Nu, nu e vina tinerilor care nu au ieșit la vot pentru rezultate, terminați cu prostia asta

Tot văd semidocți că se uită la poze de genul ăsta si-și smulg părul din cap.

15541221_1331099523607930_8405943832237021392_n

Vai! Generația tânără e dezinteresată politic! Lasă boșorogii să aleagă pentru ei! Ia uitați cât de puțini sunt pe covrig! Unde e tineretul? De ce nu e pe covrig? Of, ce inconștienți și iresponsabili sunt!

Sigur, pare așa, dacă nu înțelegi matematică sau cum funcționează oamenii. Cifrele de mai sus sunt destul de păcălicioase dacă ai dormit în bancă la mate în gimnaziu. În primul rând, tinerii sunt mult mai puțini decât bătrânii,pentru că îmbătrânirea populației și alte fenomene sociale.

15356726_1519743691373350_1770069331198852236_n

(cifrele cu totalul de votanți sunt ceva mai vechi, pentu că astea se raportează după cum au chef la respectivele alegeri, dar raportul se păstrează, așa că e irelevant)

Pe cifre e cam ușor să îți dai seama de ce atât de puțini tineri au votat. Pentru că sunt puțini. Din 16 milioane de ștampiliști posibili, doar un sfert sunt sub 35 de ani. Deci în cele mai ideale condiții, mai mult de un sfert pe covrig n-au cum să fie tinerii. Atâți suntem.

Acum, dacă facem și calculul de prezență la vot pe vârste, ne iese cam așa:

18-34 de ani, prezență la vot, cam 31%

35 – infinit – cam 48%

Sigur, e o diferență sesizabilă. Dar trebuie să luăm în considerare că dezinteresul față de alegerile astea a fost la toate categoriile de vârstă. Oau, pe 5 bătrâni din 10 îi doare la bască de alegeri, și pe 7 tineri din 10. Parcă diferența nu e atât de groazincă.

Mai ales pentru că e mai greu pentru tineri să voteze.

Câți sunt plecați la studii/muncă/produs prin străinătate? E normal să-și piardă interesul față de țara care nu le-a oferit condiții și i-a forțat să plece.

E normal să nu aibă chef să facă drumuri lungi pentru un vot. Că na, nu sunt secții ca în țară.

E normal ca din sutele de mii de studenți împrăștiați din orașele mici spre ălea mai mari pentru studii și muncă, mulți să nu aibă chef să se miște până acasă pentru un vot. Mulți au rahaturi de făcut. Eu în primii 7 ani de stat în București nici nu aveam viză de flotant. Era super complicat cu votul. Și mulți sunt la fel. Știu oameni de vârsta mea care au deja 10 ani de București și nu au buletin de aici.

Bătrânii sunt mai statici. Au viața așezată. Secția de vot lângă casă. Țara asta obligă tânărul să alerge peste tot, ca un coi într-o căldare, să-și găsească rostul, apoi tot ea plânge că nu-și găsește drumul înapoi până la secția de vot.

Și mulți tineri nu au de muncă. Pentru că sistemul cretin te obligă la o școală inutilă până la 25 de ani.  Șomajul zbârnâie. E greu să îți pese de politică când nu ai salariu și nu plătești taxe.

15356643_1214080462018484_6676534794580497872_n

Dar să facem un calcul ipotetic.

Să zicem că tinerii ar fi votat în același procentaj cu bătrânii. Ar fi avut același grad de dezinteres. 48%. Ar fi ieșit vreo 700 000 de voturi în plus. Să presupunem că ar fi votat cam ca restul tinerilor. Jumătate USR- PNL, jumătate PSD și alte mizerii. Diferența ar fi fost o gâdilătură irelevantă.

Dar să presupunem absurd că toate cele 700 000 de voturi ar fi fost de la tineri verzi și verticali care votează USR. Ar fi adus USR pe la 18% și ar fi tras psd pe la 39%, PNL pe la 17%. Ar fi fost cam același rahat. Și în universul ăsta în care totul e perfect și unicornii există ar fi fost același rahat.

Concluzia ar trebui să fie alta.

Ăștia suntem toți. Am ieșit cam toți (care am putut). Nu cunosc pe nimeni care să fi chiulit de la vot fără un motiv bun. Eu, spre exemplu, nu-s în țară. N-am avut cum.

Dar povestea aia cu tânărul care e vag informat dar se crede prea șmecher să voteze și stă el în casă că e cool e o idioțenie. Ăia sunt nesemnificativ de puțini.

Ăștia

Suntem

Toți.

Atâți tineri interesați de politică am rămas. Că suntem o nație muribundă, cu extrem de puțini tineri, împrăștiați departe de secțiile de votare și fără perspective legate de țara asta. La câți suntem și cum e situația, s-a ieșit bine la vot. Nu a fost o problemă de mobilizare. Nu a fost nici un refuz al tineretului să participe la procesul electoral (mai mare decât al restului populației).

Terminați cu retorica asta imbecilă, că n-au ieșit tinerii din case. Au ieșit. Sunt goale casele. N-au alții de unde să iasă. Și dacă le puneai tuturor telecomandă, tot nu schimba nimic. Problema e mai complicată, dar e ușor să găsești țapul ispășitor.

Herp derp tinerii fac labă și ascultă vaporwave in loc să voteze. Hai sictir.

***

Comentarii (150)

  • Vmo spune:

    „35 – infinit – cam 48%”
    Și când zicem infinit zicem Ion Iliescu!

    • Iliescu spune:

      O gluma mai hack de atat nu puteia sa faci, ffffff amuzant, in pula mea de coclete trist

      • Vmo spune:

        Iliescule, nu te baza pe faptul ca ai dezvoltat imunitate la tarusul de argint înfipt în inima. Tocmai s-a descoperit ceva nou. În ce peșteră zici ca dormi ziua?

        • saruptunburlan spune:

          hihi adica ca iliescu e imun la tarus si doarme in pestera ziua adica caşicum e vampir ca vampirii traiesc pururea buna asta.

          • Vmo spune:

            Mersi… Ești tu drăguț!

    • saruptunburlan spune:

      haha tare asta, adica ca iliescu e batran haha. tzino tot asea

    • Jane Făe spune:

      Dă-i în căcat pe haterii ăștia doi! A fost bună poanta.

      • Vmo spune:

        După cum spunea și Domnul sau Doamna Jane Fae mai dă-va în kkt haterilor!

        • saruptunburlan spune:

          se pare ca va dati voi unul altuia in cacat.

    • Dali spune:

      Cred ca tu ar trebui sa te intorci in scoala generala. Cele de mai sus sunt numere, nu cifre, cuvant pe care il repeti cu obstinatie. Cifrele sunt doar cele intre 0 si 9.

  • asd spune:

    „700 000 de voturi ar fi fost de la tineri verzi și verticali care votează USL. Ar fi adus USL pe la 18%”

    USL? E aluzie ceva si eu nu ma prind?

    • Sergiu spune:

      Conspiratie.

    • Ana spune:

      Vezi ca zice USR daca tot ai pus ghilimele.

    • eu spune:

      USR… e altceva

    • Ss spune:

      USR coisan.

    • kerehome spune:

      Learn to read!

    • Jane Făe spune:

      V-ați gândit că poate greșise Centaurul și a corectat între timp?

  • zdruntzi spune:

    Eu n-am mers la vot ca nu stiu ce-i aia senat si camera deputatilor,si ma simt idiot cand stiu ca fac ceva ce n-am habar. Stiu parca ca parlamentu face legi si alea ajung si pe la senat. In Romania legile se fac doar sa mearga afacerile la rudele parlamentarilor,deci ma doare-n pula de a cui afaceri merg,nu-s parlamentar,nici n-am rude parlamentari,ce interes aveam sa votez?

    • Dan Pulea spune:

      Atunci nu vota dar nici sa nu te plangi ca altii fura cand pe tine „te-a durut in pula” in momentul in care ti s-a dat ocazia sa faci ceva.

    • Adrian spune:

      Ai dreptate: ești cum te simți. Adică idiot! Dormi în pace.

    • Baiazid spune:

      Cum plm sti sa citesti bloguri si sa lasi comment-uri, dar nu sti ce face parlamentul si ce face senatul?! Ar fi bine sa se faca o lista cu 10 intrebari de bun simt inainte sa voteze cineva. Daca gresesti 2 intrebari sa nu ai voie sa votezi!

    • o femeie spune:

      abia pe la 30 de ani am inceput sa inteleg astea. Eu nu mi-am dat interesul, ca nu m-a interesat sa votez.

    • Sfx spune:

      Cu tot respectul, esti fratele nostru dar ai o gandire retrograda. Si din moment ce esti aici, cel mai probabil nu e vina ta ca gandesti asa.
      Asta inseamna ca iti lipeste o intelegere a politicului in general. In fine, e prea mult de zis aici ca sa iti ofer o perspectiva succinta si clara.
      E bine insa ca stii ceea ce nu stii. Nu trebuie decat sa dai un search pe google si sa te documentezi: ce e ala un stat ? de ce a aparut el. Ce este si ce semnifica Parlamentul ? etc
      La alegerile astea chiar ai avut de unde sa alegi oameni curati, despteti si cititi. Fii mai pregatit pentru data viitoare ! Nu e asa de greu sa te informezi si sa iti formezi o parere a ta!

    • unul-altul spune:

      si totusi nu te doare cand isi impart prin legi tara asta in lung si in lat, cand rad munti intregi, seaca rauri, cand strazile se asfalteaza pe ploaie, cand te duci in spital pt ceva banal si iei dracu o bacterie si poti muri??? astea toate sunt indirect cauzate de parlamentari corupti ( de la primari la deputati,sentori si cei din guvern)…trebuie neaparat sa ai avantaj promis ca sa votezi? pe bune ai o gandire de putoi

      • Gogu spune:

        unul-altul, mai citeste odata articolul si vezi ca pe blogurile astea nu e ca la latrina3 sa-ti zica gadea ce sa gandesti, aici trebuie sa gandesti ce citesti.

      • saruptunburlan spune:

        >astea toate sunt indirect cauzate de parlamentari corupti

        si direct cauzate de cetateanu’ de rand.

    • Chifor Tudor spune:

      Votez. Info ai tot ce vrei. Cred ca ii prima chestie dacă cauți pe google

    • Raspuuns spune:

      Parlamentul e puterea legislativa. Tot ei numesc in functii principalele insitutii in stat 21 la numar precum SRI, Televiziune, Curtea constitutionala etc. Ei dau votul de incredere guvernului – iar daca nu le convine guvernul si detin majoritatea au dreptul sa demita guvernul (de aia se stabileste de la inceput guvernul pe preferintele parlamentului). Parlament = putere legislativa – dau si voteaza legi, guvernul = putere executiva – se asigura ca legile sunt puse in aplicare. Presedinte = liderul suprem al armatei. Practic in democratie statul e condus de popor, iar poporul e reprezentat de parlament. Deci astia is cumva miezul – din cate stiu eu.

    • votant spune:

      Pai ba zdruntzi, exact aia e ideea, ca cei care sustin sa faca legile care merg la afacerile rudelor lor, exact aia au iesit majoritari acu. USR ar fi facult altfel treburile, dar e prea devreme pentru ei presupun, veni-vor si zilele alea de glorie.

      Nici eu nu stiam nimic despre parlament si senat si camera deputatilor cu 2 saptamani inainte. Daca nu stii nimic despre ele, si nu ai destul interes sa te documentezi singur, uita-te la ce sustin oamenii pentru care ai respect sau care par sa aiba o minima cantitate de creier in cap. Acei oameni ar fi sustinut USR-ul, sau in cel mai rau caz PNL-ul. Te poti uita la Iohannis vs Ponta: PNL vs PSD. Pe care ai sustine? Unul e un baiat serios care vrea sa schimbe in bine lucrurile si sa ne apropie de UE, celalalt e un smecheras care vrea sa isi umble obrajii cu boasele lui Putin. Nu e o decizie chiar asa de complexa.

    • Marius spune:

      Dragul meu, da-mi voie sa ma indoiesc de faptul ca nu ai mers la vot pentru ca nu ai stiut. Simplul fapt ca ai scris un comment de cateva randuri inseamna ca ai acces la Internet. Ai la buricele degetelor toate cunostintele omenirii, poti cauta de la informatii tehnici chirurgicale la metode de laminare sau care este sistemul politic in tara in care traiesti.

      Nu ai votat pentru ca esti deznadajduit, pentru ca nu intelegi rostul procesului si pentru ca nu te-a atras nici una din perspectivele partidelor. Probabil tu astepti candidatul sau partidul providential, ALESUL, cel pe care sa il ibratisezi si in care sa crezi. Well, guess what – chiar daca il vei gasi vei fi dezamagit. Pana la a 2-a venire a lui Iisus mai este, pana atunci trebuie sa te descurci. Tu, cu mine, cu fata de la PiticiGratis si cu ei. Cu care ei intrebi? Cu ei, cei despre care nu ai fost tu in stare sa te documentezi. Cei pe care ii vei vedea la televizor balacarindu-se in urmatorii 4 ani. Cei care iti vor distruge viitorul, vor vinde resursele tarii si vor taia padurile.

      Ai 4 ani sa cauti pe net. Daca data viitoare inca nu te intereseaza macar vei fi informat – http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-parlamentare-2016/care-este-rolul-parlamentului-2-629293

    • Anca spune:

      Deoarece nevotand i-ai sustinut tocmai pe aia care fac legi in favoarea afacerilor rudelor. Berbecule :)

    • jijel spune:

      Poate alegeai pe unii care sa te fure un pic mai putin, prostule. Si zici ca nu stii ce-i aia senat sau camera deputatilor. Este chiar atat de greu sa dai o cautare pe google, vito?

      Muriti bai rahatilor, ca v-ati nascut degeaba. Pisa-m-as pe palaria voastra de hipsteri prosti, ca doar palaria opreste ploaia sa va intre in gat.

    • Adrian spune:

      Pai Zdruntzi, vad ca ai net, deci ai informatie GRATIS. Uite, in 10 secunde ce am gasit:

      https://ro.wikipedia.org/wiki/Parlamentul_Rom%C3%A2niei
      http://www.parlament.ro/
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Senatul_Rom%C3%A2niei
      https://www.senat.ro/

      Asta e un inceput, daca vrei, poti aprofunda. Dar eu zic ca ai dreptate cand zici ca te simti idiot. Fa ceva ca daca viitoare sa NU te mai simti asa si sa poti lua o decizie informata. Legile nu afecteaza doar parlamentarii si afacerilor lor, sau ma rog: nu ar trebui sa-i afecteze doar pe ei. Ci si pe tine, pe mama ta, pe tatal, bunicii, prietenii, copii daca ai sau cand o sa ai, pe noi ceilalti pe care nu-i cunosti, pe toti.

      Insa cea mai importanta pierdere a acestor alegeri a fost ca am pierdut Guvernul. Iar ca sa intelegi ce face asta: Guvernul e puterea executiva. Adica el e responsabil sa se respecte legea. Degeaba ai legi daca nu le respecta nimeni. Guvernul actual, Ciolos, cel pe care-l pierdem pt ca oameni ca tine nu au fost la vot a fost primul guvern de dupa comunism al carui membri (adica ministrii) NU apartin nici unui partid politic.

      https://ro.wikipedia.org/wiki/Guvernul_Rom%C3%A2niei

      Uite cam care era viziunea lor despre tara:

      http://ro100.ro/

      Pacat ca multi tineri ca tine habar nu au lucrurile astea. Sper sa faci un efort sa te educi si sa-ti aduci si prietenii si la alegerile urmatoare sa n-o mai dam in bara.

      Spor si hai sa contribuim la o tara unde lumea nu se simte idioata.

    • Gică Contra spune:

      Ar trebui să te simți idiot nu dacă faci ceva ce nu te pricepi ci tocmai pentru că nu știi ce e camera deputaților și senatul, că împreună formează parlamentul, că ei dau legile care îți fac și ție viața mai grea sau mai ușoară, că ei decid câți bani primești dacă ești asistat( era să zic parazit) social, dacă ești bugetar sau câți bani îți ia din salariu dacă ai cumva un loc de muncă sau din impozite dacă ai o firmă( greu de crezut așa ceva la felul în care gândești) . Tot ei decid-indirect- felul în care ești tratat când te duci la spital, poliție sau orice ghișeu din administrație, ei fac prețul la ce bagi în gură și în rezervorul trotinetei! Acolo, în parlament se decide tot ce mișcă în țara asta iar prin gestul vostru , al celor care nu ați votat ați făcut astfel încât lucrurile să meargă la fel de prost ( ca să fiu elegant!) în continuare, pentru majoritatea și, da, așa cum ai zis. mai bine doar pentru parlamentari și rudele lor. Ne merităm soarta măcar și pentru faptul că sistemul de învățământ nu a reușit în ultimii 20 ani să vă educe măcar atât cât să înțelegeți importanța unui vot odată la 4 ani! In rest…

    • zdruntzi spune:

      Gata. M-am informat si mi-am facut o parere.
      Votul e o labareala. Votul e ceva ok in societati educate,dezvoltate. In tari subumane e inutil. Tarile foarte slab dezvoltate au nevoie de schimbari radicale,care nu se fac cu niste voturi. Parerea mea e ca in loc sa mergi la vot(de aia pe care voi ii considerati inteligenti/cinstiti vorbesc,care sunteti maxim un milion) ar trebui sa procedati asa:nu va convine ceva,va adunati macar un 500.000 si faceti lobby la Parlament. „Bai pulica,voi ati promis X si Y si n-ati facut. Ia faceti voi puscarie un pic.” Asta daca tot sustineti ca puterea adevarata e la popor,nu la aia 500 sau cati dracu or fi de parlamentari,si daca vreti schimbari. Daca nu,labariti-va la Radu pe blog sau pe facebook,convingand un copil de 18 ani ca mine ca a fost idiot ca n-a fost sa ofere al 300.001-lea vot lui USR.
      Pe mine nu ma prea intereseaza ce limba se vorbeste in statul in care locuiesc. Ma intereseaza cat de multe obiective pot indeplini in locul in care sunt. Cand o sa ajung sa ma lovesc de limite(din cauza coruptiei) o sa plec si aia e. Raman sclavii care se mandresc cu faptul ca isi permit 2 concedii pe an in tari exotice si lucreaza pe o mie de euro in timp ce compania are profit cateva sute de milioane,si gasesc asta o realizare.

      O tara in care poate fi un act de mandrie faptul ca ai wc in casa,nu e o tara „cu potential”. E ca o afacere „pe moarte”. Din care unii smecheri sug ce se mai poate.

      • cei 4 milioane spune:

        Salut zdruntzi,
        Ai dreaptate, este nedrept sa se arunce o responsabilitate atat de mare pe umerii unui tanar de 18 ani.
        Noi toti cand eram de varsta ta aveam acelasi dor-de-duca, doream mai degraba sa evadam in lumea larga decat sa ne luptam pentru patrie si popor la noi acasa.
        Si nu stiu cati dintre noi am mers la vot la parlamentare…probabil tot cam atatia.

        Spiritele sunt acum mai incinse deoarece, pentru cei ce sunt la curent cu situatia actuala a Romaniei, stiu cat am fost de aproape de un moment istoric, in care ne-am fi lepadat, odata pentru totdeauna, de fantomele erei comuniste.

        Dar reflecta si asupra acestei perspective – poate ca ai o gasca faina de prieteni. Poate ca va vine o idee faina din care ati putea si face ceva bani…ceva teneshi glow-in-the dark, stiu eu, o aplicatie faina sau ceva joc super cretin si addictive.
        Gandeste-te ca totusi in Romania, impreuna cu altii ca tine, v-ar fi mult mai usor sa va porniti propria afacere, si sa faceti ceea ce va place, pe viata!
        Plus ca, tarile civilizate nu se mai bucura de aceeasi ospitalitate ca inainte, mai ales pentru est-europeni…
        Tocmai la acele limite (ale coruptiei) trebuie sa te gandesti pe mai departe. Daca tara merge inainte, limitele devin tot mai rare, si incurajarile mai dese.
        Sistemul democratic are nevoie de tine ca de aer…fara tine si cei care nu voteaza, partidele pur si simplu se voteaza singure, si care are mai multi membri, castiga. In ritumul acesta, ar ramane un singur partid, care s-ar vota pe sine la nesfarsit. Suna cunoscut?

        • zdruntzi spune:

          „Gandeste-te ca totusi in Romania, impreuna cu altii ca tine, v-ar fi mult mai usor sa va porniti propria afacere”
          Asta e unul din putinele motive pentru care mai sunt in Romania acum. Faptul ca in Romania daca ajungi la un anumit nivel,pe o anumita scara sociala,poti sa-ti pui in aplicare ideile mult mai „lejer” decat intr-o alta tara,in care mai stai la coada cu 1 million de chinezi care „vor sa inoveze”. Prin asta ma refer ca…daca faci parte din upper middle-class+,Romania e o tara foarte buna. Dar eu tanar fiind,sunt sarac. Si sarac fiind,nu prea am avantaje in tara asta. Pana la urma dezvoltarea unei tari in asta consta,in cat de bine o duc saracii. Clasa de jos. Ca de la un anumit nivel,toti o duc la fel in orice tara.

  • bbi spune:

    plm, macar era psd-ul in opozitie si eram condusi de soros.. pardon, ciolos

    • unul-altul spune:

      terminati fratilor cu soros…asta e o intoxicatie marca psd+pru+alde. cand ataci comunistii intotdeauna gasesc ei un tap ispasitor astfel incat prostii sa adere la ideile lor

  • Andrei spune:

    Deci s-ar putea sa avem mai mult castig prin demobilizarea batranilor decat prin mobilizarea tinerilor :).

  • Gica spune:

    Concluzia: trebuie luati la pula TOTI viermii care nu au iesit la vot, in egala masura, nediscriminatoriu. NU doar tinerii !

    • Gabi spune:

      Sau … trebuie luati la pula toti astia care merg obsesiv la vot, care evident ma obliga si pe mine sa traiesc sub opresiunea politrucilor care tin musai sa imi vare pe gat legi si sa imi futa taxe … suna mult mai bine asa ;)

    • saruptunburlan spune:

      gica viermofilu, spaima teniei.

    • kerehome spune:

      De ce crezi asta? Sa ma duc aproape 6 km dus-intors sa votez ce: pe nasul primarului care e senator de 16 ani, pe finul senatorului care e deputat de 12 ani (var cu primarul)? Sti de ce nu se face sex in institutiile de stat? Pentru ca incestul se pedepseste. La noi in primarie, daca strigi un nume (din cele 3), intorc capul 20 de oameni!

  • NUCISORDANMATEMATICIANUL spune:

    „Deci în cele mai ideale condiții, mai mult de un sfert pe covrig n-au cum să fie tinerii. Atâți suntem.”
    BOSS, POT FI MAI MULT de 25% pe covrigel. Daca ies doar aia tinerii o sa fie 100% pe chart, invata matematica in PLM

  • CetateanInteresat spune:

    Salut, sunt unul dintre autorii siteului de pe care s-a luat prima poza.
    Ai dreptate legat de distributia demografica.

    DAR, relativ la locale, tinerii au iesit cel mai putin la vot, dintre toate grupele de varsta:
    Segment Locale Parlament Relativ
    Votanti 18-24 630872 437005 -30.73%
    Votanti 25-34 1165997 879335 -24.59%
    Votanti 35-44 1681606 1283404 -23.68%
    Votanti 45-64 3399943 2903332 -14.61%
    Votanti 65+ 1996014 1708111 -14.42%

    Adica, toata lumea a iesit mai putin la vot, (cu 18.5%, relativ ca la locale), dar dintre toti tinerii au stat
    cel mai mult acasa, relativ la locale.

  • Voma spune:

    dai incolo de tineri, de ce nu zice nimeni verde-n fata cat de cretini sunt astia 50% care au votat cu psd+alde+pru?????

    • Voma spune:

      sunt cretin! da-i incolo!

  • UN ALTUL spune:

    Asta e o idiotenie. Dar ieri la tv am auzit mai multe.

    Cica PSD e de stanga. Eu stiu ca aia de stanga iau de la bogati si dau la saraci, impoziteaza progresiv, introduc noi si noi taxe, sunt internationalisti, atei si ard biserica pe unde pot si sunt cu drepturile omului deci cu gayii, le pasa doar de clasa muncitoare si marele dusman e burghezia. Or Dragnea zice ca nu putem taxa biserica, basca ne aparam traditiile, natiunea, valorile familiale, crestem clasa de mijloc, taiem vreo 120 taxe, iar cel mai liberal cod fiscal ramane ala facut de Ponta…

    De la marii analisti inteleg ca USR e nou pol de dreapta, desi e plin de comunisti, neo-marxisti, feminazi, eco-anarhisti, lgbtisti, care militeaza printre altele pentru diversitate, remunicipalizarea serviciilor publice (asta e socialism si etatism pur, ca sa nu-i zic comunism), feminism, egalitarism si alte ismuri care ma sperie ca dracu… Cum sunt astia de dreapta, nu stiu.

    PNDL arata cu degetul la PSD ca-s corupti dar copresedintele Blaga e mai tot timpul pe la DNA…

    Alde si Pimp sunt de caterinca.

    La DIGI 24 l-am auzit si pe Parvulescu debitand o enormitate: cica daca se face referendum in martie, asa cum s-a promis, gata, intram pe calea iliberalismul de tip rusesc, maghiar, polonez si turcesc. Cum dracu o fi „iliberal” sa pui in practica un referendum cerut de 3 milioane de oameni prin petitie si declarat perfect constitutional de CCR, nu stiu… Ca nu i s-a sculat lu Dragnea dis de dimineata sa faca referendum, asa cum i se mai scoala lui Orban sau Erdogan. Lu Dragnea ii cere cam o cincime din populatia din Romania sa faca asta si e perfect legal…

    Ultima tine de toate anunturile de emigrare. Frate, sa fim seriosi. PSD a condus pana in 2014. Cine avea de emigrat, a emigrat. Cine nu, ori nu poate, ori e bine mersi. Atata oftica si apocalism pe net ca aoleo, au votat altii altfel decat noi, gata plecam… Parca ii pasa cuiva. Plecati, frate! Credeti ca se mai voteaza odata sau se schimba rezultatul ca sa nu va pierdem sau care e ideea?… Si Cher zicea ca pleaca daca iese Trump. N-a plecat. Si vorba lui Bill Burr: „Cher vrea sa plece? Nici nu stiam ca e aici…”

    • cei 4 milioane spune:

      Salut,
      Ca sa se initieze un referendum popular, nu crezi ca ar fi bine sa se pronunte macar 50% plus 1 din cetatenii cu drept de vot printr-o petitie?

      Oare a stat cineva sa verifice toate cele 3 milioane de CNP-uri?
      Chiar ti se pare un demers corect si democratic?

      Gandeste-te ca PSD-ul singur controleaza intr-un fel sau altul aproximativ 3 milioane de oameni.
      Asta nu le-ar da puterea sa initieze referendum pe orice tema? Nu este asta oare calea spre un sistem dictatorial?

      N-ar fi mai sanatos ca orice consultare populara – fie ea referendum, vot parlamentar, vot local sau prezidential, sa aiba prezenta obligatorie de 50% +1 din votanti?
      Nu i-ar obliga asta pe cei care conduc sa intre in dialog mult mai mult cu cetatenii, sa interactioneze cu ei, sa-i motiveze sa-si exercite dreptul fundamental?

  • cata spune:

    Am fost la adunat semnaturi pentru Sordan. Am primit the usual: vreau sa semnez, bine hai sa semnez, nu ma intereseaza, cum sa dau CNP-ul, nu vreau la astia, dute in…, SOROS!!!, etc. M-am dus si in Regie. Vreau sa zic ca ma simteam mai bine cand ma injurau ca sustin USR sau cand imi spuneau ca ei sustin PSD, decat cand imi spuneau ca nu sunt interesati de alegeri, la genul cel mai minimal ca sa aleaga si ei ceva, macar sa se prezinte. Din toata Regia, debea daca reuseam sa obtin 2-3 semnaturi pe seara, in conditiile in care treceau o cardasie mare de oameni prin zonele alea. Aici trebuia o semnatura, care nu era conditionata de domiciliul lor. In plus sunt sigur ca cam toata Regia a dat busna acasa cand a auzit ca se dau bilete gratis de tren sa mearga acasa. Ma cam indoiesc ca macar o buna parte din ei s-au dus sa si voteze.

    • Mihai spune:

      Chiar crezi ca daca ne pasa de tara asta ne motiva doar un bilet sa ajungem acasa sa votam? Eu nu am fost la vot, mi se rupe si o sa mi se rupa in continuare…am fost sa-l votez pe Iohannis, nu simt diferenta, tot in cacat traiesc, tot urat se uita vanzatoarea la mine dupa ce-i multumesc ca mi-a dat un produs chiar daca asta-i treaba ei. Vreti viitor, vreti revolutii …nu se schimba nicio pula nimic, tot cu aia suntem fututi. Mai era un individ care-i numea pe astia care nu au mers „viermi” – poate sa se duca sa se spanzure, jumatate din tineri sunt cocalari si plesnesc biciul pe strada in oras la miezul noptii…astia vreti voi sa voteze? Cred ca oamenii care chiar nu sunt batuti in cap si nu se vand pe doua galeti ar trebui sa voteze, in tara asta eu nu stiu ce este bine pentru mine, si nu vreau sa fiu implicat in politica, nu ma intereseaza sa cunosc nume de politicieni si ministrii, nu imi pasa ce a facut si ce a fost atat timp cat e un om decent, dar orice votezi vad ca totul ramane cam la fel, nu ma intereseaza nici ca acum dau cu 20 de bani mai putin pentru o paine…ce mare schimbare.

      • cata spune:

        Asta e alt punct. Toata lumea se mobilizeaza pentru prezidentiale „ca sa nu iasa PSD”. Se mobilizeaza pentru un post de cacat, fara prea multa putere, mai mult o reprezentare diplomatica. Dupa vin localele sau parlamentare care au legatura bani/buget, si organizari, proceduri etc care iti fut tie timpul; si nu se duce mai nimeni la vot ca n-are cu cine. Intamplator atunci PSD nu mai e o ciuma asa mare incat macar sa votezi raul cel mai mic sau o alternativa okayish. Asta era alt punct de vedere contra ce zicea centaurul, cum ca nu facea nici o diferenta cei tineri care n-au iesit la vot.

      • Jane Făe spune:

        Prost, ești… Păi președintele e pielea pulii, boule. Te duci fix la cele mai puțin importante alegeri si la alea două cu adevărat importante stai pe tușă ca prostul, că nu ți-a scris ție președintele scrisoare de mulțumire.
        Parlamentul e important pentru țară, boule!
        Primarii și consilierii sunt importanți pentru localități, boule!
        Președintele e pielea pulii, boule!

        PS:
        Boule!

      • cei 4 milioane spune:

        Salut Mihai,
        As vrea sa te intreb un lucru – de ce ai mers sa il votezi pe Iohannis?
        Erau mai clar delimitate taberele?

        Gandeste-te ca la alegerile prezidentiale, Victor Ponta inca nici nu avea dosar la DNA pentru trafic de influenta, deci era doar un prim-ministru care a organizat votul in diaspora ineficient.
        Chiar era lupta binelui impotriva raului mai clar conturata decat acum?

        Acum il aveam de o parte pe Liviu Dragnea – condamnat penal definitiv pentru FRAUDA ELECTORALA – cea mai mare crima impotriva democratiei, si cercetat penal intr-un dosar de trafic de influenta pe o parte,

        Si pe Dacian Ciolos, prim ministru curat ca lacrima, cunoscut si respectat la Bruxelles, care zbura la clasa a doua in deplasarile oficiale si mergea la lucru in taxi când are dreptul la coloana oficiala. Nu era el oare omul decent?

        Stiai ca lupta se da intre acesti doi oameni? Si ca miza este puterea absoluta in stat, una mult mai mare decat cea a presedintelui (lucru care va fi dovedit foarte clar in perioada imediat urmatoare, când Dragnea il va umili public pe Iohannis)?

    • Ili spune:

      2 zile a fost paralizată Gara de Nord…

  • Cineva spune:

    Prietene, tu stii cum se repartizeaza candidatii in urma acestor alegeri? ca vad ca esti tare la procente, dar nu prea le ai cu rapoartele.

    La alegerile astea, toate partidele isi trimit reprezentati in parlament in functie de procentele obtinute. Pentru tine 4 PSDisti raportati la 1 PNList si 1 USRist este acelasi lucru cu 3 PSDisti raportati la 2 PNListi si 2 USRisti ? Iti zic eu ca nu e. Nu votul asta a fost cel mai important, ci urmatoarele mii de voturi din urmatorii 4 ani pentru fiecare lege. Iar acolo aia care ar putea face bine sunt mai putini, datorita celor care n-au fost la vot, fie ei tineri sau batrani.

    Asa ca lasa calculele si scuzele.

    • cineva al 2-lea spune:

      Ai votat ? @Cineva

    • Altcineva spune:

      Misto sa te dai destept… mai ales dand exemplu din matematica de baza care te bate …pentru ca la tine 4:1:1 ar fi putut insemna 3:2:2 … Ia-te de altii, ca tu dai pe afara de cat de inteligent esti.

    • gcorneille spune:

      Dupa cum spunea articolu’ mai sus: greu cu matematica bre! Pai din cauza ca pentru votantii tai 4+1+1=3+2+2, d-aia au iesit rezultatele astea. Pentru ca doua partide anti-PSD s-au bazat pe Ciolos, care nu a convins pe nimeni cu nimic. Si eu pun o singura intrebare: oare in piata libera de la Bruxelles, daca taximetristii si trei camionagii fac greva, intervine statul si stabileste preturile la RCA? Nici macar PSD-ul in vremurile bune nu ceda asa la un rahat de greva.
      Asa ca ce sa zic, cu tehnocratii (ha ha ha) inainte…
      P.S.: Am 40 de ani, am fost la vot si n-am votat PSD.

  • Tanar care a votat spune:

    Scuze ca te contrazic, dar nu-i tocmai asa. Si eu sunt student dintr-un oras micut, la peste 100 km de casa, fara viza de flotant – si nici n-am avut timp sa merg pana in orasul de resedinta in week-endul asta. Asa ca am devenit creativi – am pus de-o gasca de oameni, am mers 50 de km pana in prima localitate din judetul de resedinta si am votat la caminul cultural. Daca vrei, se poate. Da, ar fi frumos un sistem de vot electronic, dar cine suntem noi, sa intram in secolul 21?

    Cat despre aia care nu au votat fara motiv, sa stii ca-s mai multi decat ai crede. Nu de putine ori am auzit azi de la diverse persoane ca ei si cunostinte de-ale lor n-au mers la vot „ca si-asa nu conteaza votul lor”… Da la Bershka era coada.

    Inca mi se pare ca romanii din diaspora s-au mobilizat mai bine. Adica, au mers soldatii romani din Afghanistan la vot, da ala cu sectia de vot langa el nu s-a putut deranja. Si da, intr-adevar, nu doar tinerii au lipsit ieri de la vot, ca 60,51% din popularia tarii nu-s numai tineri… dar pt noi, tinerii, mizele erau mult mai mari la alegerile astea… Dar asta este. Maybe in 2020…

    • Radu Post author spune:

      gresesti crezand ca daca aia ar fi votat, ar fi votat altceva decat ce voteaza idiotii

  • Alex spune:

    O analiza de cacat, cine a scris acest articol nu a trecut de matematica din liceu, ca sa nu zic de cea de clasa a Xa.

  • sebastian spune:

    In sfarsit un punct de vedere „adevărat”.

  • Andrei spune:

    Stai că am greșit eu :). E ponderea în votul total, nu prezența, my bad :).

  • Gigel spune:

    Pe mine m-a durut pur și simplu în pulă cum îi va chema pe ăia care-or să-mi fure taxele în următorii 4 ani și de la ce partid sunt.
    Mi-a fost lene să merg 100m până la secția de votare.
    Dacă aveți impresia că USR în cazul în care ar fi câștigat alegerile ar fi făcut altceva decât să sifoneze bani publici exact ca ăialalți, sunteți imbecili.

    • chiombi spune:

      -buna ziua, mi s-a spart teava la veceu si e plin de rahat prin casa. era din aia rosie
      -am una galbena, acelasi pret, incearc-o p-asta
      -mersi, pa

      dupa 2 zile:
      -nenea, aia galbena e la fel, iar am cacat in casa!
      -dom’le am adus una noua, albastra. vrei din aia?
      -naaaa, da-mi rosie ca aia albastra arata suspect

  • Anonim spune:

    Buna,
    Imi pare rau ca trebuie sa o spun dar voturile au foat cumparate. Sunt multi batrani care au fost la vot pentru cativa zeci de lei si au votat ce li s-a spus sa voteze. Tinerii pentru ce sa mearga la vot?Oricum sunt minoritari si cei mai multi dintre ei plecati din tara. Cei care au ramas nu vor face diferenta. Nu vreau sa o spun dar Romania se va schimba cand generatia Ceausista va disparea, cand nu va exista mentalitatea comunista. Oamenii peste 50 ani sunt foarte usor de manipulat. Ei pun stampila oriunde le ceri pt 50-100 lei. Vorbesc din cunostinta de cauza. 90% dintre cei care au votat nu stiu ce sau de ce au votat… e trista situatia in care ne aflam…

  • Uwe spune:

    Ar fi fost mai bine sa-ti intitulezi articolul „Nu, nu e DOAR vina tinerilor…”, deoarece cam aste e concluzia, daca facem un pic calculul… Si pe langa asta, calculele/cifrele tale sunt ba mai vechi, ba ipotetice, ba „problema e mai complicata”. Nu ma convingi deloc. Dar nici nu spun ca n-ai deloc dreptate. Adevarul e, ca de obicei, undeva pe la mijloc.
    Totusi, ai fi putut vota, chiar daca esti in strainatate. Existau sute de sectii de vot in toata lumea si exista chiar si (mai nou) votul prin corespondenta. Deci ai fi avut cum. In rest s-au spus si se vor mai spune multe. Om vedea. In orice caz tine de noi sa schimbam ceva. Noi am facut-o si pana acuma, noi o vom face si in viitor. Cu sau fara ei. E vorba de implicare sociala, de spirit civic, de valori, de educatie si de a fi un exemplu altora!

    • Radu Post author spune:

      sectiile sunt pentru rezidenti. daca doar calatoresti, nu ai cum sa votezi.

  • lezbianu obosit spune:

    Un politician este un om care a jurat sa nu munceasca, dar sa trăiască mai bine decât tine pe banii tai. De ce ai vota un politician? Ca poate iti mai da si tie înapoi ceva din banii tai?

    • Jane Făe spune:

      Da, pt că grosul banilor nu se duc la politician, ci la rudele și prietenii lui.
      Îl votezi pe ăla cu mai puține rude și prieteni.

  • Sorin spune:

    Depinde cum sunt prezentate cifrele. Rata de neprezentare intre albastru si portocaliu pe segmentele 45-64 vs 18-24 e de DOUA ori mai mare. Deci tinerii au venit de DOUA ori mai putin decat parintii lor! Raport populatie 34/9.5 = 3.5 pe cand prezenta vot 40 / 6 = 6.66

    Eu zic ca ai tras de cifre cat ai putut sa te simti mai bine ca nu ai votat! ;)

    • Cîrmu Bianca spune:

      De acord!

  • Catalin M spune:

    Da ma asa e. Nu suna rau ca 7 tineri din 10 nu au mers la vot. Lasa sa voteze astia trecuti bine de 35 de ani pentru viitorul tarii ca ei reprezinta viitorul nu tinerii. Sa voteze incultii care stau acasa si primesc ajutoare din taxele si impozitele platite de imbecili ca mine care muncim de ne sar capacele sa putem purta in carca inca 2-3 pierde vara care se dau handicapati sau neajutorati sa primeasca bani. Lasa ca e ok, in articole de genul postate de tine se regasesc si idiotii care prefera sa stea in casa duminica in zi de vot, „ca oricum nu schimbam nimic”. Lasa frate ca o sa muncim tot noi astia 3 milioane care nu sunt bugetari/pensionari/someri/ce mai vrei tu numai muncitori nu, o sa muncim noi mai mult ca sa ducem tara in carca, pentru ca tinerii votanti de orice alt partid mai putin pesede sunt prea miserupisti sa mearga pana la o sectie de votare. Nu se pot face vize de flotant, ca ai scris si tu ca se poate trai si fara viza de flotant bine merci, nu? O scuza in plus sa nu votezi. „Toti sunt la fel”, e cam si cum ai zice ca toate femeile sunt curve, si aici o incluzi si pe maica-ta si daca ai o sora si pe ea. NU, nu toti sunt la fel, sau si daca ar fi, cred ca e cazul sa mai lasam si pe altii sa incerce guvernare ca eu sincer incep din ce in ce sa ma gandesc de ce un tip ca mine trebuie sa isi paraseasca tara pentru un trai mai bun, cand tara mea ofera atatea oportunitati. Sunt inca unul din putinii care desi are oportunitati sa plece din tara asta, nu o face desi afara pentru ce fac/stiu sa fac as fi platit regeste (comparand cu salariu din tara natala). Macar s-a interesat vreun miserupist dasta de oamenii pe care ii pot vota? Macar inteleg ce anume s-a votat ieri? Stiu ca ne asteapta inca 4 ani in care se vor face numai furturi si faradelegi? Il mai vad pe un baiat ca a postat ca nu stie ce este camera deputatilor sau ce este senat. Vad ca are acces la internet, dar nu are acces la google … Toti astia tineri care aveti drept de vot, dar nu ati votat, sunteti direct raspunzatori de masacrul ce va urma. Si va urma. Ne meritam soarta. Si DA! Este vina tinerilor ca nu vor odata sa isi decida singuri soarta. Stati la capatos si pe kanal d ca da telenovele turcesti dragii mei. Statul va vrea prosti si inculti. Statului ii iese … A, si da, apropos, nu ai avut placerea sa te semnezi astfel incat nu stiu cui ma adresez, dar tu, semidoctul care ai scris articolul asta, TU esti parte din vina!

  • Ghiță spune:

    Ai făcut statistică cu femeia de servici, băi Ghiță.

  • Casian spune:

    Oricum ai lua-o, doar mai putin de 33% dintre cei mai tineri au votat, pe cand la cei peste 45 de ani procentul trece de 50%.

  • Criss spune:

    2.7 mil de votanti unde-s? Aseara prezenta se raporta la aproape 18.9 mil. De ce 18-34 si nu 18-44? Aia de 35 is batrani sau cum? Tineretul ar fi trebuit sa fie la vot peste 67% pentru ca e viitorul lor… mosnegii mai au 2 pensii si o besina-n cur si-s gata… ii doare la basca… ai facut calcule inutile si irelevante ca sa ce?

    • kerehome spune:

      @Criss: Mosule de p..a, deci,eu dupa 36 de ani de munca, din care, cu o mica parte ai facut tu ochi, cresa, gradinita si si scoala (putina si degeaba), eu sunt o besina-n cur? Sa vad ce vei zice peste 30 de ani? Cand o sa vezi ca esti un gunoi care „suge sangele poporului”

      • Criss spune:

        Ma boule… la mosnegi ma refer la aia peste 65. Daca tu cu 36 ani de munca te consideri mos atunci esti un marr bou… daca eu am urcat tineretul pana la 44 tu la 50+ te consideri mos? Plus ca nu tu mi-ai platit mie nimic idiotule… i-ai platit lu fiutu/ficata. Daca esti prea prost sa iti faci cruce cand tragi ultima basina.

        • kerehome spune:

          Sa sti ca de injurat stiu si eu, poate chiar mai bine, ca am avut timp sa invat. Deci, sunt aproape de tinta ta, 64, si da, din munca mea si a celor ca mine ai crescut tu, care dupa limbaj, esti un rebut social!

  • Casian spune:

    Diferenta ar fi imensa daca si cei sub 45 de ani ar vota in proportie de mai mult de 50%. Ar fi 1.5 milioane voturi in plus!
    PSD-ul a castigat peste 45% cu aproximativ 3 milioane voturi!

  • Adrian spune:

    Prietene, fa toate calculele daca te dai asa bun la matematica! 31% in randul tinerilor si 48% in randul batranilor e ENORM de mult. Adica fix cu 54% mai mult. Ca sunt anumite motive pt asta, da, nu zic nu, sunt discutabile unele. Dar cred ca e important sa realizam gravitatea problemei si nu sa o minimalizam. Spor!

  • radu spune:

    eu am stat in bucuresti fara nici un act 10 ani. Dupa care m-am carat in alt oras unde sunt platit mai bine si unde surprize :) nu am acte.
    Dar m-am obosit sa ma duc la vot (degeaba).

  • radu_pnt spune:

    Ce atatea scuze ca tinerii is saraci, someri, n-au chef de politica..daca erau bogati stateau numai pe x-box si playstation. Pai tocmai in primul caz trebuie sa le pese mai tare ca impactul politicii asupra viitorului e cu atat mai mare!! Lasati-ma ca sunteti exact cum vrea psd-ul!!! lenesi si nepasatori (procentual vorbind…cam cum e si situatia din sistemul educational…fix ala propagat tot de pSD de 20-si de ani!)

  • Bogdan spune:

    Ceva nu e ok cu aritmetica
    60% nu au votat, asta se ştie.
    Din ultimul grafic rezultă că 20% nu au votat. Am adunat diferenţele dintre ponderea în populaţie şi ponderea la vot şi iasă: 3+5+2+6+4=20%

  • Doru spune:

    Zdruntzi, sa iti explic cum sta cu parlamentarii de care pe tine nu te intereseaza:
    -Cu cat sunt mai multi puscariasi in parlament, cu atat o sa ai tu sosele mai proaste, profesori mai prosti la scoala, doctori mai prosti la spital, si in general o viata mai de cacat in romania.
    +Cu cat sunt mai putini puscariasi si mai multi oameni seriosi in parlament, cu atat cele de mai sus vor fi invers, si cu atat vei avea mai multe motive ca sa NU fugi din romania cu primul avion.

    Avand in vedere ca un astfel de eveniment precum votul pt parlament iti ocupa doar 1 zi din viata o data la 4 ani (!), si avand in vedere ca este anuntat pe la tv cu o juma de an inainte (!), iti poti in pula mea pune in calendar cu o juma de an inainte urmatorul mesaj pentru data respectiva de DUMINICA: „Bah, pe data asta voi merge sa imi aleg un viitor mai bun pentru urmatorii 4 ani, deci ar fi bine sa imi iau liber in ziua aia si sa fiu sigur ca nu voi fi plecat in vreo vacanta in weekendul ala sau prin vreun alt loc pe unde nu voi putea sa votez.”

    Ce am fi facut oare daca votul ar fi fost MARTEA, ca in SUA ??!!

  • Claudiu spune:

    ” Oau, pe 5 bătrâni din 10 îi doare la bască de alegeri, și pe 7 tineri din 10. Parcă diferența nu e atât de groazincă.”

    Da bine boss dar pentru fiecare 2 tineri extra pentru fiecare grup de 10 pe care ii doare la basca, pierzi procentual din numarul de reprezentanti in parlament care vin din partide non-PSD si pot sa impinga voturi legislative intr-o parte sau alta.

    Pe de alta parte, plangerile legate de tineret sunt targetate la participarea civica in sensul in care asteptarile pentru participare civica din partea tinerilor ar trebui sa fie ceva mai ridicate decat cele pentru populatia mai varstnica. Pula mea.

    Also, ar fi dragut din partea ta sa dai si niste link-uri. „cifrele cu totalul de votanți sunt ceva mai vechi” nu-mi spune prea multe.

  • Remus spune:

    Sorin, dormi?
    Ce este matematica asta?

    Astea au fost intrebarile pe care ti le puneau profesorii tai de matematica in decursul anilor in care tu ai fost educat.
    Si asta nu pentru ca nu stii sa calculezi, ci pentru ca iti lipseste logica sa le coordonezi si sa le legi intre ele.

    Te rog frumos sa te uiti din nou la fiecare categorie de varsta si fata de totalul lor si cati au votat, apoi sa analizezi din nou ceea ce ai spus, recitesti iarasi ceea ce s-a scris in articol.

    SI te rog sa-ti dai privesti obiectiv, si sa ne spui si noua daca chiar ai dreptate sau nu.

  • da, e naspa spune:

    dar asta nu inseamna ca nu au dreptul si nu e nevoie sa iasa in strada si sa forteze guvernul „legitim” sa faca ceva bun pentru populatie.

    ii vom vedea in strada ca infractorii sunt la putere? nu! ca sunt prea ocupati sa fie pretiosi si hipsteri.

  • Anca spune:

    simt o schimbare…centaure ce se intampla? parca militai ca iesitul la vot e inutil…

  • Alex spune:

    Pai stai putin cumetre. Tu n ai votat pentru ca nu erai in tara si nu aveai cum. Dar toti ceilalti care sunt plecati dar au reusit sa voteze cum mortii masii au reusit? Si totusi tu iti dai cu parerea. N.r: ti am citit porcarie asta pentru ca mi a fost distribuita pe whatsapp de un prieten. Esti un 0 pisat!

    • Radu Post author spune:

      ca io-s calator, nu rezident

  • Adrian spune:

    Greșești și îți spun și de ce.
    Din aproximativ 1 milion de oameni, mă refer la categoria de vârstă 18-24, presupunerea ca 90% din ei sunt studenți nu e nici pe departe ft greșită. În această campanie statul român le-a pus la dispoziția acestora transportul gratuit cu trenul până în localitatea de domiciliu.
    Ținând cont că majoritate dintre ei (dacă nu chiar toți ) ar fi votat non PSD atunci repartizarea procentelor partidelor ar fi fost cu totul alta iar PSD nu ar fi putut forma o majoritate parlamentara nici prin alianța cu ALDE a lui Tariceanu. Moment în care puteam fi sigur de un nou mandat a lui Ciolos ca premier și de o continuitate a reformei și ideilor politice. Acum cei de la PSD vor instaura un premier PSD-ist care va avea o viziune în trend cu cea a partidului acestuia, asta dacă nu va ajunge chiar Dragnea premier. Și iar o luam de la capăt!
    Așa că da ! E vina tineretului pentru că ei vor avea cel mai mult de suferit dintre toate categoriile de vârstă și vor ajunge să îi înjure pe cei de acuma de abia după ce se vor lovi de diverse probleme pe care acum nu le conștientizează cum ar fi teancuri de hârtii pentru deschiderea unei firme, sentimentul când copiii acestora vor ajunge la spital pentru o chestiune minoră și vor ieși cu boli de care nici nu au auzit. Exemple sunt multe.
    Tinerii sunt cei care ar trebui blamați cel mai mult. Cu atât acces la diversitatea informațiilor spre deosebire de cei bătrânii și cu o viziunea mult mai deschisă decât aceștia sunt de blamat că nu încearcă măcar să își impună punctul de vedere și privesc nepăsători la cei care decid pentru aceștia.
    P.S am 28 de ani

  • coi spune:

    la urmatoarele alegeri o sa se poata vota si pe facebook

  • bravo spune:

    Nu, articolul asta e o prostie. Diferenta de la 31 la 48 este mult mai mare decat vrei tu sa o faci sa para cu matematica ta incontestabila de gimnaziu. Diferenta de la „5 din 10” la „7 din 10” este de asemenea uriasa, dar cand o formulam asa vedem ca da 2 si zicem „eh, da-o dreacu’, tot p-acolo”.

    Vorbim totusi de „cu 50% mai multi” mosi decat tineri, cu numerele tale, asta e adevarata diferenta de la 31 la 48. Asta inseamna ca pentru a anula un vot de mos a fost nevoie de un tanar jumate, ceea ce este foarte grav (procentual, nu numeric, pentru ca despre asta vorbesti tu in articol; numeric o ducem mult mai rau si ar fi fost nevoie de mult mai multi tineri pentru a anula un vot de mos). Daca nu ai ajuns pana la fractii in matematica de gimnaziu, iti explic ca inseamna ca pentru a anula 2 voturi de mosi a fost nevoie de 3 voturi tinere (din nou, cu procentele tale). Asta este absolut execrabil, tocmai pentru ca aceste cifre evolueaza dinamic; altfel spus, cu cat se duc mai multi tineri la vot, cu atat este nevoie de mai putini tineri pentru a anula voturile batrane, vorbim de un raport aici. Abia cand aceasta cifra se apropie de 1 (deci un vot tanar pentru un vot batran) vorbim de un vot cat-de-cat relevant. Cand este peste 1.5, ca in cazul de fata, este fix opusul.

    Nu contest faptul ca e grav si ca sunt mai putini tineri in tara, deci si in cazul ideal tot este nevoie de mai mult de un vot tanar pentru a anula un singur vot de mos, dar cifrele la care s-a ajuns sunt penibile si ne batem joc, noi tinerii, de dreptul de vot. A prezenta niste date care demonstreaza clar asta si a zice ca de fapt nu e asa pentru ca stapanesti atat de bine matematica e un fel de autoironie, numita „prostie”.

    • kerehome spune:

      Orice statistica demonstreaza ce vrea cel care o face. Ex: tu mananci 2 pui, eu ma uit, si un sociologul lu’ peste face statistica: 1 pui pe cap de locuitor! Si ce aveti toti astia „tineri si frumosi” cu mosii ca mine, fara care voi nu ati exista? Ce sa facem, la peste 60 de ani sa ne sinucidem sau sa ne inscriem pe liste pentru eutanasiere? Ca, dupa cum vorbiti de noi, asta urmeaza! In defunctul(sic) sistem comunist, exista o directiva confidentiala (si nu prea)ca salvarea sa nu raspunda apelurilor celor peste 70 de ani. Acolo ne intoarcem?

  • Dinu spune:

    M-ai pus sa caut ce inseamna vaporwave …

  • Laura spune:

    Bravo!

    • Laurentiu spune:

      O sa ne vâda pe toti

      • Laura spune:

        Am fost vanduti, cumparati si s-a platit pentru noi demult.

  • Silviu spune:

    Consider ca autorul nu prea stie sa citeasca diagrame de nici un fel (sau nu le intelege). cat despre studentii si elevii cu drept de vot, care au beneficiat de transport gratuit in acest sens, dar nu si l-au exercitat…rusinica (macar rusine morala).

  • Fritz spune:

    Ai perfecta dreptate cu tinerii care stau intr-un loc si nu isi permit sau nu au cum sa mearga „acasa” ca sa voteze. Eu ma aflu in astfel de situatie. Pentru ca nu am vrut sa „emigrez” ca altii am ramas in tara lu’ p(sd)este sa lucrez pe un salariu de rahat din care nu mi-am permis un drum dus-intors pana acasa ca sa votez.

  • Matematician spune:

    Înțeleg că „că astea se raportează după cum au chef la respectivele alegeri” dar lipsesc totuși peste 2 milioane de votanți din numărul total. Distribuția lor pe diverse grupe de vârstă poate modifica radical calculele de mai sus! Deci nu prea e bine…

  • Unu spune:

    Ia 44 infinit, şi îți dă cu virgulă tot raționamentul ;).

  • Iulian spune:

    Cifrele nu sunt corecte. Conform BEC http://www.primulvot.ro/ procentul alegatorilor intre 18 si 34 este de 28.4% din electorat si nicidecum 18 cum e descris in articol. Din cei 5.185.390 de tineri la vor au fost mai putin de 1.500.000 adica putin peste 25%.

  • Votantul de 37ani! spune:

    Bai matematicianule! Tu si toți ca tine ati stat cu degetu-n cur ieri si acum va dați rotunzi. Dacă aș avea putere v-as obliga la plata aerului pe care îl respirați, sunteți morți și putrezi! Va dați cu părerea că aia tineri au fost la vot în număr mare. Sunteți niște lepre care-mi consumați rezervele si starea de bine, împreună cu acei bătrâni inrositi si-n borta curului! Următorii 4 ani aveți posibilitatea să vă sugeti degetul scos din cur si sa simțiti ce gust are!

    • kerehome spune:

      Ba p..a, daca nu erau „cei batrani”, tu erai un spermatozoid ratacit pe un canal!

  • John spune:

    e tare cand folosesti cifrele ca argument…cifrele rezultate sunt in contradictie cu logica ta, dar tu insisti sa tragi concluzia care iti convine. Pai e mai mult decat evident ca un PSD cu 39% deja era la paritate cu un USR la 18 si un PNL la 17. Se putea prefigura o majoritate (impreuna cu pmp si udmr si minoritati) care sa nu includa PSD si totul se schimba la 180 de grade.

    Deci absenteismul de la vot e o nesimtire si un gest criminal fata de propria tara.

    • r spune:

      Deci cifrele sunt in contradictie cu logica lui pentru ca asa vrei tu sau cum?
      Dar da, absenteismul la vot este o crima!

      • John spune:

        Nu ca vreau eu, omule. Dar cifrele ne spun ca ar fi stat cu totul altfel treaba daca se iesea mai mult la vot. Ce e asa greu de inteles? Cu 10 procente mai mult la prezenta…PSD-ul nu mai avea cum sa faca o majoritate. PSD-ul are bazinul lui de vot si ala e…iese la toate alegerile. Procentele PSD-ului oscileaza doar functie de prezenta.

        Problema e ca la noi nu exista cultura democratiei si a votului. Asta pleaca din scoala, unde nu avem discipline de cultura civica + disciplinele care se fac sunt indreptate spre a turna informatie in capul elevilor. Nu sunt lasati sa gandeasca, ci sunt obligati sa invete ce zic altii si sa reproduca. Asta are un impact nimicitor asupra modului in care elevul ala creste si devine adultul de maine. Nici nu ne dam seama acum ce zombie creeaza sistemul asta de educatie. Sau ne dam seama in momente de genul votului astuia. Nu stim sa gandim singuri, sa interpretam niste informatii, sa ne alegem informatiile.

        La noi se iese mai mult la vot doar daca se baga o intriga emotionala – a se vedea alegerile prezidentiale din 2014. Atunci s-a apelat la emotie: „nu sunt lasati cei din diaspora sa voteze”. S-a vazut acum ce dorinta apriga de vot au, de fapt, cei din diaspora. Zero. Dar atunci a fost exact cum se intampla cand spui unui copil mic ca nu poate face un lucru…se da peste cap numai sa faca lucrul ala. Daca nu ii ziceai ca nu poate…nici nu il mai interesa.

        La stadiul asta sunt romanii in materie de civism…copil de 3 ani. Probabil peste cateva zeci de ani, daca se va reforma si sistemul de educatie, vom avea o sansa de populatie care sa gandeasca si sa voteze in consecinta.

  • A spune:

    tl;dr. Mi-e dor de daci varcolaci, cocalari&pseudo-intelectuali macelariti aici. Ai devenit chiar prea serios…

  • irelevant spune:

    acu 2 ani ne-am gasit vreo 64% si in 2 ani ni s-a cam rupt la 24 % dintre noi … I don’t get it

  • Emilia spune:

    Si eu as avea obiectii la acest articol de blog. Tinerii care au iesit candva in numar mare pt Colectiv au uitat acum de acel tragic eveniment. Daca era vointa, se facea si viza de flotant, dar asta tot din comoditate nu se face pt ca suma nu e exorbitanta. Nu de mult am fost si eu studenta. Apoi vedeam articole cum multi au beneficiat de transport gratuit acasa… (la placinte inainte, la razboi inapoi). Iar ca o ultima obiectie si eu sunt plecata in strainatate si confirm ca s-au inmultit sectiile de vot, plus sa nu mai zic ca s-a introdus votul prin corespondență. Votat doar in cateva minute de aceasta data,nu in ore…. Asa ca in afara de cei cu motive serioase, ceilalti nu au scuze decat indiferenta, delasarea.

    • Radu Post author spune:

      toti aia care au iesit la colectiv au votat. au fost 10 000 de oameni maxim acolo .

  • Andrei spune:

    Incercarea asta de a explica cumva pe cifre nu mi se pare ca scuza cu nimic neparticiparea evidenta in randul tinerilor „ocupati”.
    Mi se pare ca acest articol doar a incercat sa minimizeze diferentele evidente de procente ale varstei votantilor. Si nu…nu astia suntem toti! Insasi cifrele prezentate contrazic! Daca nu ati avut pe langa dvs tineri care din diverse motive s-a intamplat sa fie sau sa doreasca sa fie in alta parte, ei bine eu am vazut o gramada pe langa mine si nu numai.
    Sunt tanar, am 34 de ani si am votat! Am votat considerand ca este o prioritate pt mine si pt viitorul meu…si al dvs!…sau al copiilor nostri.
    Si e suparator sa vezi ca acum un an am facut front comun cu mobilizare buna pe Facebook si nu numai ca sa scapam de ciuma si de politicieni corupti si manjiti, iar acum deodata nu mai facem nimic. Deodata lasam lucrurile in aer. Deodata lasam sa se piarda semnalul pe care am incercat sa-l dam. Suntem de ras!
    Ar fi fost util sa prezinti si procentul de votanti al partidelor, pe varste…
    So…nu sunt de acord cu tine…asa cum probabil am inteles ca nu rezonezi cu un astfel de punct de vedere precum cel sustinut de mine. Dar nu-i nimic…noi discutam si mai marii nou alesi au grija de noi si de banii de la buget…pana plecam toti din tara…sa vedem cu ce mai platesc domniile lor pensiile votantilor si cum o sa mai pacaleasca atunci pensionarii cu cresteri si iar cresteri de pensii.

  • Bang spune:

    Apropo,sunt >18.000.000 „ştampilişti”

    Nu trebuie sa fii interesat de politica sa mergi la vot.Este o „obligatie” civica si morala.

    In statele mai dezvoltate si prospere prezenta la vot este mai mare dar aici a intervenit si un factor important de luat in calcul: EDUCATIA populatiei.

  • AuDa spune:

    Problema e ca tinerii ar fi trebuit sa fie mai interesati de viitor decat batranii, deci ar fi trebuit sa mearga intr-un procent de cel putin dublu fata de acel 31%…

    Vina celor de peste 45 de ani e ca tinerii de azi sunt putin educati civic, asta daca ne-am apucat sa invinuim.

  • Catalina spune:

    Sunt in orasul X de 4 ani jumatate si n-am viza de flotant, stau in chirie. Domiciliul meu e la 400 km distanta. Ca mine sunt toti prietenii mei (destui) care stau ceva mai aproape ca domiciliu, dar tot departe. Pana acasa fac 12 ore cu trenul doar dus. Nu, nu poti sa gasesti usor o persoana care sa te ia in spatiu ca sa iti faci viza de flotant. Trebuie sa gasesti nu numai pe cineva care sa fie de acord (nu vrea nimeni, asta daca cunosti pe cineva care e proprietar), dar cineva-ul tau sa fie de acord sa piarda niste timp pe la ghisee de manuta cu tine, ca sa te ia in spatiu, ca nu poti sa te duci fara proprietar. Da, stiu ca n-am scuza in ochii majoritatii, doar voiam sa fac cunoscuta si experienta mea. Si nu, nici eu nu stiu tineri care au stat de lene/scarba/indiferenta acasa si n-au fost la vot.

  • Profa spune:

    Te-ai gandit sa compari cifrele pe fiecare categorie de varsta? Raportul intre non-vot si vot penrtu fiecare categorie de varsta este incepand de la 2,49 pentru cei mai tineri, continuand cu 2,08 samd pana la 0,99 la cei in varsta. Deci tinerii intre 18 si 24 de ani au avut cel mai mare raport si asta nu tine de cati sunt in total. E vorba ca de 2 ori si jumate nu s-au dus, comparativ cu cei ce s-au dus la vot. Despre asta e vorba. Si chiar daca nu se schimba foarte mult, ceva poate se schimba!

  • Ionut spune:

    Pe site-ul tau se gasesc tot felul de cacaturi din ale tineritii vremuri, dar daca nici la aceasta varsta nu te-ai maturizat si te rezumi doar la studenti, atunci sigur iti place strainatatea si cred ca ti-ar fi bine acolo, chiar daca nu vei mai scrie in limba materna.

    Te referi la o categorie care pur si simplu poate fi echivalenta sau daca nu chiar mai mica decat cea care lucreaza in diverse domenii si pentru care acei oameni au fost pusi in situatia sa isi schimbe „domiciliul”, dar nu si pe buletin.

    Asa ca un simplu exemplu ar fi cei din constructii ce impanzesc tara, soferii de tir, de linie, de etc… IT-sti care in proportie de 70% sunt din alte orase decat in cele in care isi desfasoara activitatea… si lista ar putea continuaaa la nesfarsit.

    Eu unul lucrez intr-unul din domeniile de mai sus si in conjunctura respectiva fapt pentru care nu am pututu votat.

    Deci ce mi-ar ramane de spun: CACATI MI-AU FURAT VOTUL.

    • Adrian spune:

      Ionut, nu exista ca n-ai putut. De aia s-a inventat flotantul. Institutiile au avut program special pentru eliberat flotant tocmai ca lumea sa poata vota. Plus ca poti vota si la alta sectie din judet nu doar la cea unde esti arondat, cred ca tre sa dai o declaratie pe proprie raspundere. Deci „nu am putut” cred ca ar trebui sa fie „mi-o fost cam lene”.

    • Radu Post author spune:

      am zis in text si de aia care muncesc. nu le ai tu cu cititu

  • kerehome spune:

    Cel mai bun raspuns, legat de vot, mi s-a parut asta: Ce sa votez, cand la raftul de hartie igienica am mai multe optiuni probabil corecte decat pe listele de vot? Iar cu participarea la vot, acum, in momentul in care comunicarea de orice natura este la indemana unui copil de 6 ani si a unui pensionar de 75, s-ar putea gasi metode, dar de ce? CNP-ul este unic, deci ar fi simplu. Dar daca eu, la 60+ani, cu un picior jumatate fier, trebuie sa ma duc aproape 6 km dus-intors ca sa votez, cand stau cu internetul, telefonul, sms-ul sub nas, parca nu-mi vine! Si totusi am fost! Degeaba!!!

  • Laura spune:

    Mie imi place foarte mult cum se pune problema. Scoate in evidenta (daca mai era nevoie) cat de naivi si susceptibili la manipulare de cea mai joasa speta suntem de fapt. Sau cat suntem de idioti depinde cat de radical vrei sa fii.

    Fapt: 40% au mers la vot, 60% nu

    Cum manipulezi sau cum sa tragi concluzia pe jumatate? „Tinerii nu s-au dus la vot”

    Reality checkul matematic expus mai sus e corect:
    In tara asta nu sunt 60% tinerii, sunt 25% cu tot cu decreteii din ’80-’89.

    Ceea ce inseamna ca majoritatea nu a votat. Adica exact de unde am pornit, numai ca am facut un ocol ca sa demonstram o evidenta.

    De ce nu s-au dus oamenii la vot? E o intrebare buna.

    Raspunsul – manipulare: Pentru ca tinerii nu sunt interesati de politica, sunt indolenti, nesimititi, nu isi fac datoria civica si morala de a vota.

    Am rezolvat partea cu tinerii, deci pentru ca romanii sunt asa si pe dincolo.

    Nu intru in discutii de genul „e sau nu e votul o datorie morala” pentru ca nu conteaza.

    Ce conteaza ca si sa nu te duci la vot e o exprimare a votului. Motivele pentru care nu s-au dus – ca erau prea departe de un oras in care se vota, ca nu le pasa, considera ca nu conteaza votul lor, ca jocurile sunt deja facute sunt chestiuni secundare. Conteaza ca nu s-au dus – in proportie de 60%.

    Democratia are doua nerorociri care o fac o chestie grozava. Prima este ca oamenii nu trebuie sa fie de acord cu tine. In acest caz, 60% nu au fost de acord sa se duca la vot sa voteze parlamentari. Cea de-a doua chestie nerorocita este ca majoritatea exprima ceea ce ar trebui sa fie norma sociala.

    Acum vine argumentul, ca e majoritatea alora din cei care s-au dus si s-au exprimat cu stampila. Ceea ce e o imbecilitate, pentru ca daca 60% lipsa la vot nu e blam, eu nu stiu ce dracului mai este. Nu mai conteaza cum se constituie blamul asta pentru ca atribuiti cui nu trebuie vina. VINA SI ESECUL ABSOLUT GRETOS E AL PARTIDELOR POLITICE.

    In Romania nu exista prag minim pentru validarea alegerilor. Pe scurt, daca eu si PiticiGratis ne duceam la vot si doar noi doi si votam unul PSD si unul PNL aveam egalitate la majoritate. Complet retardat, dar asta e legea votata democratic de un alt parlament format similar cu cel de acum.

    Nu va faceti griji si la urmatoarele alegeri va fi exact la fel, tot minoritatea o sa aleaga „democratic”. Poate o sa fie chiar mai mica la procent si o sa fie din nou vina cetateanului si nu a partidelor, in special a tinerilor, pentru ca de – poanta e veche, prostu-i nou.

    Fun fact – in 1990 – 86% din romani s-au prezentat la vot, in 2000 scazuse la 65% – in 2008 la 39%, in 2012 – (‘member parlamentul de 600) a crescut la 41%. Iar acum acum suntem tot la 39%.

    Asa este! E vina noastra situatia asta. Dupa fiecare vot ne culcam fiecare linistiti. Aia care au votat dorm linistiti pentru ca au votat cu cine trebuie, iar aia care n-au votat pentru ca nu s-au bagat in mizeria asta.

    Ne vedem peste 4 ani cu aceeasi discutie cretina. Intre timp ne vom plati cuminti taxele pe la noi sau prin alte tari. Vom sta la ghisee ca boii sa isi bata una joc de noi si sa ne trimta prin tot orasul la alte ghisee unde sunt alte doamne care ne trimit la alte ghisee. In parlament s-au votat legi de care nimeni nu s-a mai interesat (asta daca nu e cu gay si cu delfini ca sa se vanda laxativele). Poate mai apare vreo Rosia Montana si uite asa ne trece viata.

    • kerehome spune:

      Exista niste sisteme legislative in lume unde o prezenta de sub 66% la vot anuleaza alegerile!

    • Ylly spune:

      @Laura,
      Nu s-au dus tinerii la vot deoarece după 26 de ani de Democrație nu s-a schimbat decât ambalajul dar nu și conținutul,de lehamite ce pute,de ce crezi că majoritatea tinerilor pleacă de scârbă și de neputință să spele vreun mos neputincios prin USB. E?
      Am ajuns mai rău ca și hunii de acum mii de ani…

  • Fabian spune:

    Întreb și eu ca omu rupt de beat ce ma aflu la ora asta : tu in ce biserica matii de țară ești acum?

    • kerehome spune:

      In biserica matii!

  • Mishu05 spune:

    Toata lumea ia de buna cifra de 18.x milioane votanti. In 89 eram teoretic 23mil distribuiti cam egal rural-urban. Hai sa zicem 11.5mil in fiecare zona.O simpla calatorie prin tara in mediul rural si observam ca cel putin jumatate din gospodarii sunt goale sau mai au 1-2 locuitori, maxim-maxim. Indiferent cat de inteligent sau prost esti este limpede ca in rural mai sunt maxim jumatate din oameni. Adica fara sa luam in calcul depopularea care exista si in orase ( mai putin Bucuresti si anumite capitale de judet, putine insa) suntem lipsa cel putin 5.5-6mil fata de 1989. Adica mai suntem MAXIM 17 mil de oameni in tara. Maxim. Eu cred ca suntem in mod real cam 15.5-16mil aici in teritoriu. Din care sub 18 ani minim 2mil. Adica 13.5-14mil oameni cu drept de vot aflati in tara. Nimeni nu are interes sa spuna chestia asta pentru ca este foarte grav.
    Din astia 14mil majoritatea sunt cum sunt…o calatorie in rural si in periferia oraselor iarasi este utila. Am auzit de oameni care au votat psd pentru ca au declarat ca vor scoate taxa auto si avea si el un cielo de inmatriculat. Asta e nivelul ori plecati ori rabdati. Ori intrati in cumetria ce formeaza aparatul de partid si de stat. Singura solutie pentru individ este sa plece. Singura solutie pentru stat este lupta cu arma in mana si sacrificiul pentru un viitor mai bun. Istoria insa ne arata cam cat de bun a fost viitorul ala…vezi cei care au luptat dupa ww2 in munti contra comunismului..au ramas in istorie si atat model pentru noi sa ne bagam dracu mintile in cap cu idealismul si spiritul de sacrificiu.

  • Cryssy spune:

    PSD cu 2-3 procente in minus si ALDE cu 1.5 procente in minus si nu mai faceau nici un cacat. PSD cu 43% in parlament si cu ALDE care n-ar fi trecut pragul de 5% ar fi fost pierduti. PSD nu mai faceau majoritatea singuri dupa redistriburire. UDMR si minoritatile daca aveau alternativa n-ar fi facut guvern cu PSD. Probabil undeva la 300-400mii de oameni oameni sub 40 de ani trebuiau sa mearga la vot.

    Dar au stat acasa. Cu astia ne-am ales pentru urmatorii 4 ani.

    • Jane Făe spune:

      Fix așa e calculul. Nu era vorba să iasă altcineva de unul singur peste PSD. Conta să iasă mai mulți adunați decât PSD+ALDE. Mă rog, nici așa nu era garantat, dar era un scenariu plauzibil.
      Dar cui să explici? Centaurul și-a băgat deștele în urechi și face LALALALALALA să nu audă.

  • sindi_cat spune:

    VAR-VA-RA! VAR-VA-RA!
    Cand oare mai vine ea?
    Cu Florin Salam cu tot
    Hai, c-o sa iesim la vot… Odata si-odata

    Vreau sa-ti cumpar cartea si sa te pun in biblioteca langa „Solenoid”. Ia zi, cand iesi la Humanitas, sa te vad zambind langa Liiceanu si Cartarescu, acesti Beavis si Butt-head ai literaturii contemporane?

    Apropo, de ce spui ca „18-34 de ani, prezență la vot, cam 31%”? Ca mie-mi ies cam 18,3%, conform pie-chart-ului tau.

  • Laura Palma & Agentu' Cu Par spune:

    Politica romaneasca este exact ca pula… Ca sta pe cracul drept sau pe cel stang…tot o pula inseamna ca este. Exact ca in bancul cu aurolacii… Tocmai iviti din canalul vietii, cei mari il intreaba pe cel mai mic dintre ei…fratiwer…te bagi la o muie? La care piticul raspunde cu ochi sclipitori ,,Sa iau sau sa dau?” K kam aschea sta treaba…nu ca tinerii si kkt. Putem da vina si pe incalzirea globala…tot un drac… Inca nu ne-am saturat de lichele…mai avem potential…Hai tovarasi, hai ca se poate!

  • Xav spune:

    Deci nu il mai suport pe Dragnea. Iese public si declama ca tara e prost condusa, de parca nu au avut 60% in parlament in permanenta si 3 ani din 4 pe michimaus prim ministru. Vrea schimbari constitutionale carcalacul, cand de fapt tot ce vrea e sa conduca tara prin marionetele de Firea si Tariceanu. Primul lucru care l-a facut dupa ce a castigat alegerile promitand cresteri de 40% prin toate sectoarele, a fost sa il sune pe Ciolos ca nu cumva sa scada taxele conform codului fiscal (facut de PSD de fapt, culmea caterincii).
    Daca vedeti maine la stiri ca Dragnea a fost decapitat, sa veniti sa ma vizitati la mititica.

  • Răzvan spune:

    Aș avea câteva comentarii de făcut. Dpdv matematic, poate că e corect, dar mai sunt și altele.

    ÎI ROG pe-ăia care nu pot vota prin București fiindcă n-au viză de flotant: terminați-vă studiile și ÎNTORCEȚI-VĂ în orașele și satele de unde sunteți! Nu vă duceți la New York, nici n-o mai fredonați prin București! Nu aparțineți locului… prea multe decenii comunismul a furat proprietățile rurale ale oamenilor și i-a mutat în orașele mari, transformându-i din țărani-proprietari (cu mentalitate de dreapta, creștin-democrată, v. PNT) în sclavi industriali incomplet orășenizați sau, mai nou, în hipsteri metrosexuali de doi lei. O să spuneți că în satul natal n-aveți apă caldă, loc de muncă, bibliotecă sau club. E drept, dar și acolo trebuie construite case confortabile, trasă conductă de gaze, puse WC-uri, școliți copiii, create business-uri prospere… Cine să o facă, la țară sau în vreun oraș mic? Ponta, PSD-ul? Aiurea… Americanii? Nu-i interesează! Bucureșteanul nativ? Ce l-ar determina să plece de lângă casa familiei – chiar dacă-i tânăr? FIȚI VOI – cu SRL-urile voastre nou create – primele surse de locuri de muncă în provincie, ca să fie tentant să trăiești acolo. Nu părăsiți România, ci ridicați-o… nu ne scrieți e-mail-uri din Montreal! Nici un guvern, de orice culoare, nu va face țara atractivă, noi, cu toții, trebuie să o facem! Cu prietenie, unul de 47, care nu mai e în grupa statistică discutată, dar se simte alături de voi!

  • George spune:

    well, nu sunt in totalitate de acord cu concluziile autorului. Persoanele 45+ au avut participare la vot de 54% raportat la categoria de varsta, comparativ cu cei 32% a categoriei de varsta 24-35 ani raportat la totalul persoanelor din aceeasi categorie. Extrapoland totul la suma populatiei celor doua grupuri, se poate vedea clar ca tinerii ce au votat au o pondere de doar 10% din grupul sus-amintit, pe cand cei de varsta a doua reprezinta 35%, motiv pentru care cred ca e pertinent a spune ca absenta la vot a tinerilor a dus la rezultatele astea.

  • nelu spune:

    cred ca tinerii sau convins de liberali ,iohanis nu a facut nimic intrun an de zile ,doar plimbari si sa ocupat de dosarul cu revendicarile de case pentru el .basescu aceeas problema a facut, 8 ani sa dirmi fara nepasare ca ai cea mai mare functie in stat . Toate partidele sunt SAMINTA PSD.

  • vasile spune:

    In continuare mi se pare greu de cuprins cu mintea nivelul absolut neverosimil de prostie din tara asta.

    Apare un articol care se opune teoriei populare, care spune ca pe tineri ii doare-n pula de vot si incearca sa nuanteze lucrurile, cu numere. Intr-un mod previzibil, romanii invadeaza ca sa dea cu pumnul in masa ca au vazut ca lipseste o virgula, deci rationamentul e gresit complet, ergo pe tineri ii doare-n pula de vot si autorul e un cretin. Bravo ma baieti. E alba sau neagra si de obicei e neagra ca sa avem pe cine da vina.

    Nu conteaza ca PSD isi obtine o parte (considerabila?) din voturi printr-o retea foarte bine pusa la punct de influentare, intimidare, fraudare, etc. Si ca de fapt si daca veneau toti tinerii la vot (cazul ala cu unicorni) nu se schimba situatia si tot PSDul facea guvern. Conteaza sa avem un stereotip usor de recunoscut pe strada, catre care sa aratam cu degetul si pe care sa dam vina pentru cacatul colectiv in care ne aflam. Dormi mai linistit noaptea cand toate alegerile tale de cacat in viata, tot sirul de greseli penibile pe care le-ai facut si care te-au adus in situatia mizerabila in care te gasesti, devin irelevante in comparatie cu tinerii aia autisti care stau toata ziua sa frece Tinderu’ in loc sa se intereseze de politica si sa te salveze din cacat.

    La nivel global se intampla niste intamplari. Noi, romanii de rand, in continuare ne dam la gioale intre noi, facem politica de parca ar fi Liga C si ne comportam de parca stim totul si nimic nu mai este de invatat. Si peste 50 de ani o sa ne invatam nepotii ce soarta potrivnica a avut Romania in cel de-al treilea razboi mondial, ce ghinion incredibil, cum a complotat intreg mapamondul impotriva noastra si ne-au jucat la masa tratativelor ca pe un sac de bani. Or sa fie o mana de tantalai care o sa urle pe strazi ca Transilvania e Romania si ca trebuie sa ne unim. Altii care o sa spuna ca de fapt Prim Ministrul Dragnea a condus ireprosabil guvernul in timpul razboiului, dar l-au lucrat rusii. D-astea. O sa fie distractiv rau.

    Eu unul sunt foarte ingrijorat, daca pana si centaurul a lasat trolaraia ieftina la o parte si a iesit cu un articol serios.

    • cei 4 milioane spune:

      Salut Vasile,

      Faci si tu greseala fundamentala care a dus la nivelul scazut de participare la vot, in toate categoriile de varsta.
      „Si ca de fapt si daca veneau toti tinerii la vot (cazul ala cu unicorni) nu se schimba situatia si tot PSDul facea guvern.”

      Deci este tot convingerea ca lucrurile sunt decise dinainte, ca votul individual nu conteaza.

      4 milioane de oameni au uitat turul 2 al alegerilor prezidentiale din 2014, si cum iesitul masiv la vot poate combate LEJER orice retea de influenta, orice manipulare in masa, orice denaturare a adevarului, frauda de vot, turism electoral etc.

      Adevarul este ca, uitandu-ne peste cifre, este destul de limpede ca daca aveam o prezenta la vot cu 10% mai mare, deci inca un milion, un milion jumatate de votanti in plus, PSD ramanea singur fara partide aliate, nu nu mai facea majoritatea parlamentara.

      Cu totii suntem vinovati pentru aceasta. De la 18 la infinit. Fiecare om care a votat ar mai fi putut convinge inca o persoana, si era rezolvata treaba.

      Atata timp cat participarea la vot la fi sub 50%, Romania va fi INTOTDEAUNA condusa de PSD. Sa tinem macar minte acest lucru peste 4 ani

  • Patric spune:

    Buna, imi poti spune te rog sursa datelor? Incerc sa fac o statistica similara.
    Mersi

  • Cineva Tanar spune:

    Are rost sa ma duc sa votez daca sunt tanar? Pe cine sa votez? Pe toti batrani din partide, care ii baga in fata pe cei tineri si sunt niste marionete? HighSick Tear cu partidele noastre de tot rasul. In curand o sa ajunge in Guinness Book cu cei mai mult parlamentari inchisi pentru frauda si alte magarii. pentru ca la noi inca mai merge treaba cu …. hai sa iti dau 1 leu sau te promovez si inchizi ochii. Aceeasi idei ca si acum cativa ani.
    Ati gasit pe cine sa dati vina. Ducetiva si votati aceeasi politicieni, pana o sa va saturati si voi.

  • matamare spune:

    Nu conteaza ca erau tineri sau batrani. Tot dobitoci inapoiati erau. Evident, fiecare grup crede ca alt grup e problema.

  • Harambe spune:

    Boss, eu cu 2 seri inainte mi-am pierdut portofelu cu buletin, acte toate cele si n-am mers la vot, da’ cred ca daca verific apar ca am votat cu PSD-ul sau ceva.

  • iobagul spune:

    Eu chiar ma bucur ca a iesit PSDerastii astia, ca i-au facut de rahat pe amputatii de dreapta si vazand cum vor merge lucrurile in continuare ne vom da seama daca fac diferenta in vreun fel, daca dna e un accident, daca iohannis a fost pus, etc. Priviti in plm partea plina, suntem un experiment social sa futem si sa bem ca atare fara sa deranjam niste cifre

  • Catalin C. spune:

    Frumos si bine scris articolul, iar comentariile sunt dementiale, dar mai este un aspect de care nu s-a atins nimeni … de ce nu suntem in stare sa ne convingem parintii / bunicii care mai ies la vot si pe care ii auzi pe la colturi ca ” am votat cu PeSeDe-u` ” ca pe viitorul nostru pun stampila si ca 100 lei la pensia lor inseamna 1000 lei cheltuieli mai mari pentru a te duce sa ii vizitezi si sa le mai iei si cate o ciozvarta si o portocala… Sau poate realizeaza asta si, in secret, voteaza tot contra pentru a nu mai fi deranjati de aia de la oras care cer tuica de pruna si oua bio ? Ba cateodata mai au si pretentia sa le cresti un porc …. pai acolo e treba murtada, lopata la handel, mizerie, mirosuri .. ptiu drace … mai bine 100 lei / pensie :D

Adaugă un comentariu