Despre Trump și optimism

N-o să fiu de-ăla care zice, mamă o să câștige Trump în america. Și nici nu pot să zic că mă doare la bască prea tare dacă iese sau nu. Însă ca fenomen social e fascinant. Multora li se pare uimitor că Trump e o chestie, cu toate că e atât de evident că e un impostor.

N-am să stau să discut despre ce spune Trump, din două motive mari.

1. Informația reală pe care o scoate pe gură e absurd de mică. Tot discursul lui e pe emoție. O să facem bine, ăia e răi, eu mă pricep, suntem în pericol, dar vom face America beton din nou. Nu comunică realmente nimic în afară de a spune oamenilor ce ar trebui să simtă în legătură cu lucruri. Atât. Simțiți asta legat de asta. Astălaltă legat de astălaltă. Aveți încredere în mine. Nu aveți încredere în ceilalți. Realmente nu spune nimic. Maxim, maxim, sugerează un plan vag, gen zidul ăla, bazat iarăși, pe absolut nimic.

2. Pentru că este un șarlatan evident. E absurd să discuți despre discursul lui când e atât de clar că nici măcar el nu crede în el. Am putea discuta despre un Trump care crede ce spune, dacă ar exista, dar hai să nu dezbatem universuri paralele.

Discursul ăsta e recent și oricărui om normal i-ar spune tot ce are nevoie să știe despre Trump.

Nu există nici o diferență de tonalitate între prima parte a discursului, când spune cât de tare îi plac copiii și ce prețioși sunt și partea a doua în care zice „ce-ai bă, glumeam, ăștia chiar m-au crezut, lol, ce proști îs”. E evident un mitoman narcisist care mai departe de a spune oamenilor ce trebuie să simtă legat de chestii, nu știe nimic. E țipător de evident.  A fost prins mințind de nenumărate ori. Și se vede că nu o face din necesitate. Nici măcar nu minte doar când e absolut nevoie, ca alți politicieni. Minte ca să se distreze și ca să vadă cât poate să o întindă și să îl creadă totuși oamenii din fața lui și să-l aplaude. Asta e nevoia lui de narcisist cu ego fragil și penis mic. Să fie aplaudat de proști în timp ce minte și să se bucure de ce deștept e că îi mănâncă ăia din palmă. Atât știe, atât face, atât e.

Și e sinistru că, cu toate că e odios de evident, oamenii nu văd. Nu au discernământul ăla elementar de a-și da seama când unul le vinde gogoși.

Acum unii proști deja își pregătesc argumentele „herp derp dar hillary e și pe dincolo”. Da. E. E o javră. Dar în comparație cu Trump, e alegerea mai puțin nocivă. Cum și idiotul de Cameron era o alegere mai puțin nocivă decât șarlatanii de Nigel Farage și Boris Johnson. Și acolo au demonstrat oamenii că din două variante proaste, sunt în stare să o aleagă pe cea mai proastă.

Și la americani a fost la fel. Trump a fost cea mai proastă alegere de la un partid, Hillary cea mai proastă de la  celălalt. Oamenii demonstrează capabilitatea uimitoare de a alege varianta cea mai proastă succesiv, până în vârful piramidei.

De aici pornește problema. De la firul ierbii. De la omul de rând care nu e în stare să își aleagă un reprezentant cinstit nici la cel mai mic nivel. Nici măcar pe șeful asociației de locatari. Totul pornește de jos. Nu de la alegeri naționale. De la faptul că dacă pui 10 oameni într-o cameră și îi pui să aleagă pe cel mai cinstit și mai competent dintre ei, nu îl vor alege. Nu îl vor alege nici pe al doilea. Nici măcar pe unul din primii cinci.

Și asta vine dintr-un defect înnăscut al oamenilor. Eu îi zic prostie. Proștii îi zic optimism.

Omul vrea să fie mințit. E făcut ca atunci când trebuie să aleagă între adevăr și o minciună care sună puțin mai bine, să aleagă minciuna. Pentru că pe om nu-l interesează adevărul. Îl interesează să se fie mințit frumos. Să îi sune lui bine posibilitatea. De-aia îl votează pe șarlatanul cu perucă, care spune doar că o să facă America mai faină, dar nu spune clar cum. De-aia votează brexitul care promite că o să fie mai bine, dar nu spune clar cum.

De-aia îi dă bani popii, care îi spune că așa o să ajungă după moarte în rai.

De-aia se uită la trailerul de la Suicide Squad și speră că o să fie un film bun, deși toate semnele arată că e un căcat.

De-aia alege medicamentul naturist cu ceai de mușețel ca să se trateze de cancer.

De-aia devine vegan ca să trăiască mai mult.

Pentru că toate chestiile astea sună bine. Omul închide ochii și visează la cum minciunile pe care le aude sunt reale, și lumea devine mai bună decât e. Și se simte bine cu gândul. Iar când realitatea îi dă palma peste meclă și îi spune „bă, ești prost, ce crezi tu e o minciună și nu te ajută cu nimic”, omul refuză să creadă. Pentru că a investit timp, bani și emoție  în minciuna aia. E minciuna lui. Cine ești tu, realitate, să îi smulgi lui minciuna pe care a crescut-o la piept? Iar dacă, într-un final, omul reușește să accepte că a fost păcălit. Că a crezut o minciună și și-a construit o parte din viață crezând acea minciună, va fugi să se consoleze în brațele unei minciuni noi și confortabile, pe care realitatea n-a stricat-o încă.

Și de-aia funcționează democrația. De-aia stăpânii noștri ne-au lăsat să ne prefacem că îi alegem. Pentru că ei știu că 10 oameni puși să își aleagă un reprezentant îl vor alege pe cel mai ticălos, ăia 10 ticăloși produși de 100 de oameni la rândul lor îl vor alege pe cel mai ticălos dintre ei să-i reprezinte pe toți 100 și tot așa, de la firul ierbii până la vârful piramidei, adică la ei. Lăsați faptul că omul e prea prost să fie în stare să își identifice corect interesele care ar trebui reprezentate. Asta să ne fie problema. Omul e prea prost să își dea seama care dintre doi oameni îl minte mai puțin.

Niște socialiști ar zice că e problemă de educație. Că uite, în țările nordice ăia își educă populația să caute niște valori, să înțeleagă cum funcționează lucrurile și fac alegeri mai conștiente. Sigur, am putea pune problema așa. Că e de la educație. Dar asta doar acceptând premiza că omul e un animal simplu, care nu se naște cu curiozitatea de a înțelege lumea cât de cât. Cu nevoia de realitate. Că nu are sclipirea aia de a învăța singur, treptat, să discearnă adevărul de minciună. Că e un bou sinistru pe care nu-l poți feri de minciuni decât dresându-l cu adevăruri.

Altfel tot timpul va alege varianta care sună mai bine, nu aia care sună mai real.

Așa funcționează lumea. 99 de oameni se nasc optimiști, și unul cu capacitatea de a le da ăstora lucruri frumoase în care să creadă, pentru care să muncească și pentru care să moară.

De-aia funcționează religia organizată, medicina alternativă  și toate lucrurile greșite de pe lume. De-aia Trump există, cu toate că e șarlatan. Pentru că majoritatea oamenilor sunt făcuți să fie mințiți. Asta vor, asta au nevoie, așa funcționează. Se uită la minciună, o iau în brațe și optimismul lor le spune „hai, bă, poate e reală, că ar fi fain să fie!”.

 

***

Comentarii (65)

 • condoleantze spune:

  De la g bush cu cheltuielile masive din irak si afganistan, nixon si watergate plus alti 4 sau 5 care au sustinut si raspandit sclavia sau rasismul, america a tot avut parte de presedinti prosti. Nu ar fi Trump primul si cu siguranta nici ultimul. Mai rau pentru noi prapaditii din europa care depindem de america si pana acum ne consolam cu gandul ca ne-ar fi ajutat cu una si alta in caz de nevoie. Macar sa stim una si buna daca iese presedinte: il va durea in cur de noi si de rusul cel rau care ne pandeste la usa.

  • Flo Sal spune:

   Da, bro, s-a stricat rau de tot America. Si in Paris, si in Stockholm, pe sub poduri numai americani homlesi cersind si furand. Sau nu.

 • vasea spune:

  tie ti s-a parut Johannis varianta mai putin rea decat Ponta, asa ca suge pula, te rog!

  • limbric spune:

   si un cacat purulent era si inca este varianta mai putin rea decat Ponta.

   • Jane Făe spune:

    Amin!

   • vasea spune:

    in afara ca esti un prostalau care a fost dresat cu niste clișee cretine, mai ai vreun argument? deci dresajul in masa mi se pare ca a functionat perfect in cazul ponta. Ma uit cum toti analfabetii fara bac il urasc pe ala si daca ii i intrebi de ce o sa spuna „Miki Mouse, Iliescu, Mineriade”. Cam cat de imbecila e masa asta cretina de romani, care a reusit sa urasca o persoana fara sa ceara prea multe argumente logice?
    P.S. 99% din masa asta cretina, ar trage concluzia ca-s fan ponta

    • limbric spune:

     „Ma uit cum toti analfabetii fara bac il urasc pe ala” – fr@tzywear, analfabetii fara bac voteaza psd (si in general pe cei care le promit pomana si chestii gratis) dupa toate statisticile electorale de cand exista din aia care promit pomeni si chestii gratis incoace.
     Nu te mai face de cacutz.

     Eu nu trag concluzia ca esti fan ponta, ci doar ca esti baiat care mananca cacutz cu pofta si pe urma iese pe strada fara sa se stearga bine la bot si e putin maro de la cat caucutz a mancat cu pofta si nu s-a sters bine.

    • Tudor spune:

     Iti trebuie 5 minute de inregistrare cu Ponta in campania electorala sau de citit prin facebook-ul lui ca sa-i doresti o moarte violenta. Omul ii ia pe toti carora li se adreseaza de prosti.

 • limbric spune:

  > „Da. E. E o javră. Dar în comparație cu Trump, e alegerea mai puțin nocivă.”

  Poate detaliezi si afirmatia asta de mare specialist.

  Bai, da baiatu ala care organiza no-pants day la metrou n-a mai intreprins nimic? Mai scrie si de ala cand ai timp, ca alea erau chiar ok.

  • Cartman spune:

   Omu e instabil. Minte si cand nu trebuie. Ce plm nu ai inteles? Logica de bun simt iti spune ca si hillary e cutra dar e cu picioarele pe pamant. Adica nu te minte doar sa vada cum te zbati. Asta in schimb o face.

   • limbric spune:

    >” Logica de bun simt iti spune ca si hillary e cutra dar e cu picioarele pe pamant. Adica nu te minte doar sa vada cum te zbati.”
    tu n-ai prea urmarit ce se intampla pe acolo, nu? E bine ca ai o opinie, in schimb. Asta conteaza.

 • Flo Sal spune:

  „Informația reală pe care o scoate pe gură e absurd de mică.” Sa ma anunti cand gasesti informatii in discursurile Hilarei. Asa se face politica occidentala azi. Aia din Suedia voteaza cu stanga cand simt ca pot tolera marirea taxelor cu 3% si cu dreapta cand e nevoie de un 3% reducere. In Anglia si Franta mai e o farama de statistica (vezi Prime Minister Questions cu Cameron sau dezbaterile Sarkozy-Hollande), dar in rest, la „valorile euroatlantice”, alea cu democratie pe la bot, nu o sa auzi niciodata cifre. Ai auzit la Merkel sau la Iohanis cat la suta trebuie sa fie contributia CNAS pentru ca spitalele sa isi atinga obiectivele in tratarea cancerelor? (Ha-ha, Iohanis si obiective in tratarea cancerelor! Maxima!) Nu e de mirare ca Trump are milioane de voturi. Pana si Ciolos-Iohanis-Dragnea-Blaga circula pe strada nescuipati!

  • Alex spune:

   Nu-i interesează pe ăștia numere și statistici le place să fie mințiți ceva mai finuț măcar, nu este ipocrizie mai mare decât să zici că Trump e votat doar pe baza emoțiilor și apoi să spui „ai văzut ce rău și mitoman e Trump eu simt că e prea instabil, Hillary pare măcar că știe ce face” Ambii sunt reciproc o „Mărie cu altă pălărie” doar că prostiile unuia sunt mai mediatizate decât ale celuilalt unde îs maturate sub covor.
   Deși se poate trișa și la statistici (vezi în America hispanicii separați de albi în statisticele de crimă doar de curând) tot nu ar conta că în loc să se recunoască și să fie rezovată prblema principală ești numit xenofob sau rasist cu prima ocazie.

   • Loko spune:

    Bai da’ de ce nu purtati voi etichetele astea cu mandrie? Adica in loc sa incerci sa ne convingi ca nu esti xenofob si rasist mai bine explica ce te face sa fii xenofob si rasist. Sa admiti ca ai o problema este primul pas spre a o rezolva.

    • Alex spune:

     Nu are sens în primul rând să mă chinui să demonstrezi ceva ce nu-i adevărat, eu te pot face acuma pedofil, poftim, fă-mă să cred că nu ești, hai străduiește-te să aduci argumente și doar te afunzi singur întru-un adevăr fals. Sau mă poți face prost și să mergi mai departe.
     Dar poate ești masochist și îți place să dai vina continuu pe altcineva ptr răul cuiva și atunci scoți și tu argumentul suprem: x,y,z-fob!
     Dar e evident că atunci când vine vorba de neadmitere a unei probleme sunteți ași ăștia care ați găsit soluția cu un singur cuvânt.

     • Loko spune:

      Pot sa vin s-o fut pe ma-ta, ca n-are cum sa fie minora daca ai ajuns tu la varsta internetului. Ar fi asta o dovada suficienta ca nu-s pedofil?
      Ramai in „the Nile” tinere lup dac. PaPaPa!!!

 • Jane Făe spune:

  Articol calitatea întâi.

 • Alex spune:

  „Dar în comparație cu Trump, e alegerea mai puțin nocivă” – Hillary e mai puțin nocivă prin ce anume? Nu minte? ai ascultat vreunu din puținele interviuri ale ei în care își bate membrul ei cărnos de familliile victimelor din Benghazi? A pus în pericol securitatea informațiilor din Washington cu emailurile de pe serverul privat, a șantajat contracanditatul democrat și avea planuri și pentru Trump cu acuzații false de viol și reclame în craigslist și asta și multe altele care reies din emailurile (publice, le poți citi) respective și etc.

  Normal că Trump e un incompetent, singura diferență dintre ăștia doi e că e mai slobod la gură și nu și nu se abțină să tacă ca și asta și să facă un interviu sau discurs doar odată la 6 luni. Nu-i mai puțin nocivă deloc, ambele campanii sunt bazate pe emoție vrei să spui că Hillary sau stânga face campanie doar pe statistici și numere? E un loose-loose oricum America-i plină de proști și pe stâga cât și pe dreapta atât doar că ai pe Sam Harris sau alți „intelectuali” de la Holywood care țin cu Steaua și nu cu DInamo și normal că dacă Matt Damon zice că Trump e Hitler și Hillary e Maica Tereza așa o fi, te rog nu-mi vorbi de proști dus de nas pe baza emoțiilor doar de Trump.

  Și te rog nu mai începe cu conspirații de genu: huurr durr democrație, e o minciună suntem toți proști maaan și votăm tot ce nu trebuie că eu știu cei bine și dacă nu votează toți ca mine sunt proști, e ridicol, s-a votat „prost” se va vota „prost”, Mă gândesc că și democrații de atunci credeau că s-a votat prost în America să se interzică sclavia, că doar economia lor depindea al greu de ea în sud, toate sunt o reacție de la altceva, când ignori o parte din populație și opiniile lor să nu te mire că s-ar putea să fie nemulțumiți, proști care să nu învețe nimic din astea or să rămâna garnatat și o să ne scărpinăm în cap că „de ce am ajuns aici DIN NOU?”

  • Radu Post author spune:

   prin faptul ca minte pe interes, nu doar din cauza ca are pula mica si ii place sa minta. e o diferenta intre un mincinos si un mitoman. la primul e nevoie, la al doilea e compulsie.

   • Alex spune:

    aa ok, deci stați liniștiți totul e sub control, minciuni de calitate înaltă pentru toată țara durabile ani poate generații!!! nu dinalea de proastă calitate care vă irită că nu țin și e prea evident că nu au bază și trebuiesc schimbate mereu, ce-i drept, dacă e tot capitalism se vinde prodsul mai bun oricum.

   • Dr. Stalin spune:

    Mintit pe intereses vs mintit din impuls, inlocuieste-le cu crima/omor si vezi care iese mai bine, impulsul il mai controlezi dar daca ți-o poți justifica ușor de fiecare data esti un criminal sociopat. Nici macar nui asa „funny” daramite motiv valid cand zici ca ca are pula mica si prin urmare instabil cand colo si ea are glezne de elefant poarta numa pantaloni, 1.20m si o inseala sotu la fiecare 2 ore si stie toata lumea. Atacurile de personalitate in politica sunt la fel de ambigue ca wrestlingu.

 • Teodor Marin spune:

  Oamenii nu au discernamantul simplu sa-si dea seama ca democratia e un cacat si ca oamenii care conduc America de fapt au plasat doua papusi ca optiuni, aproape la fel de retarde care intr-un final vor fi manipulate in acelasi mod. Nici macar nu conteaza cine iese, totul e o piesa de teatru.

  • limbric spune:

   Numai ca sua nu este o democratie. Daca te-ai documenta putin despre cum merge sistemul la ei ai avea mai putin timp sa iti hranesti teoriile conspiratiei si toata lumea ar castiga si s-ar eradica foametea si s-ar gasi leacul pt cancer.

   Ms.

   • Jordan spune:

    A durat ceva pana la primul conspiretard…

  • Jane Făe spune:

   Democratia e un căcat, dar e cel mai eficient căcat, iar prin eficiență mă refer la minimizarea cantității de război civil, folosind destul de lax noțiunea de război civil.

 • geany brazilianu spune:

  Hillary cea hilara pare in cel mai bun caz bunica lui Richard Nixon, si asta e cea mai prietenoasa descriere pe care i-o pot oferi. In ce fel e ea mai benigna decat Trump? Macar Dolan nu mananca cu atata pasiune cacatul politically correct ce ne e infundat pe gat de la Clinton-ul purtator de pula incoace.

  • chiombi spune:

   ia sa fiu un pic politically incorrect, sa fiu calumea:

   geany, lache flausat, romalez, cersetoru ioropei, adica gunoiul continentului de gunoaie, taci, ca parerea ta e inutila. ai putza mica si te dai ca te incurca drepturile omului. pai daca e sa ne uitam mai atent la tine, parca meriti un lagar mic in care sa inveti sa sugi pula cuminte, fara mofturi, poate si niste munca, putoare ce esti. hai sictir coclet de la tara, te stergi la cur cu popusoi si te speli pe dinti doar la nunti.

   cum e, fraiere? de fapt, nu ma intereseaza cum e, ca nu-s politically correct. mars la ma-ta si spune-i sa iti faca un sandvis cu cacat.

 • plus3 spune:

  Dar coaee… Nicusor Dan pentru ca coaee. da?

 • silvana spune:

  romanii: specialistii supremi in orice.
  si nimic.

 • silvana spune:

  ma refer la voi astia care comentati pe aici ca aveti nevoie de argumente (ie: explicatia explicatiei)

 • chiombi spune:

  la articolul cu terorism si alune, cineva intelesese ca esti pro-trump.
  citise toate ideile tale din articol si trasese concluzia ca esti de aceeasi parere cu el.
  asta e tare: revolutia prostiei ii face pe unii sa priceapa doar ce vor din orice volum de informatii.

  argumentatia e moarta, dovezile sunt egale cu parerile.

 • Ganjaman spune:

  Trump poate scoate maxim 40%, nu mai mult. E prosti de e limitati; Einstein nu avea dreptate.
  Daca as fi american, intuitia mi-ar spune sa merg pe Trump pentru ca e cam anti status-quo. Dar intelepciunea ar da-o spre Hilary, aka un procent de rau sub Trump. Amandoi suck hard times.

  La faza cu alegtori e prosti e true. Am trait Brexitu inainte si dupa, dupa am venit in Spain ca sa vad ca dupa 2 alegeri inca nu au guvern iar majoritatea au ales partidu popular de dreapta care este foarte corupt, cu cazuri de coruptie de peste miliarde de euro, de la monarhie la cupula, din nord in sud.

  Singuru partid al secolului 21 se numeste „Podemos” aka „Putem” dar la prosti si la batrani le e frica de schimbare si au ales aceeasi minciuna formata din dualismu politic din ultimii 25 de ani.

  The system sucks !!!

 • partunjel spune:

  trump duce fereastra overton spre nationalism si rasism dupa ce decenii la rand marxistii au dus-o spre multirasialism si egalitatea (falsa) intre rase.
  trump ia votul albilor pt ca albii vor ajunge o minoritate in sua si pt ca si-au dat seama ca si daca pun un mulatru la casa alba minoritatile in loc sa termine cu sclavia si alte balarii au plusat si vor sa-i lichideze fizic.
  hillary ia votul minoritarilor si al unei parti dintre albi (marxistii culturali) pentru ca vor sa distruga ideea de albi la conducerea sua pentru totdeauna.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Overton_window

 • Cryssy spune:

  Ar fi suficient sa faca 5% din ce spune si o sa fie un mare castig pentru umanitate fata de Hillary Clinton. Daca o sa schimbe ceva politica (tampita) americaneasca care merge pe aceasi linie de vreo 40 de ani incoace indiferent de presedinte.
  Aia cu povestea cu multiculturalismu’ lui peste care se straduiesc sa il bage pe gat ca standard tuturor aliatilor, interventia pe fata sau pe ascuns in tari mai mici aflate pe celalalta partea opusa a planetei ca sa isi puna la conducere oamenii lor, … etc.
  Alianta NATO a fost facuta de predecesori cu scopul apararii impotriva Rusiei care era puternica pe vremuri. Acum insa NATO pare a fi agresorul Rusiei (care a slabit mult intre timp) si a altor popoare mai mici.
  Iau o tarisoara mica si se duc 20 de state acolo (cateodata mai participam si noi) si o casapesc, americanii o bombardeaza cu drone stand intr-un container cu aer conditionat si cu un joystick in mana, in timp ce aia saracii traiesc prin bordeie de lut si umbla cu masini fabricate in anii 80-90. Cand mor cate 100 de oameni acolo in vreun bombardament nu afla nimeni, le mananca cainii starvurile imputite pe sub daramaturi. Daca moare cate-un soldat din NATO e mare tragedie, reportaje la Tv cu familia plangand, onoruri militare, salve de tun, steaguri, pensii speciale, etc

  Sigur Hillary Clinton nu o sa schimbe nimic in genul asta de gandire, macar cu Trump exista o sansa. Bineinteles s-ar putea sa se dovedeasca un mascarici si sa nu faca nimic din tot ce a spus, dar pentru sansa aia infirma de a schimba ceva merita votat. Macar zidul ala sa il faca care a zis de vreo 200 de ori ca il face.

 • Ce contează numele? spune:

  Trump e ca Băsescu. Nu e deloc prost, dar are un talent special în a le vorbi proștilor pe limba lor. Și oameni din ăștia sunt buni la momentul potrivit, altfel eram acum în al treilea mandat al lui 4-case (traducere: adica mai rău decât cu 6-case ăsta de e acum președinte).

  Dar Hilara am auzit că e specialistă în global warming și probleme gend… genit… de gen, deci se pricepe clar la condus imperiul planetar.

 • Dan spune:

  http://i.4cdn.org/pol/1470329778359.jpg, sper ca sunteti pregatiti pentru un viitor cu hillary pentru 8 ani,auschwitz o sa para Disneyland in pula mea in comparatie cu ce urmeaza in special pentru albi. Americani sunt prosti o sa voteze pizda pentru ca are pizda, o sa futa america in 8 ani mai ceva ca Merkel germania si europa intr-un an si jumatate.

 • toteu spune:

  nu stiu de ce crezi ca Dumnezeu este fictiune. un fost ministru de externe de pe ppaiuri dambovitene (Andrei Plesu, daca ai auzit de el), s.a convins definitiv de existenta lui Dumnezeu in momentul in care a vazut cine conduce lumea. Daca credem ca lumea este ordonata si condusa de politicieni, atunci suntem pierduti.

 • Plm spune:

  De-aia urasc eu optimistii

 • expat spune:

  Ai facut toata America proasta dar ai uitat un lucru foarte important ce tine de „fenomenul” Trump. Foarte multi stiu ca Trump minte de pute si ca va fi un președinte cel mult mediocru, dar si un dar mare, el simbolizează anti establishmentul, anti political correctness, anti feminism, anti social justice warrior, anti pizdificarea si hipsterizarea Americii, anti stanga draconiana, anti imigratie, samd.

  Vezi coaie, multi care il votează pe Trump știu exact pe cine ii aleg, multi au studii superioare(ce crezi cu juma din America e redneck??) si prin votul lor vor sa trimita un mesaj. Mesajul ca ultra political correctness si establishmentul trebuia sa moara. Bine ca Trump nu va fi salvatorul, dar mesajul va fi recepționat de establishment la fel cum sa recepționat brexit si creșterea partidelor de extrema dreapta.

  Some people are just tired of this lefty bullshit… Some people just want to see the world burn.

  • vlad spune:

   Exact. Pe scurt, Trump e simbolul luptei contra tot ce înseamnă marxism cultural (care a pornit de la școala din Frankfurt – cine nu a auzit de chestia asta, poa’ să caute).
   N-are ce să iasă prea rău cu Trump; ar fi totuși de preferat să nu pornească războaie într-o veselie cum au făcut predecesorii. Deși, și la capitolul războaie, „linia” Clinton-Obama e campioană.

 • anon spune:

  Eu personal m-am cam plictisit s-o ardem aiurea ca specie pe planeta asta. Vreau sa iasa Trump din simplul motiv ca asta ar grabi apocalipsa. MAGA :)

 • chiombi spune:

  daca as fi politically incorrect as putea sa spun:

  1. expatii sunt aia care pleaca intr-o tara mai slab sau egal dezvoltata decat aia de bastina. tu esti un emigrant de cacat, nu expat.

  2. esti un ciorditor de telefoane de la marea neagra.

  3. mama ta e curva, tatal comunist, si impreuna ti-au construit o tara atat de naspa incat nu ai fost in stare sa supravietuiesti aici, ca esti incompetent.

  4. statistic ai picat bacul sau l-ai luat pe spaga.

  5. nu esti bun nici sa plimbi cainii prin tari civilizate, nu de alta, dar o sa le rupi picioarele si o sa cersesti cu ei.

  daca te supara, sau nu e exact ce am insirat mai sus, e din cauza ca am ars-o cu presupuneri politically incorrect. dca nu-ti convine, plangi.

  ps: toti emigrantii rupti in cur si cersetori vor sa se traga linie imediat sub ei la discriminare si rasisme.

  • chiombi spune:

   destinatar: imigrantu de mai sus care se da expat, acest vanzator la magazinu de la colt care se prezinta sales manager

  • Mitica spune:

   Da’ ma Chiombi, ai putea spune toate astea, dar ai minti, pt ca nu ai de unde sa stii. De fapt ce te deranjeaza pe tine este ca votam ca sa nu vii si tu aici. Si la punctul asta avem dreptate, si tu si noi.

   • chiombi spune:

    coaie, se stie ca nu te speli pe dinti, mars, ca puti a cacat. auzi, „votezi”. de cand au hotii de telefoane imigranti drept de vot? tempula de asistat social si cersetor. ai plecat din romania ca nu iti ajungea ajutoru de somaj.

    ups, am facut iar presupuneri despre tarani cocliti pe interneti. ce tare e sa fii de dreapta si politically incorrect.

 • kerehome spune:

  „Daca votul avea vreo importanta, era de mult interzis prin lege”

 • iobagul spune:

  „Dar în comparație cu Trump, e alegerea mai puțin nocivă.” – cu asta ai rezumat alegerile americane, ai aflat cine va castiga si de ce se joaca circul asta cu actori sinistri!
  Pe de alta parte, sociologic vorbind esti un imbecil notoriu, dai cateva exemple care par general relevante ca sa tragi o concluzie eronata! Exact ca in cazul primarului din Baia Mare, aia l-au ales pentru ca a facut ceva pentru comunitate, nu pentru ca a furat si a fost pedepsit pentru asta! Esti ca becali care, daca a castigat bani din fotbal, crede ca se pricepe!… asa faci din textul asta un pamflet vadimist si ii dai putere de articol gazetaresc; altfel nu imi pot explica de ce ai eludat fix cel mai real argument: oamenii sunt manipulati, uneori grosolan, nu mai fac diferenta intre minciuna si adevar, ba chiar cu bucuria onanistului fac public o alegere gresita ca sa se razbune pe privitori, adica pe societate! Si eu sunt cretin ca imi pierd timpul cu argumente ad hominem sa iti explic ceea ce stii deja…

 • Donald Trampă spune:

  Orice rană sau cicatrice se vindecă. Timpul trece.Apa curge. Pietrele rămân. Dar prostia oamenească rămâne imuabilă.:))

  „Numărul indivizilor imbecili in viață rămâne mereu si in mod inevitabil subestimat de toată lumea „

 • Dani Mocanu spune:

  Ma da io#s vegan de diversi ani si sunt sanatos 100x ori decat tine (foarte probabil +-10) deci nu inteleg care#i faza cu tine si vegani. Poate ca intre timp ce faci ce faci inveti si medicina de crezi ca nu face bine sau eu stiu ce? De esti asa sigur de parerea ta 100% basata pe mamaliga? Esti un animal logic, si din cate deduc de la ce scrii vezi 0-1* +- a realitatii, da informeazate mai bine ba prima sa anulezi secta vegana asa ca FG. Plm de pseudo-iluminati

 • adrian spune:

  Fratiorilor, nu mai confundati democratia cu capitalismul! Ele sunt doua lucruri diferite, din cauza asta a fost nevoie de doua cuvinte diferite, incercati sa faceti diferenta intre ele si sa incelegeti ca democratie exista si in socialism sau in alte orinduiri sociale de tip democratic. ipocrizia nu are nici o legatura cu democratia, asta e o alta confuzie pe care o faceti. Democratia nu poate fi prost inteleasa decat de prostii care nu inteleg sensul cuvantului democratie sau de cei care nu vor sa gandeasca. Nu democratia este devina pentru cacaturile care ne fac viata grea, ipocrizia e cauza, minciuna, bolile mintale ale cacatilor carora nu li se scoala daca nu ajung pe o treapta sociala foarte inalta sau daca nu simt ca au milioane de sclavi in jururl lor care confunda capitalismul cu democratia. Voi mai gresiti cand spuneti ca in locul capitalismului nu poate exista decat comunism sau socialism. Foarte gresit, in locul capitalismului pot exista o gramada de alte oranduiri sociale in afara de comunism sau socialism; o gramada ce oranduiri care nu au fost facute public pana acum sau care inca nu au fost inventate inclusiv un capitalism controlat(limitat din anumite puncte de vedere). Ganditi mai mult, intelegeti mai mult si veti vedea ca orice situatie are o gramada de solutii. Nu e acum sfarsitul lumii si nu va exista niciodata acest sfarsit. poate, eventual sfarsitul prostiei generale care ne baga in sclavie. Alt sfarsit nu va exista.

  • Alex spune:

   Numește-mi te rog o țară democratică unde nu este aplicat capitalismul deloc și apoi. dacă o scoți și pe asta de undeva, o țară „democratică” unde este guvernată doar pe sistemul socialist și să nu fie cu economia la pământ.
   O limită la capitalismul acela „oribil” există și se numește „Sistemul Judiciar”(constituția etc.). Normal că ar fi corupție și loopholes, dar într-un caz contrar ar trebui să lipsească desăvârșit indivizi cărora să le treacă prin cap așa ceva deci prin urmare, să nu existe mincinoși sau care să comploteze malițios pe interese proprii, ceea ce pare destul de imposibil cel puțin până apucăm să citim gânduri.
   Sunt o grămadă de cărți, filme etc. care abordează subiectul societății utopice și cumva mai toate ajung pară mai degrabă distopice.
   Is așa de-a-n pulea articolele astea lui Radu că nu-s nici amuzante nici controversate și nici informate, doar pline de comentarii pseudo-filozofico-pulitice. Vreau Florin Salam, călător prin timp™

   • Marius spune:

    Un alt spalat pe creier ca nu poate fara capitalism. Se poate mosule oriunde, insa capitalistii care acum conduc nu te vor lasa asa usor sa implementezi altceva. Orice oranduire sociala a fost la un moment dat undeva pentru prima data, orice lucru creat de oameni a fost la un moment dat pentru prima data. Chiar si inteligenta poate incepe sa existe in mintea unui prost. Evidenta utopieii va fi intotdeauna pusa in fatza de cei care au ceva de pierdut in urma schimbarii; Baaaaaa, esti prost, tu nu stii ca nu se poate bine, ca se poate doar rau, ca daca nu esti sclav coboara o zeitate din ceruri si te pedepseste, ca ….. ce te-a apucat asa dintr-o data sa gandesti?!

 • adrian spune:

  ca sa ma completez singur, articolele lui radu sunt articole bune si foarte bune, ganditi-va ca e singur si ca mintisoara lui debiteaza toate lucrurile asta si ca e una din singurele alternative din romania. Sunt convins ca nici unul dintre voi nu ar fi in stare sa scoata articole mai bine ca el.
  Asa cui faceam si eu, poate chiar mai nimerit, insa vezi: nu m-am gandit.

 • Mihai spune:

  Faceti loc pentru specialistii in politica externa si dat cu parerea despre cum/ce ar trebui sa voteze ceilalti. Noi fiind condusi de iliescu si psd aproape non stop. Prin vot liber exprimat. E clar ca ne pricepem.

 • Mokele spune:

  Da’ de pizde cand mai scrii ?

 • Mitica spune:

  Cateodata esti simpatico, cand te ocupi de lucruri despre care mai stii cate ceva. Despre America si Trump nu stii nimic, ce au fost, cum au ajuns unde au ajuns etc.. Nu-i crede tu asa prosti pe cei care il sustin, stiu si ei cand minte si de ce, cand face misto si cand e serios. Nu crezi ca cineva ar putea folosi metode psihologice pe care tu poate nu le-ntelegi? Da, Trump e un manipulator, ala fel si Hillary si presa si protestatarii etc.. Tratatele care o sa le renegocieze, alea or sa fie reale. Si inteleg de ce va e frica.

 • Ala care o da pe aia nasoala spune:

  Ei bine, Trump are bani si il doare fix in pula de opinia lumii, spune ce il taie capul si dupa isi fute o laba. Aici semanati. #amdatopeaianasoala

 • Seba spune:

  Șmechere, sunt convins că ești unul dintre cei 90% anticomuniști viscerali care au votat cu Iliescu! …să nu iasă „răul mai mare”, asa-i?! Asta e și motivul pentru care există un public pentru astfel de analize puerile…

 • Nautilus spune:

  Măgăria lui Trump e sinistră şi odios de evidentă dintr-un singur motiv: suntem în 2016.

  În 2007, Trumpul (a)românesc Berbecali era aplaudat ca Michael Jackson şi cădea lumea în genunchi la el ca la Maica Tereza. Dacă ziceai ceva de el, ţi se explica felul în care te ia Vlad Ţepeş în ţepuşa încinsă băgată în cur, fiindcă eşti cocalar, homosexual, bemveist, ateu, bulangiu şi curvă, nu neapărat în ordinea asta. După care trebuia să te cari de acolo, fiindcă purtătorii de pulovăraş muncitoresc căutau o ţepuşă, ca să îţi demonstreze cum fac.

 • L spune:

  Suntem o specie imbecilå. Cînd ne-a fost rău, molime, ciume, chestii nașpa, ne-am pus pe treabă și am inventat chestii, soluții bazate pe știință pe bune, chestii care chiar funcționează și ne fac lumea mai bună, mai ușoară de trăit în ea. Cum ne e un pic bine, ajungem să le luăm for granted (de la faptul că ai apă curentă și pînă la că nu mor peste jumătate din copiii sub 10 de ani de ceva epidemie sau ciumă bubonică). Și începem, mai întîi cîte un retardat – vezi olivia steer – apoi tot mai mulți fani retardați la ăștia primii, șă milită împotriva chestiilor demonstrate și care ne mențin lumea mai bună. Pentru că… conspirații si în pula mea, optimism. Hai să nu mai vaccinăm copii, hai să nu mai construim bazat pe proiecte calculate pentru vînt, cutremure, etc, hai mai bine să… optimism.

  Seth Godin o zice mai bine: http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2016/09/the-post-reality-paradox.html

  • Dr. Stalin spune:

   Poti fi si pragmatic da vezi pana unde te duce omul e imbecil da tocmai de ce e o creeatura mai mult emotionala decat rationala. Nu cred ca ne ocupam de bolnavi si batrnai strict din motive rationale si tocmai de aceea religia sau cultele nu or sa dispara niciodata si nu ma refer doar la cele traditionale, orice forma. Atata timp cat (ne) putem minti si adevarul e doar o perspectiva subiectiva o sa fim imbecili ignoranti.

Adaugă un comentariu