Cele mai tari iluzii ale secolului 21, explicate pe înțelesul tuturor

Iluziile sunt cele mai tari. Crezi că e o chestie da’ de fapt vine cineva și îți spune că poate fi altă chestie. Și îți pică mandibula de uimire.

Ca să înțelegem fenomenul, vom începe întâi cu o iluzie clasică:

Ce vezi în imagine? Un iepure sau o rață?

Oare ce e?

Gândește-te bine!

Dacă ai zis iepure sau rață, ești un fraier care nu înțelege nimic. De fapt nu e niciuna. E un desen ambiguu pe care creierul încearcă să-l interpreteze ca simbol, că asta face creierul nostru de maimuță. Caută simboluri. Ce a văzut creierul tău prima oară, rață sau iepure, n-are nici o legătură cu desenul. Ține doar de cum e creierul tău dresat să interpreteze chestii în funcție de ce a învățat și cât îl duce pe el mintea să înțeleagă din ce a învățat. Reprezentările bidimensionale ale obiectelor tridimensionale sunt un concept pur uman de traducere a realității.

Bun. Am rezolvat-o pe asta. Super tare, nu? să trecem la O ILUZIE VIZUALĂ  mai complicată de acum câțiva ani.

Ce culoare are rochia asta? ALB CU AURIU SAU ALBASTRU CU NEGRU?

Eu spre exemplu o văd alb cu auriu. Obiectiv, rochia originală e albastru cu negru. Asta e incontestabil și absolut adevărat.

Însă ce culori vezi în această poză iarăși ține de cum e creierul tău dresat să interpreteze imagini. Până la urmă culorile sunt doar lungimi de undă pe care creierul le traduce în culori. Și asta ține și de ochi, și de cum ai fost învățat să interpretezi efectul luminii ambientale asupra culorilor în poze, de lumina din cameră atunci când te uiți la poză și nu în ultimul rând de ecranul pe care te uiți la ea și cum e el reglat.

Să trecem la ILUZIA SONORĂ A SĂPTĂMÂNII!

Ce auzi? Yanny (ieani) sau Laurel? (lorăl)

Eu aud doar Laurel și am impresia că trebuie să ai timpanele perforate să auzi altceva. Dar iarăși, interpretarea sunetelor umane ține mult de cum funcționează creierul. Obiectiv diferența de pronunție dintre ieani și lorăl e la fel de mică ca aia între două mugete de vacă care pentru orice om ar suna identic. Doar că sfecla noastră funcționează mai fin când aude zgomote de corzi vocale umane. Încearcă să le transforme în cuvinte. Și asta iarăși ține extrem de mult de cum învățăm noi că sunt cuvintele formate și cum ajunge sunetul tradus în înțeles la noi în cap.

Și asta e foarte diferit de la om la om. De-aia, spre exemplu, când vorbește engleză un grec sau un spaniol te caci pe tine de râs că sună a desene animate. El săracul nu își dă seama, dar cum a fost el învățat să formeze cuvinte frumos în limba lui pocește și stâlcește orice limbă bazată pe alte sunete.

Evident, ține și de boxe.

Hai că v-am prins. Încercăm cu ILUZIA LUNII? E O ILUZIE GEOPOLITICĂ, CEA MAI COMPLICATĂ FORMĂ DE ILUZIE.

Ok. Aici avem o poză super complicată și aici oamenii văd două chestii complet diferite, în funcție de cum a fost dresat creierașul lor să vadă chestii de către societate.

Unii oameni văd cum poporul evreiesc, asuprit crunt în al doilea război mondial, în sfârșit a reușit să se întoarcă în patria lor mamă de unde au tot plecat în ultimii 2000 de ani. Un popor chinuit, care vrea doar să-și protejeze originea și tradițiile și să trăiască în pace în locul unde s-a născut religia lor și sunt hărțuiți constant și atacați de niște arabi extremiști indigeni care se șterg la cur cu mâna și nu vor să împartă teritoriul cu foștii locatari de drept.

Alți oameni văd complet altceva. Văd cum o facțiune extremist religioasă de evrei a reușit să se infiltreze în toate instituțiile de conducere ale SUA și să direcționeze puterile financiare și militare ale imperiului american spre scopurile lui parazitare. Niște demenți mai naziști decât naziștii care au ocupat cu forța o țară inferioară economic și militar și au împins biata populație indigenă spre zone de subzistență cu condiții crunte și subumane și acum îi provoacă intenționat ca să îi măcelărească.

E o iluzie complicată.

Atât de complicată încât ăia care văd prima variantă îi acuză pe cei ce o văd pe a doua de antisemitism iar cei ce văd a doua variantă îi acuză pe cei care o văd pe prima că ori au interese zioniste ori sunt manipulați.

E complicat. Că la fel ca în orice iluzie, creierul uman nu poate accepta că o chestie poate fi două chestii în același timp. Vrea să decidă care e varianta adevărată și care e falsă. Cine sunt băieții buni și cine sunt cei răi. Care sunt terorizații și care sunt teroriștii.

Dar adevărul e că se poate ca ambele variante să fie adevărate în același timp și false în același timp.

Că ambele se bazează pe concepte de „proprietate”, „merit” și „moștenire”, chestii complet abstracte, care există doar în mintea umană și doar în funcție de cum a fost ea dresată.

Dar iluziile geopolitice nu pot fi lăsate la gradul de iluzie.

Oamenii sunt animale simple. Trebuie să accepte că doar una din variante e adevărată și una e falsă.

Nu poate accepta că, spre exemplu, poate ambele tabere sunt de căcat. Poate toți sunt extremiști și se bat ca tâmpiții pe principii troglodite doar că na, una dintre părți poate oricând să cheme americanii și una nu.

Care variantă e aia adevărată? Istoria o va alege. Iar istoria în general e scrisă de învingători. Momentan rochia e de toate culorile, iepurele e și rață, laurel și yannis sunt același cuvânt și e recucerirea patriei mamă și genocid în același timp. Așteptăm să vedem cine câștigă și ce interese are. Apoi poate a fost rață tot timpul și niciodată iepure. Cine știe.

Ține doar de interesele și dresajul creierului tău.

Dar să propunem un exercițiu teoretic.

Să zicem că e anul 2200 și stră stră stră nepotul băiatului ăla, Ciprian, căruia îi lipeai gumă în păr în a 5-a și a plecat după liceu în SUA cu bursă la Harvard și și-a schimbat numele, devine brusc blazat și scârbit de societatea vestică lipsită de identitate.

Își descoperă originile dacice.

E bogat.

Caută după profil genetic alți stră-nepoți bogați ai imigranților români.

Se hotărăsc toți că sunt daci și că trebuie să-și recapete plaiurile natale.

Între timp spațiul de la nord de dunăre, golit în timp prin migrație de toți oamenii pe care îi ducea capul sau aveau chef de muncă s-a transformat în Teleormania, o țară semi-medievală de troglodiți ultrareligioși 33% angajați la stat, 33% șomeri și 33% în firme care fac afaceri cu statul. Cu toții subzistă din ajutoare date de un oarecare imperiu la marginea căruia Teleormania se află doar așa, că ăia au surplus și le e frică că dacă nu le dau ei, le dau ăilalți și îi întorc împotriva lor.

Și neodacii ăștia încep să cumpere terenuri în Teleormania. După care le îngrădesc, aduc soldați, le declară Dacia 2.0 și împing teleormănenii la subzistență în deșerturile aride și radioactive ale Olteniei.

Și teleormănenii o să arunce cu pietre, o să scuture din capetele lor hidrocefale, o să bălească în galoși de nervi și o să urle la comunitatea internațională să îi protejeze.

Între timp dacii o să îi împuște în cap de la distanță urlând că doar se apără.

Și teleormănenii o să guițe și o să se zbată în nămol și o să se tăvălească în propriile bale după care convinși de organizația extremist-teroristă PSD se vor sinucide alergând spre focurile dacilor, perfect convinși că doar așa vor ajunge să fută 99 de virgine în brațe la Arsenie Boca.

Iar comunitatea internațională va urla că ba dacii au dreptate, ba teleormănenii.

Și la fel ca și acum nimeni nu va accepta că e doar o iluzie geopolitică, că ambele tabere au dreptate și greșesc în același timp și că toate pornesc de la concepții complet greșite ca cele  că „pământul poate fi deținut și moștenit de către om”, „etniile au drepturi asupra zonelor pe care le ocupă” și alte inepții de genul. Și la fel ca și acum, va trebui să așteptăm până în 2400, să ne zică istoria  care parte a avut, de fapt, dreptate tot timpul.

 

 

***

Comentarii (35)

  • John spune:

    „Page Blocked
    Access to piticigratis.com is blocked according to the organization security policy.

    Category: Tasteless

    If you need access to this page for business reasons or you think this site is in the wrong category, please contact the service desk.”

    E pa bune boss, sa moara jiji.

    • Radu Post author spune:

      contact the service desk ce sa zic. se pateste in statele naziste sa nu ma poti citi. ca nu ai voie sa fii tasteless.

      • Kikophony spune:

        Hai d(r)ace, iar ai vrut sa ne furi ca la alba-neagra.
        Let’s correct the record:

        – Anul nu e 2200 e 4018, doua milenii de la „marele exod” al rromilor.

        – Tribul de „romi” emigrat in America, se plimbase initial prin mai toate tarile Vestice, de unde a fost gonit de nenumarate ori ca urmare a fofarlelilor, susanelelor, tzepelor si furtisagurilor aplicate populatiei naive, conform cu lectiile de viata ce si le insusisera din cartea lor sfanta, „jokerul din duba”.

        – intorsi in Teleormania, sunt fizic si comportamental identici cu ciorile locale, doar salbele de haur le atesta superioritatea genetica.

      • If0014 spune:

        Ramai prost! N-o sa-ti vina sa crezi! Florin Bădiță, fondatorul comunității Corupția Ucide, a primit premiul Euronews „Personalitatea europeană a anului”.

    • androidul cu sobolani spune:

      pai, algoritmilor AI le da cu eroare cand incearca sa interpreteze SENSUL textelor de aici. daca la GO s-au descurcat, aici nu exista vreo sansa.

  • dr.pulex spune:

    cioran le zicea bine ….daca există ceva mai rău decât antisemitismul e anti-antisemitismul.

  • Chinezu' spune:

    Filozofie daoista gen Alan Watts. Tare!

  • ion spune:

    Titlu de film: „Haiduci, daci, varcolaci – 2200 d.D. (dupa Decebal)”

  • Mrju spune:

    Nu cred ca e nici iepure nici rață. Eu cred ca sunt doua labii si o gaura de cur.

  • Jane Făe spune:

    Ce contează dacă e rață sau iepure?
    Contează care dintre ele aduce mai mult aport a evoluția omenirii trăind pe bucata aia de pânză. Simplu. Sunetele sunt cât se poate de clar diferențiate din punctul ăsta de vedere.

    • Cili-O-San 7 Dani spune:

      1.ești complet dus!
      2.absolut sugi pula!

  • penisbeat spune:

    Pana la paralela cu Teleorman, analiza a fost pertinenta si obiectiva, da’ ar fi fost totusi frumos sa mergi pana la capat cu treaba, macar asa, sa avem toate faptele pe masa. Cum ar fi ca in Gaza baietii care se sterg la cur cu mana sunt Hamas, cunoscuti pt faptul ca nu sunt chiar cei mai cooleanu’ baieti si cam au niscaiva tendinte teroriste. Ca dovada ca astia sunt intr-o zona mai inchisa de gri, nici aia din West Bank nu o scot la capat cu ei. In West Bank in schimb situatia e mai ambigua, intr-adevar. Acolo e treaba ca e si Ierusalimul la mijloc si fiecare tabara e fixista pt asezamintele ei religioase.

    • Dr.pulex spune:

      Imi dai voie totusi sa le dau muie la amandoi simultan si echitabil.ps :insa doar asa de fun sper sa si o ia jidanii desi practic nu prea au cum .

      • penisbeat spune:

        Da lejer, nu e bai. Singura mea problema e ca din cauza violentelor excesive ale evreilor si a biasului presei, lumea pare sa uite zilele astea ca situatia de acolo nu e o treaba clasica good guy-bad guy. Inclusiv in atacul asta. Evreii au raspuns animalic, inuman si nu exista scuza pt asta, asa e, dar sa nu uitam un pic si premisele. Aia s-au aruncat peste granite ca idiotii desi erau perfect constienti ca evreii nu o sa raspunda cu flori ca protestatarii romani in fata jandarmilor (hehe!). Si apoi presa foloseste treaba asta ca manipulare emotionala. Gen ca a murit un copil acolo. Te intreb si eu, a cui ti se pare vina mai mare in situatia asta: a evreilor care impusca tot acolo la ordin sau a parintilor care isi duc copiii sa fie martelati. Ca parinte daca esti atat de dement sa iti expui copilul intr-o zona de genul asta, pai scuza-ma, nu meriti sa te reproduci. Doar ca Hamas fix asta a vrut, carne de tun din proprii oameni ca sa joace cartea victimei pe viitor la eventuale atacuri. Personal, ma doare in pula de cine si cum se bate pe acolo. Am doar boala asta ca perspectiva in cauza unui conflict complex sa fie explorata complet. Ca e foarte usor sa imparti lumea in aia rai si aia buni, e suficient doar sa manipulezi masa necesara de prosti.

        • dr.pulex spune:

          pai da amandoi is de vina si amandoi is criminali.insa evreii au mai multe bube n cap per total global decat arabetii.plus ca jidanii se caca mai mult pe ei…arabii macar recunosc,da domle astia suntem si asta vrem pe cand ceilalti se dau lupul moralist la fraieri.

          • omulbun spune:

            lol absolut tot ce zici te arata a fi un român prost care nu a iesit niciodata din satu natal decît pe la vreun all inclusive în bulgaria.

            Absolut în orice tara dezvoltata locurile cu arabi sînt cele mai jegoase si mai criminale. Sînt niste tigani la puterea a zecea. auzi la el cica „arabii macar recunosc asta vrem”. Ba labarule, cînd te plimbi pe strada si dai de un tigan treci strada de frica, du-te-n pula mea de aici.

  • Vadim Sudor spune:

    Eu credeam ca iluzia acelei rochii e ca ascunde burta dar zau ca nu reusesc sa o vad alba sau aurie. Si am tot sucit imaginea in toate directiile.

  • omulbun spune:

    Îs de acord. Eu personal sînt mai mult pentru israel pe un motiv foarte simplu: cultural sînt mai apropiat de ei. Nu-mi place sa ma sterg cu mîna la cur, sînt obisnuit si vreau sa am curent si apa la robinet, si vreau sa vad femei îmbracate sumar pe strada. Palestinienii sînt un fel de tigani si nu prea am chestii în comun cu ei.

    În rest, cine a fost acolo primu, etc. sînt prostii. E total irelevant.

    Si, da, daca ar veni unii si ar baga autostrazi, curatenie si tot ce vrei în România si azi, ar putea fi si martieni ca tot as zice ca e treaba buna.

    • dr.pulex spune:

      esti prost coaie si iti dau toata muia …in curand din cauza jidanilor ai sa te stergi la cur cu mana si pe mata ai s-o imbraci in cearsaf

  • Puler spune:

    Frumos și amuzant efort de vulgarizare. N-am mai râs de mult ca la faza cu Teleormania. Felicitări.

  • ps spune:

    De când iepurii au o ureche mai sus și una mai jos?

  • Maka Naki spune:

    Cum de n a comentat Cili o san 7 dan că e băgător de seamă.

    • Nobody spune:

      E la team building

      • Cili-O-San 7 Dani spune:

        Numai intelectuali pe aici…lua-v-aş fața

    • Cili-O-San 7 Dani spune:

      Sa îmi bag pula fix în curul mă-tii :))
      Ca a avut șansa unica să facă un dobitoc ca tine

      • Maka Naki spune:

        S a întors rapandula. Cum a fost boss in te-am building. Ți au zis că nu e voie sa njuri de mama când te enervezi sau ești ireparabil?

        • Maka Naki spune:

          Portretul robot al individului care postează sub pseudonimul Cili-o-san 7 Dani: lăbar, locuiește părinții Intr o garsoniera in Ferentari, toți banii ii joaca la pariuri sportive și pierde la un meci sau doua, a avut o relație de doua luni cu o minoră și a devenit depresiv după ce l a părăsi țara, asculta manele și muzica trap, muncește periodic ca și culegator-strangator in Anglia. Tine cu fcsb. Poarta tricouri cu inscripția De putea naște. Ii place șaorma de pui cu de toate.

          • Cili-O-San 7 Dani spune:

            Măcăie, te-ai descris perfect.Locuiesti în canal boul baltii
            Nu joc la pariuri,joc la păcatele
            Lucrez într-o ferma de porci din Suedia
            Am 2300 euro pe lună, din care o parte plătesc chirie și joc la pariuri
            Sunt lăbar!

        • Cili-O-San 7 Dani spune:

          Măcanake Futu-ti ficații mă-tii
          Pun eu laba pe tine

          • Maka Naki spune:

            Te aștept. Nu mi plac ficații. Lasă laba că orbești. Stop.

  • chiombi spune:

    la aia cu yeanny si laurel am crezut ca e trolaj. nu credeam ca exista oameni care aud yeanny.
    niste baieti pe youtube s-au jucat cu pitch-ul vocii si auzeai progresiv yeanny (la frecventa joasa) si laurel (la inalte). am crezut ca e si aia trolaj, ca se schimba super brusc si parea ca au pus alt sunet cu aceeasi voce.
    am descarcat fisierul in calculator, l-am pus pe vlc, am dat dat viteza pe plus si minus si chiar se schimba ce zice ala. era un singur fisier si n-avea cum sa zica doua chestii diferite.

    una mai veche, „The McGurk Effect”: https://www.youtube.com/watch?v=G-lN8vWm3m0

    articolul 10/10

  • Cili-O-Sam 7 Dani spune:

    Joe făe cât mai ai de gând sa locuiești cu mă-ta sub același acoperiș?

Adaugă un comentariu