Greierele și furnica (fabulă veche românească)

Toată vara greierele a cântat, a dansat și s-a relaxat. A fost și la mare câteva săptămâni, s-a dus și pe la festivaluri. Viață de huzur. Între timp vecina lui furnica a muncit încontinuu. A semănat ogoarele, le-a udat, le-a treierat. N-a avut timp nici de distracție nici de prieteni. Îl mai vedea pe greiere dimineața, când se scula să se pună pe muncă. Acesta venea acasă vesel și amețit.

„Dacă o ții tot așa, o să mori de foame la iarnă”, îl tot povățuia furnica. „Ar trebui să te apuci de muncă, vecine. Cât crezi că o să țină așa?”. Toamna veni pe nebănuite. Furnica avea hambarul plin de grâne. Greierele nimic.

Doar că guvernul micșoră taxele de import la grâne și piețele se umplură de grâne din Turcia, unde e mâna de lucru mai ieftină și agricultura ceva mai bine automatizată. Furnica pur și simplu fu nevoită să scadă la preț sub costul de producție, altfel risca să rămână cu grânele nevândute, așa că intră în toamnă pe minus. Pe deasupra subvențiile pentru agricultură de la guvern întârziară și furnica pur și simplu nu dispuse de destule lichidități cât să cumpere semințele necesare pentru următorul sezon. Fu nevoită să subînchirieze ogoarele și să vândă teren doar ca să-și plătească creditul ipotecar la casă. Iarna o găsi aproape în faliment.

Între timp greierele își făcu cont de instagram și începu să cânte trap. Followerii veneau organic și mulți. Nebunia începu când îi dădu Dorian Popa tag într-un post, cu descrierea „ia fii atent ce le zice băiatu meu #greierele, jonule!”. Direct viral. După începură să vină contractele promoționale. Ba un suc, ba o bere, ba o schemă piramidală, important e că veneau. Odată conscarat pe piața de influnceri, greierele începu să facă challenge-uri, rap battle-uri și provocări cu ceilalți vloggeri faimoși, își găsi reprezentare și brusc prețurile pentru promoții și activări crescură. Greierele intră în iarnă cu un Mercedes CLS luat cu banii jos și un teren pe care se ridica ușor o vilă cu două etaje.

Furnica în schimb ajunsese la sapă de lemn. Așa că fu nevoită să vândă tot ca să-și acopere datoriile și se angajă săgeată la greiere. Șofa, făcea cumpărături și ducea acasă gagicile pe care le agăța greierele în cluburi. Se apucă să învețe montaj, ca să fie mai utilă greierelui cu videoclipurile dar nu avea nici un talent la asta. Trăia cu groaza constantă că greierele o va da afară și va rămâne pe străzi așa că acceptă să trăiască din salariul minim pe economie, ca argat de casă până la adânci bătrâneți.

***

Comentarii (7)

  • Alex spune:

    :))

  • Greierele spune:

    Traim intr-o societate

  • Coroner spune:

    Asta e versiunea noua a fabulei…foarte buna centaure!

  • Cazma spune:

    Sfinte Cristoase… asta-i mai dura decat Puiul de Bratescu-Voinesti.

    5/5, hands down.

  • Barney spune:

    Și pula, pula cine o suge în ecuația asta?

  • Bogdan spune:

    Cea mai smechera fabula…!

  • Florian spune:

    Acum când citesc s-au cam schimbat datele problemei și se pare ca furnica trebuie să meargă înapoi la agricultura. Numai ca e posibil sa nu mai aibă cu ce. Roata se mai întoarce câteodată

Adaugă un comentariu