Uber vs. Taxi – spune-mi cu cine ții ca să-ți spun cât de timid ești

Iar au ieșit taximetriștii la protestat împotriva UBER și aplicații de genul. Și iar au ieșit timizii de București la aplaudat. Se bucură când o duc taximetriștii nașpa. Că sunt niște cocalari abuzivi. Merită. Uberiștii sunt băieți de gașcă. Hai UBER!

E ușor să îți formezi o părere despre subiect când ești foarte prost și vezi problema doar din unghiul tău mic, de om timid căruia taximetristul nu i-a dat rest 2 lei la o cursă de 8 lei și ți-a fost rușine să-i ceri. Pizda mamii lui de cocalar. De ce trebuie să-i cer eu restul și bonul? ÎN LEGE SCRIE CĂ TREBUIE SĂ MI LE DEA EL! COCALARU DRACU. Bine, ăstea-s doar gânduri, că timidul nu zice nimic. Ba chiar așteaptă să coboare din taxi ca să înjure în gând.

Bun. Mulți șoferi de taxi sunt cocalari antipatici care îți strică relaxarea. Nici chiar mulți, să zicem 10%. Dar pe ăia îi ții minte mai tare decât pe ăia de gașcă. Așa că chiar sunt o problemă. Hai să înțelegem totuși de ce există problema asta.

Problema cu taxiurile

Motivul pentru care există taximetriști nașpa e destul de complicat. L-am explicat în detaliu acum vreo 2 ani, dar am să încerc pe scurt.

Taximetria e istoric demonstrată că e genul de industrie unde liberalizarea pieței nu funcționează. Dacă nu ai un număr limitat de taxiuri, piața devine prea competitivă pentru ca oamenii cinstiți să poată facă meseria corect. Scad prețurile și sunt prea puțini clienți comparativ cu numărul de taxiuri. Ceea ce favorizează băieții interlopi care se bagă în față și intimidează alți șoferi, gherțoii care fac slalom pe contrasens ca să ajungă mai rapid la destinație și să nu piardă prea mult timp cu clientul și evident țeparii care stau toată ziua în același loc și așteaptă fraierul pe care să-l taxeze de 10 ori cât face cursa și să-și facă treaba pe ziua aia.

Adică exact cum e în București. Unde cartelul  a reușit prin influență politică acum mulți ani să bată limitările orașului pe număr de taxiuri (absolut normale) prin băgatul pe piață a jdemii de mașini de Ilfov. Rezultatul e ăsta pe care îl vedeți: prețul mizer de 1,39 lei/km care îi împinge spre meserie doar pe ăia disperați și fără opțiuni în alte domenii ( gen infractori ieșiți din pușcărie)

Marele câștigător al ecuației e, evident, cartelul firmelor de taxi. Ei tehnic închiriază mașina și licența șoferulului contra cost (planul zilnic) și îi doare la bască ce face ăla, atât timp cât dă planul zilnic. Treaba lui cum face banul. Dacă nu se descurcă, există oricând alți disperați gata să încerce meseria.

Contrar părerii timizilor, taximetriștii problematici chiar sunt foarte puțini. 9/10 taximetriști sunt foarte ok, corecți, cinstiți și oameni. Dacă  ai constant experiențe neplăcute cu ei, nu e de la ei. E de la tine și de la faptul că ești groazinc de timid și prost. Probabil atât de timid încât deja îți tremură anusul când vezi mașini galbene.

Oamenii de la dispecerat sunt foarte deschiși la plângeri. Și chiar le dau ore de suspendare cocalarilor care sar calul. Că ei tot își iau planul. Și cocalarul chiar suferă. Îl rezolvi pe unul cu o jumătate de zi de penalizare și crede-mă că i-ai stricat ziua mai mult decât ți-a stricat-o el ție. Dar na, timizilor le e rușine să sune la dispecerat și să reclame. Ar vrea să se rezolve problema fără intervenția lor, că sunt mimoze și se sperie ușor.

Problema cu UBER

Ai mers cu UBER? Mult mai civilizați dom’le. Cât de CIVILIZAȚI. E important să fie civilizați! Nu ai orgasm de cât de civilizați sunt?

Păi sunt așa civilizați pentru că au în spate o corporație agresivă și foarte bine finațată care reușește prin lobby și avocați solizi să fenteze tot sistemul taximetriei cu o butaforie legală. Au inventat ei termenul de rideshare, care deși arată și miroase a taximetrie, legal nu e taximetrie și nu se supune legilor ei. E ca și cum ai încerca să devii prostituată legal spunând că ce faci tu nu e prostituție ci vaginashare. Complet altceva.

Șmecherie, nu? Foarte tari băieții. I-au făcut pe fraierii cu cartelul lor și pe fraierii cu legi.

Doar că prin fentatul ăla fentează și niște chestii care pe tine ca client te-ar interesa să nu le fenteze. Gen o grămadă de taxe. (știu, românia, corupție, banii ajunși la stat se fură, dar în teorie, ca cetățean ar trebui să te intereseze ca afacerile din jurul tău să plătească taxe).

Pe deasupra, șoferul de taxi e obligat să aibă atestat – o mini școală care (teoretic) atestă că ăla nu e doar un șofer oarecare, ci e un șofer cât de cât competent, în mâna căruia poți lăsa viața a 4 necunoscuți. Repet. E românia și chestiile se aplică românește, dar în teorie, șoferul de taxi e

– apt medical si psihologic;
– are permis categoria B de minim 2 ani;
– fara evenimente rutiere majore in ultimele 12 luni (permis suspendat pentru conducerea autovehiculului sub influenta alcoolului sau a substantelor stupefiante, ori implicare in accidente rutiere soldate cu victime);
– minim 21 de ani impliniti;
– e obligat să facă revizii periodice la mașină. (deci e mai mică șansa să-l lase plăcuțele de frână într-o situație critică decât pe un șofer de uber)
– are asigurare ( să zicem că ai în portbagaj colecția de penisuri de porțelan a bunicii. Și e un accident. Dacă ești în taxi, totul e asigurat. Dacă ești în Uber, ghinion.)

Astea sunt lucruri de care te lovești mai rar decât de șoferi nepoliticoși, dar genul de chestii de care când te lovești prost iese mult mai nasol decât dacă te-a înjurat un șofer și ți-a rănit emoția.

Problema cu clienții

Până la urmă problema vine de la clienți. Taximetriștii cocalari există doar din cauza clienților fără șira spinării, care se lasă dominați și acceptă căcaturi pe care nu ar trebui să le accepte. Și au impresia că rezolvarea nu e în mâinile lor. Că ar trebui să existe CINEVA mai sus care să-i oblige pe șoferi să fie politicoși și corecți. Nu e responsabilitatea lui ca client să aibă grijă de unde cumpără.

E foarte simplu să interacționezi taximetriștii, dacă știi câteva reguli simple.

1. Evită firmele fantomă și stațiile de taxi unde tradițional stau țepari
2. Fii mereu politicos cu șoferul, ca să nu aibă scuze la dispecerat când suni să-l scoată pe bară câteva ore.
3. Încearcă să iei prin comandă. Nu lua direct de pe stradă decât dacă te grăbești.
4. Nu îi spune unde mergi până nu te-ai suit și a dat drumul la taximetru. Dacă te refuză îi faci frumos reclamație. Nu are voie să te refuze dacă e staționat și cu becul verde pornit. Nu are voie să te întrebe unde mergi pănă nu dă drumul la aparat. Își ia ore de penalizare și tot el plânge.
5. Dacă face orice chestie neplăcută, nu plătești la final. Nu te lăsa intimidat ca o mimoză rușinoasă. Nu are ce să îți facă. Dacă e șmecher o să încerce să te întărâte să-l insulți și chestii, punct în care devine mai complicat. Nu pica în capcană. Refuză să-i dai bani cu zâmbetul pe buze. Dacă mârâie, suni la dispecerat și explici ce s-a întâmplat. Dacă tot mârâie, suni la poliție.

În toate „pățaniile” cu taximetriști, dacă îți păstrezi calmul și refuzi să te lași intimidat, el o pățește mai tare decât tine.

Bine, dar nu e mai simplu să mergi cu Uber și să eviți problema, dacă ai pățit chestii nașpa?

Dacă ai sta în altă țară, aș zice că da. Evită cocalarii și oamenii care te iau de fraier, și viața ta o să fie mai faină. Dar în românia, dacă eviți un om care vrea să-ți dea țeapă nu tratezi problema. Tratezi doar simptoma. În țara asta toată lumea vrea să-ți dea țeapă. Nu rezolvi nimic evitând un mediu cu țepari. Toate mediile sunt cu țepari. Absolut toate. Dacă iei țepe problema nu e de la ăia că sunt țepari ci de la tine, că ai față de fraier. Taximetria e un mediu în care poți să te antrenezi să nu mai fii fraier. Țepele sunt mici, conflictele sunt mici. Înveți ușor-ușor cum să le menajezi, cum să miroși țeparul și cum să-i dai peste nas. Și nu îți mai iei țepe.

Sau poți să fugi de ei, să nu înveți nimic și să îți iei țeapă în alte domenii. Pentru că în România dacă ai față de fraier nu scapi orice ai face. Nu ai unde să te ascunzi.

Să îți iei țepe de la taxi și să fugi la Uber e ca și cum ai avea în clasă un coleg fix în spate care îți lipește gumă în păr oră de oră și soluția ta e să te muți în altă bancă. Poate merge temporar, dar dacă ăla are chef să vină după tine, vine. N-ai rezolvat nimic. Ai fugit ca o târfuliță timidă și atât. Aici dacă ești târfuliță, o să fii toată viața târfulița cuiva, chiar dacă dispar toți taximetriștii cocalari din lume. Taximetriștii sunt nivelul de antrenament. Dacă vezi că te ia de fraier nu e semn că trebuie să fugi. E  semn că trebuie să-ți dai seama ce, mai exact, la tine, l-a făcut să te considere că ești fraier și cum poți să i-o întorci. Pe deasupra, Uber e o soluție foarte temporară.

Ce o să se întâmple pe viitor și care trebuie să fie poziția ta de om normal în conflictul UBER – Taxi

Când două entități diferite se bat pentru o piață, cel care are de câștigat e clientul. Cel mai bine pentru tine e ca uber și taxi să existe și să fie la cuțite în continuare.

Trebuie să ții minte că Uber acum e într-o fază de expansiune și afirmare pe piață. Nu într-o fază de profit. De-aia își permit să plătească oameni OK și să impună standarde. Dar dacă își consolidează poziția pe piață, șoferii lor o să fie exact aceiași ca ăia de pe taxi. Ce crezi că o să se întâmple cu toți șoferii ăia cocalari de taxi dacă oamenii o să prefere uber? O să se reprofileze pe muncile câmpului? Nu. O să se facă șoferi de Uber. Pentru că profiturile o să fie prea mici să atragă alți oameni.

Sigur. O să fie obligat să fie mai politicos. Dar șansa să știe să conducă decent o să fie mai mică decât în cazul unui taximetrist. Și șansa să fie un violator vesel o să fie fix egală.

Problema este și va fi tot timpul de la client. Dacă e dispus să înghită căcat, va înghiți căcat oriunde s-ar duce. Vrei să nu te mai servească lumea cu căcat? Atunci nu-l mai înghiți când îți este pus în față.

Iar în tot conflictul ăsta, ideal ar fi ca presiunea pusă de Uber să fie atât de mare încât taximetria să se reformeze. Să devină mai faină. Moment în care renunți la Uber. Pentru că ăia tot timpul o să fie o corporație infectă care fentează legi și nu plătește taxe. O chestie fundamental nocivă pentru societate și economie. Uber nu e soluția care înlocuiește taximetria. Uber e târfa aia cu care flirtezi ca să faci taximetria geloasă și să o obligi să se aranjeze.

Și înainte de a te căca pe tine, gândește-te și la ăia 9/10 taximetriști cinstiți, care după ce că au de-a face cu cartelul care a omorât prețurile, cu ăia 1/10 cocalari care le sperie clienții, cu taximetria pirată și traficul din bucurești, acum s-au trezit și cu câteva mii de șmecheri care nu joacă după regulile după care sunt ei forțați să joace.

 

 

***

Comentarii (90)

  • Ionela spune:

    Uneori limitarea numarului de taxiuri/oras e fix ampulea. In Iasi, la anumite ore nu ai sanse la o masina (+ soferii sunt luati la raspundere pentru kilometrii facuti in gol, deci ies in avantaj daca stau in strada si nu vin la comenzi). Tot in Iasi a ajuns 2 lei/km ziua si 2,20 lei/km noaptea, adica mergi un scuipat mai incolo si ramai fara bani.

    • Aty spune:

      La anumite ore nu o sa fie taxiuri un niciun oras, indiferent daca este limitare sau nu. Dar la Iasi, cu un pret decent pe km si pentru taximetrist si pentru client, nu prea sunt deloc problemele care sunt in bucuresti, iar daca stii ce firme sa alegi masinile arata ok si soferii decenti. Din experienta mea, in Iasi sistemul de taxi e cel mai ok fata de alte orase din tara.

    • Radu Post author spune:

      pai la cat e orasu tot ajungi oriunde in 10 lei. ti se pare mult 10 lei pentru taxi? wtf is 2 euro

      • tedrq spune:

        Iași e un oraș pe niște coline, colinele alea fac orașul să fie super lung. PLM ai plecat din Galatz, zici că te-ai născut în New York ce beșini îți dai.

      • Ionela spune:

        10 lei nu e mult, da’ aici de 10 lei abia mergi doua statii. In fine, nu ma plang, lumea s-a obisnuit ca de banii pe care i-ai da pe taxi dus-intors la munca, te muti in buricu’ targului.

      • cristobal spune:

        vin si eu cu o intrebare dupa 2 luni. poate e cretina, nu ma pricep: de ce, daca tariful e pe kilometru, iti ia 10 lei de la a la b cand e trafic lejer si 16 lei tot de la a la b, daca e aglomerat? :)

        • Radu Post author spune:

          lol pentru ca pe langa tariful /km mai e si un tarif pe ora. pentru fiecare 6 minute petrecute in masina mai platesti echivalentul unui km. deci raspunsul la intrebarea ta e ca atunci cand e aglomerat cursa dureaza cu 24 de minute mai mult.

    • Xyz spune:

      Si ce ai vrea sa mergi gratis?masina are niste costuri,dispecedat, etc. Mergi pe jos ca sa nu iti miroase mana a bara de autobuz

  • postac spune:

    ai dreptate in mare parte dar ce pula faci cand ai bagaje dupa tine si nu te poti urca in nicio masina pana nu-i spui unde te ducei si nici nu poti sa cobori pana nu-i dai cat cere?

    • Ala care o baga pe aia nasoala spune:

      Cum puii mei nu poti ma cobora pana nu ii dai cat cere? Daca inchide usile suni la politie si astepti frumos sa il aresteze pe domnul. Dar ghici ce, in momentul in care te apuci sa faci asta usa cumva miraculos o sa se deschida, dai ziua buna si ai iesit.

    • Pubes spune:

      N-ai citit mai sus? Suni la dispecerat si ii spui lu tanti ce se intampla. Si daca face chestii nasoale gen nu te lasa sa cobori din masina suni direct la politie.

      Nu stiu cum vi se intampla voua chestii de genu’, cel mai rau ce am patit cu taximetristii e ca mi-au cerut unii mai mult decat trebuie cand ma duceam beat acasa din oras (cand m-am urcat in masina, nu cand am ajuns). Dar asta ca luam taxiuri la intamplare de pe strada, de cand m-am prins ca trebuie sa comand taxi nu mi s-a mai intamplat.

    • Radu Post author spune:

      comanda

    • postac spune:

      am patit sa nu pot urca nici de la comanda ca e prea scurta cursa

      • Radu Post author spune:

        l-ai reclamat?

        • marea schisma spune:

          1. aberezi grav aicea, lache. patit, sunat la dispecerat, mi-a zis tanti ca ii vine greu sa creada, ca „baiatu e f de treaba” si zis ca ma suna ei, nu m-au sunat nici pana azi.
          2. aberezi aiurea, m-am urcat in taxi liber si verde, refuzat soferul cursa, eu amenintat ca sun la dispecerat, el zis calm „nu-i nimic, o sa le zic ca v-am refuzat ca mi-ati vorbit urat”.

          joaca-le p-astea doua ;)

        • postac spune:

          nici nu m-am gandit la asta plm a fost prima data cand am patit, in rest luam doar din statie si nu am vut probleme, te mai uiti si la fata inainte sa urci

  • Egocentrism.eu spune:

    Am scris si eu un articol pe tema asta… taximeTRIŞTII au luat-o razna

  • chitza spune:

    „9/10 taximetriști sunt foarte ok, corecți, cinstiți și oameni” – mai degraba 5/10

    • Jane Făe spune:

      Din părți 5/10. În TOTAL eu am găsit 3 și la 2 le-am cerut nr de telefon pentru viitor.

      În schimb, taximetriștii de prin stațiunile de munte cu care am avut eu interacțiuni au fost toți oameni și unii chiar peste.
      Pe o taximetristă care ne-a făcut singură cumpărături la toată trupa la miezul nopții și ni le-a și livrat abia am convins-o să ia banii care s-au adunat peste (că erau mulți beți și le scăzuse nivelul la aritmetică), că cică sunt prea mulți (adevărul e că erau niște bani pentru care aș fi dispus să fac o flotare în public pe trotuar într-o zonă fără căcat sau flegme).

  • tedrq spune:

    Care-i faza cu lamentarea asta cu „poate în altă țară poți să fii normal, dar în România ba” să-mi bag pula în voi de lalele speciale, îți dai seama, v-ați născut în iad, peste tot e mai bine ca în România, sigur în Germania taximetriști sunt ăia cu facultăți, nu turcaleții veniți din Anatolya de la violat capre la făcut bani din shaorma, condus dube și taxi-uri.

  • Alexandru O. spune:

    Boss, sunt de acord cu tonul imparțial al articolului. Problema mea cu taximetriștii nu are de-a face cu modul cum își tratează clienții (cărora nu le-au crescut încă ouțele), ci cu modul în care îi tratează pe ceilalți participanți din trafic. Din păcate/fericire șoferii Uber nu sunt asa vizibili în trafic, așa că nu pot să îmi sau seama dacă și ei conduc la fel ca cocalarii din Ilfov.

  • Un Timid spune:

    Imi place cum gandesti, dom’le! Bravo! Bine spus! Deci marea majoritate a strainilor care ne viziteaza tara si sunt tepuiti, bam! Vina lor ca sunt timizi sau tarfulite fara sira spinarii. Sau batranii care vin din fundul Romaniei si apeleaza la un taxi pentru a ajunge la spital, vina lor ca sunt tarfulite proaste care accepta cacat. Idea ta este ca nu conteaza respectul, ci cum il castigi, adica, mortii ma-sii, degeaba ai 12 clase daca n-ai S Classe, nu? Banuiesc ca esti un simplu om ca noi restul care cand se grabeste nu mai sta sa sune in dispecerat si sa astepte 30 min pana ce dispecera ii spune „Bah, ne cam doare-n p*la de tine, nu avem taxi sa-ti trimitem. PLM, ia si tu RATB”. Faci semn unui taximetrist, te sui si te comporti ca un baetas sa-i arati aluia ca meriti respect si nu inghiti cacat, nu? Bravo, maestre! Din aia 9/10 pe care tu ii lauzi, 7 au tot felul de cacaturi puse pe masina ca daca ti-a zis 20lei pentru 2km, va face sigur 20lei. Gen, la semafor, 3 flash-uri ca bulangiul din fata sa plece mai repede = 3lei. Bag seama ca ori tu, ori tatucu tau este taximetrist, altfel nu-ti inteleg inversunarea fata de Uber. Poate eu nu am bani la mine, poate vreau bon, poate sunt prea obosit sa-i arat aluia ca eu sunt spartan. Ma intreb ce cacat cauti aici si nu esti la Victoriei deja, bineinteles, echipament standard, maiou cu gaurele, slapi, vuvuzela si seminte! Taximetrist 2017 starter pack.

  • Raul spune:

    Problema e mai mare decat o pui tu aici. Hai sa iti explic: taximetria e ca un cacat cu bombonele presarate peste. In acest articol tu zici ca oamenii nu mananca bombonelele pentru ca sunt timizi! Hai sa iti explic e destul de normal sa nu mananci bomboanele alea pentru ca oricum le-ai culege de pe cacat, tot au cacat pe ele.

  • Dacyan spune:

    Mai precis: Uber a publicat de curand, pentru prima data, situatia financiara. Pe plan global, Uber pierde miliarde de dolari. Ce ofera Uber acum nu este posibil sa fie oferit pe termen lung, chiar daca intreaga planeta renunta la diversele servicii de taximetrie si la toate alternativa dintr-asta evazionista. Presupunand ca va mai exista, Uber de peste 5-10 ani va fi ca taximetria clasica de azi. Putem oricand sa incercam sa ne reamintim ce curat era singurul Macdonald’s din Romania, de langa Primarie, de acum 25 ani – si sa il comparam cu Mac-ul de azi.

    Iar Mac-ul are o istorie lunga, fiindca dureaza niste ani sa faci cosmeliile alea, sa stabilesti un sistem de logistica prin care sa cumperi cartofii ne-imputiti etc. Uber este bazat pe mai nimic, si are in fata predecesori ilustri. Cum ar fi fost ca taximetria sa fi fost revolutionata de Google, faimosul producator al Google Reader, al lui Google Answers si al lui Picasa? Sau de Geocities, ca deja existau telefoane cu net inca de prin 2000? Tot ce nu exista in 2000 era tupeul jegos al patronului de la Uber si al miliardarilor care il imprumuta cu banii pe care ii pierde.

    Ca aproape orice sait de pe internet, speranta de viata a lui Uber este 5-10 ani. Si dupa aia ce facem? Pai, ce-o sa facem, ce facem de regula pe net, folosim una din zecile de clone. Gen comandam taxiuri Cobalcescu, dar folosind un app. Nevoia e aceeasi, mijlocul tehnic va fi usor schimbat, piata va ramane aceeasi. (Nici nu vreau sa ma gandesc la alternativa in care o singura firma ia toata piata. Va fi belirea pulii peentru clienti. Nu cred ca va fi legal.)

    Deci s-a schimbat modul in care comanzi. Daca esti autist si iti displace sa vorbesti, sau daca esti refugiat si nu stii limba locului, poate te bucuri. In rest, nu e mai nimic nou. Ba nu, gresesc, e ceva nou: evaziunea fiscala. Oare asa s-o fi facut evaziune fiscala cand s-a inventat telefonul si puteai sa comanzi un birjar de la centralista, in loc sa il tocmesti in piata?

    • Radu Post author spune:

      in 10 ani apare taximetristu robot lel

      • omulbun spune:

        lol taximetristul din total recall dar în loc sa explodeze ca nu l-ai platit înjura de toti mortii cu voce gen stephen hawking

    • Bula N Escu spune:

      Tu ce esti ma, plimbator de hartii la uber? Ce companie in toate mintile sta pe piata ani de zile daca piere miliarde? Alea.s praf in ochi si praf in registre.

      • omulbun spune:

        ti s-a întîmplat vreodata sa cumperi ceva ce nu-ti trebuie nici place doar ca sa-l vinzi dupa aia mai scump? e, pîna ce nu l-ai vîndut, nu erai în toate mintile. Ce om în toate mintile arunca bani pe ceva ce nu-i place nici nu-i trebuie?

  • chiombi spune:

    cand inca depindeam de taximetristi in bucuresti, incercam sa dau comanda prin telefon. (ma aveau in baza de date toate firmele serioase si eram client fidel, gen). si nu sunam de la periferie, sa aiba scuza.
    dar:
    apelul mediu dura 10 minute. ascultam muzica de hold 5 minute, un minut dura sa o lamuresc pe dispereceasa unde sunt, 4 minute de muzica de lift sau sunete de modem dial-up si la urma, „muie, nu am masina”. si da-i si suna la urmatoarea firma. la fel. uneori dura 30 de minute sa incerc sa dau comanda. stiu cum suna.
    inca nu aveau aplicatie de dat comanda si nici uber nu venise (sunt batran). dar nu am incredere ca intre timp e mai bine.

    ma bucur ca teparii de la uber le fac zile negre teparilor de la taxi. si teparii din parlament, pe mana cu interlopii patroni de taximetrie o sa le faca invers zile fripte alora cu uber.

    si solutia e simpla: taximetristii sa isi faca aplicatie ca lumea, cu rating si plata pe card si maniere, si uberii sa isi ia asigurare si autorizatie. dar nu, e de munca, ejnebun

    • Jane Făe spune:

      Mă văd nevoit să fiu de acord cu proasta de chiombi. Ce-am ajuns…

  • chiombi spune:

    adaug la solutie: parnaiasii liberi din parlament sa puna mana pe niste almanahe si sa faca un cadru legal modern, ca nu e greu.

  • Tudor spune:

    am facut cam tot ce ai zis. Era 3 dimineata, la vreo 3 dispecerate fix pula. De dus nu ne ducea nimeni. am sunat, am reclamat, a iesit nenea taximetristul si i-a dat un pumn amicului cu care eram. defapt a vrut sa-i dea ca nu am fost mimoza timida si m-am bagat. la OPC nimic la dispecerat nimic. l-am reclamat de dimineata, e ok. Ia mai da-i in pula mea

    • Jane Făe spune:

      Prost ești. Trebuia să îl suni pe Centaur, că lui îi intră reclamațiile mereu. :))

  • O. Persoana. Corecta spune:

    PROBLEMA CU. TEPARII. DE. TAXIMETRISTI. ESTE. DOAR. IN. BUCURESTI. EU. SUNT. DIN. CLUJ. SI. AICI. AU. APARUT NISTRE. MUTARE MAI. DUBIOASE. DE. PRIN. MOLDOVA. SI. DACA. IL. ROGI SATE. DUCA. LA. GRADINA. BOTANICA. SE. UITA. LA. TINE. CA. UN PROST. ACUMA VREAU. SA VA. INTEB. ACESTEA SUNT. NISTE. TARIFE. CORECTE. BANCILE. NU. LE. MAI. ACORDA. DELOC. CREDITE. PE. CIND IN. SPANIA DE. EXEMPLU. JUMATATE. DIN. VALOAREA MASINI. O. SUPTA. STATUL,. DOBINZILE. SUNT. FOTO. MICI. IAR. TARIFELLE. SUNT. IN. JUR. DE. LA. 3 PINA. LA. 5. EURO. PE. KM. IN. MADRID. DE. LA. AEROPORT. ITI. MAI. IA. 15 EURO. PE. FIECARE. BAGAJ. CE IL. PUI. IN. PORBAGAJ. PECIND. VOI AIA DOMNII. VA. URCATI. CITE. 4. PERSOANE. INTRO. MASINA. SI MAI. VENITI. SI. CU. 100. BAGAJE. PT.O. CURSA. DE. 7-8. LEI. MSI. TARANILOR. MAI. AVETI. TUPEULL. SA. VORBITI. DE. MAJORITATEA. TAXIMETRISTILOR. CORECTI

  • Seif spune:

    Boss, eu cred ca tu esti ala care vede doar un mic unghi al situatiei: anume cel al clientului. Daca ai fi avut carnet si ai fi condus prin Bucuresti crede-ma ca ai fi avut cu totul alta parere despre taximetristi.

    • Jane Făe spune:

      Stai calm, că nici pe ăla al clientului nu-l vede bine.

  • jos_cenzura spune:

    Problema nu e la Über, ci la legile astea europeano-comuniste. Cine pula mea e statul să-mi spună mie la cine am voie să mă urc în mașină? Și mă fut în taximetriștii care fac scandal că există concurență, la fel cum mă fut în agricultorii care îmi impun produsele care se vând în magazin (51% made in Romania). Este vorba de piața PRIVATĂ și până la urmă n-ar trebui nimeni să-mi oprească mie dreptul să plătesc pe cine vreau, cât vreau, să mă ducă unde vreau. Și nu mă pune să încep să spun ce am in cap despre impozitul pe venit/profit, cea mai mare țeapă al secolului 20.

    • Radu Post author spune:

      asa ai putea argumenta si pro camatarie. is banii mei pot sa ii dau cu imprumut si dobanda, nu ?

      • AlexL spune:

        Nu-ţi fă griji, au avut şi alţii idee asta şi o practică fără probleme – imprumut privat rapid şi pe termen scurt, cu dobânzi ameţitoare. E pentru că sunt situaţii în care ai nevoie urgent de bani şi nu ai alte soluţii (rude, prieteni)

  • Flat spune:

    Uber e solutia temporara, de acord. Te muti in alta clasa sa nu-ti mai iei castane
    Si asa e o solutie buna pentru ca poate termini liceul si scapi. Multi au terminat.
    Cu taxi nu mai merg decat femeile, expatii fraieri si pustanii care inca nu si-au luat masina.

    Punctele alea 5 sunt de o naivitate nedemna de centaur, 1 e singurul ok 2 oricum are scuza 3 nu vine nimeni la comanda 4 il doare la basca, nu-si ia penalizare 5 calea cea mai scurta spre a-ti lua omor

    Solutia definitiva? Cu viermii astia galbeni nu exista. As angaja numai turcaleti si marocani si irakieni pe taxi

  • O. Persoana. Corecta spune:

    UN. RASPUNS PT. PRIETENUL. SEIF. AM. VIRSTA. DE. 55ANI SI AM. CARNET. DE. SOFER. DE. LA. VIRSTA. DE 18. ANI. SI. POT. SA. ITI. SPUN. CA. AM. CONDUS. JUMATATE. DIN. EUROPA. SI. DE CITEVA. ORI SI. IN BUCURESTI. HAIDE. SA. FIM. SERIOSI. AI. MAI. AUZIT. IN. AFARA. DA. BUCURESTI. CU ACEL. SISTEM. MAIMUTA. NU. VINO. IN. CLUJ. CA. MAJORITATEA. SOF. DE. TAXI. INCA. SE. DAU. JOS. SA. ITI. PUNA. BAGAJELE. IN PORBAGAJ,. CITE. TEPE. I-AU. SARACII. SI. CE. MA. DERANJAT. CA. MIROS. HAI. SA. FIM. SERIOSI. PUUUUT. CLIENTII. ACUMA. MI-AM. AMINTIT. CIND. AVEM. NEVOE. DE. O. ANUMITA. ADRESA. DE. CE STIM. SA. LE. ZIMBIB. SI. SAI. RUGAM. SA. NE. SPUNA. ,. CIND. ZINBIND II. RUGAM SA. NE. DEA. CURENT,. CIND. SUNTEM. OPRITE. DE. POLITIE. SI. AVEM. NEVOE. DE. MARTORI,. CIND. NE. GRABIM. SI. PROSTU. ISI. RISCA. CARNETUL. NOI. SUNTEM. NESIMTITII. NU. EI. PRIETENE CUM. MULTI. SE. BUCURA DE. UBER. ASA. IN. FIECARE. MESERIE. VA. VENI. VREO. APLICATIE. SAU. O. LEGE. IN. CARE. VEI. FI. DAT. LA. O. PARTE. SA. VEDEM. ATUNCEA. DACA. ITI. VA. PLACE. APROPO. STI. CA. MAJORITATE. TAXIMETRISTILOR. AU. 3. ASIGURARI. CA PERS. JURIDICA. ADICA. CASA. INTELEGICA. PLATESC. FOTO. MULT

  • Gica spune:

    Incredibil cat de simplu e sa-ti dai seama care blogger a luat bani de la Uber si care nu s-a inteles cu Uber la bani si acu e ciudos si latra impotriva lor (stai linistiti piticigratis, nu dau nume) !
    E de ajuns sa citesti putin printre randuri…

  • mee spune:

    problema e ca avantajele taxiurilor (asigurare, itp facut etc) sunt doar in teorie… in practica… ai mai mari sanse sa gasesti o masina ok dpdv tehnic la Uber decat la taximetristi.

  • bogdan spune:

    Am stat 14 ani in Bucuresti. Am avut luni (iarna in principal) in care mergeam la si de la serviciu doar cu taxi. Pentru ca Pipera si bag pula-n metrou.

    Taximetristii, cu foarte putine exceptii, sunt niste scursori umane pe care nu m-as pisa sa-i sting daca iau foc. Cred ca in cateva sute de calatorii facute cu cateva sute de masini diferite, nu am intalnit mai mult de 10 care sa nu puta. A GPL, a transpiratie, a mort. Taximetristii nu au grija de ei sau de felul cum arata masina pe dinauntru.
    Am avut cel putin 10 calatorii in care a trebuit sa opresc cursa pentru ca masina era nesigura. In doua randuri l-am vazut pe sofer cum folosea frana de mana sa opreasca masina, care ramasese fara frane. Odata ne-am oprit in cetateanul din fata cand maestrul de la volan se uita dupa panarame pe strada. O singura data i-am tras de volan cand a adormit la volan si se indrepta catre un perete de tunel.
    O singura data am fost tepuit pe fata, cand mi-a cerut mai multi bani decat facea cursa. I-am platit, ca eram la panarame, si nu se face sa te caci pe gazde.

    Cu Uber merg de cand s-a lansat in Bucuresti. Cred ca am sub 100 de calatorii cu ei. Niciuna nu a fost mai rea decat cea mai buna calatorie cu taxi-ul pe care am avut-o.

    Cred ca Uber si taxi-ul ar trebui sa fie servicii complementare. Cred ca nevoia de transport de persoane in Bucuresti e prea mare sa fie vreodata prea putini clienti pentru oricare dintre variante. Cred ca Uber ca firma e de un jigodism rar, dar indeplineste foarte bine o nevoie existenta si ar trebui incurajata pana cand inceteaza sa o faca satisfacator.
    Cred ca taximetria, asa cum e practicata in Bucuresti, ar trebui arsa din temelii.

    • chiombi spune:

      10/10

    • Jane Făe spune:

      Cred că toți comentacii (inclusiv eu) de pe aici merg cu taxiul pe undeva prin subsolul Bucureștiului, prin canalul cu căcat, iar Centaurul merge pe afară pe la soare, unde taximetriștii nu sunt de-a dreptul de căcat, ci doar vag nesatisfăcători în doar 10% din cazuri.
      Să căutăm, în pula mea, și noi ieșirea la lumină din canalul cu căcat! Ne învață Centaurul pe unde e ieșirea asta.

      • A spune:

        Esti de geniu-nemarginit!
        Spre iesire, zic!

  • IncaAnonim spune:

    pfff … complicat. dar sa gandim la rece:
    1 – uber daca vrea sa joace in aceeasi liga, trebuie sa se supuna acelorasi legi.
    2 – intr-adevar, taximetria trebuie nitel reinventata. facuta mai istet. tarife in functie de ore, de incarcare ( sunt ore cu multe taxi-uri libere, ore cu multe cereri fata de nr de taxi-uri – tariful n-are voie sa fie acelasi )
    3 – posibil sa articolul de aici la care am vazut numarul cel mai mare de oameni ( ma rog, poate e mult spus oameni :) ) care sunt impotriva articolului. misto ca nu e totul luat ca pelicanii.
    4 – @O.PERSOANA.FOTO.CORECTA: sunt convins ca ai avea ceva de spus important pe tema asta dar, ma dor ochii si mintea.
    5 – daca suni la dispecerat, penalizarea dispeceratului este sa nu-i mai ofere comenzi o ora, sau doua. in momentul in care vezi o turma de taxiuri intr-o zona sau la un eveniment ca sta la usa, da-ti seama ca nu vrea nimeni comanda. toti s-au strans acolo ca sa nu ia comanda. asa ca … ii doare la bascuta de penalizarea dispecerului.
    6 – comanda e sfanta. exista dovada solicitarii serviciului. daca nu vrea sa te ia ( daca nu ai comanda ), nu ai ce sa faci, pentru simplul motiv ca nu ti-a „vandut” nimic.

    • omulbun spune:

      În alte tari unde uber a aparut de mai mult (doi trei ani), firmele de taxi au reactionat: au app uri, s-au modernizat etc. Firmele de taxi în vest sînt mult mai reglementate, e un tarif fix pentru toate firmele, masinile sînt verificate mai temeinic, etc. Cazurile de scandal si tepe sînt mult mai rare, dar exista. Experienta cea mai comuna însa e ca mergi cu unu care cam baga viteza, si asculta ceva post de radio teroristic cu muzica arabeasca. A, si e mult mai scump ca în România unde e foarte foarte ieftin, chiar si pentru puterea de cumparare. Ba, un sfert de euro pe km? ireal.

  • Jane Făe spune:

    Stai să înțeleg și eu. Corporațiile sunt cel puțin la fel de rele ca cartelurile mafioto-sindicaliste? Bă, ejnebun?
    Lasă, să le fută în cur, că până acum cartelurile futeau pe toată lumea în cur. Care e problema mea dacă și-a găsit nașul naș?
    Eu merg mai bine, deci mi-e mai bine.
    Și când pula mea au contat reviziile tehnice la taxiuri? Și oamenii normali nu fac revizii la mașini? Și cu ce pula mea mă încălzește că șoferul de tași are permisul de 2 ani? Dacă dă peste tine de pe contrasens un pulete de 18 ani cu permis de o lună cu ce pula mea te ajută ăia doi ani ai tăi? De ce să nu punem limită de doi ani la permis la toți șoferii?
    Da, trebuie să fie apt medical, de-aia se fac verificări la toate locurile de muncă. Și dacă tataie de 80 de ani (am văzut zilele astea unul de credeam că pică mort pe volan la cum arăta) dă peste taxiul meu în intersecție, cu ce pula mea mă încălzește că șoferul meu de taxi e apt medical când ăla clar nu era.
    Sunt zeci de întrebări și situații dintr-astea și oameni cărora le-au plecat taximetriștii cu bagajele în portbagaj ca să nu mai dea bonul.
    Ce pula mea delirezi aici?!
    Muie taximetriști!
    Muie notari!
    Pam pam!

    • omulbun spune:

      „mie mi-e mai bine” lol cînd gîndeste asa taximetristu, te plîngi pe internet.

      • Jane Făe spune:

        Deci pt tine mai binele clientului care nu vrea un serviciu de căcat pentru banii dați e același cu mai binele taximetristului care se cacă în serviciul pe care ți-l oferă și nu ai alternativă?
        lol ești tâmpit lol lol lol?

        • omulbun spune:

          nu, am zis ca atunci cînd si taximetristul gîndeste la fel, te plîngi pe internet, si am avut dreptate.

          daca clientul esti tu, binele tau valoreaza pentru mine fix cît ala al taximetristului, îmi sînteti egali. Afara daca nu cumva esti ITist, în care caz valorezi mai putin lol

        • omulbun spune:

          PS: sa ne întelegem: clientul plateste un cacat taximetristului, la tariful ala, si primeste exact ce plateste, adica un serviciu care e si el de cacat. nu vad deloc de ce unul din ei ar fi mai nobil sau ar merita mai mult ca celalalt.

          • Jane Făe spune:

            Bă, lolozaur prost, ești retardat sau ce ai?
            NU primești serviciul pe care îl plătești, asta e problema. Dacă ai primi serviciul pe care îl plătești, nu s-ar văita nimeni.
            Ai auzit tu pe careva să zică „vai, coaie, taximetristul nu mi-a făcut și masaj de banii de călătorie”? Nu ai auzit asta, pentru că nu a cerut nimeni mai mult decăt serviciul pe care l-a plătit. Dar, totuși, tu ai reușit cumva să ai impresia că asta e problema, că lumea vrea să le fie și pula suptă când merg cu taxiul.
            Lolozaur prost; n-ai ce să-i ceri…

          • omulbun spune:

            Aoleu… hai sa-ti explic cu numarat pe degete.

            Daca nu te ia taxiul ca e prea scurta cursa/n-are chef de tine/etc. (unu din motivele de reclamatii), ce ai platit? N-ai primit serviciu, n-ai platit.

            Daca te ia si la sfîrsitul cursei îti cere de doua ori mai multi bani, fii atent: ai primit un serviciu si îl platesti.

            Nici unul din motivele de plîngeri raspîndite nu are nimic de a face cu „am platit si nu m-a dus/nu mi-a prestat nimic”. Dimpotriva, au de a face cu calitatea serviciului prestat. Deci exact ca nu e masaj de banii aia sau bombonica de menta dupa conversatia fortat amabila de doi lei cu care te minte ala de pe Uber.

            Asa ca, e exact ca taximetristul ala te-a dus dar ti-a bagat si manele, ti-a scrîsnit din roti ca are cauciucuri numai cu desen pe ele, ti-a fumat în masina etc. Cum ziceam, dai bani de cacat, primesti serviciu de cacat. De altfel, de asta te plîngi si tu. Chiar tu ai scris cu degetelele tale de zîna: „mai binele clientului care nu vrea un serviciu de căcat pentru banii dați”

            Tu care serviciu anume ai platit tu vreodata unui taximetrist si nu l-ai primit? Sînt chiar curios.

            Aaa, sau esti ITist si te-ai suparat de mica insulta de mai sus. Pai nu era cu rautate, doar asa sa vad daca te oftici, ma bucur ca a mers lol

          • omulbun spune:

            …completez doar pentru tine, restul stiu: serviciul pe care îl platesti la taxi este sa te duca contra cost din punctul A în punctul B, unde sa te lase sanatos si cu bunurile în aceeasi stare ca la urcare. Atît. Cînd ti s-a întîmplat sa dai bani si sa nu te duca?

  • Robo spune:

    Ai dreptate in tot ce ai spus. Stiu ca asteptai sa-ti spun asta, asteptarea a luat sfarsit.

    Da, Uber sunt niste mizerabilil care exploateaza vidul legislativ, peste tot unde exista au facut asta si lunga liste de probleme legale pe care le-au avut e marturie.

    Da, exista un cartel la fel de mizerabil al patronilor de firme de taxi.

    Si da, principala problema sunt clientii, dar nu din cauza ca sunt timizi, ci din cauza ca sunt niste neandertali. Ca daca ar fi niste oameni civilizati, ar vrea sa poarte centura de siguranta in taxi pe locurile din spate si in felul asta ar forta taximetristii sa aiba centuri functionale in spate. Ca acum majoritatea taxiurilor nu au, sunt bagate pe sub bancheta si te ia dracu de nervi. Iar asta se intampla pentru ca majoritatea clientilor nu sunt interesati sa poarte centura. Nu o poarta nici in masinile personale, evident.
    Pentru ca suntem o tara de imbecili necivilizati, dupa cum spuneam.

  • omulbun spune:

    lol perfect corect la faza cu soferii de pe uber care în un an vor fi exact aceiasi baieti de pe taxi. Abia astept sa vad cum o sa reactioneze sensibilosii.

    Uber pierde bani pe absolut fiecare cursa pe care o face. aproape jumate din costul fiecarei curse e acoperit de investitiile strînse de Uber de la investitori externi. Uber are deocamdata strîns un purcoi de bani, multe miliarde, din care planuieste sa stea si sa traiasca pîna se da verde la legislatia permitînd masini fara sofer.

    Oamenii sînt extrem de prosti ca lauda uber peste tot de parca vezi doamne ce gaselnita. Plm daca nu platesti taxe si vii cu bani de acasa evident ca îti permiti sa tii firma de taximetrie cu tarif mai jos si servici mai de lux. Cînd peste trei ani pulaii care si-au luat masina noua sa faca uber cu ea o sa-si dea seama ca au cîstigat sub salariul minim pe economie cu schema asta îmbogatind niste calculatoristi americani, o sa le piara chefu sa fie simpatici cu clientu. Eu le urez noroc.

    • bogdan spune:

      Err, nu chiar. Aia care chiar fac ubereala la lansare castiga destul de bine. E o schema piramidala, cu cat intri mai devreme, ca sofer, cu atat castigi mai mult. Cu cat intri mai tarziu, cu atat muncesti mai mult si castigi mai putin.
      Soferii de uber sunt, destul de multi din ei, soferi de taxi. O fac ca pe un al doilea job, unii cu carte de munca la firme care le inchiriaza masini, ii ajuta cu mentenanta si le dau salariu fix din banii primiti de la Uber.
      Aia care nu o fac ca un job, cu care am vorbit eu cel putin, spun ca e o metoda destul de usoara sa faci un venit in plus fara deranjul de a te duce la interviuri, a semna contracte de munca si alte chestii dinastea pentru care lumea plateste taxe in general.

      • omulbun spune:

        Da, dar perioada aia dureaza cam sase luni, dupa care începe jecmaneala. Altfel, da, un job pe lînga ala de zi, si si atunci daca aduni uzura extra pe masina si toate cheltuielile în plus, abia iesi un pic în profit.

        Clar ca o gramada sînt taximetristi. Chestia cu baiatul finutz student la poli care face un ban conducînd politicos doamne la bal e pur marketing. Uber sau taxi, tricoul aceleasi trei dungi are.

  • Geo spune:

    Era o stire cu unul prin Bucuresti care a luat o bata in freza pentru ca a protestat si nu a vrut sa plateasca. Parca era in 1 ianuarie, dupa revelion.

    • Jane Făe spune:

      Nu se poate așa ceva. Doar avea verificare tehnică făcută la mașină, nu?

  • Dan spune:

    Cunosc parteneri Uber in UK si din ceea ce spun ei lucrurile sunt diferite:
    – calitatea masinii, felul in care sofezi, si alte aspecte ale activitatii soferului UBER sunt notate de catre client – orice reclamatie a unui client este verificata si orice abatere pedepsita;
    – clientul la randul lui este evaluat de catre soferul UBER a.i. persoanele violente, murdare….vor fi evitate atunci cand vor incerca sa faca o comanda;
    – tarifele sunt mai mici decat la Taxi conventional;
    – nu exista posibilitatea fraudarii statului – incasarile intra la UBER (platile se fac prin CC) dupa care sunt virati banii catre parteneri – declaratiile de venit trebuie sa fie identice cu ceea ce declara UBER pt fiecare partener.

    Pe de alta parte soferii de Taxi sunt niste hoti in proportie mult mai mare de 10%. Si e usor sa spui ca ii refuzi aluia plata cand esti un labagiu singur. Mai exista si altfel de clienti – femei, batrani si timizi asa cum spui tu.

    • omulbun spune:

      Aha, deci e firma de taxi cu controale de calitate.

  • Ionut spune:

    Probabil ca tu nu conduci,de asta esti convins ca doar 10% sunt cocalari… Daca ai conduce,te-ai convinge ca procentul e cu mult mai mare,mult peste 50%. Pentru marea majoritate a taximetristilor,legile de circulatie nu exista,rareori semnalizeaza,opresc unde au chef fara sa-i intereseze ca incurca traficul,forteaza semafoare,iti taie calea,sunt recalcitranti in trafic,desi in mare parte din cazuri,vina a fost a lor. Daca intrebi un taximetrist,intotdeauna e vina clientului pentru oprirea lui anapoda sau graba si nepasarea lui din trafic. In rest, ai dreptate,multi sunt prea fricosi sau prea prosti cand se urca intr-un taxi,e in mare parte vina clientului,iar uber ar trebui reglementat. Nu ai absolut nici o siguranta daca mergi cu uber,nu platesc impozite,nu au nici o pregatire,nu e normal.

  • florian spune:

    Multa gargara. Personal cunosc trei fosti taximetristi care au ramas fara licenta in 2015 pentru ca fiecare avea peste 30000 roni impozite neplatite si acum lucreaza la ‘uger’ . Nici macar unul nu are calitatile trambitate de clientii uber si rar se intampla sa mearga la comenzi fara acel tarif dinamic. De revelion unul a facut doua curse a cate 200 de roni bucata si este exact tipul care daca ar fi lucrat pe taxi ar fi cerut ceva de genul. Cat priveste taxele pana azi nu a platit un leu. Pentru cei ce se plang ca nu gasesc o masina cand au nevoie sa isi aplice singur tariful dinamic. Pe acest sistem tip uber poti deschide ogradinita un bar etc si spui ca de fapt este un fel de home sharing .

    • omulbun spune:

      Exact, dar ala cînd plateste 200 de lei pe o cursa de 15 minute prin uber se simte un domn si puternic, e în control cu viata lui ca a rezervat prin smartphone ceea ce e semnul omului elegant si cum sa zic global, asa. Daca îi cere un taximetrist banii aia în aceleasi conditii, e naspa ca taximetristul e un taran lol

  • Dudu spune:

    O persoană necunoscută mi-a spus un lucru în legătură cu chestia asta: dacă ocolirea fiscală (tax avoidance) nu este evaziunea fiscală (tax evasion), atunci, nici ocolirea legală (sau cum ai scris tu, „butaforie legală”) nu este evaziune legală.

    Gânduri? Idei? Sentimente? Fără oftică.

    • omulbun spune:

      Pai, ai zis un adevar. Daca era evaziune legala, uber nu exista. Asta e ce zice si Radu: ca e o ocolire legala care le permite sa existe.

      Gîndurile si sentimentele le putem vedea în numarul crescînd de orase civilizate care închid gaurile legale din gard prin care îti intra uber în curte.

      • Dudu spune:

        E corect, însă, ce te faci atunci când toate ăstea revin la mentalitatea cartelurilor sau firme monopol? Iarăși să apară un alt Uber, iarăși aceleași scandaluri, iarăși aceleași lecții de bravat…

        • omulbun spune:

          Deocamdata rezultatul e pozitiv. Acum poti sa chemi taxiurile prin app, legislatorul reglementeaza mai temeinic, etc. Uber tot spre monopol tinde acolo unde e prezent, ca mai toate platformele, aproape fiecare sector (e-commerce, online travel agencies, reclame) e în situatie de oligopol practic.

  • Geo spune:

    Tot articolul asta se rezuma la ceva de genul: „romanul se crede smecher cand de fapt e prost, lenes, hot si se oftica rau de tot cand e furat.” Mai dezvoltam un pic dar mi-e asa lene, nu ma prea duce capul si m-as duce totusi in bucatarie sa sterpelesc un mar.

  • Claudia spune:

    In oras la mine..Uber nu e:), dar nici cu taxiul nu merg. In bucuresti, merg si cu uber si cu taxiul, mai mult cu taxiul, depinde de care e ma rapid, doar atat, cel putin pentru mine.

    • VD spune:

      asa ar raspunde si Hagi daca i-ai cere parerea despre conflictul asta.

  • Ion spune:

    „– are asigurare ( să zicem că ai în portbagaj colecția de penisuri de porțelan a bunicii. Și e un accident. Dacă ești în taxi, totul e asigurat. Dacă ești în Uber, ghinion.)”

    Mda, sigur, daca cumva colectia de puli de portelan a lu’ sora-ta sunt sparte intr-un accident cu taxiul, o sa fi despagubit imediat, serios. O sa te despagubeasca compania de asigurari cu niste puli de negru in cur, de-o sa-ti strambe sasiul si-o sa mergi cracanat si cu maxilarul dizlocat pe vecie.

  • ERU spune:

    Ba Radule nu te mai baga in chestii de politica, economie si social ca esti praf . De ceva vreme ma intreb daca esti doar praf sau iti iei bani sa scrii cacaturi ? Sincer mai bine te ocupi de Haiduci Daci Vârcolaci si Varvara…alea mai au un praf de umor. I

  • JollyRoger spune:

    TAXIMETRIA

    Ma gandesc la cei 9/10 taximetristi cinstiti printre care, in cele ~1000 de curse pe an, timpe de trei ani, am dat de numerosi basinosi, imputiti, isterici si mai ziceti voi. Dar vezi doamne, sunt cinsiti si asta conteaza.

    Daca elimini masinile in care pute a cacat, pe cele care au tapiteria de iti vine sa vomiti pe ea si pe cei care nu-ti lasa copilul sa puna mana pe masina c-o strica, n-o sa ramana 1/10 decente din ele. Aceia au tot respectul meu.

    UBER

    Uber ii elimina pe toti cei de sus cu un sistem de rating foarte dur. Sa ai portbagajul plin cu chestii personale si sa n-aibe clientul unde sa-si puna bagajul, primesti 1 si te duci acasa. Un rating de 1 de la un singur client daca se confirma il scoate pe sofer din Uber. O medie sub 4.60 stele iarasi te trimite acasa.

    N-ar fi cinstit daca treaba n-ar fi reciproca. Si clientul nu va ma fi client daca are rating mic.

    Nici soferii de UBER nu se imbogatesc. Tariful nu este mai mare. De obicei sunt angajati de terti care au toate actele necesare pentru transport persoane. Platesc mai multe taxe decat soferii de taxi. Platesc la UBER, platesc la terti si mai platesc si la stat CAS si toate cele.

    UBER e legal. Ei pun la dispozitie un serviciu IT pe care il platesti, atat ca si client cat si ca sofer. La fel ca un HomeBank sau un Google Cloud. Dar asta e greu de inteles pentu unul care are un blog si fara habar de tehnologie.

    Toate actele si autorizarile legale sunt necesare. Nu fenteaza sistemul. Acestea difera de la tara la tara si de la regiune la regiune. Aici este punctul smart al lui UBER: Ei nu sunt responsabili de aceste atestati si certificari, ci soferii impreuna cu intermediarii care ofera autorizatiile de transport persoane. La UBER platesti ca la GOOGLE, nothing more. Suntem in era tehnologiei, desteptati-va!

    Acum sti cat de timid sunt!

  • florin spune:

    Cu uber am mers o singura data si cu taxiul de maxim 20 ori, nu sunt consumator al acestor servicii, insa sunt avantaje si dezavantaje pt ambele
    Avantajul Uber este ca stii de la inceput cat platesti, nu risti sa-ti zica ca nu are rest, nu risti sa te ocoleasca pentru a face cursa mai multi bani, nu are maimuta, masinile sunt mult mai ok dpdv TEHNIC, ( ultima data cand am mers cu taxiul, la orice viraj se ruprea masina, masina in care nu m-am simtit in suguranta) si lista poate continua, insa partea urata cu Uber este cu plata taxelor catre stat, asta ne afecteaza pe toti, in mod direct.

    Pe de alta parte, sa nu uitam incidentele traite de noi/cunoscuti sau vazute pe internet, cand taximetristul te ocoleste, stii ca o cursa x-y face 10 lei si la el ajunge sa faca 15… starea tehnica a masinilor, unii mai fumeaza in masina… Cunosc caz, familie ( mama, tata, copil 1 an bolnav) se suie in taxiu din fata spitalului, in timp ce ploua torential. Pe drum el deschide geamul larg si aprinde o tigara, la rugamintea tatalui sa nu mai fumeze ca are un copil de 1 an, tocmai scos din spital si sa inchida geamul, domnul taximetrist i-a dat jos din masina.

    Mai merita sa profeseze aceasta meserie?

  • Poul spune:

    Ce școală a făcut taximetriștii
    ..? Sunt mulți care nu au nici 4 clase .. majoritatea țigani . Miros urat și vocabular de ferentari .. și atunci de ce sa mai mergi cu TAXIUL ÎN BUCUREȘTI . O sa ajungă sa care numai Babe …

  • Aurel spune:

    9/10 dintre taximetristi sunt ok? Ori esti idiot ori incerci o manipulare ieftina.

    Mergi si plimba-te cu loganurile lor imputite.

    Este evident ce faci aici.

  • Anonim spune:

    Un articol făcut de un om handi*apat de al lor! Mai tamp*tutule problema e la voi! Ca sunt sigur ca oamenii au cerut bonul și restul taximetristului dar erau sa fie bătuți și /sau agresați psihic și fizic ptr aia 2 lei ca asa sunt ei animale … Du te ba și tratează te nu jigni tu pe alții fu** mort* m*-tii!!!

    Uber e cel mai bun posibil și civilizat serviciu de taxi modern… Toată lumea occidentala îl foloseste cu încredere, pana și în Rusia și China este folosit cu încredere. Baaa voi sunteți înapoiați rău maimuțe primitive… Mars

  • Gogu spune:

    Un articol coerent si bine facut! Multumesc! Am scris comentariu numa sa stii ca-s de acord cu tine :D you’re smart guy :D

Adaugă un comentariu