faci mos, pentru ca o persoana inteligenta este una care crede in progres, si eu sunt mai retrogad, din cate crezi. Si vad ca mi-ai asternut si niste platitudini gen „Copilul insesamna responsabilitati, nu drepturi”, desi n-au nicio legatura cu ce am zis eu mai devreme. Ce face si a tot facut Norvegia in ultimul timp sunt abuzuri flagrante, incalcari ale drepturilor omului. Dar pe tine nu prea te freaca grija asta, atata timp cat ei sunt mai dezvoltati

          • vlad spune:

            Aici intervine lucrul pe care nu il intelegi pentru ca nu ai muncit sa iti formezi un discernamant care sa te ajute. Felul in care percep o persoana este dictat de media!? He he he… poate pentru tine, mai ales daca marketingul de pe alte meleaguri ti sa pare ca defineste psihologia si mai ales ca dintre doua lucruri contradictorii tu nu poti sa faci diferenta intre adevar si propaganda si aici ai renuntat. Daca tu crezi ca protejarea libertatii unui copil este un abuz te inseli.

            O intrebare pt. eminenta dvs.: Consideri ca familia asa cum este ea de mii de ani este potrivita oamenilor sau este doar o obisnuinta care are o inertie foarte puternica pe care multi dintre noi nu o pot depasi?

            alta: cate lucruri inventate acum mii de ani ne-au intrat in obisnuinta atat de mult incat nu te gandesti niciodata ca sunt nepotrivite unei societati umane?

        • abecedarul spune:

          omulbun hai sa vedem si alte cazuri pentru care protectia copilului din Norvegia a stiut mai bine ce inseamna „sa stii sa-i ingrijesti”. Unei familii din India le-a luat prin 2011 copiii pe motiv ca mama ii hranea cu mana, si ca copiii dormeau in acelasi pat cu parintii, desi aveau 1 respectiv 3 ani. Intr-un alt caz, de data asta al unei familii din Sri Lanka, le-a luat copiii pe motiv ca „nu stiu sa-i creasca”. In dosarul intocmit apare si acuzatia ca le dau sa manance prea multa ciocolata. Alt caz, o familia din Lituania, pentru care motivele au fost „insuficienta grija parentala”, „copilul este fortat sa invete prea mult”.

          • Loko spune:

            Da ma, asa e! Eu am auzit de un caz in care au luat copilul pentru ca-l obligau parintii sa se spele pe dinti. Nu ma credeti? Cautati pe net. Sunt complet nebuni aia in Norvegia, belvedere aia. Cred ca rapesc copii pentru trafic de organe d-aia ne-au facut carduri de sanatate. Sau poate ii inchid in case de turta dulce ca sa-i ingrase si sa-i manance. Ca-n legenda aia „Hansel si Gretel”. Nu vedeti ca si numele lor suna norvegian. Gen.

  • ingerashu spune:

    ba esti destept, vedeteash plecat in Norvegia macar in excursie sau prin asia cu juma de sfert de gram ratacit in geaca si condamnat la moarte ca asa s legile acolo ar fi dragut sa vedem daca ti ai schimba opinia, E cetatean roman il aparm tati. Solidaritatea e un lucru bun, sa ti ia cineva copiii fara explicatii n are cum sa fie ok, daca pentru tine asta inseamna avansat, ce pot sa zic, ca s ciudati nu i problema noastra, is mai ciudati decat cuplurile bisexuale de la ei, is curios daca era o familie de americani daca norvegienii procedau la fel, dar vorba aia capul plecat sabia nu l taie asa i? hai sa ne caciulim in fata la toate natiile si sa ne aplecam in fata lor ca e destepti si noi e prosti si n’are drepturi sa ne scuipe toti seminte n cap ca noi e neam de milogi sclavi si iobagi. tati eu zic ca nu i rau sa avem coie si sa ne luam in gura cu oricine se ia de ai nostri, zeii nostri regii capitalismului americanii asa fac si e ok da? noi… ciocu mic… asa i tati? (daca ai sa vii cu o explicatie de genu ca nu stiu sa ma exprim eu zic sa te mai gandesti minim odata)

    • vlad spune:

      E bine sa ai coaie dar e si mai bine sa le folosesti cu cap, nu sa pui botu la vrajeli emotionale de genul ca o familie isi pierde copii, vai ce trist. E si mai bine sa ai coaie sa gandesti mai mult si sa observi ca nu coaiele fac diferenta ci altceva… te las pe tine sa descoperi ce.

      • ingerashu spune:

        daca era familie de americani se comportau la fel? consider ca nu e normal ca statul norvegian sa nu aibe o pozitie… consider ca nu e normal sa fim tratati ca natie inferioara pentru ca suntem romani… atat! nu e treaba mea religia credinta sau cum aleg ei sa si educe copiii! ai cautat sa vezi pentru ce motive au fost lasate alte familii fara copii? Andrei Breivic iti spune ceva? Este un produs al acestui minunat sistem norvegian… sincer cred ca cu atitudinea asta de panselute vom fi tiganii intodeauna europei si atat..

    • omulbun spune:

      lol da cînd tiganii aia cetateni români au violat prin italia, ai fost solidar? de ce n-ai iesit la manifestatie? ca aveau pasaport, erau ca tine.

      • ingerashu spune:

        sa fiu solidar cu ce man? au violat sa fie pedepsiti… dar sa iei copiii cuiva fara nici o explicatie, sa nu dai nimic oficial?! sunt minori, parintii sunt tutorii lor legal… daca ar fi sa replicam dupa exemplul tau tiganii ar putea fi arestati doar pentru ca s tigani? sau fara motiv? te arestez da la s ca ti spun eu cand am eu chef de ce ca s statul norvegian… cand esti privat de niste drepturi e normal sa stii de ce…

        • omulbun spune:

          pai deci pe de o parte esti solidar cu niste infractori, da cu ailalti nu?

          Amîndoi au încalcat legea.

          Plus ca fii atent, mama e norvegianca, deci ar trebui sa nu-ti pese. Este?

        • omulbun spune:

          ca sa-ti raspund la întrebare: familia bodnariu stie exact de ce i s-au luat copiii. I s-a spus, a fost ancheta administrativa, a fost rezultat, familia a fost informata. Norvegia e stat de drept si acolo asta înseamna ceva.

          Ca familia bodnariu minte cum respira în presa, si ca tu citesti si mai si crezi, asta e alta treaba.

          Statul norvegian nu da detalii la presa despre asta. E protejarea vietii private. Singurii care au dat la presa si si-au facut cacatu public sînt bodnarii.

  • Theodora spune:

    Nici o părere nu contează. De ce răspunzi?

  • Banana spune:

    Aș putea să mă întreb același lucru, dar las-o așa. voiam să văd dacă intră poza, am scris așa la mișto, da știi, ai putea să dai un răspuns zdrobitor.

  • Terente spune:

    O familie fara crestinatate in sanul ei e ca o casa fara temelie.Chiar daca are de toate,dar nu egzista morala crestina.Ce daca parintii mai aplicau mici corectii,repet CORECTII(uitativa la sorgintea cuvantului,de ce se cheama oare asa?) ,aveau lefuri bune si aveau ce le da de mancare la copii.Mie nu mi se par copii aia asupriti,ci foarte,foarte fericiti,uitativa pe fetele lor,nu apare ca un copil afrikan rupt de foame,ci gras si bucalat ca personajul lui ion creanga nica a petrei ciubotaru. si se vede ca are Sfantul Duh peste familie.

    Cine nu a luat bataie cand iera mic?Pe mine ma batut tata si cu lantul,si uite am o familie frumoasa,8 bucati ,sanatosi multumesc lu dumnezeu,da-i strunesc si eu,altfel nu se poate.Altfel iese drogati de fumeaza troscot si le intuneca judecata sau bagabonti.Nu va spun ca o am pe fata aia de 17 ani,am prins-o ca s-a dus la discoteca,2 luni a stat cu mana in ghips.Altfel ati pierzi odraslele,si in sfanta scriptura ne invata ca sa strunim copiii cu bataia de mici,e parabola cu pomul andoit de mic din faptele apostolilor.

    De ce credeti ca sa atacat chiar la aceasta familie crestina?Antotdeauna trebuie cautata sorgintea,asa si aicisa.Sorgintea numelui Bodnariuc vine din rusescul bondarĭ deci sa atacat chiar ortodocsia in inima ei,mama rusie care mai pastreaza calea dreapta inca.

    De ce se doreste sa se arunce cu noroi peste pilonii de baza ai romanitatii?Familia si credinta?De ce se ataca chiar sufletul romaniei nu inteleg?Ar trebui ca Patriarcul Daniil sa intervina personal si sa ea decizii istorice chiar.

    • vlad spune:

      Crestinatatea e un lucru inventat pentru oamenii cu nivelul intelectual de acum 1000 de ani, intre timp lucrurile s-au mai schimbat insa se vede clar ca unii au ramas la nivelul ala.

    • LOKO spune:

      8/10. Vad ca unu’ a muscat deja, asa cu buzele mai mult, da’ a muscat.

    • ano spune:

      superb trollingu maestro. jos palaria.

    • unu spune:

      Bă mai beși în pula noastră cu creștinătatea ta, pune mâna pe cartea de Limba Română, învață să scrii și apoi poate poți purta un dialog. Dacă nu știi ambele variante, taci.

  • condoleantze spune:

    Ba parerea mea e ca mai trebuie dat cate un capac din cand in cand la copil altfel te trezesti ca sta in chiloti la metrou si te face de ras.

  • Vlad Tepes spune:

    daca pui intr-o carte toate comentariile mari de la articolul asta, iese o carte mai buna decat a lui Gigi Becali.

  • LOKO spune:

    Unii dintre voi cred ca au prieteni imaginari prin spatiu sau prin Laponia sau unde plm traieste iehova si in acelasi timp va preocupa sa vorbiti despre adevaruri absolute si drepturi imuabile. Culmea ironiei!!!

    • ano spune:

      de ce nu ramai echidistant razvane? ce treaba ai tu cu credintele oamenilor?

  • Oana spune:

    De fapt, ai sa faci ce vrei, ca nu sunt in masura sa iti spun ce sa faci. Am scris aici, mi-am asumat ca nu imi apartine!

  • Ana spune:

    Trebuie sa aplicam principiul românesc. De exemplu cand se bat copiii si fac scandal cand bei si tu o bere după o zi de munca nu mai stai sa intrebi cine ce a făcut ci direct bătaie tuturor pina se potolesc si pina obosești si tu. Așa si cu cazul asta trebuie sa ii înjuram si pe romanii noștri dar si in statul norvegian si pe președintele lor cum ar zicea Udrea. Echidistant si fără discriminare!

  • renata spune:

    Radu, azi, un prieten virtual vechi și respectabil m-a rugat să cumpăr un ursuleț și să-l duc la ambasada norvegiană, în numele familiei lui. I-am spus că, decât să-i zic bine, da, s-a făcut, mai bine îi spun adevărul: nu fac lucruri în care nu cred.

    • saruptunburlan spune:

      bravo renata ! si eu cred in căcare !

    • omulbun spune:

      trebuia sa duci un copil nu un ursulet, ca norvegienii cauta copii….

  • Zdupes spune:

    Daca si copiii s-au plans la scoala ca au fost batuti de parinti, intr-o tara in care s-a interzis aplicarea metodelor fizice pentru disciplinare, care-i problema?
    Statul si-a respecta legea.
    Da, ca au sarit toti ca statul norvegian e impotriva religiei, etc… o mare prostie.

  • Iobag spune:

    Nu in norvegia dadea varg vikerness foc la biserici prin 91 ?

  • Mircea Popescu spune:

    Deci bre, cine pula mea e „statul Norvegia” ala sa se gaseasca el deasupra capacitatii mele de-a alege ce-i ok de ce nu-i ok ? Poa s-o suga, auzi colo, da’ cam cine se crede ?

    Io-s suveran. Si daca existenta statelor necesita sa nu mai fiu io suveran, aia inseamna ca nu exista state, nimic mai mult. Iar daca niste tipi care cred ei asa, dupa cum li s-o asezat in pantaloni in dimineata aia, ca „ei is state” ori „reprezinta state” ori ce probleme de integrare mentala-n real mai au ei si-i deranjeaza situatia… pai cam pot dinsii sa ia foc linistiti, ca tot aia e. Mult mai ieftin sa pui o bomba decit sa platesti pensiile si asigurarile rezultante.

    Cam asta-i toata povestea cu insustenabilitatea modelului statal vestic. Fuse si se duse, adio si alea. Cumva tot se adapteaza iluzia ceea la realitatea individului suveran model nou. Nu ca ar fi prima oara, de altfel.

    • vlad spune:

      Norvegia nu e lucrul interesant aici. Interesant este cum reactioneaza oamenii la o astfel de informatie. Si s-a intamplat cam asa: cei mai atacati sunt oamenii crestin-religiosi pentru ca speculeaza momentul sa isi faca reclama si sa mai prezinte o data in mod ipocrit ce naspa e intr-o tara cu nivelul de civilizatie foarte ridicat, apoi se ataca persoanele cu labilitati emotionale care in viata lor nu au incercat sa inteleaga lumea din jur, apoi media jegoasa care vrea sa faca audienta speculand prostia. Este trist ca inca mai sunt habotnici care protesteaza in strada pentru asta. Inca un motiv ca niste romani sa arate cat sunt de prosti.Si mai apar si narcisisti care au impresia ca lumea trebuie sa se schimbe dupa rationamentul lor superficial si indiferent. Cine e Norvegia? Nu are importanta. Cine sunt cei care comenteaza e important aici.

      • Mircea Popescu spune:

        Apai pentru fiecare ii important ce-i important pentru el, nu-i aia problema.

        Faptu’ ca exista tot felu’ de idioti de toate partile sustinind tot felu’ de idiotenii nu poa’ fi o baza pentru a rezolva o problema fundamentala intr-un fel sau in altul.

        Chestia ramine ca copiii mici, vrind-nevrind, tre’ sa fie o proprietate a cuiva in sensul cel mai strict al termenului, ce se numeste-n engleza chattel. Motivu-i ca nu-s capabili sa traiasca singuri, si-i inconturnabil.

        Acum, faptu’ ca pe unu’ sau altu’ ii deranjeaza asa de profund idea de-a avea in proprietate alta fiinta umana e mai degraba semn de imaturitate emotionala a respectivului, da’ asta tot nu schimba cu nimic faptu’ ca lor, cu mintiuca aia necoapta cum este ea, li se pare ca „sa vina statul” e o solutie corecta. Tot de banii aia li se pare ca diferenta intre „Statul Norvegia” si „Mos Craciun” e absolut fundamentala, si ca sa zici „du-i in pula mea in padure si lasa-i acolo, daca voieste Cerbarbosu’ sa traiasca vor trai” si „sa-i ia statul sa se ocupe el” nu-i fix totuna. Dupa care se inflameaza ei ca ce habotnici is habotnicii ceilalti, ca asa merge la habotnici treaba, nime’ nu sare sa-ti dea la cap ca ti se flutura tie de Yehova lui, da’ sa nu te puna Sf. Adamclisi sa tii tu la Yahove sau ceva ca-i capabil sa-ti scuipe pe parbriz sau sa-ti zgirie bicicleta si alte de-astea grave.

        Problema ramine tot ce-o fost, ca cine plm ii „statu’ Norvegia” ala, nu-l cunosc, n-am auzit, nu-i in WoT si nu-mi inspira nici o incredere.

        • vlad spune:

          Mircea, eu nu inteleg nimic din ce ai postat. Ce vrei sa spui? Poti sa mai spui o data acelasi lucru fara figuri de stil? Pe mine ma intereseaza atitudinea oamenilor despre acest lucru. De ce? Pentru ca vreau sa vad cum gandesc oamenii aceste lucruri si cum considera ei ca ar trebui sa fie educatia copiilor… De ce? Pentru ca vreau sa vad printre ce fel de oameni traiesc, cat sunt de imbecili sau cum percep ei responsabilitatile parintesti sau ale autoritatilor statelor fata de copii, ce putere de influenta mai au enoriasii si bisericile de gen etc… De ce? Pentru ca vreau sa inteleg lumea in care traiesc, pentru ca mi se pare important acest lucru….

          • Cut spune:

            Nu îți doresc să cunoști, să înțeleagă poate orice cap sec.

          • Mircea Popescu spune:

            Da’ ce esti tu bre, Robotu’ Mo, „zi-mi si mie teorema lu’ Pita Goala ala, da’ fara injuraturi cu cateta si ipotenuza si de-alea” ?!

            Meri de viseaza cu ecuatii sau ceva, auzi tupeu la el. Rusine n-ati avut in casa pin-ai fost copil mic ?

          • vlad spune:

            Bre Pircea Mopescu, tu esti prost da’ asta nu-i problema, apa-i importanta pentru fiecare si sa consideri ca apa e tot de banii aia daca vine din padure sau de la Cerbarbosu nu e tot una. Si in maturitatea ta in care consideri ca un om poate fi proprietatea ta chiar si daca nu vrei e ca si cum daca ai vrea ar schimba lucrurile. Robotu’ si omu’ numa tot aia nu-i, fucece-ar dumniezo, ca nu esti prost daca esti prost tu,

            Iti recunosti dialectu’ ? Pupate-ar necuratu’ din dragoste

  • CopiluLuSoare spune:

    Este absolut necesar sa vorbim despre penis. Fiindcă penis este raspunsul

    • IoanaT spune:

      Te-as intreba atunci ce parte a corpului tau este mai mica decat un deget de copil norvegian.

  • Tetelu spune:

    O intrebare off-topic pentru maritul centaur:
    O sa mai scrii la Catavencii?
    As vrea un raspuns serios.

  • vlad spune:

    … sunt informatii suficiente sa intelegi ce s-a intamplat, insa nu sunt atat de evidente ca sa le inteleaga orice muritor de rand si nu se deschid singure pe net ca le gasesti foarte usor. Poate raducu intelegand asta s-a hotarat sa spuna ca nu cunoaste toate datele. Asta e un subiect care trebuie discutat si rediscutat, e un subiect care scoate la lumina multe lucruri importante despre perceptia si modul de gandire al oamenilor, este un adevarat test de inteligenta care acopera multe lucruri… Sau poate a mizat pe faptul ca multa lume se ataca si se strang ca mustele la cacat sa isi spuna parerile… insa se vede ca il preocupa subiectul… si tot ce am scris eu e un pamflet, >:)

  • Jos_cenzura spune:

    E periculos să aperi statul nu dea explicații. Tocmai asta e problema, că se știe doar o versiune a poveștii, iar statul norvegian nu este transparent în cazul ăsta. În altă ordine de idei, vis-a-vis de transparență, n-ar fi frumos ca statul român să posteze bugetul și cheltuielile pe un site accesibil tuturor?

  • Theodora spune:

    „(…)Nu te lăsa învins de neîncredere. Aceste lucruri nu numai
    că există, dar ele sunt stările noastre naturale.
    Aici nu e nici o urmă de miracol pentru oamenii liberi.
    Încearcă să înlături rezistența pe care o încerci în fața lor
    sau mizeria de explicație cu care te-au deprins alții.(…)”

  • gica spune:

    Către autor: Mai scrii in Catavencii sau te-au dat afara? Sa stiu daca mai cumpăr ziarul…

    • saruptunburlan spune:

      zi sa mori in puscarie c-ai cumparat vre-odata altceva decat Libertatea si Gesepe

      • gica spune:

        Eu o sa mor numai dupa ce o sa ma pis pe mormantul tau, unde ai fost ingropat ros de lepra. Obisnuiesti sa te legi de oameni necunoscuti pe strada? Ai scapat de la Marcuta?

  • jack daniel spune:

    „Copiii sunt niște oameni cu drepturi. Nu aparțin părinților. Sunt niște cetățeni ai statului în formare.”
    Intreaba-l pe tac-tu daca asa a fost cand erai tu in „formare”.

  • brigit spune:

    Radule, fara gluma, te iubesc!! Imi place cum scrii, cum gindesti(la fel ca mine), esti jumatatea mea, ce mai!!:-)

    RESPECT!!!!!

  • George spune:

    Constat că laba-n cerc nu s-a terminat. Continuă și aici! Uraaa!

  • eueueu spune:

    iara esti slab predgatit si ai opinii
    1 ma doar in pula de subiest, de copiii ai, de familia lor sau de statul norvegian.
    2. dovada ca esti slab pregatit si iti permiti sa ai oinii este clara
    .3 in calitatea ta de slabvirgula incompetent , trebuiea sa consulti un jurist animalule ( sa il parafrazez pe iliescu) avand in vedere ca esti centaur asta nu e o o ofensa !. deci asadar e vorba de drepturiele unor cetateni romani aflati in alta tara nimic mai mult .
    4. ln rest numai de bine sanatate bani si femei

  • Theodora spune:

    Despre ce vorbiți, retardaților, aici?????? Faceți scheme să vă înțelegi, dacă puteți, da e nevoie de puțin real, că oricum limba română nu prea vă ajută prea mult. Nu mă stai, până când un copil ajunge să se sinucidă din cauza părinților. Mânca-v-ar pământul!

  • James spune:

    Tu esti singurul informat si poti avea o parere.Ceilalti sunt niste prosti, primitivi, ciudati, sectanti, ultracrestini. Tu intelegi ce inseamna familia si incerci sa ne luminezi.Esti civilizat , bine crescut si scrii articole minunate! Iti multumim!

  • Grivei spune:

    Cind s-au sinucis cei 2 copiii de la Craiova, pentru ca au fost luati de langa familia adoptiva, nimeni nu a semnat petitii, nimeni nu a iesit in strada, nimeni nu a facut emisiuni tv la ore de maxima audienta, nu s-a intamplat absolut nimic deosebit. Sa-mi spuna turma de ipocriti, de ce fac spume la gura pentru copiii norvegieni iar pentru cei romani nu misca un deget, nu ies in strada, nu semneaza petitii?

  • Dorel spune:

    Numa’ prostii se coiesc pe subiectu’ asta.O singura intrebare tre ‘ sa-ti pui :”Sa am incredere in spusele unei familii guvernata in spiritul(lol) prietenului imaginar sau in institutia unui stat model gen Norvegia?”

  • drakulea spune:

    Oameni buni, si Romania are o lege privind protectia si promovarea drepturilor copilului (http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_protectiei_copilului.php) si aia spune uite asa:

    Art. 33
    (1) Copilul are dreptul la respectarea personalitatii si individualitatii sale si nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante.
    (2) Masurile de disciplinare a copilului nu pot fi stabilite decat in acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub niciun motiv pedepsele fizice ori acelea care se afla in legatura cu dezvoltarea fizica, psihica sau care afecteaza starea emotionala a copilului.

    Daca s-ar si aplica si in Romania ca la carte nu ar mai face nimeni propaganda pro-Bodnariu.

  • Val spune:

    Deci statul norvegian nu poate gresi, dar manifestantii pro-Bodnariu da, ptr ca se inchina lui Arsenia Boca. Dar ce spuneti de acest raport al unor norvegieni (si scandinavi in general), scris in anul 2013, care critica din plin Norvegia si alte tari scandinave pentru modul cum trateaza cazuri de genul Bodnariu? Or fi si astia platiti de rusi? Sau de Arsenie Boca? Sau de Mama Omida? Cititi va rog aceasta petitie adresata de un grup de juristi si universitari scandinavi Parlamentului European in 2013: http://www.nkmr.org/docs/Report_to_the_European_Parliament_Petitions_Committee.pdf

    • Radu Post author spune:

      VAI E UN RAPORT TOATA LUMEA. E UN RAPORT!

Adaugă un comentariu