Bacalaureatul e degeaba ( și la fel și licența)

A mai trecut un Bacalaureat și, la fel ca și pe cele dinainte, și dacă l-ai luat, și dacă nu l-ai luat, semințele același gust are. Să ne uităm puțin pe graficul ăsta glorios făcut de Hotnews care explică gradul de promovabilitate din preistoricul an 2004(când am dat eu) până azi.

 

rata-de-promovare-la-bac

 

Super tare, suntem din ce în ce mai deștepți, nu?

Nu.

După cum a observat și tipul ăsta, și ar putea observa orice om cu puțin bun simț, graficul ăsta demonstrează clar că Bac-ul a fost și este o glumă proastă. Rezultatele astea haotice la Bac spun mai multe despre examen decât despre elevi.

Spre comparație, uitați rezulatele la SAT, testul american echivalent, din ultimii 35 de ani. Fluctuațiile de medie sunt minuscule acolo. Și așa și trebuie. Pentru că atunci când dai un test standard pe o întreagă generație, nu ai cum să ai un salt al mediei de la un an la altul decât dacă unora le-au pus lecitină și miere-trăznet în apă și celorlalți azbest.

E fizic imposibil ca generația 2009 să fie aproape de două ori mai pregătită ca aia 2011 și cea din 2016 să fie la mijloc. Tot ce spun rezultatele astea la Bac e că e un test inconsecvent și incapabil de a măsura real ceva, orice. E ca și cum ai compara prețurile in diferiți ani la un kilogram de roșii și kilogramul s-ar schimba de la an la an. Anul ăsta are 800 de grame. La anul are 600.

A doua chestie evidentă este corelația între camerele de supraveghere proaspăt instalate și picajul sinistru din 2011. N-are cum să fie o coincidență. E clar că până atunci, până la jumătate din cei care luau Bac-ul, îl luau pe nașpa, prin copiat. Restul pe bune, sau tot pe nașpa dar prin diferite alte metode.

Altă chestie evidentă e că în ultimii ani, metodele de copiat s-au îmbunătățit și adaptat camerelor, dar și că politicienii au scăzut greutatea Bac-ului, ca să îl ia mai mulți tineri, să fie mulțumiți, să tacă din gură și să voteze.

Deci e evident că Bac-ul nu are nici o relevanță în a măsura cât de pregătită e o generație și ce a înțeles din școală.

Dar nici la nivel individual, dacă rata aia ar fi constantă, nu ar fi util.

Pentru că nu numai că măsoară prost, dar măsoară prost niște cunoștințe complet inutile mai încolo. Am 11 ani de când am dat Bac-ul și am uitat complet atât literatura noastră mediocră cât și istoria noastră mediocră. N-am fost la real. Dacă eram, nu uitam matematica, că e universală. Dar n-avem cum să dăm toți la mate și să ne facem matematicieni și fizicieni și chestii, că e nevoie și de alte lucruri pe lume. Ai spune că ăstea sunt utile. Da, sunt. Dar mai departe de nivelul elementar sunt utile la 10% din populație și atât.

Păi și atunci ce măsoară Bacalaureatul?

Conformismul. Capacitatea de a depune o muncă inutilă doar pentru a demonstra că ești capabil de asta. Probele în sine sunt irelevante. Singurul lucru măsurat pe bune de Bacalaureat e capacitatea elevului de a stoca informații inutile și neplăcute doar pentru că asta cere societatea de la el. Capacitatea de a face ceva care nu ajută pe nimeni, pentru că ți se cere. Dresaj. La fel ca și drepți-culcat în armată. Societatea îți spune să sari pe loc și vrea să vadă cum te strădui să ajungi cât mai sus, fără să te întrebi „de ce?”

Totuși, de ce?

Pentru că asta vrea angajatorul de la tine. Nu să știi când a domnit Ștefan cel Mare. Ci să știe că în caz de te pune să înveți când a domnit Ștefan cel Mare, o să o faci, fără să pui întrebări. E doar un test de disciplină și răspuns la comenzi. Dacă Bacalaureatul ar fi constat în croșetat un mileu de 10 pe 10 metri, ar fi fost același lucru. 60% dintre elevi ar fi muncit sârguincios la el luni de zile, 40% și-ar fi băgat pula.

Iar angajatorii i-ar fi aplaudat la fel pe ăia 60% pentru că au capacitatea de a face ce li se cere fără să își pună întrebări, oricât de stupid ar fi.

Dar dacă este evident degeaba, de ce fiecare generație se obosește cu Bac-ul?

Două motive:

1. Elevii sunt proști și influențabili. Ei chiar cred sincer că Bacalaureatul este absolut esențial, important, examenul maturității și le va marca viața. Pentru că asta le spun profesorii. Ca să se sperie și să vină la pregătire. Profesorii perpetuează mitul Bacalaureatului ca chintesență a învățământului și pe ei înșiși ca cheie a acestui profund complex examen, ca să arunci cu bani în ei. Mii de profesoare de română ar muri de foame dacă n-ar fi zeci de mii de elevi anual care să vină la ele acasă și să scrie comentarii literare după dictare. Asta e șărlătănia meseriei.

Ca vrăjitoarea care-ți spune că ai destinul înnodat și blestemat cu argint viu și trebuie să-i dai 10 milioane să te scape, și ăștia îți spun la fel ca să le dai bani de pregătire pentru bacalaureat. Fără de care destinul tău e complet futut.

2. Tehnic, e necesar din cauza unui cerc vicios. Automat dacă un examen poate fi luat de toată lumea, el devine nesemnificativ și, în același timp esențial. Pentru că dacă nu-l iei, înseamnă că nu ești capabil să faci ce face toată lumea. Iar dacă îl iei, mare căcat, nu ai demonstrat nimic. Că l-a luat aproape toată lumea.

Și de-aia îl cere orice angajator. Pentru că vrea dovada aia că ești ca toată lumea, nu un ciudat. Și de-aia e presiune pe minister să fie ușor și să-l ia toată lumea. Ceea ce înseamnă că dacă îl iei, nu te angajează nimeni cu el. E ca măsuratoarea aia de la roller-coaster. Trebuie să ai minim 1.40 ca să te sui în el. Dar nu te suie nimeni gratis că ai 2 metri sau 10 în Bac. Doar îți dă voie să participi la piața muncii.

Ce bine totuși că există facultate. Adică acolo chiar nu mai e așa, aia chiar contează, nu?

Lol. Nu.

Spun că e cerc vicios pentru că, o dată ce Bac-ul a devenit accesibil pentru toată lumea, angajatorii au căutat următoarea treaptă de departajare. Facultatea. Să fie totuși ceva după care să-și dai seama cine e deștept și cine nu: diploma de licență. Și aici intervine cercul vicios. Cum asta a început să se ceară peste tot, a intervenit presiunea ca și astea să fie accesibile pentru toată lumea. Politicienii s-au conformat, a devenit și asta irelevantă. Nu te angajează nimeni doar cu diplomă de facultate. Trebuie să ai experiență pe CV, internshipuri neplătite (să demonstrezi capacitățile de sclav) și multe alte chestii. La fel ca și facultatea, diploma de licență doar îți dă voie să participi pe piața muncii.

Hei, taică-miu avea o vânzătoare angajată cu salariu minim pe economie care terminase științe politice. Sau relații internaționale. Nu mai țin minte clar. Poate amândouă. Poate erau două vânzătoare diferite.

Dar Radu, măcar la facultate învăț chestii care o să mă ajute în carieră, nu?

Foarte puțin probabil.

80% dintre absolvenții de facultate de la noi profesează într-un domeniu care nu are absolut nici o legătură cu ce au învățat la facultate.

Poți să te ștergi la cur cu lucrarea aia de licență la fel de tare cum te ștergi la cur cu diploma de Bac. Mă refer doar la cunoștințele acumulate pentru a le lua. De ălea e șansă de  80% nu o să ai nevoie niciodată. E foarte mare. Dacă ar fi la pariloto n-ai sta pe gânduri să pariezi pe ea. De ce să nu faci asta și în viața reală.

De hârtii o să ai nevoie, pentru că, la fel cum am spus mai sus, fără ele n-ai voie pe piața muncii. Doar că pentru a le lua, o să trebuiască să acumulezi multe cunoștințe de care nu o să ai niciodată nevoie.

Și nu te aștepta ca hârtiile alea, dacă le iei în țară, să te ajute cu ceva în străinătate. Știe tot Universul că diplomele din România sunt curpapir. Du-te în Germania cu una, să încerci să te angajezi, să vezi cum reușești să faci un neamț să râdă.

Deci tu vrei să spui că tot ce învăț în 15+ ani de școală e cel mai probabil degeaba.

Materiile în sine? Da. Dar școala te învață niște chestii esențiale în carieră. Doar că nu-s ălea din curriculum.

1. Te învață să asimilezi informație inutilă și neinteresantă doar pentru succes viitor.

2. Te învață să stai cu capul plecat și să asculți oamenii din poziții autoritare.

3. Te învață să te conformezi la niște reguli absurde fără să le contești, doar pentru a te adapta.

4. Te ajută să îți faci relații, cunoștințe într-un domeniu care te interesează. Își prezintă cururile pe care va trebui să le pupi și să le plătești pentru a-ți construi o carieră. Ca peste 20 de ani, cu puțin noroc, să ajungi și tu un cur pupat și plătit.

Astea patru lucruri le înveți la școală. Asta e tot ce atestă Bacalaureatul că știi să faci. Și sincer, asta e tot ce ți se cere de la un angajator în absolut orice domeniu. Restul înveți la fața locului.

Da. E un sistem prost.

Da. E un sistem alambicat, absurd, Kafka, coaie.

Da. E un sistem care determină o tipă să învețe 15+ ani chestii de care nu o să aibă nevoie niciodată doar ca să fie angajată să vândă țigări pe salariu minim pe economie. Chiar o ajută. Alelalte care aplicaseră pentru job aveau doar Bac-ul. Normal că asta a fost angajată. Putea să vândă țigări de la 16 ani? Putea. Doar că n-ar fi luat jobul niciodată atunci, că s-ar fi bătut pe el cu absolvente de științe politice care s-au ținut de școală și au CV-ul mai stufos.

Mulți o să nege că învățământul românesc e o șărlătănie și e degeaba. Nu că ar avea argumente. Ci că au investit foarte mult timp în el. Cu cât investești mai mult timp și mai mulți bani într-o iluzie, cu atât o să negi mai tare că nu e reală.

E super depresiv ce zici tu.

Ăhă. Și încă n-am terminat. Gândește-te la cercul ăla vicios. Cu cât crește numărul de oameni cu bac/licență, cu atât angajatorii o să caute ceva ce să distanțeze un viitor angajat de restul candidaților. Și așa o să se ajungă să angajeze taică-miu vânzătoare cu masterat. Ceea ce o să facă populația să plângă după masterat mai ușor. Iar politicenii îl vor da pentru voturi. Și atunci taică-miu va angaja o vânzătoare cu doctorat, care a făcut 20 de ani de școală ca, la 30 de ani, să fie o vânzătoare cu salariu minim pe economie și să le ia fața tuturor concurentelor doar cu masterat. Pare amuzant, dar gândiți-vă că prin anii 90, un procent foarte foarte mic de oameni făcea o facultate și un procent foarte foarte mic dintre slujbe cereau să ai o facultate. Acum slujbele nu s-au schimbat. Doar oamenii și cerințele. Trebuie să faci giumbușlucuri și exerciții de docilitate cu 4 ani mai mult astăzi pentru a te angaja decât acum 20 de ani.

Și așa va ajunge tineretul să muncească din ce în ce mai mult pentru a demonstra că e capabil să muncească. Zeci de ani pierduți. Sute de mii de tineri cu joburi pentru care nu-ți trebuie nici o pregătire, care în loc să producă de la 16 ani, sunt nevoiți să o mai ardă aiurea vreo 8, învățând lucruri de care nu o să aibă nevoie niciodată, doar ca să se poată angaja.

Pentru că sistemul de învățământ românesc e complet futut și inutil.

Noroc, tinere cititor. O să ai nevoie de el mai mult decât de diplomele alea pe care trebuie să le iei pentru că le are toată lumea.

Și nici măcar nu v-am spus partea cea mai tristă.

Există o parte și mai tristă?

Da. Faptul că o să îți dai seama de toate cercurile prin care ai sărit și ai făcut tumbe, de toți stâlpii pe care te-ai suit să aplauzi ca foca, de toate bețele după care ai alergat și le-ai adus înapoi pentru că așa a vrut stăpânul, de inutilitatea tuturor acelor ani pe care un sistem defect te-a forțat să-i pierzi abia la mult timp după ce au trecut și când deja nu mai ai cum să-i recuperezi.

Am 11 ani de când am luat Bac-ul. 7 de când am terminat o facultate. Și tot ce mi-a rămas în urma lor e doar un gust amar, de timp pierdut. Asta e cel mai absurd. Că am norocul de a activa într-un domeniu în care nu m-a întrebat nimeni niciodată dacă am terminat 4 clase. Nici măcar de hârtiile alea care demonstrează că am fost dresat de mic să latru la comandă nu am nevoie. A fost totul complet degeaba. Nu doar 99% degeaba, ca la voi.

 

 

***

Comentarii (186)

  • saracu spune:

    Mai angajează tactu? Dă și bonuri de masă? Întreb pentru un prieten.

    • If0014 spune:

      Nu glumi cu lucruri sfinte!

      Vreau sa angajez si eu un junior care sa nu stie mai nimic, dar sa aiba suficienta minte-n cap ca sa invete tot ce are nevoie. Si, evident, fac interviuri. Chem oameni cu CV-ul cat de cat aranjat, cateva luni de experienta pe joburi tipice de studenti, cu facultate terminata. Pana acum a fost un dezastru. Tot ce am vazut – zero personalitate, fara exceptie! Si la finalul unui interviu in care unei candidate care n-a reusit sa scoata o fraza coerenta i-am mai dat o sansa si i-am spus sa puna si ea o intrebare despre noi – poate ma uimea cu o perspectiva noua, ceva, tot ce am obtinut a fost un „dati si bonuri de masa”?!?

      • mihai spune:

        Depinde in ce domeniu vrei sa angajezi :D daca este ceva pe design, UI/ux sunt interesat.

      • The Dude spune:

        LOL

    • Xyz spune:

      Bre, si eu ma numar printre aia care lucreaza intr-un domeniu care n-are nicio treaba cu ce a studiat. Dar ca tipa care a terminat stiinte politice, sa stii ca nu ajungem toate vanzatoare. Unii ajung copiraitari. Mai depresiv ca salariile unui junior sunt la fel de atractive ca ale unui paznic.

  • Silviu spune:

    Deci sa ma bucur ca n-am invatat la bac si l-am luat cu ce am stiut?

    Apropo: si eu lucrez intr-un domeniu total paralel cu ce am studiat la facultate. Repet: studiat. Ca de invatat ce fac acum am invatat singur.

  • Condoleanțe spune:

    Am plecat în Italia in 2004 fix după bac știam că las Facultatea pentru tras la plug și nu-mi părea rău. Acum după 11 ani lucrez cot la cot cu directorul unui hotel și din septembrie vom face parte din primul lanț hotelier strict italian din regiunea Piemonte, de unul mă voi ocupa eu. Fără diplome traduse, fără recomandări și fără cursuri de limba italiană. Diploma de bac n-a folosit la nimic singura ei utilitate poate ar fi fost sa mai pierd vreo 4 ani în plus. Chiar e degeaba!

    • Radu Post author spune:

      da si mie o mie de euro., bos

      • Condoleante spune:

        Bos nu umblu cu multă valută la mine dar las de-o bere cu toată plăcerea, ești unul din putinii oameni cu care rezonez cam pe toate domeniile.

      • NeiubitorDeCiori spune:

        Sa moara Formatia de nu esti fanul meu.

    • Condoleanțe spune:

      Ce proastă ești Vasile, trăiască-ne mă-ta

      • Condoleanțe spune:

        Ce manelist prost mai ești, să moară mă-ta în țațele goale dacă nu știi cine-i la gravatar

    • gica spune:

      Asta ramane de vazut. Eu nu cred!! :)))) Traiesc si eu in occident si nu e chiar asa usor sa ajungi sus fara sa inveti.

      • Dan spune:

        NU trebuie sa ajungi sus, doar sa tii capul deasupra apei fara sa tb sa sari tot timpul pe varfuri.

    • Kathy Bates spune:

      Cică se duce Bulă în satul natal şi îl întreabă mă-sa cu cratimă ce lucrează în Bucureşti.

      – Oooo, lucrez cot la cot cu profesorul Irinel Popescu la clinica de transplanturi.
      – Chiar aşa, cot la cot cu el!?
      – Ba chiar sunt mai important ca el, dacă nu îi împing eu targa cu pacientul, n-are profesorul ce opera!

    • Deformatorul de Opinie spune:

      Sa va spuna mosul ce a invatat la Faculta, Managementul Institutiilor Europene, adica un fel de Stiinte Economice cu 2 perechi de coaie:
      – la capitolul economie, finante stateam bine de copchil de cand traficam timbre,surprize, ace ,brice si carice. Da lipsea marketingu, tata.. adica talentul ala de a inveli orice cacat in sclipici si scoate pret dublu pe el.
      Marketingul si analiza SWOT (Strengths / Weaknesses / Opportunities and Threats)
      Pai la orice in viata bagi o analiza SWOT apoi dai cu un strat de marketing si cha-ching.. apar rezultatele -> fie ca vrei sa futi bunaciuni, fie ca vrei sa te lansezi in afaceri pe cont propriu, fie ca infloresti la greu un CV sa inhati jobul dorit.
      Concluzia: inveti sa folosesti defectele sistemului in favoarea ta !!!

      Decat sa fii un hamster ce alearga pe roata fara sa stie de ce, faci un pas in spate, vezi bine cum sta treaba si iti gasesti nisa potrivita in a exploata sistemul asta stramb. De ce sa incerci sa-l schimbi si sa risti sa te mestece si sa te scuipe ca pe un rebut?
      Mai bine ramai tu acelasi rebel, mizantrop, dar deghizat cu o spoiala de marketing si iti faci treaba bine mersi. Si uite asa poate reusesti si sa futi sistemul.. din interior de la caldurica.
      Am fost oaia neagra in liceu, exmatriculat..transferat de la un liceu la altul (Bac 9.02), rockerul rebel si anarhist in faculta (licenta 8.78), iar acum sunt milionarul (in lei deocamdata) cu plan de pensionare in urmatorul cincinal.

      Si nu..nu am sa arunc cu bani in nimeni. :P

      • Kathy Bates spune:

        De fapt voiai să postezi asta pe artaseductiei.ro, dar ai dat clic pe butonul greşit.

        • Deformatorul de Opinie spune:

          Ma pis pe tine si pe siteurile ce le promovezi

          • haha spune:

            a fost o gluma a lu kathy bates :))) greu te prinzi pentru unu cu 2 perechi de coaie

  • Un sclav spune:

    Centaure, statistica aia oribila provine (dupa parerea mea) si din faptul ca facultati precum cele private sau facultatile de Psihologie, Jurnalism, Stiinte Politice si alte rahaturi nici macar nu ar trebui considerate ca fiind facultati( sunt complet inutile si nu se face nimic).
    Sunt sigur ca lucrurile se schimba pentru facultati precum Poli (unde intenționez sa dau), Arhitectura, Medicina, Drept etc
    As vrea sa stiu părerea ta Centaur maret

    • Radu Post author spune:

      cu politehnica facuta la noi nu te baga nimeni in seama afara.

      • Tzone spune:

        Ba da, cu conditia sa termini Automatica, Calculatoare sau poate Electronica. Daca nu ai o facultate terminata si esti un programator excelent nu te baga nimeni in seama afara.

        • Janko Grahovac spune:

          >Daca nu ai o facultate terminata si esti un programator excelent nu te baga nimeni in seama afara.

          Probabil cea mai mare tâmpenie spusă pe thread-ul ăsta.

          Câți dintre programatorii români de la Microsoft crezi că au facultate? Așa,… după tine? Dacă vrei, îți fac eu cunoștință cu vreo 3. Unul din ei n-are nici liceul terminat că s-a cărat în 1999 pe când era clasa a XII-a.

          More to the point, zilele trecute o echipă de români a vândut o aplicație pe un tenculeț de bani (peste 10 milioane de dolari). Unul din echipă abia a făcut 18 ani, celălalt are vreo 27 dar s-a lăsat de facultate în anul II iar cel de-al treilea are facultate. Dar de Jurnalism. IT a învățat singur.

          Mai vrei? Că pot să continui așa încă vreo 10 mii de cuvinte.

          IT-ul e o chestie foarte competitivă și în care nu prea există „poate” (mă refer de la senior developer în sus) – ci există „știi să faci” sau „nu știi să faci”. Atât. Nu dă nimeni doi scuipați pe câte hârtii ai.

          Adobe a respins absolvenți de MIT ca să ia copchii din Polonia cu 10 clase. De ce? Pentru că polonezii cu 10 clase pasionați pur și simplu știau mai multe din lucrurile de care Adobe avea nevoie.

          Deci mai ușor cu pianul pe scări. Politehnica nu valorează decât cu doi scuipați mai mult decât Psihologia sau Studiile Europene. Dar asta nu-i greu căci să fii mai bun decât SNSPA poate și câinele meu.

          • gica spune:

            Corect!!!!!!!

          • copci spune:

            Pai elevii de liceu au numai avantaje fata de absolventi:
            – sunt tineri si foarte docili, usor de folosit ca sclavi
            – sunt mult mai ieftini, cred ca au dat lovitura vietii ajungand la o corporatie

            Da, au mai multa imaginatie, e adevarat, iar cei care au scapat de facultate, au mintea mult mai limpede si orientata spre cunostinte.

          • Vasile spune:

            Pentru fiecare poveste de succes cu programator angajat la 15 ani la [introdu firma smechera de IT care nu e neaparat angajator bun dar suna bine la petreceri sa zici ca esti angajat acolo], exista sute de ingineri mediocri care au mers pe ideea ca facultatea nu conteaza si acum sunt experti la dat ciocane in PHP.
            Facultatea nu e chiar degeaba, cel putin in IT si cel mai bine e sa iesi din ea stiind ce si cum sa inveti. Pentru ca in industria asta o sa inveti toata viata, daca vrei sa ramai relevant.
            Depinde de la om la om, dar eu la varsta respectiva nu stiam cum sa invat un limbaj de programare, cum sa inteleg un algoritm, cum sa citesc o caruta de cod sau sa fac o structura de clase cat de cat coerenta. In facultate am invatat niste chestii de baza, care m-au ajutat sa imi gasesc un loc de munca, unde am invatat „meseria”, ca sa spun asa. Dar totul e incremental, daca nu ai cunostintele de baza, nu ai pe ce sa construiesti cunostintele avansate.

          • Sorin spune:

            Prietene, sa stii ca imi dai sperante.

            Dar in IT din ce vad eu e greu sa intri fara o diploma, mai ales din cauza ca se face discriminare pe baza scutirii de impozit de 16%.

            Acuma probabil o sa zici ca pentru cei mai valorosi dintre programatori scutirea aia este nesemnificativa, si oricum se aplica doar la noi in tara.

            Dar de unde sa capeti exprienta ca sa pleci in afara? Cat noroc sa ai sa te ia cineva intr-o companie unde sa te si invete ceva, totul fara diploma?

        • Gigel spune:

          fals, e cerere prea mare de programatori competenti ca sa-si permita sa-i angajeze doar pe aia cu facultate. Asta n-o spun eu o spun cunostinte angajate prin londra cu o facultate de sociologie neterminata in spate.

          nu mai manca cacat aiurea ca influentezi copii

        • doru spune:

          Sunt programator si recruiterii se roaga de mine sa particip la interviuri chiar daca primul lucru care il spun este: I quit university and I don’t have a diploma

          • If0014 spune:

            Cei mai buni doi programatori pe care-i stiu abia si-au luat BAC-ul cu bani la 30+ ani, si asta deoarece sistemul i-a facut sa aiba nevoie de hartia aia – fara legatura cu ce fac ei. Dar mai stiu si programatori geniali care au facut frumos Automatica sau Matematica. Nu conteaza daca ai sau nu facultatea – conteaza ce stii. SI, evident, sa stie lumea ca existi, ca daca mananci ghinde printr-o pestera degeaba esti programator genial.

        • Crocozaur spune:

          Am abandonat facultatea in anul II (informatica) din cauza ca era frectie la piciorul de lemn si am preferat sa studiez pe cont propriu. Am facut ceva proiecte pentru o firma din SUA. Apoi am lucrat 3 ani in Germania ca programator si am primit oferte foarte concrete sa ma mut acolo definitiv, pe care le-am refuzat. Culmea e ca nu vorbesc limba germana deloc! Dar engleza e perfecta. Azi sunt software architect la 28 de ani la o firma multinationala, ceva mai mica ce-i drept, cu posibilitatea de a deveni CTO in cativa ani. …Cred ca am fost bagat in seama destul de bine.

        • primataCu3coaie spune:

          coix , daca tu nu esti in stare sa inveti ceva singur, fara sa-ti bage altu pe gat cu forta , e problema ta.. eu am invatat programare la 11 ani , m-am lasat de facultate ca era degeaba si acum lucrez pe bani frumosi + oferte de munca in afara dar nu ma car de lene ca merge si aici

      • Ionut spune:

        Ba cu politehnica facuta la noi te baga in seama afara. Problema e ca 70% dintre oamenii care sunt la poli sunt acolo, si ei, doar pentru o diploma si nu pentru altceva. Aviz lu nenea care a terminat electronica: tu esti inginer. tu ar trebui sa fii in stare sa proiectezi un panou. Si daca-ti deschide cineva unul, sa iei o carte si in juam de ora sa intelegi ce-i acolo; ca de aia te numesti inginer.

        • Jimmy Russles spune:

          @Ionut
          mai, eu am tratat si eu sistemul cum m-a tratat el dupa ce am avut o revelatie in anul 2. adica mi-am bagat picioarele. cu ce zici tu acolo eu sunt complet de acord. „Ar Trebui” sa stiu sa fac multe. nici ei nu m-au invatat, si cand am vazut ce labareala e acolo, nici pe mine nu m-a mai interesat.
          nu o sa fac foamea, ca am bagat pe programare in timpul meu liber, si am si licenta de facultate tehnica acum. dar nu ma socotesc inginer. nu simt nicio mandrie ca „mama mama ce facultate tare am facut, ia uite valoarea mea”.
          pe ce ma angajez acum e ce stiu si am invatat singur. nu am vazut vreo pozitie in care se cere ce am facut la facultate.
          de aia ma zgarii pe ochi, ca puteam sa fac ASE in 3 ani, nu 4, tot singur invatam programare, si tot aia era acum. si nici nu mai cheleam.
          sunt inginer ca asa scrie pe diploma. mai sunt multi ca mine, si-mi pare rau, ca nu „ar trebui”. dar daca vrei ce „ar trebui”, jet in afara. aici in RO lucrezi cu ce ti se da.

          • Sergiu spune:

            Nu te invata nimeni nimic. Inveti tu. Rolul cursurilor e sa te ghideze, sa-ti dea o idee de ce-ar trebui sa inveti tu. Normal ca ajungi ratat cu master daca toata viata ai asteptat sa-ti dea altii si n-ai priceput ca esti singurul responsabil de viata ta.

      • pulitehnica spune:

        Nu numai ca nu te angajează, dar 3 ani(la informatica cel putin) te dresează sa înveți cacaturi folosite acum 15-20 de ani in industrie si cu care nu te angajeaza decât vreo 4-5 firme in Romania, si nu stiu de ce nu cred ca avem in fiecare an 200 de oameni angajați pe la nVidia, Oracle, plm etc. Daca nu te angajezi la firmele alea facultatea ai facut-o asa, teoretic, ca nicio firma mai noua de 5 ani nu-i destul de cretina sa-si facă infrastructura in ceva dezvoltat acum 40 de ani pe punch carduri si va trebui sa înveți tehnologii noi care oricum n-au o treaba cu ce ai facut la facultate.

        Daca încerci sa aplici in afara si le zici angajatorilor ca stii doar ce ai facut la facultate încep si rad de tine si-ti zic sa mai încerci la anu, sau deloc. Si cam asa o sa fie in câțiva ani si in Romania cand o sa se mai modernizeze fi. Romania, țara cu cei mai mulți IT-ști care habar-n-au cu ce se mănâncă.

        Daca așezi un pulitehnist random la masa si il intrebi daca-i place ce face la facultate o sa-ti zica ce chestii mișto si high end face si ce cariera stralucita o sa aiba el pe la IBM sau Google. După 2 ani il vezi la Flanco si-ti zice de reducerea la televizoare, tre sa amâne putin plecarea la IBM.

        Bafta la politehnica, spera sa ai media vârstei profesorilor sub 50 de ani

        • Dragos spune:

          Mare adevar ai grait. Respectele mele si centaurului care a scris un mare adevar si dumitale!

        • Nagy Zoltan spune:

          Stii, algorimtii folositi sunt cam aceasi de 20 de ani incoace. Cautarea binara, backtracking etc nu s-a schimbat doar pentru ca il scrii in C# sau Java. E logic si evident ca o facultate de invata din toate cat poate el, nu te specializeaza. Daca dai de ceva special, folosit doar in firma cutare asta e. Pentru 90% din firme, care sunt pe facut siteuri credema ca se aplica materia tehnologii web si retelistica la fel ca acu 10-15 ani

      • cimi spune:

        WOW!!!1 Discuție despre Poli la piticigratis. :))

        Diplomele contează afară la o chestie ne-evidentă – obținut permise de muncă, vize și alte chestii de gen. În State dacă ai master iei green card mai repede. În Anglia, cât încă mai aveau faza cu permisul de muncă, făceai dosărel cu toate împlinirile tale și ei le traduceau în puncte. Nu strângi punctele, stai acasă.

        Altă chestie pozitivă e asocierea cu cei mai buni din generația respectivă, e un positive feedback loop. Ai colegi harnici și deștepți, ai șanse mari să te recomande pe unde ajung ei. Ai avut colegi harnici și deștepți în generațiile anterioare, apare facultatea ta pe radar la recruiteri. Nu contează că nu facultatea i-a făcut harnici și deștepți, contează statistica de ce oameni ies de-acolo.

        Ca materie, calitatea profesorilor, a locului, distracției, ce vrei tu, era jale și tristețe. Și acuma mă apucă dracii când mă gândesc. Sunt excepții și se schimbă lucurile treptat. La A&C la Poli în București, spre exemplu, se implică destul de mulți studenți în organizarea anumitor cursuri. Sunt câteva grupuri și câțiva oameni care organizează cursuri ne-legate de programă, învață studenții să contribuie la open-source, fac event-uri sociale etc. Din punctul meu de vedere, ei au un impact mult mai mare impact asupra vieții studenților din timpul facultății și de după decât șleahta de dinozauri care era la putere când încă eram eu pe-acolo.

        • Laura spune:

          Iei, simt că fac parte din ceva pozitiv expus pe piticigratis :))

      • Claudiu spune:

        Mai documenteaza-te

      • Iscar spune:

        mananci rahat si te mai crede lumea ;) am terminat Poli in Iasi (TCM-ul) in 2006 si jumatate din grupa de la facultate, lucram intr-o tara europeana in domeniul aeronautic. Scoala e cea mai sigura cale catre un viitor sigur cu un salariu decent.

    • Jimmy Russles spune:

      pot sa confirm, poli e la fel de inutila ca psihologia, cu exceptia ca trebuie sa tocesti de vreo 50 de ori mai mult pentru niste examene de care nu te intreaba nimeni cand vrei sa te angajezi.
      intr-un an, nu in 4, daca te tii de treaba, poti sa inveti singur de pe net ce domeniu vrei tu.
      asa ca baga-te la un easy mode ca sa ai si tu o diploma, care tot degeaba o sa fie dar macar nu-ti mananci ficatii cu niste fosile care la 80 de ani inca nu se pensioneaza.
      in 4 ani de facultate am ramas cu niste concepte care puteau fi usor condensate in 1.5 ani.
      restul e filler ca sa mai intre niste bani in buzunarele unora.
      opresc rant-ul aici ca daca ma ia, termin maine comentariul asta.

      singura chestie buna pe acolo e ca sunt unii profi care pot sa-ti faca o lipeala cu niste angajatori de nubi, de la care, daca merge treaba, poti sa decolezi spre pajisti mai verzi si sa nici nu mai termini facultatea (salvezi si tu 1 an – 2).

      sursa: am absolvit electronica ieri. si daca-mi deschide cineva un panou electric ma uit la el ca la manualul de chineza.

      • TopKek spune:

        Comentez aici pentru ca nu pot sa dau like la comment. Cam acelasi feeling l-am avut si eu, doar ca acum vreo 6 ani.

      • Vali spune:

        Daca tot face ceva easy mode pentru o diploma recomand sa gaseasca o specializare care ii ofera posibilitatea de a beneficia de deducerea de impozit. Daca ajunge in domeniul in care asta e aplicata, diferenta la banii castigati poate fi simtitoare. Asta daca nu o sa se schimbe legea…

      • Andreea spune:

        Psihologia a devenit o fabrica mare de diplome. Facultatea de la Cluj mai scoate absolventi buni pentru piata muncii. La Bucuresti e o bataie de joc. Mi-am propus sa imi termin studiile in strainatat si nu doar ca mi-am pierdut aiurea timpul pe aici, dar mai trebuie sa mai pierd un pic sa ma accepte cei din afara ca na, am de recuperat ceea ce inaptii de aici nu au fost in stare sa predea.

      • Ionut spune:

        Pai eu zic ca e vina ta daca nu esti in stare sa faci nimic dupa 4 ani de facultate. Am terminat telecom acum, nu la Poli, in alta parte. Am invatat multe lucruri utile, care imi folosesc in ceea ce fac (programator embedded linux).
        Ceea ce nu intelege romanul la facultate este ca astia 3-4 ani trebuie sa fie o perioada de sacrificiu, in care faci ce ai de facut pentru facultate si mai inveti din carti si in timpul liber. In afara asa e, nu ai timp sa respiri in facultate.

      • ION spune:

        Eu am terminat al treilea la Politehnica, sectia Calculatoare. Azi am 4,5 mii euro lunar, in mana.

        La ce ma ajuta insa banii, cand tu poti sa confirmi ca poli este inutila ?

    • TopKek spune:

      Cu medicina ai nimerit-o, dar in mare parte pentru ca e greu sa exersezi medicina fara sa fii la o facultate de medicina. Restu’ chestiilor listate acolo le poti invata si acasa studiind de pe net. Am terminat politehnica acum multi ani si garantat nu te ajuta cu nimic ce inveti acolo. Cred ca in 4 ani de studii am facut 2 sau 3 cursuri cu adevarat interesante, dar care nu m-au ajutat pentru ca in lumea reala ce se preda acolo e deja depasit.
      Si oricum, repet, tot ce se preda acolo poti invata si fara sa fii student la facultatea respectiva. Si partea trista e ca dintre facutatila de pe la noi, la poli chiar tre’ sa tragi serios, in functie de profil si de profesorii la care ai nenorocul sa ajungi. Cel putin in bucuresti, in restu’ tarii am inteles ca-i gargara.

    • chiombi spune:

      Ca student (adica ultimul mucos) la arhitectura in 2008, pe job part time plata era 500 de euro. Acum, fostii colegi, arhitecti cu drept de semnatura (6 ani de facultate + 2 ani de stagiu + atestat), lucreaza si pe 400 full time, daca au unde. E piata muci. 1% au salarii decente.
      Ion Mincu nu e facultate rea. Dar nu trebuie sa o faci crezand ca o sa profesezi arhitectura.

  • Tiberiu spune:

    Bullshit! Iti pot da doar un domeniu unde conteaza ft mult ce inveti in liceu si inclusiv in facultate. IT .Am prieteni care s-au angajat imediat dupa liceu pt ca invatasera un limbaj de programare in liceu .Se cauta in draci personal in domeniul IT pentru ca piata e in continua crestere iar facultatile de profil scot acelasi numar de studenti, unde mai pui ca e si cea mai grea facultate de terminat..ingineria IT..la poli,termina 30-40% din cati au intrat in anul 1. Da,sunt de acord cu tine ca filologia si materiile umaniste sunt degeaba pt o perspectiva profesionala reala deoarece nu creeaza nici o competenta practica. Generalizezi prea mult,dar 80% ai dreptate

    • Radu Post author spune:

      si cat din ce faceau la scoala era programare? si cat din programare au invatat singuri?

      • Tiberiu spune:

        haha…si cat din ce au invatat singuri au invatat fara tutoriale ,si cat au invatat fara internet etc. Evident ca sistemul este structurat prost,se pune accentul pe prea multe informatii inutile. Daca ar fi dupa mine as lasa scoala generala la fel(cu toate minusurile ei iti formeaza o cultura generala necesara sa intelegi la un nivel de baza cum functioneaza viata din jurul tau) iar la liceu as lasa fiecare elev sa isi aleaga un nucleu de 5 materii care sa aibe o pondere ft mare la medie, astfel nu ar mai fi egalitate ca si importanta la media finala intre materii precum desen si informatica. De aici ar iesi 2 informatii relevante dupa terminarea liceului . O medie la cele 5 materii nucleu care releva competentele tale pe domeniul respectiv..si media celorlalte materii care exprima deschiderea ta de a invata lucruri noi, extra-curiculare. am scris cam mult

        • Vali spune:

          In teorie, ideea ta e foarte tare, doar ca uiti un lucru… O bazezi tot pe o fundatie proasta, care este sistemul nostru educational.
          Adica, daca pui chestia astia in aplicare, nu o sa isi aleaga nimeni materiile care il intereseaza cu adevarat ca sa dovedeasca ca e competent in domeniul x. O sa aleaga ce e mai usor si unde poate sa puncteze mai mult pentru media finala… si o sa avem 90% din elevi care vor fi extraordinar de competenti intr-un domeniu format din Desen, Muzica, Religie, Sport si materia aia unde profesoara e de gasca si da note mari la toata lumea. Profesoara de gasca o sa faca diferenta de specializare…

      • Alt spune:

        Depinde de facultatea pe care o termini. La Calculatoare la UT Cluj te invata mai mult cum sa gandesti, cum sa te descurci si sa te adaptezi si cum sa inveti rapid. Sunt multe materii la prima vedere „inutile” care te ajuta sa iti dezvolti niste skill-uri pe care le pui in practica mai tarziu. In alte cuvinte nu te invata fix ce o sa faci tu mai departe ci te invata cum sa te adaptezi cu succes la orice cale profesionala iti alegi mai tarziu.

        Pe de alta parte sunt si facultati unde te invata aproximativ cam cu ce o sa lucrezi si de obicei absolventii de la facultatile respective sunt oarecum limitati in gandire si nu se adapteaza la fel de usor.

        • Ionut spune:

          Pe de-o parte e normal. Facultatea nu poate sa te invete Java sau C++ timp de 4 ani pentru ca daca peste cativa ani nu mai sunt Java si C++ o iei in mana…e normal sa te invete niste lucruri mai generale.

        • Alex spune:

          Merci, acolo vreau sa merg si eu;)

        • shotaie spune:

          ce vrajeala de scara blocului „la noi la Cluji e mai special”. sictir bai Attila, nu-mi spune ca ecuatiile voastre diferentiale sunt mai trendy, dinamice si proactive decat alea de la ac/bucuresti. de fapt 90% din materiile de calculatoare/inginerie sunt comune peste tot ca nu e gradinita sa faca profesorii ce vor ei sa-si faca de cap.

          incearca mai tare.

          • Alt spune:

            Incercam sa compar Politehnica cu Babes dar din cate vad nu te-ai prins. Toata lumea stie ca ac din Cluj e cam acelasi lucru cu ac din Bucuresti, daca tot ne plac cliseele putem spune ca: AC Bucuresti = AC Cluj + MANELE + expresii de cacat cum ar fi „sictir bai”. Nu stiu cum voi bucurestenii puteti fi asa poponari si de cocalari(a nu se confunda poponar cu gay), se zice „mars in pula mea” nu „sictir bai”.

            A si sa nu uit ca ai jignit o saisprezecime din mine(cam atat is eu de ungur) asa ca in incheiere te-as ruga sa-mi sugi o saisprezecime din pula.

            Cu stima,
            Alt

      • Victoras spune:

        Eu am invatat multe la facultate. Am invatat Prolog, un limbaj de programare a carui ultima versiune a aparut prin ’93. Plus altele. Asa ca nu mai vorbiti prostii, ca sistemul e bun…

      • Nagy Zoltan spune:

        Sunt programator de 6 ani de cand am terminat facultate. Nu am invatat o litera in afara de ce mi s-a predat, nu am lucrat o secunda inainte sa am diploma in mana. Ca mine cel putin 1/3 din generatia mea. Nu stiu sa invat decat cu profesor, deloc autodidact deci facultatea chiar conteaza.. conditia fiind sa iti dai interesul. Eu am fost bursier in fiecare semestru, si la faculta si la master

    • Gigel spune:

      Ai ales fix domeniul in care conteaza cel mai putin ce faci in liceu si facultate. Poate ai dreptate daca scopul tau in viata e sa traiesti pe 500 euro. pregateste liceul si facultatea la maimute programatoare cam la acelasi nivel cu indienii.

      Sa faci liceu si facultate ca sa te angajezi ca si programator e ca si cum ai merge la survival camp ca sa devii bucatar.

      Si mai e si cam singurul domeniu in care poti sa faci cateva mii de euro fara facultate.

      Mai ai nevoie de alte argumente sau recunosti ca esti prost si nu prea stii despre ce vorbesti?

      • Tiberiu spune:

        Am negat eu ca poti sa faci mii de euro fara facultate in IT? am zis doar ca multi nu sunt indrumati de mici pe drumul asta,iar la liceu le se poate deschide o perspectiva in sensul asta.eu am terminat poli si sunt convins ca daca nu faceam facultatea asta si nu eram obligat sa trimit niste proiecte la termen si sa fiu obligat sa le fac cum trebuie sigur lucram pe 15 mil intr-un call center sau mai stiu eu ce job de cacat. inca sunt putini aia care invata singuri si nesiliti de nimeni

      • hidroxiapatita spune:

        io cre’ca tu esti genul de gibon care-si ia informatiile exclusiv din presa si de la cunostinte care stiu de la alte cunostinte si care distorsioneaza mesajul pana la tine [un fel de telefon fara fir].
        programator freelancer poa’ sa fie oricine, programator licentiat poa’ sa fie ala care temrina mate-info si inginer software poa’ sa fie ala care termina o facultate de calculatoare. e un soi de piramida in mediile corporatiste din IT unde inginerul software sta in varful piramidei si imediat sub programatorii senior si apoi junior. da, de multe ori un programator senior care a terminat mate-info poa’ sa fie team leader peste o gloata de studenti de la poli care sunt junior si alte N exceptii asemanatoare care exista in orice firma, dar piramida pe care ti-am prezentat-o anterior poate fi numita si piramida salariala.

        stii, cand eram in clasa 9a voiam sa dau la jurnalism si tata a facut misto de mine si mi-a spus: un inginer poate sa fie si jurnalist, dar un jurnalist nu poate sa fie si inginer. mai tarziu la poli am aflat ca un inginer poate sa fie si programator, dar un programator nu poate fi intotdeauna si inginer.

        ia intra pe stackoverflow sau superuser si intreaba userii straini cati colegi programatori care n-au o facultate in acest domeniu lucreaza alaturi de ei, care-i perioada medie de cand s-au angajat si ce salariu ai si vei fi surprins sa afli ca DA te poti angaja, dar vei fi promovat si vei obtine un salariu de mii de euro DOAR daca esti esti foarte bun si te duce capul. ori, in ziua de azi nu trebuie sa te duca capul ca sa fii programator.

        piata IT in Romania e printre singurele nesaturate si de aceea companiile accepta si candidati care si-au obtinut „bazele teoretice si practice” in scoli precum Infoacademy, insa, desi a crescut cantitatea de material IT ce pleaca din Romania, a inceput sa-i scada calitatea, tocmai pentru ca companiile si-a scazut standardele – dar treburile astea sunt atat de instabile incat se pot schimba oricand. spre exemplu IBM si-a mutat o parte din activitati in alte tari, iar HP-ul in Buglaria.

        • Gigel spune:

          Alt idiot.

          Stiu din experienta si din cunostinte directe care s-au angajat si aici si in strainatate fara o facultate terminata si castiga la fel ca aia cu facultate.

          Poti tu sa te masturbezi tu cat vrei la gandul ca la tine pe cartea de munca scrie programator si pe a mea scrie ajutor programator dar asta nu schimba cu nimic faptul ca eu castig de 3 ori salariul mediu la varsta la care majoritatea dau licenta.

          Trebuie sa fi foarte prost si imbarligat in propria ta conceptie a lumii sa crezi ca oamenii care vorbesc despre subiectul si domeniul asta nu stiu deja ce scrie in articolul ala.

          Nu esti cu nimic special ca intelegi tu in mare ce inseamna domeniul IT si cum se leaga toate lucrurile. Esti chiar foarte comun numai din simplul fapt ca accepti calea de viata a turmei care consta in facultate master si supt pula la sefi prin corporatii obosite in care singura satisfactie e ca stii ca la un moment dat o sa ti se suga si tie pula de altii ca tine.

          • ION spune:

            4500 ron e salariul pe care il ia in prima zi un junior developer – cu diploma. Avem regula interna in firma, ca in nici o tara (corporatie) nu putem angaja developeri fara diploma

    • Vali spune:

      Nu vreau sa caut nod in papura… dar mi se pare foarte amuzant cum ai scris tu toata postarea asta despre cat de ok si utile sunt facultatile de profil in IT, folosind ca exemplu niste prieteni care „s-au angajat imediat dupa liceu” cu ce invatasera in liceu. Nimic ironic in asta …

      • ION spune:

        Nu e intr-adevar nimic ironic. Nivelul penibilului acestui articol este atat de mare – incat a incetat de mult sa mai fie amuzant.

        Regretele de viata ale autorului il fac sa incerce din rasputeri sa convinga si alti tineri naivi sa isi ruineze sansele financiare. Acele putine si temporare sanse pe care tinerii inteligenti le mai au in viata.

    • centaur spune:

      În liceu înveți fix pula, programarea o înveți acasă dacă îți place sau la lucru dacă văd ăia că ești un fraier fără talent și cunoștiințe dar un fraier ascultător.

      • ION spune:

        Ai facut tu un sondaj ? Sau iti este ciuda pe colegii care au invatat info in liceu, si de aia ii consideri fraieri ?

        Cumva fiindca tu ai esuat in acest scop trebuie acum sa iti insulti colegii. Ciudata logica mai ai.

    • Alex spune:

      Lol, nu.
      Ori esti naiv si ai nevoie de un an la Poli sa te aduca cu picioarele pe pamant ori esti un ‘junior dev’ pe 13 milioane, platit mai putin ca un tester cu experienta de un an pe la corporatiile de jocuri.

      Vrei IT? Ia in brate niste cursuri moca de pe net (codecademy) sau angajeaza-te la EA sa inveti cum sa injuri profi in mirificul sistem corporatist. Apoi cand stii ori sa programezi ori sa convingi alti fraieri ca tu stii cum se foloseste ceva software pune mana pe niste platforme de freelanceri (elance, upwork, freelancer).

      Daca te bat instructiunile de mai sus, bafta la vanzarea de tigari.

      • bogdi spune:

        codeacademy ii basic-ul basic-ului. daca faci numai aia poti s-o lasi balta

      • ION spune:

        In corporatia unde lucrez este regula sa nu angajeze programatori fara diploma. Si probabil peste tot e la fel.

        Inceteaza cu minciunile, nu te ajuta la nimic daca convingi tineri naivi sa isi rateze oportunitatile, la fel cum ai facut tu.

    • Gigel spune:

      Pui pariu cu mine ca in 5 ani pupi tastatura pntru 1000 lei/luna? Ce te face sa crezi ca piata IT este in permanenta crestere? Pentru ca are Ghita firme in IT? Si ce, sunt asa prosti cei din afara sa lase job-urile bune pentru romani? Noi consumam IT in tara? Pfiu – vise.
      Si apropo de bac: schimba putin perspectiva si vezi ce iese: o generatie de elevi intra cu o medie la liceu, Profesorii ii iau la prelucrat si indoctrinat, la urma se da un examen sa vada calitatea muncii lor \ bacul \ si surpriza – elevii ies mai slabi decat au intrat (sigur ca nu e vina lor, elevii sunt tratati ca un acumulator de date). Insa trebuie sa fim mintiti – bai niste prosti si hoti elevii astia – s-a folosit material seminal de laba! Sigur ca nu e vina profilor! Cacat!
      Cel mai misto au fost declaratii sustinute de profesori veterani in care generatia tanara profesorala era acuzata de ce slaba era: pfuai, cine cacat ia pregatit?
      Insaaa profii vor salarii marite, drepturi mai multe, bani din pregatire mai multi si necontrolati. De ce? Simplu, pentru ca pot!
      Cum? Sunt cel mai mare sindicat ramas din tara, cu o putere de vot enorma (organizatorica si participativa – da, da toate salile de vot sunt in scoli si grupul profesoral controleaza direct peste 1.200.000 de voturi parinti, soti/sotii, copii cu drept de vot)
      Concluzia? Suntem niste oi, de care isi bat joc absolut oricine oier ajunge in pozitia sa-ti traga un sut in coaie. Nu ezita. Nu conteaza varsta.

      • shotaie spune:

        „Ce te face sa crezi ca piata IT este in permanenta crestere?”

        lol buna gluma asta.

        • ION spune:

          Nu e gluma deloc. Habar nu ai ce vine in 5 – 15 ani.

      • Andrei spune:

        Spune-mi un domeniu in care nu se consuma IT.

        • Gigel spune:

          Am citeva in minte chiar din activitatile umane de baza: gen agricultura, deseuri, alimentare cu apa, caldura, energie electrica – ghici ce, lumea traia si inainte de 1980. Acum, spune-mi tu un alt domeniu in care te pricepi in afara de IT – oricare.

          • Alt spune:

            In domeniile: alimentare cu apa, caldura, energie electrica e nevoie de IT. La noi e nevoie inca doar de niste site-uri unde iti platesti facturile dar o sa vina vremea si la noi cand o sa avem contoare conectate la internet si alte chestii mai complexe(gen sisteme pt. eoliene si panouri solare ca alea produc numai cand bate vantul si cand e soare). La agricultura o sa fie tractoare si alte utilaje autonome, la deseuri iar.

            Mai zi un domeniu unde crezi tu ca nu o sa fie nevoie de IT.

  • fanulumocanu spune:

    Da, Centaure, ti se pare de cacat ca scoala e de fapt dresaj. In ce lume minunata am trai daca am fi inconjurati doar de oameni liberi, neincorsetati, care si-au format propriul sistem de valori. Oameni frumosi, creativi, nonconformisti care produc chestii utile dupa standardele lor, neimpus de societate. Ce minunat ar fi ca 90% dintre oameni, care sunt complet idioti, sa aiba propriile valori morale si sa-si traiasca viata dupa cum simt, dupa cum le spune lor instinctul si eventual ratiunea de oameni liberi.
    Da, dresajul e cel mai important lucru, sa fii cuminte, sa se poate crea o societate predictibila. Aia talentati, geniali, ies la iveala singuri. Nu e cazul sa-i creditam pe toti ca fiind talentati.

    • Radu Post author spune:

      da ba da macar sa-i dreseze sa fie utili. le pierde timpul si ii dreseaza prost.

  • Link spune:

    Sunt printre aia 20% care activez in domeniul studiat. Dar 80% din ce fac acuma la munca am invatat din mers la fata locului, nu la facultate. Singura utilitate a diplomei mele de licenta e ca sunt scutit de impozitul pe venit pentru ca o am. In rest, la nici un interviu la care am fost pana acuma nu m-a intrebat nimeni de facultate si/sau diploma. O sa ma bucur de chestia cu impozitul cat mai dureaza ea, dupa aia o sa intru si eu in randul oamenilor enervati ca si-au futut 15 ani din viata de-ampulea.

  • ionel potarca spune:

    Nu sunt de parere ca inveti exclusiv numai „cacaturi inutile” in 4 ani de liceu. Materii precum: fizica, chimia, mate sunt utile, te ajuta sa vezi lumea prin alti ochi. Problema consta in modul in care sunt prezentate. Ati vazut manualele de liceu? E, practic, imposibil sa intelegi ceva de acolo, poate doar sa inveti mecanic niste chestii. De aici rezulta rezultatele astea proaste pe plan profesional. Nu se pune accent pe intelegere. Eu am terminat anul asta liceu, aproape tot ce stiu la matematica (mediocru sunt) am invatat de pe net. Mi-ar fi placut si mie sa nu fie atat de condensata materia, dar sa vad mai multe scenarii unde pot aplica in practica acel concept. Sigur, o pot face si singur (si am facut asta). Totusi, plm, daca statul plateste un om care sa ne indrume? Eu am observat ca, in esenta, scoala romaneasca are intentii bune. Totusi, daca imi sacrific timpul liber ca sa devin mai bun intr-un anumit domeniu, si neglijez scoala sunt catalogat drept prost. Plm, mult mai util e tocilarul (am fost si eu unul) care nu are nici o pasiune, invata ca prostul fara macar sa aiba idee ce invata (nu poate aplica in practica). Dupa 12 ani de scoala am ramas scarbit, un sistem de cacat. Acum urmeaza facultatea. Ce sanse as avea sa plec macar din anul 2 in afara?

    • ION spune:

      Te sfatuiesc ca de maine sa lucrezi ca medic chirurg, fara scoala si fara facultate. Si sa ii operezi pe toti cei care injura scoala pe acest forum.

  • raluca spune:

    Eu am facut parte din generatia 2009 si am dat la medicina Cluj. Noi am dat admitere si bacul nu a contat deloc. A si la licenta avem 3 probe( prezentarea lucrării, scris si examen la patul pacientului), plus ca mai poti si pica. Deci eu nu ma plâng.

    • Parintele idiot spune:

      intrucat scoala romaneasca este de kkt ( aproximativ adevarat ) , bac-ul si licenta sunt pierdere de timp propun ca sa ne retragem toti copiii de prin licee si scoli si sa-i trimitem la cersit. In vest. Astfel timpul lor pretios va fii valorificat eficient. Stau totusi sa ma gandesc daca- mi pot face copilul arhitect , de exemplu fara bac. Cred ca nu. Ai reusit , distinse scriitor de articole, sa le demonstrezi tinerilor care-ti citesc scrierile ca intr-adevar , nu ai nevoie de niciun bac sa devii becali sau otrepele de la emisiunile lui capatos.De altfel cetateni realizati.

      • Un om spune:

        Stimate părinte, vă rog dacă se poate să ne traduceţi următoarea propoziţie:
        „Stau totuşi să mă gândesc dacă-mi pot face copilul arhitect.”

        Adică copilul ăsta e aşa, un obiect care trebuie transformat într-un titlu, pentru amuzamentul şi mulţumirea părintelui să înţeleg?

        Uite de părinţi din ăştia am avut şi eu parte. Ca să nu-i fac de ruşine în faţa cunoscuţilor, am zis să dau la o facultate de prestigiu (arhitectura), să fie părinţii mulţumiţi, deşi eu în momentul admiterii nu aveam absolut nicio idee care e treaba cu viaţa şi în funcţie de ce trebuie să-ţi alegi o meserie. O facultate grea, lungă şi scumpă, care mi-a mâncat 8 ani din viaţă (dintre care 6 în paralel cu serviciu full-time), totul cu speranţa retardată că o să ajung şi eu arhitect, doar pentru a descoperi că jobul meu corporate, foarte plictisitor dealfel, are un pachet de beneficii pe care un job de arhitect nu ţi-l oferă decât pe la 45 de ani.

        Noroc că am făcut mulţi ani de şcoală, că altfel nu ştiu ce mă făceam. Nu pot să-mi imaginez cum aş fi putut să-mi petrec nenumărate nopţi albe decât trudind pentru a deveni arhitect.

        Pe lângă asta tot sistemul de învăţământ e plin de persoane care trăiesc cu impresia că îţi fac un favor personal că vin la cursuri, îţi corectează proiectele sau îţi eliberează orice document legat de procesul de învăţământ.

  • Turistul spune:

    Dar de faptul ca multi dintre ei realizeaza ca asta e o pierdere de vreme (facultatea mai ales) si ca inca o fac pentru ca pur si simplu prefera sa traiasca in minciuna si fug sau amana momentul cand trebuie sa munceasca cu adevarat?

    • ION spune:

      Nimeni nu o sa iti raspunda la intrebare. Au prea multe regrete in viata ca sa mai aiba timp pentru adevar.

      Cand am inceput sa citesc articolul imi venea sa rad de naivitatea autorului, dar vazand cati amarati naivi ii dau dreptate – acum imi vine sa plang pre prostia romanilor ca ei.

  • Dan spune:

    Ce gust amar coaie nu te-ai distrat in faculta/liceu chefuri „beutura” femei , nu va mai coiti deveniti antreprenori…

    • ION spune:

      La fel ca tine ? Tu ce venit ai lunar ?

  • Cristea spune:

    Doar ce am terminat cu examenul de bacalaureat si vroiam sa iti zic ca prost esti tu daca crezi ca toti din generatiile venite din urma sunt asa. In loc sa ne faci pe noi prosti , mai bine ai reflecta asupra celor vinovati de situatia actuala. Fiecare poate face ceva cu pregatirea pe care a facut-o , daca vrea. Asa ca , iesi acasa , tu si articolele tale.

    • China White spune:

      Da, așa e, tu nu ești un semianalfabet imbecil care după 12 ani de școală nu știe nici măcar să scrie corect în limba maternă… Bravo, felicitări pentru BAC!

      • ION spune:

        Ma amuza cum poti insulta un om fara sa il cunosti in prealabil.

  • nu andrei spune:

    ce parere are centaurul de facultatile/academiile din danemarca?

  • Alt Adi spune:

    Toate bune si frumoase cu ce ai scris, insa partea cea mai grava e ca tinerii astia habar n-au spre ce sa o apuce. Se duc spre domenii cu care nu au nicio tangenta. Cum am fost eu, am terminat liceu de info si m-am dus la drept, ca asa au vrut ai mei. Si dupa ce am terminat dreptul si am ajuns avocat, am profesat vreo doi ani mi-am dat seama ce meserie de cacat mi-am ales. Ce vreau sa zic e ca prin tarile civilizate se fac profile psihologice ale copiilor inca din genearala, scoala ii indruma spre activitati pe care le fac cu placere si astfel pot asimila materia si in facultate. Iar pe dincolo, facultatea chiar are un rol important, chiar te invata ceva, dar cam strict pe ce vrei sa faci dupa terminare.

  • Alina spune:

    Eu am si facultate si master, ca nu aveam ce sa fac cu viata mea. salariul e aproape de ala minim pe economie. intreb eu la angajare „da’ ceva in plus ca am atatea studii nu se da?”. nu se da, ca nu mai e legea aia care obliga pe angajatori sa faca asta. de schimbat nu pot sa schimb, ca nu exista altceva. ah, si normal ca e complet pe alt domeniu decat ce am facut eu la studiile mele superioare…

  • George spune:

    Ai uitat ceva esential: plata taxei la facultate. Cu vreo cativa ani in urma se dorea intrarea la facultate fara bac. Universitatile sunt surse sigure de venit pentru campanii electorale. De asta rectorii sunt numiti politic si numai fosilele conduc facultatile.

    • ION spune:

      Si teoria conspiratiei este adevarata, si americanii nu au aterizat pe luna, si omul zapezilor traieste in muntii Bucegi.

  • hidroxiapatita spune:

    eu sunt la poli si multe din cunostintele pe care le am si acum ma ajuta recunosc ca le-am dobandit singur. dar (mereu e un dar), daca nu le invatam baza la politehnica, probabil n-as fi stiut niciodata de ele. sunt genul de cunostinte tehnice pe care omul le cauta si primeste raspunsul corect atunci cand stie sa si puna intrebarea cum trebuie – iar politehnica te invata sa formulezi intrebarea cum trebuie.

    acum, pana la urma, prin politehnica circula cateva vorbe pe care la inceput nu le iei in seama, dar inveti pana la urma ca sunt adevarate sau detin o baza de adevar, mai precis:
    – primii 7 ani sunt grei, pana ajunig in anul 3;
    – dormi studentule in pace, poli inginer te face;
    – aproape tot ce nu e natural e creat (intr-un fel sau altul) de ingineri;

    pana anul asta, cand s-a bagat admitere scrisa la toate facultatile, aproape orice prost putea intra la poli, asta pentru ca se autofinanteaza intr-o masura mult mai mare decat alte institutii (gen politehnica produce curent electric pe care il vinde la enel, printre altele) – deci isi poate manipula numarul de locuri de la buget/taxa, dar si pentru ca e o pana de ingineri din noua generatie in absolut toata lumea.
    noua generatie = generatia nascuta dupa 1990, de cand industria a trecut printr-un boom tehnologic si s-a trezit cu o gramada de ingineri si tehnici incapabili sa se adapteze la noile tehnologii.
    industria prefera in prezent ingineri proaspat absolventi sau cu 1-3 ani experienta in care sa investeasca traininguri si sa-i educe pe baza noilor tehnologii, in detrimentul celor mai batrani, asi in anumite tehnologii ce se presupune ca vor fi depasite intr-un deceniu, mai greu de educat in ceva cu totul diferit si in unele cazuri mai aroganti (programatorii/inginerii software sunt cei mai aroganti si pretind cele mai mari salarii de cativa ani, de aia companiile au creat in draci pozitii Junior si Intern).

    acum, pana si decanu’ nostru ne-a spus ca oricum nu ai habar sa faci nimic practic dupa ce termini, dar ai o baza, care in functie de cum ai invatat-o si cum ti-ai imbogatit-o de unul singur (partea cu dobanditul cunostintelor pe langa facultate), te ajuta sa-ti gasesti un job. si in functie de job, te vei axa pe o singura specializare din ramura ta de inginerie si vei fi depasit de cei tineri sau vei continua sa inveti si sa aduni cunostinte. degeaba spune lumea ca medicii mereu invata, pentru ca toti din domeniul stiintific (ingineri, programatori, chimisti, fizicieni, geologi etc.) trebuie sa tina pasul.

    si lasand hatereala la o parte, treaba aia cu „facultatea e facultativa” o intelegi uitandu-te mai bine in jur: mergand zilnic la facultate, luand bursa si fiind integralist nu iti asigura o viata frumoasa si/sau o cariera de succes, trebuie sa mai faci si tu ceva pe langa !

    • ION spune:

      Stai linistit, cei de aici nu stiu ce e aia bursa.

      Felicitari si tine-te de treaba ! Cand o sa ai cateva mii euro salariu, cei care acum te indeamna sa te distrezi vor veni la tine sa iti predice solidaritate sociala si vor vota ca tu sa platesti taxe mai mari :))

  • viermar spune:

    Bill Gates n-a făcut facultate că nu avea timp și și-a băgat pula în „câmpul muncii”. Voi însă nu sunteți așa deștepți ca el d-aia plângeți

    • Mitel spune:

      O fi fost el destept dar nu a stricat faptul ca parintii lui erau extrem de bogati si si-au permis sa il trimita la o scoala preparatorie care avea acces la cele mai noi tehnologii IT. Sa tinem minte ca asta era in anii 70 cand foarte putini oameni putea sa interactioneze cu calculatoarele in afara laboratoarelor armatei si facultatilor de elita.

      Gates a fost la Harvard btw, dar aia pur si simplu nu mai aveau ce sa-l invete. Nu exista indoiala ca omul e foarte inteligent si talentat dar fara banii parintilor nu ar fi avut contact vreodata cu domeniul IT si nu ar fi avut mai apoi o plasa de siguranta pentru a pleca de la cea mai prestigioasa facultate din SUA ptr. a-si fonda propria companie. E inutil sa compari un neica nimeni de pe la noi cu Gates.

  • Unu Altu spune:

    Nu tot ce inveti in facultate este neaparat inutil, iti dezvolta un mod de gandire. Am terminat horticultura la cluj, deci Inginer horticol. M-am angajat la Jidvei unde profesez si aplic practic ce am invatat in facultate.

  • Andrei spune:

    Salut, Radu. Doar ce am dat bacul si trec prin tot ce ai scris tu. Urmează sa dau la medicina in București, singura materie de bac cu care avea legătura cea pt facultate fiind fizica(a treia proba de la bac-am fost la științele naturii, profil real). Nu doar in liceu, ci din generală am avut parte numai de profesori labili psihic la romana, fapt ce mi-a amplificat sentimentu pe care-l aveam vis-a-vis de materia asta; nu înțelegeam si nu inteleg nici acum de ce a trebuit sa imi pierd 2 saptamâni sa invat niște comentarii făcute de niște profesori(care dupa cum ai zis si tu: la scoala nu fac nimic sa te oblige sa le dai 500 de mii de 2 ori pe săptămână sa nu pici bacu) sictiriti si scârbiți si ei, ale unor opere care nu ma atrag scrise de niște betivi si Drogați inadaptați social. Vreau sa cred ca acolo unde merg e altceva. Vreau sa invat ceva si sa pot profesa pe domeniul pe care mi l-am ales, desi cred ca si acolo e plin de piloși si copii de parlamentari șamd, care își obțin examenele cu o vorba buna de la tati sau cu plicul. In ciuda a ceea ce vad ca se petrece La noi, vreau sa ramân si sa lucrez aici in tara cu gândul ca poate ceva s-o mai schimba intre timp, odată cu generația noastră.

  • Rynno spune:

    Ai si dreptate,nu te ajuta hartiile alea cu nimic la un job,in schimb,informatiile alea inutile din scoala te ajuta in societate si nu doar in una modesta, ci in orice anturaj pentru ca iti ofera o mica chestie numita cultura generala de care,vrei sau nu,o sa ai nevoie la un moment dat,daca vrei sa porti si o conversatie cat de cat inteligenta, daca nu,poti ramane la ce s a mai intamplat in Las fierbinti ;)

    • aleks spune:

      Maestre Rynnocer, sa nu ne fie cu suparare, dar cultura generala ti-o formezi in doua feluri: in scoala generala, la gramada organizata, cand esti prea mic si imatur ca sa-ti poti structura singurel necesarul de cunostinte de acumulat si 2) prin studiu personal. Citit. Mult. E simplu, eu si acum, la 34 de anisori, citesc destul de mult, fara sa fiu autist inchis in casa, si raman la ideea ca liceul si cele 2 facultati inutil absolvite nu mi-au dezvoltat cultura generala decat cu mai putin de 5-10% din total. Sistemul e atat de prost constituit, pe sistemul colectivist sovietic al anilor 60 incat doar un idealist rupt de lume spera ca-l vor ajuta acumularile din liceu si facultate in lumea reala (sau pe piata muncii)

  • Nu Plânge Ana spune:

    Filozof ești, mâncu-ți gura ta, și îți spun asta cu sufletul în lacrimi în timp ce îmi corectez a doua lucrare de licență.

  • Vlad Theodor spune:

    Adevarat , diferenta e ca in 2004 (tot atunci am dat si eu) puteai sa iei 5-6 fara probleme, doar daca nu ai lipsit cu semestrele de la scoala din clasa a-VII-a, iar lupta nu era sa treci examenul ci sa il iei cu nota mare, acum se pare ca majoritatea se bucura la Sf.Sase. S-a schimbat examenul, s-a schimbat metodologia dar si elevii….valeleleleeleu..

  • Jokerul spune:

    E interesant graficul acela. Se suprapune cu căderea economică, aia care a început în 2008. Oare o fi vreo corelație ?

    • vmc spune:

      Da, mai putini bani de dat spaga.

  • Simona spune:

    Lucrez de vreo 8 ani in IT, ca si programator nu tester la vreo firma de jocuri, apropo de ce se discuta mai sus. Ca nu conteaza cunostintele acumulate in scoala, e adevarat, dar ceea ce nu prea intelegi tu, este faptul ca scoala iti dezvolta mintea si exercitiul, pentru a putea sa inveti orice ai nevoie mai tarziu, nu pentru a demonstra ca poti sa inveti inutilitati, pentru ca nu te-ar pune un angajator in veci sa inveti inutilitati, el vrea sa-i fi folositor, ca pana la urma de aia te plateste. De ce nu te invata direct ce ai nevoie? Pai sa vedem… de unde stii tu pe la 15 ani exact ce o sa faci cand o sa ajungi mare? De unde stii ca nu ti se va pune pata intr-o zi, sau nu o va dicta situatia economica ca sa-ti schimbi usor domeniul in care activezi? Adica eu am terminat Electronica si acum fac programare, dar daca ma gandesc eu, peste 3-4 ani ca nu mai vreau sa fac asta? ca de exemplu poate ajung sa fie cei care proiecteaza circuite platiti de 10 ori mai bine (nu spun ca o sa se intample asta, nu sariti sa-mi povestiti de lipsa de la programatori la nivel mondial, ca din moment ce lucrez in domeniul asta, sunt constienta de ea). De unde stii ce ai vrea sa faci pe viitor fara a cunoaste putintel din toate domeniile, te nasti cu un glob de cristal in frunte care-ti ghiceste viitoarea profesie, sau cum? Tu pun pariu ca ai stiut inca de la gradinita ca o sa aqjungi „bloggăr”, dar nu prea este un lucru care sa li se intample tuturor. Oricum ar fi fost interesant de vazut cum blogareai tu, daca nu aveai nici cele mai de baza notiuni de limba Romana si gramatica, probabil ai fi avut un public interesant.

    • si.mona spune:

      Nefututo, gramaticianule… Sau esti dintre aia care luau 7-3=4 la romana? Vad ca te cam bagi in seama p’aci…

    • renata spune:

      „Școala îți dezvoltă mintea și exercițiul”… De acord cu tine. Ai trecut prin școală oarecum conștiincios, ai absorbit esențialul – școala dezvoltă mintea și exercițiul.

      Da’ de ce dracului pui ȘI între CA și PROGRAMATOR?
      „Lucrez […], ca și programator” – zici. De ce „ca și”? Nu lucrezi ca programator? Lucrezi ca un fel de programator, nu chiar ca unul adevărat?

      Nu tot aceeași Școală care îți face și-ți drege la minte și la exercițiu te învață ce e, cu adevărat, CACOFONIA? Și cum poate fi evitată, și că numai imbecilii de la televizor bagă un ȘI în orice comparație, ca să pară intelectuali distinși?

      Hai, că m-ai enervat!

      • aleks spune:

        Centaure: dezvolta un sistem de dat like la saitu’ lu’ matale.
        Uite, acum trebuie sa comentez aici doar ca sa-i spun doamnei Renata ca e cu like la postarea ei…

  • Victor spune:

    Eu in 2010 mi-am bagat picioarele in facultate, imediat dupa ce s-au afisat rezultatele la bac am taiat-o in Italia. In primul rand nu aveam bani de facultate, si numarul 2, nu prea aveam chef sa fiu la acelasi nivel cu cei care mergeau doar ca aveau bani, desi trecusera prin scoala profitand de slabiciunile sistemului.
    Acum, dupa 5 ani ma bucur ca am facut alegerea corecta de a nu pierde timpul, ca oricum jumatate din ei nu au apucat sa termine facultatea, si aproape toti cei care au terminat au alte joburi, gen 2 cunoscute, una la Drept alta la Constructii, amandoua lucreaza acum la banci. Le dau vreo 2 ani pana o sa se transforme in functionare sictirite.

    • shotaie spune:

      in sfarsit un capsunar sincer.

    • ION spune:

      Daca nu aveai nota suficient de mare cat sa intrii la fara plata, bine macar ca ai plecat la capsuni si nu ai mai pierdut timpul.

      Cele doua functionare, or fi ele sictirite, dar castiga dublu fata de tine (dupa ce isi platesc chiria si cheltuielile).

      • Poker Pro spune:

        Invata, Ioane, sa scri si lasa comentatul aiurea si ura pentru oamenii mai inteligenti decat tine.

        • Poker Pro spune:

          Scrii*. Am crezut ca se mai ia un „i” automat din postarea ta.

  • Paul spune:

    Mam… mi-am pierdut 1 ceas sa citesc postul tau, bazat pe o statistica matematica, una care cineva o invatat-o probabil la scoala.
    Probabil si mersul e tot la fel de inutil ca scoala, de ce sa-ti pierzi vremea ta si vremea copilului tau sa umble. Sau sa vorbeasca. Sa nu uitam ca studiind gramatica limbi Romane ai reusit sa scri textul de mai sus fara greseli gramaticale. (eu o sa am din plin in comment).
    Ar fi mai bine ca si maicata sa regrete cele 9 luni in care te-o purtat in burta asa cum regreti ani in care tu ai facut scoala, sunt tot la fel de inutili. Intrebare pentru tine, de ce traiesti? ce vrei sa realizezi(inafara de rating pe situl asta)? rating care pun pariu ca lai facut prin a invata sa scrii, oare unde ai invatat sa scri? la o scoala din Romania. Da probabil examenele ar trebui eliminate!!! dar nu educatia, nu scoala. Sunt multi romani care o ajuns departe pentru ca au invatat in scoala romaneasca. Au invata sa isi infrunte f. r. u. s. t. r. a. r. i. l. e. si indiferent de ele sa continue mai departe. Au invatat sa invete o biologie chiar daca nu o sa mai aiba o viata intreaga de ea, dar cine stie poate contactul cu biologia de duce pe un domeniu in care sa te simti bine medicina, dar nu ai de unde sti daca nu incerci.
    Problema e la tine ca ai terminat un profil uman, un profil care nu te-o invatat niciodata sa faci o retrospectiva a cea ce ai invatat in timpul scolii pentru a te autoevalua corect. Unde erai fara scoala si fara toti pasii aia care i-ai facut, oamenii pe care i-ai cunoscut, oameni care te-au influentat sa iei deciziile care le-ai luat? Crezi ca sistemul de educatie Romanesc se rezuma doar la informatii inutile? nu!!! Se bazeaza pe crearea de relatii interumane, care pot sa duca la rezultate(bune sau rele) sau la decizii (bune sau rele). Nu cred ca daca nu invatai sa citesti puteai vreodata sa faci programe? sau sa semnezi un document!!! Nu mai va para atat rau pentru timpul pierdut in facultate/liceu/gimnaziu sau scoala primara.

    • Dorin spune:

      Pfoai cum a fost asta , rekt son!

    • If0014 spune:

      Se vede ca ti-e total strain conceptul de „cost de oportunitate”. Nu mai compara scoala romaneasca cu nimic, sa ajungi la concluzia ca sistemul nostru e genial. Nu, geniali sunt copii care cumva au reusit sa faca performanta trecand prin sistemul asta de doi lei.

      • If0014 spune:

        A, da, iar eu sunt cel mai prost om din lume ca am scris copii in loc de copiii, nu mai stiu gramatica de gradinita.

  • gigiel spune:

    Intentiile tale sunt bune, dar analiza e total naiva. Motivele is mai complexe:

    Simplificat, Scoala este una din institutiile care alieneaza copilul de familie. Copilul este in practica rapit de Stapanii societatii, si traumatizat sistematic.

    De ce e nevoie sa fie traumatizat copilul in mod sistematic de Stapanii societatii? Iti explica Freud – copilul are nevoie de protectori – aceasta este familia, care este inlocuita de Stapanul societatii (prin institutii ca Statul, Scoala, Biserica, Mass Media, etc.). Cand copilul este abuzat tocmai de cel care este responsabil de protejarea li, in copil se intampla ‘identificarea cu abuzatorul’, pt a fi evitata trauma realizarii ca protectorul este abuzator.

    Asadar, abuzul sistematic duce la auto-invinovatire: copilul concluzioneaza ca el este de vina pt ce i se intampla, pt ca el este „rau”.

    La ce foloseste ca un individ sa se auto-urasca, sa se considere rau, pacatos?

    Aceasta este Master-Slave Morality descrisa de Nietzsche, in care Stapanul (master) se vede pe sine ca bun, si pe Sclav (slave) il percepe ca rau. Aceasta convingere ii permite Stapanului sa scape de povara psihologica rezultata din procesul de exploatare a Sclavului.
    Altfel spus, Stapanul nu poate sa-l exploateze pe Sclav, decat dezumanizandu-l, demonizandu-l. Sclavul nu este om in ochii Stapanului, ci este un ne-om, un pacatos, un drac, un dobitoc, un bou, pe care il poate in consecinta exploata cu inima usoara.

    Pe scurt, scoala este un proces de dezumanizare a Sclavului.

    • Mitel spune:

      Bah nu stiu de unde ai invatat tu ca asta inseamna „master-slave morality”. Vedeti copii, de asta aveti nevoie de educatie valida. Nush ce dracu au in ultimul timp toti distrusii obsesia asta cu Nietzsche.

    • aleks spune:

      Toate ca toate, dar treaba cu demonizarea sclavului functioneaza doar daca in adancul fiintei tale esti mistic. Altfel, ti se va rupe de asta. In rest, mai usor cu teoria conspiratiei pe scari.

  • Gigi Aspirina spune:

    Cate injuraturi mi-as lua daca as incerca sa explic chestiile astea apropiatilor…In orice caz, nu pot decat sa-ti dau dreptate la tot ce ai spus. Si totusi, ce crezi despre facultatile cu domenii pe real? Ma gandesc ca Medicina sau Informatica nu sunt rupte din Rai, da’ macar mai utile decat majoritatea.

  • deaddy spune:

    Asta fiindca o omenire intreaga vrea la facultate fiindca asa e moda, sau fiindca au auzit ca daca ai facultate scapi de munca. Sau ca sa crape fierea-n „Ioneasca”. Mersul normal al lucrurilor este asta: te apuci de o meserie, cel mai bine fiindca iti si place, ai dat dovada de inclinatie si aptitudini, poate si ceva talent. Vezi ca ai rezultate dar nu prea „stii sa te exprimi”, mergi la o facultate sa o aprofundezi. Este inadmisibil (vorbesc de precambrianul meu, 1980 si ceva) ca la Electronica ca fie concurenta 10 pe un loc, sa intre 95% fete, tinand cont ca nu am vazut nicio fata cu letconul in mana, mai ales in peroada aia cand toate lumea facea orgi de lumini sau stroboscoape.

  • Dan spune:

    Sigur n-are legatura cu parintii capsunari care trimit bani ampulea dobitocilor sa aiba ce bea/fuma prin baruri in loc sa invete?

  • Dan Pulea spune:

    Sa-mi bag pula, toti vreti salarii de 3000€+, da’ 3/4 din voi nu stiti unde e Brasovu’ pe harta.

    • Kathy Bates spune:

      Şi ăia 3/4 sunt braşoveni băştinaşi, ca văru’ Eftimie.

    • Andrea spune:

      am peste 3 mii salariul si ma cac pe unde e Brasov

      • China White spune:

        Normal că nu știi, probabil că zona ta de interes/activitate e în general centura…

  • Fara nume spune:

    Cu Politehnica te angajezi in Germania, linistit (info, electro, mecanica, ce e tehnic) ; chiar fara diplome stranse din burse internationale si balarii (adica strict de Romania) .
    Nu stiu daca imediat, dar daca ai trecut niste ani (cam 3) printr- o multinationala (sau nu) si ai dovedit (povesti, C.V. , recomandari si alte labe) , ca stii ce faci, te iau. Ii intereseaza si sa stii cat valorezi (exista siteuri de statistica salariala, sa stii cat sa ceri, sa nu te faci de ras) .
    Despre invatamant. Am luat BAC- ul in generatia cand se copia. Am invatat, ca prostul, am inceput sa rad cand am vazut ca se aduc raspunsurile in sala.
    Am luat cat sa ajung la Poli, concurs de dosare (deci, lamer) . Am intrat printre ultimii, oricum. Am trecut prin facultate neinvatand ci stand doar la cursuri si asimiland cat de multe. Nu am copiat, decat la materii total pe langa subiect (din categoria religie, filosofie, etc. ) .
    Nu am pus niciodata pret pe note, cum nu pun nici acuma pret pe diplome, haine de firma si masini (masura succesului omoului muncii) .
    Obsesia de diplome, e generata artificial, deoarece (din cate mi s- a spus) , daca X- lescu deschide o firma si nu stie nimic despre locatia unde o deschide (satul, orasul, comuna, etc. ) , se duce la centrul national de statistica si cere date despre muncitorii in trei schimburi din locatia respectiva, studii, salarii, etc. . O sa vada ca in satul cu pricina 60% au studii superioare (sa faca munca robotica si repetitiva) . El vede ca nivelul necesar pentru munca sa este cel mentionat anterior asa ca si el cere. Si tot asa, tot asa.
    Bine, obsesia de diplome e de pe vremea bunicilor/ parintilor, cand un om cu diploma era aranjat (salarial) , dar s- a perpetuat pana la noi (si iata- ne la acest articol) .
    Alte vremuri, aceleasi mentalitati, multi copiii asteptand in garsoniera parintilor momentul sa faca ceva cu viata lor.
    Morala:
    1. Invatati sa va descurcati, sa stiti doar ca informatia exista si cel mai important SA O ACCESATI RAPID. Google nu este doar pentru torrente sau pornosaguri.
    2. Diplomele sunt de cele mai multe ori intr- adevar, doar sa arate ca facem parte din turma. Dar sa fim sinceri, cati ne permitem sa muncim fara diplome? Nu toti avem talente, nu toti suntem super priceputi si din pacate, nimeni nu ne lasa sa amanam chiria si cheltuielile la nesfarsit, ca suntem de treaba si nu am gasit inca telul nostru in viata.

  • adelina spune:

    Cu ceva nu sunt de acord. Licenta nu ajuta nici macar pt postul de vanzator. Ti se spune ca esti supracalificat. E preferabil sa ai doar bacul, se considera ca nu iti vei dori sa cauti altceva prea curand.

  • krantzro spune:

    Eu aș fi curios să aflu părerea autorului acestui articol despre cum ar trebui să fie sistemul de invăţămint de la noi, astfel incit să merite și să nu mai fie degeaba.

  • gica contra spune:

    Bai, v-ati dilit la cap? IT e o chestie pe care o poti invata acasa, cu un PC si conexiune la internet. Dar vreau sa stiu cum dracu inveti sa proiectezi structura de rezistenta la un avion sau un vapor stand acasa? Sau sa automatizei o instalatie industriala fara sa vezi una in realitate. Ca sa nu mai vorbesc de medicina? Si mai e o smecherie. In IT intodeauna generatiile tinere sunt mai puse la curent cu noile tehnologii decat cele vechi plus ca sunt dispuse sa bage overtime la greu ca nu au viata sociala si/sau famiie. Dupa 10 ani mi-am bagat pula ca ma saturasem de C#, SQL si discutii cretine la bere despre PC-uri si cod. Am trecut pe automatizari industriale unde e cu totul alta smecherie si unde experienta se acumuleaza plus ca poti purta o discutie elevata cu colegii despre cum sa-ti bati nevasta.

    • frantz spune:

      Bosule, mi-am început și eu ucenicia în automatizări industriale și e mișto domeniul. Nu sunt mare meșter, că na, pula mea într-un an de zile nu știu cât aș putea asimila, dar am prins abc-ul.
      Să trăiască familia ta, n-ai și tu un Xelec și un Vijeo p-acolo? Dau o bere.

      • Gica Contra spune:

        N-are tata ca ti-ar da. PCS7+batch+route control, asta e in ce lucrez de 8 ani….la dracu, bine ca mi-am amintit sa imi schimb serviciul ca am depasit de aproape 3 ori timpul normal de stat intr-un loc.

  • If0014 spune:

    Radule, cat ma costa si pe mine sa pun un anunt: caut programatori, indiferent de limbaj, experienta, cu sau fara facultate (dar daca vor 16% in plus la salariu ar fi bine sa o aiba)? Accept si QA (cu automation, evident) si DevOps. Ca vad ca-s mai multi programatori pe blogul tau decat sunt pe Bestjobs (sau cum se mai numeste acum site-ul ala sinistru de joburi).

    • Simona spune:

      Normal ca suntem mai multi pe blog, decat disponibili pentru angajare, face the facts, activam intr-un domeniu cu 100% rata de angajare, daca vrei programatori, trebuie sa-i furi de la alte companii. Cam ciudata treaba cu „indiferent de limbaj”, chiar faci produse in toate limbajele posibile?

  • Claudia spune:

    Salut tuturor!Anul acesta am terminat liceul si am sustinut examenul de bacalaureat.Examenul l-am promovat,iar urmatorul pas pe care il voi face,este spre facultate.Vreau sa merg la Facultatea de Automatica,Calculatoare si Inginerie Elecrica.Profilele de la automatica si calculatoare ar fii cele care ma intereseaza,insa nu stiu ce sa aleg.Decizia e luata in pripa insa tind sa cred ca este cea mai buna.Nu stiu pe ce parte sa merg si cum am vazut aici pe site multi care au excelat in domeniu IT,v-asi ruga sa imi dati un sfat.Multumesc anticipat!
    P.S: Stiu ca nu are nicio legatura cu articolul,dar incertitudinea nu-mi da pace.

  • im spune:

    Nu e relevant BAC-ul, dar daca il pici sau il iei cu nota mica esti cam pielea pulii. Daca nu ai fost in stare sa inveti 2 luni ca sa iei 8, nu o sa fii in stare/nu o sa ai chef sa inveti vreodata ceva cat de cat complex.

  • de_piscini_desfundatorul spune:

    Eu am terminat facultatea in 2010 si in momentul de fatza inca mai lucrez in domeniul terminat. Multi care termina facultatea si se angajeaza pe alte domenii sau pleaca la munci in strainatate fac acest lucru din 2-3 motive: 1. au fost mediocri in facultate (si-au bagat pula, au ars-o prin cluburi, distractie etc si si-au vazut prea putin de treaba; 2. au fost prea saraci sa-si inceapa traiul in romania; 3. si una si alta.

    Sa-mi zica unul care a terminat facultatea cu 6, 50 – 7 ca in momentul de fatza lucreaza in domeniul respectiv.

    • Alex spune:

      Saracilor si mediocrilor care sunteti saraci!
      Ce elitism prost ai in tine boss. E ca si cum as zice eu ca am batut toti bossi pe hardmode la World of Warcraft. La fel de inutila e si nota ta din facultate. Dar nah trebuie sa justifici cu ceva timpul pierdut.

      • de_piscini_desfundatorul spune:

        Daca tu crezi ca ai pierdut timpul in facultate, e doar parerea ta, sau e parerea lui Radu pe care tu o impartasesti orbeste. Aparent tu ti-ai pierdut timpul jucand jocuri de strategie in facultate.

    • im spune:

      Eu…. 7 si ceva, si inca lucrez in domeniu. La 20 de ani esti major, lumea zice ca ai discernamant, si poti ce e important pentru tine: la materiile inutile invatam sa trec, pe cele utile le-am luat cu nota mare. Acum zi si tu, la cate din examenele luate cu 9 si 10 ai copiat, si cate au fost luate pe bune?

      • de_piscini_desfundatorul spune:

        Nu am copiat la niciun examen. Nu am avut restanta niciodata, ci doar 2 mariri prin anul 2 de facultate. Unii spun ca nu esti student daca nu ai macar o restanta, insa iti zic eu ca o restanta iti poate incurca planurile mai tarziu daca o lasi sa stea. Cea mai mica nota a mea la un examen a fost 8 (dupa marire).

        Si cu toate astea m-am distrat de minune in facultate. Am cantat intr-o trupa, am facut parte dintr-o piesa de teatru, am fost la mare, la munte, prin crasme, am dat la buci… ceea ce e firesc pentru orice student, nu?

  • Barna Bogadn spune:

    Nu imi vine sa cred ca am citi fiecare comentariu de aici.

  • putzulica spune:

    Ai perfecta dreptate frate !!!
    Si eu am facut o tona de scoala insa la mine motivul a fost mai mult asa.. ca sa socializez
    si ma holbez toata ziua la colegele mele :)
    Atat :D

  • Miles spune:

    Coitze, trebuia sa rezumi si tu ideile astea in 5 silabe. Plus 2-3 gifuri.

  • iFold spune:

    Ce prosti astia de da bacu pt angajati.
    Dati ba bacu pt angajatori. Acolo invatati sa nu fiti angajati ci angajatori.

  • Constantin spune:

    faceti laba in cerc si va bateti pe spate ca sistemul e de cacat. insa o hartie de la poli + experienta, adica cativa ani de munca ca inginer in romania + (dar nu neaparat) ceva recomandari = angajat ca inginer pe salariu foarte bun in europa, america de nord, america de sud, africa, asia, australia. si in antarctida daca vrei neaparat. adica oriunde in lume, ba.

    dar trebuie sa te si pricepi si sa iti si placa.

    daca termini psihologie, stiinte politice, jurnalism, filozofie, bineinteles ca nu vei lucra in domeniu pe bani buni. pentru ca astea-s hobby-uri, nu meserii. un procent infim de oameni face bani buni din hobby-uri.

    bineinteles ca poti sa treci prin medicina, inginerie, informatica etc. ca gasca prin apa si sa nu te angajeze nici pulea cu hartia ta cu tot.

    pentru ca si unei stoarfe care-i buna in meseria ei
    tre’ sa-i placa si pula, nu doar zdranganei

  • Saffire spune:

    In prima zi de bac eram tot ud la oua, milioane aruncate pe pregatire, ore suplimentare facute intr.un frig care care ingheta si cea mai calda pizda, nopti nedormite cu stiloul in mana scriind comentarii despre cum ion i.a dat in cap cu sapa lui george si apoi profesorii si parintii care vorbeau numai despre cum bacul e mai important ca pacea mondiala sau uncalirea globala. Cand m.am vazut in fata foii de examen m.a apucat o scarba de nedescris si dupa ce am luat bacul nimeni nu a mai pomenit nimic despre asta, exact ca si cum nu e contat. Acum imi dau seama ca faceam mult mai multe cu banii dati pe pregatire

  • reader spune:

    „Da. Faptul că o să îți dai seama de toate cercurile prin care ai sărit și ai făcut tumbe, de toți stâlpii pe care te-ai suit să aplauzi ca foca, de toate bețele după care ai alergat și le-ai adus înapoi pentru că așa a vrut stăpânul, de inutilitatea tuturor acelor ani pe care un sistem defect te-a forțat să-i pierzi abia la mult timp după ce au trecut și când deja nu mai ai cum să-i recuperezi.”
    Nu neaparat. Mi-am dat seama de treaba asta in clasa a sasea. Si ce am rezolvat? Tot a trebuit sa le fac. Atat ca mi-am bagat pula mai devreme.

  • Clockwork Orange spune:

    Bai fraierilor, de cand studiile recunoscute legal sunt garantul fericirii in viata ? Cand futi cu facultate e altfel ? Ca io n-am simtit nici o diferenta. Toti se cred mai presus de pulanul obisnuit ca asa-i specia, proasta si infumurata. Bai pulelor, Einstein a fost o exceptie !!!!

    • Kathy Bates spune:

      Nu chiar. Aşa excepţional cum era, a luat varianta din vremea lui a bacalaureatului cu nota maximă (6 din 6). Fără diplomă recunoscută legal, ciuciu carieră ştiinţifică.

    • ION spune:

      Ha ha ha. Fericirea pentru tine = futi ?! Se vede clar cati iti poate mintea.

      Iar in imaginatia ta, lipsa facultatii este garantul fericirii in viata. Iti urez noroc.

  • Daiunban denulmaiai spune:

    Sa-nteleg ca BAC-ul, diploma de licenta, aia de master si doctoratul sunt un fel de acte care atesta ca ai trecut prin toate nivelurile: Pamant, cosciug, gropar, lumanarist, popa.

    • ION spune:

      Lipsa lor insa oare ce atesta ? Ca nu ai minte nici cat vecinii tai de bloc care iti suporta manelele.

  • zedicus spune:

    daca as putea, l-as pune pe Radu Alexandru intr-o tara normala la cap din Vest sa vad daca il angajeaza cineva pe ce stie CONCRET sa faca

    • Radu Post author spune:

      concret stiu sa fac o gramada de chestii. concret gandesc mai amuzant si mai spectaculos decat ai putea tu vreodata. just, n-am meserie sanatoasa, de clasa muncitoare. nu produc nimic palpabil. nu cresc gaini,pula mea. entertainmentul e concret

      • ION spune:

        Daca chiar ai gandi, nu ti-ai permite sa te crezi mai inteligent decat un om pe care nu il cunosti.

        zedicus a scris fix o propozitie. Raspunsul tau este ca „gandesc mai amuzant si mai spectaculos decat ai putea tu vreodata”

        Iti urez succes in viata, daca tu dai importanta gnadirii amuzante :))

  • pleata spune:

    piticule, scrie si despre copila aia care a asteptat sa vada daca ia zece in bac ca sa poata plange ca n-a avut sansa sa sustina un discurs la finalu liceului desi a trudit toata viata pt el

  • Bac-ul spune:

    Cu bac-ul metafora cu rollercoaster-ul e perfecta dar cu facultatea, in general nu e tocmai lafel.
    Progamare, marketing, blog.. sunt ocupatii ce produc indirect spre consum,iti place, bun, nu-ti place mai ai sanse sa repeti alegand altceva; nu exista un statut al functiei… Dar daca vorbim de toate profesiile juridice, medic, arhitect, educatie la toate nivelele, administratie publica, unde le lucreaza direct cu publicul si sunt legi ce stabilesc standarde si peotectie a beneficiarului, educatia din facultate nu e de lepadat… Si daca aplici ce inveti in faculta, notele releva pregatirea.

  • plm spune:

    >si tot ce mi-a rămas în urma lor e doar un gust amar, de timp pierdut.
    hahah pai daca faci psihologie in pula mea ce te astepti?

  • masterand spune:

    Din pacate acesta e tristul adevar. Si mai grav e ca si parintii sustin aceasta forma de imbecilizare, dar cred ca aici si societatea si cultura joaca un rol important.
    Constati pe propria piele, ca dupa ce studiezi ani de zile, mai mult din 50% din informatii nu le utilizezi niciodata, ca sunt pure aberatii, ca nu inveti nimic concret, nimic legat de viata reala. Si constat ca la noi nu se pune deloc accentul pe inteligenta emotionala, dar deloc.
    Momentan sunt la master (da, si regret amarnic ca-mi pierd timpul si energia degeaba pentru asta) si un profesor ne spunea ca da domnule la master trebuie aprofundata informatia, dar trebuie sa mergem tot pe memorare. :| :| Si de aici trageti voi concluziile…
    PS: Si pe principiul bunului samaritean…tot acelas profesor ne sugereaza sa mai continuam si cu doctoratul. (dar nu, stati linistiti ca nu s-a gandit la binele nostru!) Cat tupeu si cata nesimtire!

    • ION spune:

      Daca scoala este indobitocire, atunci spune-ne si noua ce anume te face mai destept ?

      Ca vad ca nu stii decat sa insulti.

  • drakulea spune:

    Am terminat Electronica in 89… Mda, „dinozaur”, cum ar spune multi din cititorii de pe forumul asta. N-am fost primul di promotie, am fost in primii 50, insa pe vremea aia, daca nu dadeai dreptul profesorilor si eu n-aveam de unde sa dau, putini terminau Electronica in 5 ani: cam o treime din cati erau la intrarea la facultate si pe vremea aia, daca nu aveai o diploma, te angajai sofer la RATB sau luai drumul Turciei ca sa ai blugi sa-i vinzi in piata…

    Am lucrat in specializarea terminata cam 1 an dupa care, dupa „revolutie” am trecut in telecomunicatii. Prin 98 am plecat, aveam deja ceva experienta in spate si in vest era boom economic: erau bani in telecom cam cati erau si in industria petroliera. Insa la angajare, chiar daca viitorul sef nu m-a intrebat de diploma, m-au intrebat cei de la HR. Existau legi care spuneau foarte clar care e salariul minim pentru cineva cu diploma universitara. Nu aveai diploma, nu aveai cum sa treci peste un anumit salariu maxim la angajare. Asta e una: in vest, in multe tari se uita daca ai diploma si nu doar ce stii sa faci si ce experienta ai.

    Apoi despre programatori si IT: industria jocurilor e in crestere, apar platforme noi, copiii si adultii vor chestii din ce in ce mai complicate. Insa… mai bine scris: INSA: firmele astea de jocuri functioneaza tot dupa legile pietii si aia care conteaza cel mai mult este legea profitului (actionarii vor case mai mari, masini sport ultimul model, un iaht mai mare cu 5m, vacante mai luni cu doua luni). Cum maximizezi profitul pe o piata cu un milion de concurenti? Ai costuri cat mai mici. Cum faci asta? Pai, faci outsourcing. Adica te duci si cauti firme care sa faca ieftin pentru tine ce tu faci scump in tara de bastina. Acum 10 – 15 ani, Romania era o tara ieftina, plina de copii care au invatat programare pe net si erau multumiti sa lucreze pentru 5-600 EUR/luna. Acum, pentru 5-600 EUR/luna nu se mai angajeaza nimeni programator in Romania. Lumea vrea 1500 – 2000 EUR/luna, poate chiar mai mult si pe langa asta si promisiunea ca ajunge cel putin CIO in cel mult 5 ani. Ce inseamna asta? Ca firma aia de jocuri o sa caute o alta piata unde programatorii sunt fericiti cu 5-600 EUR/luna. Si India are 1 miliard si ceva de oameni, indienii au creierul facut pentru matematica si tara e plina de firme de outsourcing. Asa ca tineri IT-isti: chiar daca piata IT globala este in crestere, firmele care angajeaza programatori la greu se for uita curand (daca nu o fac deja) catre India…

    Si cand se intampla asta ce ramane? Pai firma la care lucrez eu acum (undeva prin Germania), are 500 de angajati locali (vreo 150000 global), 4 IT-isti pentru suport tehnica de calcul (astia 4 sunt de fapt inchiriati de la HP) si numarul de programatori (SW designeri, ca sa le zicem mai frumos) e in cadere libera spre zero: totul mutat in India si China. Cand au fost facute restructurari (ca deh, orice corporatie vrea sa economiseasca bani cu personalul), programatorii (SW designerii ca sa sune mai bine) au fost „carnea de tun” (ca e plina deja lumea de ei si gasesti oricand 1 milion sa-i angajezi daca e nevoie)

    Asa ca, IT-isti cu programare invatata pe genunchi si fara diploma, succes in lupta cu indienii!

    Cei cu diploma, bucurati-va ca asta e o garantie ca aveti capacitatea sa invatati chestii chiar daca sunt inutile: inseamna si ca sunteti capabili sa invatati mai tarziu si chestii utile.

  • Radule tu plagiezi? spune:

    ba radule chiar asa… indica si tu sursa … ai plagiat de la francu in mortii tai de lepros ordinar
    http://catalin.francu.com/blog/?p=313
    fix la o zi ba…. ce plm…
    asa se face ba?? mars la buzzfeed daca iti place sa infloresti articole fara sursa.

    (sper macar sa ai minimul de coite sa postezi mesajul)

  • Radule tu plagiezi? spune:

    D-le piticigratis, am scris un mesaj mai sus. Poate era prea ofensator pentru sufletelul dvs pudic. il cenzurez, il infloresc si sper ca acum il publicati:

    chiar asa… indicati si dvs sursa … ati preluat de la francu acelasi articol.
    http://catalin.francu.com/blog/?p=313
    fix la o zi…. ce doamne iarta-ma…
    asa se face domnule?? duceti-va la buzzfeed daca va place sa infloriti articole fara sursa.

    (sper macar sa aveti minimul de demnitate sa postati mesajul)

    • Radu Post author spune:

      cred ca-s tangentiale. si concluziile evidente pentru orice om de bun simt. ca doi oameni de bun simt au ajuns la concluzii similare e dovada de plagiat doar in mintea unui imbecil

      • Radule tu plagiezi? spune:

        „tangentiale”… 7 iulie – scrie francu, 8 iulie – bagi tu articolul. incredibil ce revelatii… baniesc ca ati fost un fel de Newton si Leibniz… nici nu ma gandesc ca tu sa ii fi citit articolul in prealabil lui francu. Ai pus si aceeasi comparatie cu testele sat, destul de incorecta(citeste in comentariile de pe site-ul de pe care ai ciordit ideea ca sa te lamuresti de ce). Ce are pana la urma articolul tau in plus? Interpretari personale, mult mai putin valoroase decat esenta articolului – cifrele, deja observate si comparate (in mod nefericit) cu alt examen „de maturitate”… . ah ai mai pus un articol gandul destul de irelevant (http://www.gandul.info/stiri/romania-invata-haotic-si-munceste-prost-80-la-suta-dintre-absolventi-profeseaza-in-alte-domenii-decat-cele-in-care-s-au-pregatit-exclusiv-10661795)… ideea e ca ai dreptate, dar adevarul e atat de evident ncat nu e nicio performanta. si dintre noi doi cred ca imbecilul e cel care dezvolta o aroganta pe baza certificarii unor truisme de catre niste simpli cititori care se cred si ei tot la fel de iluminati ca tine ca vad evidentul.
        P.S: apreciez ca acum e macar sursa in articol.

        • Radu Post author spune:

          sursa a fost acolo de la inceput, idiotule.

  • Jokero spune:

    Neata!
    Eu am dat bacalaureatul in 2010 si nu la-m luat dar am diploma de liceu, diploma de absolvent de liceu, adica am trecut clasa.
    Nu te ajuta la nimic eu am lucrat o perioda la paza si erau si cu 4 clase si cu bacul si fara bac si toti aveu 770 de lei cu spor de noapte nu se dadea mai mult daca avei bac sa stiti.
    O zi placuta!

    • ION spune:

      Eu am salariul 4,5 mii euro net, lunar, si am fost al 3-lea in facultate. Pe mine m-a ajutat, am avut 9.87 la BAC.

  • lipsitdadeinspiratie spune:

    As vrea sa spun ca sunt contra la ce ai scris tu Raducule , dar nu pot. Am fost admisa in strainatate la o facultate din Amsterdam pe marketing , insa ai mei au clacat cand au vazut plata finala pe luna adica 700 de euro (trebuia sa platesc pt camin , mancare , adica strictul necesar). Astfel ca am ramas in tara , am terminat cu bacul de curand, ma astept la note bunicele pt ca am invatat . Da sunt total de-acord cu tot sistemul de cacat si cu toate informatiile inutile bagate pe gat degeaba , nu am facut meditatii din cauza ca sunt la uman , ce cacat sa platesc un om sa imi explice exact ce pot invata dintr-o carte? ma refer aici strict la istorie , romana si logica( la ce am dat eu). Ma gandesc acum ce o sa fac. Stiu raspunsul. Nimic ! Asta o sa fac Nimic! .O sa intru in societatea asta de cacat , o sa ling pe toata lumea la cur ca sa am un job, fiind fata poate mi-o si trag ca sa ajung si eu mai sus decat o secretara amarata , si da .. asta e adevarul. Din nou ma gandesc ca poate as putea sa schimb ceva dar apoi din nou imi vine in minte fraza : FEMEIE 1 MIL DE OAMENII AU INCERCAT SA SCHIMBE CEVA , DE CE AI FI TU AIA MAI SPECIALA? nu sunt speciala si nici nu voi , din aceasta cauza o sa fiu realista si o sa devin tiparul societatii sovietice cum spunea un tip pe aci . Daca sistemul nu face nimic , de ce ar trebui eu sa fac ceva pt el? s aahhh sa ajungem muritori de foame si sa luam exemplul lui Pontuluica ( copipeist ca asa se poarta :P )

  • ION spune:

    S-au adunat aici repetentii romaniei.

    Oameni buni, facultatea conteaza enorm. ZIc nu din auzite, prieteni, povesti – ci din viata mea personala.

    Autorul articolului: oare ce viata ai fi avut acum, daca terminai o faculate grea, si mai aveai si note mari ? Pariez ca ai fi castigat dublu, ai fi scris mai corect gramatical, si ai fi avut mai putine regrete in viata.

    Nici cu comentatorii nu imi e rusine: scoala e grea asa ca mai bine hai sa mintim ca nu are valoare. Ia luati voi 10 pe linie in facultate, si o sa vedeti cate usi si ce oportunitati vi se vor deschide.

    Iar povestea cu studenta restantiera si inteligenta scazuta care a ajuns vanzatoare la supermarket – sunt si ele adevarate. Numai ca nu sunt relevante pentru majoritate.

  • Pulifrici spune:

    Hai sa va spun eu 2 lucruri, de la un Linginer care lucrează în domeniul său electric. 1 daca nu erau inginerii va căcați tot în fundul curții, și 2 din toții absolvenții de facultati tehnice doar 5 la sută sunt ingineri, restul vânzători.

  • Paul spune:

    Postarea este spot on. Tot sistemul de invatamant romanesc este o pierdere de timp.

    Ion e un disperat din ala tocilar. Trebuie sa isi justifice in mintea lui de oaie sclav ca nu si-a pierdut timpul invatand toate inutilitatiile ce se predau in facultate. Este exemplul perfect al unui sclav care suge cu spor corporatiile si statul, dezgustator.

Adaugă un comentariu