Ghid electoral pentru tineretul aiurit

Știu că nu e un subiect care să vă facă să vă simțiți înțelepți când discutați despre el, ca toate căcaturile fără relevanță în lumea voastră reală pe care le molfăiți de obicei, dar vin alegerile locale săptămâna asta. Sunt destul de importante.  Că decid cine o să toace banii statului și prin ce firme de curte și măfiuțe locale o să o facă. O mare parte din banii pe care îi muncești ajung la băieții ăștia. Spre diferență de sirieni, gay, sirieni gay și alte chestii despre care vă place să vorbiți, asta chiar contează. Începem cu noțiunile de bază.

CE E ĂLA VOTUL ȘI CE ÎNSEAMNĂ PENTRU TINE

Dacă ai impresia că votul e un drept fundamental de-al tău care îți dă puterea să alegi cine să îți reprezinte interesele în sistem, înseamnă că ești foarte prost. Dacă votul avea vreo putere reală, nu ți-l dădea nimeni gratis. În teorie, pe hârtie, votul e o chestie puternică. Dar în practică, nu e. Pentru că marea majoritate a oamenilor nu au discernământul necesar să voteze ce e bine pentru ei. Nu au discernământul necesar să își dea seama care sunt interesele lor proprii și să aleagă un candidat care să le reprezinte.

60% dintre români sunt semianalfabeți care nu au înțeles nimic de la viață, darmite de la politică.

30%, (și aici vă încadrați mulți dintre voi) doar au impresia că au înțeles ceva de la politică dar habar n-au care-i diferența dintre consiliul local și prefectură.

și mai rămân doar vreo 10% care realmente înțeleg cât de cât cum funcționează sistemul. Doar ăștia poți spune că au făcut o decizie conștientă. Restul, cea mai mare parte dintre ei chiar și dacă votează ce votezi tu și tu votezi conștient chestia aia, vor vota la ghici, bănuială, bulan, pe încredere și pe instinct de turnă.

Și trebuie să înțelegeți clar conceptul de electorat captiv. O mare parte din țară trăiește la nivelul sărăciei. Oameni care subzistă sau abia le ajung banii de necesitățile de bază. Bugetari, pensionari, asistați social, agricultori. Pe oamenii ăștia îi doare complet la bască cine fură, cine plagiază, cine minte. De autostrăzi, învățământ, și dezinfectanții din spitale. Ei depind de niște bani clari și vor vota fix omul care le garantează că nu le va tăia, sau le va mări, salariul, subventia, ajutorul. Pe ăla care le va garanta locul de muncă și pâinea de la gură. Atât. Îl doare la bască pe pensionar de doctoratele lui Neogiță. Omul a zis că plătește gunoiul de la bugetul local, a făcut-o. Sunt 20 de lei pe lună în buzunar. Clar, concret. Când faci foamea te doare la bască de idealuri, corupție și alte chestii.

Oamenii ăștia nu vor vota niciodată un candidat independent, care nu face parte din sistem. Pentru că ăla nu poate garanta nimic. Sistemul i se va opune și se va simți la buzunarul lor de săraci, clar și direct. Pe deasupra, campania independentului nici nu va ajunge la ei.  Îți trebuie foarte mulți bani ca să faci ca mesajul tău să ajungă la o parte semnificativă de populație. Trebuie să fii parte din sistem ca să iei bani de la stat pentru campanie electorală. Bani pe care un băiat bun care îți vrea ție binele nu îi va avea niciodată, iar pentru ăia care au, e doar o investiție pe care și-o vor scoate tot din curul tău, în următorii ani.

Din această lipsă de coordonare, lipsă de înțelegere și lipsă reală de opțiuni valabile pentru o mare parte din populație, ușor mânată de la spate de lideri și nevoi, votul devine o chestie foarte depărtată de idealul ăla de „drept fundamental de a alege”.

CU CINE NU TREBUIE SĂ VOTEZI

psd-sigla – Tras din FSN, tras din foștii securiști, nomenclaturiști și alți sinștri, PSD-ul e un partid profund corupt, care nu se va schimba niciodată. Oricât ar încerca ei să zică că s-au spălat și să aducă fețe noi, fețele noi sunt protejații, copiii și copiii protejaților comuniștilor bășiți care au dezumanizat populația timp de 50 de ani. Nu poți vota PSD decât dacă ești idiot sau parte din populația captivă a PSD, care depinde de niște bani pe care doar ăștia îi promit, pentru a nu muri de foame. Dacă ai alte interese cu ei care nu țin de murit de foame, ești doar un ticălos. Dacă ai impresia că reprezintă cumva politica de stânga, ești imbecil.

pnl – În teorie un partid liberal, în practică exact același rahat ca ăsta de mai sus. Doar altă felie de foști oameni de partid, protejații și copiii lor. Singura diferență reală între ei și PSD e că PSD-ul e mai bine înfipt în sistem. La fel, poți vota pentru ei doar dacă ești idiot, muritor de foame sau ticălos. Dacă ai impresia că cumva ăștia reprezintă dreapta, ești imbecil.

 

sigla-PMP-cu-codiță – Aici e exact ca mai sus, doar că format din oamenii prea proști să se lipească la unul dintre partidele de mai sus. La fel de ticăloși, doar că mai firavi. Muie băsescu. Aici trebuie să fii doar idiot sau ticălos să votezi, pentru că nici măcar nu îți pot garanta că nu vei muri de foame

 

12822842_830537703741357_136486484_o – ALDE nu e un partid. E o glumă proastă. E doar o grupare de mârșavi, în frunte cu Tăriceanu, care s-au înfipt destul de bine în sistem, încât nu mai au nevoie să păcălească populația să îi voteze. Negociază direct cu celelalte partide, să iasă pe listele lor, ca paraziți, sau ca alte partide să fie non-combat în zona lor, în schimbul ajutoarelor din sistem și din măfiuțele lor de afaceriști cu statul. Dacă îi votezi ești complet ticălos.

UNPR– UNPR e un partid foarte neînțeles. Știți cum BOR-ul promite că ne protejează de iad, dar de fapt ne iau banii să-și ia haine de aur și merțane? Ei bine, cam la fel fac și Poliția, Armata și Serviciile. Zic că ne protejează de pericole, dar din bugetul lor își iau mașinuțe, angajează rude, execută filaje cu care apoi pot șantaja politicieni să le mai dea chestii, își construiesc coloane oficiale semețe, cu care să se ducă de la restaurant la coafor și își fac academii unde să se facă reciproc doctori, ca să pară intelectuali. Niște paraziți care în ultimii ani cresc mult mai repede decât BOR-ul și care, spre diferență de BOR, au partid parlamentar. UNPR-ul, partidul care reprezintă interesele poliției, armatei și serviciilor de a primi cât mai mulți bani și de a se infiltra în cât mai multe instituții. Iarăși, ori nu o să fie pe listele lor, ci pe listele oamenilor cu care au negociat (PSD), ori o să candideze în locuri unde au negociat non-combat cu alte partide, pentru niște servicii. Din partea serviciilor. Dacă îi votezi ești cel mai mare ticălos.

UDMR.svg – Un fel de PSD de unguri. Dacă ești ungur și ai impresia că UDMR te reprezintă, ești foarte prost. Da, reprezintă unguri, dar nu pe tine. Pe niște băieți cu afaceri, în principal cu cherestea. Reprezintă ungurii la fel de tare cum PSD reprezintă românii.

 

CU CINE TREBUIE SĂ VOTEZI

 

Deci, dacă ești om cu vagă dare de seamă, măcar pe la salariu mediu pe economie ca nivel de trai, căruia 20 de lei în plus pe lună nu i se pare motiv de a alege un primar, ești într-o minoritate ridicol de mică și votul tău poate valora ori nimic, ori foarte foarte foarte foarte puțin. Să luăm concret, pe categorii. Ca tânăr responsabil, algoritmul e simplu.

PRIMĂRIE

Te uiți frumos pe lista de candidați și pe numerele din sondaje. Este vreun candidat care nu face parte din partidele de mai sus și are șanse reale de câștig (la maxim 5 puncte de primul clasat) și știi cât de cât că nu e un ticălos notoriu? Votează-l pe ăla. Cel mai probabil nu există, dar dacă există, ești norocos.

Dacă nu e, vezi care sunt primii doi candidați. Sunt la distanță mai mică de 5 puncte unul de altul? Votează-l pe ăla care e răul cel mai mic. E distanța mai mare de 5 puncte între ei? N-ai ce să faci, asta e. Dacă votezi un cetățean fără nici o șansă, pe care toate sondajele îl dau drept complet pierdut, votul tău nu a valorat nimic. A fost doar un gest demonstrativ. Și la fel de demonstrativ poți desena puli pe buletin sau poți chiuli direct de la vot.

CONSILIUL LOCAL/JUDETEAN

Aici e puțin mai complicat. Că e o gașcă de băieți care intră și mai multe găști de băieți care participă. Scopul tău e să găsești gașca cea mai puțin coruptă și să bagi minim un băiat de acolo la consiliul local. De-aia, aici nu prea există opțiunea cu stat acasă/puli pe buletin. Vezi găștile și uită-te în sondaje. E vreuna cu șanse reale de a băga un consilier,(spre exemplu, în sectorul meu sunt 31 de consilieri locali, deci un candidat/grup de candidati trebuie sa ia macar 3,2%  ca să bage un băiat) pe care ii are orașul tău care nu face parte din partidele de mai sus? Votează-i pe ăia. Dacă nu, și crezi ca unul din partidele de mai sus e semnificativ mai puțin nociv decât celelalte, votează răul cel mai mic de pe listă.

Dacă o să faci calculele, probabil o să iasă că orice ai face, votul tău nu valorează nimic, așa că mai bine stai acasă sau desenezi puli pe buletinul de vot. Dar măcar așa faci alegerea asta logic. Ai încercat. Ai calculat opțiunile și ai ajuns la concluzia că n-ai ce să-i faci.

Ca să vă dau un exemplu clar, la mine în sector, răul cel mai mare, Robert Negoiță are vreo 55%. Câștigă clar. Răul cel mai mic, adică următorul clasat, e mult prea departe. Votul meu chiar nu valorează nimic. Probabil o să desenez niște puli semețe pe buletin. Iar la Consiliul Local/Consiliul București, am să văd dacă formațiunea aia ridicolă a lu Nicu Șordan are măcar un 3,2%, și dacă da, le dau acolo, că mi se pare OK să aibă niște cetățeni în consiliu. Ca rău cel mai mic, așa.

Iar de primăria București nu zic nimic, că e prea lung textul să mai deschid și subiectul ăsta. Poate zilele următoare, dacă e cineva curios.

 

***

Comentarii (61)

  • Gion spune:

    Deci simplu spus – am belit pula.

  • omulbun spune:

    Foarte bun ghidul, n-am putut sa rîd :/

    Asta fiind pentru Bucuresti, sa va zic un pic despre cum e prin mediu rural. În multe comune, baronul local angajeaza satenii pe la policlinica locala, pe la primarie, pe la consiliul local, pe slujbulite de jos, gen dat cu matura, portari, securitate. Asta se face pe la jumatea mandatului. Apoi, cînd vin alegerile, mesajul e clar: votati cum trebuie ca altfel va dau afara. Si se voteaza cum trebuie. Asta merge fiindca îs oameni putini si bossul stie cam pe toata lumea.

  • Gabrel spune:

    Mai ramane Nicu Sordan pentru cei 40%, poate poate se renunta la lene si nu castiga iar prostia.

    Si pt Sectorul 3 ai oricand varianta Ghita, echivalentul la a desena puli =========D

  • Terente spune:

    Dacă îndrăznesc să subscriu la urările adresate lui Băsescu, intru la lezmaiestate?

    • am spune:

      ras

  • gicu spune:

    In Cluj, Boc are 60% in sondaje, urmatorul are vreo 15, un afacerist dubios PSD-ist care se da independent, n-are niciun rost sa ma deranjez pana la sectia de votare.
    Daca as fi in Bucuresti as vota-o pe Firea, dintre toti candidatii e singura pe care as fute-o! (Da da, stiu, voi aveti toti standarde inalte si futeti doar fotomodele!)

    • sindi_cat spune:

      Si eu as vota-o, tot pe criteriul asta, chit ca nu-s din Bucuresti. Uite, un nou criteriu de a vota pe cineva: gradul de futabilitate pe care il emana.

    • George spune:

      Și io aș fute-o!

  • Daniel spune:

    Ba fii atent io is din cluj si o sa votez cu Boc si-o facut facebook omu, o adus biciclete in oras baga guniol in subteran o facut stadion si parcare bengoasa la mine in cartier (de aia pe mai multe nivele cu lift cu usa tat ce trebe) deci de ce nu Boc?

    • obozaur spune:

      Daca boc chiar e baiat valabil cum zici tu la primarie atunci sa-mi bag pula-n base ca daca-l lasa pe asta la butoane atunci in criza pana acum eram invadati de imigranti sau ceva de bine ce o duceam

      • andrei spune:

        confirm! BOC e cel mai bun primar pe care il poate avea un oras.. si mai ales Clujul… acum nu mai locueisc acolo…dar e orasul meu de suflet… si se vede pe orice gest si vorba de a lui ca omul chiar e interesat si are bune intentii.

        Iar de Cluj?…nu cred ca in ultimii 8 ani exista un oras prin apropiere pe continentul asta care sa fi explodat cum a facut-o Clujul… si aici intra absolut tot..economie, educatie, cultura, divertisment, sport, vizibilitate, spirit civic etc…

        O seara buna!

        • Ovidiu spune:

          No’ la multi ani printre explozii. Cand ai timp mai trage trei dungi pe o banca. Poate nu mai scapi de explozii nedorite. Macar prostii nostri de BM au facut-o cum trebe

  • apoca spune:

    frate ce plm e aia „ticalos”?! l-am auzit doar la oameni fara pic de imaginatie. mi-ai taiat tot cheful cu adjectivu’ asta repetat la fiecare paragraf, sa mor. ma asezasem frumos sa caterinca si cand colo …

  • NoChance spune:

    Plm, eu nu cred ca Romania mai are vreo sansa de recuperare. Is prea multi prosti (posibil si eu) ca sa poti schimba ceva cu adevarat. Ce plm, voi chiar nu intelegeti ca sunteti considerati intrusi? Romania nu e a voastra, e a taranilor analfabeti, tiganilor tupeisti, ghertoilor… Plm, daca vreti o viata mai buna plecati in plm afara, ca va duce capul sa traiti decent si fara sa spalati wc-uri. Nu merita, chiar nu meria. Viata e mult prea scurta ca sa stai sa-ti mai pierzi timpul cu cacaturi de astea. Plm, cate alegeri de astea in care idiotii astia au votat de-a pula si v-au tras si pe voi au trecut? Mult prea multe.

    • Mischatz spune:

      Uau, in sfarsit cineva puncteaza unde trebuie! Dupa isterii generale de tip „je suis Charlie” si alte stupizenii asemenea, in sfarsit ceva la care sa ne putem ralia.
      #posibilsieu

    • xyz spune:

      Sincer, ai impresia ca in Occident e lapte si miere, in special pentru romanistanezi? Inca mai rezista mitul asta?

      • SaruptUnburlan spune:

        Absolut, dar nu pentru tarani analfabeti, tigani tupeisti sau ghertoi.

  • tudor spune:

    Te-ai gandit ca ar putea fi niste baieti care sa modifice sondajele astfel incat sa te faca pe tine sa desenezi pule pe buletinul de vot crezand ca altul n-are nici o sansa?

    Votul anulat e echivalentul unui vot de sustinere a candidatului de pe primul loc. Daca ai o potentiala alta optiune, exercit-o, nu-ti irosi votul

    • Radu Post author spune:

      esti bou. sondajele nu mint cu mai mult de 5%. ca na, le comanda toata lumea, tre sa fie in marja.

    • gigi spune:

      Tudore esti gretos de inocent si prost..mi s-a facut pielea de gaina…

    • sindi_cat spune:

      Se zice „puli”, nu „pule”, ca aici suntem in Centauria, unde haiducii daci varcolaci is la putere.

    • Dragos spune:

      Cum gura ma-tii „un vot anulat e unul de sustinere a candidatului de pe primul loc” ? Dupa ce matematica sau logica pizdii ma-tii ai scos cacatul asta pe gura ?

      Futu-va in gura de lepre penelisto/basiste !

      • valentin spune:

        Handicapatule! Ce ARITMETICA știi tu? Vot anulat=0 deci avantaj pt primul plasat!

    • catalinx spune:

      Sa mori tu, Radule? De data asta ai fost prost cu crăci. Ia spune-ne tu despre sondajul cu Predoiu si cat de manipulator e articolul asta. Dacă simpatizanții lui Mucușor te-ar fi crezut pe cuvant pe tine și sondajele …
      Serios, sper că ai fost plătit.

  • Dorel spune:

    aci la cluj nu-i ase’ rau.boc se arata promitator.pe la voi cum ii ?

    • omulbun spune:

      La Temeshvar o sa fie Robu pentru al doilea mandat, nu e rau, a terminat niste proiecte misto si orasu e foarte civilizat si curatel asa. Are ceva contracandidati de care n-a auzit nimeni, am întrebat într-o doara niste soferi de taxi si aia habar n-aveau cine mai concureaza. Doar pe fb am mai auzit de unu, Orza sau cumva, ceva inginer, care si acum patru ani era concurent dar s-a fîsîit de atunci, un fel de Nicusordan de TM cum ar veni.

      Da, am zis bine, civilizat si curat, fiindca toti tiganii îs în Germania, Anglia, etc. Vin doar în august.

      • ily spune:

        da, nu e rau ca iese iara unu mai comunist ca psd-istii care face orasul mai de ras decat caracalu. iar curatel e doar in centru, la periferie e jale. pacat de contracandidatii slabi da io oricum nu votez cu ceausescul asta new age.

        • omulbun spune:

          n-am prea fost la periferie. de ce e comunist?

      • sindi_cat spune:

        De ce in august? Se coc merele atunci sau ce?

        • omulbun spune:

          Vin în vacanta, sa-si vada familiile. Proportional la spart case sînt putini, aia ramîn peste vara în vest ca lumea e în concediu si poti sparge mai usor. Dar ailalti care-s la cersit, cîntat, furat fiare vechi, furat din buzunare si asa, n-au obiectul muncii asa ca fac si ei o pauza.

  • Prepeleak spune:

    Radule, exista un prag minim de 5% pe care trebuie sa il treaca un candidat la consiliu. Chiar daca normal, asa cum ai simtit si tu, ar trebui sa impartim 100% la numarul mandatelor ca sa stabilim procentul necesar pentru obtinerea unui mandat, chichita cu care mai trag astia cateva voturi spre ei e sa impuna un prag minim, altul decat cel natural, si sa redistribuie voturile celor care nu l-au trecut.

    Aceste „cateva voturi” sunt in cazul Parlamentului, de pilda, cam 15% din totalul frecatorilor de menta, adica „redistribuitii” ar forma daca ar fi stransi laolalta al treilea grup parlamentar al tarii.

  • m spune:

    Un candidat independent? Ca Oprescu?

  • Tetelu spune:

    Imi imaginez cum ar fi ca la anuntarea rezultatului alegerilor sa aud: In functia de primar a fost ales un candidat caruia nu-i stim numele, dar are profilul unei puli belite.

    • tristan spune:

      Pentru astia mai lenesi ar trebui sa existe o casuta cu o pula deja desenata, doar sa pun stampila pe ea. Plus ca la cum desenez eu, crede lumea ca l-am desenat pe ponta

  • kfesjgkesisk spune:

    Si daca nu gasesc un sondaj obiectiv pt orasul meu?

  • Sergiu spune:

    Prietene, daca gandim ca mai bine desenam… chestii pe buletine sau nu votăm, pierdem tot din start. Pana nu încerci, nu câștigi. Ce ai de pierdut daca votezi cu un „underdog” ? Iti spun eu, mult mai putin decât daca nu o faci.

  • nume spune:

    bravo, centaure. ai început să te dai pe brazdă.

  • radu spune:

    Mă distrează independeţii de la Cluj, Alexa pe care l-a refuzat PSD (urla în gura mare în 2014 că el îl alege pe ponta ca să îl pună ăstia candidatul lor la primărie), un aiurit care e de toate şi nimic nu face bine, jurnalist prost şi un om de afaceri la fel de prost, dar când e vorba de laudă şi promosiuni, minciuni e primul. Alt independent dar cu gura mai mică, tot de la psd e Buzoianu, fac poze amândoi pe fb cu ceva zone nereparate din Cluj şi aruncă vina pe Boc. Boc nici nu mai e votat pentru pardid, un lucru a fost sigur la Cluj după revoluţie, ne-am săturat de PSD şi am spus-o prin vot de fiecare dată.

  • Fluieru fermecat spune:

    Voi vota din nou cu Nicusor Dan si Clotilde Armand, ambii de la USB. La fel si la consilii, USB.
    Pot spune ca in sfarsit sunt si candidati pentru care merita sa merg 100metri.
    Politica ro e populata in 99,99% numai de deseuri nereciclbile si care emit radiatii care iti golesc portofelul. Muie lor psd pdl unpr pnl

    La PMB candideaza 2 femei, cea nascuta in RMoldova ii da clasa bagaboantei din psd, varsta ar fi o problema, dar ciorba buna e facuta de gaina batrana!

    • atelieru' de muie spune:

      Găina respectivă trebuie să aibă obligatoriu o pungă pusă pe cap.

  • Alex spune:

    Who Arthur Andritoi and Ionel Pana (CJ) here?

  • Cosmin spune:

    Deci toata chestia cu raul cel mai mic mi se pare asa: X-ulescu te violeaza mai putin violent decat Y-ulescu, deci votez cu el ca are pula formata mai pe gaura curului meu si macar el foloseste vazelina de calitate… De ce sa ma impotrivesc daca asta este viata, nu?

  • mdggsoghh spune:

    E cineva din Arad care stie cu cine o sa voteze?

    • Cosmin spune:

      Daaa.. In Arad se si merita sa mergi la vot… Il avem pe Falca pe de o parte… Tipul care aparent construieste, de asta Aradul arata ca un intreg santier (da’ macar de ar fi un santie nemtesc, ca ar fi mai curat, mai ordonat si cu mai putine gropi si sanse de a-ti cadea tencuiala-n cap). Apoi e un tip de la PSD pe care nu-l stie nimeni da’ e de la PSD… Apoi un bogatas ce a prins printre aia „Mandri” ca sunt „Aradeni” (lasand la o parte prostia de a fi mandru ca faci parte dintr-o localitate, astia chiar sunt periculosi fiind xenofobi, rasisti si avand slogane de genul „Nu lasa oltenii si moldovenii sa voteze in locul tau”)… Ahh, si alt bogatas mai tinerel ce aparent prinde printre tinerii inteligenti dar dornici de teorii ale conspiratiei (ii stiti, aia ce in ciuda IQ-ului pun botul la orice text scris de un autor ce categoric isi doreste o cariera ca autor de romane SF)… Ah.. era sa uit.. avem si-un ungur..

      Daca stie cineva pe cineva mai bun si imi poate aduce un argument macar valid ca sa-l votez duminica, promit solemn ca ma duc sa-l votez…

  • Cockwork Orange spune:

    Unii inca il mai cauta pe Iliescu pe liste !

  • Clotilde Salam spune:

    Mesajul de sustinere al USB este destul de clar, si la fel de nefondat ca optiunea pentru CDR in 1996. In fata era Ion Diaconescu, dar in spate erau tot securistii de la varful PNL aripa Secu, traseistii care au ajuns ulterior in PDL (nominal dushmanul lor de moarte care l-a descaunat pe Ciorbea) si infractori de drept comun gen Remes. Mi se pare amuzant sa vad pe pravoslavnicul Nicu Sordan aliat cu o lista de domnicu nume german-idis. Madam candidata USB la sector 1 este psiholoaga la Centrul de Tranfuzii. Probabil psihanalizeaza hematii. La momentul asta, prefer un hotz privatizat.
    Iar in privinta PSD, te contrazici din motive de premize gresite. In primul rand, nu e credibil ca PSD este votat de saraci, pentru ca adevaratii saraci (gen cel mai jos 10%), cei care au cu adevarat nevoie de ajutor, nu prea voteaza. E posibil ca majoritatea celor din 10% sa fie analfabeti, dat fiind ca alfabetizarea nu era 100% nici pe vremea lui Ceasca, iar astia sunt educati sub alde Vacaroiu si Stolojan.
    In al doilea rand, putinii saraci adevarati care voteaza, voteaza cu dreapta. Logic vorbind, daca saracii nu ar vota cu dreapta, nu ar exista in lume guverne de dreapta. Vorbind pe cifre, Obama a obtinut doar 35% din voturile clasei paupere – si vorbim de un candidat care a castigat.
    Pentru ca, in al treilea rand, saracii vad imediat prin fatzada „stangii” moderne. De aceea majoritatea nu voteaza. Bill Clinton a distrus asigurarile sociale in SUA, Schroder le-a distrus in Germania, Blair le-a distrus in Anglia, si Hollande se screme sa distruga contractul social al Frantei. Ia uitati-va dupa sarantoaca aia din Suedia care s-a casatorit cu un tzigan roman, sa vedeti ce casoi are un shomer cu patru copii in Suedia, unde chiar conduce stanga, unde inca nu a venit „noua stanga”.
    La noi, Nastase a discutat cota unica, dar nu a trecut-o prin parlament pentru ca la acea vreme ii durea la basca pe pesedisti de sponsorizari de la miliardari sau de voturi de la clasa de mijloc. In schimb, Ponta a pastrat-o. Patriciu, Becali, Condrea, managera-chimista din firma lui Condrea care citea retzetele dar pretinde ca nu le intelege – toti pot plati cea mai mica taxa din Europa, multumita PSD! Saracii vad asta. Noii pauperi l-au votat pe Base, in ciuda socialistilor de Primaverii gen Nastase si Geoana. In 2012, hipsterii de Centru Vechi au cerut pastrarea sistemului medical de stat si demiterea lui Boc – nu saracii!
    Intr-adevar, PSD nu reprezinta stanga, ci clasa baietilor cu peste 1000 de euro pe luna care voteaza si clasa milionarilor care platesc afisele electorale pesin cu sacosa. Sunt mai multi cu sub 1000 euro, dar ei se uita la telenovele, si nici macar nu au habar ca sunt alegeri. Pauperii lipsesc de la vot cand ai sub 50% prezenta, ca doar nu absenta milionarilor ar face diferenta. Ghici ce fel de prezenta vom avea duminica, ghici de la ce partid vor fi primarii.

    • omulbun spune:

      boss, în România, chiar si în Bucuresti, nu doar cei 10% mai saraci sînt saraci. Jumate din oras sînt saraci.

      • Nicusor Salam spune:

        Saracia e de doua feluri, absoluta si relativa. In termeni absoluti, cel mai rupt in fund cersetor bucurestean are dreptul la educatie si sanatate mai buna decat un copil de doctor burkinabe sau bengalez, motiv pentru care cersetorul bucurestean are o durata de viata mult mai mare si sanse mult mai mari sa moara de o boala de lux, gen BPOC. Trebuie sa ai bani de tigari si sa supravietuiesti multor infectii ca sa te califici la stagiul de BPOC. Deci nu am cum sa iti dau dreptate cu „mai mult de 10% din bucuresteni sunt saraci” cand vorbim in termeni absoluti.
        In termeni relativi e foate simplu: societatea se imparte intr-un precariat (5-10% de la fund), o clasa muncitoare (30-50% imediat deasupra, palmasi in camp si fabrica), burghezie (30-50%, baietii de birou si prestari servicii samd), aristocratie (top 10% – notari care isi lasa cabinetele din tata in fiu, chirurgi baga in operatii inca din liceu, „jurnalisti” sin asociati jurnalistilor lui Oprea samd). Undeva la varful aristocratiei vorbim de carnatii gen Patriciu sau Condrea, cei 1% care in alde SUA platesc peste 50% din veniturile guvernului. Orice societate se imparte asa, de la Suedia pana la Arabia Saudita si Cuba. Vezi „Social_status” pe Wikipedia.
        Daca lucrezi in fabrica muncitor calificat sau impingi niste foi intr-un birou, esti peste cei 10% de la fundul societatii. Aia sunt genul care traiesc in squat in Zabrauti, care si-au facut „locuinte” in Balta Vacaresti, care cauta dupa reciclabile prin tomberoane. Sunt atat de prosti ca nu realizeaza ca undeva la tzara ar putea trai din munca ziliera, intr-o casa in forma de casa. Unii dintre ei sunt chiar atat de prosti ca nu pot lucra la tzara, pentru ca nu inteleg nici cum sa tzina in mana o sapa. NU o zic la modul elitist, cumva ca sa se creada ca aia sunt mai prosti decat noi pentru ca nu au facut temele la mate si romana intr-a patra. Majoritatea lor au probleme psihiatrice sau de-a dreptul fiziologice. Daca mama lor a baut cand era gravida, a facut un idiot fara sanse. Daca te va paraliza o masina, sau daca te divorteaza barbatul, lasandu-te cu trei copii, ai sanse bune sa ajungi in precariat. Si ajuns acolo, te cam doar in cur de Salvati Bucurestiul si de Dragnea.
        Da, in Bucuresti sunt mai mult de 10% care par precari. Dar exista 1. „asistati sociali” care traiesc in case nationalizate in Cotroceni pe chirii modice si 2. „asistati sociali” care nu au buletin, nu primesc nici un leu de la stat (cum altfel?) si traiesc din tomberoane. Prima categorie nu sunt chiar saraci, pentru ca traiesc mai bine decat noi. Ba daca s-ar schimba situatia, si ar trebui sa isi ia servicii, ar prinde niste sinecuri cum nici nu visezi. Faptul ca aia mulg de la stat fara sa mearga la serviciu nu ii face cu nimic mai precari decat madam psiholog la centrul de transfuzii. Aia nu sunt cu adevarat saraci. O stii pe aia cu roacherii fara asigurare medicala din Colectiv? PSD e pentru aia asistati, dar nu e pentru adevaratii saraci. Din nou, vezi „Social_status” pe Wikipedia. Nu conteaza cati bani ai in buzunar si cu atat mai putin salariul actual. Conteaza accesul la servicii sociale gen sanatate, educatie etc. Vezi si „Status_inconsistency”.
        Tragand linie, precariatul nu este mai mult de 10% din populatie, mai ales in Bucuresti. Daca te uiti in gura romanului, o sa auzi 90% jeluindu-se ca viata e grea; in mare parte, e vorba chiar de cei 90% ne-precari.

        Am re-intrat ca sa bag una tare cu „persoanele ne-educate”. Am vazut ca sheful IRES a deescris alegatorii PSD ca fiind mai ne-educati decat cei ai USB. Faza de cicat pentru astfel de campanii de demonizare e chiar existenta USB. Eu am o banuiala ca USB a smantanit toti hipsterii gen M10 cu facultate de birou, ceea ce pune restul dreptei in curul gol mai rau ca oricand. Probabil ca votantii lui Turcescu sunt mult mai agramati decat cei ai Firei. Cum spuneam, dreapta nu ar ajunge niciodata la guvernare daca nu ar fi sarantoci sa o voteze.

        • omulbun spune:

          multam, are sens ce spui.

  • George spune:

    La mine în Timișoara e doar cazul de desenat puli flasce pe buletinul de vot, că Robu e penis mic de bursuc mort!

  • renata spune:

    Excelentă caracterizarea partidelor. În sfârșit, cineva care o ia pe scurtătură și scrie adevărul, politicăli incorect.
    Numai că ăia pentru care 20 de lei fac diferența între „praf” și ”doar rupt în cur” nu te citesc, Radu. Pentru că nu știu citi sau nu au net sau, dacă știu citi și au net, sunt genul care nu deschid un blog cu „țâțe” în titlu.

    Pe mine m-ar fi interesat să scrii și despre posibilul primar al capitalei, dar deja e prea târziu.

  • UnIndividPeNet spune:

    Salut Radu.
    Imi dai voie sa te citez folosid partea cu ce ai spus despre PSD, mentionandu-te desigur?

    • Tristan spune:

      Doar daca preiei si partile despre celelalte partide. Altfel esti doar un propagandist sinistru.

      • UnIndividPeNet spune:

        Sunt deacord si cu celalate parti, dar cu cea despre PSD sunt cel mai deacord, iar ca partid imi „displac” mai mult decat celalte.

  • iobagul spune:

    Deja intai citesc comentariile, apoi articolul in sine, e mai distractiv… cat despre politica, lucrati pt un oricare candidat, partid, dar in campanie electorala! Plus, poate futeti si voi ceva doar din vrajeala, minus veniti cu bani de acasa… dar macar veti intelege cum se creaza un candidat, cum se face troc cu voturile, poate chiar cum se fura voturile, daca aveti destul timp de pierdut si bulan sa aflati! Si abia atunci ai dreptul sa dai palme aluia din oglinda de dimineata sau sa faci pe desteptul ca mine

    • plm spune:

      eo doar comentariile

  • DomnulPrimarVaDauMuie spune:

    La urmatoarele alegeri imi voi schimba numele in „Va Dau Muie” si voi candida din partea PSD. Cred ca am sanse mari sa ies.

  • io spune:

    Chiar sunt interesat să-ți aflu părerea despre alegerile din București!

Adaugă un comentariu