Luna lui Cuptor

E două noaptea când ieșim din grotă. Eu cu Chioru și Treidegete. Capii de familie. Anul trecut eram patru. La anul e posibil să fim doar doi.

Căldura urcă infernal din nisipul gros. Ni se cațără pe picioare și ne pătrunde în nări. Mă ustură creierul cu fiecare respirație. Suntem toți lihniți, însă Treidegete e cel mai disperat. Dacă nu vânăm nimic nici de data asta, e rândul familiei lui să renunțe la un membru. De mâncat trebuie să mâncăm. Nu încape discuție.

Scorpionii sunt din ce în ce mai agresivi și mai mari. Calc pe unul care încearcă să mi se suie pe bocanc și troznește a zeamă verde și putredă. Ce bine ar fi să fie comestibili. Unul se îndreaptă spre Treidegete, care oftează spre lună. Se vede că e la căpătul puterilor și gata să renunțe. Poate ar fi mai simplu pentru toată lumea să renunțe. Vânătoarea asta inutilă e doar consum de calorii. Nu am mai văzut ceva viu și comestibil din aprilie.

Dar veninul ar strica carnea. Ar fi doar o risipă. Mă înțeleg cu Chioru din priviri și aruncă cu sulița în scorpionul impertinent. Are o țintă letală chiar și așa, cu un singur ochi. Nu ezită niciodată. N-a supraviețuit degeaba. Îmi dau seama că am nevoie de Treidegete. Dacă rămân doar eu cu Chioru, e cam clar familia cui mănâncă familia cui.

Cicadele croncăne asurzitor din copacii uscați. Abia ne auzim unul pe altul. Ne înțelegem din semne. Astăzi vânăm spre sud. Nu ne oprim până nu ajungem la cicatricea care fusese pe vremuri Dunărea. N-am mai vânat pe sud de două săptămâni. E o zonă grea. Prea multe hiene, prea multe vipere și dacă ne prinde o furtună de nisip fără adăpost, ne jupoaie de piele. Dar poate de data asta avem noroc.

În prima zi dormim într-un beci părăsit dintr-o rămășiță de sat. După oasele din el, pare că nu suntem prima trupă care face asta. Dar oasele sunt vechi. Cinci ani minim. N-avem de ce să ne temem. În afară de scoropelnițe și urechelnițe chiar n-a mai intrat în beciul ăsta nimic de ani buni.

În a doua noapte Treidegete găsește niște urme. Le-am fi ratat fără el. E cel mai bun la urmărit, chiar dacă stă prost cu moralul și cu fizicul. Are o tuse seacă care doar se agravează de pe o zi pe alta.

În a treia noapte îl găsim. Om, singur. Și-a făcut un mic culcuș dintr-o piele veche de cămilă și fluieră vesel, numărând stelele. N-am mai văzut cămile prin zonă de ani buni. Blana aia o să fie foarte utilă în februarie, când înghețul se strecoară în peșteră. Treidegete n-a avut tot timpul doar trei degete. E atât de ușor. Îl văd pe Chioru cum ridică sulița. Mereu se grăbește. Stă prost cu planificarea de lungă durată. De-aia mi-e așa frică de el. Îi fac semn să se oprească și scot plasa pe care au împletit-o copiii. Prada e mai ușor de cărat vie. Nici nu se strică, nici nu trebuie să-ți rupi spatele. Ba chiar dacă amputăm și cauterizăm membru cu membru, ne poate ajunge și o lună.

Iau plasa de un capăt, Treidegete de cealaltă și ne năpustim pe pradă. Nu opune rezistență. Are o privire așa senină. Sigur e nebun. I-au fiert creierii.

M-am săturat de toată diversiunea asta cu „schimbări climatice”, voi nu? Zice nebunul, în timp ce-l legăm.

Totul vine de la NASA, continuă el, în timp ce-l târâm după noi prin deșert. Am văzut cu ochii mei cum au modificat temperatura înregistrată în trecut în rapoartele oficiale, ca să pară că planeta se încălzește.

Suntem din nou în beci. Îl păzim cu rândul. Treidegete plânge de bucurie într-un colț. Are un băiat și o fată în grotă. E o șansă să prindă amândoi toamna. Prea sentimental. Risipește apă.

Vine de la Klaus Schwab și World Economic Forum toată treaba, zice nebunul. Încearcă să ne păcălească cu mizeria asta de „încălzire globală” pentru marele reset. Vor să ne țină închiși în casă. Să renunțăm la mașini, să renunțăm la carne și să mâncăm doar praf de insecte. Nu îmi vine să cred câți proști pun botul la diversiunea asta.

Praf de insecte sună bine. Am încercat tot soiul de metode să facem scorpionii, cicadele, miriapozii și scoropelnițele comestibile. Dar orice le-ai face, mai mult borăști. Risipă de calorii.

Ne apropiem de grotă când suntem încercuiți de o haită de hiene costelive. Poți să omori una, două, trei, dar nu douăzeci. Și cu siguranță ălea vii nu te lasă să pleci cu hoiturile fârtaților lor. N-are rost. Risipă de sulițe. Chioru urlă și se bate cu pumnii în piept. E un animal turbat. Sperie hienele doar cu prezența lui dementă.

Tot timpul a fost așa cald în Iulie, insistă nebunul. De-aia se cheamă luna lui cuptor, ce naiba! Dar așa lucrează ăștia, la percepție. Spre exemplu, la meteo, înainte, arăta cu verde toate temperaturile, chiar și dacă săreau de 30 de grade. Acum ni le arată cu roșu, cu vișiniu, deși sunt aceleași temperaturi! Ca să ne panicheze. Să punem botul la vrăjeala lor. Să zicem că da, domnule, minciuna asta cu încălzirea globală e reală. Așa controlezi o populație: prin frică.

Ajungem acasă. Suntem primiți cu urale. Victorioși. Mă uit în ochii familiei mele și scrâșnesc din dinți. E o victorie temporară. Nu e destulă mâncare cât să ne ajungă până-n toamnă. Dar trecem luna. Luna lui cuptor.

Suntem recunoscători zic, cu satârul în mână. Sacrificiul tău e viață pentru familiile noastre.

Până la urmă Pământul se încălzește și se răcește de când e el. Așa e planeta, asta nu înțeleg proștii ăștia spălați pe creier. Nu e nici o dovadă că omul are vreo influență. Ete fleoșc, dacă mă fac vegetarian și merg pe jos te pomenești că se răcește planeta. Ăștia chiar au impresia că suntem idioți și punem botul la orice. Pe deasupra, măsurarea temperaturii nu e știință exactă. Că e la soare, că e la umbră, că e o temperatură dar se simte ca altă temperatură, ce e vrăjeala asta, serios? Dacă vrei să convingi pulimea că planeta se încălzește e atât de ușor să măsluiești datele. Cald a fost tot timpul, doar că nu mai ținem noi minte, ne lăsăm păcăliți. Faptul că planeta nu s-a încălzit e demonstrabil științific. Istorie, geologie, fizică. Dar parcă ne-am tâmpit cu toții. Credem ce zice vaca aia de Greta Thunberg. A verificat cineva vreun termometru sau luați de bun ce vi se zice la televizor?

Chioru iar mănâncă prea mult. O să fie o problemă pe termen lung. Treidegete e melancolic. Suge măduva dintr-un femur și se uită în gol.

Băi, pe mine m-a convins băiatul ăsta. Chiar e foarte posibil ca treaba asta cu schimbările climatice să fie doar de percepție. Ne-au manipulat cu mass media. Sincer, poate vreunul dintre voi să jure pe apa familiei lui că era vremea mai bună când eram noi tineri?

Mă opresc din molfăit o falangă. Într-adevăr, la cât m-a bătut soarele în cap, nici nu mai pot spune cu siguranță că ce țin minte e adevăr. Poate serile de vară răcoroase cu greieri și licurici au fost doar o iluzie. Ceva ce am citit într-o carte de ficțiune și am interiorizat, crezând că e real. Adevărul e că viața îmi pare exact la fel ca acum de când mă știu.

Nu poți fi niciodată sigur de nimic, zic. E important să rămâi sceptic și să nu iei de bun tot ce ți se bagă pe gât a fi „adevăr”, mai ales când n-ai nici o dovadă palpabilă. Tot ce e posibil.

***

Comentarii (59)

  • Codrut spune:

    dar … dar..mai du-te, bre, ân plm…!
    [prea tare scris!]

    • Unu spune:

      Alupigus și *învață să scrii!

  • penisbeat spune:

    Pe centaur l-au scopit astia pana repeta ca papagalul toate tampeniile. Da ba, vara e cald si iarna e frig. Iarna trecuta chiar n-a fost asa frig, ca altfel o beleam cu gazele, vara asta a pornit tarziu caldura, altadata ardeam din mai. Fii atent, sa nu te sperii cand iesi din casa, mai trebuie sa stii o chestie: cerul e albastru si e plin de nori. Din cand in cand se intampla chiar si sa curga un pic de apa, care se cheama ploaie.

    • strapon spune:

      Esti PROST !!!!

      • Radu Post author spune:

        in primu rand e comestibil. abia in al doilea rand e prost

      • penisbeat spune:

        Dar tu tot mecla aia de faggot o ai. Sa nu crezi ca am uitat. Tu chiar vrei sa te fac de cacao. :))

    • mata spune:

      prost te-a facut ma-ta cu pompierii

    • GP spune:

      @penisbeat: Şi de aia ţi-ai cumpărat tu cap, ca să nu te îneci de la ploaie. Sper că te-a sterilizat oculta mondială cu vaccinul ăla înainte să apuci să te reproduci.

      • penisbeat spune:

        Macar pot sa ies din casa fara sa ma sperie niste cacati care fac bani fix din asta lol

        • GP spune:

          Tichia de staniol reflectă căldura şi pare răcoare, ă?

  • nimeni spune:

    Foarte reusit, mi-a placut mai mult decat orice din ultimul timp.

  • afilon spune:

    Cind iese filmul?

  • Unu spune:

    Centaure, fix mi se rupe pula!
    Cum pe bunicu’ l-a durut în pulă de viitorul lu’ tata, pe tata l-a durut în pulă de viitorul meu, pe mine mă doare la doi metri în fața pulii de cât de cald le va fi copiilor mei!

  • Iiii spune:

    Când eram copil, la sfârșitu anilor 90, început de ani 2000, faceam vacanțele de vară la țară. Și mă uitam cu mamaia seara la televizor la vreme și țin minte că apăreau temperaturile în zona noastră de 32, 33 de grade la care mamaia fluiera „a pagubă” cum ziceau ei și spunea „murim maicăle, murim, ce ne facem”. Babă trecută prin niște decenii de viață la vremea aia.
    E azi în 2023 32, 33 de grade ni se pare acceptabil, deja ne-am obișnuit ca temperaturile să urce des la un 36, 37, 38, nici 40 nu mai e o surpriză.
    De ierni fără zăpadă nici nu mai vorbesc.

    • Unu spune:

      Erau o pulă 33 de grade, mereu nu se raportau temperaturile corecte, erau mai multe!
      În Craiova în vara lui ’87 arătau termometrele 43 de grade, la meteo au anunțat 31!
      A doua zi le-au oprit să nu mai vadă lumea!
      Plus că temperatura raportată e măsurată la umbră!
      În timpul comunismului priveam bulgarii și yugoslavii! Buletinul meteo de la noi arăta temperaturi de 32 de grade în localitățile de graniță, sârbii arătau 36!
      Vedeți-vă de treabă, sunt cicluri, oricum nu puteți face voi nimic!
      O să asculte pulea de protestele lu’ Greta sau a celor ca ea!

      • Strapon spune:

        Sugi pula cu bulgarii tăi.

        • Unu spune:

          Te las pe tine, ești specialist!
          Eu sunt ocupat cu ale tale, să le umplu găurile!

          • strapon spune:

            Si cu „YUGOSLAVII” !!!!!!

        • Unu spune:

          De fapt te luăm și pe tine în pulă cu schema H, eu și yugoslavii, dă-te-n casa mă-tii de dobitoc!
          RSF YUGOSLAVIA era numele țării tradus în română YUG avea indicativul auto, SFR JUGOSLAVIA își ziceau ei, (Socijalistička Federativna
          Republika Jugoslavija), jebem ti mu sunce materino pederćino jedno!
          Am rude în Serbia, dă-te-n pizda mă-tii de imbecil, știu ce vorbesc!

          • Strapon spune:

            Ești mai prost că penisbeat.

          • afilon spune:

            Strapoane, ti-ai luat-o ca ala care o scos sigurantele de la caminul cultural din Lucaret ca se auzea prea tare Vesna!

          • Unu spune:

            Te prind pe tine de urechi când îți bag pula-n cur să-ți iasă ochii ca la melc, da-ți-aș la muie cu căcat să-ți alunece până dincolo de amigdale!

        • Unu spune:

          N-ai avut somn, lua-te-aș pe mătărângă și pe tine și pe mă-ta după ce le las la odihnă pe celelalte purtătoare de pizdă din neamul tău de sugaci? Alea de la 18 la 45, să fie masa bogată?
          Căca-m-aș pe groapa ta să aibă mă-ta unde înfige lumânarea, ce smui?

          • strapon spune:

            BA! Voi prostii aveti gravitatie proprie, ca va adunati gramada ca mustele pe cacat. Vad ca a mai aparut un prostovan in PLM. UNU mai prost ca altu’…….MARS LA CACAT. Te arunci cu gatul in pula ca „Yndienii”. Te doare cand esti prost sceleratule?

        • Unu spune:

          Pe tine, strapon, te doare când te iau pe măciucă, futu-ți familia-n gură de la cel cu barba sură pân’ la cel cu țâța-n gură de la cel cu botoșei pân’ la cel cu 43, pula-n cur tu să ne-o iei mie și yugoslavilor mei! Na, lua-mi-ai mielu’ la trântă, că-ți făcui și-o „poiezie”, pula mea-n gură să-ți fie!
          Futu-ți rasa, casa, masa, neamurile, biserica, groapa, cristelnița, crucea și dricul!
          Căca-m-aș pe pieptul tău când vei da colțul, chiar înainte de-a te pune-n copârșeu, să-ți miroase a flori când te-o așeza-n groapă, lua-ți-aș pe mă-ta-n pulă că a adus pe lume un jeg ca tine, mai bine te căca la gard să te mănânce porcii, în familia mă-tii de jeg care înjuri pe toată lumea pe aici, credeai că numai tu știi să înjuri?
          Mulțumit, sau mai vrei?

          • Strapon spune:

            Mai vreau să-mi guiți cum prindeai tu „YUGOSLAVII ” .
            YNTELIGENTULE. Lu prostovanu’ celălalt nu-i răspund că oricum nu înțelege, nici tu.

          • Unu spune:

            „Dăcât atât”!

          • Unu spune:

            De fapt strapoane am greșit, erau sugioslavi!
            Ai priceput, sugioslavi, lua-o-aș pe aia care-ți suflă la ureche seara în carici s-o fac elice să te mai răcoresc puțin pe căldurile astea!

        • afilon spune:

          Straponule, vad ca-ti place sa te pulaie sirbu’ pe stil vechi! Io zic sa-ti schimbi numele in strapoff sau autofellatio!

          • penisbeat spune:

            Nu ii mai dati atentie ca fix asta vrea. E un loser care plangea ca o pizda pe fb la un moment dat ca nu stiu ce zicea pitici. Plin de cosuri pe fata, cu o mecla ca spatele pulii, o figura pe care nici o mama nu ar putea-o indragi. Asa isi duce el viata, plangand pe aici si bagandu-se in seama. Nu ma mira ca l-au speriat astia si ca ia foc planeta, probabil nici nu ies des din casa de frica.

    • Oana spune:

      Când era bunica fată
      Se pișa ca o săgeată!

      • Unu spune:

        Eu cred că o sugea ca o ventuză.

        • Strapon spune:

          Ești plictisitor de prost, fără ymaginație, la fel că prietenii tăi. De fapt singura voastră ymaginație este sa va ymaginați că aveți ymaginație.
          Faceți o horă in trei că sunteți compatibili.
          Penisbeat nu fi deprimat, încă ești preferatul meu. Prostălăului nu-i răspund, nu merită atenția mea.

  • Valcu spune:

    Cred că și tu scriitorului, ca și mine, ești total dezinteresat de încălzirea globală. Avem amândoi un fizic astenic pe care îl doare în pula de căldură. De aceea pot fi sigur că e un articol plătit și comandat de UE. Lasă grașii să transpire că și noi suferim de frig iarna.

  • Lugenpresse respecter spune:

    Nu mai scrie pe internet, pentru ca smartfonul si rauterul sunt dispozitive electrice, iar consumul tau de electricitate incalzeste planeta.

    Daca vei reusi sa reduci emisia per capita din Romania de la o tremie din CO2-ul emis per capita in Anglia/Australia la, nu stiu, zero, plm, sigur se va raci planeta. Daca nu vom trai si mai jalnic decat negrii din Baltimore, nu e bine.

    E necesar ca elevii sa aduca din nou la scoala maculatura si borcane, sa umblam cu sacosa refolosibila in buzunar, romani maghiari germani muncitori tarani intelectuali, pe diversitate copiii lumii canta pacea, alimentatie stiintifica, imperialist ruslan cade-ti-ar bomba-n ocean, si cu rezilienta sa facem din tun tractoare, ceva moristi pe ogoare.

    Pacat ca majoritatea romanilor isi amintesc, din experienta personala, ce convingator era data trecuta cand s-a incercat schema cu sloganele ascunzand saracia. Te vom tine minte. Iti vom oferi sulul de hartie igienica al lui Rebengiuc, sa te stergi pe la gura, cand Joianis va fi evacuat de Black Hawk din Pipera, iar tu vei fi lasat aici ca in Saigon sau in Kabul.

    Related https://www.youtube.com/watch?v=RQRqr9_jw5I

  • Iiii spune:

    Ia uite bă, alt special care știa el temperaturile REALE în comunism. Te pomenești că erai prieten cu Ceaușescu.

    • Unu spune:

      Eram șogor cu tac’tu.

    • Unu spune:

      Eram șogor cu tac’tu, îl înlocuiam și ajutam în același timp cu „mentenanța” lu’ mă-ta să nu-i crească temperatura peste limită!
      Am revenit cu precizări, că la cât de dobitoc ești sigur n-ai înțeles din prima!

    • GP spune:

      Cum mai sunt şi ăia care ştiu că „pe-atunci” nu se suferea de foame, băi! Aveam de toate!

  • Dan spune:

    Incalzirea globala exista si nu cred ca nu este roman de peste 30 de ani care nu sa poata confirma personal, adica daca nu este marlan. Pe vremea cand eram copil erau ierni in Romania, mai, nene, cu zapada pana la genunchi, de faceam cazemate, oameni de zapada si mergeam la sanius. In prezent, nu mai poti.

    Ca ar exista un ciclu si ca o „sa-si revina” vreodata pamantul si iernile in Romania, nu stiu, dar eu zic ca este mult greu de dovedit existenta ciclului aluia decat absenta zapezii progresive in ultimii 30 de ani.

    Suntem mult mai multi decat existam vreodata, nu ne putem compara nici cu anii 70 sau 80 (ca cineva postase un film de pe youtube cu iarna din America), caci pur si simplu nu existau atatea masini civile cat si de transport (tiruri) sau chiar barci ce veneau din America cu containere de plasticuri. Diferenta este enorma in 30 de ani, nu poti sa compari 1970 cu 2000.

    Solutia? Da, trebuie sa ne oprim brusc din tot: masini, benzina, electricitate, dar cine este dispus sa o faca? Sau cine este dispus sa incerce o reducere progresiva? Nu va incredeti in Vest, sunt niste smecheri si speculanti tare, toti leftistii si sarlatanii ce vorbesc despre climate change de fapt vor sa vanda ceva. Nu vand compresoare de gaz, ca vand panouri solare. Nu vand masini, ca vand masini cu baterii. Adica aceeasi poluare daca nu chiar mai mare. E gata, bos. Vine sfarsitul lumii, avea dreptate Dorel de pe casa scarii. ca doar nu e fochist la boiler degeaba.

    • Dan spune:

      barci ce veneau din China in America*

    • afilon spune:

      Cind ajung acasa iti pot trimite link la poze cu zapada pina la briu in Timisoara in decembrie 2012 si decembrie 2018 si fac pariu cu tine pe un Metaxa de sapte stele ca si-n iarna asta va ninge de va rupe.

      De cind ma stiu eu (si-s ceva ani!) asta e periodicitatea iernilor cu zapada multa in Banatul natal: 6-7 ani.

      Tii pariul?

        • Unu spune:

          În 2000 a început să ningă pe 1 ianuarie la ora 5:00 dimineața, atunci am plecat de la restaurant și începuse! Până am ajuns acasă, ~5 minute, se așternuse cam un lat de palmă, la 14:00 când m-am trezit, n-am mai văzut mașina în parcare!

        • fulminator spune:

          am anteles. deci tu faci parte din marlani, sectia speciala de youtube.

          mah, nu o sa stau sa-ti explic la fiecare in parte, de exemplu cum ca in primele secunde din videoul primului link apa nu este inghetata, ce inseamna ca nu este frig indeajuns sau pe o perioada indeajunsa, iar pomii par mai degraba suflati cu promoroaca.

          nu o sa stau sa-ti explic si de ce cateva zile de viscol nu pot acoperi o iarna intreaga care ar trebui sa dureze minim 2 luni in clima Romaniei, si de ce este foarte, foarte rau sa ai temperaturi de primavara ca sa inmugureasca copacii si apoi sa inghete din nou.

          nu o sa caut nici media temperaturilor de la an la an, caci niste filmari HD cu drona bat orice statistica pentru orice om, indiferent cat de nesubiectiv se crede. Ca TOCMAI DE_AIA AM ZIS: cand ati vazut voi o iarna din aia corespunzatoare in ultimii ani? Asta daca aveti catre 40 de ani. Si trebuie sa fiti foarte marlani sa spuneti ca da.

      • GP spune:

        @Afilon: Ia zi, cât a ţinut ninsoarea aia din 2018, că e cel mai recent exemplu de-al tău?

        Şi dacă iarna asta nu ninge-n Timişoara de rupe, caci tu zăpadă de acoperi din Şag până-n Aradului?

        • afilon spune:

          Din 16 decembrie pina la sfirsitul lui ianuarie.

          Va ninge. SI vezi ca iarna se termina-n 21 martie, oficial.

          • GP spune:

            Al dreacu’, înseamnă că iar am greşit oraşul… Muma lui de diluant.

            Puteam să jur că a nins vreo două zile mai serios, şi a mai dat de câteva ori câte-un fulg răzleţ. Asta e, oi fi visat io. Da’ lasă că anul ăsta trec la calendar. Numai bine, să mi se zică peste vreo 2-3 ani că în iarna lu’ ’23 erau troienele cât catedrala şi că poluarea de fapt face bine la sănătate şi la mediu.

    • Unu spune:

      La exemplele date de afilon adaug iarna lui ’95 și ’96!
      A început să ningă după 20 octombrie ’95 și s-a topit zăpada în prima decadă a lunii aprilie ’96!
      A început să ningă după 1 noiembrie ’96 și s-a topit zăpada la începutul lui martie ’97, a fost mai blândă iarna atunci!
      În ’93/’94 februarie a avut temperaturi de -17, -18, -19, era suită ca la rummy!
      În perioada 4 ianuarie 1995-28 februarie 1995, am avut o lucrare lângă Craiova, a fost puțină zăpadă dar frig de crăpau pietrele!
      Iernile de mai sus, le-am făcut sub cerul liber, nu mă poate contrazice nimeni!
      Poate la tine în birou era cald, afară era iarnă în toată regula!

  • Milmoi spune:

    Ce e cu apucaturile astea de Greta Thunberg pe tine ba pizdiflex? Ai intrat in USR?

  • scy spune:

    si tu brutus te-ai vandut bolsevicilor?

    kek

    radem glumim dar many such cases, my man’s gotta eat

  • afilon spune:

    „Radu spune:

    ce idiot e asta. are impresia ca cazuri random spun ceva despre medie. imbecilu nu intelege logica elementara dar behaie pe internet. pula mea de analfabet sinistru, ba voi ar trebui sa n-aveti voie sa vorbiti in public.”

    Am raspuns la intrebarea lui dan „cand ati vazut voi o iarna din aia corespunzatoare in ultimii ani?” Ce altceva ar fi trebuit sa contina raspunsul in afara de „atunci, atunci si atunci”?

    • Strapon spune:

      Ce ziceam eu prostălăule?

      • Unu spune:

        Ziceai că ești disperat să fii cuckold sugioslav?

        • Strapon spune:

          Taci YOBAGULE!

          • Unu spune:

            Muyeeee, futu-țy famylya-n cur de jegos, uyte că nu vreau să tac, lua-te-aș pe belytă de gherțoy!
            Ya la găuri să te deschyzy la mynte, kăka-m-aș în spynarea ta să zyci că viy de la moară să aybă mă-ta cu ce face mămălyga!
            Mă-ta aya care o suge pentru o lyngură de cyorbă!
            Rasa mă-tiy de bou!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Adaugă un comentariu