Scandalul cu dezinfectanții și cum poți tu schimba sistemul

Am vrut să scriu ceva de scandalul ăla cu dezinfectanții care ajung în spitale diluați de 10 ori de când a apărut. Da’ nu am avut ce. Pentru că absolut orice aș spune, am mai spus deja. Ce dracu să mai spun ce nu au mai spus alții sau chiar eu, cu alte ocazii?

Dacă nu știi despre ce e vorba, du-te și citește la Tolontan. Chiar acum. E foarte important. S-ar putea să afli din ce cauză o să mori când te duci să îți scoți amigdalele.

Din punctul meu de vedere e cea mai importantă confirmare din ultimii 10 ani că sistemul nu funcționează. E o dovadă mai clară decât Colectiv și multe altele. Știe toată Europa că noi nu raportăm cazurile de infecții intraspitalicești pentru că sunt foarte multe și nu le numără nimeni. Că se moare cu zile în spitalele de la noi și că avem un sistem medical de lumea a III-a. Nu ai cum să numeri câți s-au îmbolnăvit și câți au murit pentru că spitalele erau dezinfectate cu apă chioară, dar bunul simț îți spune că e vorba de mii, poate zeci de mii de victime imposibil de contorizat. Dar asta au mai tot zis și alții.

Oamenii sunt idioți. Mii de oameni dezbat cu deosebit interes dacă doi bărbați au voie să se fută în cur între ei sau nu. Absolut orice gospodar are o părere solidă și vehementă despre imigranți. Cu cât subiectul are mai puțină influență asupra idiotului, cu atât idiotul e mai pasionat de el. Că intră în definiția idiotului să îl fută grija de lucruri care nu-l privesc și să îl doară la bască de ălea din dreptul lui.

Aici în schimb e o problemă clară și evidentă: sistemul de sănătate din România e complet devastat. E o problemă clară, reală, rezolvabilă, verificabilă și cu o cârcă de responsabili de-a dreptul criminali. Crezi tu că va da un rahat zburător prostul pe chestia asta care-i afectează direct sănătatea? Fii serios.

Și iar au apărut grupuri de-alea vagi cu SĂ FACEM CEVA! SĂ IEȘIM ÎN STRADĂ!

Iar, am mai spus-o, ieșitul în stradă nu face nimic pe termen lung. Dacă nici cu Colectiv nu v-ați convins, înseamnă că sunteți foarte proști. Sigur, trebuie niște oameni demiși, judecați, bla bla, dar asta nu va schimba SISTEMUL. Sistemul îi va înlocui cu alții la fel. La fel cum a făcut și până acum. Sistemul se regenerează ca hidra. Nu te ajută cu nimic să îi tai un cap. Îi cresc altele.

Dar chiar poți face ceva util.

Serios? Pe bune? Chiar vrei? Dar fii atent, ca e mai complicat. Știu, pare fain să ieși în stradă, te plimbi, țipi la aer, te întâlnești cu prietenii, faci un happăning, o arzi pe facebook. Dar o adunătură de oameni nu e o forță, e doar o gloată. Poate să țipe inutil, poate maxim să dea jos niște oameni, dar o gloată nu construiește nimic. Sistemul nu se schimbă de la cap. Se schimbă de jos.

Și aici incepe soluția aia care e reală, funcționează, dar nu o să se bage nimeni, că nu sună eroic.  Tu, îmi pare rău să te dezumflu, dar ești un om mic. Un om foarte mic și fără putere. Nu poți tu schimba miniștri și nu te ajută cu nimic. Ce poți face însă e să identifici o ramură mică și locală a problemei și să o rezolvi pe aia.

Așa se schimbă sistemul

Găsește probleme mici cu soluții reale. La tine în cartier. La tine pe stradă. Vezi ce nu funcționează. Vezi ce funcționar public local o freacă. Fă acolo scandal până își face treaba sau e înlocuit de cineva care își face treaba. Interesează-te de administrația locală și ce face. Implică-te. Nu mai da șpagă nimănui, niciodată. Nici profesor, nici doctor. Sacrifică niște avantaje personale pe principii. Ține-te de a fi un cetățean corect și de a-i ține cetățeni corecți pe ăia din universul tău, palpabil, din jur. De asta ar trebui să te frece grija mai mult și mult mai puțin de miniștri a căror mecle nu le-ai văzut în viața ta. Ești un om prea mic să poți schimba chestiile mari. Poți doar să faci zgomot spre ele. Mai bine îți alegi ținte mici, reale și te ții de ele.

Asta dacă chiar vrei să faci ceva.

Dacă nu, ieși în stradă, latră la aer, apoi pleacă acasă dezamăgit că nu se schimbă nimic. Dup-aia poți să clefăi la o bere cu prietenii de față, peste 6 luni și să zici „Bă, io am fost acolo, am lătrat la aer, da n-ai, bă, cu cine”

***

Comentarii (42)

  • Trollupigus spune:

    N-ai cu cine ba, n-ai cu cine! :))

  • doamna copilu spune:

    …imposibil ,tot se gaseste un cetatean sa futa meciul la doi care vor sa joace corect ,asta e drama la noi ,procentul de cacanari e mare,nu e o societate omogena si educata…nu vrei sa dai spaga ca pacient ?muie …da-te la o parte ca e altul cu ea pregatita in spatele tau si asteapta , vrei sa faci greva ca medic o sapatamana ca ai salar de gunoier ?du-te fraiere ,e sala de operatii libera pt colegu sa bage in loc .

    • sindi_cat spune:

      Treaba asta cu schimbatul sistemului e ca slabitul: o sa vezi efectele in timp, nu imediat. Daca tu nu dai o data spaga la doctor si vezi ca aia zece din spatele tau dau, asta nu inseamna ca ai esuat. TU NU ai esuat, doar aia din spatele tau. Copilul tau, pe care o sa il cresti in acelasi spirit, o sa faca la fel ca tine (va fi corect, cinstit, demn etc). Si nici el s-ar putea sa nu vada cine stie ce efecte clare ale schimbarii. Dar in 50-60 de ani o sa inceapa sa se miste ceva.

      Gandeste-te la televiziuni: daca de maine se hotarasc toate sa nu mai difuzeze stiri cu omorati, accidente si manele, daca emisiuni gen „Acces direct” sau „Un show pacatos” vor disparea brusc, oamenii o sa inceapa sa isi schimbe preferintele. Incet, ca aia care s-au manelizat timp de 26 de ani o sa urle ca ei vor manele. Si o sa si le puna la player, la calculator, sa le asculte. Iar aia care considera ca Loredana Chivu e o bomba sexi o sa continue sa faca laba la pozele cu ea. Si o sa moara prosti. Dar aia care vin dupa ei o sa fie expusi la altceva. Si asa o sa apara schimbarea.

      • doamna copilu spune:

        copilu tau da, va creste in acealsi spirit ..da tu ai uitat de aia 10 din spatele tau care isi cresc si ei copii in alt spirit .

        • doamna copilu spune:

          adica pe cercul asta vicios nu merge decat actionat cu factori externi…deoarece ala intern e nesmnificativ

          • sindi_cat spune:

            Ceea ce spun eu e doar o speculatie, dar poate copiii alora zece de care zici tu vor fi dispusi sa accepte o schimbare, cat de mica. Poate nu vor fi la fel de obtuzi ca si parintii lor. Desigur, si varianta cealalta e posibila, adica fiul tau sa fie cel care se va schimba in rau, luandu-se dupa ei.

  • Jane Făe spune:

    AHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!
    Cine, mă, ăia care cumpără căpșuni și roșii de la țiganii care vând pe trotuar fără să plăteasca taxe, deși fix peste intersecție e piața?
    Ăia care au pensie/salariu/plm mic(ă), dar au bani de cumpărat bobițe la câinii de pe stradă?
    Ăia care aruncă gunoiul pe lângă toboganul din ghenă, lasă capacul de la tobogan și ușa de la ghenă deschise, ca să împută toată scara?
    Ăia care au pensie/salariu/plm mic(ă), dar au bani de cumpărat bere și orice altceva de la buticul de la colț, unde se adună și urlă toți bețivii din cartier?
    Cine, mă, ăia și alții de teapa lor?!
    Centaure, te-ai tâmpit?

    • Lombada Stefan spune:

      Coaie, e trist. e trist ca tovarasul de langa tine. Totul pleaca de la niste valori.

      Evident nu pot sa ma iau de zoso ca se pisa in piscine, cand eu ma pisam de la balcon, la jumate din varsta lui.

      Educatie. Principii. Valori. NU CU PIZDA INTINSA PE ECRAN.

      Le-am facut pe toate, le-am primit pe toate, m-am lovit de toate.

      Dati-mi autoritatea, ca vii sugrum cu mana mea.

      • SaruptUnburlan spune:

        Uite post recent pe blog la lesinatu’ de Zoso: cum si-a lasat un roman caruciorul cu copil in mijlocul culoarului la alimentara, si cum a luat bravul de el atitudine. Ca il doare creierul pe roman sa faca un metru in plus pe langa pentru greseala altuia. Romanu n-are cum sa piarda un metru in dauna altuia, un sfert de secunda in pula mea…nu! Trebuie sa lupti si sa pedepsesti cretinul care a indraznit sa atenteze la metru TAU. Si aratarea asta de om e mandra de cum a facut el dreptate. Citez: „M-am simțit bine”. Bravo romane, s-a facut justitie, aproape ai pierdut un metru da i-ai dat de l-ai julit.

        • Lombada Stefan spune:

          :))) eu aplic regula sfertului academic. ai 2.15 secunde sa-mi demonstrezi ca meriti timpul meu.

          daca nu, timpulamea

  • mda spune:

    și nu te contrazici singur? spui… prostului oricum nu-i pasă de problemele lui, ci de chestii total stupide. prin urmare dacă doar o mână de oameni rezolvă concret chestii mici tot e nimic! e naiv să crezi că dacă rezolvi o groapă din asfalt ai schimba sistemul de gropi de pe tot drumul. la fel de naiv ca și strigatul la aer. măcar strigatul la aer are câteodată măsuri concrete.

  • SaruptUnburlan spune:

    Bai Paul, noi romanii suntem setati pe mod de operare egocentric si prin prisma pulii eului pricepem intregul univers, deci nu ne vorbi de sacrificarea avantajelor personale. Romanu’ nu pierde niciodata, cum adica sa renunti la avantaj ??

    Personal am patit ghinionul de a avea de-a face cu zeci de nationalitati si ma jur pe ce-am mai scump ca mai hrapareti ca romanii nu am intalnit, atat de lacomi in gandire si concentrati pe eu eu eu eu…poate la fel de iobagi numai rusii sa fie. Nu spun asta din defetism sau basini de superioritate, dar pana si tiganii au infinit mai mult simt al comunitatii, acolo in satra si-n familia lor.

    • doamna copilu spune:

      pai asta zic si eu ,schimbari majore pe plaiurile astea nu au inceput decat de sus in jos, niciodata invers…vezi cuza ,regele, ceusescu chiar si imputitu de basescu…si daca zice cineva revolutia89 ii dau cu un scaun in cap. neamul asta romanesc e maleabil si poate cu potential dar nu de capul lui ,nu detine gandire colectiva deloc.

    • Una spune:

      Corect! Eram odata la ambasada romana sa-mi fac pasaport si pe langa debandada generala infricosatoare, am avut ocazia sa privesc un conflict de aproape dintre tanti de la ghiseu care zbiera si o alta tanti care nu avea programare, da’ era cu copilu’ mic si zbiera si ea ca ii era foame copilului si voia sa intre mai repede in loc sa isi astepte randul, asa cum ar fi fost normal. Cand eram mai absorbita de show mi-am auzit deodata numele strigat in toata sala de tanti de la ghiseu intrebandu-ma daca ii dau voie lu’ tanti cu copilu’ sa intre inaintea mea. Am zis ok, in toata sala liniste, jur ca lumea ramasese inmarmurita in afara unui tigan care a strigat „Bravo!” Cred ca doar eu si el gaseam situatia penibila.

  • Lombada Stefan spune:

    Vreti sa-ti faci restaurant ? invata sa speli vase

    Vrei sa-ti faci hotel ? invata sa schimbi asternuturile

    Vrei sa conduci o primarie ? invata sa maturie strazile

    • sindi_cat spune:

      Pe sistemul: Vrei sa stii sa futi ca un rege porno? Invata sa faci laba. Stiu, trolling.

  • Cockwork Orange spune:

    De de sa fii moral cand o scurta vizita la popa iti asigura linistea sufleteasca si viata vesnica? De fapt nici nu trebuie sa mergi tu. Vine el singur ca se inaugureaza ceva, undeva, candva….

  • Ervin spune:

    Cel mai bun sfat pe care-l poti da, sa te implici local si sa nu astepti solutii „de sus”. N-am apucat sa ma pun (inca) cu statul dar la privat garantez ca se citesc reclamatiile. YMMV

  • Esculap Salam spune:

    Mai sunt fapte care nu sunt invatate de romani. Unul e ca Romania nu e al shaptelea cerc al infernului, si ca infectiiintraspitalicesti sunt si in restul lumii. In SUA, unde infirmiera ia leafa mai mare decat doctorul german, a aparut saptamana asta un studiu care zice ca, daca doctorii nu s-ar ascunde de frica proceselor de malpraxis, mortile cauzate de ei i-ar propusa pe locul trei in clasamentul cauzelor de moarte. Sunt infectii intraspitalicesti cum nici nu visati in Suedia sau Elvetia. Nu prea sunt bocitoare dintr-astea gen GSP. Si chiar daca ar fi, noi suntem interesati doar de telenovelele americanilor.
    Al doilea lucru care nu intra in capul romanului e valoarea banului. Poti sa faci tu, romane, mama schimbarii in cartier, daca belgienii au supt din Congo miliarde si miliarde. Cel mai probabil, belgienii vor plati doi maturatori acolo unde noi latim doar unul – ca au de unde plati. Chiar daca maturatorul e imbecil, doi maturatori sunt mai eficienti.

  • romeo spune:

    I’m starting with the man in the mirror
    I’m asking him to change his ways
    And no message could have been any clearer
    If you wanna make the world a better place
    Take a look at yourself, and then make a change

  • Kathy Bates spune:

    În ultimii 5 ani ai lui Ceașcă și primii 2-3 după ciuruirea lui, generațiile mai bătrâne ziceau așa: dacă te duci la spital pe picioarele tale ai șanse foarte mari să pleci de acolo pe roți. Ale dricului. Adică ori te lovea hepatita A, ori toxiinfecția alimentară, ori îți făcea asistenta vreo injecție și luai HIV sau HCV, ori nimereai la vreun dobitoc de doctor care tăia ce nu trebuia în timpul operației.

    Așa încât, dacă erai un om prea mic să poți schimba chestiile mari, trebuia să faci pe Dracu-n patru să nu te îmbolnăvești. Ți se demonstra cu nuiaua peste degete și cureaua peste fund că nu trebuie să pui mâna, gura sau alte organe în locuri suspecte. În toate sensurile posibile ale expresiei.

    • Lombada Stefan spune:

      ce noroc ca la prima vizita in spital, am fost operat de-un doctor negru :)))

      #unumaimurdar

  • Cheloo de la trupa Paraziții spune:

    Fugiți din românia cat inca mai sunteți în stare. Sau in viață!

  • vasea spune:

    LSD?

    • Cheloo de la trupa Paraziții spune:

      SDB(sare de baie)

  • mihai spune:

    Asta e, o vai, cum de nu m-am gandit. Solutia e sa ne ocupam de lucrurile marunte si nesemnificative, asa se rezolva problemele mari. Sigur va merge. Trebuie doar sa va intre in cap ca sunteti oameni mici si nesemnificativi care nu pot schimba decat lucruri marunte. Foarte bine, sa le schimbam si atunci vom trai intr-o tara in care maruntisurile vor functiona correct, iar restul lucrurilor si anume alea importante se vor rezolva de la sine, sau mai bine zis, le vor rezolva aia care nu se cred oameni marunti si le vor rezolva bine si o sa fie bine si gata. Sunteti niste copii necopti la minte si cand veti intelege ce trebuie facut lumea se va schimba iar si voi o sa fiti dinnou nepregatiti. Solutiile sunt mult mai simple decat credeti insa nu va duce bibilica sa le intelegeti si ii considerati nebuni pe aia care vi le arata. E de respectat totusi ca va ganditi la treburile astea, cel putin asta ar putea sa fie un inceput. maruntilor…

    • mamalubill spune:

      Cred ca nu ai citit cu atentie sau nu ai inteles ce scrie Radu. Citeste inca o data. Si poate ar fi bine sa renunti la atitudinea asta superioara.

    • Loko spune:

      Sa mori tu ca m-ai facut curios! Ia spune, maistre, mai multe despre solutia/ile alea simple.

      • unporc spune:

        iti dau exemplu. Am avut posibilitatea sa dau spaga ca sa iau permisul de conducere. Nu am vrut sa dau. Am mai dat examen de 2 ori si l-am luat pana la urma.
        Alt exemplu, am fost internat in spital pentru o interventie chirurgicala. Nu am data un leu spaga si inca traiesc bine mersi. Am riscat? Poate, dar a fost pe barba mea.
        De ce nu am dat? pentru ca nu vreau sa mai dau spagi. Daca e sa crap, crap.
        Acuma, daca nu ar mai da spaga destul de multi oameni, poate am avea alti politicieni. Poate nu, dar spaga (adica ciubuc ca de acolo cred ca se trage) este prezenta de pe vremea imperiului otoman.
        Eu te intreb asa, tu daca esti dispus sa dai 100 de ron sa nu-ti ia permisul, de ce crezi ca altii nu ar da 50 100 meleoane de euro ca sa castige 500 de milioane de pe urma statului roman?
        Si aia alesi tot dintre noi sunt. Poate ca daca s-ar schimba mentalitatea, ar ajunge in pozitii de conducere si oameni integri. Si asta cu „Da ala de ce face” este boala grea. De care nu stiu cand o sa scapam.
        Ca sa ne intelegem, nu ma consider cu nimic mai presus fata de restul, fiecare le stie pe ale lui si fiecare a incercat cumva sa iasa cat mai bine pentru el. Cat de etic si de legal a procedat, asta este alta discutie. Dar eu cred ca ce zice Radu mai sus este parte din solutie. Mai sunt si alte parti, dar macar atat, sa nu mai se dea spaga „pentru ca asa se face”

  • mihai spune:

    am vazut o poza cu tine si cu radu la batranete care va tineati reciproc de frutze, pensionarilor

  • Cristi spune:

    Am 38 de ani si nu am dat spaga in viata mea. Niciodata nu am umblat cu pile sa am un job mai bun, nu mi-a placut niciodata sa o sug pentru avantaje, ca mai apoi sa fiu futut de aceiasi oameni.
    38 de ani, am reusit sa supravietuiesc.
    Si mai sunt si din Vaslui, cel mai sarac județ din tara.
    Poate ca ar trebui sa spun si ca nu am calcat intr-un spital de stat de vreo 20 de ani… conteaza asta?

    • Lombada Stefan spune:

      dai un ban, da ai ficat

      RUPT,FORJAT, Manca-mi-ati pula si voi si prohibitia, ca m-ati disperat.

  • anon spune:

    >Nu te ajută cu nimic să îi tai un cap. Îi cresc altele.

    corect. important e sa-i tai coaiele

    dailystormer.com

  • Valeriu spune:

    Cred ca varianta „corecta” are valoare exact cat au si protestele.
    E mai buna probabil, din perspectiva unui foc continuu.
    Dar daca te uiti in partea vizata, cu ce sunt sancționați, sunt niste frecții, niciodată nu vor fi o problema, oricate li s-ar da, pot sa fie fara numar.
    E buna chestia, ca idee, dar trebuie sa ai si cu ce sa lovesti in sistem, sanctiunile care nu dor nici in c.r n-au nici un efect

  • drakulea spune:

    Romania e tara in care „Idiocracy” se intampla deja: si nu din cauza ca oamenii inteligenti nu se multiplica la fel de mult ca prostii, ci din cauza ca oamenilor inteligenti dupa o vreme li se ia si pleaca… Si raman in urma aia carora le e mai frica de islamizare decat de moartea subita la spital dupa ce s-a dus sa-si verifice atacul de acnee de pe kur.
    Traiasca Darwin si legea selectiei naturale!

  • Cristian spune:

    Asta cu dilutia este un mic, foarte mic varf de iceberg suprapus peste un mod de gandire pe care din pacate il avem mai toti. Este ce a iesit din conceptia pur romaneasca cu las’ ca merge si asa. Trist este ca aproape tot timpul merge si asa dar nu la parametrii proiectati. Dilutia aia omoara 50-90% din bacterii dar nu 99.99% cat ar trebui, iar cele care traiesc sunt monstruleti imunizati, peste care chiar daca acum pui ceva nediluat tot nu o sa-i omori 99.99% pentru ca… deja sunt niste monstruleti imunizati. Zic de un mic varf de iceberg, pentru ca tot ceea ce s-a construit / tot cu ce s-a construit de cateva decenii incoace este substandard si cel mai probabil urmatorul cutremuras mai voinicel o sa bage direct in mormant mai multe zeci de mii de oameni deodata. Politica lui cel mai mic pret (pe baza careia s-au facut toate achizitiile publice din ultimii 25 de ani) nu are cum sa acopere si o calitate cat de cat ok, ci impinge toata piata catre substandard. Politica lui 10-20-30% spaga din contract nu are cum sa nu impinga deja substandard-ul direct in apa chioara si maturatura de depozite occidentale. Pentru cele doua politici aplicate simultan, trebuie iesit in strada si trebuie sa cada capete, daca se mai poate ca la revolutia franceza.

  • sefu lu ceac noris spune:

    Corect. Sa nu ne mai smiorcaim ca nu e dreptate pe lumea asta. Aia care ne conduc s-au ridicat dintre noi. Marea masa de cocalari e gene pool-ul din care se inalta cocalaretul cu functii. Asa suntem si vom fi iarasi ce am fost si chiar mai mult decat atat. Zgonea rulllz. Marean rulllz. Piedone e adevar curat. Si altii ca ei.

  • Mongo spune:

    „Ceap ceap” e vorba romanului. Da-i acolo proforma. Rezultatul e clar: primitive country say hello.

  • Andrei Daniel spune:

    Mie mi-a placut maxim reactia lui Codrea, „asta e sistemul doamna” parca suna a slogan national. Il tot aud!

    • Mielu spune:

      Ș-acu a tăcut.

Adaugă un comentariu