Toate părerile despre SUA pe 2020

Dom’le se întâmplă multe chestii la americani și mulți oameni care ori sunt șomeri ori o freacă mult la serviciu au păreri despre ce se întâmplă. E de înțeles. Ce se întâmplă pe acolo e atât de discutabil încât e greu să ai o oră liberă și să nu-ți vină păreri. Așa că am să îmi condensez TOATE părerile, ca să scap de ele.

Orice părere ai avea de americani trebuie să ții minte că sunt pe partea ailaltă a planetei. Tot ce stii despre ei e din media si presa tip clickbait. Practic dacă ai păreri despre ei nu sunt părerile tale, ci păreri pe care le papagalicești din diferite surse alese pe potriveală ideologică. Nu uita că cel mai departe din viața ta ai ajuns până la Focșani, deci protestele din Portland sunt doar un film de 1000 de ori mai puțin relevant pentru viața ta decât să zicem faptul că Negoiță a futut toate trotuarele din sectorul 3 și a făcut parcări cu borduri roz supraetajate. Bordurile nu parcările.

Deci prima și cea mai importantă părere pe care o am despre SUA e că (1) dacă ai o părere despre ce se întâmplă acolo în care crezi 100%, o aperi cu argumente și o povestești la alții, probabil ești idiot, suferi de un grad de autism care te-a detașat de realitate și faci Live Action Roleplaying de american. Nimic nu e mai scârbos decât un LARP-er de bucurești cu păreri stufoase despre Trump.

Și asta ne duce la problema principală a americanilor. Presa. Mi se pare că au o presă chiar mai puțin independentă decât avem noi. Nimic de acolo nu e prezentat obiectiv. Totul e polarizat în funcție de orientarea presacului. Orice incident ori e 100% vina unei tabere ori 100% vina celeilalte și sunt prezentate doar faptele care susțin narațiunea. Americanii nu au presă, au doar propagandă. Și dacă ți se pare că una dintre cele două tabere e mai cinstită sau mai orientată spre adevăr decât cealaltă, probabil ești doar spălat pe creier de concordanța morală pe care o ai cu tabăra aia.

Orice se întâmplă, ai o tabără de oameni cinstiți care ori își apără drepturile ori și le impun pentru că sunt discriminați și nu le au, și ĂILALȚI care sunt malefici și iraționali. Când adevărul e că în cele mai multe cazuri ambele tabere sunt de căcat.

Floyd era un infractor ordinar drogat și polițiștii ăia erau cei mai proști și dezumanizați dintre polițiști. Puștiul ăla de 17 ani care a luat pușcă automată și s-a dus să apere biznisuri de răscoale e un psihopat mic care căuta o scuză să împuște pe cineva. Proștii ăia de l-au tăbărât de a făcut fraierul double kill erau scursurile societății și complet rupți de realitate. Cum coaie să te duci să încerci să-i dai un șut în cap lu unu cu arma automată?

Toate conflictele de genul se rezumă la „cei mai idioți dintr-o tabără s-au întâlnit cu cei mai idioți din cealaltă tabără și asta a ieșit”. Dar dacă citești presa americană e „niște monștri reprezentativi din tabăra ailaltă s-au întâlnit cu niște oameni nevinovați din tabăra noastră”. Care-i care tabără depinde de sursa de informare.

Și de-aia (2) mi se pare că presa e cel mai mare dușman al poporului american. Antagonizează tabere pentru clickuri și dramă. Din cauza ei nu au mai rămas acolo oameni neutri și raționali. Cumva societatea te forțează să alegi o tabără. Te sperie cu cât de fioroasă e tabăra ailaltă, ca să îți alegi o bancă și să stai în ea.

Asta avantajează atât presa cât și conducătorii ambelor tabere. Pentru că pulimea de rând e atât de speriată de tabăra ailaltă încât acceptă orice de la tabăra ei, atât timp cât promite că-i salvează de CEILALȚI.

Obiectiv Trump e un căcat cu ochi grandoman de inteligență medie căruia nu-i pasă decât de interesele lui și ale cercului lui mic. Oamenii îl votează doar de frica extremiștilor de stânga. Dacă nu simțeau frica asta, nu-l validau cu nimic. Și e genu de moș libidinos care zice ce bună-i fiică-sa și că ar ieși la întâlnire cu ea dacă n-ar fi fiică-sa.

Obiectiv Biden e un lingău senil al corporațiilor. Oamenii o să-l voteze doar de frica extremiștilor de dreapta. Dacă nu simțeau frica asta, nu-l băgau în seamă. Și se pupă pe gură cu nepoată-sa.

Serios acuma, doi moși slinoși care au mai multe în comun decât diferențe. Cât de tâmpit trebuie să fii să-ți placă oricare dintre ei? Cât de futută trebuie să fie o societate ca astea să fie opțiunile? Să accepți un slinos de frica celuilalt slinos?

(3) Polarizarea funcționează și e întreținută la nivel de vârf de ambele tabere. Poți servi un om cu căcat cu lingurița din oala ta dacă ăla e convins că căcatul din oala CELORLALȚI pute mult mai tare și e mult mai periculos.

Cine nu se fute cu noi se fute împotriva noastră. O mentalitate care prinde din ce în ce mai tare peste tot, nu doar la americani. Și care din punctul meu de vedere e cel mai toxic curent al secolului 21. De-aia e totul de căcat. Că ai ales o tabără de frică, o aperi pentru apartenență și ești atent doar la ce căcaturi face tabăra ailaltă. Dacă nu ești de acord cu mine ești nazist sau comunist. Nu contează cine ești tu. Contează cine-s eu. În funcție de aia ești nazist sau comunist. N-are legătură cu tine.

(4) Din motivele menționate mai sus, Trump o să câștige încă un mandat. Dacă nu-l câștigă, o să iasă nasol. O să țipe că alegerile au fost furate și mulți oameni ca băiatul de 17 ani cu automată care caută scandal o să își ia automata și o să caute scandal. (5) Cel mai probabil o să iasă cu scandal în stradă după alegeri indiferent de cine câștigă.

(6) Toate conflictele mici se termină nasol la americani pentru că-s arme la liber. Cea mai mare prostie din toată lumea civilizată. Să dai dreptul oricărui idiot să își cumpere armă. Sigur. E fain să ai armă. Mi-ar plăcea să am. Dar doar la mine în bloc știu vreo doi idioți care ar avea și ei dacă s-ar putea și prefer să n-am nici eu și să n-aibă nici ei, în cazul ăsta.

Orice căcat care în mod normal s-ar termina cu o bătaie în curtea școlii la ei se termină cu „băiat supărat a luat pușca lu tac-su și a făcut x victime”. Orice găinar drogat care nu știe să stea locului când îl somează poliția ar sfârși arestat și cu niște șuturi în cur în lumea normală. La ei n-ai cum, ca polițist. Că n-ai de unde să știi unde ascunde un pistol. Cum face o mișcare suspectă, cum ajunge „victimă a discriminării”. Când na, obiectiv vorbind polițiștii sunt în situații din categoria „decât să plângă mama mai bine plânge mă-sa”.

Asta, că armele transformă conflicte mici în tragedii e o observație mediocră, care nu înseamnă nimic. Nu există o soluție evidentă. N-ai cum să le iei armele fără să se lase cu scandal. SUA e blocată în chestia cu armele și așa o să fie viața la ei etern: cu împușcături pe stradă și civili care au pistoale în torpedou și o să-și ia 7 gloanțe în spate de la milițian dacă se apleacă prea brusc spre el.

După care presa o să împingă narațiunea în funcție de polul pe care-l protejează și idioții o să iasă să le papaglicească părerea la modul conflictual.

(7) Orice discuție a devenit inutilă din cauza polarizării. Nu există o masă de moderați care să judece faptele în funcție de context. Toți aleg sursa de informare în funcție de tabără, să le spună ce cred deja.

(8) Tocmai de-aia cu cât discuți mai mult despre ce se întâmplă la americani, cu atât ești mai prost și mai ingâmfat. Nu ai pe cine să convingi, nu are cine să te convingă. Doar îți place să te auzi vorbind și atât. Pe ei îi mai înțelegi, că sunt acolo. Dar dacă ești înflăcărat de la distanță, faci roleplaying prost.

(9) De-aia orice părere ai avea, cel mai important e să nu mi-o spui mie. Poți doar să spui cu ce tabără ții și sunt destul de inteligent încât să-mi imaginez tot discursul tău și toate argumentele tale. Pe bune. Tu crezi că sunt istețe și adevărate dar sunt doar propagandă papagalicită. Așa că propag-o și tu la altă masă, că eu nu înghit.

Dar e un pericol iminent, o să zici. Ce se întâmplă la americani o să ajungă și la noi, o să zici. Cei mai proști și inutili oameni din lume sunt ăia care stau și dezbat pericolele mari ale trendurilor globale pe care nu le pot influența și care o să-i influențeze pe ei puțin, pe termen lung. Până la alea ne mănâncă bordurile lui Negoiță. Serios acuma, nu mai fi idiot și concentează-te mai tare pe lucruri mici, de lângă tine, pe care le poți schimba și influența și mai puțin pe trenduri globale și ideologie dreapta vs stânga. Știu că tu te simți deștept când discuți asta, dar crede-mă, că-s mai deștept decât tine. De aici pari doar o goarnă imbecilă.

***

Comentarii (23)

  • nimeni spune:

    Umm, boss, e vorba de puterea nr 1 a lumii, atat militar cat si economic. Nu prea poti sa ignori conflictul lor intern. E destul de multa agitatie, cine e de vina pentru ea e mai putin important. Tu te-ai suparat pe aia care sustin o tabara ori cealalta. Si nu vezi padurea de copaci: s-au impartit f radical in tabere. Ce e la ei vine la noi inevitabil si pe termen scurt. Vezi pozitiile luate de lideri seriosi din Europa referitor la asta.

    Aici ai fost prost si-ai picat in capcana anti hype-ului. Ca unii se ingrijoreaza de focul prea indepartat nu inseamna ca nu poti sa mori de fum. Un simplu exemplu de cum poti actiona personal dupa observatiile de acolo: inca un motiv sa delete social media sau macar sa nu ai pareri f serioase facute public. In cativa ani s-ar putea sa te ocoleasca angajatori, clienti, etc pentru ca esti in extrema cealalta fata de ce sunt ei de acord.

    • Radu Post author spune:

      imbecil care se crede istet si geopolitic ancorat chiar aici. veniti sa vedeti oameni buni. uitati specimenul. drobul de sare e amenintare serioasa. ii mananaca sobolanii dar nu poate ignora drobul de sare.

  • Gica spune:

    Coae, cum e „nimeni” asta… mi-e si jena sa fac misto de el, ca a facut el singur cu commentu ala :)))

  • Gica spune:

    „ai picat in capcana anti hype-ului” … buaahahahaha… =)))

    Intelegi ba Radule ? :)))

  • Gica spune:

    Ba Radule, vezi ca ai o problema la blog: nu merge functia „Raspunde”.
    Dau click pe „raspunde” de sub un comentariu, dar commentul meu nu apare ca replica la comentariul initial, ci apare la rand cu comentariile principale, „in root” cum-s-ar-zice.
    Vezi, repara-l.

  • nimeni spune:

    @Radu – sa stii ca iti poti face griji de 2 chestii in acelasi timp. S-a demonstrat stiintific. Apoi sobolanii locali pot fi ocoliti foarte usor plecand din beci. Dar mutat in afara ariei de influenta SUA e si mai greu si nici nu prea vrei.

    PS: sugi pula ca tu esti imbecil. Iar de crezut istet nu e cazul sa intram in discutie.

    • Radu Post author spune:

      da, ia zi cand a fost ultima oara cand te-a futut grija de chestii locale cu aceeasi pasiune cu care te fute grija de america?

  • Nimeni Suge Pula spune:

    Marș, bă, nimeni de nicăieri. Cum încerci tu pari că ești isteț și vag centrist când tinzi spre extremism, trepanat infect. Mamă, dacă pe români i-ar arde grija de România cum îi arde de subiecte externe chiar că am avea o țară ca afară.

  • bucuresci spune:

    da bossu imediat.
    bă, da ce vă mai place să dați ordine la alții.

  • bucuresci spune:

    eu am răspuns lui Gica, să se știe…

  • Didir spune:

    Da coaie, dacă și cu parcă se plimbau pe o barcă, dar dacă se duce pe pula America, am belit pula, spre exemplu Europa are doar niște bombe nucleare și economie, armata e la pământ. Avem multe probleme în est, Turcia lui Erdogan, băiatu vrea să fie Sultan, Rusia lui Putin care vrea să fie Tsar și Chinezu care vrea multe. China e un fel de Germania Nazistă dar pe steroizi.

  • catalin ion spune:

    „In cativa ani s-ar putea sa te ocoleasca angajatori, clienti, etc pentru ca esti in extrema cealalta fata de ce sunt ei de acord.”

    Cred că știu în ce tabără e!

  • Cool Adam spune:

    Puteai sa zici direct „I JUST WANNA GRILL FOR GOD’S SAKE”

  • nimeni spune:

    @Radu – cand am plecat din tara. N-a iesit din prima, dar mai bagam o fisa dupa corona shit.

  • David spune:

    (10) Oamenii stau cu ochii în știri toată ziua pentru că se cacă pe ei de frică să lase mintea 5 min. să funcționeze singură. Că atunci vin gândurile alea despre cât de gândaci și pielea pulii suntem. Dar dacă ne informăm și căscăm gura la puteri mondiale, galactice & universale putem dormi liniștiți că uite ce contăm noi cu un vot, cu o muie dată pe fb, cu un harlem shake, sau un protest fără nici un mesaj clar.

    Radule, mi-e dor de scrierile tale despre grase în cluburi, poziții sexuale și aventuri sf. 😔

  • Cazma spune:

    Sa moara Jean, cand citesc pe-aici chestii politice din-astea globale, ma apuca durerea de cap.

    Erdogan vrea sa fie sultan, Putin vrea sa fie tar, PRC vrea sa-si largeasca aria de influenta, Trump vrea sa fie bogat prin orice mijloace necesare, Germania vrea sa…

    Trebuie sa ai tigle lipsa pe casa sa crezi ca orice natie din-asta super-dezvoltata „ne vrea binele”. Nu, in pula mea. Isi vad interesul propriu. Orice beneficii ne pica si noua, ca tara sau regiune, sunt niste chestii accidentale, secundare.
    Pula mea, dai la schimb mana de fier pe o mana de fier in manusa de catifea. Frumos.

    Intr-o lume ideala, la cat de intinsa este tara noastra si la cat de bogata (ca sa nu mai zic de populatie care este in continuare destul de numeroasa, comparativ cu restul tarilor din UE) probabil am fi putut avea si noi ceva ambitii, macar economice locale, daca ne-am fi vazut de treaba.

    Dar nu, noi cascam gura sa vina amerikanii sa ne salveze de turci sau de rusi sau de chinezi, pentru ca mai apoi sa-i aplaudam pe oricare dintre ultimii enumerati cand vin sa ne faca autostrazi sau ce mortii lor mai construiesc ei pe-aici. Timp in care nu avem caldura in case in mod regulat iar Statul iti ia din salariu cat se poate de mult, fara sa-ti dea nimic inapoi. Bai, nimic. Nici macar sa te futa in cur. Nu contezi deloc. Esti zero. Nu meriti nici macar o pula in cur. Nada.

    Smfm, l-am luat la pula atat de tare pe ultimul amic care-mi trimitea link-uri cu Trump, iar eu abia iesisem din dus rece, pentru ca muie apa calda pe care o platesc oricum. Ca natie, avem stafie de salam in stomac, dar ne uitam pe scena mondiala, sa vedem ce zic puterile. Nu ma uit la „Nora pentru mama”, ma uit la CNN si Bloomberg si Al-Jazeera sau care mortii lor mai sunt. Itar-Tass. Tot aia. Sa-mi sugeti pula!

    Nu cred ca mai merge functia de Raspunde. Am observat acum cateva articole ca se intampla ceva dubios, dar acum imi este clar. Putin aiurea, intrerupe flow-ul conversatiei si nu pot da cu pula adecvat de lucrurile care nu-mi plac in sectiunea de comentarii.

  • Surge spune:

    Hopa, deci vrei sa spui ca romanii care isi dau cu parerea despre politica din America, de care n-au cum sa tie asa multe, sunt niste prosti? In acelasi articol in care iti dai cu parerea despre politica din America, despre care n-ai cum sa stii asa mult? Esti un geniu.

    • Radu Post author spune:

      pai daca ejprost si nu stii sa citesti eu ce sa-ti fac?

  • wet spune:

    asa se polarizeaza totul, si din Sua vine trendul. raul cel mai mic – si la americani trump e raul cel mai mic. da, obama a fost carismatic si cu vorbele la el – dar a facut prapad pe planeta – primavara araba si ia noble pt pace.trendul nu ni-l impun americanii, il copiem singuri pupand in fund orice e de la vest si injurandu-i pe rusi – mare prosti avand in vedere unde suntem geografic.deci, pe scurt – trump e mai putin nociv – si da e nationalist, ca plm asta ar tr sa fie un presedinte.arme la populatie in sua – mare tampenie – dar e prea tarziu sa se schimbe ceva. Noi – cantam de unde vine dedicatia – ca n-avem tupeul si postura cehilor sau polonezilor de ex sa ne vedem de interesul nostru – si l-am mai vota pe iohanel 50 de ani ca e barbat inalt domle, n-are a face ca e prost de behaie. la noi stanga si dreapta sunt invers – dreapta noastra e stanga americana – corporatii ce nu platesc taxe, LGBTQkfjbwekjbf, light drugs and shit – orban un betiv ordinar cu scoala la seral si ficat putred. stanga la noi nu exista, psd e o gluma proasta, ciolacu e ultimul ruller care a pus orice opozitie pe butuci ca are aranjamentele venite de la ambasada din pipera si serviciile ii dau task-uri, dar teoretic stanga noastra e dreapta americana, conservatorii, drept la proprietate, familie traditionala, taxe mai mari pt cei bogati, mai mici pt cei saraci.in practica e un amalgam cu de toate fara ceapa.iar criza vine galopand, la anu pe vremea asta sa vedem cine mai are bani de paine.

  • Dan spune:

    Dar dar dar

    Eu chiar traiesc acolo.

  • Unu spune:

    Ete pula Mărioară, are să-i doară fix la doi metri în fața pulii pe cei mari și tari de dorințele celor mici și slabi.
    Nu i-a durut niciodată, nu-i va durea niciodată.

  • Oana spune:

    Radu, ai vazut rapita BelaRusia este rasa cu maceta :)

  • Tot ala spune:

    @centaure, inca n-ai invatat sa aduni 1+1
    Hai sa te ajut.
    Ia articolul asta, aduna-l cu ala de rahat discriminist de Hollywood si probabil o sa intelegi ce se intampla in USA:
    – aia minoritari si cu (((nasuri strambe))), s-au gandit sa-si creasca % de control adunandu-si toate minoritatile ca sa domine complet albii hetero crestini. Rezultatul se vede.
    Tot asa se intampla in Weimar Germany (inflatie, saracie, desfrai, prostitutie, ghei, mizerie, si mai multa saracie, jidani la putere scapati de sub control,etc )…and then one day, for no reason at all, people voted Hitler into power.

    Clar, Trump nu e Hitler, dar sa speram ca in 2024 va aparea versiunea 2.0 si de data asta va face treaba ca lumea.

Adaugă un comentariu