„Să fie bine la toată lumea, asta e cel mai important.”, postulă adâncul de stânga. Profundul de dreapta miji din ochi.
„N-are cum să fie bine la toată lumea, că dup-aia nici n-ai mai putea să-ți dai seama că e bine. Să fie bine la cine trebuie, mai bine.”
„Păi și cine are capacitatea să stabilească cine e cine trebuie și cine nu e?”, se acri brusc eminentul de stânga. „Tu?”
„Bineînțeles că nu”,o devie eruditul de dreapta. „Se poate face după niște statistici obiective, alese pe niște criterii atent selectate de mine.”
„Nu se poate”, băgă academicianul de stânga degetul direct în verdict. „E foarte important să le fie bine în special ălora care le e rău și le-a fost istorc rău”
„Și dacă le e rău și le-a fost istoric rău complet din vina lor?” se ambală emeritul de dreapta.
„E științific demonstrat că e 100% vina societății! Nu a avut scopuri corecte!”, spumegă savantul stângist.
Versatul susținător al dreptei își încrucișă mâinile pe piept. „Păi și atunci care crezi tu că ar trebui să fie scopul societății?”
„Să fie bine la toată lumea, asta e cel mai important.”, postulă adâncul de stânga.
Între timp cineva le futea mamele la amândoi.
Comentarii (8)
Morala povestii: cand doi se cearta, al treilea le fute mamele.
Era tac’su.
That’s something I can get behind
Când un guvern începe sa facă bine oilor cu forța acesta se îndreaptă sigur spre o dictatura. La vremea din 1948 era epidemie de burghezi. Nu întâmplător pnl de atunci a pierdut. Partea proasta este ca foarte putini înțeleg ce este un deținător al puterii și cel care este generator de putere. Deocamdată se generează factori de puteren însă acestia nu vor fi în stare sa păstreze aceasta putere. Rămâne de văzut pe mâinile cui va ajunge exercitarea acesteia. Este posibil ca în curând orice formă de pamflet sa fie puternic cenzurat
Detaliaza oleaca te rog, suna interesant. CIne ar fi acum detinator la noi si cine ar fi generator?
„Sa fie bine ca sa nu fie rau”
Deocamdată nimeni..
Cine nu are puterea de a crea mijloace de putere va fi înotdeauna, în cel mai bun caz,sclavul dătătorului sau distribuitorului.în măsura în care expresia societate justă se poate transforma din figura de stil în concept descriptiv rezonabil,este clar că o realitate corespunzătoare acestui concept poate exista doar ca operă a unui popor dotat cu inițiativă şi creativitate un popor ale cărui acțiuni şi intreprinderi sunt sufcient de variate, originale si creatoare, încat să nu poată fi controlate de către vreo elită, fie ea de oligarhi instăriți, fie de revoluționari lacomi de putere. Justiția nu este un model abstract si a plicabil in mod uniform unei infnități de situații standardizate. Este unechilibru subtil si precar, care trebuie descoperit tot mereu intre cele o mie si una de ambiguități ale fiecărei situațiiparticulare si concrete. În flmul lui Sdney Lumet, Verdict (1982) , Frank Galvin, un avocat ratat, splendidinterpretat de Paul Newman, ajunge la o concluzieevidentă, după ce obține o tardivă si improbabilă victorie judiciară; tribunalele nu există pentru a face justiție, cipentru a ne da o sansă să luptăm pentru justiție. N-u amuitat niciodată această lecție de realism. Singura societate justă care poate existaa, în realitate si nu in vise, este aceeacare, recunoscând-usi incapacitatea de a face justiție si mai ales de a o face o dată pentru totdeauna, perfectă si uniformă pentru toți :, nu îi ia cetățeanului sansa de a luptapentru modesta doză de justiție de care are nevoie in fiecare moment al vieții.
Prea complicat. Nu este locul potrivit pentru filozofie
Filosofia, iubirea Sofiei.