Legătura șocantă dintre situația politică critică din România și transplanturile de păr ale lui Mihai Trăistariu

Dom’le, se întâmplă lucruri grave în țara asta. Lucruri grave și serioase despre care trebuie să știe fiecare român și pe care e impetuos să le înțeleagă.

 

Dar întâi să vorbim despre Mihai Trăistariu și părul lui.

Poate că oamenii născuți după 2000 nu știu cine e Trăistariu.  E absolut normal. E un băiat de-ăla din negura barbară a muzicii românești numită anii 90′ în care muzica… era la fel de proastă ca și acuma. Doar că neexistând acces serios la muzică străină, era o muzică proastă în felul ei. Similară cu ce ar ieși dacă ai închide niște maimuțe într-o cameră cu niște instrumente. Acum cumva muzica proastă românească are o formă, că imită ce e popular și comercial la nivel global într-un mod simplu și insipid. E o imitație de mediocritate. Pe atunci nu imita nimic. Era o dubioșenie complet retardată dar retardată în felul ei, fără a se lua după nimeni.

Și ăsta era un băiat efeminat pe care toți îl bănuiam că-și sparge curul dar fiind anii 90 nu se vorbea nicăieri la televizor despre asta, care cânta cele mai penibile manele-pop cu alde Costi Ioniță. După care s-a orientat spre Eurovision, concursul ăla care adună crema muzicii proaste de pe continent doar așa, ca să se crucească mapamondul cât de înapoiați muzical și lipsiți de orice simț al penibilului au ajuns europenii. N-ați auzit voi de el, dar întrebați-o pe mamaie, că se uită.

După care și-a atins forma finală de penibil devenind invitat în emisiuni mondene ieftine și obsedat de transplanturi de păr, cu toate că chelia nu intră nici în top 100 cele mai ridicole defecte ale lui.

Dar Radu, o să spuneți voi. Situația din țară este critică! Ce legătură are asta? Avem noi timp să discutăm acum, în situația asta critică despre chelia lui Trăistariu?

Stați că încă nu am ajuns la punctul forte. Construiam. O să vedeți că se leagă tot.

Revoluția tehnologică a omorât mondenul. Știrile generice despre păcălici pe care îi știe toată lumea, care au un efect calmant asupra creierului. Care îți reamintesc că oricât de nasoală e situația, oricât de necontrolabilă e viața ta, oricât de groază îți e de ziua de mâine, Mihai Trăistariu e în continuare un imbecil sinistru care a ajuns la al patrulea transplant de păr, spunând senin că „Luam puțin rimel de la prietenă și îmi dădeam pe pielea capului cu negru. Sau mascham cu o pudră. M-am săturat de asta și simțeam nevoia să scap de povară. Mi se părea un chin: desenează, colorează. Domnul doctor mi-a spus că se pot face șase implanturi într-o viață. Cred că al patrulea va defini chipul și capul meu și voi scăpa și de complexe”. sau că „Am făcut deja implant și rămăsese că mă întorc pentru o ultimă intervenție, vortexul. A rămas descoperit și necesită o ultimă intervenție. La ora asta umblu mereu cu un recipient la mine, ce conține o pudră formată din firimituri de păr. E destul de incomod și plictisitor să te dai zilnic cu pudra aia. Așa că am decis să-mi fac un nou implant ca să nu mai am niciodată problema asta”.

Dar Radu, o să spuneți voi, legile justiției…

Da, da, ajungem și acolo. Am zis că ajungem și acolo! Nu e fascinant însă că idiotul ăsta se dădea cu praf gri în cap ca să pară că are păr? Că a ajuns la al patrulea transplant perfect convins că e ultimul deși probabil a crezut asta și despre celelalte trei? Că după trei transplanturi de păr încă nu a înțeles că transplantul de păr nu e o chestie? Că degeaba îți bagi tu fire de păr acolo când corpul tău nu e capabil și nu o să fie niciodată să producă altele noi și că transplantul ăla funcționează doar până mor jumătate din firele transplantate, adică în medie vreo doi ani? Cât de prost trebuie să fii? Dar mai ales cât de prost trebuie să fii să ai atâtea defecte și să îți concentrezi toată viața pe reparat doar unul care e imposibil de reparat și absolut nederanjant comparativ cu restul?

Dar Radu, chiar așa de jos am ajuns, să vorbim despre monden? Știm și noi că doar oamenii simpli discută alți oameni. E irelevant. Suntem oameni complecși. Hai să discutăm evenimente și idei. Spre exemplu codul penal…

Oamenii simpli discută despre alți oameni și mediocrii discută evenimente și idei pe care nu le pot influența. Dar e în natura umană să crezi că dacă ești informat despre un pericol, cumva ești mai protejat de el decât dacă nu ești informat. Dar în cazul pericolelor pe care nu le poți controla, e doar o iluzie. Singura utilitate a discuției despre evenimente și idei în raport cu care ești pielea pulii e că poți epata în fața altor mediocri și te lăuda cu cunoștințele tale complet inutile, pielea pulii fiind.

Era mai simplu pe vremuri, înainte de boți și tehnologie gata să servească omului doar informațiile pe care le cere. Că înainte aveam toți presă serioasă și monden. Și toți citeam pe sărite presa serioasă, să înțelegem ideile, după care ne uitam spre monden și exclamam „hai dom’le, ce e căcatul ăsta! transplantul de păr al lui Trăistariu? De ce e ăsta relevant pentru mine când uite ce face guvernul Adrian Năstase?”. După care purcedeam liniștiți în a citi în detaliu articolul despre transplantul de păr al lui Trăistariu.

Pentru că mondenul tot timpul a fost plăcere vinovată. Te bucuri să citești despre cât de inimaginabil de proști sunt unii. Te face să te simți bine. Dar nu dai cu like. Nu spui la alții. Ca să nu pari grobian. Spărgător de semințe de joasă speță care e interesat de subiecte de coafeze.

Și ipocrizia asta funcționa bine și frumos pe vremuri, când ni se punea mondenul sub nas, serveam din el și strâmbam din nas public. Ca să vadă ăia de la altă masă că nouă nu ne place. Îl servim doar așa, că ne-a fost adus și e păcat să se arunce.

Dar boții nu înțeleg ipocrizia. Au văzut că țipăm că nu vrem monden și nu ne-au mai dat.

Cu toții am fost aici la primul transplant de păr al lui Trăistariu. Al doilea și al treilea au trecut pe lângă noi. Am fost prea ocupați cu lumea sumbră a știrilor pe care le-am comandat de pe meniu ca să părem deștepți. Am ratat aceste două elemente esențiale din viața lui.

Și cu ce ne-a ajutat? Suntem de 10 ori mai informați de ce măgării face Dragnea decât de ce măgării făcea Băsescu sau Năstare. Așa. Și? Putem face ceva în legătură cu asta doar pentru că suntem mai informați?  Nu. Doar suntem mai triști. Mai nervoși. Mai investiți în știrile astea pe care le citim doar pentru că ne-am convins că asta ne face cetățeni responsabili.

Subiectiv, din ce informație se lovește de noi momentan, viața e mai sumbră ca pe vremuri.

Obiectiv nu e. Doar că pe vremuri între feliile amare de știri nasoale mai serveam și o feliuță de transplant de păr cu Trăistariu. Să ne îndulcim puțin. Acum suntem prea snobi pentru asta. Ne dedicăm atenția știrilor CARE CONTEAZĂ. Fiind complet păcăliți că A FI INFORMAT e un pas intermediar spre A REZOLVA PROBLEME. Când e la fel cum e căzutul pe scări pas intermediar spre zburat. Vă rog io nu mai fiți pseudointelectuali serios acuma.

Fix cum ăia care nu-s siguri pe sexualitatea lor sunt homofobi, exact așa și ăia care nu-s siguri pe inteligența lor sunt mondenofobi.

Dar Trăistariu, cum e Trăistariu băoamenibuni. În ce an credeți că va veni al 5-lea transplant de păr „ca să nu mai aibă niciodată problema asta”?

Oare dacă facem cumva un fond și îi dăm ăstuia destui bani încât să-și facă toate operațiile pe care le vrea, am putea crea un monstru de tip Bogdanoff? Dă-le în pula mea de legi ale justiției. Și nu, dacă nu vorbești despre ele încruntat nu înseamnă că ești de acord cu ele sau ceva. Pur și simplu înseamnă că înțelegi impotența poziției tale în raport cu ele. Deci dă-le în pula mea. Nu ați vrea în momentul ăsta, cu toată ființa, să ajungă Trăistariu un monstru inuman de tip Bogdanoff și să poți spune la final, mândru, „bă, am cotizat pentru a întruchipa această atrocitate din lumea ideilor în chipul unui om”?

 

 

 

***

Comentarii (22)

  • stefan spune:

    sarakii

  • Antipaxi. spune:

    Give us a quick rundown on the Bogdanoffs.

  • Gucci Talent spune:

    salutare sa ai o zi buna

  • ogadei spune:

    te’n pula mea, piticule ! M-ai facut sa rad, mi-ai descretit fruntea .
    Sanatate, spor la bani & futut !

  • supervixen spune:

    „Clean your room and fix your hairline”, cele mai importante chestii in viata dupa cum ar zice Jordan Peterson, un altul care isi pune pudra cu fibre colorate in par dar sustine ca i s-a regenerat miraculos de la o dieta speciala.

  • Gioni spune:

    Articol de kkt. Una peste alta Traistariu ramane in istoria muzicii pentru cele 5 octave ale sale si pentru vocea sa, considerata de muzicieni un fenomen.
    Tu ramai doar un anonim. Probabil in cativa ani o sa si mori de depresie ca nu-ti citeste nimeni rahaturile.

    • Irinel spune:

      ba Gioni, daca te caut stiu ce o sa gasesc: ca ai palmele mai paroase decat Wolverine.
      Atat de paroase ca nici fututul ocazional al ma-tii nu ti le mai poate despaduri.

    • Cotton-Eye Joe spune:

      Traistariu ramane in istoria muzicii? Hai sa acordam atentia cuvenita acestui enunt, ca sa ne dam seama ce cuvinte mari foloseste, si cat de retardat e al sau autor. Traistariu ramane in istoria muzicii. Unde? Alaturi de Pavarotti, Cecilia Bartoli si Freddie Mercury? Tu stii ce inseamna sa ramana in istoria muzicii? Ba baiatule, inainte sa deschizi gura si sa emiti enormitati, pune-ti un pic mintea la contributie, ca sa nu mai vomiti ineptii din astea pe tastatura.

  • Viorel Dancila spune:

    Nu sunt pe deplin convins de masura in care articolul reprezinta o parere sincera a autorului sau este doar un joc pamfletaristic menit sa atraga cat mai multi vizitatori unici.

    In orice caz, mesajul care rezulta este: Ignoranta legata de situatiile pe care individual nu le putem controla si refugiul in stupid duc la o descretire a fruntii care este pragmatic si intelectual superioara ingrijorarii si discutarii obsesive a problemelor grave ale tarii in care traim.

    Este o parere poate originala, dar defecta si imatura. In limbajul autorului, denota ca „nu ai inteles nimic despre lume”. Faptul ca in trecut lipsa canalelor de informare ne scutea de povara adevarului tragic legat de tara/lume/justitie/Nastase etc. nu este decat un simptom al primitivismului social in care se afla Romania de atunci. Situatia de acum, cea in care exista o inflamare convulsiva, pe alocuri enervanta, legata de schimbarea anti-democratica a legilor justitiei, oboseste in mod clar pe toata lumea, chiar si pe benignii spectatori – categorie din care face parte si autorul. Dar aceasta stare de permanenta tensiune este superioara pasivitatii din trecut. Cei ce injura la locul de munca despre legile justitiei sunt superiori ca cetateni celor ce vorbeau de Traistariu in 2004.

    Aceasta inflamare este un factor necesar pentru a se putea coagula o opozitie reala si eficienta. Desi niciunul dintre noi nu are puterea, prin sine, de a influenta situatia, masa mare de oameni care se revolta si care discuta cu ura viscerala subiectul trist al prezentului mizerabil la care asistam poate conta. Desigur, nu este deloc evident ca va aparea o opozitie solida. Dar discutiile din jurul subiectului, framantarile si certurile ce au loc, chiar daca par inutile pentru un novice al istoriei, arata ca cel putin o parte a societatii noastre se ghideaza dupa valorile cele mai bune inspirate de occident, ceea ce arata ca exista o felie din societate cu care „se poate lucra” inspre bine. Orice curent politic revolutionar se naste din elemente similare, este nevoie de oameni care sa fie satuli si care sa articuleze cu luciditate nemultumirea lor. Desigur, tot ei, la o adica, pot reprezenta o forta violenta care sa creeze schimbari.

    A promova ignoranta nu este o solutie, ci o atitudine care inlesneste preluarea puterii totale de catre acesti indivizi periculosi si incompetenti. O atitudine cetateneasca in cazul de fata trebuie sa includa discutiile despre subiect, framantarile si tot tacamul, chiar daca ele sunt enervante. Chiar daca ele sunt de multe ori purtate prost, patetic, fatarnic, de catre oameni nepriceputi, acest lucru nu le invalideaza. Oamenii prosti si multi sunt cei ce vor conta, iar prostii acestia (sa ii numim „prostii nostri”) sunt mult mai destepti ca prostii PSD-isti.

    Aceasta atitudine nu este un optimism orb, nu este nici macar optimism. Este un reflex al unui cetatean care intelege valorile democratice si liberale ale lumii in care traieste sau care macar incearca sa le imite ca sa puncteze in anturaj, ceea ce este de asemenea ok. Iar existenta multor cetateni care se comporta asa dovedeste o maturizare, o coacere a societatii, nicidecum o involutie fata de trecutul in care eram nepasatori si excitati de Traistarii. Nu spune nimeni rational ca asta va salva Romania, dar putem afirma ca, daca e ca Romania sa isi revina din acest (momentan) mini-derapaj istoric, o va face prin reprezentatii acestei mase.

    Autorul ar face bine sa inteleaga ca, fara cat mai multi prosti si destepti care sa discute subiectele critice ale epocii lor, nu se scrie nicio pagina de istorie. Iar asta se aplica si revolutiilor de catifea, si revolutiilor sangerii.

    • Jon spune:

      Da o muie nu vrei tu?

    • xyz^ spune:

      Înțelegi o pulă valorile democratice și o altă pulă, așa, în general. Ai scris un pomelnic de text în care nu spui nimic. Marș la pulă! Nu ai de mers la vreun flashmob, awarness campaign, protest?

    • Unu spune:

      Eu am să fiu scurt:
      – dă-te-n pula noastră!

    • Vmo spune:

      Bravo, un cometariu pertinent si exhaustiv. Ai sanse mari sa intri la jurnalism la facultate privata. Nu iti mai irosi talentul pe net! Sunt sigur ca in curand am sa te citesc prin presa pe undeva! Sucesuri!

  • Un gigel spune:

    Ai promis Florin Salam CpT in pula mea
    Unde e?
    UNDE E?

  • Gica spune:

    Si uite-asa am aflat si cine e Bogdanoff.

    ‘te-n gura radule ca-mi strici historyul de la browser , eu aveam acolo numa lucruri de calitate de pe smartwoman.hotnews si forbes si foreign policy, si mi-l intoxic acum cu tabloiduri…

  • Geo spune:

    cocos, schimba „impetuos” cu ” imperios”… merge mai bine

  • omulbun spune:

    Pariu ca Traistariu cînd se uita la bogdanoffii aia doi vede un singur lucru: freza, si e invidios.

  • Tâmplărescu Lemnaru spune:

    Centaure, pe când macetele şi rasul în cap?

  • pandel spune:

    dar Radu, cand mai faci si tu un video? sau te-ai plictisit

    • Radu Post author spune:

      prea de munca

  • eu spune:

    Ignorance is bliss.

Adaugă un comentariu