România ca butaforie (aparent textul asta e hate speech si motiv de ban pe facebook)

Băi eu zic să o lăsăm moartă cu scobitul după impostori cu 8 clase și diplome false, că dacă scobim prea tare o să descoperim că toată țara e o impostură. Ca figuranții ăia din fundal din sitcomuri care par că vorbesc și își văd de viața lor dar de fapt doar se plimbă pe acolo prin spate ca să creeze senzația de lume vie. Senzație care funcționează atâta timp cât nu te uiți atent la ei. Că dacă te uiți mai atent, vezi că ăla se preface că bea dintr-o ceașcă goală, ălalalt vorbește la telefon, dar îl ține invers și al treilea scotocește într-un sertar evident gol de 10 minute.

Asta e România. Pare reală doar așa, dacă e în fundal și nu se focalizează camera pe ea.

Țară de impostori care joacă niște roluri la un nivel superficial, să semene de la distanță a profesionalism și singurul motiv pentru care nimeni nu observă e că sunt înconjurați de oameni la fel de impostori ca și ei și ălora din prim plan chiar nu le pasă ce se întâmplă în spate, cu decorul.

Că declarația de independență a fost făcută în photoshop, constituția e plagiată de pe wikipedia cu 1,5 la spațiere între rânduri, să pară mai stufoasă și politicienii sunt doar niște figuranți plătiți cu 200 de lei pe zi de filmare + un senviș.

Vă rog io, nu mai trageți de autocolant, că o să se vadă rugina și găurile de sub el și cineva cu 8 clase chiar a muncit să le acopere cu autocolant. Ce e toate standardele astea brusc? Oricum suntem în fundalul istoriei și am fost tot timpul. Mai contează daca figuranții de la masa din spate care sorb din ceștile alea de cafea evident goale de trei scene au avut vreodată lichid în cană? Oricum n-au nici o replică și sunt irelevanți acțiunii filmului mare. Sunteți ca ăia care observă ceasuri la mână la băieții din spate în filmele de epocă. Nu despre asta e filmul, nu mai fiți chițibușari!

***

Comentarii (27)

  • cosmin spune:

    GOLD

  • Gica spune:

    Succes data viitoare cand ai nevoie de o operatie in spital !
    Ai simpatia mea !

  • Jane Făe spune:

    Îmi lipsește contextul. Nu știu despre ce e vorba in poveste.
    Care mă lămurești și pe mine?

    • Gica spune:

      Ai trait in pestera in ultmele 2 saptamani ?
      Sau esti din aia care nu ajung la vot pe motiv ca „acu 1 luna cand mi-am rezervat eu la munte nu stiam ca-s alegeri” ?
      Meriti sa te futa PSD-u si-n culcare si-n sculare!

      • cristi spune:

        0 to 100 really fast.

        @Jane Făe Au inceput astia sa gaseasca „doctori” care operau fara bac.

        • leana spune:

          Ba pardon? care fara bac? Fara 9 clase. Ca pana la bac e cale lunga :))

      • plm spune:

        nu toti au chef sa stea la zi cu circul din mlastina voastra de saraci

  • Dacian Soros spune:

    E mai rau. M-am scremut sa caut Declaratia de Independenta, fiindca incerca sa le explic la prosti ca tara s-a numit Rumania in acte oficiale in limba romana, pana de curand. (Motiv pentru care inca se mai numeste asa, mai ales cand vine vorba de poporul „ruman”, in toate limbile importante – rusa, franceza, italiana, spaniola. Moriv pentru care redenumirea tiganilor in romi nu are cum sa fie o conspiratie sorosista care sa ne fure numele.) In realitate, satistit de faptul ca turcii nu voiau sa ne dea nimic ca stam neutri, Kogalniceanu ar fi vorbit vreo doua zile la tribuna parlamentului. Pe finalul celei de-a doua zile de gargara, probabil obosit, omul a zis ceva gen „si plm, daca nu putem sa ajungem la o intelegere, noi nu mai recunoastem superioritatea Turciei asupra noastra.”

    Si asa ne-am trezit independenti gen. Nu exista text pe hartie, si deci nu exista „semnaturile independentistilor”. A fost un accident oral.

    Si fiindca veni vorba de Photoshop, wikipedia e plina de poze cu anunturi „se vinde o familie de robi tigani”. Toate sunt fakeuri, scrise cu fonturi moderne, in special de un cretin care o arde profuniv de Istoria Discriminarii Tiganilor pe undeva prin Anglia. poti sa le recunosti ca fake-uri si pentru ca sunt scrise cu litere latine, la vremea in care romanii inca scriau cu chirilice. Dar cel mai bun criteriu de refuz al acestor plastografii e ca nu a ramas aproape nimic scris in romana de pe vremea aia. Deci, uneori, exista si un avantaj in faptul ca nu avem nimic in scris.

    De exemplu, e mai greu sa inventezi pestera Sfantului Andrei, sau bratarile dacice din aur, sau „coruptia e in sangele acestui popor”. Sau nu e?

    • sindi_cat spune:

      De fapt, e „sastisit”.

      Si ba da, a mai ramas ceva scris in romana de pe vremea aia: „Scrisoarea lui Neascu din Campulung”. Asat asa, off-topic, sa ma dau si eu mare ca am invatat ceva in scoala. Nu stiu de ce, dar mi se pare ca avem asta in comun, tu si cu mine.

      • Dacian Soros spune:

        Am luat „sastisit” in versiunea asta de la nevasta-mea. Imi zice ca „satistit” e forma comuna la ea in Focsani. Conform lui Google, mai sunt un miliard de analfabeti ca mine si ca ea. O sa cer sa se bage in noul DEX. Din cate stiu, DEXul exista ca sa legitimizeze, pe banii statului, orice greseala de limba cu suficienti de multi analfabeti in spate. Iar dexonline exista pentru ca banii statului trebuie furati cumva.

        Numai amiralul Pepys a scris mai mult decat toate textele in romana pana la 1800, unde il includ pe grafomanul Dimitrie Cantemir. Au mai scris romanii, dar sunt asa putine textele ramase, ca un student in domeniu ti le stie pe toate dupa primul semestru. Braila a fost arsa de 100 de ori in 100 de ani, deci ce cacat de hartie sa ramana?

        E logic sa avem in comun ceva, daca am impartit aceea tara si aceeasi era. Teme ca rumani-romani-romi-tigani, sau greata impotriva unui titan al gandirii care scria „Românii sînt un popor fără istorie, destinati să piară în furtuna revolutiei mondiale”, erau teme comune la Generation X de Romania, pe vremea cand ne bagam degetul in cur unul altuia pe softpedia. Se dadea ban si pe softpedia, dar nu ti se cerea numar de telefon, sau poza dupa acte de identititate, ca sa iti faci un cont nou. Dar acolo scriai de dragul de a interactiona, pe cand FB iti aduce conversion and pageviews, cum ii place milenialului.

        Deci, centaure, ia urca tu, din nou, poza aia dupa CI, sa iti aprobe Raj Chandramoulisekaran un nou cont. Ca roman, e important sa continui traditia de a scrie undeva unde nu ramane nimic scris.

        • leana spune:

          Dexonline nu e de stat. Ca daca ar fi n-ar functiona 50% din timp. Sunt, daca nu ma insel, niste amici ingineri care au facut-o ca hobby. Intre timp probabil scot si bani din reclame. Dar nu-s filologi (pur si simplu au trecut de pe hartie in mediu online dictionarele) si nu-s firma de stat.

          • Dacian Soros spune:

            De ce nu au „trecut in mediul online” si ceva dictionare americane, daca sunt asa tehnicieni? A, daa le ciordesti pe alea se lasa cu amenda.

            Declarativ, o sa ne spui ca tu mergi numai la scoli private si spitale private, folosind drumuri private. Dar cu mentalitatea asta de sovok, care gaseste justificari pentru orice furt de la stat, cel mai probabil mergi cu STB-ul fara bilet. Dupa aia, te justifici cu „autobuzul nu era in statie cand am ajuns eu acolo”.

          • leana spune:

            Era o observatie punctuala, la o afirmatie gresita a ta. Adica propozitia x este falsa. Si o glumita legata de eficienta statului. Daca de aici ti-ai dat seama exact care-s toate parerile mele politice – o combinatie de libertarianism si marxism, si cat de hoata sunt – fur de la stat si, probabil, care-i numarul meu de la pantofi… ce sa zic …. dă-i înainte. Nu conteaza ce spui, conteaza sa o spui suficient de tare si de agresiv ca oponentii sa plece cu coada intre picioare, nu? Scuza-ma ca mi-am permis sa-ti ofer o informatie (care pe mine ma amuza) despre o chestie pe care nu o stiai dar erai convins ca o stii si despre care emiteai judecati de valoare. M-am gandit ca te intereseaza si realitatea nu doar elucubratiile proprii. M-am inselat. Have fun.

          • Dacian Soros spune:

            Doamna, esti cu capul? DEX-ul este o carte (de fapt, o serie de carti) cu taxa de drepturi de autor platit la ORDA de institutia-autor, Institutul Iorgu Iordan. Faptul ca autorii fizici sunt trei profunivi de romana, cititori de Perpesicius, bugetari fara facultate de drept, nu le da lui Francu si Borza dreptul sa copieze cartea. Ideea ca cei doi imbecili au furat cartea de la stat ma ingretoseaza. In orice tara normala, oamenii norali ar fi vrut sa vada hotii de la buget la puscarie. Dar la noi, jegosii se dau pe bloguri, cum ca ei fac acum corecturi la DEX-ul original, fiindca sunt filologii cei mari tari din UPB etc.

          • Dacian Soros spune:

            Googland „dexonline corectura”, gasesc la al treilea rezultat
            „Cu ocazia editarii dexonline.ro, am corectat o serie de greseli evidente din editia tiparita DEX’98 (majoritatea acestora fiind „mostenite” din DEX’96).” (Claudia.Mihai pe forum punct portal punct edu punct ro, 2004)

            La al cincilea rezulta avem Stirile Pro TV, din vara lui 2018, cu „Dincolo de indicațiile care ne amintesc de vremuri de tristă amintire, în textul întocmit de organizatorii mitingului s-au strecurat nenumărate greșeli. Dexonline le-a luat pe rând și le-a corectat”

            Al saptelea, Romania Libera, 2017, „Lunar sunt intregistrate aproximativ 5.500.000 de cautari pe site-ul dexonline.ro. Orice poate trimite o sugestie de modificare sau corectare”

            Al noualea, „Ne demonstrează asta oamenii de la DexOnline.ro, care au luat o pancartă apărută la protestele din weekend de la Cotroceni și au corectat-o” Etc.

            Apoi gugleaza „dexonline drepturi de autor”. Al patrulea rezultat este discutia de pe Wikipedia romana, cu titlul Wikipedia:Pagini de şters/Categorie:Articole din DEX online, unde consensul a fost sa se steara tot ce e copiat de pe dexonline, pentru ca:
            – „dexonline îşi ia definiţiile din DEX 2009 şi nu ai de unde ştii dacă definiţia de pe site corespunde cu cea din DEX ’84”
            – „dicţionarele comuniste sunt în domeniul public, dar cele 30 de articole de aici sunt luate după DEX 1998.”
            – „Dreptul de autor pentru dicţionarele apărute după 1 ianuarie 1986 e de 70 de ani de la moartea autorilor.”
            – „I-am scris lui Cătălin Frâncu şi au sub 5% din Dex 75”.

            Sau interviul din Vice cu puletele userist explicand ca „O situație specială o au dicționarele publicate de Academia Română, care au fost produse cu bani publici, dar drepturile au fost cedate unor edituri particulare, ceea ce ni se pare strigător la cer. Operele produse cu bani publici trebuie să stea în domeniul public.” Sovokului i se pare strigator ca statul romanesc ceva. Asta e argumentul pentru incalcarea legii, „strigatura la cer”.

            Statul britanic e proprietar pe toate hartile de calitate ale UK, si le vinde cu cat vrea el. Nu poti sa dai click dreapta si save as pe archives-nationales.culture.gouv.fr . Tehnic poti sa dai, dar e ilegal, si te-ar salta inainte sa ii pui bannere cu reclama pe saituri din furaciuni de la stat. Dar sovokul Francu e scrie ironii fine la adresa afiselor pesediste, deci e furt de bine.

            In timpul liber, Francu colecteaza corecturi la DEXul scris de papagalii aia de lingvisti, pe care pana la urma o sa ii bage in somaj. Sper sa prindem vremea cand Barna va fi premier si Francu – limbist sef.

        • sindi_cat spune:

          Esti greu de urmarit, arunci cu idei de-a valma, pare ca stii multe, da’ cred ca doar pare, zapacesti omu’ cu termeni sforaitori, esti greu de urmarit (parerea mea!). Sari de la Pepys la softpedia si degete in cur in 5-6 randuri… Stai asa, asta se facea pe softpedia? Acolo a aparut prima data miscarea „anti-familia traditionala”, e clar. Si ce conversiune imi aduce mie FB-ul, ca nu pricep? Oi fi prea batran, da’ nu-mi pica fisa. L-am cautat pe Raj ala si nu-l gasesc decat pe asta, Raj Chandramouli Karan. Ai incurcat BORcanele sau numele astea lungi indiene, cu vocale labiale, iti incurca degetele pe tastatura? Si daca e vorba de superfluozitatea onctuoasa a unor discursuri flamboaiante, afla ca, dupa prostatica mea parere, poti fi un cozeur desavarsit la un ceai dansant cu persoane trecute binisor de varsta la care masturbarea devine un dicteu automat.

          Am incercat sa iti imit stilul de a scrie, sper ca am reusit. Stima!

          • Dacian Soros spune:

            Daca e sa imi reproseze ceva, centaurul nu o sa imi reproseze ca am prea multe idei. O sa imi reproseze ca am una singura, fixa: mai lasa-l in pula mea de FB. Daca nu te potrivesti pe planul de afaceri al lu Zuc, il lasi sau te scoate.

            Nu e problema mea daca tu pierzi sirul. Poate nu esti obisnuit cu propozitii lungi. Ai dat bacul sub Curaj? Laser frate.

          • leana spune:

            Mai cretinule! Am spus eu ca nu platesc drepturi de autor? Stii tu ca nu o fac? Si daca nu stii de ce te dai cu curul de pamant ca maimuta? Tot ce am spus este ca dexonline nu este de stat, cum credeai tu. Si ca in plus nu este facut de filologi, ceea ce mi se pare fain – gen faci ceva de pasiune chiar daca nu-i neaparat domeniul tau. De unde tragi tu toate celelalte concluzii? Ai studiat tu care-i situatia relatiilor dintre dexonline și cei care detin dreptul de autor pentru dex, oricare ar fi aceia? Știi tu ca dexonline face corectura cand ei declara ca doar preiau datele din dictionare? Ai habar de ce faci spume la gura? Sau doar îți place sa te bagi in seama? Eu ma retrag ca nu am de ce sa-mi bat capul cu prostii, precum cei care, in mod repetat, fac afirmatii nesustinute de nimic, neargumentate, neexplicate, și sar de la o idee la alta si trag concluzii fara sa aiba nici cea mai mica idee care-s faptele ….. Have a nice day

          • hussar spune:

            dai ignore, e paralizat pe o parte.

        • "dexus" ex machina spune:

          Si aia 3 profi’ universitari, de unde au luat informatia ca sa scrie ei Dexu’ ?
          Au inventat ei cuvintele?
          Si mai mult decat atat, ei cui platesc drepturi de autor? Pot sa-ti demonstrez ca nici un cuvant din Dexu’ scris de ei nu le apartine,
          Niste plagiatori care au furat toate cuvintele unei limbi si au scris o carte. Nu vad nicio diferenta intre ei si dexonline.

        • Atti spune:

          Heh, softpedia. Poiana lui Iocan, ma gandesc eu :D

  • ion spune:

    Ban pe facebook zici? In cazul asta MUIE TEODORESCU ALIN!

  • Ion spune:

    Ba sa scobim dupa impostori, macar ne mai distram si noi. Cum e sa descoperi ca vecinul tau parlit e chirurg la Focsani, ca femeie de serviciu de la munca e specialist asigurarea calitatii la fabrica de paine in timpul liber…din astea asa sa ne vedem dimineata la metrou la Unirii in drum spre munca si sa ne uitam unii la altii si sa spunem „baaa asta are fata de pompier…ar ptea fi pompier…pe asta cred ca l-am mai vazut saptamana trecuta…ah e ala care mi-a prescris reteta la clinica..ce o cauta la 6 dimineata la obor cu o franzela si o bidinea in mana?!?!” Ziceti ca nu ar fi spectacol :))))

  • fabian spune:

    cred ca iti iei ban pe facebook indiferent ce scrii. te-au luat la ochi si gata. oricum, cine te urmareste, stie de site-ul tau asa ca nu conteaza

  • Valerian spune:

    Kovesi la puscarie! daca e nevinovata sa mearga in instanta sa-si dovedeasca nevinovatia; cum poate o penala sa mai ancheteze oameni; ne face de rusine in europa… si alte cacaturi rasuflate care se pare ca sunt valabile doar pentru PSD-isti. Acu daca Dragnea a luat pentru instigare la abuz in serviciu 3 ani jumate cu executare, codruta care a facut abuz in serviciu ar trebui sa ia cel putin dublu. nuuuuuu. hai radule scrie ceva pe tema asta ca pari doar un latrau #rezist cand scrii doar despre psdei.

  • plm spune:

    frumos scris

  • Prof. Dr. Emerit Albert Herbert Ardobert spune:

    As dori sa va aduc la cunostinta aparitia ultimei mele lucrari, o adevarata piatra de temelie in domeniul cartilor de self-help. Editia aurita, aparuta la celebra editura din New York, Paris, Londra, Tokyo.. CUM SA FII IDIOT IN 2 PASI. Pasul 1: identifici un blog de pe net al unui tip pe care nu il placi si ale carui puncte de vedere nu le impartasesti. Pasul 2: In ciuda starii de fapt de la Pasul 1, tu insisti sa comentezi, sa il aduci pe calea cea buna, pe calea ta, pe baiatul de la Pasul 1 si sa ii explici ce varza este pentru ca nu este ca tine. Este ca atunci cand mergi la concert Backstreet Boys, stiind ca o sa cante Backstreet Boys… si te superi ca nu canta Spice Girls. Sau ca atunci cand te uiti la Steaua-Rapid si te superi ca nu zic nimic si de Kovesi. Este ca atunci cand folosesti hartia igienica pe ambele parti ca tu esti mai destept decat aia si faci economie.

Adaugă un comentariu